Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fair: lemarad az Android 14-ről a Fairphone 4
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Megszórta One UI 7-tel a Samsung az A-szériát
Új hozzászólás Aktív témák
-
emiki6
veterán
-16-ról 0?
A műtét előzményei:
Nyáron indult a szemműtét project nálam, egy barát a sasszemet ajánlotta, jelentkeztem hozzájuk vizsgálatra, de mikor megtudták, hogy hányas a szemem (-15-16 körül mindkettő) telefonon elutasítottak, de legalább ajánlották Nagy Zoltán Zsolt-ot (aki amúgy az egyik legtöbb tudással és tapasztalattal rendelkező szakember Magyarországon, ja és ami anyumnak tűnt fel, hogy az egyik általános iskolai osztálytársam apukája, de ez mellékes) és adtak egy telefonszámot. A telefonszám a Semmelweis szemklinika diszpécseréhez vezetett, sok idő telt el a híváspróbálkozásaimmal, mire az egyik diszpécser megadta a prof asszisztensének a számát: Oláh Anikó 20/8258528, akit (sokadszor) felhívva tudtam időpontot kérni vizsgálatra, hónapokkal későbbre.
A vizsgálat:
Elmentem a vizsgálatra, az időpont ellenére órákat kellett várni. Az asszisztens megvizsgált, majd megint várni kellett, hogy a prof is megnézzen. A proffal a találkozás kb 5 perc: megnézte a szemet és az alapján elmondta, hogy nem vastag a szaruhártyám, kizárólag PRK-val érdemes műteni, várhatóan -7-8 körülire tudja levinni a szemeket. A femto-ról azt mondta, hogy az interneten ódákat zengenek róla, de az sem egy csodatechnológia. Elmondta amit tudni kell, majd elköszönt.
Ezután lehetett lefoglalni a műtét időpontját. A műtéteket hétfőn végzik, általában 1-2 héten belülre lehet jelentkezni műtétre, én február 02-ra kértem, mert az esett a vizsgaidőszak utánra. A műtét díját a műtét előttig rendezni kellett. PRK, 2 szem - 263.000 Ft
A műtét napja:
Feb 03-án 16 órára odamentünk, bejelentkeztünk, felküldtek a lézer szintjére a betegszobákba, ahol vártuk, hogy a prof befejezze az ambuláns rendelést, 19 óra utánig nem történt semmi, vártunk. Utána bevittek a műtő előterébe és elkezdték adni az érzéstelenítő cseppeket. Azthiszem 6-an voltunk, én voltam az utolsó, kb 1 órát kellett várjak a soromra, addig végig kaptam a cseppeket.
A műtét előtt közvetlenül azt mondta a prof, hogy 12 dioptriát is le tud venni szemenként, így -7-8 helyett -3-4 várható. A műtét viszonylag horror: Előkészítésként kaptam valami cseppet és a prof egy pálcával lekaparászott valamit a szemfelületről. Fájdalmat nem éreztem, de éreztem a nyomást. Utána jött a műtét: A lézer működés közben hangosan zógott, eközben láttam, hogy a lézer fénye homályossá válik, miközben leperzselődik a szemfelület, amihez egy erős szag: égett haj/szőr és reszelt köröm szagára hasonlított. A műtét után mindkét szemet leragasztották, visszakísértek a betegszobákba, ahol visszaöltöztem, majd szüleim hazavittek kocsival. 6-ból ketten elszédültek a műtét traumájától, én bár érzékeny vagyok erre, most kivételesen nem esett le a vérnyomásom a műtéttől. A doki továbbá elmondta, hogy 1 hónapig kerülni kell a port, víztömeget, izzadást (szerencsére nem vagyok izzadós, viszont a mászás a sportom, ami porral jár, így azt kénytelen voltam félretenni, ma végre el tudtam menni mászni), 1,5 hónapig pedig a szaunát (mászás után eddig mindig szaunáztam, sebaj, majd 2 hét múlva...). A látás véglegessé válása kb 6 hónap és addig napos időben napszemüveg használata kötelező.
A műtét utáni időszak:
Az éjszaka nem volt kellemes, mert ahogy elmúlt az érzéstelenítő csepp hatása és egy erős, állandó fájdalomérzet jött elő, amitől nem tudtam aludni. Ez a fajta fájdalomérzet úgy figyeltem meg, hogy olyan, mint egy állandó túlfeszültség, stresszérzet, a szenvedés kényszermozgással enyhíthető, de hosszútávon fájdalomcsillapító kell. Az algopyrin szart sem ért, ellenben a flector por nagyon hasznosnak bizonyult, későbbi megfigyeléseim alapján, egy adag kb 6 órára elmulasztotta a fájdalmat, talán kicsit tovább.
Másnap reggel 8-ra vissza kellett menni, levették a kötést, érzéstelenítő cseppet adtak és megnézték a szemet, valamint elmondták, hogy az érzéstelenítő csepp a fájdalom csillapítására nem jó megoldást, mert gátolja a gyógyulást. Utána azthiszem napi 5x kellett cseppenteni az oftaquix cseppből, egy hétig.
A műtét első 48 órájában hű társam volt a flector por, ám a műtét utáni harmadik napon már nem volt szükségem rá és akkor már nem csak pillanatokra tudtam kinyitni a szemem és nézni vele.
A látás változása:
Eleinte a műtéttől mattá vált szemfelület miatt minden távolságra homályosan láttam, lévén, hogy a sima felület tröi a fényt, a nem sima felület szórja. A jobb szememmel látása gyorsabban javult, annak a felülete gyorsabban simult, az első heti kontrollon azt mondták, a hámosodás megtörtént, a jobb szem felülete sima, mehet a flucon, a bal szemé még nem, abba nem kell csepegtetni. A második héttől a balba is mehetett, de akkor még mindig le volt maradva a jobb szemtől.
Az egy hónapos kontrollon kiderült, hogy már a bal a jobbik szem (ami nekem is feltűnt a negyedik hétben). Külön külön nézve a két szemet a bal szinte hibátlan (100%-os, nullás), a jobb se rossz, de azon van még cilinder, ami ront a látáson, de ez még elmúlhat. Azóta bal szembe 3 flucon, jobba 5.Az eredmény és megjegyzések:
Szóval először felezést ígértek, aztán negyedelést, végül pedig szinte teljes korrekció lett belőle, szemüveg sem fog kelleni.Többen mondták utólag, hogy a műtét utáni időszak eléggé szenvedős, de utólag azt mondták bár korábban belevágtak volna. Csak csatlakozni tudok ehhez a kijelentéshez. Aki fontolgatja, az vágjon bele, telik az idő.
A PRK sokkal kellemetlenebb az első napokban, mint a femto (ahol se szemleragasztás, se erős fájdalom, se erős érzékenység, se fél évig napszemüveg nincs), ellenben a prk több dioptria korrigálására és vékonyabb szaruhártya esetén is alkalmas, olcsóbb és megvannak az egyéb előnyei is, a femto viszont kényelmesebb, fájdalommentesebb, gyorsabb a felépülés, de krónikus szemszárazságot okozhat.
A Mária utcai szemklinika egyetlen hátránya, hogy munkaerőhiány (=nem elég magas fizetés) van és rengeteg páciens, így sokat kell várni és az orvosoknak nincs ideje a betegekre és elég nehéz információhoz jutni, főleg telefonon (nincs garancia, hogy felveszik). Sok órámat vesztettem el ott, de az eredménnyel elképesztően elégedett vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mini 3 Fly More Combo RC - GARANCIÁLIS drón szett +koffer
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkumulátorral, extra ND szűrőkkel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest