Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- 1More SonoFlow Pro - Let it flow!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Android szakmai topik
- Mobil flották
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
senior tag
Ott tényleg jobb az üzemidő ami tök jó, de kb tényleg ugyanez a helyzet. Nem olcsóbbak és sokban néztem, hogy ventilátor van
Jó ez az én hülyeségem, de én nagyon szeretem a Macbook Air szellőző mentes homogén aluminium házát. Ez egy olcsób Ryzen SoC-s Asus Vivobook [link] hát szerintem borzalmas a belső felépítése egy Macbook Airhez képest, kb rengeteg hely van benne még akkunak / passzív hűtésnek, erre beleraknak egy ventit. Ok tudom így olcsóbb, meg több a kopó alkatrész.
Az meg hogy kb az alap M4 is megfogja a Snapdragon Elite X-et teljesítményben az vicces.
Jah és az én 2021-ben vásárolt M1-es Air-em, amikor még azt se tudták mi az AI PC, már megkapta az Apple Intelligence-t
[ Szerkesztve ]
-
gliskard
senior tag
...és a "csodálatos" új Qualcomm SoC-re épülő notebook-ok?
Júliusban a Copilot+ bejelentése (Qualcomm ARM notik) utáni időszakban a Bloomberg kutatása alapján az összes eladott notebook 20% ARM-os volt, de nem az új AI funkciók miatt választják ezeket a gépeket, hanem a platform által ígért hosszabb üzemidő miatt... -
hapakj
senior tag
Jók ezek az Ryzen SoC-k is néztem, meg átlagos felhasználásra teljesen jók. De ahogy nézem ez a Ryzen 5 4500U még az M1-től is gyengébb, az M4 pedig hozza még egy M3 Pro-nak is teljesítményét. Talán jobban munkára fogható, ha arra kerülne sor.
Amit meg még sajnálok az ilyen Ryzen (vagy akár intel) SoC-kel kapcsolatban, hogy minőségi passzív ultrabookot kb senki nem épít rá, ha meg mégis kb olyan árban van mint egy MacBook Air, akkuidőben meg valahogy sokkal rosszabbak.
-
gliskard
senior tag
Amit leírtál abba az is benne van, hogy az Apple elég jó részletfizetési lehetőséget kínál az USA-ban a Mac-ekre is.
Ugyan ez van most is, pl. a legkisebb M3-as MB Air 1099$ (+ az adott állam 'AFÁ'-ja) amit el lehet hozni 91.58$ havi részletre (12 hónap futamidő). A jelenlegi nem túl erős forinttal számolva 34 360 Ft/hó. Ez itthon is elég jó deal lenne. És ez a legkisebb MB Air.Arról már nem is beszélve, hogy mennyi az átlag kereset az USA-ban és itthon.
-
ukornel
aktív tag
Én egy Asus Pini PC-t raktam össze az év elején Ryzen 5 4500U-val, 1 TB SSD-vel, 32 GB RAM-mal. Apró, pár milivel kisebb, mint a Mac Mini. Hangja alig hallható, és gyors mint a gondolat - otthoni használatra több, mint elég a következő évtizedre. Tokkal-vonóval, szállítással, Win11-el, Office-szal 192ezer Ft volt.
(Egyedül a szánalmas Teams betöltése és futtatása lassú rajta, de az a f*s minden gépet megfog szerintem. Ha az M4-en az is gyors, akkor le a kalappal... )
[ Szerkesztve ]
-
Szabi®
addikt
Persze az jogos, a világ legtetvedékebb országában, ahol a legmagasabb az adókulcs, ott nem 100$ a difi. De usánkában vastagon megérte. Ott az m2 megjelenésekor annyi volt az eladó m1, mint égen a csillag. 600$ ért vettem 2 hónapos m1-et 16gb rammal az asszonynak.
Egyébként dollárban az m2 nagyon-nagyon jó deal volt.[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
Hát Magyarországon biztos nem 100$ volt a különbség. Illetve az M1-es Macbook Air-ekre elég hamar jó akciók is voltak én 2021 júniusában már 360e-ért megkaptam.
Aztán 2022-ben az Apple korrigált egyet a magyar árazásain az árfolyamok miatt. Ez itthon mindenképp megdobta a különbségeket
-
Szabi®
addikt
Sztem nem, de ha te így látod.
-
hapakj
senior tag
Hát úgy egyszerű, ha a leggyengébb M1-t hasonlítod a legerősebb M2-höz
Alapkiépítésben mindkettő 8GB-vel rendelkezett. Alap M1-nek 7 magos GPU-ja volt, alap M2-nek 8. Lényegében 1cm-mel nagyobb kijelző, 1 GPU mag és 100 nittel fényesebb kijelző. Ráadásul M2-esnél volt az asszem, hogy csak egy NAND chipet használtak, szóval a háttér tár lassabb volt.
S két évvel később megjelenéskor az M2 100 000Ft-vel többe került, mint az M1-es verzió megjelenéskor. Szóval összességében annyival többet nem kapott az ember a felárért részemről.
A 15"-s verziót felesleges ide keverni, mert ugye az még drágább és M1-esből olyan nem volt.
Milyen paraméterekre gondolsz amiben nem jobb ?
- az nem írtam, hogy van olyan paraméter, amiben nem jobb, de nem egetrengetően jobb. Főleg két évvel később az extra felár mellett[ Szerkesztve ]
-
Szabi®
addikt
" és igazából paraméterekben nem igazán volt jobb."
??
Már a két 13-as m1-m2 között is a kijelző nagyobb az m2 javára. Az m2 10 gpu maggal jött az m1 7 gpu magja helyett. 24 gb ramra nőtt az unified memory a 16-als szembe.
Az m2 13-nak is 500 nites a fényereje az m1 400-ával szemben.Milyen paraméterekre gondolsz amiben nem jobb ? És ez még csak a 13-as m2, ugye ebből jött a 15-ös is.
-
Szabi®
addikt
Az már akkor sem volt jó deal, amikor megjelent.Nálam volt kemény 8 napot. Rá két évre az M2 mindenben jobb volt, és végre jött a 15", véget ért a 13"-os egérmozi, nekem a 13" élhetetlen volt.
"Jóhát nem feltétlen a magyar átlagpolgárból és a rekord erős forintunkból kell kiindulni
De szerintem 400-450 sem sok otthoni átlagfelhasználásra, főleg hány ember kezében látok iPhone Pro Max-okat"Fizetik is évekig őket. A 4-500 ezres telefonok otthon 85%-ban előfizetésesek. Magyarország még nem tart ott, hogy 2-3-4 havi fizetésért megvegye a tömeg a telefonokat.
-
gliskard
senior tag
egyébként M2 / M3-ról váltani M4-re valószínűleg nem érdemes, max akkor ha tényleg kell a csúcsra járatott sebességből adódó különbség.
Én jelenleg a 'kisebbik' M3Pro-val szerelt MBP-t használok (kb 1 éve) és azt tapasztalom, hogy 'átlagos' napi munkára bőven elég.
Nálam az átlagos napi terhelés főleg browser vagy browser stack-ben futó appokat jelenti: Jira, Google docs, Confluence, Miro, Figma, Slack, Firefox + Chrome kb 50-60 megnyitott tab-bal, Zoom, Discord, Spotify...
Szinte csak az energia takarékos magok mennek, a performance magokat főleg a Zoom pörgeti fel (be van kapcsolva a háttér maszkolás és zaj csökkentése, stb.) de akkor sem indul el a ventillátor. Egy töltéssel vidáman kibír egy napot, ha megyek az irodába akkor nem is viszek magammal töltött (ha nem felejtettem el otthon feltölteni a gépet).
napközben cpu history[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
válasz Hadeska22 #36 üzenetére
Két játékkal játszom, mindkettő hivatalosan elérhető MacOS-en
- mondjuk az hogy hivatalosan elérhető MacOS-re sajnos nem sok mindent jelent. Pl Starcraft 2 is elérhető ráadásul Metal API-val és valami nagyon furán megy az Apple Silicon gépeken. Elemezgettem a render pipeline-ját (igaz csak Windowson) és valami katasztrófának tűnt az Apple Silicon gépekhez. Egyszerűen nagyon optimalizálatlanul használja. (Nem hiszem amúgy, hogy a tényleges Mac-es verzió jobb lenne, mert még az Apple Silicon gépek előtt jött ki.)[ Szerkesztve ]
-
gliskard
senior tag
Apple a Metal API-t igyekszik HW oldalon is standardizálni az összes platformon (Mac, iPad, iPhone, AppleTV). Apple Arcade az intel-es Mac-eken a részben a Metal miatt szenvedés volt, már ha volt Mac-es port az adott játékból. Az M sorozatú gépekkel már nincs ilyen probléma (már csak a széles játék kinálat kellene) mivel már az architektúra is azonos.
Illetve az elmúlt 7-9 évben az Apple erősen elmozdult Mac vonalon a mainstream vásárló közönség iránybába aminek egyik főbb oka, hogy még az iphone/ipad app store nélkül is a szolgáltatások már egy jól látható részét adják az éves bevételnek. Ezért az eGPU támogatás elég marginális igény... -
martonx
veterán
Nem azt mondom, hogy nem fér bele, de amikor megveszek valamit túlárazva (okok, van aki szerint tökéletesen jó áron, ezen ne vesszünk össze), és azzal a szlogennel adják el, hogy it's just work, és pont azért adtam ki érte több pénzt, hogy simán, jól működjön, akkor szerintem nem fér bele.
Ha annyira beleférne, akkor még a mostaninál is olcsóbban raknék össze gépet, és linux futna rajta ahogy van is itthon linuxos házi szerverem.Én kérek elnézést!
-
hapakj
senior tag
válasz Hadeska22 #39 üzenetére
Milyen más dolog a háttérben?
Applenek nvidiával volt rossz viszonyban. Első körben azért mert 2008 környékén elég sok nvidia gpu elégett a macbook pro-kban, aztán meg később, szerintem a Metal bevezetése idején az nvidia nem adta át a GPU doksijait az Apple-nek, s az már nem is használt Geforce 650 / 750-nél újabb GPU-t, s az nvidia eGPU-k sem voltak támogatva. Az más kérdés, hogy utána még az nvidia csinálhatott web drivereket egy jó ideig.Intel meg AMD-vel nem tudok ilyen problémát. Szerintem tényleg az az ok, hogy simán meg akarnak a Radeonoktól szabadulni, mert azt akarják, hogy a fejlesztők elsődlegesen a saját megoldásaikra fejlesszenek, amihez kicsit más megközelítés kell mint egy Radeonhoz.
Nem tudom mire gondolsz Snapdragon X Elite-tal kapcsolatban
-
Igen, valóban, lusta voltam guglizni (köszönöm a helyreigazítást!) . Azt tudom, hogy szeretnék kivezetni, hisz Nvidia GPU-k is régebbi inteles macbookok csak 10-es szériával kompatibilisek, azt hiszem AMD-nél jobb volt a coverage újabb szériáknál. Van valami más a háttérben, vagy ugyanaz mint a Snapdragon X Elite-es laptopoknál --> ARM ?
[ Szerkesztve ]
B.C Rich...Jackson...Ibanez(?)
-
hapakj
senior tag
válasz Hadeska22 #36 üzenetére
Hát ahogy nézem már M1-nek is TB3-ja volt, de nem technikai okai voltak ahogy nézem, hanem, hogy Apple nem akarja az eGPU supportot. Meg akar tőle szabadulni, s csak a saját GPU-ira koncentrálni és terelni a fejlesztőket.
Az Apple GPU-k legnagyobb problémája PC-s játékokkal az architektúrális különbségek. AZ M3-ban elég sokat dolgoztak ezen, hogy rugalmasabban legyen, valszeg ezért javult a dolog.
-
hapakj
senior tag
Fejlesztőként dolgozok
- hát fejlesztőként csak belefér egy kis command line Én is fejlesztettem mind Windows / Linux / macOS -re. Amíg az ember marad egy platformon, meg a saját toolchain-jével (Visual Studio, XCode) addig megy ez a next, next, finish dolog.Jelenleg M1-es Macbook Air-t főleg általános dolgokra használok. Next next finish dolog minden. Sőt itt a fórumban említett vmWare-rel Windowst rakni rá is kb az volt.
De ha az ember fejleszt, főleg multiplatform, azért akkor beütnek a command line dolgok mindenütt. Hobbiprojektemet is úgy raktam össze CMake-kel és társaival. Én mondjuk szeretem is mert automatizáláshoz alap.
-
Igen, a "régebbi" M szériás SoC-knál ez tudva levő volt, ellenben amennyiben nem tévedek azokhoz nem volt TB3-5 szabvány sem. Értelemszerűen külső dock station-ökhöz ez mindenképp jól jön, de szerintem ennek leginkább külső videókártya támogatásnál lenne értelme. M1 pro-t használok és alapvetően nagyon meg vagyok vele elégedve, viszont GPU szinten azért lenne még mit csiszolni rajta. Na most a leakelt benchmarkok alapján az M4 Max már elérné azt a szintet, hogy ténylegesen nem kell külső GPU, viszont az M1 (pro) azért képes megakadni néhol, főképp, ha natív felbontáson szeretnél vele játszani .
Két játékkal játszom, mindkettő hivatalosan elérhető MacOS-en, szóval ezért lenne fontos. Amúgy van asztali PC erős GPU-val, de munkából fakadóan (8 óra kódolás) van, hogy nem szeretnék csak az asztalnál maradni és hurcolászom a gépet a házbanB.C Rich...Jackson...Ibanez(?)
-
martonx
veterán
Egyetértek, írtam is, hogy az új konfigom nem ennyire kicsi, de ettől még nagyon kicsi (a fényképednél maradva kb. a hangfal mérete, röhögve elfér az asztalon, rengeteg üres hely marad mellette, és csak ez számít nekem), cserébe belefér 4 slotnyi ram, 3 SSD, és egy kisebb VGA kártya is, ha kellene a későbbiekben (sőt varázslat, de még procit is fejleszthetek benne a későbbiekben ).
Vannak esetek, amikor fontos, hogy kicsi legyen a gép, de nem akarom a hátizsákomban hurcolni, mert az már feleslegesen kicsi, és feleslegesen kényszerít kompromisszumokra, és feleslegesen fizetek olyanért (extra mini méret) ami nem is kell.Fejlesztőként dolgozok, már nem emlékszek konkrétan, hogy anno milyen problémák voltak, azt tudom, hogy ami windowson next-next-finish volt, az itt kemény varázslás, guglizás, command line próbálkozás volt. Azóta lehet, hogy fejlődött a platform, én mindenesetre maradok a next-next-finishnél, és a fele annyi pénzből összerakott könnyen, olcsón továbbfejleszthető kis windowsos gépeknél.
Nem akarok én semmivel versenyezni, csak leírtam a véleményem, emlékeim.
Te is leírtad, tiszteletben tartom.Én kérek elnézést!
-
gliskard
senior tag
azért az új M4-es macmini-nek teljesítmény/méret hányadosával nehéz versenyezni x86 oldalon. A korábbi 19,7x19,7 cm helyett 12,7x12,7 cm lett az alapterülete, nem sokkal nagyobb mint az Apple TV vagy bármely más média box.
Többször nekifutottam régebben az OSX-nek. Az It's just works nekem mindig command line-os varázslásokkal ért véget.
– ezt kifejtenéd, hogy mit jelent?[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz Sidorovich #4 üzenetére
"Egy teljes értékű erős számítógép ilyen pici dobozban, hangja 0, az alumínium ház konkrétan hideg, fogyasztása meg mint egy LED-es spotlámpáé."
Hasonlókat tapasztalok én is. Folyamatosan meglep a kis mini (M2 Mini 512/16) Dolgozok rajta - kiadványszerkesztés - és semmi negatívumot nem tapasztalok az otthoni Windows-ról való leválásban (40 felett az ember már nem játszik annyit ) A legtöbb általam használt programnak van Mac-es verziója, vagy van alternatívája (na jó az AIMP-nek nincs)
"Az egyik az upselling ár. Alapáron elég versenyképesek, az alap Mac Mini, Macbook Airek mind olyan gépek olyan áron, amire nincs versenyképes válasza senkinek szerintem."
Az ár relatív. Amikor az M2 Mini bejelentése után pár héttel lecseréltem a PC-m, egy jól összerakott PC konfig ami teljesítményben kb. hozta az M2-t, 450-550E között volt. A fenti M2 Mini 500E. Drága? Az! Viszont egy hasonló PC sem sokkal olcsóbb.
"A bővítés ára, ha valaki normális mennyiségű memóriát és tárhelyet szeretne (mondjuk 32GB RAM és 1-2TB tárhely), akkor az alapár több mint a duplájánál járunk."
Ez tény. Sajnos. A RAM-on nem tudsz spórolni, de a háttértáron egy jól megválasztott dokkolóval, külső házzal igen.
"A másik pedig a Windowsal való problémás kompatibilitás."
A Windows kompatibilis a MacOS-szel? Nem. Akkormeg mi a kérdés?
"...egy NTFS fájlrendszerű küldő SSD használata"
??? Miért szeretnél NTFS-t használni MacOS-sel??? Ha köztes adathordozó, amit Windows-zal és MacOS-sel is használsz, akkor ott az ex-FAT.
"A Windows futtatása csak virtuális gépen megoldott, azokból a normálisabb (Parallels) szintén fizetős és baromi drága, évi 50.000 HUF kb."
UTM?
#18 Juhaszatti
"Ebben valószínűleg benne van az is, hogy a telefont szolgáltatótól hozza ki részletre."
És ez miért baj? Sok (15?) év után tervezek a szolgáltatómtól (Voda) telefont venni. Életem első iPhone-ját. Nevess ki 0%-os részletre, 2 év hűséggel. A 2 év "rabság" nem érdekel, 2001. óta vagyok náluk. A tarifámnál jobbat a többi sem nagyon tudna ajánlani. És nem azért akarom részletre venni, mert olyan csóró vagyok, hogy még kenyérre sem telik, ha nagyon akarom 3db 128-as 16-ost is el tudnék hozni. Nem. Hanem azért, mert nincs kedvem egy összegben kifizetni egy olyan összeget, amiért mások autót vesznek. Pedig megtehetném... Befizetem felét, a többit meg kicsengetem 1-2 év alatt.Üdv. V. Körte
-
Juhaszatti
addikt
"tartalomfogyasztásra, facebookra, instára, whatsappra stb. nem kell külön számítógép, bőven elég egy telefon, vagy ha valaki nagyobb képernyőre vágyik, akkor egy tablet"
Nem kell, de nagyon sokaknak van. Sokan jönnek úgy hozzánk is, hogy "általános felhasználásra" kellene egy laptop.
-
K0vasz
aktív tag
szvsz nincs olyan, hogy "otthoni/általános felhasználás". otthoni "számítója" csak a gamereknek van, mert tartalomfogyasztásra, facebookra, instára, whatsappra stb. nem kell külön számítógép, bőven elég egy telefon, vagy ha valaki nagyobb képernyőre vágyik, akkor egy tablet
-
DaVE-1
senior tag
Brutáls igp messze ver mindent ,de szigoruan papíron mert sajnos a játékok nem igen erre vannak fejlesztve...pedig de jó is volna..
[ Szerkesztve ]
-
Üdv,
Próbáltam információt keresni, de nem igen találtam. Az új Macbookok TB4 és TB5 portokkal végre képesek TB3+ csatlakozós eGPU-t kezelni (AMD GPU-val)?
[ Szerkesztve ]
B.C Rich...Jackson...Ibanez(?)
-
hapakj
senior tag
Mondjuk pont ugyanez van fordítva is Ismerős megjegyezte, hogy gáz az M1 Pro-s Mac Mini, mert az ő 16 magos Ryzen-e meg a RTX 4090-ese erősebb nála. Mondok oké
De egyetértek, helyén kell kezelni a dolgokat. A workstation színtű Gamer laptopoknak is megvan a létjogosultságuk a Macbook Pro-kal szemben, illetve a Mac Pro vonal sem úgy tűnik, ahol nagyon előnybe lenne az Apple megoldása.
-
martonx
veterán
Persze tudom, hogy az Apple Siliconok tök jók, csak az alma fanok hajlamosak az összehasonlításkor az M1 idejében volt, már akkor is gyengélkedő Intel 11. gen-t megegyezni maguknak viszonyítási alapként, mert az ember így működik, akkor volt a váltás, mindenkinek az csípődik be, hogy akkor mi volt. Az M1 rohadt nagy ugrás volt Intel 11. genhez képest. Azóta viszont x86 vonalon voltak nagy (és persze nem olyan nagy, mikor hogy) ugrások, pláne Amd vonalon.
Jonsbo C6 házba építettem a konfigot. Sokkal nagyobb mint egy Mac mini, de még így is kicsi. És szuperül bővíthető. És olcsó.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz Sidorovich #14 üzenetére
Jonsbo C6 ház, ez a létező legkisebb, de micro-atx-es ház. Gyakorlatilag kisebb, mint a többség m-itx-es ház. Cserébe nem tudsz bele méretes VGA-t tenni, de nekem a munkához nem is kell méretes VGA.
Viszont bele fér még plusz két RAM, és plusz két SSD is, ha a későbbiekben kellene. Sőt, procit is fejleszthetek benne bármikor
Egy 12cm-es AIO vízhűtő van benne, ezzel 50-55 fok között mozog a CPU hőfok. Eredetileg a ház tetejére szántam, összerakás közben derült ki, hogy oda nem fér, így a ház elejére került, oda viszont elférne egy 14cm-es is, ha a későbbiekben nagyobb kellene.
Alapból csak a radiátor megoldja a proci hűtést, a venti be se kapcsol (stressz teszteltem pár percig, akkor se ment 55 fok fölé a proci hőfok). Ház venti nincs, az sfx méretű tápnak van 92mm-es ventije, de félpasszív a táp, ezzel a procival még sose kellett bekapcsolnia a ventijének.
Dolgozós gép, Docker, Adatbázis, kód fordítás, IDE, kismillió böngésző fül, kommunikációs app fut rajta, nulla játék.Én kérek elnézést!
-
Juhaszatti
addikt
válasz Sidorovich #20 üzenetére
Van igen, de jellemzően nem minden üzletben, és nem is minden modellre elérhető a 0% THM, akkor se ha amúgy van áruhiteles lehetőség. Meg az áruhitelnek közel sincs akkora "kultúrája" itthon, mint a szolgáltatói részletnek hűséggel.
[ Szerkesztve ]
-
Sidorovich
senior tag
válasz Juhaszatti #18 üzenetére
Mondjuk notinál is látok néha lehetőséget akár 0% THM-re részletre, szóval ez ott is adott.
-
hapakj
senior tag
válasz Juhaszatti #18 üzenetére
Ebben valószínűleg benne van az is, hogy a telefont szolgáltatótól hozza ki részletre.
- hja valszeg. Én mondjuk nem azonnal és nem a legújabb modelleket vettem, de MacBook Air, s iPhone 12 összesen megvolt 620 000Ft-ből. Ehhez képest 500 - 600-ért egy flagship telefon még részletre is drága. -
Juhaszatti
addikt
"Jóhát nem feltétlen a magyar átlagpolgárból és a rekord erős forintunkból kell kiindulni "
Erre van rálátásom, úgyhogy ehhez tudok érdemben hozzátenni. De amúgy igen, jogos. Ez tényleg csak a hazai viszonyokat tükrözi.
"De szerintem 400-450 sem sok otthoni átlagfelhasználásra, főleg hány ember kezében látok iPhone Pro Max-okat"
Ez érdekes dolog, mert tényleg sokan vannak úgy hogy megveszik 2-3 évente a flagship telefont, de a notivásárlásnál meg szempont hogy ne legyen mondjuk 250.000-nél drágább, de bírja legalább 5 évig
Ebben valószínűleg benne van az is, hogy a telefont szolgáltatótól hozza ki részletre. -
hapakj
senior tag
válasz Juhaszatti #16 üzenetére
Jóhát nem feltétlen a magyar átlagpolgárból és a rekord erős forintunkból kell kiindulni
De szerintem 400-450 sem sok otthoni átlagfelhasználásra, főleg hány ember kezében látok iPhone Pro Max-okat
-
Juhaszatti
addikt
"Miért ne venne? "
Tényleg nem vesz, ezzel foglalkozom. Az átlag kosárérték itthon notivásárlásnál valóban 400-450 ezer környékén van, de ebben a számolásban benne vannak a 700.000-800.000 vagy ennél drágább gamer gépek, és a milliós workstation-ök is.
Otthoni felhasználásra valahol 150.000-350.000 között keres a nagy átlag. A legtöbben 300 alatt.[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
Szóval ne tegyünk úgy, mint ha x86 fronton semmi fejlődés se lett volna.
- szerintem senki nem tesz így, de tényleg nem állnak olyan jól, Apple Silicon.Többször nekifutottam régebben az OSX-nek. Az It's just works nekem mindig command line-os varázslásokkal ért véget.
- ezt hogy kell érteni? Hackintossal próbálkoztál?S Ahogy kolléga is írta. A Mac Mini-k tényleg kicsik. Már az előző gen is. Szóval engem is érdekelne milyen házat használtál.
-
Sidorovich
senior tag
Milyen gépházba raktad össze? Mert szerintem a legkisebb SFF ház is jóval nagyobb, mint a Mac Mini, de még a Mac Studio-nál is bőven nagyobbak.
Én az idén raktam össze egy miniITX SFF gamer PC-t (7700 - RTX 4070) egy Fractal Design Ridge házba, minőségi alkatrészekből. Alig nagyobb, mint egy PS5, de melegszik és hangos, amin az erős vas miatt nem lepődtem meg. Beállítottam UEFI-ben, hogy a CPU ha eléri a 70 fokot, vegyen vissza. Így 70 foknál nem megy feljebb, de az eredeti teljesítményének 80-90%-át hozza még. Sokat szarakodtam MSI Afterburnerben is azzal, hogy a kártyát undervoltoljam és visszafogjam. A hőmérsékletek így jók lettek, de a zaj maradt. De tudod mi van még, amit viszont sehogy nem tudok kiírtani? Coil whine.
Visszavittem egy videokártyát emiatt, de az újabbal is csinálja. Lehet az alaplap, lehet a táp, de nem fogok most egyesével alkatrészeket cserélgetni emiatt, beletörődtem. Apple Silicon óta Macnél szinte sosincs ventilátorhang, coil whinet meg eleve se hallottam még tőlük. Összefoglalva, az alkatrészek összeválogatásával, összeszereléssel, telepítéssel, beállítgatásokkal szerintem baromi sok idő elment, és az eredmény így sem tökéletes. Szerintem ez jóval messzebb van az "It's just works" élménytől, mint a másik oldalon.Bugokkal én is találkoztam macOS-nél, de kevesebbszer, mint Windows oldalon. Viszont tudod mivel nem találkoztam? Reklámmal és bloatware-el. Egy új Mac nem kéri a bekapcsolás után rögtön, hogy fizessek elő Office 365-re meg Gamepassra. Nincs rá előtelepítve a Netflix, Candy Crush meg a Messenger. Mindezt úgy, hogy a Windows egy fizetős termék, én anno 80.000 HUF-ért megvettem a dobozos Windows 11 Pro-t a Microsoft Storeból. És reklám van benne, meg adatgyűjtés.
Én itthon általános gépnek Mac Mini M2-t használok, de van ez a PC is gaming miatt Windows 11-el, a munkahelyi gépem szoftverfejlesztésre pedig egy Lenovo ThinkPad szintén Windows 11-el. Mindegyiket szidom időnként (a Macet is), egyik se tökéletes vagy jobb mint a másik, csak máshogy szarok.
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
Tudod mi a vicc? 400K-ból raktam össze mini házba ryzen 9600x 32Gb - 1Tb konfigot ami szó szerint hangtalan. Normál használat mellett a processzor 100Mhz!!! alatt mozog, kevesebb, mint 10W a SOC (azaz beleértve az integrált VGA-t is) a fogyasztása.
Szóval ne tegyünk úgy, mint ha x86 fronton semmi fejlődés se lett volna.
Többször nekifutottam régebben az OSX-nek. Az It's just works nekem mindig command line-os varázslásokkal ért véget. Kollégám mac-jét többször láttam úgy összeomlani (ebből egyszer vírusos lett), hogy újra kellett telepítenie.
Szóval én köszönöm, de nem kérek az Apple-ből.Én kérek elnézést!
-
Decske
senior tag
válasz D-LAN|FuRioN #8 üzenetére
A billentyűzet kérdés sajnos bonyolultabb ennél és eléggé egyénfüggő. Mivel egy nap legalább 5-6 különböző billentyűzetet használok és közte a legtöbbet egy kék switches mechanikust, a Mac billentyűzete is csak sokadlagos lenne. Pont ezért számomra, ha nincs egy értelmes visszajelzés, illetve határozott hangja, az egész billentyűzet gagyi hatást fog kelteni. De például volt évekkel ezelőtt egy macbook air szerű asus gép nálam, aminek még rövidebb volt az útja, de például azt imádtam használni, mert volt normális visszajelzés.
De például asszony meg olyan, hogy egy billentyűzet kiosztást szokott meg 10 év alatt és csak olyan laptopot lehet neki venni, aminek ez a kiosztása. És mondanom sem kell, hogy 1000-ből 1 laptop használja csak azt a kiosztást. Fél évig kerestem neki legutóbb, amikor aktuális volt a csere. (Ha néha kell használnom, akkor azt sem szeretem, nem a kiosztás miatt, hanem érzetre az is gagyi nekem.)Igen, mindenhol van a váltásnak költsége. Csak ez is nagyon szubjektív, hogy hol jön el. Az a baj, hogy a Mac mellé mindenképpen kellene még egy Windowsos gép, akkor meg már nem használnám megint túl sokra, mert most az utóbbi évben kialakult nekem, hogy bizonyos feladatokat, csak bizonyos eszközzel végzek el.
Az viszont kimaradt az előző kommentből, hogy a legtöbb átlagember amire használna egy Mac-et arra elég egy belépő iPad is. Ami negyed annyi pénzből kijön, mint egy Macbook Air. Amire meg kellene, arra meg szokott lenni egy régi windowsos gép is a legtöbb emberél. (Például édesanyám csak nyomtatni/scannelni vagy banki utaláshoz használ PC-t, a többire meg van egy iPad-je.)
A memória az egy érdekes dolog. Nekem is van 8 GB-os windowsos 2in1 gépem. Azon legtöbbször csak böngészek, meg ha utazok gépelek, mert a 10"-os gép semmit nem foglal el a táskámban vagy elfér az oldaltáskámban, míg azért egy 14 colos gépről ez éppen nem mondható el. Egy nap amit használok gép 8, 16 vagy 32 gb rammal van szerelve. Ha csak átlagosan böngészek, nincs nagy különbség. De ha tényleg elkezdem használni, mert mondjuk kutatok, word, excel, powerpoint megnyitva több ablakkal, a jegyzetelő alkalmazás megnyitva, háttérben megy a spotify, teams/dc/messenger megnyitva stb, akkor a 8 gb gyorsan betelik és hiába van swap gyors ssd-re, az egész gép lelassul.
Jelenleg úgy érzem, hogy 8 és 16 között van a legnagyobb különbség és a 16 a legtöbb embernek elég, de 32 gb sem árt, ha nem szereted bezárni az alkalmazásaidat.Samsung Galaxy Z Fold 3, Asus Zephyrus G14 (2020)
-
tlac
nagyúr
Olyan alap dolgok nem működnek Macen fizetős külső program nélkül, mint egy NTFS fájlrendszerű küldő SSD használata.
az eszközeikhez a wd meg a segeate is ad ingyen NTFS Paragon Driver for Mac-et
[ Szerkesztve ]
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
Minden komplett platform váltás ilyen sajnos. Újra kell bújni az alternatívákat, szerencsére azért mac os-re is elég sok alternatíva van már. Régóta leszoktam a win környezetről, nekem pl oda visszamenetel nem menne már. Igaz nekem a linux alap az kb muszáj, windowson meghalnék kb. Fura amit írsz, mert az alap gépek is baromi jók m-es szériáról beszélek, 8GB ram és 256 tárhely esetén is szépen pörög a rendszer. Még az intel szériánál gáz volt a 8g ram, itt majdnem lényegtelen. Van egy m2-es air itthon 8gb rammal meg m1-es 13 pro 16gb rammal. 95%-ban nincs érdemi különbség a kettő között. Nálam meg pont a billentyűzet van még amiről képtelen lennék szintén elváltani, mac minihez is inkább megvettem, mert sima logi és társaival egyszerűen nem ment normálisan a gépelés az meg kell nálam. Mecha billt se tudtam megszokni, pedig régen gamer korszakban meg csak az... Szerintem ez is ilyen megszokás kérdése, mac-et úgy próbálj ki, hogy leülsz elé 1-2 hétre és nyomod. Rá fogsz érezni és utána meg más nem fog kelleni.
\'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'
-
Decske
senior tag
A válasz egyszerű. Mert MacOS fut rajta.
Gondolkodtam, hogy melós gépnek vennék egy MacBookot, pont az akksi idő miatt. Meg kíváncsi vagyok, szeretek kísérletezni. Aztán végiggondoltam, hogy a fele alkalmazást amit használok újra meg kellene venni, a másik fele meg nem érhető el vagy kereshetek alternatívát, ami rohadt sok idő lenne. Plusz kollégákat elrettentő példaként látom, hogyan szenvednek vele, ha kilépnek a böngésző - office kombóból. Mindezt fél millióért, 8 GB memóriával és 256 GB háttértárral, amit nem is tudok bővíteni.
A másik ami viszont számomra botrány bármelyik modern MacBookot próbáltam, az a billentyűzet. Ótvar sz@r gépelni rajta, mintha OSB lapot ütögetnék. Semmi út, nem érzek ellenállást, nem érzem, hol éri el az útja alját a billentyű, ha lenyomom. És a gépelést kísérő hang is olyan nekem, mint amikor összenyomom a joghurtos poharat.Samsung Galaxy Z Fold 3, Asus Zephyrus G14 (2020)
-
zhit86
csendes tag
"Windows futtatása csak virtuális gépen megoldott, azokból a normálisabb (Parallels) szintén fizetős"
Bár nekem is a Parallels jött be legjobban, de mióta kapott Apple Silicon támogatást már a VMware Fusion sem rossz annyira és az ráadásként "Free for Personal Use".
Mondjuk végül is sokat egyiket sem használtam... a Parallels-t a trial időszakig kb., a Fusion-t meg csak párszor... inkább leszoktam a Mac-en Windows cucc futtatásról teljesen (egyszerűbb akkor már egy Windows-os gépet is kéznél tartani stb.). -
Sidorovich
senior tag
Lassan 2 éve használok egy M2 Mac Minit itthon, pont ezek miatt figyeltem fel rájuk, amit te is írsz. Egy teljes értékű erős számítógép ilyen pici dobozban, hangja 0, az alumínium ház konkrétan hideg, fogyasztása meg mint egy LED-es spotlámpáé.
Sok szerethető tulajdonsága van, de azért van 2 dolog, ami hátráltatja a terjedését szerintem.
Az egyik az upselling ár. Alapáron elég versenyképesek, az alap Mac Mini, Macbook Airek mind olyan gépek olyan áron, amire nincs versenyképes válasza senkinek szerintem. De! A bővítés ára, ha valaki normális mennyiségű memóriát és tárhelyet szeretne (mondjuk 32GB RAM és 1-2TB tárhely), akkor az alapár több mint a duplájánál járunk. Egy alap Mac Mini M4 16GB RAM 256GB SSD-vel: 300.000. Ugyanez a gép 32GB RAM és 1TB SSD-vel: 700.000 !!!A másik pedig a Windowsal való problémás kompatibilitás. Az, hogy a világ jelentős része megszokta és berendezkedett Windowsra. Olyan alap dolgok nem működnek Macen fizetős külső program nélkül, mint egy NTFS fájlrendszerű küldő SSD használata. Bitlockerről nem is beszélve. Dobták a 32 bites visszafelé kompatibilitás, egy csomó régebben működő játék már nem működik Macen Rosetta-val sem, a Valve be is rágott emiatt az Apple-re. A gaming általános helyzete bár javul, de még mindig siralmas.
A Windows futtatása csak virtuális gépen megoldott, azokból a normálisabb (Parallels) szintén fizetős és baromi drága, évi 50.000 HUF kb.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még pár dolog.De eközben igen, az M1-M4 chipek annyira hatékonyak, hogy egyszerűen az Intel/AMD stb. köpni nyelni nem tudnak azóta. Emiatt próbáltam ki és bocsátok meg nekik túl sokmindent. Lehet jönni azzal, hogy egy 9700X vagy 14900K, meg az RTX 4090 erősebb valamelyik benchmarkban, csak nem passzív hűtéssel, 10-20W fogyasztással.
[ Szerkesztve ]
-
Waikiki
tag
-
paljani
aktív tag
Ebből nem lesz Ultra? Régebben mintha az is lett volna böszme magszámmal.
-
GeryFlash
veterán
Olyanok ultra SOC fronton mint az Nvidia VGA teren, sajat magukkal versenyeznek. Rejtely szamomra hogy nem robbant be a MacOS piaci reszesedese az elmult evekben, foleg ha vkinek 1-2 dolog miatt szuksege van Windowsra akkor most mar paralel tud futni a ket rendszer Macbookon.
Otthoni/altalanos felhasznalasra nincs jobb opcio egy Macbook Airnel.Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest