- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Male
nagyúr
Remélem összejön!
Én is tervezgettem, hogy csinálok ilyesmit, de akkor még csak az írásvetítős dolgoról hallottam... az meg annyira nem tetszett (zajos, nagy, és szerintem a képminőségével lennének problémák... és az akkori olcsón beszerezhető LCD-k is gagyik voltak: gyenge kontraszt, 30ms feletti válaszidők, stb.), így letettem róla.
A saját háttérvilágításos viszont jónak tűnik! (ehhez meg a dobozt biztosan nem tudnám megcsinálni + az optika... majd ha lesz pár siker itt is, akkor talán nekiállok)
Szerk: most látom, picit benéztem a dolgot... a max világosnál nem a Single, hanem a Parallel adja meg, hogy mennyire lesz világos... (elvégre a hátsó polárszűrő akkor is ottvan).
(mindegy, a fekete szerintem fontosabb a max fényerőnél... szóval a cross minnél kisebb legyen, ezt jól írtam azért)
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
''Transmittance: single(38%) ; parallel(30.1%) ; crossed(0.0045%)''
Ez a lényeges rész, mennyire megy át rajta a fény.
Single: amikor csak egy réteg van, parallel, amikor kettő ilyen egymás elött párhuzamos irányítottsággal, crossed, amikor kettő egymás elött 90 fokkal elforgatva.
A single azt adja meg esetedben, hogy a háttérvilágítás fényéből hány százalék jut át rajta amikor világosnak kell lennie a pixelnek... minnél nagyobb, annál jobb.
Crossed: amikor nem szabad átmennie a fénynek az LCD-den, akkor ez lép életbe... minnél kisebb ez a szám, annál sötétebb lesz a feketéd.
A parallelnek esetedben nincs jelentősége.
(a durabilitynél meg van adva, hány fokig bírja... erre jó lezs figyelni, ha ennyire erős világítást alkalmazol... a fényegy részét elnyeli a panel, így melegedni fog)
Méretre figyelj, hogy elég nagy legyen... (mivel csak egy irányban lesz jó, és ezt nem tudod előre, melyik, így a nagyobb méret legyen meg mindkét irányba, hogy biztos legyen a dolog)
Igen, ha jól le tudod szedni, akkor elméletileg menni fog vele... bár a hátsója pont 90 fokkal elforgatva jó, azt nézted... szóval méretre nem passzolna... így inkább az elsővel próbálkozz(hiszen erről is ez hiányzik)
-
Male
nagyúr
Jaaaaa.... most fogtam fel mit csináltál ott!
(eddig azthittem, hogy a fóliamentesített háttérvilágításával világítod át a másik panelt)
Ebben az esetben még rajta van a színszűrő!!!
Amit elé tartasz, az most pusztán egy polárszűrő szerepét tölti be (plusz a benne lévő színszűrő lerontja a képminőséget)
Tehát most úgy működik ezzel az elétartásos dologgal, hogy:
háttérvilágítás->első polárszűrő->folyadékkristály->színszűrő....polárszűrő->folyadékkristály->színszűrő->polárszűrő.
(a dőlt betűs a második LCD panel)
Ez az egyetlen lehetőség, mert a színszűrőnek R, G, B színeinek pontosan egybe kell esnie a szubpixelekkel ahhoz, hogy előálljon a kép. (márpedig egy szubpixel kb 0.1mm, ennyire pontosan meg nem hinnám, hogy oda tudod tartani)
-
Male
nagyúr
Ha nem fekete-fehér az LCD, akkor kell színszűrő... viszont az szerintem nem fólia, hanem festék fromájában van rajta... (ha szerencséd van, akkor nem is közvetlenül a polárszűrő alatt). Attól hogy most bekapcsolva tiszta fehér az egész, még rajta lehet! (mivel most minden szubpixel világít, akármi is van a képen... márpedig azt fehérnek látod színszűrővel is).
Nagyítóval azért lehet külön látni a szubpixeleket... ha nem vakít nagyon, megpróbálkozhatsz ezzel... vagy fényképezővel csinálsz egy jó közeli képet. (esetleg szerzel egy kis polárszűrőt valahonnan, és azt elétartod... ugyan csak kis felületen, de mégis le tudod tesztelni) -
Male
nagyúr
A felépítése a fény haladási irányában:
Háttérvilágítás -> polar szűrő az egyik irányban -> folyadékkristályos rész -> polar szűrő a másik irányban.
A folyadékkristályos rész fesz hatására vagy ''elforgatja'' a fényt, vagy nem. Mivel a két polárszűrő egymásra 90 fokos szögben szűr, így alapesetben nem megy át a fény. Azonban ha feszültséget kapcsolsz a folyadékkristályos részre, akkor a kristály elcsavarodik, és a fényt is úgy vezeti, hogy 90 fokkal elforgatva jön ki a túloldalon... így akadály nélkül áthalad a második polárszűrőn is.
(ez a legegyszerűbb, persze lehet variálni, hogy pl alapesetben menjen át a fény, és fesz hatására ne, vagy hogy ne 90, hanem 270 fokkal forgasson el, stb.)
Persze ennél bonyolultabb, mert nem van fény-nincs fény, hanem közte kell lennie átmenetnek is.... ez a fesszel szabályozható. Plusz ezt minden szubpixelnél el kell játszani színes esetben.
Szerk: szóval ezért nem olyan egyszerű pótolni azt a polárszűrőt, hogy csak úgy ráteszi... az irányt nagyon el kell találnia ahhoz, hogy jó legyen a kép. Amúgy régebbi számológépeken a második polár szűrő még külön lap volt, könnyen le lehetett szedni, ahogy azt forgattad a kijelzője elött, ezt szépen végig lehetett játszani.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged