Hirdetés
-
Mobilarena
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jézusom
addikt
Srácok!
Engem elkapott a kínai vírus. Kell vennem egy kis ul botot sügérezni meg vörösszárnyúzni. Kicsit tanácstalan vagyok milyen akciójú legyen. Végülis a sügérnek is elég puha szája van, úgyhogy valami lágyabb max 5g bot kellene. Rendelt már valaki ilyet? -
galervin93
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
Igen, a gumizás költséghatékonyabb az biztos.
De nem is igazán lehet egymás mellé tenni a két módszert, a fenék kopogtatós mélyvízi wobblerezést leszámítva eleve már a csali is máshol van felkínálva.
Nálam kb. úgy működik, hogy azzal tolom, amivel van kedvem.
Ez mondjuk minden horgászmódszerre igaz, szóval ha hosszú előkés feederrel lehet fogni a halat, de nekem match-csel van kedvem bíbelődni még harmad annyi halat fogni, akkor azt csinálom.
Ha valamit a fejembe veszek akkor az megy, nem kergetem minden áron a legtöbb hal fogását, inkább a változatosságnak élek. 
Nem volt túl gazdag halban a mai peca, pár kis domi mellett egy kölyök márnát sikerült fognom az Ipolyon. Wobbival, szabályosan szájba.

-
Interceptor
addikt
válasz
üzenetére
Nem tudom, azon a szakaszon ahol én tolom legtöbbször nem működik nekem a hajnali meg kora reggeli időszak wobblerrel sem, sokszor próbáltam már, bár most az "új" helyen is tenni fogok ezzel egy próbát. Alkonyattól, úgy este 11-ig viszont már jobban működik wobblerrel ezekre a halakra is, akkor rabolnak vízközt úgy már sokszor fogtam, de gumival is eredményes olyankor, ezt tapasztalatból mondom.
"6-os fonottal kimenni a Dunára lemenni wobblerezni este/éjszaka az kamikaze műfaj ősszel pláne."
Vállalom, bár abban az esetben már nem csak a 6-os fonott lenne a probléma, én a felszerelésemnél törekszem az összhangra
-
törölt tag
válasz
Interceptor
üzenetére
Te ezeket a halakat amiket most fogtál gumival már olyan helyen fogtad ahová napközben beállt 9-10 órakor vagy délben stb. Hajnali derengésben wobblerezve még azokat foghatod ami mozgásban van megy a kaja után felszínen akár. Ahogy feljön a nap rendesen kb vége ennek akkor mennek vissza a napközbeni helyeikre. Hajnalban vszínű azért nem fogtál mert olyan helyen és módszerrel próbáltad ami nem volt nyerő más vízmélységben vagy helyen voltak .
Kimész hajnali 3 -ra és horgászol reggel hatig felszínközeli wobblerekkel biztos most is ebben a nyári időszakban lehetne fogogatni azért . De amikor elkezd tűzni a nap normális süllő megy a mélybe és az akadóba medertörésekre stb napközbeni helyeire. Esetleg ha küszívás vagy más ilyen könnyű kaja van neki akkor fog napközben felszínen felszínközelben rabolni a süllő , vagy beteg.
De még küszíváson is keresi az olyan helyet ami árnyékos mondjuk egy bokor alatt a partszélben ha nem teljesen nyílt terep. -
törölt tag
válasz
Interceptor
üzenetére
Ha most kimegyek csak harcsázni, de kuttyogatás kivételével csak sötétben indulnék el még csalihalat kell fognom akkor is.
Esetleg este 8-ra kiérni ha csalihalat kell fogni, de lehet inkább világítópatronoznék csalihalra is. Tehát nem a horgászat sötétben hanem az indulás is már úgy történne vagy szürkületben.Régen mikor sokat süllőztem egész évben, nyáron is, szinte tilalom kivételével mindig süllőpeca volt . Akkoriban volt az első csónakom ez volt vagy 20 éve rá voltam kattanva a süllőzésre. Nyáron a legjobban bevált módszer nappali horgászatra fűzött hallal tapogatás. Amikor nem nagyon eszik még annak is csak odaüt , vagy nyammog rajta. Azzal igazán végig tudod kopogtatni nagyon lassan a jó helyeket. Ha nagyon nem eszik akár élő hallal is lehet tapogatni , akár razbórával is lehet tapogatni (azt nem eszi meg akkor semmit kb) . Ajánlom ezt a módszert mert sok olyan helyet lehet vele találni ami tartja a süllőt és lehet gumival kapásod sincs ott ilyen időszakban. Olcsóbb a guminál is beszaggatni (bár már az ólom is egyre költségesebb) és legnagyobb akadókban is lehet vele horgászni. Próbáld meg ott ahol most gumival vannak kapásaid mi történik tapogatva. Ahol csak rávágások vannak koppintások 1-1 lehet fűzött hallal 10 süllőt fognál annyi van ott. Kősüllőről nem is beszélve kis haldarabbal razbórával .
6-os fonottal kimenni a Dunára lemenni wobblerezni este/éjszaka az kamikaze műfaj ősszel pláne.

-
Interceptor
addikt
válasz
üzenetére
Amiket idén fogtam süllőket reggel fél 9-től délelőtt 10-ig jöttek(korai időszakba semmi), utána már nehezebb volt, egy egy kisebb még néha befigyelt. Tavaly meg azelőtt volt, hogy dél meg egy körül is fogtam süllőt miközben köveseztem, de tény napközben a melegben kövesre nagyobb esély van. 320-as bp-i víznél fogtam idén legutóbb köveseket napközben.
Idén még nem próbáltam az esti pergetést, augusztus környékétől szoktam kijárni estére, szóval jövőhéten már lehet, hogy megyek, oda erősebb felszerelést szoktam vinni, olyankor lecserélem az UL-t a 4-es fonottal, és a "bálnázó" 4-14-es ML(xfast) botot viszem a 6-os fonottal

-
jézusom
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Én is azt sajnálom, hogy mi lesz a nagy hallal, meg hogy ha kijött volna akkor lett volna egy szép fogásom
-
törölt tag
válasz
galervin93
üzenetére
Ilyen melegben fényes nappal süllőt fogni pergetve az már kihívás, és szép fogás. Csodálkozom egyáltalán volt kapás. Mondjuk hajnali derengésben még csak csak de mikor már így feljött a nap wobblerrel megfogni az nem egyszerű.
Oké mélyjáratúakkal de az meg a Dunán elég szakadós. Gumival se állnék neki ebben az időszakban. Télen napközben nem sülsz meg és ha megtalálod hol vannak Dunán partról is jó esély van rá. Akkor eszik rendesen .Persze aki igazán komoly pergető az nyomja nyáron télen mindegy milyen idő van.
Már sok éve én csak télen szoktam gumihalazni süllőre, néha még májusban ívás után. Május első hetei időjárásfüggő az nagyon jó süllőre mert az ívásban kiéheztek és mindenre is megy. Gumihalakat úgy kapja el 10 centi körüli is torkában van nem ritkán. Mint télen. Aztán bejön ez a kuka meleg és vége ennek .Még fiatalok vagytok keresitek a kihívást.
Azt is kell, nem tudom van e az a süllő amiért ilyen időben elindulnék pergetni napközben, nincs akkora a Dunában szerintem. 
-
törölt tag
válasz
Interceptor
üzenetére
Szeptember, október, és mostanában amilyen enyhe még a tél is a november de még akár a december se biztos kiesik. Este , éjszaka, felszíni wobblerrel menj le a Dunára. Megjön a kedved néhány peca után hozzá szerintem.
De ne gyerekjáték erősségű cuccokkal próbáld vsz mert a harcsa is benne lesz ebben az időszakban mindig . Visszaforgóknál , ahogy odaért a forgó széléhez a sodráshoz csak megtartani nagyon lassú behúzással ssr9 rapala jobb nem kell vsz. Ha nagyon finom a botod 7-es ssr mert a 9-es karikába hajtja. -
lumpy92
aktív tag
válasz
galervin93
üzenetére
Mindig azzal vigasztalom magam, ha beszakad a műcsalim, hogy más módszereknél fixen bedobálok ennyi pénzt etetőanyagként/csaliként, itt meg csak esetlegesen

-
Interceptor
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Gumizás egyik előnye, hogy olcsóbb, elmúlt két alkalommal párszor leakadtam velük, de szerencsére mindig ki tudtam szedni. Persze függ az adott partszakasztól van olyan hely ahol 5-6 db-ot is ott lehet hagyni egy alkalommal(mostanában kerülöm ezeket a helyeket, pedig sokszor jobban tartja a halat) az már lehet egy olcsóbb blade csali ára, de még mindig egy alap 4ezer forint körüli wobbler ára alatt vagy.
Tudom, alis woblerekkel is meg lehet oldani és akkor a fenti érvelés talán értelmét veszti
Viszont a gumizás számomra izgalmasabb főleg folyóvízen ahogy feltérképezem, kocogtatom az alját.
A wobblerezés is néha elkap, de mostanában hamar ráunok. A blade csali az ejtegetős módszerrel kevésbé untat, talán időnként még eredményesebb is lehet süllőre mint a gumi, csak para, hogy könnyebben leakad mint az offsetes gumis megoldások. -
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Hát igen, a pergetés átka, hogy sokat (sz)akad. Vannak technikák, de van amin már a piócás ember se... Akkor marad a könnyes búcsú, én is bent hagytam tegnap a kedvenc Salmo Minnow-mat, jó pár süllőt meg balint fogott már nekem, a tegnapi süci volt az utolsó.
Persze magát a csalit is sajnálja az ember, de engem az is bosszant, hogy szennyezzük vele a vizet, nyilván nem szándékosan, csak na...Úgy néz ki ma lesz időm pergetni az Ipolyon, az idő is jó, kissé felhős, front előtti, nagyon kíváncsi vagyok.

Nyári kisvíz van, ez a beszűkült élettért miatt általában jó szokott lenni. Domolykó a fő célhal, beeshet még balin, csuka, ma tervek szerint kissé nagyobb csalikkal dobálok, felfelé szeretnék szelektálni. Aztán ha mégsem jön össze, ott vannak még a 2-3-4 centis apróságok, hátha az kell nekik. -
jézusom
addikt
Nekem a süllőzés nagyon nem megy. Tegnap balinoztam,két kisebb után a 3. Elvitte a wise minnow csalimat
nyekkent a fék, kb egy másodpercig volt meg
fc előkével együtt vitte, el volt gyengülve nanofil vége, pedig esk figyeltem rá. Kb 10e értékű csali maradt a Dunában tegnap. -
galervin93
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
Igen, első törésen, feljött érte lentről és nem sokkal a teteje alatt kaphatta el, mert eloszor egyből elakadt egy-két pillanatra, de szerencsére kiszabadult (gyanítom nedvestörlő volt a ludas...).
-
Interceptor
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Grat!

Hm, múltkor haver is fogott hasonló méretű süllőt napközben, hogy a blade csalit csak tekerte balinra, talán az amazonkát. Ahol fogtad a sekélyben a part közelében kapott rá a süllő?
Legjobb feeling a Dunán fogni a ragadozót
#91184 Sungoo: wtf
-
galervin93
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
Igen, szép volt a domi. Nem túl Gyakori vendég a Dunán, én szerintem nem is fogtam még, pergetve tuti nem, de emlékeim szerintem finom szerkóval sem.
Ma reggel-dékelőtt én is dobáltam másfél órácskát a Dunán, igaz wobbival. Jó volt.

Aztán átmentem az RSF-re balin reményében, de tök süket volt. -
Sungoo
addikt
Én meg napokig ültem egy-egyért!
[link] Vigyázat, a lonk nyomokban tik-tokot tartalmaz! -
lumpy92
aktív tag
válasz
Interceptor
üzenetére
Szia! Melyik részen dobálsz? Kőszórás lábánál húzod? Napközben jött, ebben a nagy melegben, vagy reggel?
-
Interceptor
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Ma is kint voltam pár órát a Dunán, egy süllő megint befigyelt:

Volt ezután még két gumilehúzós kapás, eléggé valószínű, hogy süllők voltak azok is, kb ugyanott vágtak rá. Volt még néhány gyors odavágás, gébkapások, meg egy kis balin. Kora délelőtti időszak jó meg a délután úgy néz ki.
Egyedül tényleg eredményesebb, az ember nem dumálja el az időt, meg jobban oda tud koncentrálni.
Zagyvában sem lehet egyszerű halat fogni ahogy írod.
Ha már szóba hoztad a nagy domit, a múltkori domimat láttad?
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Mostanában rá vagy kattanva az uv szűrős hosszú pólókra
szúnyog ellen is nagyon jó.
Ali temu tele van és nagyon jó mintákkal
ugyan akkor van egy decathlonos de nem kapucnis viszont jó anyagú kicsit lyuggatott jobban szellőző szerintem. Vettem egyet kintről az nem annyira szellős, de nagyon jól néz ki.Nem tudtok valami jó anyagút ahol van sok jó minta? Igazábol magyar márkás is jó lenne, de nincsenek jó minták, mindenki csak a logóját reklámozza

-
Steady74
Topikgazda
válasz
KD6-3.7
üzenetére
Szinte mindenki bentre horgászik, kb 40-42m a közepe ha jól rémlik. Néhány gyors dobás a elején 2-3 perces ütemre, hogy legyen bent kaja, közben meg félpercenként lőjj be kukoricát vagy pelletet, amid van szépen folyamatosan. Ki fog állni a hal, rakózni szoktak ott, 11.5 méterben és fognak.
-
galervin93
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
Attól függ.
Partról csak egyedül szeretek, csónakban más, ott kell is a segítség a csónak kezelésében.Ma felavattam a melleacsizmát, tartottam egy gázlós próbát a Zagyvában, dobáltam is egy kicsit, de sajna pont déltájt sikerült, a magas napallás miatt teljesen kint állnak a növényzetben, sokszor totál benne, megközelíthetetlenül. Volt olyan, hogy már ránézésre is tökéletes volt a spot, megdobáltam mindem oldalát, erre csak akkor ugrott ki belőle a domi, amikor én ia odaértem egy-két méterre.
Láttam még egy partszélben pihegő csukszit (rá se bagózott a csalira, az is csak tőlem ijedt meg), meg egy ordas nagy domit, hát nem akarok hazudni, esküszöm amurnak néztem elsőre, aztán leesett a tantusz, hogy nem a pár kilométerre lévő tavon vagyok, hanem a Zagyván, és az bizony egy bitang domi, hát nem akarok hazudni, 45-50 centi, méltóságteljesen úszott el, nem riadt med tőlem, csak finoman odébb úszott (egy teljesen jellegtelen helyen volt, meg sem dobtam...).
Ja meg egy hód uszikált át előttem a víz alatt teljes nyugalomban. Én azért majdnem beszartam elsőre.
-
sasa311
veterán
Ezt kerestem a múltkor a kamerás témára!
https://vm.tiktok.com/ZGeW7KpMK/ -
Interceptor
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Meg az "egymásnak az agytekervényeink a fölvilágosítása" is fontos
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
DG forgatott arra felé: https://www.youtube.com/watch?v=Yf2nELAnq2I&t=2727s
-
Szirtimorc
senior tag
Sziasztok!
Tihanyi bástyákról van valakinek tapasztalata? Sokszor szinte alig van hely, csak nem tudom, hogy a hal miatt, vagy csak a kevés parti horgászati lehetőség az oka. -
galervin93
addikt
válasz
Interceptor
üzenetére
Passzolom a színt, mert persze élőhelyei adottságok meg ilyenek, de amikor fog az ember kettőt ugyanonnan, és az egyik fekete mint az ördög...
Elfordul ponttyal, dévérrel egyaránt.Az a méret még szerintem sem "elhozós", én a másfél-két kilósakat szeretem. A kisebbek hagy nőjenek, a nagyobbak hagy ívjanak.
A pergetés ilyen bicikli, pláne ha nem csak az ideális helyen és időben dobál az ember, hanem egész évben.
Lehet "gépészkedni", ügyeskedni, kitalálni mi kell a halnak, én végső soron ezt szeretem a pergetésben, minimál cucc, és éles szem meg agytekervények kellenek, ha fogni is akar az ember.
-
Interceptor
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Köszi

Csodálkoztam én is, hogy mennyire fekete színű, lehet valami köze van a Duna folyamatos áradásához?
Süllőt már én is vinnék, itt egyértelműen rám lett "parancsolva" a fotó után(bnőm), hogy engedjem vissza. Ezt a halat valószínűleg amúgy sem vittem volna el, túl kicsi volt még, pedig biztatott a szomszéd horgász is, hogy ezt már érdemes
.Legalább mégiscsak fogtál valamit, ilyenkor azt kell becsülni ami van

Itt a Dunán minden alkalommal benne van a betli lehetősége és abból volt jó néhány idén, a törpének is örülnék olyankor. -
jézusom
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Ja egy szép törpét én is fogtam, az is kiszökött.
Kéne vennem egy jó 2 méteres gyűrűs szákot, leszúróm az megvan hozzá. Kínából lehet jókat rendelni?
-
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Na ez a lényeg, jó peca lehetett, sok hasonlót még a botikával.

Interceptor
De szép fekete.
Grat!Én estére ugrottam ki pár órára, sajna nálunk a tavon hétköznap 22 óra a peca vége, pedig nyilván ilyenkor indul be az élet... Egy komoly botavató halacska csak sikeredett, khm.

9 után nagyon megmozdult a hal, jóféle harcsabuffanások és süllős rablások érték egymást, de nem sikerült elcsípnem egyet sem.
Talán még a héten kijutok, aztán jó 10 napig nem leszek itthon, viszont az augusztus közepét-végét megpróbálom megnyomni, akkor a fenti időkorlát nem él, egész hónapban nonstop peca van. Jó volna már tudatosan is harit fogni, meg asszonkának is mindig ígérem a süllő filét...

-
Interceptor
addikt
Dunai süllő partról dobálva:

Ezután még jött két kisebb is, meg a negyedik lemaradt, volt még pár kapás ezen kívül.
Néhány órás peca volt, mivel a megerősödő szél már nem igazán kedvezett.
Felszerelés: UL bot hozzávaló orsóval és 4-es fonottal + gumihal -
jézusom
addikt
Jelentem a spiccbot tesztelve nedvesen is
Nagyon élvezetes finom keszegező szerkóval, igaz horgot picit pontyozó méret felé toltam, mert valamelyik nap megviccelt valami nagyobb. Ma is vitt egy horgot.
Egy két nem is méretes hal azt hittem szétszedi a cájgot de csak kijöttek és nagy élvezetes volt ezzel a kis pálcával, nagyon megérte a pénzt. Több kis potyka meg 2 compó is volt
mind ment vissza. Voltak nagyobb karikák azt meg akartam enni de kiszöktek a szákból 

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Grillo
üzenetére
Áh, horgászbolt most nem kell, az előző éves spájzolások, a csökkenő horgászati érdeklődéssel vegyítve egy szép készletfelhalmozást eredményeztek.
Mióta Szákó mester elköltözött, jóval kevesebbet megyek. Anyukámat el szoktam kísérni postára, és addig a játékboltban a bácsik vigyáztak a Zolikára.
Aki nem ismeri a filozófiámat, én abból indulok ki, hogy a férfi mindig gyerek marad (csak drágábbak a játékai). Egy 55 éves elmúlt nő amúgy is, ki lehetne más ha nem az anyukám?
Hivatalosan a feleségem, a játékbolt a pecabolt, a bácsik meg bőven a gyerekeim lehetnének.
De ők is tudják hogy kissé lökött vagyok.
Szóval a postával szemben volt a játékbolt, de elköltözött, így ritkán megyek. Most a Lidl mellett van, oda havonta egyszer megyünk nagy bevásárolni, akkor szoktam befutni a mesterhez, nem mintha valami annyira kéne, de jó körülnézni, hallgatni a szót, meg azért valamit vesz is persze az ember.
Bár lehet nem hiszitek el, a múltkor azért vettem olyan Sensas vödrös etetőanyagos-sapkás szettet, mert anyukámnak megtetszett a vödör.
-
KD6-3.7
őstag
Préri? 1-es tó? Vélemény?
A 23-as helyet foglaltam le. Helyről alig találtam valamit, de hozzánk közel van. Elegem lett most a vadvizekből. -
Grillo
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Azért valami horgászboltot csak találsz vígasztalódni
-
Zoli bácsi
őstag
Hihetetlen! Jól átvágtak engemet.
Mentünk nyaralni, viszem a pecabotot....Aztán még tó sincs.
Pedig azt mondták, hogy itt van az ország legmagasabb pontya.......
-
jézusom
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Az egy dolog, mert max nem hozunk el. De a dátumot előre kell karikázni.
-
jézusom
addikt
válasz
aladarazurbe
üzenetére
Jo persze.online váltottam, itt a parton nem tudok nyomtatni.
-
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Van egy Turista állami horgászjegy, ezen alapvető személyi adatok + egy QR-kód a beolvasáshoz (ellenőrnek).
Aztán van a Fogási napló, ennek első oldala szintén személyi adatok, a második oldal egy naptár, amelyen az érvényességi idő 3 hónapja szerepel, itt kell bejelölni a horgászattal töltött napokat (mint a "rendes" fogásiban). És ezen kívül van még Fogásösszesítő táblázat, ugyanazzal a kitöltési elvvel, mint a "rendes".
Legjobb tudomásom szerint elektronikusan nem tölthető, csak nyomtatott formában, én is így szoktam kiállítani ha kérik, ez a tuti. 3 A4-es oldal, hogy tutira menjünk, így 2024-ben...
Ja és természetesen a lejárat után a horgászattal töltött napok számát és asszem a fogást is fel kell vinni a horgaszjegy.hu-n az illető profiljába.
Good luck.
-
jézusom
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Thx!
Túrista jegynél hogy működik a fogási napló? Most sógoromnak megvettem az állami jegyet, területit majd este, de nem igazán értem, valahogy online ki lehet tölteni?
-
-
jjohn
aktív tag
válasz
jackal79
üzenetére
Én személy szerint 5000 és 6000-es orsót használok a Dunán, szerintem ennél nagyobb nem igazán kell.
Az elsőnek Nevis Magnum Carp 5000-est vettem, most már 7. éves, de nem volt vele gondom folyón, rengeteg halat fogtam vele, de lassan szanálni kell, még működik csak néha a felkapókar nem úgy műkszik ahogy kellene.
OREEL EDGE 6000 FS 5+1BB nyeletőfékes orsó, ez bírja a nagy kosarakat, lazán kitekerhetem vele nem erőlködik, jó a behúzása. A fék könnyen állítható apró mozdulatokkal, ha kell akkor a felétől egy negyed mozdulat és csontra befékez, nem tapadt le eddig. Igazából azért nyeletőfékes, mert van, hogy ellátogatok tavakra is és ott jól jön.
Decathlonból még az Adonis 5000 Long Cast orsó, ami véleményem szerint jó.
Persze vannak más jó orsók is, ezek az én tapasztalataim. -
sasa311
veterán
válasz
jackal79
üzenetére
Feeder bottal nagyon nem lesz balanszba.
Amúgy kastking sharky 3 (vermerseklettol függően van nyeletos változat is). Azt garantálom bírni fogja, 3 éve busazok velük sárban, xarban, nem kímélve februártól novemberig... És tökéletesen működik, jó fék, könnyű, erős. Ha még meghalt eldobod, fele annyiba kerül mint az általad linkelt és az sem fogja bírni...
-
saen
veterán
válasz
jackal79
üzenetére
Én anno Ali-ról vettem egy Ecooda Black Hawk II orsót 4500-as méretben a dunára. Ez egy full fém tengeri pergető orsó, 479g, széles dobja van, de nem távdobó, Dunára bőven elég. Fékje relatív gyors, de nem annyira, mint egy pontyozó orsónak. Fém klipsze van, tehát lehet ezt is tolni.
Szerintem az ilyen jellegű orsók bírni fogják, bár a vicc az, hogy kb kétszer voltam vele összesen
Ez nincs 50k, meg ha használt jó akkor még olcsóbb. -
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm a visszajelzéseket! Azért is dobtam be, mert nekem nem egyértelmű, hogy feederezésnél is fontos-e a súly, illetve a balansz. Illetve nekem az is fontos, hogy időtálló legyen a bot/orsó. Pergetésnél végigjártam ezeket a lépcsőket. Megvettem az "univerzális" botot (ami nem létezik
) az általam választott jó ár/érték arányú orsóval. Mondanom sem kell, hogy az orsó 1 évet bírt, a botot meg 1 év után cseréltem, mert nem igazán volt alkalmas azoknak a wobblerek vezetésére, amiket a víz megkívánt. Jelenleg 2 db 40-es feeder orsóm van meg 1 Zoli bácsi által ajánlott Lidl-s (kíváncsiságból vettem, de még nem használtam), de ezek iszonyat kicsinek tűnnek és abban sem bízom, hogy a dunai pecát bírni fogják. Korábban ezeket csak tavakon használtam. Szóval olyan orsókat keresek, amik bírják a folyóvízi kiképzést és jó pár évig tudom használni, ezért is dobtam be a surf orsót, mert az elég böszmének tűnik. Megnéztem pár yt videót is a témában és általában 10000-es orsókkal voltak szerelve a botok.
Abban kérném a segítségeteket, hogy folyóvízi feederezéshez melyek az ajánlott orsók? Árban az 50e környéke felelne meg.
Köszönöm! -
KD6-3.7
őstag
Sziasztok!
Pilismaróti öbölben tényleg ennyien vannak? Foglalásokat néztem kb. nincs szabad hely!

Hogy működik ez? Kimegyek aztán leülök egy üres helyre elzavarnak?
-
-
SODIMM
csendes tag
válasz
jackal79
üzenetére
Hasonló cipőben jártam nemrég, csak nekem a súly is számított, fáj a vállam, könyököm, nem szeretem a nehéz botokat, orsókat.
Végül a választásom a Tica SEA mentor 6000-re esett. Bevallom szeretek kipróbálni olyan dolgokat amit más nem.
Ami pozitívum: 7db csapágy, van zsirzó- olajozó nyílás.
valóban 400g, megmértem
gyors fék, és brutál erős
Ami nem annyira jó: szerintem kicsi zsinórvezető görgő
a hajtókar jobb oldalán müanyag persely van nem csapágy, pár száz forintért cserélhető.
A csigás dobemelő fogaskereke müanyag, kiváncsi vagyok meddig bírja, bár szerintem ott nincs akkora terhelés. Gondolom ez az ára a súlynak és hogy olcsó.
Kettőt rendeltem, pár hete használom,nekem bevált. Távolabbi és sodrós részeken is horgásztam, igaz nem túl nehéz kosarakkal.
Szlovák boltból rendeltem, [link] 2-4 napot írnak szállításra, két hetet vártam rá....Szerencsére nem volt még akkor sürgős, de előre fizettem igy kicsit vert a viz. -
jézusom
addikt
Multkor kérdeztem valahol mi a különbség a tű- és csőspicc között. Azt hiszem ez tű. Nagyon vékony spicce van, raktak rá stonfot.
Mellé fogtam egy régi eurostar
spiccbotot ami igaz 6m de kb dupla súlyú. Nem bántam meg. Én igazábol ezekhez az őskori botokhoz tudok hasonlítani, de nagyon örülök hogy megvettem.Frankón már látom, hogy ha bevágok sokkal inkább ülni fog. A régiek csak lengedeztek bevágáskor mint a nyírfa.
Vasárnap megyek rsdre.
-
jézusom
addikt
Jelentem sikerült vennem egy tubertini area pro 5 méterest. Végülis ez tetszett a 6 méteres elég drága volt de hosszúnak is tűnt.
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
Én csak Nagy Dunán pergetek ott is csónakból . Van ahol azt hiszed sosem ér le a 25 ös jig fej
Nagy Dunában azt szeretem ,hogy nem tudod mit akasztasz meg . Lehet csak egy 20cm es köves ,lehet egy szebb haresz vagy csak simán baller .
Nekem azért kell az extra fast ,mert ezzel érzem a csalit . A medium az számomra nem ad kellő visszajelzést . -
PpenoO
őstag
válasz
jackal79
üzenetére
Felejtsd el, feederes halak messziről kiszúrják ezeket az orsókat, nem lesz kapásod

Viccet félretéve minek ekkora orsó feederhez? Erre damilból a Balaton hosszába is ráfér , ráadásul 725gr, kigyúrod magad nap végére. 4,1es áttétellel meg egy kisebb cápát is kitekersz. Nem lesz élvezetes a peca, max ha rapid húshorgász vagy.
Kastking Sharky III, Okuma, Seaknight az alsó polcról. Utána minden felejtő, max a brand marketing ktsgét fizeted ki. Következő kategória egy Penn vagy drágább Shimano. 100 felett meg jöhet a Daiwa is

U.I.: szigorúan szubjektív vélemény, tuti tipphez forduljon hermanyihoz és zoli bácsihoz

-
jackal79
aktív tag
Még 1 kérdésem lenne az orsókkal kapcsolatban. Surf orsók feeder pecára mennyire alkalmasak?
Pl egy ilyen: [link] -
galervin93
addikt
válasz
hermanyi
üzenetére
Én most újítottam be egy vadölőbe, a maga 3-12 grammjával, szintén Nevis, aminek vagy van Reiva párja vagy nincs.

Én alapvetően nem vagyok oda a fast (pláne extra fast) botokért, de nyilván nem kívánságműsor, van amihez szükség van a feszességre. Az más kérdés, hogy sokan ettől várják a csodát (süllős húspergetők felülreprezentálva
), aztán az első koppintásra beqrnak egy olyat, hogy a szeme kiugrik a sütyinekmeg se tud akadni, pedig ezeknek a feszes botoknak egy csuklómozdulat is bőven elég a sikeres bevágashoz.---
Megdobáltam az imént a fonyódi mólót balinra, mondjuk csak egy órácskát szántam rá, de rablás is alig volt, megúsztam kapás nélkül.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Daiwa N'Zon LT 6000 orsóval mik a tapasztalatok? Dunai feederezéshez használnám. Vagy van esetleg dunai pecához favorizált orsó legalább 6000-es méretben? Sodrásban nehéz kosárral is horgásznék, ezért vmi ellenálló cuccra gondoltam. Előre is köszönöm!
-
galervin93
addikt
#napkeltébenkeszegezős

A balatoni match pecának nincs párja számomra.
-
jézusom
addikt
válasz
hermanyi
üzenetére
Idáig kb 20-30 éves spiccbotokkal bohóckodtam, most egy új 20k bot is égésföld. De majd megsuhogtatom, kiderül melyik tetszik. A pergetőknél tényleg kell a drágább, egy Daiwa Procyont 7-21g használok, jó is. 8Kg haresz a legnagyobb vele, de nem törne el nagyobbnál se, nem is mérvadó. Most néztem vannak valami japán carbonleader botok, még vettem is volna mert megtetszett, de nekem lágy kell balinozni, az meg csak ilyen 160 körül van. Amúgy meg van valami taiwani gyártású 100 körül, de azok meg fast akciójúak.
-
brembo
aktív tag
Sziasztok,
Van egy pár éves Nevis Cayman Heavy Feeder 390 botom, amin sikerült az összes cserélhető rezgőspiccet leamortizálnom. Nincs tippetek, hogy hol tudok hozzá (bármilyen, csak méretben kompatibilis) spiccet venni/rendelni? -
hermanyi
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
20 k ért alsó közép botot veszel . Blade 6m ig hobby pecára jó ha kapható . Egy komolyabb viszont 60-70 ezertől indul, főleg arra a pecára amit te is szeretnél . Amit írtál tömeg a dekás botra , na nekem majdnem olyan nehéz a 7m es bolom felgyűrűzve orsó tartóval ,de csak majdnem mert nincs ennyire nehéz . Egy jó 6m es spicc max 250g . Pergető bot meg 50 alatt már nincs is ami használható is .
-
Steady74
Topikgazda
válasz
jézusom
üzenetére
tudom, hogy unalomig ismétlem, de megéri elmenni Szarvasra Sziszihez. Ha odatelefonálsz előtte, hogy mikor lesz ott, végig tudja mutatni a spiccbotokat úgy, hogy megfogja a spiccet meghúzza lefelé, te meg kapaszkodsz a bot másik végébe. Fogod látni a különbséget. Megéri szerintem.
Alapvetően 5m-ig szerintem mindegy majdnem mit veszel. 5m felett már nagyon érződik a fizika, ha kevés karbonnal párosul. Lomha, lassú, lusta nehéz bot, vagy feszes gyors. És utóbbiaknak ára van. Persze nem kell a csillagos égre gondolni, van 120k-ért is spiccbot, de egy ET Blade 6m az az a bot, ami pariban van a legjobb botokkal tulajdonságát nézve, viszont árban meg 30k körül van. Viszont alig lehet kapni, sajnos. -
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Nem, egyszerűen csak annyi, hogy az olcsóbb kategóriás botok úgy 5-6m-ig tudnak pariban lenni a drágább, minőségibb cuccokkal. Egy olcsóbb 5-ös bot mondjuk 180 gramm, egy elit bot 120. Nincs nagy különbség. 7 méterben meg egy olcsó mondjuk 450 gramm, a hipiszupi meg 280. Na azt meg fogod érezni.í (Nyilván a számokat csak megközelítőleg mondtam.)
Spiccbotot látatlanban 5 méteres hosszig merek venni, ott a leírt önsúly alapján nagyjából be lehet lőni, mire számítson az ember.
Felette viszont már kell a próba, mert az önsúly mellett hatványozottan fontos a súlyeloszlás. Hiába könnyű egy bot, ha orrnehéz, illetve lehet olyan is, hogy egy bot nehezebb a másiknál, de jól van kisúlyozva, a nyélrész felé esik a súlypont, akkor könnyebb tartani.
Pontosan ez a helyzet a 6-os ET Black Spider Slimmel, 6 méterben árához képest tök jó helyen van a súlypont, így szemet lehet hunyni a súlya felett (ami szintén nem egetrengető egyébként). -
jézusom
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
ezek szerint nem legenda, hogy 6m a határ amÍg jók a botok. Mi lehet ez valami gyártástechnológiai malőr?
-
jézusom
addikt
válasz
lumpy92
üzenetére
Milyen fém karika? Azért nem Írnám le a decathlonos saját márkákat, nem hinném hogy egy nevis vagy et jobb. Persze most tényleg legalább súly alapján jónak tűnnek. Na mindegy valahova elnézek ahol meg lehet suhogtatni.
Nekem bejön a decathlon horgász részlege, multkor egy fiatal srác frankón tökre vágta a pergetést, rám is sózott egy botot
De most nyárra lefosztottak mindent. Régen vettem a barn40 wobblereket, volt hogy első dobásra adta a sügért
-
jjohn
aktív tag
Pár éve már elég értelmes a horgász részleg, Budaörsön meg kivált kép. Már nem hajtják csak a saját márkát, hanem O'reel, Silstar, Mitchell, Eurostar, Okuma, Daiwa orsók tekintetében. A feeder botokat kicsit drágállom saját márka tekintetében. A spiccbotok minőségre jók, párat megtapogattam könnyű és kézre álló. Nem beszélve a 2 év garanciáról, a saját termékekre. Most azt nem tudom a 2 év másra is vonatkozik e. És nem nagyon szívóznak a garanciával, persze azért nem lehet hülyének nézni őket.
Horgokból Drennan, Delphin, Mikado, Timár....., ellenben az ár kicsit magasabb szerintem. -
galervin93
addikt
-
PpenoO
őstag
Hogy mik nem vannak a decathlonba...

Kendermag-Tigrismogyorós pop up 12-14mm.
-
lumpy92
aktív tag
válasz
jézusom
üzenetére
Szia!
A linkelt botot nem ismerem. Én inkább az ismertebb horgászbot márkák közül választanék. Árban egy sávban mozognak. Ahogy nézem, azért 260g körül már vannak 6 m-es botok. Linkelek párat, amiket hirtelen találtam:
Nevis Dynamic Pole 600 - 234g
ET Black Fighter 600 - 260g
Nevis Tidal Pole 600 - 264gui.: a decathlonos bot végén lévő fém karikát amúgy is célszerű lesz stonfo gyorskapocsra cserélned, emiatt meg úgyis horgászbolthoz kell fordulj.
-
jézusom
addikt
Hali!
Szeretnék venni egy spicc botot vöröszszárnyúra, tenyeres karikára. Olvastam régebben, hogy ilyen 6 méterig érdemes venni, utána sokkal drágább a jó spicc bot, de mindegy is elég a 6m.
Ez milyen lehet? dobósúlyról semmit nem Írnak. Sajnos üzletben nincs kitéve.
Ahogy nézem 323g a 6 méteres bot, jónak tűnik. Persze ez nem a dobósúly, de ez is számit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- KFA2 8 GB GeForce RTX 3070 Ti - garanciával
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia) - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ez mondjuk minden horgászmódszerre igaz, szóval ha hosszú előkés feederrel lehet fogni a halat, de nekem match-csel van kedvem bíbelődni még harmad annyi halat fogni, akkor azt csinálom.
Ha valamit a fejembe veszek akkor az megy, nem kergetem minden áron a legtöbb hal fogását, inkább a változatosságnak élek. 

nyekkent a fék, kb egy másodpercig volt meg 

szúnyog ellen is nagyon jó.

Gondolom az 500a-est használod?