- Yettel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz
AliasB #15972 üzenetére
Gratulálok!
Egy apró szépséghibája azért van a hozzászólásodnak.
Fogalmam sincs, hogy "roli" alatt mégis melyik típusra gondolsz a közel 100 elektromos roller közül. Pedig lehet hogy írtad 500 hozzászólással ezelőtt, és csak én vagyok olyan tapintatlan bunkó, hogy elfelejtettem. Bocsi. -
Drizzt01
őstag
válasz
AliasB #15579 üzenetére
Félre értesz. Én várom a szabályokat, felkészültem rá. Védőcucc, jogsi biztosítás. Viszont nálunk Szolnokon, szivesebben közlekedek úton, mint bicikliúton/járdán. Többnyire jobb állapotú a bicikliút, de akkor is. Nem azt mondtam, hogy pályán szeretnék száguldozni 110-120-al. De a mostani rollerrel, ha mindenki betartja sebességhatárt, tudom kényelmesen tartani és nem tartom fel a forgalmat. Ha valaki képes normálisan közlekedni az úton, miért ne tehetné. Aki meg nem érzi magát biztonságba az úton, maradjon a járdán/kerékpárúton, de akkor tartsa be az oda érvényes szabályokat. Nyilván ez csak hiú ábránd, de hátha lesz normális szabály egyszer
-
Drizzt01
őstag
válasz
AliasB #15573 üzenetére
Igazság szerint nem jobb, ha ilyen tempóval motorral esik. mNyilván nem teljesen egészséges ez a közlekedési mód, de ha ő biztosnak érzi, miért ne? Egyébként meg a pálcikások elképzelni sem tudják mekkora élmény nagyobb sebességgel haladni. Természetesen a kellő odafigyeléssel. Erre lehet azt mondani, hogy nem feltétlen kell nekem hibázni. Ezekkel a dolgokkal tisztába vagyok, 91 óta vezetek, az elmúlt 10 évben meg hivatásosként. Busz, tgk szgk, minden minek kereke van. Mégis úgy vagyok vele, ha lehet én is inkább az úton megyek 50-60-al, mint a bicikli úton 20-al. Egyszer ki kellene próbálnod, milyen az amikor teljesítmény van alattad és maximálisan tudod uralni. Kihangsúlyozva a megfelelő védőfelszerelést
-
geotigris9
tag
-
DGery
aktív tag
válasz
AliasB #15250 üzenetére
"de ha eddig az elején nem voltam olyan béna, hogy elessek vele akkor szerintem ezután sem fogok"
Ez hozzáállás azért nem jelent semmit. Egyik ismerősöm kb 4000km-t ment már rollerrel, múlt héten mégis bukott egyez mert a térköves úton az egyik hiányzott egy kanyarban és nem lehetett észrevenni. Ismerem a konkrét helyet, én is simán buktam volna, mert totál nem belátható helyen van.
Én pedig kb 500km után buktam, mert hirtelen kellett irányt váltanom és ott volt egy elég mély gödör.
De mondhatnám, hogy autóval is levezettem már 300e km felett balesetmentesen mégis egy jobbkezet nem adtak meg és TK-ra törték az autómat.
szóval sok esetben a bukás nem rajtad múlik, de érezheted magad pengének a dologban, jöhetnek olyan váratlan események, amikor nem árt legalább egy bukó és kesztyű -
DigitXT
félisten
válasz
AliasB #15289 üzenetére
Ameddig a roller motorokra névleges teljesítmény van írva, addig az ég világon
semmi értelme ezzel kapcsolatban kritériumokat megfogalmazni törvényben.
Mégpedig azért nem, mert egy átlag pálcika roller "350W" motorja éppen azért
kapta ezt a címkét, mert 36V akkuval 10A akkuáram (alatt) tud végsebességet.
És ez a végsebesség jellemzően 30 km/h alatt van: eközben nem melegszik túl,
ettől "350W-os". Ám azt az összes Xiaomi felhasználó tudja, hogy gyorsításnál,
vagy hegymenetben kétszer-háromszor ennyit is be tud rántani, illetve firmware
módosítással szabadulnak a szoftveres 25 km/h korláttól/mennek ~30 km/h-val.Ezután viszont hiába játszanak a szoftverrel, nem lesz nagyobb a végsebesség,
de ez nem a motor hibája, és nem is a motor limitje. Az adott konfiguráció ilyen.Erre mondja Casseiuss, hogy ha rárak* 60V akkut, már lehet is vele száguldani,
pedig a motor ugyanaz... ez így van, csak azt nem számolta ki hozzá, hogy egy
ilyen módosítás mennyire tartós? A másik, hogy hótziher, hogy nem lesz legális:
turbót sem heftelhetsz az autódba brahiból.Versenypályára oké, de közútra?
Engedélyeztetni kell, különben nista műszaki/forgalmi/rendszám... (Márpedig az
"akkucsere" adott esetben megfeleltethető a benzinmotor "megfújásának".)
Mi a baj az ilyen tuninggal? Az, hogy a papíron 350W motor ekkor 60V-os akku
mellett ugyanúgy jól tudná érezni magát 10A-rel - ám ekkor kb. 2x teljesítményt
ad le, s "mellesleg" durván ki lett tolva a maximális fordulatszáma. Szerencsére
azért fizikai akadálya is van annak, hogy "büntetlenül" lehessen így száguldozni,
nevezetesen a légellenállás nagyobb tempónál nagyon büntet... Egyre nagyobb
teljesítmény kell, hogy legyőzzük, pl. ami 32 km/h-nál kényelmes, 500W, ahhoz
42 km/h-nál már közel a duplája kell, mondjuk egy 900W. Innen belátható, hogy
a motor ekkor kb. 15A-t fog kapni folyamatosan, ami miatt túlmelegszik.Viszont ha nem megy folyamatosan végsebességen, akkor elég élhető lehet...
Sokkal jobban gyorsul minden tartományban. Miközben a címkéje (!) 350W.
Esetleg a szimpla motoros rollerből dupla motoros lett időközben, és akkor ez
a teljesítmény a két motor által jön össze? Tehát simán rendben lesz a hűtése.De mondok fordított példát: egy ismert (akár mért!) csúcsteljesítmény adatból
önmagában nem lehet megmondani, hogy adott roller milyen végsebességre(!)
képes. Egyszerűen nincs ilyen összefüggés: a Wolf King GT 8400W csúcsban
és megy 100 km/h-t végre... Én is építettem egy hasonló (csúcs)teljesítményű
vasat éééés... Ugyanúgy 45 km/h a végsebesség, mert csak 48V rendszer, és
kisebb motorok. (Kisebb méretű kerék, vékonyabb vezetékek, meg minden.)
Szóval teljesítmény alapon mondanál AKÁRMIT erről a két rollerről, és semmit
se tudnál eltalálni, ha nem ismered a konkrét konfigurációt. A Wolf hegynek fel
még 75 km/h-nál is húz, mint a disznó. Az enyém csak tartja a 40 km/h-t, mivel
már nem tud nagyobb áramot felvenni, mert olyanok a motorok + akku. Ez egy
rendszer, így nincs értelme komponensenként szabályozgatni... Sebességlimit?
Oké, az kell, de értelmetlennek tartom azért kitiltani a kerékpárútról az "500W"
címkéjű motoros valamit, mert a jogalkotó szerint akkor az már száguldani fog:
egyáltalán nem biztos! Lehet benne olyan korlát, amitől nem TUD száguldani, s
ez lehet akár hardveres is (amivel nagyon "mókolnia" kellene a "tunernek"), így
békésen közlekedhetne a kerékpárúton, de nem: szívjon majd az emelkedőn...Mert ugyebár belátható az is, hogy emelkedőn haladni, akár csak a legális(nak
tervezett!) 25 km/h sebességgel, sokkal nagyobb teljesítmény igényű történet,
mint síkon tenni ugyanezt. Tehát HA teljesítményt korlátozol, azzal egyszerűen
az emelkedőn való használhatóságot, ill. a gyorsulást korlátozod. (Közvetetten
persze végsebességet is, mert a légellenállás lesz, amivel egyensúlyba kerül.)De kérdem én, ha "csak" teljesítményt növelt a "tuner", akár firmware hackkel,
az hogyan fog kiderülni? Nem száguldozik, de emelkedőn is tud menni 25-öt...
A névleges teljesítmény ettől nem változott, azt ugye a gyártó adta meg, véste
a motorra, a konkrét csúcsteljesítményt meg nem mérik: vagy mérjék ezentúl?
Akkor az összes vas megy a levesbe, mert mind többet ad le csúcsban...*: azért általában a vezérlő is adott feszültséghez van tervezve, nem lehet csak
úgy rárakni nagyobb feszültségű akkut. Általában vezérlő csere is jár hozzá.
S mivel az adott vezérlő kommunikál a kijelzővel is, akkor már kijelző csere stb.
Szóval egy komolyabb tuning igen költséges, hiszen lényegében teljes átépítés,
amikor csak a váz marad, meg az eredeti a motor(ok). De ha kimaxolod, akkor
motor is szétégethető seperc alatt. Ha meg azt is megoldod a váz is széttörhet. -
Casseius
tag
válasz
AliasB #15284 üzenetére
Na pont erre céloztam hogy ez a része kínai számomra
De a lényeg azt hiszem érthető volt, hogy w alapján korlátozni sokkal kevésbé hatékony mint fesz vagy más alapján, pl mi van ha hegyes dombos részen lakok ahol erősebb vagy dual motorok nélkül nem tudok felmenni, de végsebességnek bőven elég lenne a 25 is? -
Casseius
tag
válasz
AliasB #15274 üzenetére
Ha gyárikról beszélünk persze, 36V az átlag pálcika esetében, de bárki vehet erősebb aksit viszont egy 1200w-os motort rákötsz egy 36v-os aksira akkor az meg se fog moccanni kb vagy ha igen akkor se lesz gyorsabb mint egy mezei 300w-os
De erről DigitXT tudna mesélni ő jobban ért a számokhoz/
PociAti, legutóbbi hétvégi rolleres talin volt is egy nagyobb kerekű szörny, de az ilyeneket ki fogja megemelni?
-
PociAti
őstag
válasz
AliasB #15269 üzenetére
Viszonylag új iparágról van szó, nagy fejlődési potenciál van a mikromobilitási eszközökben.
Valószínűleg előbb-utóbb elterjednek a nagyobb kerekű rollerek. 16 hüvelykes kerékkel is egész pofás rollerek készülnek, szerintem a taposó hosszából kell csak lefaragni, hogy elviselhető méretű maradjon. Ha valamely nagyobb gyártó kihozna egy sikeresebb szériát, max. 2 éven belül a többiek is lekövetnék, mivel nagyon rövid tervezési ciklusok vannak.
Személy szerint a 12 hüvelyk fölötti kerékben több fantáziát látok, mint a lengéscsillapítók általános elterjedésében. A kerékpárhoz hasonlóan több lehetőség maradna egyedi köpeny kiválasztására. (Vékonyabb, szélesebb, ballonosabb.) Egyszerűbben lehetne alkalmazkodni adott város útviszonyaihoz.
20 éve még az volt menő, kinek kisebb a telefonja, mára már akkora tepsikkel közlekedünk, aminek a fele kilóg a farzsebből. Ki gondolta volna, hogy az emberek ennyi kényelmetlenséget bevállalnak majd? -
Somatom
veterán
válasz
AliasB #15239 üzenetére
Az kevés. A németeknél amikor először terveztettem a guglival útvonalat, azt hittem, hogy megbolondult. Semmi köze sem volt semmilyen közlekedési úthoz a két város között. Aztán nagyot csodálkoztam, mert valóban ott bringaút volt, amin legfeljebb néhány kirándulóval találkoztam. Se autó, se gyalogos áradat. Ezt több helyen tapasztaltam, úgyhogy ez tuti koncepció náluk. Mondok mást. Legutóbb egy kerülő utat tervezett. Hát mondom, ennek mi értelme, amikor ez a sziget egy pihenőpark? Majd én jól átvágok rajta. Hát nem. A sziget körben bringaút, de a belsejében tilos bringázni, rollerezni. Szóval, még így is próbálják elszeparálni egymástól a különbözőképpen közlekedőket.
-
Somatom
veterán
válasz
AliasB #15235 üzenetére
Pontosan erről van szó. Németországban nem a kerékpár sebességéből indultak ki, hanem a futó emberéből. Attól ne legyen gyorsabb a roller és ezért maximálták 20Km/h -ban a sebességet. Azt kell mondanom, hogy igazuk van. Általában jól kiépített és jó minőségű bicikli úthálózatuk van, amin gázelvétel nélkül, egyenletes tempóban lehet haladni. Úgy meg 20 -szal sem tűnik örökkévalóságnak egy rollerakkuhoz méretezett utazás.
-
Somatom
veterán
válasz
AliasB #15231 üzenetére
Én arra próbáltam rámutatni, hogy a rolleren levő azonosító és a hazai rendszámozási procedúra nem kell, hogy összefüggésben legyen. Ahol kötelező a rollerekre az azonosító, ott sincs összefüggésben. Ugyanígy nem kell összefüggésben legyen azzal, hogy hol közlekedhet és hol nem. Ez egy egyszerű szabálymódosítással megoldható lenne. Ezzel a
rendszámosazonosító jelzéssel ellátott rolleremmel közlekedhetek Németországban kerékpárúton. Sisak sem kötelező. -
Dave™
nagyúr
válasz
AliasB #15231 üzenetére
Miért lesz kevésbé veszélyes egy 40-50km/h-val száguldó roller, mint az, ami fele ilyen gyorsan megy? Nyilván az út szélén fog menni mindkettő, ahogyan a biciklisek is, nekem valahogy a gyorsabb tűnik sokkal veszélyesebbnek, a lassabbat sokkal kiszámíthatóbban tudják megelőzni, kikerülni, plusz sokkal több ideje van reagálni a váratlan helyzetekre, mint a gyors rolleresnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, garancia, FPV RC 3, ND szűrők
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI RC2 drón távirányító
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest