Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
válasz
Thulcandra
üzenetére
Eleve csak akkor szabad műttetni, ha megállt az ember szeme romlása. Én is paráztam tőle, de aztán csak elkezdtem utánanézni, most meg már csak időpontot kell választanom. Na meg -7,5-nél nem mindegy, ha csak valami kis dioptriám lenne, lehet hagynám, de így sokat számít. Pont rosszul kezdted a dolgot, a videók nagyon félelmetesek.

-
Thulcandra
senior tag
Az a homályosság nem azért volt, mert elfordult a lencse? Lehet ez faszság, de mintha olvastam volna, hogy a tórikus lencsének van valami súlypontja ami megfelelő állásban tartja?
Utánanéztem újra, úgy néz ki, jól emlékeztem:
" A lágy tórikus kontaktlencsék illesztése rendkívül körültekintő munkát igényel.
A rotáció stabilizálás lehetőségei: csonkolt lencsék, vékonyzóna stabilizálás, prizmaballaszt lencsék, hátsó felszín toricitás és a fentiek kombinációi. További gondot jelent, hogy bármennyire is pontos a legyártott lencse, a viselő mégsem lesz képes jól, panaszmentesen viselni a lencsét. E problémák mögött gyakran az rejlik, hogy a lencsék minden esetben rotálnak 5°-10°-ot, és ezt sokan képtelenek megszokni. "Ariadne tudom, hogy van topik, de én egyszerűen fosok ettől... akkor csesztessék majd a szememet ha öregkoromra valami hályogom lesz esetleg, addig boldog vagyok szemüveggel, meg lencsével. + ha jól tudom a szemműtét nem ad garanciát arra, hogy pár év múlva ne romoljon újra a szemem, aztán akkor újra szemüveg, lencse, igaz sokkal kisebb dioptriával mint régebben.
-
MaciG
addikt
válasz
Thulcandra
üzenetére
Én ~4 hónapja tórikus lencsét hordok, night&day-t. Azelőtt sima lencsét hordtam, mert nekem is hasonlót mondott a doki (Lehet egy orvosnál voltunk?
)
Volt egy pár nap (3 vagy 4) amikor valamiért homályosan láttam, olyan volt mintha a szemüveg lencséje kicsit párás lenne. Kivettem a lencsét tisztogattam ,de semmi, aztán egyik reggel arra ébredtem h megint jó. Nem tudom mitől volt, de azóta semmi problémám vele. -
Ariadne
őstag
válasz
Thulcandra
üzenetére
Van lézeres szemműtét topik is itt, ajálom. Olcsóbb hosszú távon, mint szemüveget meg lencsét venni, nekem az elmúlt 24 év szemüvegben, az utolsó 14 ebből vegyesen szemüvegben meg lencsével, az elég volt ebből a mókából. A műtét nem fáj, a látásromlás, megvakulás nincs a kockázatok között, szóval csak jobb lehet. Ja és két szemre kb. negyedóra az egész, ennyit megér szerintem.
-
Thulcandra
senior tag
válasz
Ariadne
üzenetére
Én lassan 1 hónapja hordok coopervision biofinity lencsét, ezelőtt sokáig 3 hónapos bausch & lomb lencsét hordtam és őszintén nem érzek különbséget a kettő között
Csak fogásra, a biofinity síkosabb.
Lézeres szemműtétről megnéztem egy videót hogyan csinálják, megköszöntem, hogy közben nem ájultam be és / vagy nem hánytam össze magam, aztán annyi elég is volt
-
Ariadne
őstag
válasz
üzenetére
Érdekes, amit írsz, nem lehet, hogy alapban túl száraz a szemed? Vagy 10 évi havi Focus lencse hordás után most próbáltam ki a Night&Dayt, és érezhetően sokkal jobb, bár aludni így sem tudnék benne, de ez lehet csak megszokás. Az optikusom mondta, hogy ilyet tesznek be a lézeres szemműtét után is az első pár napra, annyira jó a légáteresztése és a nedvességtartalma...
-
Thulcandra
senior tag
"Nagy örömömre" a szemész megállapította, hogy a bal szememre cylinderes lencse kell, mivel természetesen a doki nem volt hajlandó semmi konkrétat mondani ezen kívül csak beszélt össze vissza...
így itthon kellett utánaolvasnom a dolognak - most már tudom, hogy asztigmiám van (doki meg se említette ezt a szót, meg azt se, hogy mi ez pontosan, annyit mondott, hogy szemtengely ferdülés - közben akkor nem is? )Szóval szemüvegembe kaptam cylinderes lencsét és boldog vagyok vele, tökéletesen látok, viszont a doki a kontaktlencse választásnál meg sem említette a tórikus lencséket, így kontakból simát kaptam (és gyakran nem jó). Ezzel ez a doki is leírta magát nálam, imádom az ilyeneket...
Keresünk másikat, de előtte megkérdezlek titeket:
- hord valaki úgy kontaktlencsét, hogy a két szép szemén más - más márkájú / típusú lencse van, ezen kívül az egyik tórikus is
- mi a helyzet a görbülettel, én éveken át 8.5 bc lencsét hordtam, váltottam 8.6 bc -re, de a tórikus lencséknél az összes 8.7 bc , csinált valaki hasonló váltást, mit tapasztalt ?Visszaolvastam a topikban, láttam pár embernek voltak gondjaik a tórikus lencsékkel, de szerencsére a szemeim nagyon jól bírják a lencsét, habár aludni soha nem tudtam velük, igaz az számomra lényegtelen is, úgyhogy gondolom azzal nem lesz bajom, hogy a tórikus lencse nagyobb felületet fed le.
-
törölt tag
10 perc Ciba Night&Day Aqua használat után:
A víztartalma kevés, emiatt nagyon kemény, betevéskor elég irritáló. Ha meg netalántán félrecsúszik, akkor egy kínhalállal ér fel.
Még alig van bent, de már most szárad, irritáló. Ha erőssebbet pislogok már el is mozdul.Szóval nagyon rossz számomra. Biofinity teljesen lágy, napközben még sosem éreztem, hogy valami van a szememen. Egy hét foylamatos viselés után sincs semmi irritáció.
-
c41r0^
őstag
válasz
Tomekk.
üzenetére
nálam ugyanez volt a szituáció, 8.9-es Focus Monthlyról 8.6-os Biofinityre és szintén kényelmesebb
a mérésről annyit, hogy anno a gép nekem is 8.6-os bázisgörbületet mért, negyed évig 8.6-os Focus Monthlyt is írtak fel és azt is hordtam, majd egy szemvizsgálat során túl szorosnak ítélték meg (megsértette a szaruhártyát valami és próbaképpen megnéztük, okozhatja-e a szűk lencse) és inkább legközelebb 8.9-est írtak fel és ezt is hordtam kb. 5 évig, mert sokkal kényelmesebb volt
tehát lencsétől is függ a szorosság, a bázisgörbület is - úgy látszik - nem egy pontos definíció, inkább lencsefüggő
-
Ariadne
őstag
Tudtommal ez az érték a szemed "nagyságától" és a lencsétől függ, szóval nem választás kérdése, az optikus megmondja, hogy a szemedre mekkora kell...
mod: Egyszer próbáltam nem Ciba lencsét, és az optikában véletlenül ezt az értéket elnézték, eggyel kisebbet adtak. Olyan iszonyúan fájt tőle a szemem két perc után, hogy hamar kiderült a tévedés.
-
Nordik
őstag
Eddig Oasys lencsém volt, de most váltani szeretnék Biofinityre. Eddig az Oasys-t mindig 3hétig hordtam és ezt hosszútávon nem akarom csinálni, bár azt mondják ennyi túlhordás nem gond. Sokan így hordják ezt a fajta lencsét.
Mit gondoltok mekkora az esélye, hogy tökéletesen illeszkedjen a Biofinity is a szememre? Ugye az Oasys 8.4, a Biofinity pedig 8,6-os görbületű.

-
c41r0^
őstag
válasz
Ariadne
üzenetére
igen hogyne, csak duplaáron, mint webshopból...kb. 3 éve még V!s10n 3Xpress-ből vettem 9.9Kért a negyedéves adagot (6-os csomag), aztán mikor egyik rendelésemnél azt mondták, már csak 2-3 hónapig forgalmazzák, helyette jön drágábban a J&J vmelyik lencséje, elkezdtem webshopok után nézni, megláttam a lens.com-on átszámolva 3.8K-ért, akkor kicsit felment bennem a pumpa és onnan rendeltem 2szer is talán jó sokat belőle, aztán miután a harmadik rendelésemnél megírták, hogy USA-ból Magyarországra nem postáznak többet (vajh' miért...szeressük a Magyar Postát...), áttértem egy osztrák webshopra, ahol kb. 4.5K volt ugyanez az adag, legutóbb meg már 5.8-ért láttam ebben a webshopban, magyar shopban meg nem is kapni már, szóval innen nem nagy ugrás volt árban a Biofinity, ami ugye 7K ugyanilyen kiszerelésben, de ég és föld a két lencse közti különbség, áldom magam hogy kipróbáltam - és a fórumtársakat is, akik csupa jókat írtak a lencséről, jogosan - pedig még csak 2 hete hordom
-
Ariadne
őstag
Érdekes, amit írsz, mert tudtommal lehetett kapni mindig is Visitintet itthon, legalábbis az optikusomnál volt, hosszú évek óta... Én mondjuk nem Visitintet, hanem Softcolorst hordok (zöldet), és nagy dioptriásat, de azt is gond nélkül beszerezték nekem az elmúlt igen sok évben.
-
c41r0^
őstag
válasz
inga1979
üzenetére
én jó ideje külföldi (USA, Ausztria) webshopokból rendeltem, de most már átálltam a magyar webshopokra, lévén már nem kell felhajtanom a web-et, hogy hol kapni még CIBA Focus Monthly Visitintet... nem tudom, boltban mennyi a Biofinity, de van olyan webbolt, ahol 7K egy hatos kiszerelés (2 szemre 3 hónapig elég, ha egyforma kell), én is onnan rendeltem
a folyadék elvileg mindegy, mert minden lágy lencséhez való folyadék jó hozzá, így a SoloCare Aqua, a Renu MultiPlus és a Sauflon CyClean, csak hogy a legismertebbeket és az általam hazsnáltakat említsem
én használtam már mindegyik fent leírt fajtát, Biofinityhez most a CyClean-t nyüstölöm, de ha ez elfogy, Renuval fogom ápolni
-
inga1979
újonc
Koszonom a tanacsokat. Nos, talan egy ujabb eselyt adhatok a havi lencsenek
. Milyen tipusu folyadekot javasolnatok a Biofinity-hez ill. melyik optikanal tudnam ezt beszerezni vagy csak neten rendelheto? Koszonom.... -
c41r0^
őstag
válasz
inga1979
üzenetére
Az én javaslatom ár/érték arányban havi lencsében Biofinity, napi lencsében CIBA Focus Dailies, előnye, hogy nem kell folyadékra költeni, de így is kb. 30%-kal drágább a havi Biofinitynél havi szinten és nap végére nekem már kiszáradt eléggé és nem volt már kellemes a viselete.
De tényleg ne tévesszen meg, a havi lencsével is maximum ugyanannyi macera van, mint a napi lencsével. Én napi lencsét csak nyaraláskor/strandon hordtam, más érvet nem tudok felhozni mellette, a Biofinity ellenében (egy havi lencsét ugye nem árt kímélni a víztől és közvetlen napozástól).
-
Ariadne
őstag
válasz
inga1979
üzenetére
A nem napi lencsét sem kell tisztogatni naponta, annyi van csak vele, hogy kiveszed és beteszed a tokjába, öntesz rá egy kis lötyit, reggel meg kiveszed a tokból. Nem több, mint felszakítani a dobozát az egynaposnak.
A régi fehérjeoldózás meg hasonló játékok már rég a múlté.
A Cibának viszont úgy tudom van kéthetes lencséje, de egy Focus Night&Day sem rossz (egy hónapos), azt ha akarod, ki se veszed, ha meg ki akarod, ugyanúgy bedobod a dobozába, mint bármelyik másikat. Ráadásul ezek mind sokkal olcsóbbak, mint a napi lencsék. -
inga1979
újonc
Sziasztok! Par honapja kezdtem el kontaktlencset viselni. Eddig iWear napi eldobhato lencset hasznaltam, de nem vagyok vele megelegedve es valtani szeretnek. Biofinity-ben gondolkodom, mivel csak jot hallottam eddig rola. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy napi eldobhato tipusa is letezne, mivel a neten nem talaltam erre vonatkozo infot illetve arrol sem melyik optikanal lehetne ezt beszerezni. A Bioflex-el kapcsolatban van valakinek tapasztalata? En mindenkepp naponta cserelheto lencset szeretnek..nincs turelmem sajnos a tisztitashoz...
Tudna esetleg valaki tanacsot adni, melyik gyarto kontaktlencsejet lenne erdemes kiprobalni? Koszonom.... -
Ariadne
őstag
válasz
Beerwolf
üzenetére
Hát ha orvos mondta, biztos úgy van, egy fórumban nem fogjuk felülbírálni a sportorvost. Szerintem kérdezz meg egy szemész orvost is.

Kérdés, hogy -4,5 vagy +4,5. Ha mínuszos, akkor minél nagyobb a dioptria, annál esélyesebb a retinaleválás (gugli a barátod
), de azért ez nem olyan veszély, hogy mindennap ettől kellene rettegni. Csak ismerni kell a tüneteket, aminél azonnal orvoshoz kell menni. Nekem pl. -7 körül van a szemem, de sportolásban nem akadályoz.Persze más kérdés, ha profi sportoló akarsz lenni, ott gondolom ez már lehet akadály.
-
Beerwolf
senior tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Ma voltam sportorvosnál és mivel a szemeim 4.5 és 5 dioptriásak, nem javasolták a labdarúgást, mert egy erősebb szemet érő ütéstől akár meg is vakulhatok.Én már több éve focizom itt-ott, de egyesületi szinten csak most kezdtem.
Érdekelne, ha valamelyikőtök hallott már hasonlóról, vagy képbe van ezzel kapcsolatban, az homályosítson már fel, mert szeretnék fellebezni, csak kérdés, hogy ez mennyire komoly veszély.Köszi
-
c41r0^
őstag
"lelkiismeretes és hivatásból praktizáló" szemészorvos lehetett...
én is jó régen voltam szemésznél, de egy vizsgálat majd befigyel, ha rendelek egy/másfél éves adagot Biofinityből, mivel anno 6 éve mindkét szememre -3.5 ös lencsét írtak fel (-3.75 és -4.00 egyébként a két szemem), de most már érzem, hogy romlott kb. egy negyedet egyik vagy mindkét szemem...
egyébként ez a Biofinity még mindig egy álom...semmi szemvörösödés vagy eresedés/kiszáradás nap végére sem...tényleg az egyik legjobb lehet a kategóriájában
-
MaciG
addikt
válasz
Ariadne
üzenetére
Amikor utoljára orvosnál voltam, (mielőtt elkezdtem lencsét hordani) és kérdezte, h mért jöttem, azt mondtam neki ,mert szeretnék lencsét hordani meg már régen voltam ezért jöttem a "kötelező" kontrolra. Akkor azzal a lendülettel ledorongolt, hogy minek jöttem ha egyszer nem érzem úgy, hogy romlott a szemem ,és azt mondta majd ha baj van akkor jöjjek legközelebb, addig felesleges...
-
Ariadne
őstag
válasz
kiscsaj
üzenetére
Fogalmam sincs, milyen lehet az a világítós lencse, de az tuti, hogy nem olcsó. A wild eyes lencsék pl. az általam eddig látott legdrágább lencsék, szerintem egyenesen irreális áron, ez is biztos ilyen lehet... No meg ne feledjük, hogy lencse vásárlás előtt irány _szemorvos_, ő megmondja, hogy hordhatsz-e egyáltalán. Enélkül nem szabad belekezdeni, a látásoddal játszol...

mod: Bár most nézem, végülis nem is drágák annyira, mivel egy évesek - csak ahhoz képest nagyon drágák, hogy egy ilyet úgysem hord az ember mindennap, buliból lencsére meg 30k-t kiadni azért meggondolandó.
-
c41r0^
őstag
Ma tettem be először a Biofinityt. Tapasztalatok 6 óra folyamatos viselés után a CIBA Focus Monthly Visitint havi lencséhez képest:
+ a Biofinity hiába csak 8.6 bázisgörbületű, van olyan laza, mint a 8.9-es Focus Monthly
+ nem szárad annyira a szemem
+ jobb érzés, tényleg szinte érezni, hogy jobban "lélegzik" a szem (placebo?)negatív tapasztalat nincs
Mivel még friss a lencse, eddig igazából olyan, mintha egy friss CIBA-t tettem volna be, de majd 3 hét után jelentkezem újra. Ha ezt a szintet tartja a Biofinity, mint ahogyan most érzem, akkor nem kérdés, hogy cserélem-e a CIBA-t.
-
kiscsaj
újonc
Sziasztok! Szemüveges vagyok, de utálom, nem hordom. Kontaktlencsét szeretnék, pár hónapja láttam egy oldalon világító lencsét, nekem nagyon megtetszett, de már nem találok ilyet a neten. Hol lehet és érdemes rendelni, ahol nem is túl drága, jó minőségű, és hamar kihozzák?
Előre is köszi a segítséget. -
MaciG
addikt
Én az ofotért-ben szoktam vizsgáltatni a szemem kb. fél évente (de max évente ,mert van amikor neten rendelek), mikor elfogy a lencsém. bemegyek, mondom mit szeretnék, ha épp nincs senki akkor egyből megnézik a szemem, aztán adnak egy lencsét, amit akkor be is helyezek, leolvasom a táblát és ha látom rendesen akkor meg is van. Mondjuk nekem pont nem szokott lenni olyan lencse raktáron ami kell ,mert cylinderes a szemem, szóval várnom kell pár hetet mire leszállítják.
-
nekem is ez a "problémám". eg yéve hordok kontaktlencsét, és úgyérzem azóta romlott kicsit a szemem. szóval kéne egy hely, bolt, akármi, ahova beszambázok nekem tetsző időben, fizetek x ezer local creditet amiért megvizsgálják a szemem, és adnak egy hónaos próbalencsét, lehetőleg ciba vision air optix aquát. holtalálok ilyen lehetőséget?
vision express játszik? -
c41r0^
őstag
egy kis érdekesség:
ma betértem a V*sion E*press Árkádban lévő boltjába és kértem standard műanyag lencsetartó tokot, ~2500 ft lett volna...eléggé LOL kategória, mikor egyes webshopokban 250 ft-ért lehet kapni (asszem be is fogok belőlük vásárolni), ráadásul a tokban semmi speciális nem volt, pl. plussz filmréteg vagy ilyesmi
inkább vettem egy Renu MultiPlust 3.9K-ért (ez is eléggé drága azért náluk, de még elmegy), amihez jár ez a fajta tok
mindez azért kellett, mert a Sauflon Cyclean-hez (amit a jövő hónaptól használatos Biofinity-hez vettem) csak nagyobb, pörgetős lencsetartót adtak, amibe kb. 3szor annyi lötty kell, mint ezekbe a standard tokokba, de ma ezt is kipróbálom, bár szvsz a pörgetés u.az, mintha megdörzsölném a lencsét...ez csak sztem egy fogás, hogy gyorsabban fogyjon a lötty
na nem baj, így legalább kipróbálom majd a Renu-t is a Biofinity-hez ha eljön az ideje, elvileg ez is szintén jó minden alapanyagú (vifilcon, szilikon-hidrogél) lágy lencséhez
szerk.: ja, szemvizsgálat ~3K náluk, törzsvásárlóival ingyenes! mivel van kártyám, lehet nem ártana majd egyszer már elnéznem, kb. 1 éve nem voltam

-
batorpeti
tag
Lenne egy kérdésem a kontaktlencse kivételével kapcsolatban.
Azt mondta a szemészem hogy a mutató és a hüvelyk ujjammal csípjem össze. De hogy? A pereménél? Vagy ez az összecsippentés azt jelenti hogy pl a mutató ujjam a felszínére teszem a hüvelyk ujjammal meg felszedem? Szóval az érdekelne hogy ez az összecsippentés a lencse pereménél történő közrefogást jelenti vagy pedig fel kell szedni a lencsét a szemről?
Pontosan valaki le tudná nekem ezt írni?
Köszönöm -
Majstor
senior tag
válasz
Ariadne
üzenetére
Köszönöm gyors válaszodat!

Olyan 3 éve voltam már dokinál, és nem vészes a dolog, nincs szürkehályog "vagymiaszössz". (szerencsére)
Akkoriban észleltem ezt a jelenséget, és pont azért mentem megnézetni dokival a szemeim... anno ő is szemüveget javasolt - de mivel akkor csak a szemeim miatt aggódtam igazán, így jó hír hallatán eszem ágában sem volt szemüveget viselnem.
Utca nevek/táblák kicsit homályosak voltak számomra, de simán olvashatóak, jelenleg meg hunyorítva tudom őket kiolvasni... filmnézés közben a feliratozást szintúgy.
Most így 3 évre rá elhatároztam, hogy mégis kéne kisegíteni a szemeimet valamivel.
Belepillantottam a szemüveges Topic-ba is, és a "normális" szemüvegkeretek 20-50k környékén vannak + nem árt lencsét is venni bele... így a végösszeg nem igazán barátságos. :S -
Ariadne
őstag
válasz
Majstor
üzenetére
Érdemes azért szemorvoshoz is elmenni, de igen, van olyan szem dolog, ami miatt akár egyáltalán nem hordhat valaki szemüveget. Akinek kevés a könnye pl., annak nem lehet, de kifejezetten olyan szemproblémák is vannak, amivel nem lehet. Egy távollátó barátnőm is így van, ha jól emlékszem a szaruhártya olyan, h nem lehet lencséje.
-
Majstor
senior tag
Sziasztok!
Az utóbbi pár évben azt észleltem magamon, hogy fokozatosan romlott a
látásom, főleg a távoli dolgok homályosak ill. már nem tisztán kivehetők
számomra. Tehát ezért minap bementem egy közeli Optikába... ott 1 szó nélkül elvégezték a vizsgálatot (teljesen ingyen). Teljesen korrekt volt a nő, illetve alaposan tesztelte le a szemeimet... többször is ellenőrizte > de amint szóba hoztam a kontaktlencsét, a következő választ kaptam: "Azt gyorsan felejtse el... szemüveg az egyetlen opció."
Pedig olvasgatva itt titeket, az esetek 90%-ában lencse a "nyerő" választás.
Most azért állítja ezt a nőci, mert tényleg nem tesz jót a szemnek, vagy pedig azért > mert jelenleg kevés szemüveg fogy az üzletben?
-
batorpeti
tag
Hát erre most azért nem tudok neked válaszolni mert még nem láttam ezt a fajta lencsét. Ahogy korábban írtam még a simát is alig tudta beletenni az orvos a szemembe így aztán majd 1,5 hét múlva megyek vissza és akkor már azt fogom próbálni. Szóval amit írtam azt csak az alapján írtam amit a nő mondott hogy majd hogy csináljam.
-
Ariadne
őstag
Szerintem nincs, mivel az oxigénáteresztő képessége sokkal alacsonyabb, ezért nem lehet olyan sokáig hordani. Az az érdekes, h ezek kisebbek a szem szivárványhártyájánál, míg a lágyak ugye nagyobbak. Meg volt még régen félkemény is.
Meg kell kérdezni szakembert erről, mert én csak a régieket ismerem, ami a lágy lencsék megjelenése előtt volt, aztán lehet, h azóta modernebbek és mégis lehet hosszabban hordani, nem tudom.Na gugliztam kicsit:
A kemény lencséket átlagos maximum 8-9 órás viselet mellett tolerálja hosszú távon a szem. A jó minőségű gázáteresztő lencse akár 16 órát is maradhat. Ezeknél a lencséknél nagyon fontos a kiegyensúlyozott viselet, vagyis nem szabad nagy napi időkülönbségekkel (többórás) hordani. Ha hosszabb szünetet tartottunk a lencseviseletben, ezután újra kell a szemet szoktatni a kemény és félkemény lencse érzetéhez.A gázáteresztő lencsék legnagyobb előnye, hogy az általuk okozott szemészeti szövődmények aránya kevesebb, mint 2%! (A lágy lencsék esetében ez az arány akár 25 - 30% - is lehet!) Bizonyos fénytörési hibák esetén (pl. astigmia) ezekkel a lencsékkel érhető el a legstabilabb látásélesség.
Na igen, ha valami kis fertőzés keletkezik a szemedben, az a lágy lencsébe beleivódik, mivel az anyag is víz részben, ezért is kell kidobni, ha begyullad az ember szeme, de a keménybe ugye nem tud.
Plusz egy cikk az astigmiáról klikk, ebből:
Tökéletes látásélesség biztosítható a betegnek kemény kontaktlencsével. A kemény kontaktlencse a plexihez hasonló, merev műanyagból készült, apró gömbhéj-szelet. A szaruhártya görbületéhez igazítva csiszolják, felszíne szabályos. Átmérője kisebb, mint a szaruhártyáé, annak központi területén, a könnyfilmen úszva, a szaruhártya szabálytalan felszínét szabályosra csiszolt felszínével helyettesítve javítja a látást. -
MaciG
addikt
válasz
batorpeti
üzenetére
Megnéztem amit mondtál, és az a baj vele, hogy az egyik részére ez van belegravírozva " | k | t |" a másik felébe pedig egy 38-as szám, szóval most akkor melyik van alul?

(#1445) Ariadne: Az oké, hogy keményebb, de ebből is van ugyanúgy éjjel-nappali, havi, stb ,mint a lágyból?
-
Ariadne
őstag
A kemény lencse annyiban más, h kemény.
Egy csiszolt speciális műanyagdarab. Nővérem egyszer régen még, amikor csak kemény lencse létezett, elhagyta a buszon az egyiket, megkereste, elvitte kicsiszoltatni
, majd hordta tovább vidáman.
Nem tudom, ma is ilyenek-e.Valszeg azért lehet jó erre, mert az tényleg nyomja kicsit a szemed felületét, és jó irányba teszi ezt, ezért jó irányban befolyásolja a dolgot.
Létezik egyébként olyan állítólag nasa fejlesztésű lencse is, aminek épp ez a működési módszere. Pár hétbe beletelik, míg megszokja az ember, de utána csak éjjel kell hordani és nem is minden éjjel, mert elnyomja a szemet úgy, h utána jól lát az ember.
De iszonyat drága, egyszerűen nem éri meg, nagyságrendekkel drágább a rendes lencsénél, néztem egyszer. -
batorpeti
tag
Nekem az orvos azt mondta hogy a lencse egyik felén van valami gravírozás és úgy tegyem be a lencsét hogy az alul legyen és akkor fogok teljesen jól látni. De azt mondta hogy ha nem pontosan úgy teszem be sem baj csak akkor kell a lencsének idő míg befordul a megfelelő pozícióba. Nem lehet hogy neked is ez a baj vele?
-
MaciG
addikt
Én is ilyen cilinderes lencsét használok. Jelenleg ez a Bausch & Lomb Purevision Toric van ,és a behelyezés után a bal szememmel én is egy darabig homályosan látok ,de aztán valahogy helyreáll. Ez lehet 1-2 óra vagy akár fél nap is... DE mivel éjjel-nappali így ezért nem is nagyon szoktam kiszedni, csak néha tisztításra. Mikor benn voltam a az optikusnál és mondtam neki h ez a probléma, megvizsgálta a szemem (persze mire odaértem helyreállt.... ) és azt mondta h sok a szmog lerakódás a lencsén, biztos attól van... Nah de reggel is?

Ez a "kemény lencse" mitől más, mint a lágy? Mármint tulajdonságaiban.
-
batorpeti
tag
Én is a héten voltam vizsgálaton és nekem is ez volt a baj hogy távolra jól láttam közelre viszont nem olyan jól. A szemész erre azt mondta hogy nekem olyan lencse kell amin van cilinder. Az nem tudom hogy pontosan mi de a szemüvegem lencséjén is van olyan. Ha hordtál szemüveget akkor nézd meg hogy van e rajta ilyen. Ha van akkor biztos hogy ez a gond. De egy szemorvosnak azért ezt tudnia kellene szóval szerintem mondd neki hogy ilyen gondod van mert csak úgy szerintem nem fogja megszokni a szemed hogy nem jól látsz.
-
csövi
tag
Helló,
én is befizettem magam egy kontaktlencsére, és az a problémám vele hogy közelre homályosan látok kicsit, meg nehezen fókuszálok. Pedig a szemész már rendelt nekem 0,5-tel kisebbet is de azzal is ez a helyzet. Hozzá fog szokni a szemem, vagy ez öröké ilyen marad? -
Nordik
őstag
válasz
üzenetére
Hát azért számít az ára is...

Például az Oasys-ból egy 6os csomagot 2hónap 1 hétig hordok. Ugye ez 1 pár esetén 3 hét és így is túl hordom 1 héttel. Ez nem hagy nyugodni, de 2 hetente nem fogom kidobni. Főleg, hogy hétvégén nem is teszem be.
A Biofinity-ből pedig egy 6os csomagot nyugodtan hordhatok 3 hónapig. Páronként havi cserével. És mindössze 1100FT-al jövök ki drágábban egy rendelésnél. De ha hozzávesszük, hogy csak 3 havonta és nem 2 havonta kell rendelni, akkor sokkal jobban megéri. Ezekkel együtt megnyugszok, hogy biztosan nem hordom túl.

Lehet váltok is. Vajon ha szólok a dokimnak, hogy váltani szeretnék, akkor meg kell fizetnem a próbalencse árát illetve a vizsgálatot is? Fél éves kontrollra mostanában kell mennem, igaz a lencséket nem náluk rendelem, szóval valószínű k*csögök lesznek és kifizettetik a vizsgálat díját is.
De nem fogok kb. 3ezerrel többet kifizetni a boltnak. -
batorpeti
tag
-
c41r0^
őstag
válasz
batorpeti
üzenetére
én elsőre kb. 3-4 próbálkozás után betettem a lencsét (kb. 3 perc kellett), a csaj is nézett, hogy hordtam-e már, mondtam, hogy nem, ez az első alkalom
a titka egyszerűen a félelem legyőzése, tudatosuljon, hogy nem fog fájni a művelet. emiatt életkortól is függhet a dolog, én 19-20 évesen kezdtem el a lencsézést. szerintem kezdd el otthon a "szembenyúlkálást" persze frissen mosott, tiszta kézzel, a fehér részéhez nyúlkálj hozzá...ha nem pislogsz közben reflexszerűen, akkor már jó úton haladsz. persze ne erőltesd sokáig, nehogy begyulladjon.
az én betevési technikám azon alapszik, hogy a szem fehér része érzéketlenebb a szembogárnál:
betétel: a szemhez képest ellentétes kéz mutatóujjával felső szemhéj felhúz+másik kéz középsőujjával alsó szemhéj lehúz, mutatóujjal lencse betesz - de úgy, hogy közben a szememmel nem előre, hanem oldalt nézek, így a szem fehér részére kerül a lencse (ez érzéketlenebb terület), majd utána ismét előrenézek (a tükörbe) és a mutatóujjammal lassan ráhúzom a szembogárra a lencsét, hogy a helyére kerüljön
levétel: u.ez, csak fordított sorrendben, előbb elhúzom a fehér részre, majd utána kiveszem két ujjal, összecsípve
-
batorpeti
tag
Köszönöm a tanácsokat és a biztatást. 2 hét múlva megyek vissza vizsgálatra, akkor majd kiderül hogy akkor hogy fog menni.

-
Ariadne
őstag
válasz
batorpeti
üzenetére
Idővel már úgy is megy, hogy csak kicsit kimereszted a szemed és kikapod a lencsét.
Nálam bal szemből bal kéz gyűrűsujj lehúzza az alsó szemhéjat, mutatóujjon a lencse, jobb kézzel a felsőt húzom, ez a berakás. Kifele ugyanez, csak bal kéz mutató meg hüvelykujj közé csippentem a lencsét. A lényeg, hogy lazán nézz előre közben, és oldalról nyomd össze a lencsét, h lecuppanjon a szemedről. Csak lazán... 
-
batorpeti
tag
válasz
Tomekk.
üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat, most egy kicsit megnyugodtam. Ugye lencsét még nem kaptam mivel nem tudom kezelni, szóval ahogy a szemész is mondta a technikáját kell gyakorolnom.
Nekem azt mondta hogy a jobb szememből pl így vegyem ki: bal kéz középső 3 ujjammal húzzam fel a szemhéjamat, jobb kéz középső ujjammal húzzam le az alsó szemhéjamat majd jobb kéz mutató és hüvelyk ujjal megfogva vegyem ki. Ti is így veszitek ki? -
Nordik
őstag
Az Oasys lencsék tényleg más országokban havi lencseként vannak engedélyezve? Vagyis nem mindenhol, de van ilyen...
Kicsiny hazánkban akkor miért csak 2 hetes?

-
Tomekk.
aktív tag
válasz
batorpeti
üzenetére
teljesen normális, én elsőre 2 óra próbálkozás után se bírtam berakni, aztán itthon este addig próbálkoztam mígnem sikerült, már taknyom-nyálam összefolyt, de beraktam őket, kivétel meg gyerekjáték, az rögtön ment, szóval ne add fel, pár nap alatt úgy megszokja a szemed a nyúlkálást, hogy bele sem fogsz rezdülni
-
MaciG
addikt
válasz
batorpeti
üzenetére
Én kb 10-15 perc alatt éreztem rá, mi 4-en voltunk ,de volt ott aki még elég sokáig küszködött, embere válogatja. Szerintem a baj, mint az esetek 90%-ban, az ,hogy félsz attól hogy megsérted a szemed, de hidd el, ha az újaddal nyúlsz oda nem fog előfordúlni ilyesmi. Betevésnél meg csak határozottan, szemhély kifeszít és gyors betesz, ne tökölj. Elején én is elpislantottam magam közben, ma már úgy teszem be ,hogy szinte nem is fogom a szemhélyam csak egy nagyon kicst széthúzom. Szóval sikerűl legyőznöd ezt a "félelmet" akkor nem lesz gond, és 1 hét elteltével már szinte rutinművelet lesz.
-
batorpeti
tag
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne kontaktlencsével kapcsolatban.
Már régóta szeretnék szemüveg helyett kontaktlencsét hordani, így ma elmentem egy ilyen vizsgálatra ahol megvizsgálták a szemem és elvileg meg kellett volna tanulnom használni a lencsét. Na és itt van egy kis bibi. A szemész nő nagynehezen beleerőszakolta a szemembe a lencsét, majd megmutatta hogyan kell kivenni és mondta hogy próbáljam meg kivenni magamnak. 1 óra próbálkozás után sem tudtam kivenni magamnak mert akarva akaratlanul mindig pislogtam és nem tudtam úgy megtartani a szemhéjamat ahogyan a nő mutatta. Közben mellettem egy velem nagyjából egykorú lány kb 5 perc alatt megtanulta betenni meg kivenni. Végül azt mondta az orvos hogy 2 hét múlva menjek vissza. Addig meg otthon gyakoroljam a technikáját.
Szerintetek ez normális? Nektek mennyi időbe telt míg megtanultátok betenni meg kivenni? Egyáltalán meg fogja tudni szokni a szemem hogy benne nyúlkáljak?
Segítségeteket előre is köszönöm. -
Tomekk.
aktív tag
nagyon jó ez a biofinity, 5 napig benn volt folyamatosan, mert nembírtam kivenni, de tökéletes volt végig, pedig nem kíméltem nagyon, persze ez nem folyamatos viselésre van, szal érdemes kivenni, de ha nincsen kivéve akkor sincs baj
-
harry3
őstag
Rendelt már valaki a lencsebolt.hu-ról? Raktárról rendeltem még szerdán, de mikor jön meg? Nincs is messze tőlünk, ahonnan küldik.
-
c41r0^
őstag
válasz
üzenetére
igen, meglepően olcsó itt a Biofinity a többi webshophoz képest is, ahol eddig rendeltem a Focus Monthly-t, ott is ~10K a 6os kiszerelés
kipróbálni ~1 hónap múlva tudom a Biofinity-t, mert ma raktam be az utolsó pár Focus Monthly-t, ami még maradt, de a Cycleant kb 1 hét után, mert a Renum addig elfogy
-
törölt tag
Én is azt használom, kíváncsi leszek majd, hogy milyennek tapasztalod.
Csak én 2*3 db lencsét és 2db lötyit 20K-ért veszek a szemésznél...
Nah majd a legközelebbi adagot ebből a webshopból veszem. Bár lehet, hogy mivel még új, azért csak kis ideig lesznek ilyen olcsók a cuccok.Basszus, itt 6K-val olcsóbb!

Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EAFC 26
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung kuponkunyeráló
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Gyönyörű iPhone 13 128GB Fehér (100%) - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártya független
- FIFA 16 Playstation 4
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dobozos! Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

így itthon kellett utánaolvasnom a dolognak - most már tudom, hogy asztigmiám van (doki meg se említette ezt a szót, meg azt se, hogy mi ez pontosan, annyit mondott, hogy szemtengely ferdülés - közben akkor nem is? )

A régi fehérjeoldózás meg hasonló játékok már rég a múlté.

De nem fogok kb. 3ezerrel többet kifizetni a boltnak.