- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Küszöbön a One UI 8 béta program
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Fotók, videók mobillal
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
-
Mobilarena
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dragon1993
őstag
Sziasztok!
Adott az alábbi folyosó.
Jelenleg 2db sima izzó 60W-os 550 lumenes izzó lóg le a falról.
Zigbee-s lámpát keresek amit be lehet rakni home assistant alá.
Philips Hue Enrave S-t néztem ki, aminek a fényereje:
950 lumen (2700K) / 1220 lumen(4000K)Logikám szerint elégnek kell lennie, bár a többi led lámpához képest elég szerény az a 950 lumen.
Szerintetek elég lesz az oda?
(Minden más helységbe Aqara Ceiling Light T1M megy, itt elég hülyén mutatna egy fél méteres lámpa) -
PROTRON
addikt
válasz
laci06 #21949 üzenetére
Igazad van, túl gyorsan reagáltam, valóban a második karakter jelöli a vízzel szembeni védelmet, az első pedig a szilárd anyagokkal szembenit.
A többi kérdésed mind sajna egyéni próbálgatás függő, mi tettszik, sajna kevés lakberendező jár erre fele, még kevesebb aki ingyen dolgozna...
-
laci06
senior tag
válasz
PROTRON #21948 üzenetére
Köszönöm.
Ahogy néztem már a IP66-ra is azt írja, hogy elvileg nagyobb vízsugár ellen is védett kéne, hogy legyen. Nem a második karakter jelöli a vízzel szembeni védettséget? Vagyis a 67-re már azt írja, hogy fél oráig el is merülhet a vízben.
Esetleg milyen értelmes alternatíva lehet, hogy az egyik ilyen lámpa ne ilyen reflektor legyen, hanem fényt szórjon? Vagy annak szürkületérzékelővel nincsen sok értelme?
Színhőmérsékletnél mire figyeljek? Nem tudom, hogy erre a célre van-e tuti, vagy olyan színhőmérséklet amit mindenképpen kerüljek el.
-
PROTRON
addikt
válasz
laci06 #21947 üzenetére
Temuról semmiképp se rendeljél ilyet, pláne nem 2 db-nál...
nem éri meg...Az iP védettségi skálából az első karakter a vízzel szembeni védelem, a 6x-ról feljebb lépni 7x-re az árat is ennyivel szorozza.
Hivatalosan az általad megjelölt környezethez a 65-nek elégnek kell lennie, ahogy írod, 5-8 évig anélkül üzemeltek hogy levagdosták volna naponta a Fi relét, szal nem a védettség a kevés.
Ami kimegy LED panel sokszor olyan belső zárlattal távozik el, amit a Fi relé hibának érzékel, mert az csak analóg eszköz és nem tudja megkülönböztetni. Ha ugyanolyanra kicseréled csak arra kell figyelni hogy a kötési pont rendesen vízmentes dobozban vagy kifejezett ilyen kerti földbe való környezethez szánt típus legyen, ne csak egy sima IP54-es "OBO" doboz... -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Kültérre keresek lámpát. Amit tudni kell, hogy egy szürkületérzékelő kapcsolja, és egész éjszaka az év minden napján megy odakint, és alulról egy fát világít, vagyis van ott eső, por, sár minden is aminek ki van téve mindenféle védelem nélkül.
Eddig két ilyen volt ott, de az egyik már évekkel ezelőtt meghalt, a másik pedig 1-2 hónapja halhatott meg, mert úgy tűnik, hogy ez volt a bűnös azért, hogy a fi relénk folyamatosan levágott egy helyen. Ennek ellenére 5-8 évet lehúztak ezek a lámpák, és van olyan ami máshol még mindig megy. A mostani IP65-ös, nem tudom, hogy nem lenne-e értelme feljebb lépni, mert az egyik nyilvánvalóan beázott.Mit lenne érdemes a helyére vennünk? Jó lenne, ha valami hasonló lámpát tudnánk odarakni, mert tényleg ez az aminek van értelme, viszont két lámpa is van ott, vagyis az is játszhatna, hogy az egyik marad ilyen reflektor, ami alulról világít, a másik pedig lehetne egy kis "oszlop" ami szórt fényt ad a környéknek. Mit javasoltok?
Van esetleg értelme Temuról rendelnem valamit, mert annyival jobb ár-érték van ott, vagy pedig ne kockáztassak ilyennel?
Köszönöm a segítséget.
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #21943 üzenetére
Biztos vagy benne hogy nem a vezetékezés okozza a gondot? Mert a fentebbi példámban amikor az 5. szalagot bekötöttem a vezérlőre, elsőre az is villogott. Aztán rákötöttem a tartalék adatszálát a vezérlő adatszálra mert nincs még összerakva a második szintillesztő és jó lett.
Pedig itt most nincs 4-6 m kábel meg 100A-es erősáramú kábel közvetlen a LED-ek mellett, egyszerűen mindegyik LEDnek kb 6 cm bekötő vezetékei vannakHa levágtad az elsőt és az "új első" megint vibrál akkor nem biztos hogy a szalag a ludas.
Csak arra célzok hogy nagyon könnyű zavarokat beszedni az éterből, lehet a szalagod jó, csak kéne a ESP32 után egy rendes szintillesztő, a megfelelően megválasztott értékű ellenállással és nem vibrálna...Próbáltam I2C bi-directional szintillesztőt, mert a Hestore messze volt, nem vált be, sajna kell a Hestore-ból a wled-en írt típus. A lomexben is van hasonló, de az egy kicsit lassúnak tűnt nekem, legalább is az effektek.
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #21940 üzenetére
Szimplán visszarakom holnap a korábbi ledet, esetleg kap még párat, ha bírja.
Plafonon van, nem gond, hogy nem 60 /m, csak 30-as, de az amúgy is csak a monitor mögötti "támogatására" van.Ez a kínai téma hátránya, h ott a QS nem stabil, lehet egy szállítmány rossz, másik meg jobb. ESP32 C3 Superminire vagyok rámozdulva, IO bőven elég a projectjeimnek (I2C, 1-2 láb gombnak, esetleg kijelző, pár szenzor, PWM vagy digit LED). Eddig nagyon jók, ESPHome-val használva.
Majd a fűtés vezérlésen esetleg cserélem a régi Wemos D1 mini-t, már leszolgálta bőven az árát. Csak a jelenlegi kiépítésében forrasztós, ha feladná a harcot, akkor az pár óra fűtés kiesés lenne (OK, nem lenne, mert egy Zigbee relével kapcsolnám a keringetőt, ez a B terv). -
Steady74
addikt
válasz
PROTRON #21940 üzenetére
Dig Octa tud 8 csatornát kezelni, ha egymásra pakolod őket, egy táppal 16 csatornát is tudsz vezérelni, bár tudom Neked ez most nem volt opció.
Én kötöttem a már meglévő Octa modulokra 8 csatornán 200-200 ledet tartalamzó ledfüzért, gyönyörűen tette a dolgát.
Most itt tartok, volt 2 órám tegnap szerelgetni, tesztelni
-
PROTRON
addikt
válasz
ViZion #21939 üzenetére
Nálam sajnos kiderült hogy a fizika szakma nem találkozott az én "egyszerű" elképzeléseimmel...amint feladtam a "csak gyors és biztos egyszerű lesz" elgondolást és beleöltem a hibakeresésbe az időt, csak előjöttek az apróságok és már van módszerem.
Szal nem "problémás" volt az ESP32-es elgondolás, én nem szántam elég időt a paraméterezésbe, amint bele lett pakolva meg is lett az eredmény.Pl idehaza most kipróbáltam másik ESP32-vel, hogy csak 40 cm LED szalagokat kötök rá, de közel egymáshoz, rövidke bekötő vezetékekkel.
Elsőre 4 db-nál persze villódzás. Amint megadtam a tiszteletet a projektnek, és épített szintillesztőt ráraktam, már is a 4-ből 3 rendesen működött...fél órába telt rájönnöm hogy a 4. nem kötési hiba miatt nem vibrál az effekt során, hanem mert elnéztem a GPIO számot és a 25 helyett a 23-asra küldtem az effektet és a szintillesztőm meg olyan jól tette a dolgát, hogy az a csatorna ami nem kapott bemenetet az is majdnem hibátlanul lejátszotta a közvetlen mellette lévő csatorna effektjék, csak kicsit villódzott... van olyan effekt aminél észre sem vetted volna...Aztán ami korábban nem volt hajlandó 5 szalaggal működni, az most már képes rá így hogy használok szintillesztőt a másik csatornához, úgy ahogy a WLED weblapján le van írva...nem hülyék ezek...
Csak abból sem mind1 melyiket veszed, az sem milyen típusú a szalagod, kell poti hogy pontosan megtaláld milyen értékű ellenállás kell. Az én szalagomhoz 33 Ohm-os kell, nem a wled honlapján írt 62 - 100 közötti és nem is a mások által javasolt 470, vagy épp 1kOhm-os...csak a 33 a tökéletes.
De másol ahova felraktam ott meg 33-65-ig hunyorítva kellett figyelni a nüansznyi flickerekre....Szal csak meg kell adni a tiszteletet a projekteknek és keresni kell a megoldást, csak van amit nem éri meg végigzongorázni.
Sajnos a modulshopban közölte az eladó, hogy a klasszikus, régi típusú ESP32-nek végleg befejezték a kínaiak a gyártását, a kínai disztribútor nem tudja megmondani hogy a következő szállítmányban melyik iteráció érkezik, így a jövőben valszeg búcsút lehet inteni a 8-9 vezérelt csatornának / ESP32 modul...
-
ViZion
félisten
válasz
PROTRON #21929 üzenetére
Nos... helló
PC ambilight. Új monitor, kapott 80 db új ledet körbe. WS2812B, pont mint korábban, csak ez 60-as, a korábbi 30 led/m volt. Van e fejünk felett is egy strip, 11 db led volt ma eljött a napja, ezt a sűrűbbre cseréltem.
Ez természetesen kb. 2 m vezeték végén csücsül, de eddig semmi bánata nem volt a 30/m LED-el. Erre most az első led totál más színt ad, mint amit kellene. Csati csere.
Továbbra is, de az egész sor sz@r...
Ugyan az a szalag de itt a szín sorrendet át kellett állítanomez is fura.
Akkor biztos az első led a beteg. Levág, új csati. Ugyan az. Random villogás az első vagy az utolsó led teljesen más színt ad.
A korábbi ledszalag hazai beszerzés volt, jó drágán, ez meg kínai, ócón. Rövid vezetékkel hibátlan a 80 LED, a hosszúval kuka.Mindent is állítottam már Prismatikban és WLED-ben is. Mivel csak maga a LED változott, így feltételezem, h a led gagyibb. Jelenleg a 20 helyett már csak 15 van fent és hibázik. Előzőből 11 db volt, max. visszarakom.
Gondoltam ESP32-re, de mivel Nálad azzal is problémás, nem vacakolok a cserével. Mivel csak a LED változott, csak ott kellene a hibát is keresni... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21937 üzenetére
A tápfeszültséget lehet szűrni, de adatvonalra nem lehet kapacitással terhelni, mivel a digitális jel meredek impulzusokból, négyszögjelből áll. A kapacitás pont a jel meredekségét tenné tönkre, ami nem megengedhető, mivel a logikai 0/1 szintek értelmezését veszélyeztetné.
Amikor viszont egy bemenet egy kimenetre csatlakozik, a kimenet alacsony impedanciája söntöli, gátolja a zavarjelek felvételét.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21936 üzenetére
"Már azért is, hogy ne vegyen fel zavarokat a nyitott bemenet"
Köszi a megerősítést, ez nem volt meg az elejen, elment vele eg, adag ido, mert radasul a rovidebb szakaszolnal egyaltalan nem jelentkezik.
Ezwrt is kotottuk be gndre, de meg rosszabb lett.
Masutt egyebkent azt irjak hogy helyzete valogatja hogy adatra vagy gnd-re kell kotni.Jaja, az is feltunt hogy stabilabb az elso szalag utan 6 m kabellel bekotott masodik szalag, ha ez a tartalek adat szal bele van kotve a ket szalag kozott ugy, hogy viszont a vezerlonel nem volt bekotve semmire.
Es mintha nem mindig lassult volna be a masodik szalagon az effekt, csak akkor ha a vezerlonel be volt kotve az elso szalagot ellato kabelen a tartalek szal a vezerlesre.Ugye mi nem a szalagon beluli forrasztott csipekrol beszelgetunk, hanem a komplett szalagokat es a vezerlest osszekoto kabelezesrol. A fenti doksiban foglaltak egy resze meg kifejezetten a csipek szalagra torteno bekotese feladatra koncentral.
De a doksiban lattam olyat dejezetet hogy felhasznalasi peldak, de nincs jol elkulonitve hogy szalag vagy csip, igy nem ertelmezheto szamomra hogy hova kellhetne a szalagot bekotot kabelre extra kapacitas az adat szal es a gnd koze.
A szintillesztonel van 100as, amit a doksiban is irnak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21935 üzenetére
Nem tudom, milyen vezérlő kell hozzá, de az FI bemenet GND-re kötendő elvileg, ha valaki nem tart igényt a hibajavító működésre. Már azért is, hogy ne vegyen fel zavarokat a nyitott bemenet.
Ha igen, akkor a legelsőnél közös a kétféle bemenet, utána pedig rendesen láncolni kell tovább a szalagokat.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21933 üzenetére
Ez a szalag nem tudja a +W-t(sajna csak kikeveri a fehéreket), ezért írtam fentebb hogy RGB.
Köszi a linkeket, ez kavart meg korábban, hogy ha mindenhol a tartalékot "Bi"-vel jelölik, akkor az enyémnél mit jelenthet hogy "Fi".
De maga a technológia szempontjából érdekel, hogy milyen egyéb oka lehet a belassulásnak? Értem hogy a kompenzáláshoz elkéne az info a pontos IC típusról, de alapjáraton mi lehet az ok?
A tokozáson annyira apró betűvel szerepel hogy nem tudom elolvasni, talán:
MT15703 vagy MT16703...vagy nem tudom, az "M" kezdettel sem vagyok biztos.
CR3D1 R.1De nincs nagyítóm, szal nem biztos.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #21931 üzenetére
A nálunk lévő 110 m anrodiszléctől vásárolt LED szalagon pedig "Fi és F0" a jele ennek a tartalék szálnak. Akkor már a kínait is hamisítják....de azt hogyan hívjuk?
Valóban a korábbi hszed már nem volt meg, köszi.
A funkciója és az elvét mostanra látom, azért kipróbáltam a GND-re kötve is, de még durvább a vibrálás.Ellenben mi lehet az oka hogy belassul amiatt az effekt hogy ezt is bekötjük?
A második felével kapcsolatban a vezérlőt a szalaggal összekötő 4-6 m kábelről írtam, hogy "szalag felőli vége", meg "betáp felőli vége", bocs, erősáramban félszavakból is hasonló irányban gondolkodnak az emberek, mert kevesebb az irány.
Ez a kábel 6 eres, a szalaghoz az alu profil be lett süllyesztve a lefestett gipszkarton falba. A kábel hátulról lett bele forgatva az alu profilba és a falban lehorgászva. Majd a szalag felőli végén a tartalék adat szál be lett forrasztva a LED szalagra rakott gyorscsatira, majd ez a befforrasztott "toldás" vissza lett tolva a falba.
A vezérlő oldalán korábbi próbálkozások során nem kötöttük be ezt az eret. De ha belassítja az effektet akkor továbbra sem akarnánk bekötni. De ha antennaként működik, akkor meg ki kell vágnuk a forrasztást...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
PROTRON #21929 üzenetére
Nem FI, hanem BI gondolom, és nem 2811 (ahogy írtad).
Nem GND-t erősít, hanem Backup Input, ami GND-re is köthető, de akkor nem kap inputot, ahogy írtam.
ha a szalag felőli végen be van kötve de a betáp oldalon nincs bekötve
Egy szalagnak melyik a szalag felőli vége és ott mire van kötve, érthetetlen.
-
PROTRON
addikt
Nu a (nekem legalább is) nagy LED-es projektben érkezett fejlemény:
4 eres 12V digitális LED szalagunk van, az adatszál mellett van egy "FI" jelölésű ér, ami az internet népe szerint egyik szalag típusnál a gnd erősítésére szolgál a csip számára (a bolt ahol vettük egy ilyen kínai bekötési rajzot mutat honlapon), másik típusok esetén az adat jel erősítésére szolgál.
Bekötöttük GND-re, ----->villódzás...
Bekötöttük ugyanarra az adat kimenetre, megjavult a hosszabb kábelen lévő távolabbik szalag, meg az is amikor 1 szalag után van egy 4 m káel majd még egy szalag.
Egyáltalán nincs villódzás.
Viszont leesett az FPS szám, hogy finoman fogalmazzak: nem kúszik az a kígyó, hanem lépked.
Tehát ha például csak 1 vonal szaladna végig, az nem szalad, hanem pixelről pixelre lépked...minden sebességen látszik.Ezt WLED-en belül lehet valami beállítással kompenzálni? FPS szám állítása nem segít...
Baromi nehéz nekem rákeresni a WLED netes forumaiban erre, mert mindenki csak az effektek alap sebesség beállításaival van elfoglalva, a hibás működésre nem találok totyikot.
További érdekesség:
ha a szalag felőli végen be van kötve de a betáp oldalon nincs bekötve, akkor meg villódzás, szerintem azért mert a hosszú kábel szakaszon antennaként összeszed minden zavar jelet. A gond, hogy a falba süllyesztett szalagok esetén eleve előre bekötöttük, mert nem foglalkoztunk korábban digitális szalagokkal így nem sejtettük ezt, így biztosra akartunk menni, szal most egyesével bogarászhatjuk ki ha nem találok megoldást az FPS-re... -
zolnagy
őstag
válasz
PROTRON #21926 üzenetére
Köszi!
Igen, 1,6 m-re kell. Nem tudom, milyen típus lehet, ráírva nincs, vagy nem látom. Csináltam róla képet. Ez alapján meg tudod mondani? [kép] [kép] [kép]
Egy 2014-es dátumot látok még rajta.
Nem vetném el azt sem, hogy új led szalagot vegyek. Biztos van már jobb ennél. Azért túl nagy fényerő se lenne jó, mert vakít. 55 cm magasságról világítja meg a pultot. -
PROTRON
addikt
válasz
zolnagy #21924 üzenetére
Dehát ezt Neked kell kiszámolni:
megnézed a ledszalagot hogy milyen típus, rákeresve megtudod nézni hogy hány watt/m, össze szorzod a 100 cm LED-el, meg a 60 cm-leddel, összeadod, majd az egészet megszorzod 1,3-al, mert a LED tápegységeket legalább 20 de jobb ha 30%-al túl méretezed (nem tervezői túlkapás, tényleg kell nekik technológiailag) és meg is van hogy mekkora tápegység kell neked...
Első gondolatom hogy ha a 30W-os meghalt nem tudom hány év alatt, még az is előfordulhat hogy az is alul volt méretezve mert nem nézte a villanyász anno a tartalék ráhagyást...de lehet hogy jó volt, minden a szalag teljesítményigényén múlik. -
Dr. Szilikát
őstag
-
zolnagy
őstag
Tönkrement a konyhapult led világításának a tápegysége. Kimértem, biztosan ez a rossz. Ez volt: [kép]
Vennék újat. Ez ugye 30W kimenő teljesítményű volt. Na most találtam ugyanebből 20W teljesítményűt is.
A ledszalag két részből áll, egy 60 cm és egy 100 cm részből. Ezek vannak párhuzamosan rákötve a tápegységre. Erre a rövid szakaszra elég lehet a 20W is? Illetve jó ez a tápegység? Köszi! -
csubuka
addikt
válasz
macilaci78 #21922 üzenetére
Jogos kérdés
Van ilyen elfekvő elég jól kinéző GU10 spotlámpa, 6-os.
Ám elengedem akkor. Nem lehet a plafonra irányítani a spotokat és a GU10 az kizárólag spot foglalat, sima égőt max átalakítóval lehet belerakni, azt átugranám.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #21919 üzenetére
Az Osram-ra jót is rosszat is olvasok a topikban, de azért 3x-os árat a Philips nem feltétlen érhet.
Ez lenne a kiválasztott. Bár ugye a "szabályozhatóság" felesleges. Az gondolom a hagyományos dimmerrel együttműködni képes tápmegoldást jelenti. Ilyen itt nincs, de ha lenne gondolom ciripelés akkor is várható volna.
-
csubuka
addikt
válasz
macilaci78 #21918 üzenetére
Köszi, megpróbálok lehet akkor ilyesmit, ez tök jó ötlet. Valóban ezzel a plafon fele nézéssel lehet ilyen megoldás is működhet
Gondolom valami nagy vetítési szögű kéne akkor a GU10 ledekből, hogy azért a plafonon relatív egyenletes legyen a fény... CRI90+-os, 2700K, meg nagy vetítési szögű verzió talán akad végülis. OSRAM nem tudom mennyire ajánlott mondjuk, meg ez éppen inkább CRI 80, ahogy máshol látom
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ha egy 4x5-ös nappaliban ha 1 lámpa kiállás van, "hagyományosan" középen, akkor leginkább a PED panel vagy UFO+led tányér az ajánlás nem?
6xGU10, "dizájn" lámpa megoldással azért elég érdekes árnyékok volnának felteszem...
A baj az, hogy ahogy nézem LED panelből, illetve tányérból alig van RA 90-es megoldás... tudtok esetleg forrást, mert itt az fontos lenne, meg a meleg 2700K színhőmérséklet..
-
Dr. Szilikát
őstag
valamiért a második led szalagot nem ismeri fel.
Nem ismer fel semmit, csak passzív módon kiad egy parancs sorozatot. Az első LED digitális logikája ebből alkalmazza magára az első parancsot, azt törli a sorból, majd a kimenetére továbbítja a sor maradékát.
A következő LED bemenete már a következő parancsot értelmezi elsőként és így tovább. Ebből érthető a lényeg, továbbá az is, hogy egy ilyen toknak bemenete és kimenete van, ami nem cserélhető fel. Van olyan szalag is, ahol IC + LED külön alkatrész, ezeknél egy tokba van integrálva.
-
Kobe
veterán
válasz
ViZion #21910 üzenetére
tök mindegy mit irok be, a második led stripet nem villantja fel. Sem 1-et, sem 50-et.
Az első szalagnál ha csak 10 ledet írok be a konfigba (illetve az elején alapból 30 led van megadva) akkor csak a szalag eleje kapcsol fel, majd wled appban beállítva már felnyomja a többit isViszont a második szalagnál semmit nem csinál
A második szalag az eredeti 5 méteres szalag "maradékából", végéből készült. A végére alapból volt egy 3pines kis csatlakozóval ellátott kábel szerelve. Erről levágtam a 3pines pillangócsatit és csináltam hozzá egy toldót a vezérlőig, és ugyanúgy kötöttem be, mint a másikat. Gondolom az hogy fizikailag a végéről van meghajtva nem kéne bekavarjon
-
Kobe
veterán
van egy ilyen led vezérlőm:
2 db led szalagot kötöttem rá, az egyiket a monitorom mögé, a másikat az asztal végénél levő szalagra. a felső 3 csatlakozón / GPIO16-on van a monitor mögötti, az alsó 3-on / GPIO2-n az asztal végi szalag, ahogy fent jelöltem a szinekkel
WLED-ben próbáltam beállítani a 2 led outputot így (a ledek száma nem a valós, még pontosan be kell lőnöm, de a többi beállítás elvileg OK)
viszont valamiért a második led szalagot nem ismeri fel. Viszont wledben olyan mintha az első szalagra 2 db szegmest applikálna, külön szinekkel és a power gomb is csak az első szalag egyik felét kapcsolja ki be, a szinbeállítások is csak 1 részére applikálódnak
tipp hogy mit rontottam el ?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Garsza #21901 üzenetére
5B12C 60D 12 W (5x12 = 60 dióda)
- 5 Branch / Branches: 5 párhuzamos LED ág.
- 12C: 12 soros chip.- 5 párhuzamos ágon oszlik el 300mA generált áram, vagyis áganként 60 mA.
- 12 x 3V = 36 V névleges nyitófeszültség.
- 36 V x 0,3 A = 10,8 W névlegesen, de az üzemi nyitófeszültség kicsit többre szokott beállni, lehet pl. 3,33 V.
12 x 3,33 x 0,3 = 12 WAz áramgenerátoros driver mindenképpen 300 mA áramra igyekszik stabilizálni, a nyitófeszültség csak beáll a LED-en, ahogy az engedi "magának".
Ha ehelyett például 5B10C konfigurációt építesz be, az mondjuk 10 x 3,3 = 33 V-ra igyekszik beállni, amit valószínűleg képes biztosítani a 36 V-os driver is, mivel ez névleges érték, ilyen driverek általában 30-40 V között képesek rugalmasan alkalmazkodni a nyitófeszültséghez.
Ha 5 darab szakaszt vágsz le, akkor 5 ágra oszlik a 300 mA, de lehet többet is vágni, úgy egy ág terhelése csökken, tovább tarthat az élete is.
Hogy még érdekesebb legyen, alább egy szakaszban 5 tokot látunk sorosan, de ezek 6 V-os LED-ek szerintem, amiben sorosan 2 chip van, tehát így 10C lesz elvileg a vágható szakasz:
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Villanyszerelés
- Küszöbön a One UI 8 béta program
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Akkus tok lehet a megoldás az extra vékony készülékek számára
- The First Berserker: Khazan
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Csúcsteljesítmény? Igen! Kattints és rendeld meg MOST! 0% THM-re is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest