- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
Ott tényleg jobb az üzemidő ami tök jó, de kb tényleg ugyanez a helyzet. Nem olcsóbbak és sokban néztem, hogy ventilátor van
Jó ez az én hülyeségem, de én nagyon szeretem a Macbook Air szellőző mentes homogén aluminium házát. Ez egy olcsób Ryzen SoC-s Asus Vivobook [link] hát szerintem borzalmas a belső felépítése egy Macbook Airhez képest, kb rengeteg hely van benne még akkunak / passzív hűtésnek, erre beleraknak egy ventit. Ok tudom így olcsóbb, meg több a kopó alkatrész.
Az meg hogy kb az alap M4 is megfogja a Snapdragon Elite X-et teljesítményben az vicces.
Jah és az én 2021-ben vásárolt M1-es Air-em, amikor még azt se tudták mi az AI PC, már megkapta az Apple Intelligence-t
-
hapakj
őstag
Jók ezek az Ryzen SoC-k is néztem, meg átlagos felhasználásra teljesen jók. De ahogy nézem ez a Ryzen 5 4500U még az M1-től is gyengébb, az M4 pedig hozza még egy M3 Pro-nak is teljesítményét. Talán jobban munkára fogható, ha arra kerülne sor.
Amit meg még sajnálok az ilyen Ryzen (vagy akár intel) SoC-kel kapcsolatban, hogy minőségi passzív ultrabookot kb senki nem épít rá, ha meg mégis kb olyan árban van mint egy MacBook Air, akkuidőben meg valahogy sokkal rosszabbak.
-
hapakj
őstag
Hát Magyarországon biztos nem 100$ volt a különbség. Illetve az M1-es Macbook Air-ekre elég hamar jó akciók is voltak én 2021 júniusában már 360e-ért megkaptam.
Aztán 2022-ben az Apple korrigált egyet a magyar árazásain az árfolyamok miatt. Ez itthon mindenképp megdobta a különbségeket
-
hapakj
őstag
Hát úgy egyszerű, ha a leggyengébb M1-t hasonlítod a legerősebb M2-höz
Alapkiépítésben mindkettő 8GB-vel rendelkezett. Alap M1-nek 7 magos GPU-ja volt, alap M2-nek 8. Lényegében 1cm-mel nagyobb kijelző, 1 GPU mag és 100 nittel fényesebb kijelző. Ráadásul M2-esnél volt az asszem, hogy csak egy NAND chipet használtak, szóval a háttér tár lassabb volt.
S két évvel később megjelenéskor az M2 100 000Ft-vel többe került, mint az M1-es verzió megjelenéskor. Szóval összességében annyival többet nem kapott az ember a felárért részemről.
A 15"-s verziót felesleges ide keverni, mert ugye az még drágább és M1-esből olyan nem volt.
Milyen paraméterekre gondolsz amiben nem jobb ?
- az nem írtam, hogy van olyan paraméter, amiben nem jobb, de nem egetrengetően jobb. Főleg két évvel később az extra felár mellett -
hapakj
őstag
válasz
Hadeska22 #36 üzenetére
Két játékkal játszom, mindkettő hivatalosan elérhető MacOS-en
- mondjuk az hogy hivatalosan elérhető MacOS-re sajnos nem sok mindent jelent. Pl Starcraft 2 is elérhető ráadásul Metal API-val és valami nagyon furán megy az Apple Silicon gépeken. Elemezgettem a render pipeline-ját (igaz csak Windowson) és valami katasztrófának tűnt az Apple Silicon gépekhez. Egyszerűen nagyon optimalizálatlanul használja. (Nem hiszem amúgy, hogy a tényleges Mac-es verzió jobb lenne, mert még az Apple Silicon gépek előtt jött ki.) -
hapakj
őstag
válasz
Hadeska22 #39 üzenetére
Milyen más dolog a háttérben?
Applenek nvidiával volt rossz viszonyban. Első körben azért mert 2008 környékén elég sok nvidia gpu elégett a macbook pro-kban, aztán meg később, szerintem a Metal bevezetése idején az nvidia nem adta át a GPU doksijait az Apple-nek, s az már nem is használt Geforce 650 / 750-nél újabb GPU-t, s az nvidia eGPU-k sem voltak támogatva. Az más kérdés, hogy utána még az nvidia csinálhatott web drivereket egy jó ideig.Intel meg AMD-vel nem tudok ilyen problémát. Szerintem tényleg az az ok, hogy simán meg akarnak a Radeonoktól szabadulni, mert azt akarják, hogy a fejlesztők elsődlegesen a saját megoldásaikra fejlesszenek, amihez kicsit más megközelítés kell mint egy Radeonhoz.
Nem tudom mire gondolsz Snapdragon X Elite-tal kapcsolatban
-
hapakj
őstag
válasz
Hadeska22 #36 üzenetére
Hát ahogy nézem már M1-nek is TB3-ja volt, de nem technikai okai voltak ahogy nézem, hanem, hogy Apple nem akarja az eGPU supportot. Meg akar tőle szabadulni, s csak a saját GPU-ira koncentrálni és terelni a fejlesztőket.
Az Apple GPU-k legnagyobb problémája PC-s játékokkal az architektúrális különbségek. AZ M3-ban elég sokat dolgoztak ezen, hogy rugalmasabban legyen, valszeg ezért javult a dolog.
-
hapakj
őstag
Fejlesztőként dolgozok
- hát fejlesztőként csak belefér egy kis command lineÉn is fejlesztettem mind Windows / Linux / macOS -re. Amíg az ember marad egy platformon, meg a saját toolchain-jével (Visual Studio, XCode) addig megy ez a next, next, finish dolog.
Jelenleg M1-es Macbook Air-t főleg általános dolgokra használok. Next next finish dolog minden. Sőt itt a fórumban említett vmWare-rel Windowst rakni rá is kb az volt.
De ha az ember fejleszt, főleg multiplatform, azért akkor beütnek a command line dolgok mindenütt. Hobbiprojektemet is úgy raktam össze CMake-kel és társaival. Én mondjuk szeretem is mert automatizáláshoz alap.
-
hapakj
őstag
Mondjuk pont ugyanez van fordítva is
Ismerős megjegyezte, hogy gáz az M1 Pro-s Mac Mini, mert az ő 16 magos Ryzen-e meg a RTX 4090-ese erősebb nála. Mondok oké
De egyetértek, helyén kell kezelni a dolgokat. A workstation színtű Gamer laptopoknak is megvan a létjogosultságuk a Macbook Pro-kal szemben, illetve a Mac Pro vonal sem úgy tűnik, ahol nagyon előnybe lenne az Apple megoldása.
-
hapakj
őstag
válasz
Juhaszatti #18 üzenetére
Ebben valószínűleg benne van az is, hogy a telefont szolgáltatótól hozza ki részletre.
- hja valszeg. Én mondjuk nem azonnal és nem a legújabb modelleket vettem, de MacBook Air, s iPhone 12 összesen megvolt 620 000Ft-ből. Ehhez képest 500 - 600-ért egy flagship telefon még részletre is drága. -
hapakj
őstag
válasz
Juhaszatti #16 üzenetére
Jóhát nem feltétlen a magyar átlagpolgárból és a rekord erős forintunkból kell kiindulni
De szerintem 400-450 sem sok otthoni átlagfelhasználásra, főleg hány ember kezében látok iPhone Pro Max-okat
-
hapakj
őstag
Szóval ne tegyünk úgy, mint ha x86 fronton semmi fejlődés se lett volna.
- szerintem senki nem tesz így, de tényleg nem állnak olyan jól, Apple Silicon.Többször nekifutottam régebben az OSX-nek. Az It's just works nekem mindig command line-os varázslásokkal ért véget.
- ezt hogy kell érteni? Hackintossal próbálkoztál?S Ahogy kolléga is írta. A Mac Mini-k tényleg kicsik. Már az előző gen is. Szóval engem is érdekelne milyen házat használtál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- SzoftverPremium.hu
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest