Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- CES 2026: Bluetooth hangszóróvá összetekerhető fejhallgató a TDM-től
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Egy feedback:
Sikerült beszereznem a dr. Kováts Zsolt: Kutyaiskola című könyvét.
(Ismét köszönet a beazonosításért!)Brutális!
Mindenkinek ajánlom!Egyrészt irodalmi szempontból is (szóhasználat, aforizmák, nyelvezet, stb.) másrészt kutya “szakmailag” is meglepően, pontosabban lehengerlően profi mű!
Ezért maradt ez meg ez a könyv bennem 30 év után is!
Ma jött meg egy antikváriumból, el is kezdtem olvasni, és azonnal jönnek az emlékek.
Nem bírtam ki, hogy ide ne írjak/referáljak róla.Annyira tűpontos rávilágítást, alapot, ugyanakkor rendszert adó mű a kutyanevelés szempontjából is, hogy azonnal kialakult (vagyis inkább visszatért) bennem a szerző maximális tisztelete mellett egy rajongás is a könyv iránt.
Nem is promótálom tovább, de ismét leírom, aki tudja olvassa el…
-
Richard!
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Gemini válasza:
A keresett könyv szinte biztosan:
Kováts Zoltán: A kutyaiskolaSzerző: Kováts Zoltán
Cím: A kutyaiskola
Megjelenés: Több kiadása volt (például 1974-ben, 1980-ban, 1984-ben, 1987-ben, a Képes Sport / Minerva kiadásában), ami illeszkedik az 1970-es, 80-as évekbeli megjelenési időszakhoz.Miért ez a könyv lehet az?
Szerzői háttér: Kováts Zoltán valóban a rendőrségi kutyakiképzés egyik legendás alakja volt Magyarországon, szaktekintélynek számított. Ez illeszkedik a "rendőri kiképző személy" feltételezéshez.
Tartalom és tematika: A könyv a kutyanevelés alapjaitól (ül, fekszik) indul, de részletesen tárgyalja a komolyabb feladatokat is, mint az apportírozás, nyomkövetés, őrző-védő munka, amit a rendőrkutya-kiképzés is magában foglal.
Stílus: A könyv nem egy száraz szakkönyv, hanem egy regényes, elbeszélő jellegű stílusban íródott, személyes élményeket, történeteket felhasználva mutatja be a módszereket, ami egyezik az "inkább regényes írás" emlékkel.
A baromfis jelenet: Az Ön által említett, megrázó példa a baromfi hozzá-kötözéséről (a zsákmányösztön megtörésére/megmutatására) az egyik leghíresebb és leggyakrabban emlegetett történet/módszer a könyvből. Ez az azonosító jel szinte egyértelműen erre a műre utal.
A "lovakkal kapcsolatos idézet" Bár az idézetet pontról pontra nehéz megtalálni (lehet, hogy apróbb szavakon változtatott a memóriája), a szerző önmegjelenítése a könyvben hangsúlyos, és az egész írás egy erős, személyes hangvételű hitvallás a kutyákkal való munkáról.
Remélem, ez a keresett könyv! -
kavalkád
senior tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
https://www.antikvarium.hu/konyv/dr-biro-andor-gyori-janos-a-kutya-nevelese-es-kikepzese-53674-0?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21369072928&gad_source=1&gad_campaignid=21358742808&gbraid=0AAAAAD4ikXEUWrVT3_E0OIf7kJuoH9nyq&gclid=CjwKCAiAt8bIBhBpEiwAzH1w6ZqKol1dmXq07GsYCkLYjBtfXyEAKqU4Whc3jWBGu0a5S5IB-Hx9rRoCD3UQAvD_BwE
https://www.jofogas.hu/bekes/Kutyaiskola___A_kutya_nevelese_es_kikepzese_157350803.htm
-
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Ismerősi körben sajnos volt negatív példa arra is, hogy a tenyésztőtől vett kutyus is lehet problémás, idegrendszeri és fizikai téren is. Sajnos, de még mindig sokkal ritkább, mint egy szaporító esetén, aki ajtógaranciát ad. Bár eddig egy ismerősöm se adta vissza a kutyáját, amikor kiderültek a problémák.
-
Daffni2
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
"Ők mondták, hogy 200.000 ft. törzskönyv nélkül, 300.000 ft. törzskönyvvel."
Komoly tenyésztőnél ilyen nem fordulhat elő. Jól át akart b@szni.
Az almot be kell jelenteni a törzskönyv 7000 Ft/db nem fog kihagyni 1 kutyát sem, hacsak nem hibás és nem kaphat törzskönyvet.Ha törzskönyv nélkül 100 ezerrel olcsóbban adná, az nem abból a párosításból való kölyök! -
jézusom
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Nem értem miért kell ennyire a részletekben elveszni. Egy társnak való kutya nem feltétlenül a külsőségekről szól. Sőt!
Amúgy is a fajta sztenderdek nagy része külsőségről szól, semmi köze a kutya igényeihez. Nem értem miért fontos ez egy társállatnál. Ja de értem, lehet instára fotózni. -
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Néha marad az alomból olyan kutya, ami kvázi hibás (apróbb külső jegyeiben például), de mivel ettől még fajtatiszta marad és jó alomból származik, csökkentett, de a szaporítónál így is magasabb áron értékesítik. A törzskönyvnélküliség a jó alomból önmagában azért ritka, mert nem igazán éri mag a tenyésztőnek. Ha a kutya amúgy minden tekintetben megfelelő minőségű, akkor simán el tudja adni törzskönyvezetten, sokkal drágábban is, hiszen egy tenyésztőnél az almok többsége már a születés előtt el van adva, akkora a kereslet (ugye itt számoljuk hozzá a külföldet is, mert neves tenyésztők oda is dolgoznak, sőt, főleg oda)! Illetve a kutya árában tenyésztői oldalról nem a törzskönyv a legmeghatározóbb tétel, hanem a kiskutya minőségi tartása, genetikai szűrése és egyebek, melyek akkor is megvannak, ha nem kérsz törzskönyvet. Ezért írtuk, hogy nem lesz egyszerű dolgotok, de drukkolok nektek, hogy jó áron, megfelelő minőségű kutyát tudjatok venni.
Elsősorban FB-n, direkt fajta specifikus csoportokban érdeklődjetek, esetleg fajtamentőknél, mert ők is kapcsolatban vannak tenyésztőkkel is.
-
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Szia,
Sajnos a szaporítók pont azzal a trükkel dolgoznak, hogy bár a kutya nem törzskönyves, a szőlőket annak mondják. Sokszor meg is mutatják a "törzskönyvet" élőben, csak az a probléma, hogy ez sok esetben hamis. Mivel nem a kutyát árulja törzskönyvezetten ahol nem tud trükközni, nincs nagy rizikója. Egy élőben bemutatott hamis törzskönyvet senki nem fog megkérdőjelezni, nem fogja tudni ellenőrizni, már csak azért sem, mert aki itt még nem fordult ki az ajtón, az jellemzően laikus.
Szóval vigyázzatok, mert a "törzskönyvezett szülők" duma egy standard szaporítós trükk a bizalomerősítéshez.
Igazi tenyésztőtől 250-350k alatt nem hiszem, hogy tudtok fajtatiszta kutyát venni. -
pecccccccca
őstag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Meg tudom érteni a helyzetüket. Én egy angol staffbullt akarok ölebnek és hasonlóképp gondolkodtam. Nem akartam százezreket fizetni érte. Viszont be kellett lássam, hogy ilyen csak a mesében létezik, hogy olcsón fajtiszta kutya nem szaporítótól. Szóval muszáj kitolnom a kutya vásárlást egy fél évvel, hogy 300-400 ezer forintot összelapátoljak rá.
Egyik barátomnak van egy hím staffbullja régóta, most vett egy nőstény kölyköt mellé. Mire haza tudta vinni minden szükséges oltással meg egyéb dologgal, 430 ezrében volt. -
-
vendingo
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
A legjobb! Fájdalom és gyulladáscsökkentő.
Ízesített, a legbetegebb halalán lévő kutya is bezabálja.
Állatpatikában, állatorvosnál kapható. Ha annyira fáj a lába, akkor érdemes orvossal is megvizsgáltatni. Az én kutyám annyiszor túlvállalja magát játékban, hogy én komplett dobozzal tartok itthon. Volt egy lábsérülése, ami éveken át előjött neki ha nagyon túltolta a futást, szerencsére abbamaradt. Nem biztos, hogy szerencsés gyógyszerrel kezdeni, mert ha olyan jellegű a sérülése, akkor lehet csak tompítja a fájdalmat, emiatt a kutya lehet terheli majd az olyan sérülést, amit nem kéne.galervin93: Én az RC tápokat nem kedvelem. Túlmarketingelt agyonhájpolt cucc. Az Akana tápok minőségí alapanyagokból készülnek magas fehérjetartalommal. Hátránya az, hogy nem sok helyen kapható, régebben netről rendeltem zsákos kiszerelést. Arra figyelj, hogy a tacskó nagyon szeret zabálni, könnyen elhízik, így hajlamosabb az izületi betegségekre. A lábán lévő redőket, bőrgyűrődéseket időnként nézd át, mosd meg neki.
-
peppe79
senior tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Ha szegedi, vagy Szeged környéki vagy, akkor tudok adni egy közepes méretűt. Lényegében nem volt használatban, mert az én kutyám nem akarta felvenni.
Amikor anyósom kutyulija volt beteg, akkor ő egy vékony falú műanyag kapsót vágott ki neki. Elég furán nézett ki benne a kutyus, de a funkcióját ellátta...
-
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Ha ő nem agresszív és nem támad, akkor szájkosarat nem kell rátenni!
Nyilvánvalóan a szocializációba csúszott hiba, ha ennyire fél más kutyáktól. Ezt suliban kiválóan lehetne kezelni, ott szakember irányítása mellett, rengeteg kutya között van és hamar eldobja a félelmet, megfelelő hozzáállással."Sokkal, sokkal gyorsabb nalam, ha tegnap kezzel nyultam volna fele biztos szetszedte volna a kezem. Az, hogy most alfanak, vezernek, vagy fonoknek hivjuk a gazdat szerintem reszletkerdes, latszik rajta, hogy nekem mindenben szot fogad, "
Ebben étevedsz! Ha elfogad főnöknek, meg sem próbálna a kezedre ráharapni. Ilyen nincs! Ez kizárólag kölyökként lehetséges, amikor még próbálkozik. Ha akkor le van rendezve és ezt követően is határozott a gazda, akkor a gazda a falkavezér és pont. Nekem volt Rotim, de lehetetlen lett volna együtt létezni vele -vagy bármilyen kutyával-, ha attól kell tartani akár csak minimálisan is, hogy rákap a kezemre. Ez sok kutya esetén akár konkrét leharapott ujjakat eredményezhetne. A dominancia szempontjából nincs jelentősége az kutya méretének.
-
laszlolczka
őstag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Csak szóban fegyelmezem tiltom.Ha szükséges 20 szor is ismételjük,és jutalom falattal jutalmazzuk.( én a virslit használom). Példa a helyben maradásra: a kutya ül és a vezényszó marad.Szembe maradsz a kutyával és hátrébb lépsz 4-5 lépést,majd visszamész dicséret+jutalom falat.Folyamatosan lehet növelni a távolságot.Ez igaz a láb melletti sétára is,meg mindenre.Megmarad benne ha marad,láb mellett jön dicséretet jutalom falatot kap.Ez idővel elhagyható.Ezeket minél fiatalabb korban kell elkezdeni.Fontos még a sok ember új helyek megismerése,hogy tudja kezelni a külömböző helyzeteket.A lényeg a tiltó szó és a jutalomfalat.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
MINden kutya gyorsabb az embernel, ezert csalunk. Behibaztatjuk olyan helyzetben, ahol elore rakeszulunk, igy tudunk gyorsabbak lenni. Olyan helyzetbe nem szabad belemenni, amiben gyozhet. Ha tudod mire kapcsol be, behibaztatod, es ha agressziv feled, akkor irgalom nelkul nyakara terdelsz, es ugy tartod a foldon, amig elernyed, feladja. Es kesz, utana mehet amerre akar. Utana nincs kontakt. Ha jol csinalod egyetlen alkalom lesz, nem kell ismetelni.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
1. nem bizik benned. több oka lehet, pl nem következetes nevelés, fölösleges kiabálás, stb.
2. leengedett farok még nem félelem. akkor hasa alá húzza a farkát.
3. ne vegyél villanypórázt. előbb tanuld meg anélkül jól kezelni, ha most kaotikus neveléssel még meg is villanyozod, könnyen életreszóló bajt csinálhatsz. nomeg villám esetén fél, jó eséllyel ellenkező irányba menekülne. noés xart se ért abból egy kutya ha párnán keresztül nyomod le. ha kézzel, akkor érti.
4. akkor a nj okosabb volt, és jól eljátszotta h te vagy a főnök(ill. lehet tényleg te voltál, de itt nincs igy). a főnök bármikor elhajthatja a kutyát, és annak eszébe se jut ráfogni a főnöki kézre. 1x minden kan rápróbál, de sose többet, ha egyébként jó a vezér.
5. oké, egy tanult dolog, de ettől még nem vagy főnök.
6. cesar pedig nem hülye. oké, nem 100%ban csináljuk ugyanazt, de nagy vonalakban jó. gond az, hogy a lényeg nicns a filmben. 5percből 2 probléma felvázolása és 3 a probléma utáni állapot. de az, hogy esetleg hónapokon keresztül mit és hogyan dolgozott vele, az nem elég látványos TVre.ha csak ez a 2 helyzet az ami para, akkor még semmi nicns veszve. a villámtól félő kutya olyan mint egy sarokba szoritott kutya. rémült, fél, és ilyenkor átválthat félelmi agresszióra. ez nem ellened irányul, csak menekülne a helyzetből. legyen egy olyan hely, ahol sosincs regulázva, ahol szeret pihenni, hivd oda, ott több esélyed van kirántani a rettegésből. és nagyon fontos, hogy ne dicsérd, amikor fél. igy megerősíted, hogy a félelem az jó, csak mélyebbre esik. ha fél, hagyd békén a nyugihelyen, ne szólongasd, ne etesd, ne simogasd, mintha ott se lenne.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Nem alfának kell lenni, hanem főnöknek. A kutya az embert nem falkatársnak tekinti, hanem külön reagál rá.
Kialakulhat egy családban olyan viszony, hogy a feleségnek szót fogad a kutya, a férjnek nem, de a feleség nem parancsol a férjnek. Sajnálod mert kicsi. A leszorítós módszer nem feltétlen jó. Ha rám morog a kutya, kivéve, ha abszolút azért morog, mert fél és ezt látom, mert észrevehető a különbség, simán addig űzöm hajtom azzal az eszközzel ami a kezembe kerül, amíg be nem hódol. Nagyságtól függetlenül. Ilyenkor sajnos? szerencsére? belőlem is ösztönlény válik és ezt a kutya megérzi, érzékeli. Nem kínoznék sem embert sem állatot, de indulatból valószínűleg képes lennék ölni. Állatot indokolt esetben érzelemmentesen is. Sertést személyesen sose szúrtam, de sok disznóvágáson segédkeztem. Baromfit rengeteget vágtam, csirkét, kacsát, libát. Ilyenkor csak az a fontos, hogy ha már eldöntötted, hogy meg kell halnia, ne szenvedjen szükségtelenül. -
Dorian
félisten
-
FeniX-
senior tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Szia, szerintem mindenképpen érdemes lenne a többi kutya közé vinni.
Ha kell, szájkosárral. Végsősoron egy kutya 100%-osan csak a kutyákkal tudja megértetni magát, nem az emberrel. Mi kevésbé beszélünk közös nyelvet velük. Szerintem hosszú távon jó hatással lenne rá a többi kutya, kicsit helyretenné a saját helyzetét is.A többi pontban majd a többiek írnak jó tippeket.
Engedj meg még egy teljesen szubjektív és személyes gondolatot: ha korábban a (nagyobb méretű) németjuhászokat tudtátok kezelni, akkor egy cirka 5 kilós kutyusra ez a paplandobálás meredeknek tűnik. Miután rajta van a paplan, mit csináltok vele? Az is lehet neki tök nagy stressz, amit nem tud feldolgozni, ezáltal egy öngerjesztő folyamat veszi kezdetét.
-
Demertin
tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
"Nyilvan probaltuk csititani, nyugtatni vagy / es nem torodni a helyzettel."
Az első felével csak megerősítettétek benne, hogy ez valami rossz dolog és ettől fél. Ilyenkor csak magadhoz hívod, vagy elküldöd a helyére, esetleg megcsináltatsz vele 1-2 alap dolgot, hogy ne is figyeljen rá.
"Tetleg bantani nem akarom, es nem is hiszem, hogy az jo iranyba mozditana a dolgot."
Nem is kell, bár ha valakire rátámad, fogod szépen a marjánál és szépen a földhöz nyomod és addig ott tartod, amíg érzed rajta, hogy idióta. Ha esetleg még ott is pofázik, ráhúzol 1-2-t az orrára, nem szeretik, de érteni fogja. Nem lesz nehéz dolgod.
"Kutyak koze nem jarunk, fel, tart toluk."
Ez meg is látszik, már bocsánat. Ha idegbeteg már kutyák közelében is, tessék rárakni a szájkosarat és szépen szoktatni a többi ebhez. Ajánlanám a nagyobbik ebünket, valami okból szinte mindenkivel kijön, de sajna mi kicsit messze lakunk tőletek. Ennél jobb dolgot nem tudsz tenni afelé, hogy nyugodtabb legyen. A kutya társas lény, falkában érzi csak jól magát és mivel közületek senki sem áll felette, így megenged magának mindent.
Az ivartalanítás talán valamit segíthet, de 1 millióból szerintem kb 10 esetnél ez a probléma. Csak nevelés kérdése. A kutya szépen kihasználja, hogy ő vezér. Ezt most már csak szép lassan lehet kinevelni, mert megszokta és természetesnek vesz mindent, amit csak akar. Éreznie kell rajtad, hogy te vagy az alfa, náluk ez másképp működik, mint nálunk, érzik rajtad, ha 1 pillanatra is bizonytalan vagy, kegyetlenül kihasználják. Határozottnak kell lenni, minden esetben és igen, sokszor magadra kell erőltetni a nyugodtságod. Csak a határozott és nyugodt "egyedeket" fogadják el. Van pár módszer, amivel ezt el lehet érni. Pl a legalapabbak közül pár:
- csak pórázon sétálhat és a feje nem mehet a térded elé, akárhányszor ez van, megfordulsz vele és másik irány vagy rántasz egyet a pórázon
- bármilyen ajtón mentek ki-be, helyiségbe, stb nem mehet előtted ki, visszahívod és csak utánad
- csakis ha megdolgozott a kajáért akkor adj neki (séta, játék, feladatok után). Kirakod elé és csak akkor mehet oda hozzá, ha már lenyugodott és nem figyel a kajára (hosszú játék lesz eleinte), ha beleeszik az engedélyed nélkül, nyugodtan rakd el, majd kap másnap, nagyobb testű kutyák kibírják 5-6 napig bármiféle probléma nélkül, ő is ki fogja 2-3 napig, nem kell megsajnálniNem tudom ismered e Cesar Millant, de az Emberképzés kutyákhoz c. sorozata ( kb 5x10 perc) sokat segíthet szerintem a hozzáállásotokhoz, ha sikerül megérteni és el is fogadni azokat, amiket mond. Elsőre kb ennyi, de szívesen írok privátban még 1-2 dolgot, ha esetleg lenne valami specifikus kérdésed.
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Úgy jön ide, hogy a harapás problémájára gondolod megoldásként a szájkosarat. Ez viszont csak akkor jelent megoldást -értelemszerűen-, ha _minden_ kutyára rá lehet tenni, illetve minden kutyán rajta van. Mivel azonban, az említett példákból is látható, hogy ez nem kivitelezhető, a szájkosár kötelezővé tétele sem zárná ki annak lehetőségét, hogy az utcán valaki kutyaharapás áldozata legyen.
-
j.bravo
addikt
-
bajnokpityu
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Mivel stabil agyú nem agresszív, kézbentartott kutyám van, köszönöm én nem kérek igyen se szájkosarat. És jól elvagyunk még plázában is. Nem támad ránk senki, mi se bántunk senkit, viszont nálunk családtag is a kutya, örülök, ha új élményekhez juttatom, ő is hálás érte.
De nyilván alee ban rárakom a pórázt, de inkább azért, mert neki megnyugtató, a rengeteg szag, zaj percek alatt lemeríti.
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Nem oldaná meg a problémát! Ugyanis:
- A kóbor ebnek nincs szájkosara, nincs tulajdonosa, tehát megharaphat!
- A kertből kiszökő kutyának nincs szájkosara, tehát megharaphat!
- Ha egy kóbor eb támad meg egy rendesen tartott, egyébként békés kutyát -aki kötelezően szájkosárban sétál-, az nem tud védekezni, ami akár az életébe is kerülhet! Ezzel elvesztünk egy rendes, stabil kutyát aki senkire nem veszélyes, miközben az agresszív kutya tovább grasszálhat és támadhat.Csak így hirtelen...
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Ez a szabály, ez van... Emellett, a szájkosár nem éppen állatbarát intézmény, természetesen szükséges bizonyos esetekben és ez teljesen természetes, elvégre fontosabb az emberek és más állatok védelme! De nyilván az sem reális és nem várható el, hogy minden egyes kutyát szájkosárral lehessen csak sétáltatni.
Ahogy előttem is írták, a harapásos esetek többségét a méreteik miatt "frusztrált szobacirkálók" követik el, tehát nem feltétlenül a kutya méretétől kell megijedni, sőt!Kicsit azért túlparázod ezt a kérdést. Vannak kutyatámadásos esetek, de ahhoz képest, hogy mennyi kutya van "forgalomban", elenyésző a komoly esetek száma. Ráadásul legtöbb esetben az éhes, elvadult kóbor ebek támadnak, de persze előfordul hülye gazdás eset is.
A tartást kellene szigorítani -pl. bizonyos fajtáknál vizsgáznia kéne a gazdának! Csak akkor tarthatná az adott fajtát, ha előbb megtanítják rá, hogyan kell kezelni, mert az valóban probléma, hogy sokan olyan fajtákat vesznek, amit aztán nem tudnak irányítani és kontrollálni-.
-
Daffni2
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Mindenképpen a gazda felelőssége a szájkosár használata(kivéve,ha már kötelezték rá)
Neki kell tudnia,hogy veszélyt jelenthet e másokra a kutyája.
Helyi rendelet nem írhat elő általánosan szájkosár használatot.
Egyébként a statisztikák alapján kimagaslóan több a kistestű kutyák általi harapás.Egy tacskó,bolonese,uszkár(igen csúnyát tudnak harapni) stb. biztosan előbb harap meg egy gyermeket,mint pld. egy dobermann.
-
Vesa
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Szájkosár csak akkor kötelező, ha a kutya emberekre, állatokra veszélyes (nekimegy másoknak, harap stb.). Egyebekben nem. A szabályok terén kormányrendelet és lokális szabályozás is létezik. Ennek tehát érdemes utánajárni, hogy nálatok mi van érvényben.
Álatános szabály azonban, hogy kutyát közterületen (kivéve a kijelölt futtatók), pórázon kell sétáltatni! Ha nem így tesz, akkor elvileg szabálysértési bírsággal sújtható az illető, az más kérdés, hogy ez igen ritkán valósul meg (maximum kifejezett feljelentés esetén, vagy olyan esetben, amikor valamilyen baj/kár is származik belőle)
Természetvédelmi területen szintén tilos szabadon engedni! Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos! -
bajnokpityu
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
szájkosár nem kell, pórázt meg helyi rendelet szabályozza. nálunk eddig szabad volt póráz nélkül közterületen sétáltatni, de elég sok balhé volt, épp módosítás alatt van, kötelező lesz.
egyébként nálunk is gyakori a póráz nélkül sétáltatott blöki, volt akinek én is kértem, hogy jó lenne, hanem 5perc különbséggel látnám a gazdit a kutyától, nem szerettek meg. pedig elővetem a legjobb stilusomat, mivel neki ehhez joga van.
sajnos nálunk pl bekerült egy olyan szabály is, hogy nem haraphat ki a keritésen a kutya. ami önmagában oké, de nálunk az út és a kerités között van 6m, szóval az az eset nem állhat fenn,h fülhallgatóval kiscsaj kezére ráfog. pici gyereket meg gondolom azért szülői felügyelet mellett engednek ki a betonútra. egyébként Alfi maximum nyalja a kisgyerekeket, akik benyúlnak, eddig legalábbis mindig igy történt. idegen felnőttekre, pláne férfiakra viszont ráfogna, ha benyúlna.
szóval elvileg le kéne cserélnem a sok pénzből megépített szép keritésemet sűrűbbre

-
bajnokpityu
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
van országos és helyi rendelet. az országos kb annyit ir elő, hogy az agressziv egyedeket (nem fajtát, hanem, amiről a gazda v jegyző dönt esetenként) szájkötővel kell ellátni, és tömegközlekedni csak szájkötővel lehet.
a pórázról általában helyi rendelet ir, és általában 50mre az utolsó lakott területtől lehet elengedni, kivéve a kijelölt futtatók, de elengedés után is felügyelet alatt kell tartani.
vannak még a vadászterületek, ahol 50mtől messzebb nem mehet a gazdától a kutya.valóságban annyival rosszabb a helyzet, hogy utolsó 2 évben irdatlanul megnőtt a póráz nélkül sétáltatott, és gazda által nem felügyelt egyedek száma. és ha ilyennel találkozol, akkor telefon elő, video indít, sajátot pórázra rakod, és ha balhé van, akkor lesz bizonyítékod..
-
Daffni2
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Amennyiben jókedvű, iszik, van étvágya,nem lázas, 1 napos teljes koplalás,Belus Adstringens tabletta 4x1-2
2.nap este főtt rizs(sok vizben alaposan szétfőzve)Bolus Adtringens 4x1
3.nap ugyanez,+főtt csirkemell Bolus már nem kell,ha nem megy a hasa
Ha rendbe jött Florenterol tabletta legalább egy hétig naponta 2x1(a bélflóra helyreállítására)Normál esetben ilyenkor már másnap nincs hasmenés,sőt széklet sincs,mivel nincs mit kakálni.
Ha mégis megy a hasa(ugye kaját nem kapott,csak vízszerű fosás akkor állatorvos.
A produktumot ugye rendszeresen ellenőrizni kell, ha véres akkor azonnal orvos,mert lehet nagyobb baj is(parazita)Dorian
Nem egyszerű ez, azért minden hasmenésnél nem rohangál az ember sem orvoshoz.
Nagyon kutya függő,a saját kutyáját is ismernie kell az embernek ahhoz,hogy ilyenkor tudja mi a helyes megoldás. -
válasz
HUTCHDB
üzenetére
A szomszed otthonhagyta ket hetre mikor mentek horvatorszagba. Szereti a kertet, a kertszomszed a sogor akiknek van kutya akivel szegeny szamkivetett nagy haver. Ennek ellenere depis volt a kutya. A ritkan latott ismeros akinek nincs kutyaja... Hat... Rahagynad a gyereket egy ritkan latott csaladtagra akinek nincs gyereke?
A panzio lehet meg talan a legjobb ha nincs kutyas haver akire ra lehetne bizni de arra sem reagal jol minden eb.Inkabb vigyetek magatokkal.
-
Khelben
nagyúr
válasz
HUTCHDB
üzenetére
10 m2 a minimum, de nagyobbaknál még több. Nincs megkülönböztetve, hogy ez lakás, kennel vagy kert.
41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról
14.§. (5) Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani.
-
VANESSZA1
őstag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Én is használok Platinum-ot (Puppy-t). Lehet hogy jó táp, de a széklet szinte már fekete, ami kételyeket vet fel bennem. Bár a kutyus nagyon szereti, de mivel csak úgy habzsolja, rágás nélkül nyeli le a szemeket így folyamatosan be kell áztatni.
Jelenleg Orijen, és Platinum közt vacillálunk mi is, de mindenképp kevert változatban( Orijen vagy Platinum 70% + 30% Josera Junior) gondolkodunk. Fontos, hogy ne csak lenyelje, hanem rágja is a tápot, és állatorvossal egyeztetve mindenképp kell más is bele minimum 30%-ban. -
-
Bferibörs
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Nekem a német juhászkutyák bejárnak/jártak mindig a lakásba bent is aludtak,soha nem jelöltek , a foxi,t.pincser, japán chin keverék viszont jelölt,soha nem tudtam leszoktatni őket. Az ivartalanítás nem tudom segít e egy lány macses-nem tévedés LÁNY - viszont ivartalanítás mellett is jelölt :-) nem egyszerű ha elkezdik,büntetni lehet de felejtős számukra ,max. ha ott vagyok nem teszi.
Ja és egyszer valakinek megjegyeztem,hogy milyenek a kistestűek, azt kérdezte "ja te nem tudtad ? " ,hát nem :-)
-
Bferibörs
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
általában a kistestűekre jellemző :-) tudomásom szerint olyan helyen ahol több kutya él együtt, vagy esetleg maccsal él a kutya na és ha átjön a szomszéd kutyája-türelemmel sem lehet leszoktatni ha olyan típus-ivartalanítás,lehet,hogy megoldás,nem próbáltam.Nagytestű kutyáim ilyet soha nem csináltak.
amikor elolvastam amit írtál,rá akartam kérdezni,hogy kistestű kutyáról van e szó,de láttam a képeket,aranyos kuty.
-
-
MurdR
veterán
-
kew
senior tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Van egy kis vizsla itt a környéken, ők Acanat adtak neki, de nagyon hirtelen nyújtotta a kutyát és folyamatos hasmenése volt, most azt mondják Brit premiummal keverik felesbe, és így teljesen jó, a széklet is helyreállt, úgyhogy szerintem nyugodtan próbáld meg. Mondjuk kis testűnél nem gond a hirtelen növekedés szerintem, persze a fosás annál inkább

Marcus ma 2x is bepisilt a lakásba, pedig kb egy hónapja már nem történt ilyen (leszámítva egy kakit mikor ment a hasa). Ugye ma lett volna reggel kutyasuli, de baromi hosszú volt a hét, és kellett már egy kis pihi, úgyhogy nem mentünk, reggel kivittük Marcit, aztán délig aludtunk, majd felkeltünk és kitakarítottunk. Mindeközben 2 pisit is bekaptunk, pedig dél körül is kivittük

Lefogadom, hogy bosszúból csinálta, hogy nem vele foglalkoztunk és nem mentünk a suliba
Ja, felhívtam a dokit megkérdezni, gond-e hogy a tejfog mellett nő a maradandó. Azt mondta, hogy ilyen nagyobb testű kutyáknál nem okoz problémát, ki fog az esni idővel. Rongyozzunk vele sokat, meg kapjon rágcsákat.
Mondta, hogy kistestűeknél, pl yorkiknál van, hogy ki kell húzni, de nagyobbaknál nem jellemző.Ahogy ezt leírtam, megkaptuk a 3. pisit is. Beszarás, nem tudom mi lehet a kutyával
Remélem tényleg csak feszegeti a határokat amiért most nem ő van a középpontban, és nem valami baja van. De direkt úgy kezeljük, mintha mi sem történt volna 
-
-
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Hát nem tudom, Nucky-n látványosabb nyúlást én ia z elején vettem észre pedig akkor a HD-ot kapta most meg ugye a TOTW-t. Mindenesetre ha vissza akarsz állni Orijenre akkor csak szépen fokozatosan. 1-2 hét alatt. Ha meg látod, hogy megint hasmars van akkor szerintem ne erőltesd.
-
Steady74
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Valoszinubb, hogy egy kolyokkel valo baratkozas jobb kezdet Fifinek mint egy nagyobb, idosebb, nagytestu kutyaval. Lizaval egszer, meg kb 3,5 honapos koraban bementunk egy elkeritett kutyajatszora, volt ott ket beagle meg egy keverek kutya, gazdik szerint baratsagos mind. Bementunk, a keverek egybol nekiesett Lizunak, morgott ra, nekitamadt, elszaladt, atugrott felette, nekifutott... nem volt kellemes ezt vegignezni, de hat Liza volt a legkisebb, igy o kapta a legtobbet.
Ma este sokadjara talalkoztunk egy szimpatikus ferfivel meg a 8 eves labradorjaval. Liza tota, begerjedt a jatekra, hatalmas rohangalas volt a vege, ki is faradt fendesen, megivott vagy fel liter vizet miutan hazaertunk.
-
Winner_hun
félisten
-
-
-
-
-
-
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Mi azért még nem vagyunk toppon ez ügyben. Tegnap pl adtam neki reggel enni, kivittem semmi. Gondoltam majd hazamegyek akna fogad de nem. 5 előtt kimentünk sétálni megvolt a wc majd bementünk, adtam neki enni rá fél órára egy újabb csomag. Aztán kimentünk este is, semmi. Reggelre csomag. Most reggel kapott kaját, kimentünk semmi. Gondolom hazamegyek ott vár majd az ajtóban az ajándék. De annyira kiszámíthatatlan.
A pisit nem is mondom, mert iszonyat melege van a kutyának annyit iszik mint egy ló... -
Steady74
addikt
válasz
HUTCHDB
üzenetére
aranyos

otthoni kutya megfigyelésen gondolkodom én is, mit művelhet a kis beste a kertben napközben. találtam egy droidos alkalmazást, webofcam névvel, kiöregedett telefon online képét nyomja ki netre és pc-vel lehet figyelni. másik ilyen az alfred, ami droid-droid között csinálja ugyanezt. aki ismerte ezeket, azoktól elnézést, nekem ez új

-
-
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Laminált padlón mikor dobálja a játékait meg morgolódik hozzá az zajos, de ő alapvetően azt hiszi, hogy dühöng a kutya amiért egyedül van.
Az ugatás ha volt az is a játéknak szól ebben biztos vagyok, ő meg megy oda az ajtóba sírdogálni, hogy szegény kutya szenved és ezzel izgatja fel. De most már tényleg be fogom iktatni azt a kamerát... 
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

nem tudok ilyet

Nem tudja valaki hogyan kell kijavítani a foltos füvet? 
Remélem tényleg csak feszegeti a határokat amiért most nem ő van a középpontban, és nem valami baja van. De direkt úgy kezeljük, mintha mi sem történt volna

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Az ugatás ha volt az is a játéknak szól ebben biztos vagyok, ő meg megy oda az ajtóba sírdogálni, hogy szegény kutya szenved és ezzel izgatja fel. De most már tényleg be fogom iktatni azt a kamerát...