- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
westcoastog #29125 üzenetére
Pidgin alatt a Skype plugin úgy működik, hogy elindítja a Skype-ot... csak a beszélgetések fognak majd Pidgin alatt megjelenni a partnerlistával, de egyébként kell hozzá maga a Skype, ezért nem kért logint.
A másik nagyszerű tool az elgépelés ellen, a TAB gomb. Kiegészíti a fájlneveket is, ha elkezded az elejét gépelni, persze case-sensitive ez is.
Update:
sudo dpkg -i getskype-linux.deb.1
Ha van .1, akkor tuti letöltötte már .1 nélkül is, szóval sudo dpkg -i getskype-linux.deb -
-
-
-
válasz
King Unique #28982 üzenetére
Debianon alapból nincs sudo (beállítva legalább is, tudtommal).
HDD téma: ez fordítva van. 2,2 felett GPT kell. És GPT-hez, illetve az arról való bootoláshoz kell 64bites win OS és UEFI. Ilyen korlátozás nincs Linux alatt, tehát GPT-ről lehet BIOS-ból is bootolni linuxot (<=grubot). Tehát itt akár 32bites, akár 64bites és/vagy UEFI verziók is elfogadottak, kicsit eltérő telepítéssel.
-
válasz
CPT.Pirk #28978 üzenetére
Jogos, így a plusz komment visszavonva.
Mint mondtam, Ubuntura is van terminálos megoldás, de egységsugarat nehéz meggyőzni, hogy olyant is lehet ám használni. Én próbáltam mindkettőt, működnek. Nekem is volt olyan rendszerem, ami 6.06-tól ment úgy 9.10 körülig, aztán reinstall 64bitre (meg ext4, stb).Ha meg nem lenne GUI, akkor meg menne, hogy hát 2014-ben is csak dagadt szemüveges IT-s emberek tudják ezt használni, stb... valószínűleg így is kevesebb embernek van baja vele, mint amennyien örülnek, hogy 1-click (és megy is).
-
válasz
CPT.Pirk #28975 üzenetére
Végignéztem (a teljesség igénye nélkül) nagyobb linux disztrók verzió frissítési folyamatát, és egyetlen megoldást sem láttam GUI-s frissítésre. Így valóban nem láttam felugró ablakokat, fura / nemlétező betűkkel. Terminálhoz nem kell fontkészlet, és amúgy is már be van töltve memóriába, hiszen aktuálisan is fut épp. Ubuntunak is van terminálos frissítője.
Azt pedig túlzás kijelenteni, hogy egyetlen másik disztrónak sem okoz gondot a frissítés (főleg mivel most csak fura ablakokról volt szó, de megint sikerült tovább tágítanod a kört), hallottam itt már tönkrement Manjaroról, Chakráról, de elég megnéznem a Fedora upgrade FAQ-ját (1. kérdés, miért nem indul a friss F20?)... Minden frissítés egy hibalehetőség, még Debianon is.
Persze, erre most lesz magyarázatod, csak az Ubuntu a hülye, tudom. -
válasz
CPT.Pirk #28973 üzenetére
Sőt, azt a feliratot is láttam, hogy mentse el minden munkáját a frissítés megkezdése előtt.
Senki nem mondta, hogy bármelyik programot bármely időpontjában a frissítésnek nyugodtan, és simán lehet használni. Az egy karbantartási idő, nem munka közben érdemes elvégezni, végtére is... Sosem lehet tudni, hogy amikor megnyitsz egy programot, akkor épp melyik része milyen fázisban van, félig új, épp most törölte, stb. Hát még egy rendszerbeállító. Egy Firefox vígan elvan addig, meg kb bármi ami nyitva volt előtte is, hiszen azon már nem változtat, de hogy mit nyit meg közben... az más kérdés.Ha a frissítés hibaablaka is olvashatatlan, kockás, na az egy egészen más probléma. Vagy ha ez így marad, de egyelőre itt nem erről van szó.
-
válasz
CPT.Pirk #28969 üzenetére
Csak hogy ez nem hibaüzenet, hanem egy WICD. Millió embernek megy, továbbra is.
@King Unique: Ebben az esetben szerintem felejtős, gtk2 kell hozzá (így csomagnevek alapján), ami debian vonalon még hagyján, de a legfrissebb Ubival tuti sehol sem találod meg. És felesleges is, van amúgy erre egy hasonló widget GNOME-ra (Disk Mounter), és ot ta jó öreg jobb-klikk is. Ennek a fejlesztése meg 4 éve abbamaradhatott.
-
válasz
King Unique #28962 üzenetére
A sorban a trusty-t cseréld maverick-re, mivel már nincs fejlesztve, ezer évesek a csomagok.
Egyébként kicsit megzavarsz itt, eddig Debian 7-ről szólt a fáma, most meg ott figyel az Ubuntu Trusty... no mindegy.
-
válasz
King Unique #28960 üzenetére
Jajj, ha shuttert telepítesz, akkor a shuttert teszi fel...
Ha ez a parancs ment, akkor az ejecterrel is menni fog:
add-apt-repository ppa:fredp/ppa
apt-get update
apt-get install ejecter
(valószínű, hogy át kell írnod majd a debian verziónevet a source.list-ben egy ubuntu-sra, pl maverick, de ezt a másikkal is meg kellett tenned, szóval menni fog. )Egyébként az első posztban lévő linkeden olvasható a telepítés hozzá:
[link] -
válasz
King Unique #28958 üzenetére
Ott a PPA, megfelelő Ubuntu-s alternatív név megadásával le tudod tölteni a kész csomagot, szerintem nincs akkora eltérés, hogy ne menjen. De egy próbát megér.
-
válasz
King Unique #28953 üzenetére
# apt-get install gettext
-
válasz
King Unique #28951 üzenetére
szerintem ez a mainben benne van.
# apt-get install valac
-
Az oldal írja is, hogy mire van szükség:
To build you need:
- gtk+ >= 2.14 (with -dev packages on distributions that provide them)
- libgdu (from gnome-disk-utility)
- vala 0.7
- python
(to build on Ubuntu you need development packages as libglib2.0-dev, libgtk2.0-dev, libgdu-dev)(vala-t így nem találtam, szerintem typo)
-
válasz
N0zer0 #28921 üzenetére
Már megint? Nem nyírok ki én senkit, használja egészséggel. Én nem tennék rá GUI-t, így a MINT már megint kiesett. De ez én vagyok. Neki meg szabad választása van, segítséget mind GUI-nál is terminálban fog kapni, szinte biztos.
Egyébként, a témához visszatérve, a 250GB-os zigétről elég gyorsan változott SSD+3HDD-re a konfig.
@Vladi: Nincs root jelszó, sudo.
-
-
válasz
Fritz Teufel #28893 üzenetére
És úgy tűnik megjavult a kollégánál, van remény!
-
-
-
-
válasz
camillus #28794 üzenetére
Akkor elírtad a basht, ha esetleg bekopiznád (ha rövid ide, ha hosszú, akkor pastebin-re), akkor tudunk segíteni is, természetesen a crontab tartalommal együtt. Lehet azt írtad el.
A CM-ek nagyon jó romok, csak a dzsunkaportok nem hasonlítanak az official verziókra...
-
-
válasz
honda 1993 #28750 üzenetére
[link]
Egy darab kattintásra volt a letöltés oldalon. Képekkel illusztrálva. -
válasz
honda 1993 #28721 üzenetére
Lehet, csak ki kell választani mint BOOT eszközt...
A többi kérdésre meg nem fogsz túl sok választ kapni, minden rendszert meg lehet "hackelni", de valóban biztonságosabbnak készült, mint a Win-vonal. És nincs benne rejtett backdoor, mert nyílt forráskódú.
-
válasz
kriszwells #28709 üzenetére
-
Én ezért írtam nano-t...
-
válasz
N0zer0 #28646 üzenetére
Elegánsabban, kevesebb hibalehetőséggel:
sudo -i
user jelszót megadod
fallocate -l 2g /mnt/swapfile1
mkswap /mnt/swapfile1
chmod 600 /mnt/swapfile1
swapon /mnt/swapfile1A /etc/fstab fájlba legalulra beírod (ehhez: nano /etc/fstab):
/mnt/swapfile1 swap swap defaults 0 0
Ctrl+x, enter, y -
-
válasz
Fritz Teufel #28561 üzenetére
Restart után is indulhatott olyan háttérfolyamat, ami foglalta, főleg ha van automatikus frissítés.
Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen, hogy tényleg beragadt valami. De ez nagyobb körültekintést igényel, mint hogy egyből töröljük, néha talán nem véletlenül van az a lock ott. -
válasz
Fritz Teufel #28559 üzenetére
Be kell látni, hogy a kolléga hiába szakította meg a frissítést, nem emiatt ragadt ott a lock, hanem mert párhuzamosan más is futott. Ez amúgy mindig valószínűbb, akár háttérfolyamat által is, mint hogy egyből törléssel fenyegessük a lock fájlt... ami egyébként, ha nyitva van és valóban dolgozik egy másik folyamat, akkor még egy szép történet kerekedik a dologból.
-
válasz
Fritz Teufel #28556 üzenetére
OMG
-
-
-
-
-
-
Bocsánat, nem figyeltem, hogy Samba, és hogy itt máshogy van.
manpage szerint:
"sets the uid that will own all files or directories on the mounted
filesystem when the server does not provide ownership information.
It may be specified as either a username or a numeric uid. When not
specified, the default is uid 0. "
Azaz ha a szerver nem ad vissza jogosultságokat (mert a samba már ugye tud kezelni ilyesmit), akkor az, amit megadsz. Illetve lehet ezt forceolni is.Nem állt szándékomban fikázni, de örülök, hogy végül mindketten tanultunk valamit.
-
-
válasz
ubyegon2 #28388 üzenetére
Ez esetben meg le is formázhattad volna (nem gyors, hanem lassú, 0-ás írással), vagy linuxon dd dev/zeroból, és kész a csoda!
És ne feltételezz olyanokat, hogy olvasnak / tájékozódnak. Ha adok egy linket, még te sem olvasod el! Csak "idepöckölök egy linket"...Áhh, ez nem erről szól, ezt neked is tudnod kéne.
@joecontra: Érdekes feltevés.
-
válasz
ubyegon2 #28384 üzenetére
Az eszköz állapota (amit te most "klattyogás"-sal definiáltál) saját bevallásod szerint sem javult.
Ami történt, az annyi, hogy az ott lévő adatoknak (olvasási hiba miatt) búcsút mondtál, a HDS felülcsapta egy 0-sal, és újra használhatónak jelölt, hiszen nem rossz szektor volt, csak felfüggesztett (olvashatatlan, ami még nem rossz, de lehet rossz is, ha nem lehet rá írni sem). Így tehát a fájlrendszer volt az egyetlen dolog, ami helyre lett rázva, a winyó (legalább is bizonyos része) csak nullázva lettek. Velem is fordult elő hasonló már.
Nem a "javít" szóval van gondom, hanem azzal, hogy ezt az eszközre és nem a fájlrendszerre értetted.Mert látod hogy cuppantak rá egyből, hogy húúúú, az képes javítani a badsectoros HDDn!!!! De nem tud. Ha gyenge a szektor, akkor megpróbálja felülírni, ha nem lehet, akkor ugyanúgy badsector lesz. Szerintem ezt a gyári chkdsk is tudja, abban is van felületi ellenőrzés. És ebből már elég hoaxot olvasni a neten, bocs ha offenzívnak érezted.
-
válasz
ubyegon2 #28374 üzenetére
HDS-re reagálva: Ez nem javít semmit, maximum ami felfügesztett szektor, azt olvassa / írja újra, így kényszerítve döntésre, hogy rossz, vagy nem rossz. Ezek csupán SMART adatok. Ha fájlrendszer is tud erről, akkor linux alól egy sima fájlrendszer ellenőrzés (fsck.ext4) is megpróbálja. Legfeljebb megy az örökre elbaltázott szektorok listájára.
Nekem címzettre reagálva: Ez még mindig max a Unityről szól, nem az Ubunturól. Milliónyi ember használja (hiszen No.1.), nekik is hihetnék, csak akik megvannak vele, azok mindig csöndesebbek. Sőt, igen sokak köztük az, aki Unityvel. Plusz azoknak, akik Debianról tértek át vállalati / szerver környezetben... ez a hasraütés, hogy kiből mennyi van, és hogy erre alapozni, hogy miben higyjek... ez nem jó taktika. Elég, ha mindketten a saját szemünknek hiszünk, és a saját igényeinknek. Nekem arra a MINT nem megfelelő, akármennyire is lehet jó. Neked pedig jobb. Ennyi.
-
válasz
Apollyon #28370 üzenetére
Egyáltalán nem veszem magamra, továbbra is csak azon vagyok, hogy az alaptalan állítások hadait elhesegessem (és ezt a feladatot vállaltam részben magamra, mint az egyik felhasználója a sok közül). Ez nem a bulvárrovat, ez egy szakmai fórum.
Megvan már a kellő tapasztalatom, mint ahogy te is említetted, hogy magamra faragjam az oprendszert, és ne azt nézzem, hogy alapból mit tehettek volna bele, ami néha felesleges, néha nem...stb. Erre a MINT sem lenne jobb alap, hanem pont ugyanolyan, vagy inkább rosszabb, tekintve a frissítési eltéréseket.Lehet, hogy nekik a Unity nem bejövős, én sem használom, de mikor használtam, sosem okozott még egy apró gondot sem a kezelése. Ellentétben egy win8-cal, amin először még bejelentkezni sem tudtam, mert nem tudtam, hogy a képet fel kell húzni...hát még kikapcsolni!
Ezzel szemben egy Unity maximum annyi megszokást igényelt, hogy volt Global AppMenu... Az ízlésemet meg sejtem, hogy nem fikázzák, mivel sosem látták a desktopom (ami továbbra is gnome 3 classic).
Én megértem, hogy nem mindenki van így vele, lehet utálni is a felületet, de magát az oprendszert, főleg azok újrafelhasználóitól, az szerintem képmutatás. Dehát, divat lett. Mondjuk szerintem erről nincs szó, csak simán félinformációkra való hagyatkozásról, illetve arról, hogy szerintük mi jobb egy kezdőnek, ettől még nem tekintik az Ubuntut rossznak. Én így látom, ezért nem is vehetnék magamra semmi ilyesmit, inkább csak a saját rendszerük felmagasztolása közben ejtett tévhitek azok, amik zavarnak már egy ideje, és most jött elő...
De úgy tűnik át kell szoknom Archra, hogy több tisztelet kapjak.
-
-
válasz
ubyegon2 #28343 üzenetére
Odalöktem egy linket, méghozzá egy szép step-by-step leírásból. Egy szóval nem mondta, hogy nem érti, így nem is gondolnám azt, hogy valóban így lenne. Ezt csak te nehezményezed, gondolom saját magadból kiindulva.
De akkor itt van, neked is tanulnivaló, meg neki is összeszedve:
# (gyk. root shellben értendő)
fallocate -l 1g /mnt/1g.swap
chmod 600 /mnt/1g.swap
mkswap /mnt/1g.swap
swapon /mnt/1g.swap
gedit /etc/fstab
Itt a fájl legalján beilleszted a következőt:
/mnt/1g.swap none swap sw 0 0
Egy enter maradjon a végén, és mentés.Kész.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #28325 üzenetére
A kollégát nem zavarja a helycsökkenés (1giga ma már nem hely!
), sokkal inkább az, hogy nem lehet több partíciója, hacsak nem alakít át valamit logikaivá (ami viszont további sérülékenységet hordoz magában). Szabad helye viszont van még a kép tanulsága szerint.
Mondjuk érdekelne, hogy ha nem akarnak neki bárhogyan is helyet csinálni, akkor hogyan működhetne még a swap.
Szóval maradjunk annyiban, hogy új partíciót nem tud létrehozni, ez a probléma.
-
-
-
-
válasz
DrojDtroll #28175 üzenetére
Gnome 3 (vagy Gnome 3 Classic), Xfce, Cinnamon, ami tetszik.
-
-
-
-
Bár a CloneZilla felülete talán annyira nem tetszetős, de szerintem az a legalkalmasabb, mivel gyakorlatilag nem kell tudni azt, hogy hogyan kell cisnálni, elég annyit, hogy mit szeretnél (gyak. honnan-hova).
Míg pl egy Kparted-nél tudnod kell, hogy ez a progi kell neked, lemented fájlba (ha nem tud egyből eszközre menteni, ezt nem tudom, Kapitány gondolatát követem), a másik eszközön megcisnálni a nagyobb partíciót, majd restoreolni a fájlt. Szóval tudni kell a lépéseket, meg hogy hova kell kattintani / hol kell keresni.Míg a CloneZilla végigvezet. Megkérdezi, hogy eszköz-fájl vagy eszköz-eszköz. Majd megkérdezi, hogy honnan hova, vagy ha fájl, akkor save vagy restore (ebből persze van teljes lemez illetve partíció is), esetleg recovery-vel együtt, ekkor még egy clonezilla is mellé kerül, isoban.
-
-
5% nem a naplózásnak kell, azt félreértethette a kolléga, azt a rendszer foglalja le, több okból:
- ezt csak a root éri el, így nem tud úgy betelítődni a rendszer, és el fog tudni indulni (pl logfájloknak lesz hely, stb)
- töredezettségmentesítésként jó, hiszen ezek a helyek akárhol lehetnek, nem kell összefüggőnek lenniük, így a fájlok végénél hagyhat helyet a növekedéshezEz az 5% módosítható, akár 0-ra is redukálható. Ennek semmi köze a naplózáshoz és az azáltal elfoglalt helyhez. Szerintem az a pár száz mega viszont valóban a naplózás és a fájlrendszer által lefoglalt hely, az 5%-ot nem lefoglaltként fogod észrevenni, hanem azáltal, hogy a felhasználható tárhely csökken.
Egyáltalán belegondolt bárki is abban, hogy egy leformázott (és valószínűleg eddig nem is linuxos) partíción hogy a viharba lehetne bármi módon is "adatmaradvány"?
-
válasz
N0zer0 #27723 üzenetére
Innentől viszont nem "fostos" Unity, hanem egy olyan Unity ami neked nem tetszik, nem segített a kényelmes használatban.
Elhiheted, hogy én sem Dockon tekergetem javarészt, hogy mi van, csak azt mondtam, hogy van elég munkaasztal (4, ez még átlátható), ha így is túlzsufolt lenne, akkor pedig szétugrasztom, és kész. Tálca már csak megszokásból van, és az is a felső panelsoron...volt hely, ennyi. De akkor inkább már a dock, a quicklistből még több dolgot is tudok onnan kezdeményezni. -
válasz
N0zer0 #27713 üzenetére
A szépség egyéni kérdés. A kényelmesség megszokás / egyéni kérdés, szerintem egyébként kényelmes. Nemtudom mi ez az erőforrás mizéria, nem a P3 korszakban élünk, akinek gyengusz a gépe, az úgy sem ezek közül választ, akinek meg normális, annak úgy is mindegy az a pár mega, ami egyébként szerintem nem is sok (380MB egy Unity 64biten, frissen). Ubuntuéknak nagyon megéri, mert Unity-like lesz a desktop, a laptop (a netbook, ahonnan ez indult
), a telefon, a tablet, a tv, a proszívó, a mikró..
És mégsem szó szerint ugyanaz, mint most M$-nél, hanem csak nagyon hasonló.
Én is nagyon megszívtam vele, amikor 11.10-ben csak ez volt, a gnome classic meg annyira ócska volt még, hogy szinte használhatatlan volt az is... de azóta is folyamatosan figyelem, nekem igazából tetszik, a Unity 8 talán el is éri azt a szintet, amikor már kiforott, és kész.
Beállíthatóságból meg kár szapulni, főleg egy MINT-es arcnak, ahol a Cinnemon... na szóval, az nem beállítható.
Mások vagyunk ez van, hiába fut itt most is Gnome Classic, hiába tettem ki megszokásból a "tálcát" (értsd: ablaklista), kb. soha nem használom. Van elég desktopom arra, hogy minden rendesen elférjen, amikor mégsem, akkor nem rövidített név/ikon, akármi alapján szenvedek, hanem a sarokbarántom az egeret szétugranak, és egérrel kiválasztom a nekem kellőt. Nekem ez kényelmes, egyébként tudom, hogy Mac OS-ben is hasonlóan működik. Vagy a dokkolót használom programváltásra is.
-
-
válasz
_Dumber_ #27629 üzenetére
Csak egyértelműen leírtad, hogy ha meglesz a tudás, akkor jön az Arch vagy a Debian.
Kár skatuláyzni az embereket, főleg ha ilyen kevés linux user van, és kezdő, vagy más egyéb címkével ellátni. Végső soron mindegyik ugyanarra a kernelre épül, és nagyon, de nagyon hasonló csomagokkal. Nem gondolnám, hogy a betöltő logó bármit is elárulna az emberről, vagy a tudásáról. Inkább az, hogy hogyan használja, mit hozott ki belőle.
Ui: Igen, a legjobbak azok a MINT-es arcok, akik megvetéssel kezelnek minden Ubuntu-st, meg értetlenkednek, hogy az egyáltalán hogy maradhatott fent... Aztán valójában ő is azt használja.
-
-
válasz
N0zer0 #27331 üzenetére
De...te...miről beszélsz ember?
Nekem a 8g is sok, pedig 64es SSDm van. El lehet rajta férni, home-ostul, Ubuntu(!)stul. Ha nem is sok, de van rajta plusz program, egyszerűbb játék is. Egyébként ennyi hellyel, és ha van egy kis linux tudás, akkor átgondolnék egy minimalISO-s rendszert is (legyen az ubi vagy debian, vagy akármi), és arra telepíteném a legfontosabbakat, elsősorban az lxde vonalon. Természetesen a gyárilag kis linuxokkal sincs semmi baj (sőt, azok tuti elférnek), maximum egy újabbat disztrót is megismer.Lehet, hogy egy modern win bekajál 20at, de egy modern linux nem. És mégis milyen dolog lenne már az, hogy egy kiherélt XP-t fel lehet tenni, de egy (akár kiherélt) linuxot nem. Ez mekkora blődség már...
Mondjuk, az igaz, hogy ha akar letölteni, filmezni, stb...akkor azért nem árt egy SD kártya. De ezért nem kell a sűrűjébe vinni. -
-
-
válasz
Fritz Teufel #26664 üzenetére
Azért van baj, ha két rednszert a csomagDARABszám alapján hasonlítunk össze. Ha az egyik rendszer jobban szétbontja, mint a másik, akkor nyilván csak szar lehet...
-
válasz
teleahocipöm #26346 üzenetére
Bár két kézzel is temeted a linuxot, köszöni jól megvan, és ezekre van grafikus felületi megoldás is.
Lehetséges szabályozni GUIban a user jogait is, így adható jog a csatolásra. De akár rendszergazdaként is indíthatsz egy fájlkezelőt, ami így rendszergazdaként csatolja. Elég fura, hogy ez a jog kell hozzá, tudtommal alapból egy sima (desktop/standard) júzernek is van joga a CD használathoz.És amúgy is elég hülye dolog /mnt/cdrom -ba mountolni, nem tudom a fájlkezelő miért akar egyáltalán ilyet? Valamit piszkáltál? Fstab?
-
válasz
tvamos #25603 üzenetére
Nekem Bay Trail -D lapom van, 10W a TDP a SoCnak, ami már ugye a 2magosCPU-iGPU-északi-délihíd egyben. Természetesen passzív hűtés. Én ezért mondom, hogy ARM közeli értékeket is el lehet érni, csak megfelelő lap kell hozzá, miközben napközben PCként is funkcionál, vagy HTPCként. Emellé a NAS feladatok azt hiszem elférnek...
Ezen van rajta február óta a 14.04, hardvereslejátszás is megy, röhögve viszi a 30mbites videókat is... -
De akkor neked valójában 2 ITX is ugyanúgy megfelelt volna, nem? : )
Persze, a saját gépedet is betehetted volna a "közösbe", és akkor bárki tárolhat ott motyót, csak be legyen kapcsolva 24/7-ben... nagyon nem leterhelő, miközben használod, max nem árt egy normálisabb ház mondjuk két RED/NAS winyónak. -
-
Ha az éppen aktuális logfájlt akarod törölni (azaz nem a gzippelteket), akkor először szükség van a logolás leállítására, ezt egyszere el tudod végezni:
sudo service rsyslog stop
Ezután törölhetsz, majd elindíthatod újra:
sudo service rsyslog startLényegében ezek a fájlok addig nyitva vannak írásra, amíg a loggolás él.
-
válasz
teleahocipöm #25496 üzenetére
Ezért írtam le kétszer, de leírom újra.
Nem biztonságos, ez így van. Ez igaz volt úgy az XP korszakig, windózon is bevezették az UAC-ot, aki rendszergazda is, az sem egyből az, hanem megerősítés után tud rendszerváltoztatásokat csinálni.Ubuntu vonalon (és még jópár disztróban), a root account le van tiltva (nincs is jelszava), így egy esetleges betörőnek először a loginnevet is ki kell találnia, nem csak a jelszót. Hasonlóan az UAC-hoz, ha rendszergazdai jogokra szeretnéd emelni a saját usered, akkor sudo-zni kell, és akkor az a parancs / változtatást / program már rendszergazdai jogokkal fut. Amíg nincs ilyen, addig minden sima, egyszerű userként történik, így nincs lehetőség rendszerváltoztatásra, programtelepítésre, stb. Gyakorlatilag a home könyvtáradra vagy "korlátozva". (Kicsit sarkítom a dolgot, mert nyilván annyi mappára és helyre adsz magadnak rootként jogot, amennyire kb akarsz.)
-
válasz
teleahocipöm #25492 üzenetére
Azóta sem derült ki, hogy mi szükség a több userre, de igazán nincs mit.
Nem sudo userrel nem tudsz sudozni, de ha csak ezért hoztál létre egy másik júzert, hogy aztán 2 lépésben sudozhass...akkor... nem érted a lényegét továbbra sem. Amíg nem sudozik, addig a sudoer sem rendszergazda. Semmilyen biztonsági lépés nem volt ebben. -
válasz
teleahocipöm #25489 üzenetére
Ez nem windows, mindenki sima júzer, aki nem a root. Csak vannak kiemeltek (rendszergazdák), akik tudnak sudo-zni, így kapnak root jogokat... ha tudják / beírják a jelszót.
Egyébként su paranccsal lehet átlépni másik júzerhez, su USERNÉV..kéri a jelszót, és tádám.
-
válasz
Claude Leon #25467 üzenetére
Gnome Classicot azért vedd külön, annak simán elég...
-
-
-
-
válasz
Nova96 #25342 üzenetére
Az mplayer az az, amit linkeltél, de semmit nem kell csinálni a weboldallal. A GUI letöltése meg magával vonza az alapokat is, tekintve, hogy anélkül nem menne.
YT meg flash-es, örülj, hogy bármit látsz, egy hányadék szoftver, egy hasonló röptű cégtől. Válts HTML5 nézetre (youtube.com/html5), és szerencséd lehet. No meg, reméljük be van kapcsolva a hardveres gyorsítás a nyílt meghajtóban, vagy feltetted a zártat, mert ezek nélkül nem sok esélyed van.
@jános: Igen, 100 mega bőven elég (nekem most 3at eszik..) A telepítő észre fogja venni, hogy az az efi, de meg is lehet neki adni, legyen rajta boot/efi flag.
-
-
válasz
sh4d0w #25335 üzenetére
Az a SecureBoot.
Én telepítettem UEFI-re Ubuntu-t, semmivel nem nehezebb. Az egyetlen hülye dolog benne az EFI partíció, és annak RAIDelése (ha kell a redundancia). A leírás kicsit bő, sok dologra kitér, de lényegében semmi különbség nincs a sima telepítéshez képest, csak az EFI partíció. Meg hogy 64bites telepítővel próbálkozz.
@eddie17: jó lenne pontosabban tudni, hogy mi kér jelszót (ezt az ablak kiírja), mert a proginak nagyon nem kellene, legalább is ha rendszergazdai jelszót kér. Ha ott bejelentkeztél, vagy master jelszavad van, az más. Arról meg nem a linux tehet. Van gnome kulcstartó (seahorse).
-
válasz
mr_kickass #25323 üzenetére
Mondom én...
Akkor üdv a Debian ágon! -
-
Linux, elég szabad a választás...
Azt vedd figyelembe, hogy ha titkosított a home mappád, akkor azok a könyvtárak nem léteznek, amíg fel nem oldod, így oda fstabból nem célszerű csatolni. A többi meg a szépérzéken, meg a praktikusságon múlik.Bár ez nem wines winyó gondolom, de ha már szóbakerült, nekem az is /mnt/win. Tudom, öreges...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged