- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
monosgeri21 #22780 üzenetére
28 éves fiatal vagyok, 0 hátszéllel, medián feletti keresettel, 8 éve élek függetlenül, az elmúlt 2 évben egyedül, albérletben.
Utánaszámoltam és sajnálom a pénzt, amit albérletre költök, és minél leőbb szeretnék egy "lukat" vásárolni magamnak lakhatási céllal, értsd ilyen 20-30 nm garzonok, ennél reálisabbat nem látok magam előtt...Ha a hitelt kipörgettem, utána kiadnám ezt és mennék valami élhetőbb, végső lakásba (aztán lehet hogy addigra lesz feleség meg család, fene se tudhassa, és nagyobb fog kelleni).
Az elmúlt pár hétben csináltam pár eszmefuttatást és kalkulációt, latolgatom az esélyeimet a piacon, de kezdem realizálni hogy az esélytelenek nyugalmával kuporgatom tovább az értéktelen forintocskáimat a párnám alatt
-
Dinter
addikt
válasz
monosgeri21 #22747 üzenetére
Saját lakásban szó nélkül megcsinálnám, meglátjuk milyenek lesznek a körülmények. Ha egy 3 évet ott fogunk lakni legalább, akkor azt mondom jogos lehet. Egyébként most sok helyen megkérdeztem, azt mondták elég gyakori ez a kikötés, ezek szerint csak mi nem találkoztunk még vele.
-
válasz
monosgeri21 #22747 üzenetére
+1
Kisebb hibákat eltüntetni sem túl nehéz, kaphatóak mini glettvasak is... -
Stanlee
őstag
válasz
monosgeri21 #22622 üzenetére
Jelenleg sajnos az ingatlankiadas mar nem olyan jo uzlet, azok a mesek mar nem elnek, hogy a havi torleszto = < berleti dij.
Kollegina mult heten megint jott, hogy milyen jo dealt csinalt meg tavaly nyaron, mert 5% alatt tudta 10 evre befixalni a hitelet es ketszer annyiert lehet kiadni a lakast, mint amennyi a havi torleszto. Ami igy szerintem mese, mert atlag 5% korul hoznak a lakasok, ami jobb az hoz 7%-ot is. A kecora 30 evre vette fel a hitelt (nyugdij elott lesz, mire visszafizeti, meg persze elotorleszt majd rendszeresen) de a lenyeg, hogy a duplaannyiert adom ki, mint ami a havi torleszto, az sehogy nem jon ossze nekem...
Szoval benne ulsza a tutiban
-
petyametyo
aktív tag
válasz
monosgeri21 #20868 üzenetére
Ez pontosan így van ahogy írod. Nekem is ez volt a szitu. Államkincstárnal mind a kettő ingyenes
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
monosgeri21 #20412 üzenetére
Van ilyen ismerősöm. Nem sürgős nekik a költözés, folyamatosan nő az ára azoknak az ingatlanoknak, amikbe szívesen költöznének, így azokhoz igazodva emelnek az áron, abban bízva, hogy lesz egy olyan érdeklődő, aki pont az ő házukat keresi és beleszeret. De igazából nem is annyira biztos, hogy él akarnak költözni.
Amúgy mi is hasonló eladótól vettünk házat. Kirepültek a gyerekek, aztán két évig hirdették a házat irreálisan magas áron, majd egy időre utazások miatt levették a hirdetést, aztan amikor visszarakták, addigra beérte a piac az árat és három nap alatt eladták.
-
axioma
Topikgazda
válasz
monosgeri21 #20392 üzenetére
Sztem - de ez nyilvan erosen szvsz, tedd hozza h nem szakmam, csak jelenlet miatt vagyok TG! - 1 db hosszu tavra kiadott lakas mint penzugyi tranzakcio nem eri meg.
- ha a lakas megvasarlasanak oka +1 ingatlannal benne lenni a piacon [pl. gyereknek eletkezdesere alapnak, de me'g odebb van] akkor ez biztositek lehet a kesobbi tulajdonlasra - de persze nem biiztos h kesobb nem lesz-e jobb lehetoseg, csak ha romlik, akkor nem sziv
- ha nincs mas [tetszo] melo, pandemia utan az airbnb leadozva is jol mukodhet, szamolni kell, de akkor a cel a munkajovedelmet kitermelo eszkozHa egyetemi varos, csaxolok, hogy elte nem szamol jelenleti oktatassal, max hibridre, de aki nem mutat vedettsegit nem is mehet be - szoval az se egy biztositek ma, h a hallgatoknak ugyis valahova koltozniul kell [es siman maradhatnak szakok idovel az online terben, vagy me'g ennel is nagyobb esellyel 20-30 ev alatt fordulhat a vilag egy Bp-tervekre hajazo diaknegyed koleszokkal fele, ami sokkal vonzobb mint az albi]
-
Ijk
nagyúr
válasz
monosgeri21 #20387 üzenetére
20 milliós lakást nem adsz ki annyiért hogy 100 ezres hitelt tisztán torlessz. Arra a lakásra még rá kell költeni 4-5 milliót (komplett felújítás, gepesites, konyhabutor).
-
concret_hp
addikt
válasz
csupán csak azt az időt számoltad 0ft / órán, amit ezzel foglalkoztál
ami mondjuk ha kell csinálni egy komplett felújítást, cserélődik a bérlő, akkor hirtelen lehet ám elég sok óra is
-
axioma
Topikgazda
válasz
Peldaul mert ez tartalmazza a kodolt szja-csalast, aminek varhatoan vege lesz [kp-megszunest nyilvan kovetne' pl.], meg mert nem szamolsz se a mar elottem emlitett allagmegovo felujitassal sem, meg hogy merre valtozik a torleszto meg az _adott_ ingatlan ara/ber-valosaga [az atlag ar nohet ugy hogy egy konkret lakas csokken azonos minosegen tartva is - pl. tarsashaz becsodol, vagy kikotik a gazt, esetleg csak siman szegenyebb emberekkel telik meg a kornyek].
-
válasz
Ezt csak hallomásból hallottam de van ilyen . Megyeszékhelyen veszi a lakásokat és arra megy rá hogy minnél hamarabb kifizesse és veszi a következőt. Eközben olyan merítése van hogy megbízható embereknek adja ki de ő ezt már rég elkezdte.
A lényeg hogy nem egy átlag kis keresetű emberről van szó aki jókor lépett be. -
j0k3r!
őstag
válasz
Nagyjából jó a matek. A hozam kalkuláció pedig, ha jól értem a te esetedben 5% lenne, mert
- lakás vételár: 20.000.000 Ft
- éves bérleti díj bevétel: 10 x 100.000 Ft = 1.000.000 Ft
hozam = éves bérleti díj bevétel/lakás vételár + ha eladod, akkor nyílván az eladási ár - vétel ár (de ezt is érdemes inflációval korrigálva "jelentértékesítve" számolni)Én úgy tudom, hogy itthon ennyiért nem a legjobb befektetés az ingatlanosdi. Inkább bruttó 7-8% hozam, ami már vonzó lehet mondjuk egy 5%-ot hozó állampapírral szemben.
A kérdésedre a válasz, hogy ez miért éri meg? Azért "éri meg", mert a jelenlegi narratíva a következő:
- magas lesz az infláció továbbra is, ergo elinflálod a hitel törlesztődet (gondolj bele 10 év múlva mennyit ér a havi 100 ezer Ft-os törlesztő)
- a bérleti díjat tudod pár évente növelni (legalább az inflációt lekövetve)
- az ingatlan ára nem 20 millió Ft lesz mire visszafizeted a hitelt (ez egyátalán nem biztos, csak az emberek memóriája általában rövid és képesek az elmúlt pár évet projektálni a jövőbe. ki emlékszik már a devizaválságra?)Amivel nem számolnak az emberek:
- mi van, ha beüt a krach és esetleg el kell adni az ingatlant? akár áron alul?
- mi van, ha hónapokig/évekig üresen áll, mert nem tudja kiadni
- most éppen megugrottak a szaki és alapanyag árak, tehát egy felújítás elvehet jó pár évnyi profitot is akárÉn személy szerint nem foglalkoznék ingatlan kiadással 5%-ért. Ekkora hozamot a tőzsdén REIT vásárlással is meg lehet keresni, ráadásul ott is meg van a rendszeres cash flow (bérleti díj - osztalék párhuzam) az árfolyam/tőkenyereségen kívül. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a cégeknél több száz, vagy ezer ingatlanban van a pénzed, amelyek lokáció és profil szerint is diverzifikálva vannak. Arról nem is beszélve, hogy ott mondjuk dollárban jön a havi 5% cash, nem monopoly játékpénzben (forint). Illetve, ha megszorulnál, akkor egy ingatlan 5-10%-át nem tudod eladni, hogy instant készpénzhez juss, ezzel szemben a részvényeknél ez pár kattintással megoldható. Az van, hogy az átlag magyar két befektetési módszert ismer a párnacihán kívül: állampapír és ingatlan - szóval én azt mondom hajrá fejlődés
-
Csabroncka
addikt
válasz
monosgeri21 #20322 üzenetére
Nem, annak is biztosan utánanéznek, de gyanítom a szállodaipar és a vendéglátás, turizmus erősen tiltott kategória.....
-
venom8888
őstag
válasz
monosgeri21 #20189 üzenetére
Koszonom a valaszt
-
axioma
Topikgazda
válasz
monosgeri21 #17933 üzenetére
Ja, igy vilagos, valoban mas alberletbol, nem tul hosszu tavon nezve.
-
axioma
Topikgazda
válasz
monosgeri21 #17919 üzenetére
Mibol es mi egyenlitodik ki? Az a mondjuk 2-5M amit pluszban ki kell fizetni? Amugy most nincs szembenallo lakhatasi koltseg, es kelleni majd masfel ev mulva kell leghamarabb, tehat en nem kivarok hanem keszulok arra, hogy a szuksegesnel elobb vegyem meg, ha ugy allnak az a'rak.
-
axioma
Topikgazda
válasz
monosgeri21 #17916 üzenetére
Peldaul en (nem surgeto helyzetben) ugy sejtem, hogy lesz max egy eves hullamvolgy. Utana, ha 2 ev mulva mar jobb a gazdasag, mitol maradna lent? Plane ha ujra lesz turizmus.
Raadasul nekem tok jo az ami nem balesetveszelyes allapotu felujitando, raer normalis allapotra hozni 22 kozepere, vagy akar utana. -
hurenzon
senior tag
válasz
monosgeri21 #17714 üzenetére
Év elején minimálisan olcsóbban lehet kifogni jó vételeket.
Azért a karácsonyi kölketezés miatt senki nem fogja olcsóbban adni. Ilyenkor pang a piac, azért lehet olcsóbb vétel. -
sakal83
addikt
válasz
monosgeri21 #16971 üzenetére
önerő nélkül? Barhogy nezem 50m de leginkabb 60m alatt nincs semmilyen csok kepes ingatlan gyerekeseknek. Ahhoz azert eleg markolos onero kell. Ettol az afatol az arak nem csökkenek max a kinalat fog nőni. Tegnap korbetelefonaltam par házat. Az ar fix ha 5% ha nem. Egy 100nmes haz felhuzasa telek nelkul 5%os afaval is 42m plusz telek nem lehuzos kivizelezovel a kozepkategoria aljan mindennel. Ez mondjuk jelentosen olcsobb mint par hete de igy is Bp es az agloban minimum 60millio
-
Brave_86
aktív tag
válasz
monosgeri21 #16501 üzenetére
Én épp most diktálom be. Jó, hogy szóba került.
(2 fő, mosogatógép nélkül)
2 havonta kell: hidegből fogyott: 13, melegből 9. -
sakal83
addikt
válasz
monosgeri21 #16501 üzenetére
Teljesen ok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Építő/felújító topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Horgász topik
- Háztartási gépek
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest