Hirdetés
- Yettel topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
-
Mobilarena
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
PROTRON
addikt
digitális ws2811-es csipes LED szalagoknál, ha van negyedik szál, amire azt írják hogy "tartalék", vagy "backup", azt szabad úgy felhasználni "data" szálnak, hogy a szalag végén az eredeti data szálat visszaforgatom és ezen a "backup" szálon keresztül visszaküldöm az sorszámozást az elejére?
Tehát hogy ne kelljen mind a két végén kábel forrasztani vagy gyorcsatlakozóval csatlakoztatni a led szalaghoz, hanem csak az egyik végén, visszaviszem ezen a szálon keresztül a sorszámot a kötődobozba és onnan fűzöm tovább a következő LED szalagot?
Vagy ez megzavarja a LED csipeket és ugyanaz az alap sorszámozás fog működni mintha eleve csak 1 db data szálat kötöttem volna párhuzamosan? -
Tamás9x
őstag
Valami nornalis nagy meretu minimum 6000 lumenes dimmelheto lampat n.tudtok ami gyorsan is reagal nem ugy mint egy koszvenyes venasszony mint az atlag?
-
TomMusic
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszi!
Na a búgós sztori érdekes. Hirtelen tippem sincs.
Mihez hasolnít a búgása? 50Hz? -
macilaci78
nagyúr
válasz
TomMusic
üzenetére
Van a környezetemben pár Ledvance lámpa, nincs velük gondom.
Van egy Eglo ledizzóval szerelt állólámpa, az előző lakásban ment 7 évet, semmi különös. Ebben a lakásban van kb 4 éve, itt meg búg.
Ugyanígy az egyik szoba mennyezeti lámpájában az e27 led búg, de ugyanaz a led a lakás bármely más lámpájában nem búg. És fordítva: bármit csavarok bele abba az egy foglalatba, búg. Ugyanilyen lámpa van egy másik szobában is. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Ledvance termékekről van valakinek tapasztalata?
Ez eléggé tetszik, de egyik komment azt írja, hogy sípol a PWM neki: [Ledvance Orbis Magnet].
Bár lehet inkább ezt választom, csak erről nincs vélemény: [Ledvance Orbis Stella RGBW]. -
Incubus
tag
Sziasztok!
Kerti lámpának mit tudtok ajánlani?
Olyan sok a gagyi kivitel....Köszönöm
-
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
A hálószobában lóg egy darab e27 1450 lumennel a szoba közepén, meg az ágy két oldalán két falikar e14 450 lumennel, 18 m2. A kisszoba 13-14 m2, szintén 1 db e27 1450 lumennel, konyha mennyezet 1 db e27 1450 lumennel, a pult felett a 2400 lumenes szalag, a másik oldalt falikar 2×2 db e14 600 lumennel. A konyha csak 2,2×2,3 m, a pulton van a hangsúly.
A nappali és az étkező-előszoba a fényerős. 1. emelet, a tájolás, környező fák, épületek miatt hamarabb van sötét a nappaliban is, az étkezőnek pedig nincs is saját ablaka, de legalább az az asztal tölti be a konyhaasztal funkciót is. (Hagymaaprítás, húsok összevágása, stb) Az egész alakos tükör is itt van a lakásban. A ledszalagok ritkán mennek itt.
A fürdőben egy 20W ledlámpa (kör alakú panel) van a mennyezeten, a tükör felett 4 db GU10 450 lumennel. Párom konstatálta, hogy "végre van fény!"
A nappaliban a csillárt ritkán kapcsoljuk fel, a kanapé feletti ledszalag is default 25% és az is ritkán. (Meg kéne jobban döntenem a TV-t, hogy ne tükröződjön benne, mert amúgy ezt szántam olvasólámpának.) Általában a kanapé végén az állólámpa felső lámpája világít csak.
Az étkezőben hol az asztal feletti 6+1 foglalatos lámpa, hol a 2 db 3+1 foglalatos lámpa a tükör és az akasztós-cipős szekrény fölött. Mindkettő kalaptartójában van ledszalag is, amik külön-külön kapcsolhatók.
A kisszoba funkciója még nem meghatározott. Gyerekszobának örülnénk a legjobban, de egyelőre a ruhaszárító és Párom fuvola gyakorlása adja a használat nagy részét.
A hálószoba nagy, van hely a nagydarabos bútorok között, leggyakrabban itt vasal Párom. A mennyezeti lámpa a mennyezet közepén van, de inkább az ágy sarka felett, így a vasalódeszka pozíciója ideálisan megválasztható. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Az igen. Ti aztán szeretitek a fényt. Annyitól le is barnultok. Azt hittem, mi vagyunk fénybuzik, mert akárhol jártam, mindenkit vertünk fényerőben: haverok, rokonok, akármi. Gyors számolással nálunk 250-600 lumen jut m2-enként (helyiség fontossága szerint), nálatok inkább 800-1000. Azt gondolom, ti vagytok a kivétel. Ennyit nem szoktak használni a népek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
ViZion
üzenetére
Egy 12 terítékes mosogató 3-5 nap alatt telne meg. Hétvégén szoktunk főzni, hétköznap legfeljebb csak a köret készül frissen. Munkahelyen tudjuk le a főétkezést az otthonról vitt kajával. Reggel 2-2 tányér, bögre, vagy müzlistál, 1-2 kés, kanál. Ezekre szépen száradna a cukros kakaó, kávé, mustár, paradicsommag, a recés kés recéi közé a szendvicskrém, medvesajt.
Persze vehetek kisebb gépet is, amibe meg a hétvégi főzés motyója nem fér bele, cserébe ugyanúgy dolog van vele, mintha nem is lenne.De már írtam: a hagyományos mosogatás és a mosogatógép kiszolgálása között időben nincs releváns különbség nálunk.
Viszont abban igazad van, hogy az idő a legértékesebb. Ezért csináltam motoroso jogsit és járok nagyrobogóval Budapesten, kb harmada időt vesz igénybe a tömegközlekedéshez képest és felét az autóhoz képest.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Sok helyen laktam már, albérletekben főleg. Volt, ahol volt mosogatógép is.
A személyes tapasztalatom, hogy egy kétmedencés mosogatóval a mosogatással töltött idő nekem kb ugyanannyi, mint mosogatógépbe bepakolni, kipakolni, az edények üregeiből ki nem száradt vizet kitörölni...
Továbbá sok dolgot egyszerűen nem mos el rendesen, például hurka-kolbász után a tepsit. És ehhez nem is kell a mindenféle bevonat nélküli acéllemez tepsi, ami ha mosogatás után nincs a sütőben kiszárítva, máris rozsdás.Nálam a nappaliban van 12.700 lumen névlegesen, ami világításra van. 14 m2, 8 foglalat, plusz a szalag...
Az étkező-előszobában 16.500 lumen, 18 m2, 15 foglalat, plusz 2 szalag.
Még mindig könnyebb a sokból keveset használni, mint a kevéstől sokat várni.
Sok foglalat miatt nem lesz koncentrált a fény, a ledizzók válogatásával tudom skálázni a fényerőt, színhőmérsékletet, több körre tudom osztani, ha egy fényforrás kimegy, nem kell kidobni az egészet egy egybeintegrált ledpanellel, dizájnlámpával ellentétben. Ha okos otthonnal akarom összelőni, legrosszabb esetben a kapcsolók mögé teszek valamilyen relét, amit egy gateway-jel összelövök. -
válasz
macilaci78
üzenetére
fiatalok, ehhh... az idő a legértékesebb.
A gép mosogat, Ti meg csináltok bármi mást. Ebben ez a legnagyobb spórolás. De víz is kevesebb kell. -
macilaci78
nagyúr
-
válasz
PROTRON
üzenetére
Csak szemléltetésként mondtam: ha nappaliba sok/elég a 4 db 2000 lumenes izzó, akkor kisebb távolságra a még kisebb, vonalszerű világítás brutális fény. 900 lumen a 80-100 centire lévő lefolyó ALÁ is bevilágít, hogy van-e szűrő alatt trutyi. Ennél több minek? Mármint nekem. Amúgy persze kell ennyi a nappaliba, hogy mindent láss, és nem vakít, ha nem nézel bele. De a teraszajtón át a kerítés fölött bevilágítja a szomszéd ház falát is 20 méterre.
-
PROTRON
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
A nappaliban azért vakulsz meg miközben nem is jó a megvilágítás, mert koncentráltan helyezkedik el a 8000 lm fényforrás, nem pedig körben elosztva a mennyezeten.
Ha nem központi csillár lenne, hanem egységesen 4 db 2400 lumenes lámpa, nem éreznéd a megvakulok élményt, de sokkal egyenletesebben, jobb értékű megvilágítást kapnál. De nappalinál nem ez a fő szempont, nincs hivatalos előírás, csak ajánlás.
Irodákban ezért tiszta ügy, hogy nem csak az a lényeg hogy 500 lux legyen az átlagos megvilágítási érték, hanem hogy az eloszlása a legkisebb és az átlagos értéknek 0,6-os legyen az egész mérési felületen.
Mert 500 luxot úgy is eltudsz érni hogy van 2 db 1750 luxos szakaszod, meg 8 db 200 körülöttük, csak éppenséggel a szemednek nem jó érzés az eltérő megvilágítás, belefárad és csökken a munkakedv...nem mintha lenne.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Nagy hiba. Én szeretek kézzel mosogatni, de már sok lenne, leszoktam róla, nincs időm rá.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem ez, én a 3000 forintosat vettem. Az 900 lumenes. A fényt mi is szeretjük, de ha 4 spot 60 cm-ről levilágít 900 lumennel, az már nagyon erős fény. A nappaliban 8000 lumen van csillárban, és megvakulok, pedig az nagy térben szóródik magasról. 2400 lumen/méter már sok lenne nekem.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
akkor vegyél. Spórolás és az asszony is boldog lesz tőle.

-
macilaci78
nagyúr
válasz
balojazz
üzenetére
Ez az?

Mások az igények. Nálam 2400 lumen/méter szalag van. Szeretjük a fény mennyiségét.
Nálam a bútorlapba mart profilban van a szalag, a vezeték rejtve elvezetve. Szerintem a legkultúráltabb küllem.
Nálam fali kapcsoló kapcsolja a 230V ágat a konnektorokkal sorolva. -
válasz
Steady74
üzenetére
Nem mindenkinek jó nyilván. 60-80 cm magasból 1.5-2 méteres szakaszt világít be, magasabbról többet. Ezért vittem az elsőt próbának. Az egyik egy ekkora részre dolgozik, a másik egy 2.5-3 méteres szakaszra magasabbról, a 3. szakaszt az elszívó fénye szórja (a gyári világítást meghekkelve erősebbre). Tesztelni kell, hogyan alkalmazható. Viszont mosogatótálca fölé azonnal mehet látatlanban mindenhová, ha nem sarokban van. Én vettem egyet, este végigteszteltem, kettő elég hozzám, mert rövidebb, merőleges szakaszokból álló U alakú konyhám van (durván 3-szor 3 méter, 3 szakasz, de az U 2 szárán a pultok rövidebbre vannak véve). Ide elég 3 fényforrás a pultokra. Esti próba nagyon fontos, hogy hány darab kell. Én sem toldanám, egy szakaszra 1 db. Hosszabb egyenes fölé 2 db, ha sok fény kell. Kapcsolás megoldható többféleképpen, akár dedikált dugaljjal vagy vezetéken is, elosztóval stb.
-
Steady74
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
nem, igazából nem csak az.
A konyhapult nálunk 6fm U alakban, a kamrában is van egy 3m-es szakasz. Ha a mostani helyzetet nézem, hogy végig van ledszalag mindenhol, akkor hány db ilyen 230-as világítótest kellene? Mindegyikhez külön kapcsoló? Nincs folyamatos, egybefüggő fény, a "toldások" szerintem totál csúnyák így. Ha dolgozok a pulton, bontom fel a pulykát, arrébb megyek mert éppen mást kell csinálni, és akkor ott megint kapcsolok egy ilyen lámpát? Ha meg összefűzőm a betáp kábeleket, kb ugyan ott vagyok a szereléssel mint egy ledszalag+táp9vezérlő.
Anyóséknak ilyen van 2 db, az én szememet nagyon bántja, hogy nincs megvilágítva egyben az egész pult, szerintem rém csúnya. -
válasz
balojazz
üzenetére
230V és a mosogató volt a baj szerintem.
De ma már a mosoga.tás az kb. egy löttyintés és megy a mosogatógépbe, nincs ott sem pacsálás.
Szereltem konyhai elszívókat, ahhoz képest ez bolondbiztos...
A nagynevű Cata is hulladék lett, nem testelik, nincs a föld bekötve, pedig a motornál lehet olyan zárlat, ami indokolná...
ott meg gőz van, ami mindenhova eljut, nem úgy, mint a mosogatóból fröccsenő víz. -
válasz
Steady74
üzenetére
Huhh. Akkor sorjában az előzményekkel együtt. Évek óta gondolkoztam tavalyig, hogy mi lenne a jó megoldás konyhapult-világításra. Egyáltalán nem tetszettek a konyhaszekrénybe rejtett AC/DC tápok: sok helyet foglalnak, drágák, és mit szolgálnak ki? LED-szalagot. Ha a sokméternyi pultot meg akarom oldani, csomót kell szerelnem, sok 10 ezerért rendelgetni, dolgozni vele... Láttam ilyet havernál, a tányérok helyén tápok, nem tetszett, drága, munkás. Akkus megoldást sem találtam megfelelőt, nekem 18650-es akkus falra szerelhető lámpák kellettek volna, kb 45-90 fokos szögben világítva, így megúszom a vezetékezést. Persze ilyet sem találtam. És akkor tavaly belefutottam ebbe az aluházas cuccba. Mondom magamnak, miért ne próbálnám ki, aprópénz. 900 lumen bőven elég a mosogatásra, esti szeleteléshez stb, plusz mivel lefelé szór, hangulatvilágításnak sem utolsó. Ahogy felszereltem a mosogatótálcához, olyan fasza volt a fénye, hogy rohantam venni még egyet..Annyira bevált a megoldás, hogy elhatároztam, veszek majd, ha megint lesz. Ma este mibe botlom megint? Nahát. Minden bele van integrálva: a táp, a hűtésért felelős fémház, a kapcsoló. 2 csavarral rögzíthető, magnókábelt bedugod, kész. A 230 teljesen veszélytelenül megy a tyúkbélen a testbe. Ha olyan balfasz vagyok, hogy rosszul rögzítem, akkor neki sem állok. De olyan facsavart raktam, amelyiknek a feje szorul a lyukban, így ha a sínből a lyukra csúszna a test, nem esik le. A test pihekönnyű, még a kábel is simán megtartja tapadási súrlódással, a kábelvéget meg a kábelcsatorna tartja a nyaknál: nem tud leesni; de ha leesik az egyik fele, az pont nem a tápos-kapcsolós 230-as vég, hanem az utolsó DC-s LEDnél támaszkodna a mosogatótálcában. (Szerk: most nézem, ha a kábelen lógna leesve, akkor a levegőben lógna: nem ér bele a tálcába.) Ne dramatizáld túl, ez csak egy egyszerű és olcsó megoldás. Ha kiég valamelyik LED bar 3 év alatt, viszem cserélni a Lidl alkalmazásban tárolt blokkok valamelyikével, így nem kell még a cserét sem fizetni, noha aprópénz volna, a tartalékok meg áthidalják a csereidőt. Ez tényleg egy egyszerű és olcsó megoldás egy problémára, amire nagyon sok bonyolult és drága megoldást olvastam már. Abszolút ideillik, és sokaknál megoldás lehet. Amúgy amikor tavaly leírtam ezt, sokan kérdezték, kapható-e, de már nem volt. Most van. Persze biztos nem mindenkinek jó, de hát mégis egy filléres, egyszerű, all-in-one megoldás. Ha neked nem tetszik, sebaj. Aki a dizájn miatt aggódna, nem csúnya, teljesen jól illeszkedik az újépítésű ház zsírpatika konyhájába, de amúgy is pult alatti műfaj, alu ház, nem lehet rondát vagy feltűnőt alkotni ebben az alapvetően rejtett műfajban.
-
Steady74
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Teljesen eltérőek az ízlések és az elképzelések, szerintem ezen kár rugózni.
Biztos vagyok benne, hogy mosogató fölé én nem szerelnék 230V-os lámpát, még a környékére se tennék ilyet.
De Neked valamiért fontos volt kiírnod magadból, hogy míg mások drága tápok beszerzésével, szereléssel, forrasztással foglalkoznak, addig Neked mennyire egyszerű az életed.
Ha egészen messziről nézzük azt, amit írtál, meg is találjuk azt, hogy miért tart ott Magyarország most, ahol vagyunk.
-
Megint lehet kapni a Lidlben a szuperolcsó 3000 forintos, 900 lumenes, 9.5 wattos, 4 spotos Livarno LED light bart. Nekem ilyen van a mosogató fölött meg a munkapult felett is. Nincsenek drága tápok meg világítótest-szerelés, forrasztás, csak 230V, magnókábel, 2 facsavar és kábelcsatornázás. Ma este megint vettem kettőt egy év után, annyira bevált. 3 év gari, örök élet. Vegyétek.
-
st6969
őstag
válasz
zgospel
üzenetére
Én is láttam már szebb lámpát, de élőben szerintem jobb, mint képen. A dimmelés kifejezetten jó, hogy van. Én igazán szeretem a fényt, utálok vakoskodni, meg a félhomályt, de normál használatra vissza van dimmelve még ez is, és szerintem még így is lehetne társasozni alatta. Az én nappalim ~22m2, ide tökéletes.
Az, hogy hány lumen elég, talán egyénfüggő is lehet. Nagymamáink szobájában 600 is "elég volt"
Én azért keresem mindig a minél nagyobb felületű világítótestet (még ha nem is olyan szépek), mert nagyobb fényerőnél sem vakít, ha belenézel, ellenben egy E27 vagy E14 (nem beszélve a gu10-ről) kiégeti a szemem. Számomra így kellemesebb.
De nézd meg az Eglo-kat. Én vettem pl. ilyet. Ebből feltehetsz akár kettőt, az 8400lm. -
zgospel
őstag
válasz
st6969
üzenetére
Köszi, ez jó lenne, csak nem szép
Az egyéb funkciók nem fontosak, tervezek wifin vezérelhető hangulatvilágításokat ide-oda a nappaliban, pl TV vagy kanapé köré valahol.
Ez 6000 lumen, ezek szerint az elég lehet a 25 négyzetméterre? Közel négyzet alakú a nappali.#21665 Steady74 nincs
-
zgospel
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Fényigény:
"A cél az lenne, hogy jól lehessen látni, ha pl a gyerek este leül rajzolni, legózni, társasozni, stb a nappaliban, akkor ne félhomályban erőlködjön a szeme, de ne is legyen fogorvosi rendelő feeling"Világos tölgy padló, fehér plafon és falak, bézs / tölgy bútorok. Egy fal lesz majd világos bézs.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
Nem tudom, mennyi a fényigényed, milyen árnyalatúak anagy felületű dolgaid, mint bútor, fal, padló.
Az előszoba-étkezőm kb 18 m2, saját ablaka nincs, ha mindent felkapcsolok, kb 16.000 lumenem van ott.
A nappalim 14 m2, 5,16×2,8 méter. Itt a 6×600 lumen a mennyezetet világítva a középső 3 méteren megfelelő.
Világos pasztellszínek uralják a lakást: kőris parketta, fenyő bútorok, halvány bézs, kapucsinó falszín. -
zgospel
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ezt értem, de nem válaszol a kérdésemre
Szükségem van egy "nagy" központi lámpára a nappaliban, ehhez szeretném tudni, hogy milyen izzókat szerezzek be. Pl 5 x 900 lumen jó lehet?
Az étkezőt, konyhát, hangulatvilágítást, olvasólámpát, stb megoldom külön. -
macilaci78
nagyúr
válasz
zgospel
üzenetére
A 4-5 foglalatot szedd szét két körre: 2+2, vagy 2+3. Így tudsz egy picit skálázni.
Nálam az étkező-előszobában van 3 kiállás a mennyezeten, egy az étkezőasztal felett, egy a bejárati ajtó-fogas vonalában és egy a tükörnél. Egy sima Rábalux ufo-lámpa a közepe 1 db e27 foglalattal, ami felett - a mennyezet alatt - egy kovácsoltvas abroncs van. Az abroncs kerületéről szőlőinda jellegű karok nyúlnak oldalra és e14 foglalatban végződnek. Az asztal felett 6 db e14, a másik két lámpán 3-3 db e14 foglalat van.
Nagyon tetszik, hogy egyenletes a fény a sok, elszórt fényforrás miatt, viszont nem pontszerű, ahogy az egy Gu10 esetén lenne. Szinte az asztal alatt sincs árnyék.A hálóban, kis szobában 1-1 e27 lóg lefelé búrával, a nappilban egy 6-ágú csillár lóg a mennyezet felé mutató e14 foglalatokkal. Mivel mind a szoba közepén van, a sarkokban, falak mentén kevesebb a fény, viszont ahol kell, ott helyi megvilágítás. Éjjeli szekrényen, állólámpa, íróasztalnál, stb.
A kovácsoltvas lámpák nem kerültek többe, mintha ugyanannyi foglalatnyi lámpát vettem volna akárhol. Persze normális kinézetű lámpára gondolok, nem valami pincébe való hajólámpára.

Nélam 265 cm a belmagasság, én 196 cm magas vagyok, nem akartam lógó lámpákat.
-
zgospel
őstag
Sziasztok,
Nappaliban a világítás méretezésében szeretném a segítségeteket kérni. Költözés előtt állok, így a jelenlegi csillár nem igazán mérvadó, mert mindenféle színű és márkájú 5W-os energiatakarékos fénycsöveket hagytak ott az eladók. A csillárt le akarom cserélni egy másikra, és az izzókat is E27-es LEDekre cserélném.Egy 5.4 x 4.7 méter alapterületű nappaliról lenne szó, szóval kb 25 négyzetméter.
Belmagasság 2.6 méter.
A csillár még nincs kiválasztva, de 4 vagy 5 foglalatosakat nézegetek, és valószínűleg nem fog lelógni, hanem a plafonhoz lesz viszonylag közel.
4000 K színhőmérsékletben gondolkozom.
A cél az lenne, hogy jól lehessen látni, ha pl a gyerek este leül rajzolni, legózni, társasozni, stb a nappaliban, akkor ne félhomályban erőlködjön a szeme, de ne is legyen fogorvosi rendelő feeling
Próbálkoztam különféle netes kalkulátorokkal, 7 ezertől 11 ezer lumenig mindenfélét kiadtak, szóval nem bízom az eredményekben.
Mit ajánlotok, milyen teljesítményű LED izzókat válasszak ha 4, illetve ha 5 foglalatos csillárt választok majd?
Köszönöm előre is
-
Steady74
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Én csak MeanWell tápot használok, ezekhez van bizodalmam, drága, az tény. Ilyen profil van végig a konyhaszekrény felső elemei alatt, és ilyen led szalagot (2000-6500k, tök jó pirosas-sárga a meleg fehérje, 240led/m, CRI95+, max 38,4W/m) vettem ezzel a táppal.
Majd lőhetnél néhány képet ide, kíváncsi vagyok ezekre a megoldásokra, amiket írtál.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Steady74
üzenetére
Most már PC-n vagyok... Ilyen Groove profilok vannak bemarva ezzel a szalaggal.
Konyhabútor felső szekrény aljába korpuszonként külön-külön.
Nappaliban az ülősarok felett van egy szekrény, annak az alában 3m-es profil.
Íróasztal lapjába a billentyűzet fölött 1 méter.
Előszobában a kalaptartó polc aljába 2,25 m.
Munkahelyi konyhabútorba kb 10 méter.Maradék profilokban van még itt-ott:
Munkahelyen az íróasztal alatt egy arasznyi darab, ami a lábteret világítja meg. (Sötétbarna szőnyeg, fekete bútor, ha leesik valami, mindig lámpa kellett...)
Autóban csomagtérvilágítás kétoldalt 20-20 cm.
A tárolóban munkalámpa a munkapult felett.
StbMindenhol MeanWell tápot használok, egy se ment tönkre. Illetve egyről azt hittem, tönkrement, vettem egy másikat, de mikor nekiálltam cserélni, látszott, hogy kolléga kitépte belőle a vezetéket.
Fém házas volt csavaros sorkapoccsal, szóval egyszerű volt javítani. -
Steady74
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Azt hiszem Groove14 es profil van nekem, de akkor nem lesz gond. Köszi az adatokat.
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
hogy haladsz?
Nekem befutott a mean-well tápom, egészen fsza ez az alis ledszalag, nagyszerű fényereje van. 5m-en 100W-os fogyasztást mérek, a táp teljesen halk ha változtatok a vezérlőn bármit, akkor sem cicereg, totál csendben van.
Max fényerőn hajtva jelenleg a szalag hátulja elég meleg, 48-50 fokot mérek. Alu profilba kerül majd, ami nyilván teríti majd a hőt. Ez mennyire lehet gond egyébként konyhabútor felső szekrények alján végighúzott ledszalagnál szerintetek?
-
Tamás9x
őstag
Megjottek a ledek csinaltam egy proba vilagitast 3A24v-on a 15 meter szivarvany modba. Fullon nem tudom meghajtani a jelenlegi vezerlovel. 15v-roleg nyit mind a 4 dioda es van fenye. 600mah fogyasztas mellett

-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
padlason van egy tápom, ami akkor kapcsol fel ha kézzel kapcsolom a rá kötött relét, így látom, ha baj van, a relé elméletileg nem ad neki tápot. Másik tápom gipszkarton álmennyezetben van, kettő pedig konyhaszekrény tetején de elzárva homloklappal, felette gipszkarton. Kettő táp a ház külső részén van a tető alatt nagy kötődobozba téve. Csepegő víz vagy pára egyiket sem éri, viszont nem látom őket.
-
Tamás9x
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Elmeletileg ezekre is ra van hazudva, de hogy tenyleg benne is van-e majd hamarosan tesztelek egy 400W-os kivitelt. A vezerlo ic a secunder oldalon van a kondi alatt, biztos nem UC38xx MW tapokban van azt tudom jok is de horror az aruk

Ha nem.l papiron szalmaban vagy egheto anyagon van tarolva akkor nem lesz baj. Ha olyan helyen van akkor el szoktam.latni IP vedelemmel ergo telibe fujom a leg olcsobb lakkal a nyakot, igy a komdemzacio es a csepego viz sem baj.
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
A mean well tápokban van elvileg beépített védelem, ahogy olvasom: short circuit (gondolom rövidzár, overload (nagyobb teljesítmény igény mint a névleges), over voltage (túlfeszültség), over temperature (túlmelegedés). Nem tudom azokban amiket vettél ilyenek vannak-e, engem viszonylag megnyugtatnak ezek, hogy a konyhaszekrény vagy a padlás nem gyullad ki. Vagy tévedek? Jelentenek ezek a beépített védelmek valós védelmet?
-
Tamás9x
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Van nagyon otvar es vannak turhetoek is. Konfetti agyut tud csinalni legtobbszor de a szuro tuz sem egy ritka mulatsag , tul szoktuk meretezni, 5 evet ki szoktak birni minimum. a bemenetere es kimenetre egy Varisztor es mar van benne plusz vedelem is.
Ekkora arkulonbsegnel nem.kerdes melyik.macilaci78: persze van ami birt 10 percet se, de ezek aranylag jo cuccok. 12.000ft volt az 5 db na ez itthon 80.000ft lenne
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Tamás9x
üzenetére
Ilyen dzsunka made tápot nem veszek többet. Első alkalommal rendeltem 5 darabot 2 különböző teljesítménnyel, egy működik már csak.
Az csak azért, mert az első pillanattól kezdve füstöl benne valami, elraktam mutogatni.
A kínainak nem a minősége szar, hanem a minőségellenőrzése és a gariztatása.
-
Tamás9x
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
Nem mertem, de majd csinalok rola egy jegyzokonyvet 1/10meterre.
Az a baj, hogy kinai ocso, igy lehet 2-3 het mulva mar mas gyartas van ami mashogy viselkedik, mas a szinhusege.
a jelenlegi vezerlo 5V-os a 24v-os vezerlobe valoszinuleg van egy Lm7805 ami a controllert hajtja. Ha lesz akcioba megveszem a 24v-os kivitelt ha nem akkor van itthon egy halom dcdc amirol majd betaplalom. De a tapok ahogy nezem 5V-os standby -al vannak lehet arrol.lecsipem a tapot. -
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
A 69W-ot 100% RGBW fehérnél mérted? Annál valós az érték, én a megadott értékekhez képest néhány %-os eltéréseket tapasztaltam csak. Tisztán fehérrel 25W felett mértem egy picikével.
Kíváncsi leszek, ha kész leszel milyen lesz, majd lőhetsz pár képet. Mi mögé rakod a ledeket?
Az olcsó vezérlőn keresztül megküldött betápot tényleg lehet nem érdemes erőltetni, bár nem nagyon találok képet arról a vezérlőről, amit írsz. Köszi
-
Tamás9x
őstag
válasz
Steady74
üzenetére
5V 144/meterre volt tervezve a plafon de tul sok 15 meteren a nagyszobaba, modosult 24V 60/meterre a kabelek elore be lettek huzva. Alulfeszelve.(tesztelve)
5 helyiseg lesz bevilagitva.
A tablazat csak iranymutato, nem valos 48W helyett 69W-ot mertem maxon, igy ragaszkodom a dupla teljesitmenyu tapokhoz foleg, hogy 105°c-os kondik vannak rahazudva sokszor a 85°C-ra. Aliexpressrol par szaz forintos tetel ezen sporolni nem eri meg.
Hala egnek rejtett fenyforras lesz igy nem szamit a pixeltavolsag el fog mosodni minimum 5 cm a forras es vetitesi kepem. Gondolkodom majd egy diffuzoron ha nagyon csunya.
YC1166-F vezerlot reszelek most ennek 1000ft alatt van a darab ara taviranyitoval nagyon buta, de van elkepzelesem mit szeretnek latni, igy ha at tudom irni a programot akkor olcson meguszom. Max ha keves akkor veszek egy komolyabb vezerlot az addig penzkidobas igy is 100K felett tartok.
Leteszteltem rarakhatok 5db kulon tapot is nem fog megbolondulni, csak indukcios zajszuresnek kell lennie a kimeneten a tapnak.
A tapot vezerlon keresztul javasoljak, de aki mar kibontotta az olcso vezerloket latja se fet se semmi direktbe atmegy a dobozon a tap, igy ez egy picit tul van lihegve.Ranezek a linkekre amit kuldtel koszi
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
néhány észrevétel, ha megengeded:
- 24V-on nem kell 3 helyen táplálni (ráadásul ha középen adsz power injectiont, az 8A-t kér, ha a csak a két végén, akkor 4-4-et). Elég szerintem csak a másik végén adni plusz tápot ezen a hosszon.
- az a ledszalag eszerint a táblázat szerint 100% fényerővel fehérrel világítva 27W/m-t fogyaszt, RGB fehérrel 65-öt, ráadásul utóbbi inkább csúnya. Az RGBW+W meg 85W, nem tudom akarsz-e olyat, azzal lesütöd a mennyezetről a festéket is
Ha ügyesen programozod a vezérlést a fehérre figyelve, nem kell 40Wnál nagyobb teljesítményt számolnod 5 méteren. De láthatod a táblázat szerint, hogy ha effektezel, hogyan alakul a fogyasztás. A táp 80%-ig szabad elmenni.
- biztos láttad, hogy itt 60led van méterenként és egy egység talán 6 led. Nem lesz annyira szép, ha effektezni akarod, jobb választás (lett volna) akkor már a COB verzió, a megjelenített színek a több apróbb led miatt szebb.
- Nem kell dupláznod, sőt nem is szabad a tápot dupláznod, elég ha olyan led vezérlőt veszel, amivel tudsz power injection-t is adni. Egyébként sem javasolják a digitális ledeknél, hogy másik tápról adj betápot, a vezérlőről kell levenni.
- Javaslom, hogy egy ilyen powerboard-dal együtt egy ilyen brainboard-ot állíts össze. Wled már installálva van rá, wifin és lanon is megy, ha nem használod a ledet, le tudod kapcsolni a tápot így. Alapban egy ilyen hosszú ledszalag, ha ki van kapcsolva fogyaszt kb 25 W-ot. Éves szinten az elég sok, vagy inkább felesleges. Vannak ilyen tápok (mean well rsp széria), amelyekkel együtt tud dolgozni ez a vezérlő és lekapcsolja a tápot úgy, hogy a brainboard áram alatt tud maradni és ha kell, akkor szinte késedelem nélkül tudja bekapcsolni a szalagot. Ekkor usb-n adsz tápot a vezérlőnek, ami azért elég vékonyan fogyaszt, talán 2W-ot, ha jól emlékszem (mértem). Vagy te kapcsolgatod le a tápot egy okos relével pl.
Milyen vezérlőt akarsz egyébként moddolni? Ahogy írtam a betápot digitális ledeknél kizárólag a vezérlőn keresztül javasolják, ajánlják, erre figyelj, mert 10A-20A-t is simán kaphat a kontroller, ha nem figyelsz a színekkel (RGBW). -
Tamás9x
őstag
-
Steady74
addikt
válasz
Tamás9x
üzenetére
Milyen led szalagot vezérelnél és mivel? Milyen hosszban tervezed beépíteni? Kell-e "power injection"?
24V-os ledszalagnál mondjuk ha 10méteres a hossz, a végén érdemes adni neki tápot, hogy tuti egyforma legyen a fényerőd mindenhol.Itt egy táblázat, ami segíthet a számolásban, ha nem írj nyugodtan, sok címezhető led szalagot használok. Ezek az adatok nem gyári adatok, hanem ténylegesen kimértek.
Más: ma hozta a futár ezt a led szalagot (24V, 240led/m, 38,4W/m max with additive blending, 2000-6500k), konyhapultba fog kerülni. Az eddigi legszebb és legerősebb fényű CCT-s led szalag, nagyon brutál amit nyom fényerőben, az 5M hossz 100W tényleges fogyasztással megy.
-
Té Csibi
csendes tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszi még1x! Megnézem!
-
Té Csibi
csendes tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Akkor gyakorlatilag ha mindkét ledszalag darabon a +-on kívül lesorolom a 3 forraszpontot és aztán azokat kötöm össze mondjuk egy vezetékkel, úgy kapom a fehéret?!
Szuper! Köszi srácok! -
-
Té Csibi
csendes tag
Sziasztok!
Nem pont ide vág, de leddel kapcsolatos a kérdés.
Ha nekem van egy RGB led sorom, távirányítós, 5 méter hosszú és 12V-ról működik, azt ha elvágom a megfelelő helyeken, akkor hogyan tudom (összeforrasztva persze)azt elérni, hogy a különböző szakaszok más-más színben világítsanak?
Esetleg csak azokat a forraszpontokat forrasztom össze a 12V + jelölésen kívül, amilyen színt akarok azon a szakaszon?
Köszi előre is ha valaki tudna ebben segíteni! -
Tamás9x
őstag
Sziasztok
Segitsegre lenne szuksegem elsosorban pixelvezerelt ledhez 24v 100/200/300w-os tapegysegeket kellene vasarolnom de valami fullos minoseg erdekelne nem akarok vele vacakolni venti mentesen, a tapok dupla akkorak mint a fogyasztas.
Illetve mennyezeti gipszkartonba besullyesztheto valtoztathato szinhomersekletu taviranyitorol dimmelheto lehetoleg lekerekitett vagy kerek ovalis minimum 4500lumenu lampat keresek aminek a kapcsolasi es eledesi ideje nagyon rovid. amiket nezegettem mind eleg hosszadalmasan eled es van ami meg sem jegyzi az utolso beallitast ha elveszem az aramot
Arban mindegy, mert a kesobbi szivas tobbe kerul mint egyszer egy jot venni.A segitseget elore is koszi.
-
PROTRON
addikt
válasz
berightback
üzenetére
Fényerőt nem adtál meg.
Négyzetes/téglalap tökmind1? 120x30 méret is befér?
UGR<19 is tudnia kell?
Nem gáz ha csak 2 év garancia van rá? Mert a minőségi, 5 év garanciás termékek inkább netto 30k környékén adják meg a CRI90-et UGR<19 mellett, mondjuk 4000 lumennel, 60x60 vagy 120x30 méretben...Tudsz céges számlára vásárolni? Mert nagykerekben lehet hogy van, de ott ugye nem tudsz magánszemélyként vásárolni. Vagy van kapcsolatod?
-
Tudtok ajánlani olyan mennyezeti led panelt aminél a színvisszaadása minimum CRI90, az ára meg 20k alatti? 4000-6000K és 27-60cm között. Ha egyáltalán létezik ilyen persze. Köszönet!
-
válasz
ViZion
üzenetére
A múltkor elég jó tippeket kaptam.
Egy sima 3m profilt kerestem. Hogy ne kelljen nekem faragni. Most is ez a kérdésem tárgya annyi változás hogy sarok profilt keresek. Ami 30/60 fokban döntött. Szélessége pedig akkora hogy képes fogadni rgbw szalagot. 12mm talán... Ugyanitt rgbw szalagot is keresek... Jobb félét... És ha akad hozzá vezérlő ami applikációról irányítható az is jöhet.
-
-
-
PROTRON
addikt
Effektezés terén kéne némi tanács.
Van 16 db, egyenként 1,5 m hosszú digitális LED szalagom egymás alatt-fölött, vízszintesen elhelyezve. Végig kéne futtatnom lentről fölfele amolyan futófényt, tehát végig szalad egy kisebb felkapcsolt szakasz a legalsón, aztán egyel felette és szépen felfele lépked sorról sorra, amikor áthaladt utána már lekapcsolva marad az adott szakasz. Egyfajta pulzálás.Van esetleg valami javaslat ilyen effekt megvalósítására vezérlő terén?
Van köztetek olyan aki már használt LED szalagokhoz DMX512-es vezérlőt? -
PROTRON
addikt
Amit láttál 3600-ast hogy kell érteni? Új volt és frissen beszerelve láttad, vagy valamelyik boltban már 1 éve világított? Csak mert a LED panelek az első 1 évben az eredeti fényerejüknek akár a 20%-át is elveszíthetik, aztán beállnak arra a szintre a kövi 5-6 évre.
Igen, a "névleges érték"-be az eu-s szabványok szerint ezt a csökkenést bele kéne venniük, de sok olcsó lámpa esetén simán a kezdeti értéket írják rá, így valóban érheti csalódás az embert.A 3600lm lámpát ha felrakod 3,1m magasra, akkor közvetlenül alatta érsz el kb 500 lux-os megvilágítást, kicsivel mellette már valóban alacsony az érték.
Azért veszem ezt példának, mert 500 lux-nál lehet a szem számára pl kényelmesen könyvet olvasni, ezért erre az értékre kell méretezni pl irodákat.Ha a korábbi 3 db 100 wattos izzókkal üzemelt a világítás, az jól látod, kb 3000-3300 lument fényt tudott kiadni, tehát matematikailag valóban elég lenne egy 3600 lm tényleges fényerejű LED panel, csakhogy az is nagyon durván csalóka, hogy a LED-ek és a régi hagyományos izzók eltérő hullám hosszon világítanak, ezért sokan gonodlják hogy kevesebb a fény LED változatban akkor is amikor a mérőműszer szerint pont hogy ugyanannyi, csak az eltérő hullámhossz miatt kevesebbnek érzed.
4000-4400 lumen már elég lehet a korábbi állapot eléréséhez, tehát nem feltétlen kell bekorlátoznod a keresést 5000lm lámpákra.
Amúgy mekkora a helyiség? Mert méretezésbe a négyzetméter és a fénypont magasságot is bele kell venni.
Értem hogy 60-asnál nagyobb átmérőjűt szeretnél OLCSÓN, de ez a 48 [cm] átmérőjű szerintem jó lehet: [link]
-
-
st6969
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, ez is lehet megoldás

#21603 mexel
Sajnos lámpára is igaz, hogy ami jó minőségű, nagy fényt is ad, az ritkán olcsó. Az kb. ~5000lm lehet, ami nem kevés. Nézz körül a Lidl/Aldi párosban. Jók a lámpáik, szoktak lenni leárazások is. Mintha most is lenne valami akció. Tegyél fel 2db 3000lm-es lámpát esetleg (nálam sanszos, hogy nem egy darabból lesz megoldva).szerk. Közben nézem, van is pont most (igaz 2600lm, de olcsó, 2 elég is lenne).

-
mexel
veterán
Azért is keresek még nagy lámpát mert a kisebbektől félek hogy nem adnak elég fényt. Kb 3 db 100W-os hagyomámyos izzónak megfelelő fény van itt, nem tudom milyen lámpa hozná ezt nekem ( olcsón ráadásul)
-
st6969
őstag
Szia, én is a nagy átmérőjű lámpákat szeretem (jobban terít, nem vakít), jelenleg egy 80cm Rábalux valami van fent, 6000lm-es. Sajnos tönkrement, jó, ha csak felét tudja fényerőben, távirányítóval sem tudom szabályozni sem a fényerőt, sem a színhőmérsékletet. Boltban pár éve lett volna 65ezer, ismerősöm "mentette meg" valami raktárból (megsemmisítésre várt, így megérte
). Állította, hogy semmi baja nincs. Hát egy ideig tényleg nem volt, legalábbis nekem nem tűnt fel, de már bánom, hogy felraktam, mert nem tudom lecserélni, nem találok ekkora lámpát elfogadható áron, ha kisebbet veszek, a furatok ott fognak gusztustalankodni a plafonon 
Talán a glett olcsóbb, mint a nagy átmérőjű lámpa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- BESZÁMÍTÁS! EVGA XC3 ULTRA RTX 3070Ti 8GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad E595 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- Logitech MX Master 3S for MAC
- HP EliteBook 745 G6 14" Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 128GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4517, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ha nem akkor arnyekolt kabellel vinnem az adatot.

A gép mosogat, Ti meg csináltok bármi mást. Ebben ez a legnagyobb spórolás. De víz is kevesebb kell.

). Állította, hogy semmi baja nincs. Hát egy ideig tényleg nem volt, legalábbis nekem nem tűnt fel, de már bánom, hogy felraktam, mert nem tudom lecserélni, nem találok ekkora lámpát elfogadható áron, ha kisebbet veszek, a furatok ott fognak gusztustalankodni a plafonon