Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Fotók, videók mobillal
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Az miért van, hogy egyik nap alig látok kontaktlencsével is, máskor meg tök rendesen látok ?
Ma pl. homályosan láttam egy kicsit. De holnap lehet már rendesen fogok látni..Olyan miért van, hogy pl. megvettem az új garnitúrát, amivel látok is tök tisztán - élesen azért nem.. -, de 1-2 hónap múlva már megint olyan, mintha az előzőt használtam volna ? Bennem van a hiba ?
-
törölt tag
Üdv!
A hétvégén nem a megszokott helyről rendeltem a kontaktlencséim, hanem egy másik webáruházból, az optilen.hu-ról.
A borítékot kibontva azonban nagy megdöbbenésemre egy többszörösen átmatricázott dobozt találtam.
A fedlapon egy hatalmas matrica található, látszik, hogy utólag lett rátéve.
A doboz oldalainak grafikái is eltérnek a szokásostól.
Most jön a legjobb: kinyitva a dobozt, nem biofinity, hanem "comfilcon A" márkájú lencséket találtam.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy ez a biofinity lencse anyaga, és ilyen csomagolásban a szemészeknél található meg.Viszont nekem gyanús, hogy a doboz kissé más, és szerintem hamisítvány.
Felhívtam az említett céget, az ügyintéző hölgy szerint küldenek egy felbélyegzett válaszborítékot és visszaküldik a gyártónak én pedig kapok egy rendeset.
Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, hogy ez valóban hamisítvány ehet, és érdemes lenne a hatóságokhoz fordulni, mert nagyüzemi megtévesztést végez a forgalmazó?
Képeket ide töltöttem fel: [link]
-
törölt tag
Hialuronsavas szemcseppek használhatók kontaktlencsével együtt? (Ocutears)
Systane Ultra nekem nem vált be, aktív összetevők alapján az összes systane termék egy és ugyan az így kipróbálnék mást is. (Aquafy kiesik mert csak 8 hétig áll el, a többi szemcsepp pedig elvileg gyengébb a systane termékeknél)
-
-
Heavyrain
őstag
Johnson & Johnson Acuvue Oasys-hoz (Anyaga: senofilcon) milyen kontaktlencsefolyadék javasolt?
Eddig Sauflon Comfort Vue-t használtam,de az nem tűnik nagyon effektívnek.
-
mekker
őstag
válasz
ferkoboy
üzenetére
Hát inkább csak sötétben feltűnő ez a fényudvar és akkor is csak a pontfényeknél, de szerintem ez is összefügg ezzel a váladékos szem érzettel, mert ha tisztábbnak érzem a szemem (és bizonyos szögekből) eltűnik ez a fényudvar.
Ha pislogok akkor sem tisztul ki, valamikor nagyjából jó a kép, valamikor meg mintha valami szemgyulladásom lenne - lencse nélkül ez nem jön elő. -
ferkoboy
senior tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Így már kicsit más.

One Day nem elhanyagolható.
Főként mert hogy mit takar a Bioflex termékcsaládon belül az adott név, az megint kutatásra ad okot.
(Ugyanis a Bioflex az Opticnet saját KL-neve, de a terméket nem ők gyártják, hanem csak nekik csomagolják...) -
mekker
őstag
Sziasztok!
~1,5 napja hordok egy pár lágy cilinderes lencsét, és sokszor részlegesen homályos lesz a kép, mintha könnyes lenne a szemem, vagy mintha valami váladék lenne rajta.
A másik dolog, hogy sötétben a pontfények körül egy érdekes lepke alakú fényudvart látok, ami nem is kicsi.
Mik okozhatják ezeket a "tüneteket"? -
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Heti 1x havi-lencsét? Gondolom tájékoztattak arról, hogy felbontást követően 1 hónapig használható a havi lencse!? (Feltételezem a Bioflex Toric 1 hónapos lencse.)
-
Chesterfield
őstag
válasz
ferkoboy
üzenetére
Tudod az előéletem, elmentem legutóbb egy optikai hálózathoz, ahol Bioflex Toric lencsét adtak.
És én nem mentem vissza a második alkalommal, ahol az illeszkedést nézik, de már fél éve heti 1x hordom gond nélkül. Lehet még így is, hogy nem jó az illesztés, és igazából nem javallott nekem ez a lencse? -
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Az egyik szemem -6 (-4 cyl) dioptriás a másik -2,5 (-1,5 cyl) dioptriás. Milyen kontaktlencse ajánlott nekem és milyen árban, amit legalább fél évig, de jobb lenne, ha egy évig nem kellene cserélni. Fotózok és zavar a szemüveg, ezért kellene valami más megoldás. Ár is érdekelne, hogy egyáltalán megéri-e?
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Teljesen másként tud illeszkedni 2 eltérő típusú, de azonos bázisgörbületű lencse.
Legalább TelElek jótanácsát fogadd meg, és mi ne buzdítsuk butaságra a kollégát.Ha nem hiszed az első mondatbeli állításomat, akkor keress fel. Bruttó 5 perc alatt bebizonyítom neked, hogy tévedsz!
Épp múlt hétvégén dobattam ki egyik páciensemmel az elsőre neki illesztett lencsét, mert nem volt jó. Anyagi érdek ide vagy oda, nem restelltem 5 perc viselés után a kukába dobatni a lencsét, és egy újat (más típust) elővenni, és azt illeszteni.
Az meg, hogy ki mennyire igényes a saját maga által végzett munkára, az meg egy teljesen más kérdéskör lesz. De szívesen megmérettetem magam, ha igény van rá.
Üdv: Ferkó
Megjegyzésként hozzáfűzném, hogy a páciens elsőre is jónak érezte azt a lencsét. Amit felelősségteljes optometristaként nem volt szabad kiadni!
-
törölt tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Ha csak egyszer teszel be nem megfelelő lencsét, már az is károsíthatja a szemed.
Én a te javaslatodra reagáltam és nem a srácnak válaszoltam.De ha visszaolvas kicsit láthatná, hogy minden héten szóba kerül az a téma, hogy otthonról rendelgetni mindenféle lencsét nagyon felelőtlen dolog. Nem a sarki közértbe megy megkóstolni két narancsot...
Nem mindegy mit kell eldobnod. A savanyúbb gyümölcsöt vagy a rossz szemed. -
Chesterfield
őstag
válasz
üzenetére
"Elve a "néha" szót sem értem az állításodban. Ha gyakran tesznek be más görbületű lencsét akkor már bajod lesz?" Igen. Minél gyakrabban használsz nem számodra tökéletes görbületű lencsét, annál nagyobb a valószínűsége a bajnak.
Egyébként neked nem azt kellett volna javasolni a srácnak, hogy próbálja meg illesztetni azt a 8,7-es lencsét?
Mert most tovább kutat egy 8,8-as után, és ha talál, akkor megrendeli. -
törölt tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Te magadból kiindulva általánosítasz az egész felé.
Azért mert neked jó volt, még nem biztos, hogy mindenkinek rendesen illeszkedik majd.
Azért, mert téged pozitív eredménnyel küldtek haza, még nem biztos, hogy másnál nem szól majd az optomerista, hogy ez a lencse bizony nem jó."Biztos lehetsz benne, hogy semmi baja nem lesz, ha néha 8,8 helyett 8,7-es lencsét tesz be."
Mégis miért vagy benne olyan biztos? Szemész vagy optomerista vagy talán, havonta több százan megfordulnak nálad? Ebből szűrted le?
Elve a "néha" szót sem értem az állításodban. Ha gyakran tesznek be más görbületű lencsét akkor már bajod lesz?"Neked volt már olyan, hogy illeszkedési gond miatt nem javasoltak egy lencsét?"
Nem ,mert mindig azonos görbületű lencsét próbáltam.
Ez azt jelentené, hogy egy olyan embernek aki viszont próbált, és mégsem illeszkedik megfelelően, akkor neki nem szólnak és veszélyeztetik az egészségét? Segítek: NEM -
Chesterfield
őstag
válasz
üzenetére
Ez kérlek nem egy, hanem 3 különböző optomerista volt. 3 egyénből már általánosíthatok?
Érdekes módon mindegyiknek "tökéletes" volt a saját portékája.Biztos lehetsz benne, hogy semmi baja nem lesz, ha néha 8,8 helyett 8,7-es lencsét tesz be.
Neked volt már olyan, hogy illeszkedési gond miatt nem javasoltak egy lencsét?
-
törölt tag
válasz
Chesterfield
üzenetére
Azért, mert neked illeszkedett mindegyik a szemedre, még korántsem biztos, hogy másnak is fog.
Szerintem nem kéne felelőtlenül olyat állítani, hogy semmi baja nem lesz tőle.
A saját szeme világával mindenki úgy játszadozik ahogy akar, csak legalább mások látását ne tegyük tönkre.
Hozzászólásodban kétszer is az egyéntől általánosítasz egész felé ami a lehető legnagyobb butaság. -
Chesterfield
őstag
Az az érdekes, hogy eddig akárhány lencsét próbáltam (n>5), mindegyikre azt mondta az optomerista, hogy jó.
Volt köztük az összes létező görbületből.
Szóval semmi bajod nem lesz tőle.Volt már itt olyan, akink azt mondták illesztés után, hogy hú, keressünk másikat, mert nem jó a görbület? Naugye

-
gergobaby
aktív tag
Sziasztok!
Van havi lencsém Biomedics Evolution 55, de szeretnék néhány esetben napi lecsét. Lehet abból gond, hogy a napi lencse görbülete 8.7, a havimé 8.8? számít ez valamit?Üd.v Hajós
-
ferkoboy
senior tag
B&L PV-től szinte minden más szilikohydrogél lencse jobb - saját tapasztalat.
De ha váltassz, akkor illesztővel tedd.Ápolószer: ha kicsit visszábbolvasol (szinte mindig előjön ugyanez a kérdés)
[link]Személyes javaslatom:
Alcon OptiFree ReplaniSH (esetleg OptiFree PureMoist - ez utóbbi jobb kicsit, de drágább)
vagy Sauflon SynergiÜdv: Ferkó
-
Zsadi
őstag
Sziasztok!
BL Purevisiont használok pár éve. A jövőben elgondolkoztam a Biofinity havi lencséin.
Érdemes lenne rá váltani, vagy hasonló jó ár/érték arányú lencsét tudtok?
Illetve melyik az ajánlott tisztító hozzá?Köszi előre is!
-
KisTücsök
addikt
válasz
Chesterfield
üzenetére
Ohh, tényleg, már látom is. Meg kell adni a dioptriát. Köszi.

-
KisTücsök
addikt
Nézegettem lágy kontaktlencséket. Nagyon sokféle van. Havi? Egy napos? Két hetes?
Itt van például ez. Diotripa: +8,00 do -12,00. Ez hogy lehet? Amit amúgy próbáltam még anno, az azt hiszem 12-es volt, távolabbra már nem is láttam annyira jól vele. De akkor ezzel ugyan úgy lát az az ember, akinek -4-es a szeme, meg az is, akinek +8-as?
Találtam egyet, ami -20 +20-as [link] Ez pl akkor jó lenne?
Elnézést a sok kérdésért, anno biztos sok információt kaptam a dokitól, de már semmire sem emlékszem.
-
KisTücsök
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Nem. Nem volt ilyen jellegű sérülés. Egyébként most a bal (bár a tegnapi miatt teljesen nem is múlt el) kicsit elkezdett bepirosodni, a jobb is, de az még nem annyira, de ez még simán az a fázis, hogy egy-kér óra múlva lehet enyhülni fog.
Akkor teszek még egy próbát azzal a műkönnyel, köszi.
Amúgy a kemény lencse előtt lágyat próbáltam, de kisebb dioptriával, csak a betanulásig jutottam el (elég nehézkes volt, de annyira akkor még nem vettem komolyan), ekkor mondta a doki (egy másik), hogy keményet kéne kipróbálni, többek között azért is, mert ilyen dioptriaértékkel nem gyártanak lágy lencsét. Ezek szerint még is? Mert akkor mindenféleképpen kipróbálnám.
Szüneteltetni nem igen tudom. A szemüveg ami van, azzal egyrészt nem látok valami jól, másrészt hulladék állapotban van. Ilyen szüneteltetést maximum nyáron tudnák megejteni.
Hámsérülés? Nem tudom, tényleg abszolút nem szúr, így minden normálisnak tűnik.
Köszönöm a tippeket!
-
ferkoboy
senior tag
válasz
KisTücsök
üzenetére
Poros környezet képes ilyen panaszokat okozni keménylencsénél.
Egy vizesebb fázisú műkönnyet nyugodtan megpróbálhatsz olyankor, akár óránként csepegtetve. (pl. Tears Naturale II ).
Máskülönben meg megkísérelheted a lágy lencsét is, ha a keménylencse végképp problémás lenne. Van egy típus, amit legyártanak ilyen dioptriaértékkel (is).
- Az is megfontolandó, amit előttem javasoltak, azaz 1 hét szünet után próbáld újra. Akár egy kiújuló hámsérülés is nehezítheti a dolgod ( bár ekkor kellemetlenül szúrna is). [Nem érte növény által sérülés a szemedet az utóbbi időben - akár közvetlen a lencseviselés kezdete körül is? ]Üdv: Ferkó
-
KisTücsök
addikt
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Pl tegnap focizásnál mind a két szemem bevörösödött, pedig csak a balban volt bent. Egy átlagos napon estére kb a bal egy kicsit (vagy jobban, tényleg, mikor hogy) a jobb meg kevésbé vagy egyáltalán nem (a jobban nincs bent a lencse). Gondolok arra is, hogy pl belement az izzadság, ugye elvileg semminek sem szabadna érnie. De valamikor belemegy pl a sampon, kicsit bepirosodik, aztán elmúlik, és visszamegy az addigi állapotra (ami vagy egy kicsit pirosat jelent ugyan úgy, vagy alig piros, vagy egyáltalán nem, stb)
Semmi. Olyan van, de gondolom ez mindenkinél előfordul, hogy néha egy kicsit kényelmetlennek érzem, de ez ritka, olyankor megnézem, mondom biztos jól bevörösödött, de semmi, abszolút. De ez rövid időn belül elmúlik.
Torokfájás sincs, szemszárazság sem. Anno kb 1.5-2 éve próbáltam műkönnyet, bár csak ilyen 1000 Ft-osat, naponta néhányat csepegtettem, de csak randomra, mert amúgy semmit nem éreztem, hogy mikor kellene. De az orvos is mondta, hogy nem kell, meg mindig mondja, hogy tökéletesen illeszkedik a szememre.
Most beraktam mind a kettőt, kíváncsi leszek, "meddig bírja".
-
[Prolixus]
addikt
válasz
KisTücsök
üzenetére
"Viszont pl focizás alatt egyből bepirosodik ( a másik szemem is, amelyikbe nincs is benne)"
Ebben az esetben felmerül, hogy a dolognak semmi köze a lencséhez (esetleg a lencse váltott ki valamit még a kezdetek kezdetén, de azóta önállósította magát a folyamat és a lencsétől független a kórok). EZt nyilván úgy tudnád letesztelni, ha pár napig nem hordanád a lencsét, és így mozgolódnál kint.
És akkor jól értelmezem, hogy nincs szemfájdalom, szúró érzés, idegentest érzés, fényérzékenység, könnyezés, szemszárazság stb, egyedül a vörös szemtünet? Mindkét oldalt azonos időben jelentkezik, és mindig kétoldalt jelentkezik? Torokfájdalom szokott-e társulni gyakran a szemtünethez?
-
KisTücsök
addikt
Sziasztok!
Látom van ilyen topic, rákérdezek, hárltha valaki járt már hasonló cipőben.Nagyon gyenge a szemem, kb 15-re gondoljatok ( egyik 14.5 másik 15.5 valahogy így). Kemény kontaktlencsét javasoltak, így hát már 2.5 éve azt is hordok. Az első 1-2 hónapig nem volt gond, de aztán elkezdett bepirosodni a szemem, berakás után már elég hamar, de nem szúrt meg semmi. Most ott tartok, hogy ez már kb a 4. pár lencsém, az oxigén áteresztő képessége talán már a legnagyobb (ezt folyamatosan növeltük, talán valamennyit segített), normálisan takarítom minden kivétel után , egy ideje csak a bal oldali van bent (azaz erősebb szemem), mert úgy vettem észre h a bal oldali jobban bírja, a jobb szemem - a gyengébb nem annyira, így még egy kicsit kitudtam huúzni az időt. Persze a jobba is berakom néha, hogy ne szokjon el annyira tőle a szemem, de majd ezt nem is akarom annyira erőltetni, mert gondolom így azért eléggé rontja a szememet, visszakéne majd arra gérni hogy mind a kettőbe berakom. A doki azt mondta, h 8 óránál többet ne nagyon legyen bent, ez kb kivitelezhetetlen, de van h amikor otthon vagyok egész nap, a lencse reggeltől estig bent van és szinte egyáltalán nem piros a szemem. Viszont pl focizás alatt egyből bepirosodik ( a másik szemem is, amelyikbe nincs is benne), suliban is eléggé jellemző ( azt pl megfigyeltem h a poros helyeket pl a műhelyeket nem kedveli) de mikor haza megyek akkor meg enyhül, olykor teljesen elmúlik. Műkönnyet próbáltam, bár az orvos azt mondta nem kell, én sem vettem sok hasznát.
Nem tudom, mennyire normális, gondolom semennyire, de ez így sok mindenben visszafog (persze még így is jobb, mint a szódás szifon...).
Bocs a helyesírási hibákért, meg az olykor zavaros mondatokért, késő van már.
-
-
ferkoboy
senior tag
A fordítás pocsék - minden szakmaiságot nélkülöző.
Sajnos az "úr" által rajzoltak sem fedik a valóságot. (pl. Az uborkás hasonlat elég sok sebből vérzik. Elég csak ismerni a szemizmok tapadásának helyét, az az izmok mozgatási irányát.)
De pl. eléggé összekeveri pl. az akkomodatív myopiát (látszólagos), a valódi rövidlátással.
Biztos az egész orvostudomány elnézettel valamit,és pont ennek az illetőnek van igaza...
-
athomi
veterán
A szem helyreállítása egyszerű tornával
Valakinek tapasztalat? -
lorcsi
veterán
én a lencsebolt.hu-ról szoktam
úgy vttem amúgy észre, hogy itt árban azért akkora difi nincs...a szállítási kts.-re érdemes figyelmilencsétől függ, hogy napi max menyni
a jobbaknál 14 óra is megvan
én személy szerint a n&d lencséket nem szeretem. nem kell az éjjelre
ha párszor elalszol benne majd te is rájössz miért
-
athomi
veterán
Honnan éri meg lencsét és folyadékot rendelni? A boltban elég drága a webes árakhoz képest...
Egy nap hány órán át szabad hordani a lencsét? -
Chesterfield
őstag
-
athomi
veterán
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Lehet azt látni, de szinte észre sem venni, csak tüzetesebb átnézést követően. Ma betettem a lencsét és a jobb szemem nagyon szúrt a de. folyamán. Délben kivettem, ránézésre nem volt benne semmi, mindenesetre átmostam, majd a szemembe csepegtettem egy kis műkönnyet. Ezután a lencsét visszahelyeztem és azóta semmi gond.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Jogos, de a lényeg leszűrhető - az első találat a MOI (Magyar Optikus Ipartestület) oldaláról való, elméletileg le kellene fednie a valóságot, azaz hitelesnek tekinthető. Sajnos más kérdés, hogy elég elavult már az is, ami ott leírva vagyon. Azóta (kb. 7-8 éve) változott mind a kar neve, mind más is, amit ott említenek.
Amúgy a többi nagyon off. De írok neked privátot inkább az ügyben!
Üdv. Ferkó
-
[Prolixus]
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Oké, google a barátom, csak amit ilyen helyeken leírnak különböző munkákról, az az indirekt tapasztalataim szerint nem mindig tükrözi a valóságot.
De ezek szerint most igen. Köszi az infókat.(A szoli nyilván nem ajánlott, de ez úgysem érdekli az embereket.
)És benned kit/mit tisztelhetek?
Államvizsga előtt tengődő orvostanhallgató vagyok. Korábban részt vettem szemészeti témájú kutatásban (keratoconus volt a fő terület), innen az érdeklődés. -
ferkoboy
senior tag
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Egyébként száradni fog a lencse, ezért nem (sem) tartom szerencsésnek a szoláriumban a KL használatát. [jómagam egyébként sem vagyok a szoli-párt lelkes támogatója]
És benned kit/mit tisztelhetek?
Munka:
Google első két találata rögtön:
Műszerek, amit használunk:
pl. Javal (keratométer), Refraktométer, ophtalmoscope, Volk-lencse, Kereszt-cylinder, ... és réslámpa.
Corneotopográfot sajnos tudtommal elég kevesen használhatnak (volt, amikor használhattam), még a szemészek között is (hiába orvosi szakrendelő minimumfeltételei közé is becsempészték már - csak a rá valót nem tették mellé).
-
[Prolixus]
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
"Bányásztam már ki áthajlásból lencsét (összepöndörödve csücsült bent, épphogy észre lehetett venni a szélét, de azt is csak egy adott szögben megvilágítva réslámpával)."
Egen, pont ilyen rémkép villant be néha-néha. Kíváncsi lennék egyébként, hogy ilyen szinten elcsúszott lencse milyen gyakori lehet...
"Szoláriummal kapcsolatban - preventív jelleggel nem ajánlom (egyébként igazad van). Csak sajnos tapasztalatom alapján sokszor még azt is hiába mondom el, hogy a havi lencse felbontást követően 1 hónapig jó (megfelelően ápolva), s nem 2 hónapig, ha az illető "csak" minden második nap teszi be...például."
Ez kemény. Értem már akkor hogy gondolkozol...páciens központúan. Azt hiszem ez a legszebb kifejezés erre. 
Ez már eléggé off, de még sosem beszéltem optometristával, szóval bocsánat hogy kíváncsiskodom, de meglepett, hogy réslámpát ti is használtok. Na persze, nyilván mert fogalmam nincs arról, mit is csinál egy optometrista. Keratométert is használtok? Corneatopográf? Ophtalmoszkóp? Meg úgy igazából...miből áll a munka?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Bányásztam már ki áthajlásból lencsét (összepöndörödve csücsült bent, épphogy észre lehetett venni a szélét, de azt is csak egy adott szögben megvilágítva réslámpával).
Szoláriummal kapcsolatban - preventív jelleggel nem ajánlom (egyébként igazad van). Csak sajnos tapasztalatom alapján sokszor még azt is hiába mondom el, hogy a havi lencse felbontást követően 1 hónapig jó (megfelelően ápolva), s nem 2 hónapig, ha az illető "csak" minden második nap teszi be...például.
Emiatt, és hasonló tapasztalatokra alapozva törekszem inkább a biztonságos lencseviselés szabályaira "nevelni" a "pácienseimet".
Egyébként optometrista vagyok.
-
[Prolixus]
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Réslámpa használata...epithel...hypermetropia...túl szakmai ez a poszt itt. Csak nem orvos vagy?

"Amikor nincs a szarudon a lencse, hanem már összenyomorgattad-elcsúszott, de te még rendületlenül ki akarod venni."
Ez mondjuk igaz, valószínűleg rosszul tettem, hogy én magamból indultam ki. Ilyet én pont ezért nem nagyon csinálok.
Eddig mindig sikerült addig pislogni, hogy nagyjából helyre tudott mászni a lencse, és relatíve biztonságosan ki tudtam venni. Amikor még "kezdő lencsés" voltam, mindig fostam hogy valamelyik fornixban köt ki végül a lencse, de ilyen eddig még sosem fordult elő.Egyébként miért nem ajánlottad szoliba a kontaktlencsét? Ha az előírásoknak megfelelően használja a szoláriumot (védőszemüveggel, meg lehetőleg csukott szemmel), akkor miért ne mehetne vele szoláriumba? Lehet most jól leégetem magam, de én a megmaradt szemészet "tudásom" alapján simán azt mondtam volna erre, hogy a szoli szabályszerű használata mellett simán mehet vele.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
[Prolixus]
üzenetére
Maradjunk abban, hogy cornea-sérülést okozni nem kell nagy tudás, és szerencse sem. A felső epithel sejteket körömmel felsérteni nem nagy kunszt, főleg az elején. Amikor nincs a szarudon a lencse, hanem már összenyomorgattad-elcsúszott, de te még rendületlenül ki akarod venni.
És azért kérlek hidd el nekem, mert több embert láttam bajlódni a lencse kivételével szerintem. Sőt réslámpánál, megfestve (fluoresceinnel) ezek a sérülések még jobban látszanak (kobaltkék fényben). (=tapasztalat).
Irritációt meg nem a láthatatlan szöszök okoznak, hanem azok, amiket nem veszel észre. De épp azért nem veszed észre, mert - nem onnan, nem olyan szögben - nem olyan erős fénnyel van megvilágítva. Vagy csak épp az illető hypermetróp (távollátó)...
-
крокодил
tag
válasz
[Prolixus]
üzenetére

Köszönöm a választ. Egyre jobban megy már és remélem idővel mesterré válok.
-
[Prolixus]
addikt
válasz
крокодил
üzenetére
Nem biztos egyáltalán, hogy valamit elrontottál. Néha-néha nekem is elszakad, pedig elég rutinos vagyok a használatában. Mindig akkor veszem észre, amikor reggel beteszem...ergo valószínűleg akkor szakad el, amikor kiveszem. Szerintem (bár lehet hülyeség) akkor van a legnagyobb esély a szakadásra, ha akkor veszed ki, amikor már relatíve ki van száradva a lencse egy egésznapos használat után, és kivétel közben amikor "kicsippantod", kissé elmozdulnak az ujjaid oldalra (ha úgy tetszik, a szem optikai tengelye körül
). Az ujjaid is szárazak, a lencsén is alig van könnyfilm, szóval könnyen ki lehet venni a lencsét, mert a bőr meg a lencse anyaga jól tapad egymáshoz....ugyanakkor ilyenkor a legkönnyebb "eltépni" is egy erősebb mozdulattal, vagy ilyesmivel.Amúgy nekem már olyan is volt, hogy a megrendelt 3 havi lencse mindhárom tagja 1-1,5 hét után elszakadt. De olyan is volt már, hogy egyszerűen szarul láttam benne, rossz volt a dioptria. Szóval az is lehet, hogy a te lencséd sem volt teljesen tökéletes, és azért szakadt el. Úgyhogy no para. Egy kis rutin, és minimális odafigyelés után nagyon olajozottan fog menni minden.

-
[Prolixus]
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Hát...ősrégi kontaktlencsésként szerintem "művészien" bénának kell lenni ahhoz, hogy a corneádat megsértsd. Nem olyan könnyű azt összehozni azért.
Egyébként tényleges irritációt szerintem a "szinte láthatatlan" szöszök nem okoznak. Amiket szabad szemmel is látsz ha közelről vizsgálod a lencsét, akkor igen. Legalábbis nekem ha szúrt valahol, eddig mindig előbb-utóbb észrevettem ha kivettem a lencsét, hogy mi a hiba forrása (kivétel persze akkor, ha a cornea felületén maradt az a "valami", de az akkor vagy tükörben látható, vagy akkor is érződik, ha mér ki van véve a lencse és becsukod a szemed).
-
PTomi92
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit olvasgattam vissza a topicban láttam más is találkozott ilyesmi problémával. Nekem is iWear xr supreme lencsém van az ofotértból, de lassan vennem kell másikat, és énis netről szeretném. Néztem ezeket a biofinityket az e-optikán ami elvileg nagyon hasonló az enyémhez, de a dioptrián kívül nem sokat tudok arról h mit is kéne figyelnem lencsevásárláskor.
Tudtok ajánlani egy jó optikust lehetőleg a belvárosban/zuglóban/16.kerben aki meg is vizsgálná a szemem(úgy tudom fél évente érdemes) és meg is mondaná hogy milyen lencsét kell vennem? Mert gondolom ha az ofotértbe mennék akkor nem lennének hajlandóak csak az ő lencséjüket adni..
Köszi! -
athomi
veterán
Ha a levegőben szálló apró szöszök a lencsére rakódnak addig, amíg én szarakodok a lencse felhelyezésével, akkor az tud idegen test érzést okozni?
Ugyanis mióta kicsit rutinosabban teszem be a lencsét és 2 próbálkozásból megvagyok, arra gondoltam hogy nem rakódik rá annyi szösz és nem szúrja a lencse a szememet. -
крокодил
tag
Sziasztok!
Már voltak próbálkozásaim lencsével, de rosszul állapította meg az előző orvos a görbületet és csak kinlódás volt az egész. Akkor feladtam, de már nagyon kényelmetlen a szemüveg, hülyén érzem magam benne.
Rászántam magam és jelenleg 1 hete tesztelek Biofinity lencsét. A gondom az, hogy kiszakadt a széléből egy pici darab. Igaz, hogy szenvedek még a berakással, de nem gyepálom agyon. nem hosszú a körmöm. Tegnap este normálisan kivettem, tokba tettem. Ma reggel betettem, de szúrt. Utána vettem észre, hogy egy kis darab ki van törve a jobbos széléből. Egyébként ezt leszámítva beválik, nagyon kényelmes viselet.
Az optikus azt mondta, hogy ez nagyon erős anyagú lencse, szilikon-hidrogél és nem csak sima hidrogél. Mit ronthattam el?
Visszamentem az optikába, a srác adott egy újabb próbalencsét, nagyon korrekt volt. Azt mondja, hogy elképzelhető a folyadék túltöltése a tárolóba. De erre különösen ügyeltem, nem tekerhettem rá a kupakot.Erre a Biofinity-re jó véleményeket írtak, de az Air Optix Aqua-ra még jobbakat. Nektek mik a tapasztalataitok?
-
athomi
veterán
válasz
ferkoboy
üzenetére
Jeleztem neki, átnézte a szemem ismét tüzetesen, azt mondta az illeszkedés is rendben.
Ami nem tetszett neki, hogy kicsit eres a szeme... mondtam neki ilyen mióta világ a világ. Kórházban is voltam ezzel a kis szemvörösséggel a tavalyi évben, nem találtak semmi rendelleneset, bár adtak 2 féle szemcseppet, egy szteroid típusút, majd egy antibiotikum típusút, de egyiktől sem múlt el. -
athomi
veterán
Sziasztok!
Májusban viseltem kontaktlencsét, 2 hétnél tovább nem bírtam, folyamatosan zavarta a szemem. Egyrészt napi többször idegentest érzésem volt, vörösödött is a szemem. Ez valamilyen magas víztartalmú iwear lencse volt.
Most 2 napja ismét kértem lencsét, de most egy alacsonyabb víztartalmúval próbálkozunk, egyelőre egész elviselhető, idegentest érzésem nincs, de valahogy ezt is érzem a szememen, mintha nem kapna elég oxigént vagy nem is tudom.
Világoskék szemem van. Létezik hogy ennyire érzékeny a szemem?És még valami: 2 napra elegendő áztató folyadékom van. Milyen folyadékot tudtok ajánlani emberi árban (Debrecen)?
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Barátnőm hord kontaktlencsét és neki szeretnénk vásárolni. Amit hord iwear xr supreme. Itt találtunk olyat ami 100%ban állítólag megegyezik vele? Szerintetek érdemes ezt megvenni? Honnan érdemes beszerezni, mert a boltokban elég drága sajnos

Válaszokat előre is köszönöm!

-
ferkoboy
senior tag
válasz
Posseidon11
üzenetére
Optive vagy Systane Ultra!
-
Posseidon11
újonc
Sziasztok!
Bioflex lencsét használok (ocufilcon D 45%, H2O 55%)
Milyen műkönnyet tudnátok javasolni hozzá?
Optive? Systane?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti Formula Air Mesh G3 400W
- Apple iPhone 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

erkó

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)