Hirdetés
- Yettel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
-
Mobilarena
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Grave_444
üzenetére
Én az S-Lightledtől rendelem a szalagokat. 2835/120, 2400 lumen fényárammal, bitang.

Tápegységből ha lehet, akkor MeanWell. Ezekkel még semmilyen problémám nem volt, van, ami már 10 éve megy.
Nyilván lehetne feléért, harmadáért is rendelni, de akkor idővel megjelennék olyan kérdésekkel, hogy miért búg, zúg a táp, vibrál a led, kiégett pár dióda, miért nem ugyanolyan színhőmérsékletű a két ugyanolyan szalag, stb. Nekem ez nem éri meg.Beépített kapcsoló: 230V hálózati feszültséget kapcsols vele, vagy a táp kimenetén lévő 12-24V egyenáramot?
Szilikonos öntapadós szalagot nem szeretem. A hőtermelés nem barátja a ragasztónak, idővel elenged. Nem feltétlenül sikerül egyenesen felragasztani, a takarítani kell, akkor is itt-ott megülhet a kosz, összekarcolod a szilikont.
Inkább aluprofilt használok, az legalább a hőt is elvezeti. Van felületre szerelhető is, meg bemarható is. Utóbbi igényesebb, de ehhez le kell venni a szekrényt, fejre állítani és vezető mentén végigtolni egy felsőmarót, vagy merülőfűrészt párszor.
Nálam a legtöbb helyen bemart profil van. A felületre szerelhető profilhoz van rögíztőklipsz, amit felcsavarozol és belepattintod a sínt. Van nagyjából 1 mm légrés a szalag és a felület között. Ha ez nem tetszik, akkor kifúrod a profilt, felcsavarozod direktbe, majd beragasztod a szalagot eltakarva a csavarfejeket. Ennek is van létjogosultsága, csak ha le akarod venni, akkor először az öntapadós szalagot kell kihúzd a profilból.Egy tápegység tetszőleges számú szalagot tud kiszolgálni, amíg szusszal győzi. Egyik szekrényből a másikba a szagelszívónál tudod átvinni a vezetéket. Én lehet, megbillenteném a szekrény alját előre és a csempe felett vinném el, amire a szekrények és az elszívó is rátakarnak. Bemart profil hátulját összefúrni a bútorlappal, bemenni a szekrény belsejébe a vízszintes és függőleges lap találkozásánál, ott hátra, át a hátfalon és a szekrény mögött fel a falburkolat fölé. Műanyag házas táp és a kötéseket (wago) betenném a legkisebb wago-ba, így akkor is biztonságos, ha egy fogalmatlan ember vizes ronggyal takarítja a szekrényt.
A pult alá is szeretnél szalagot, ami a nyitott fiókba világít? Milyen anyagú a pult?
A konyhapultok elülső éle úgy van kiképezve gyárilag, hogy a pultról lefolyó vizet a frontok előtt lecsepegtesse. Nem mindegy, hova rakod a szalagot, profilt, egyáltalán elfér-e?
Ide mindenképp bemart profil lenne az illő szerentem. A profilok legalább 5 mm magasak, viszont nincs olyan sok hely a korpusz előtt, hogy a konyhaasztalnál ülve ne lásd és szerintem csúnya.Szoktak még a korpusz aljára a szokli elé is tenni. Nem javaslom, mert a szokli tud koszos, poros lenni, esetleg karcos, sérült. A közeli súrlófény minden apró hibát megmutat, kiemel. Emellett a közeli felület miatt minden egyes dióda látszani fog, bár erre a COB led megfelelő.
Natúr fehér fény: kb 4000K színhőmérséklet, nekem ez vált be. A legjobb színvisszaadása a hidegfehérnek van (6000K), de lakótérbe szerintem nem való. A legkellemesebb a melegfehér (2-3000K), de meg kell tanulni a friss, egészséges, szép élelmiszer, húsok, zöldségek, gyümölcsök színét ezekben a fényekben.
Szerintem az a szép, ha ugyanaz a színhpmérséklet világít a bútorban mindenhol.A helyiségek között, illetve egy-egy helyiségben már keverem a natúr és a melegfehér ledeket, a nappali, étkező, konyha, fürdő, előszoba inkább natúrfehér, a hálószoba, WC csak melegfehér.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
lord_m
üzenetére
Igen, kompatibilis vele a dimmelhető. Nem, valószínűleg a legalacsonyabb fokozaton is erős lesz a fénye. Kapcsolócsere javasolt.
Nincs ajánlott kapcsoló, előfordulhat, hogy a legalacsonyabb fényerő is túl erős, másiknál vibrál, villog, harmadiknál zúg, negyediknél lekapcsolt állapotban is derengő fénye van a lednek. Onnan vásárolj, ahol próba után vissza veszik.Vagy hagyományos kapcsoló és applikációból szabályozható izzó, vagy kétkörösre megcsinálni 2+3, vagy 1+4 arányban.
-
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
2 év vs 5 év gari mellett az is számít, hogy alacsony terhelésen (leszabályozott ledszalag) az adott táp mennyire búg, cicereg, serceg. Legalábbis én azt tapasztaltam, hogy részterhelésen a gyengébb minőségű tápok erre hajlamosak. Pár a névleges terhelés közelében is.

Én ha csak tehetem, Meanwell tápokat veszek, a kezem alatt egysem hullott még el, pedig van már 10+ éves is 2-20A teljesítménytartományban. Persze olyanok is vannak, amiket Meanwell-re cseréltem és bőven túlélték az elődjüket.
A V-Tac előnye (, ha ez előny), hogy rajta van a vezetél, dugvilla, DC tápdugó is. Ezt sem kell se megvenni, se dolgozni vele.
-
macilaci78
nagyúr
Xiaomi, Livorno (Lidl) kínálatában láttam ilyesmit, de szerintem rövid a karja, alacsonyan van a fej.
Régen, amikor még kellett, karos asztali lámpám volt halogén féncsővel. Na, annak volt hatótávja, oda hajtottam, ahova kellett, fénye is jó volt.Ilyen lámpából indulva ülnék fel a DIY vonatra. 2-3 db 20 centis 2835/120 ledszalag, ami 2400 lumen/méter, mellé 3P li-po akku, meg egy BMS, esetleg dimmer.
-
macilaci78
nagyúr
Melóhelyen is álmennyezetben van. Ahol van üvegpaplan szigetelés van, ott hamarabb hullik.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
troland26
üzenetére
Ha sima GU10 ledek, akkor az direktbe megkapja a hálózati feszültséget, nincs külön tápegység a sínhez.
A fejegységek darabszámának, típusának változtatása és a GU10 ledek változtatása is hoz eredményt.Nálunk kb 275 cm a belmagasság, a 60°-os ledek már egy általános szórt fénnyel megvilágítanak mindent. Ahol kiemelt világítás kell, egy-egy bemutatott tárgyra, ott a 30°-os led ugyanazt a fényerőt fókuszálva adja, így a megvilágított felületre több fény esik, cserébe a környezete nem olyan világos. És ugye vannak a 120°-os GU10 ledek, amik még jobban szórják a fényt.
Főnököd döntse el, mit akar, mert a meglévő rendszer alkalmas fókuszáltan csak az alatta található dolgokat kiemelten megvilágítani és mondjuk egy 4×6 méteres területet szórt fénnyel ellátni, esetleg a fejek, ledek típusának keverésével vegyesen megoldani a feladatot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
troland26
üzenetére
Tápegység? Van tápegység a rendszerben?
Ilyen sín, ilyen foglalat, vagyis ez csak egy dizájnos lámpa GU10-es foglalatokkal, 230V hálózati feszültségre. A GU10-es izzóban van minden elektronika, a sín és lámpatest csak a vezetőt rejti. Szerintem ha akarnád, egy sínen egymást érhetnék a foglalatok.Nálunk sima mennyezeti foglalatban kb 200 db GU10-es led van. Kezdtük 20-50W halogénnel, majd 5-7W csavart fénycsövekkel, most 4-6W ledek vannak bent. A led körüli ezüst színű gyűrű tartja a lámpatestben a GU10-es ledet, azt kiveszed, kiesik az izzó a végén a bajonetzáras foglalattal, cserélhető.
GU10 ledek 230V-osak, benne van az elektronika. Van belőle hideg, meleg fehér, 30-120°-os szórásképű, amikből lehet válogatni, de van fényerőszabályzós is jó drágán.Ami az üvegpaplanos álmennyezetben van, az nálunk hamarabb pusztul, mert a termelt hő megreked és öli a ledet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
smallmer
üzenetére
Meanwell passzív tápegység.
Fürdőszobába van profil, ami vakolható, hidegburkolatba illeszthető, nem annyira olcsó.Javaslom a tápegységeket jól szellőző helyre tenni. Nálam alig van olyan szalag, aminek a tápja nem is az adott helyiségben van. Így nem kell azon sem agyalnod, hogy oldod meg a megfelelő elhelyezést a fürdőben esztétikusan.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
A tápot rakja, ahol elfér, az adatot meg egy UTP kábel érpárján is elviheti a szalag elejére.
Vagy a betápot és az adatot is teszi középre, ahol kényelmes és két külön szakasszal indul kétfelé. Az egyik szakaszt meg úgy programozza, hogy hátulról induljon előre a program. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Gery15
üzenetére
Gyakorlatilag a fehér és a GND (+) legyen a helyén, a színeket ha felcseréled, legfeljebb a kék helyett a zöld világít.
A fura, hogy volt olyan kombináció, hogy a vezérlőn lévő szalag az egyik erősítőn lévő szalaggal egyszerre jól működött. A további erősítők nem jelentenek terhelést a vezérlőre, ezért gondolom azt, hogy a vezérlő jó.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gery15
üzenetére
Sípolás alatt a szakadásvizsgálatot érted?
Az erősítőknek ugyanazt kell csinálnia, mint a vezérlőnek. A vezérlő kimenete az erősítő inputja és az outputja is egyben. Tehát a vezérlőn a piros kimenettel az összes erősítő piros kimenete és bemenete is jeleznie kell és ugyanígy a szalagokon is bármelyik mérési ponton. Már persze ha óhajod szerint a pirosnak világítania kell.
Lehet, végigmennék az erősítőkön egyesével. Egyszerre csak egy van a vezérlőre kötve.
A szalagok betápja a szalagtól függ. Ha az a 800W-nyi betáp 40 m szalagra indokolt, akkor a szalag elvileg kb 16W/m max fogyasztással rendelkezik. Ezt 3 méterenként illik betáplálni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gery15
üzenetére
Leveszed a búrát és a vágási pontokon tudsz mérni. Legalább kiderül, milyen szalag van fent. RGBW a vezérlő, de a szalag is?

Elvileg az összes szalagot ugyanaz a vezérlő vezérli az erősítőkön keresztül. Ha egy erősítő kimegy, akkor csak a rábízott szalagok viselkednek máshogy.
De itt az összes szalag huncut, így a vezérlőre tippelek.Ilyen jelerősítők vannak a tápegységeken, ez pedig a vezérlőd. A 200 W-os tápok hajtják a 288W-os erősítőt, tehát az erősítő nincs alulméretezve. A vezérlőd viszont csak 144W-os. Lehet, hogy nem bírja el egy erősítőre kötött kör egészét.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Gery15
üzenetére
Nézzük csak, mit ad elő a kereső!
jelerősítő + rendelkezzen képpel -
macilaci78
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
Ha az összes szalag egyforma és mind a vezérlőre van kötve, akkor az összes szalag ugyanazt csinálja. Az, hogy egyik így, a másik úgy dolgozik, arra utal, hogy valahol a kötéssel van gond.
Gery15: az RGB főszíneket kapcsolgasd. Ha például csak zölden kell világítani mindnek és az egyik nem világít, ott a zöld szál szakadt meg. Ha más főszín világít, akkor fel lett cserélve.
Tudni kéne a szalag típusát.
A javasolt méréshez a szalagon lévő közésekhez is hozzá kell férni.
Esetleg mérhetsz a profil és a GND között is, ha nem 0V, akkor valahol letestel. -
macilaci78
nagyúr
válasz
roseben
üzenetére
Ha ilyen fordult elő (első forrasztásaim egyikénél mértem 12V-ot az aluprofilon is
), akkor tettem a forrasztás alá a profilba egy darab szigszalagot. 
A ragasztócsíkról a védőfólia könnyen lejön. Zsugorcsőbe húzom a forrasztási pontot, ott néha nem jön ki a védőfólia, akkor egyszerűen eltépem. Csak ezen a kb 2 centin nem ragad a szalag a profilhoz, a többi részen jó.
Ha be kell játszani a profilba a szalagot, hát istenkém.Pult alatti világítás? A fiókokba világít?
-
macilaci78
nagyúr
Ákcijós ledpanel hidegfehér fénnyel.
Szalagból sokat felveszek a gerendák, plusz táp és persze a fogyasztás.
Kocsi fölé nem tennék, mert a kocsiban nem érvényesül a fénye, a tető árnyékol. Csomagtartóba, motortérbe láss be, meg oda, ahova a kocsi mellé pakolsz. 20W körüli panelekben gondolkodnék.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
spiritex
üzenetére
A tápnál megvan a 12V. A szalag másik végén is?
Úgy látom, sima DC csatis tégla táp, könnyen kipróbálható egy akármilyen 12V áramforrásról a szalag. Lehet ez autóakku is, vagy egy 12V körüli akkus szerszámgép akkuja.
Én egy tárolóban hónapokig használtam egy méteres 5050/60 ledszalagot 7 és 8 cellás Ni-Mh akkupakkról, ami 8,4-9,6 V névleges feszültséget jelent.Érdemes rámérni az alu profilra is, van-e benne áram. Jártam már úgy, hogy letestelt.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
werszomjas
üzenetére
A fene se tudja, de a két 50 W-os kisebb példányra 15-25 m2 és 10-15 m2 helyiség van írva. Lument nem írnak egyikre sem, de csak ér annyit a kinézett 95 W-os változat fényerőben, mint egy 12-15W-os e27 1500 lumenje.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
emiki6
üzenetére
Nem tudom és nem is érdekel.
Apámnak kell...Ez a forma széles, gyakorlatilag egy tányér, gondolom, a diódák egy irányba néznek, mint egy ledpanel esetén. A körtében 30-50 W esetén tippre egy kukorica ledhez hasonló elrendezés van, minden irányba is világít, miközben az esztergapad fölé kellene a lámpa.
A pad felett a falon van egy régi porcelán foglalatos e27 lámpa. Ebbe csavart egy flexibilis nyakú e27 "hosszabbítót", amivel a pad fölé ér és tekert bele egy névleg 30W-os, de a gyakorlatban inkább csak 12-15W-os ledet, de kevesli. Én elengedném ezt a tákolást és akár karos megoldással, akár mennyezetre tennék lámpát. Nem tartana semeddig felfúrni a beton béléstestes mennyezetre egy 50×150 cm bádoglemezt, amit tele lehet szórni mágneses ledpanelekkel.

-
macilaci78
nagyúr
Ilyen fizimiskájú e27 ledből vsan-e 30-50W teljesítményű? Natúr, vagy hidegfehér.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
A WC-ben, kamrában nálam 10W e27 ufo lámpa van és éjszaka ez is sok... Letakaron a becsukott szemem, felkapcsolom, majd lekapcsolon a lámpát, indul az elszívó és annak a kék kontrolledjének a fényénél csinálon a dolgom, hogy ne verje ki a csipát a szememből.

Mai fejjel kétfoglalatos lámpát tennék csillárkapcsolóval, egyikbe egy 1-2W led az éjszakai üzemmódhoz.
Rábalux nekem bevált, a másikat nem szeretem. 4000K és 2700K vegyesen van, más-más spektrumban világítanak és a szemnek nem feltétlenül használ, ha szűk a spektrum. Szobák inkább 2700K, fürdő, konyha 4000K, az előszoba-étkező vegyes.
E27-ből csak a Philips vált be, bármi olcsóbb, de jó gyakrabban adja be a kulcsot.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
w.miki
üzenetére
Praktiker, OBI, Bauhaus, akármi olcsó függesztett lámpa üvegtányérral, e27 foglalattal. Ha sokallod, akkor kör alakú 10-20W ledpanel fehér színben.
Öcsém 5 évig nézegette a vezetéken lógó e27 foglalatot, mire szembejött az áhított csillár. Én a lakásvásárlás előtt már megtudtam, milyen mennyezeti lámpám lesz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG
üzenetére
Nem kell elvágni, én volt, hogy egy 225 centis szalagot egy pontban, 170 centinél tápláltam meg.
Persze macerásabb, főleg ha 120 ledes szalagnál cél, hogy a vezeték ne takarja ki a diódát.Bármelyik ledszalag dimmelhető, a szalag csak egy fogyasztó. A vezérlő szabályozza.
Ha a megfelelő helyeken tudod táplálni, akkor nincs előnye a 24V rendszernek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG
üzenetére
Vezeték elvitele: kétoldalú ragasztószalag a stukkóra (van kimondottan ledszalaghoz 10 mm széles 3M is), rá a lapos vezeték (2/4/5 eres is van), arra a ledszalag a saját öntapadójával. Úgyse látszik, rombolni sem kell, a 3. betápkábel felmehet a másik kettővel együtt.
Az 5W körüli dekor ledszalag 12 méteren 60W. Kb ennyit kér az 5 méteres 5050/60 ledszalag is, ami mehet egyben. Szóval szerintem nem lenne gond, de legrosszabb esetben összerakod a próbát az asztalon és ha láthatóan halványabb, vibrál, akkor kell a plusz betáp.
A profil a hőelvezetésben játszik nagy szerepet, de egy opál búra szórja is a fényt, ami kisímítja valamelyest a pontszerű világítást. A billentyűzetem felett kb 15-20 centivel van a szalag, nagy fényerő, 2835/60 1200 lumen szalagnál is már egységes volt a fény a matt fekete bútorlap felett. Most 2835/120 2400 lumen szalag van ugyanott. Persze ez overkill, sötét szobában minimumra veszem le, de mivel az íróasztalom is ez, olvasáshoz, rajzoláshoz nem baj a nagyobb fény.
A fővilágítás más kialakítású, gondolom. Nem a falról, mennyezetről visszaverődő fénnyel dolgozik, hanem direkt fénnyel. Ráadásul közelebb is van a fényforrás ahhoz, ahol a fényt hasznosítani akarod. Értem ezalatt, hogy nem a fal mellett van az étkezőasztal és nem érdekes, hogy a falra tolt kanapé háttámlájára mennyi fény esik...
Nálam 2400 lumenes szalagok vannak már a lakásban, ahol nincs rá szükség, ott dimmelem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG
üzenetére
Nem tudom, mennyire vagytok fényigényesek, mi nagyon.

Ledszalag igényesen elrejtve fővilágításként igencsak sokat fogyaszt. Eleve nem direkt, hanem indirekt fényforrás a falakról, mennyezetről visszaverődve, tehát van bőven veszteség. Egy 4×4 m nappali kerület 16 méter, egy nagy fényerejű szalag meg mondjuk 20W, körben 320W a szalag teljesítménye, ehhez még +20% a tápegység méretezése, 360-400W táp.
Na, hagományos kialakítású világításból 100W-nyi led sem kell 16 m2 tisztességes megvilágításához.Ha indirekt ledvilágítást szeretnék fővilágításnak, akkor feszített mennyezetet világítanék meg felülről körben bitang szalaggal és kvázi a teljes mennyezetből egy nagy, összefüggő ledpanelt csinálnék. Az már lehet RGB, vagy akár digitálisan címezhető és amolyan ambilight háttérvilágítás effektust is tudna.

-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74
üzenetére
Én ezt csináltam PC bekapcsolásra.
A dugalj és a HDMI csatlakozó mindenképp kellett az asztallapra, volt mellette hely a PC gombjainak. A szalagot meg egy sínbe szerelt nyomógombos kapcsolóval vezérlem. -
macilaci78
nagyúr
válasz
ProdyG
üzenetére
Az összefoglaló alján van pár megvalósult projektről beszámoló.

"Körbe a nappalit", hogy lesz egy körnek két vége? Vagy nem ér mégsem körbe?
Nem hosszra, hanem teljesítményre (Watt) méretezünk. Ahogy távolodsz a bekötési ponttól, csökken a feszültség és ez előbb-utóbb szemmel is látható fényerőcsökkenést jelent. Ez egyrészt adódik az oda vezető úton leadott teljesítményből, másrészt a szalag belső ellenállásából.Példának okáért egy régi 14,4 W teljesítményű 5050/60 ledszalagra azt mondták, hogy 10 métert már mindkét végén kötelező betáplálni és valóban ha csak az egyik végén volt meg a betáp, a másik végét mellé kanyarintva kb 30% fényerő elveszett, mérve 12V betáp esetén a túlvégen inkább csak 10,5V volt, de még egyenletesen világított.
Egy 4,8V-os dekor ledszalag papírforma szerint menne 30 métert is egyben a végén persze halványabban, a gyakorlatban viszont az utolsó 5-10 méter már egyáltalán nem világít, mert a szalag belső ellenállása is megeszi a teljesítmény egy részét.És itt jön képbe a 12V vs 24V, a nagyobb feszültségű rendszer nagyobb mértékű feszültségesést tud tolerálni, nagyobb teljesítményt lehet egyben betáplálni, de azért nem teljesen lineáris a dolog.
15 méteren két végén betáplálod, ami a fal mentén fut, a két vége fényesebb lesz a közepénél, de nem fog feltűnni, mert távol lesz egymástól a szalag közepe és a két vége.
Munkahelyen van egy kb 6,2 méteres dekorszalag, 4,8W/m. Egy 5 méteres és egy 1,2 méteres szalag 1-1 végén betáplálva, a két szabad végével egymás folytatása, de nincs összekötve. Szabad szemmel nem látni különbséget a fényerőben, pedig a hosszabb szalag végén kb négyszer akkora a feszültségesés, mint a rövidebben.Amúgy ha van lehetőséged, tegyél plusz egy bekötést valahol középre. Úgyis javasolt profilba rakni a szalagot, vagy valami stukkóra rakod, az alatt el lehet vinni a vezetéket.
Amit írnak az erősebb szalagról, az valid. Egy dekorszalag (kis fényerő) fényes nappal nemigen fog érvényesülni. Ha ez nem szempont, akkor oké. Este hangulatvilágításnak elmegy, de a fővilágítás el fogja nyomni, annyit meg nem fog adni, hogy fővilágítás nélkül például az olvasás kényelmes legyen. Egy ledvezérlővel viszont tudod a fényerőt is szabályozni.
A másik, amivel a szalag teljesítményét önmagában tudják szabályozni, az a használt diódák típusa és mennyisége. Nagyon nem mindegy, hogy milyen sűrűn vannak a ledek. Egy dekorszalagon lehet, csak 30 led van 1 méteren, vagyis kb 3 centinként 1 led. Mennyezet alatt futó világítás általában közel van valamelyik síkhoz (fal, vagy plafon), ezt megvilágítva nagyon szépen kirajzolódik a ledek pozíciója. Kell 20-30 centi távolság a szalag és a felület között, hogy a fény már egyenletesen látszódjon a felületen. A másik véglet a COB szalag, ahol méterenként 500 led is lehet, ez nagyon homogén fényt ad. -
macilaci78
nagyúr
Vagy vennék valami olcsó szettet akárhol tetezőleges melegfehér árnyalattal, vagy egy COB szalag, driver, táp. A kapcsolást legrosszabb esetben megoldom egy taposó kapcsolóval. (Általános dolog a sarki villanyboltban is polcról kaptam.)
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74
üzenetére
Billentyűzetvilágítást úgy oldottam meg, hogy ON-OFF-ON kapcsoló elé tettem a tápot, utána két vezérlőt ugyanarra a szalagra. ON- állásban 10% fényerő, -ON állásban meg 100%, vagy amennyi.
Mondjuk, ezt most felszámoltam és kapott a profilba egy fényerőszabályzós nyomógombos vezérlőt. -
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibbike01
üzenetére
Minek kell 2050 lumen?
Mesterséges fénynél meg kell szokni, tanulni a színeket, de alapvetően nincs vele gondom. Ezzel a szalaggal nincs gondom, egy T5 fénycsöves lámpa után szokatlan volt, de elsősorban a színhőmérsékletbeli különbség okozta a más látványt.Az általad linkelt szalag 4000-4500 K, most melyik? Rendelek két tekercset azonos típusból és különböző színhőmérsékletűt kapok? Esetleg tekercsen belül a gyári toldásoknál már változik? Én ilyennel találkoztam már, de próba nélkül nem nyilatkozom.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
robag93
üzenetére
Nekem minden korpusz alján meg van szakítva. A korpusz oldalán is van egy nút marva, ott megy fel a szekrény tetejére a vezeték és ott wago-val kötöttem. Előnye, hogy ha esetleg le kell venni a szekrényt, a leddel külön nem kell foglalkozni.
Semmi nem kell hozzá, csak pár wago, sorkapocs, akármi.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ez jó lehet? Nincs tapasztalatom se a termékkel, se a céggel.
-
macilaci78
nagyúr
Én szalaggal jártam úgy, hogy RGB helyett GBR volt. Végülis szétpattintottam a vezérlő műanyag házát és a kimeneti vezetéket átforrasztottam a nyákon.
Aki forrasztós cuccot vesz, ilyenen ne akadjon már el... -
macilaci78
nagyúr
válasz
TomMusic
üzenetére
Van a környezetemben pár Ledvance lámpa, nincs velük gondom.
Van egy Eglo ledizzóval szerelt állólámpa, az előző lakásban ment 7 évet, semmi különös. Ebben a lakásban van kb 4 éve, itt meg búg.
Ugyanígy az egyik szoba mennyezeti lámpájában az e27 led búg, de ugyanaz a led a lakás bármely más lámpájában nem búg. És fordítva: bármit csavarok bele abba az egy foglalatba, búg. Ugyanilyen lámpa van egy másik szobában is. -
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
A hálószobában lóg egy darab e27 1450 lumennel a szoba közepén, meg az ágy két oldalán két falikar e14 450 lumennel, 18 m2. A kisszoba 13-14 m2, szintén 1 db e27 1450 lumennel, konyha mennyezet 1 db e27 1450 lumennel, a pult felett a 2400 lumenes szalag, a másik oldalt falikar 2×2 db e14 600 lumennel. A konyha csak 2,2×2,3 m, a pulton van a hangsúly.
A nappali és az étkező-előszoba a fényerős. 1. emelet, a tájolás, környező fák, épületek miatt hamarabb van sötét a nappaliban is, az étkezőnek pedig nincs is saját ablaka, de legalább az az asztal tölti be a konyhaasztal funkciót is. (Hagymaaprítás, húsok összevágása, stb) Az egész alakos tükör is itt van a lakásban. A ledszalagok ritkán mennek itt.
A fürdőben egy 20W ledlámpa (kör alakú panel) van a mennyezeten, a tükör felett 4 db GU10 450 lumennel. Párom konstatálta, hogy "végre van fény!"
A nappaliban a csillárt ritkán kapcsoljuk fel, a kanapé feletti ledszalag is default 25% és az is ritkán. (Meg kéne jobban döntenem a TV-t, hogy ne tükröződjön benne, mert amúgy ezt szántam olvasólámpának.) Általában a kanapé végén az állólámpa felső lámpája világít csak.
Az étkezőben hol az asztal feletti 6+1 foglalatos lámpa, hol a 2 db 3+1 foglalatos lámpa a tükör és az akasztós-cipős szekrény fölött. Mindkettő kalaptartójában van ledszalag is, amik külön-külön kapcsolhatók.
A kisszoba funkciója még nem meghatározott. Gyerekszobának örülnénk a legjobban, de egyelőre a ruhaszárító és Párom fuvola gyakorlása adja a használat nagy részét.
A hálószoba nagy, van hely a nagydarabos bútorok között, leggyakrabban itt vasal Párom. A mennyezeti lámpa a mennyezet közepén van, de inkább az ágy sarka felett, így a vasalódeszka pozíciója ideálisan megválasztható. -
macilaci78
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
Egy 12 terítékes mosogató 3-5 nap alatt telne meg. Hétvégén szoktunk főzni, hétköznap legfeljebb csak a köret készül frissen. Munkahelyen tudjuk le a főétkezést az otthonról vitt kajával. Reggel 2-2 tányér, bögre, vagy müzlistál, 1-2 kés, kanál. Ezekre szépen száradna a cukros kakaó, kávé, mustár, paradicsommag, a recés kés recéi közé a szendvicskrém, medvesajt.
Persze vehetek kisebb gépet is, amibe meg a hétvégi főzés motyója nem fér bele, cserébe ugyanúgy dolog van vele, mintha nem is lenne.De már írtam: a hagyományos mosogatás és a mosogatógép kiszolgálása között időben nincs releváns különbség nálunk.
Viszont abban igazad van, hogy az idő a legértékesebb. Ezért csináltam motoroso jogsit és járok nagyrobogóval Budapesten, kb harmada időt vesz igénybe a tömegközlekedéshez képest és felét az autóhoz képest.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Sok helyen laktam már, albérletekben főleg. Volt, ahol volt mosogatógép is.
A személyes tapasztalatom, hogy egy kétmedencés mosogatóval a mosogatással töltött idő nekem kb ugyanannyi, mint mosogatógépbe bepakolni, kipakolni, az edények üregeiből ki nem száradt vizet kitörölni...
Továbbá sok dolgot egyszerűen nem mos el rendesen, például hurka-kolbász után a tepsit. És ehhez nem is kell a mindenféle bevonat nélküli acéllemez tepsi, ami ha mosogatás után nincs a sütőben kiszárítva, máris rozsdás.Nálam a nappaliban van 12.700 lumen névlegesen, ami világításra van. 14 m2, 8 foglalat, plusz a szalag...
Az étkező-előszobában 16.500 lumen, 18 m2, 15 foglalat, plusz 2 szalag.
Még mindig könnyebb a sokból keveset használni, mint a kevéstől sokat várni.
Sok foglalat miatt nem lesz koncentrált a fény, a ledizzók válogatásával tudom skálázni a fényerőt, színhőmérsékletet, több körre tudom osztani, ha egy fényforrás kimegy, nem kell kidobni az egészet egy egybeintegrált ledpanellel, dizájnlámpával ellentétben. Ha okos otthonnal akarom összelőni, legrosszabb esetben a kapcsolók mögé teszek valamilyen relét, amit egy gateway-jel összelövök. -
macilaci78
nagyúr
-
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Ez az?

Mások az igények. Nálam 2400 lumen/méter szalag van. Szeretjük a fény mennyiségét.
Nálam a bútorlapba mart profilban van a szalag, a vezeték rejtve elvezetve. Szerintem a legkultúráltabb küllem.
Nálam fali kapcsoló kapcsolja a 230V ágat a konnektorokkal sorolva. -
macilaci78
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Nem tudom, mennyi a fényigényed, milyen árnyalatúak anagy felületű dolgaid, mint bútor, fal, padló.
Az előszoba-étkezőm kb 18 m2, saját ablaka nincs, ha mindent felkapcsolok, kb 16.000 lumenem van ott.
A nappalim 14 m2, 5,16×2,8 méter. Itt a 6×600 lumen a mennyezetet világítva a középső 3 méteren megfelelő.
Világos pasztellszínek uralják a lakást: kőris parketta, fenyő bútorok, halvány bézs, kapucsinó falszín. -
macilaci78
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
A 4-5 foglalatot szedd szét két körre: 2+2, vagy 2+3. Így tudsz egy picit skálázni.
Nálam az étkező-előszobában van 3 kiállás a mennyezeten, egy az étkezőasztal felett, egy a bejárati ajtó-fogas vonalában és egy a tükörnél. Egy sima Rábalux ufo-lámpa a közepe 1 db e27 foglalattal, ami felett - a mennyezet alatt - egy kovácsoltvas abroncs van. Az abroncs kerületéről szőlőinda jellegű karok nyúlnak oldalra és e14 foglalatban végződnek. Az asztal felett 6 db e14, a másik két lámpán 3-3 db e14 foglalat van.
Nagyon tetszik, hogy egyenletes a fény a sok, elszórt fényforrás miatt, viszont nem pontszerű, ahogy az egy Gu10 esetén lenne. Szinte az asztal alatt sincs árnyék.A hálóban, kis szobában 1-1 e27 lóg lefelé búrával, a nappilban egy 6-ágú csillár lóg a mennyezet felé mutató e14 foglalatokkal. Mivel mind a szoba közepén van, a sarkokban, falak mentén kevesebb a fény, viszont ahol kell, ott helyi megvilágítás. Éjjeli szekrényen, állólámpa, íróasztalnál, stb.
A kovácsoltvas lámpák nem kerültek többe, mintha ugyanannyi foglalatnyi lámpát vettem volna akárhol. Persze normális kinézetű lámpára gondolok, nem valami pincébe való hajólámpára.

Nélam 265 cm a belmagasság, én 196 cm magas vagyok, nem akartam lógó lámpákat.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74
üzenetére
Most már PC-n vagyok... Ilyen Groove profilok vannak bemarva ezzel a szalaggal.
Konyhabútor felső szekrény aljába korpuszonként külön-külön.
Nappaliban az ülősarok felett van egy szekrény, annak az alában 3m-es profil.
Íróasztal lapjába a billentyűzet fölött 1 méter.
Előszobában a kalaptartó polc aljába 2,25 m.
Munkahelyi konyhabútorba kb 10 méter.Maradék profilokban van még itt-ott:
Munkahelyen az íróasztal alatt egy arasznyi darab, ami a lábteret világítja meg. (Sötétbarna szőnyeg, fekete bútor, ha leesik valami, mindig lámpa kellett...)
Autóban csomagtérvilágítás kétoldalt 20-20 cm.
A tárolóban munkalámpa a munkapult felett.
StbMindenhol MeanWell tápot használok, egy se ment tönkre. Illetve egyről azt hittem, tönkrement, vettem egy másikat, de mikor nekiálltam cserélni, látszott, hogy kolléga kitépte belőle a vezetéket.
Fém házas volt csavaros sorkapoccsal, szóval egyszerű volt javítani. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Tamás9x
üzenetére
Ilyen dzsunka made tápot nem veszek többet. Első alkalommal rendeltem 5 darabot 2 különböző teljesítménnyel, egy működik már csak.
Az csak azért, mert az első pillanattól kezdve füstöl benne valami, elraktam mutogatni.
A kínainak nem a minősége szar, hanem a minőségellenőrzése és a gariztatása.
-
macilaci78
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Dell OptiPlex GX520 SFF,Pentium D 820,512 MB DDR2 félkonfig
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- AKCIÓ! Dell Latitude 5455 14 FHD+ üzleti notebook - Qualcomm X Plus X1 16GB DDR5 512GB SSD W11
- Dell Core i5 - i7 - 8-10-11-12. gen. üzleti kategóriás notebookok számlával
- 27% - GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC 16GB GDDR7 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Igaz, a ledszalagtól is csak egy kívánalom van: világít, nem világít, igény szerint, illetve lássunk a fényénél.