Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Magyarországra is megérkezett a Poco M8 5G
- Telekom mobilszolgáltatások
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
Ha tudsz Droidot úgy, hogy van alatta egy korrekt Java alapod és van tapasztalatod C++al, akkor a C# váltás elég gyors. Én épp egy nem kezdőknek szánt (OO tudást feltételez) C# kurzus anyagát nézem át, kb abból áll a kódolás, hogy stackoverflowon nézem, hogy az adott nyelvi element C#ban hogy írják, de egyébként kézreáll, mint egy kesztyű.
-
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy munkalehetőség, be kéne áraznom magam.
3 éve foglalkozom androiddal, egy garázscégben, egyedüli droid programozóként. Mellette az ELTE IK-n tanulok proginf-et. Tehát főképp android, java és egy pici C++ programozói tudásom van, de foglalkoztam már Pythonnal, javascripttel is.
A cég 3 hónapja keres senior C# programozót, nem találtak senkit, aki hajlandó lenne "vidékre" (Bp-től 25km) kiutazni hozzájuk. Eljutottak olyan szintre, hogy már én is jó lennék nekik, level0 C# tudással, betanulási hajlandósággal

2 programozó van a cégnél, én lennék a harmadik, kb 1 hónapom lenne felzárkózni olyan szintre, hogy önállóan kisebb feladatokat el tudjak végezni. Anno az androiddal pontosan ugyan ezen mentem keresztül, egyedül a nulláról autodidakta módon tanultam meg mindent.
Mit gondoltok mi a reális pénz nettóban, amit nem pofátlanság kérni? (30 óra/hét!)
A váltás oka egyébként a szakmai fejlődés, a közelebbi munkahely, az izgalmasabb feladatok és persze a pénz lenne

-
EQMontoya
veterán
Aktuális greatest fail: alany begyün interjúra, egész jó, egész jó, bár amikor kódolnia kell, lassú és bizonytalan. Gondolkodtunk, hogy mit kapjon, aztán utána beszélek a HR-rel, aki utánunk interjúztatta. Srác beszólt nekik egy ilyet: hát, ebben a nyelvben én már nem tudok hová fejlődni...
Ez ugye alapból olyan mondat, amit soha, sehol, de hogy ezt képes egy olyan interjú után betolni, ami azért nem sikerült tökéletesen... Agyam eldobom.
És ez egy 10+ év tapasztalattal rendelkező senior fejlesztő. -
axioma
veterán
Elorebocsatom, hogy nem vagyok szakember, de azert leirom, amit eddig a kulonbozo cegek errol magyaraztak, aztan valogasson ki-ki aszerint, hogy mi a jelenlegi cegenel a szokas

1. a kulfoldi kikuldetesi napidij eloszor is egy (ado)jogi kategoria is, ezert ilyen formaban adjak [ha kint tolt legalabb 6 orat a munkavallalo, akkor kevesebb vagy nulla adoval kaphatja] - ennek napi maximuma euroban meghatarozott, biztosan 50eur alatti, de erre ra lehet keresni
2. indoka: a szokasos lakohelyen eltoltott 1 nap (ideertve, hogy ott a lakasod, kozlekedesi berleted stb.) es a kinti tartozkodas (mas arak, tobb mindent nem tudsz csak szolg.-t fizetve igenybe venni, mittudomen otthon van konyha vacsorat csinalni olcsobban vagy kivasalni az inget a masnapi targyalasra vs. ezeket mint szolgaltatas megvenni) kozti kulonbseg fedezese.
3. abban nem vagyok biztos, hogy ennyit koteles-e a ceg adni, de ha tobbet ad, akkor azt adozni kell (ezert nalunk kikuldetes utani 2. honapban kevesebb a netto, mert a kp megkapott valuta egy reszenek az adojat ott vonjak) -- ahol eddig voltam, a kedvezmenyesen adhato napidijat azt mindig adtak
4. ezen felul van a dologi koltsegek teritese, de itt ugye mar lehet cegenkent jatszani, hogy mi az amire ugy tekintik, hogy a napidij fedezi, mi az, amire nem [na meg persze mi az amit az apeh elfogad koltsegszamlakent... sot volt ahol pl. tomegkozl. jegy is jo volt, nem kellett kulon szamla rola]
5. az utazas ideje, mivel munka celjabol tortent, munkaido... annak megfeleloen jar arra is a munkaber -
FLx
addikt
Pedig vagy kapcsolat van. A szállás térítése teljesen más tészta, azt eleve fizetik. De napi élethez szükséges költségek, mint pl. kaja, vagy elszámolással mennek vagy napidíjjal. A kettő nem járhat együtt. Ahol nagyon jó fejek, ott nem napidíjaznak, hanem elszámolhatsz mindent amit költéttél magadra és kész.
-
Atos23
senior tag
-
azbest
félisten
Szerintem nem "vagy". A normál bér persze jár akkora is.
A feltétlenül szükséges költségek, utazás és szállás megtérítése is alap. De például a reggelit már nem térítik meg, anélkül foglalták. Napidíj* pedig ezen felül van, például étkezésre.Érdekes is lett volna, ha nem térítik a szállást, amikor volt kolléga, akinek a havi fizuja kevesebb volt, mint a szállodai 3 nap díja.
Igaz ez egyetemen volt. Ami vicces volt, hogy ha jól emlékszem akkor 30 pénz volt a napidíj. Ha angliába ment valaki akkor 30 gbp, ha usa-ba, akkor 30 usd, ha németekhez, akkor 30 euro. Furán veszi ki magát, de lehet romániai útra meg 30 lej, bár inkább nyugatra tartottak.
szerk: * bár lehet a napidíj részre vonatkozólag van választás, hogyan oldják meg
-
kovsol
titán
Én amikor kint voltam kaptam ugye a normál fizetésemet, és ezen felül adtak napi díjat ami országonként eltérő volt, hogy milyen árszínvonal van, ez volt úgymond a költő pénz amiből az étkezés és kisebb vásárlásokat állni kellett. Bőségesen állta, nagyjából a fele meg is maradt minden nap.
Szálloda, repülő, taxit, mosatás céges amex-el ment, számlát persze meg kellett tartanom és leadni. -
Def26
félisten
-
Nerd
aktív tag
Szerintem az osszeget az adott cegtol kerdezd meg.
Eddig ahany helyen voltam ott jart napidij a kikuldetesert a normal fizetesen felul. Koltsegeket szinten alljak (utazas (itt nem feltetlenul csak a jegyeket, hanem akar valamekkora osszeget az idodert), szallas, napi 1 kaja stb...)...
Az hogy a napidij osszege mennyi az szerintem ceg fuggo, nem hiszem hogy van ra meghatarozott osszeg.
-
Def26
félisten
Üdv.
Bocs, hogy itt kérdem, hátha tud valaki mondani valamit. Kérdésem az lenne, hogy tudja e valaki, hogy külföldi kiküldetésnek milyen napi díjazására lehet számítani? Neten nem igazán találok semmi használhatót.
-
EQMontoya
veterán
válasz
Ursache
üzenetére
Senki nem mondta, hogy ez jó.
Ez leginkább rossz.
Meg leginkább annak köszönhető, hogy elkülönített költségvetés van sok dologra, és a megfelelő döntések nem a megfelelő szinteken születnek, hanem sokszor lényegesen fentebb, ahol már csak számok látszanak az egészből. Ez a legtöbb nagy cégnél így megy, ha megnézed: ha Te mondjuk több lóvét kérsz, nem a főnököd dönt róla, aki valóban ismeri a munkád minőségét, a hozzáállásod, stb., hanem az Ő főnökéne a főnöke, a HR bevonásával, tehát akik kb. nem tudnak semmit rólad. Max kikérik valaki kompetensebbnek a véleményét.
Ennek ékes példája, mikor kb. egy új billentyűzetet is a hárommal fentebb, lehetőleg más időzónában és országban lévő ember approve-ol, tehát a 30 dolláros tételről egy olyan ember dönt, akinek az órabére mondjuk 200. Remek.
-
-
EQMontoya
veterán
-
Mai reggeli meglepetés, május elején egy cégnek a próbafeladatát beküldtem. Most visszahívtak.
-
törölt tag
Nem: férfi
Kor: 28
Munkakör: Java EE
Végzettség: Mérnök infó Msc.
Tapasztalat: 1 év Java, 1 év Script
Nyelvtudás: angol felső, német alap
Fizetés: bruttó 550k
Hely: Budapest -
kovsol
titán
Nekem van diplomám, de azóta se használtam szinte semmit az ott tanultatokból.
Én mondjuk üzemeltetés vonalon melózom, talán az adatbázisokról tanult dolgokat minimálisan hasznosítottam az elején.
Egyedül a SAP-nál kérdezték meg interjún, hogy ugye a diplomám megvan? A többi helyen max miután felvettek kértek fénymásolatot róla miután már felvettek. -
D@ve89
tag
Jó ez a fórum.
Akinek diploma nélkül sikerült boldogulnia, bizonygatja a diplomanélküliség igazát, aki diplomával boldogult, ő pedig a diploma előnyeit. Persze, hogy parttalan a vita mindenki látott már reprezentatív mintát.
Én meg lassan lenézve érzem magamat, mert voltam olyan hülye, hogy megcsináltam a bsc + msc képzést informatikai területen. (Szerk.: Mondjuk lehet tényleg vannak problémáim, mert a Válasz gombot is elrontottam.)Azért van még két csoport akikről nem sok szó esik: akik diplomával voltak sikertelenek és akik diploma nélkül.
-
EQMontoya
veterán
Persze ha arról beszélünk, hogy lehet-e ugyanolyan jó Java programozó egy diplomás/nem diplomás, akkor a válasz az, hogy nagy valószínűséggel lehet. De ennél a felsőoktatás többről szól.
Az a probléma, hogy a piac zöme ilyen munkákat ad, és sokan váltanak azért állást, mert egyetemi diplomával nem elégíti ki a 10 éves kód hegesztése.
-
djgeg
őstag
Attól erre még nem normális érvelés ez "A probléma ott kezdődik, hogy nincs összehasonlítási alapod, mivel sohasem jártál egyetemre. A hasznosságát az tudja megítélni, aki elvégezte."
amit te toltál.
Egy nem tudhatod, hogy nem jártam egyetemre és valaminek a hasznosságát nem csak az tudja megmondani, aki átélte. Tudom milyen járni napalin egyetemre? Nem. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem lehetek tisztában az felsőoktatási rendszer előnyeivel/hátrányaival. Főleg mert azóta része vagyok, van elég közvetlen rokon akit átesett rajta, és dolgoztam együtt elég bugyuta barommal akiről nem feltételztem volna pl egy programtervező matematikus végzettséggel fejlesztő, hogy alapvető gondjai voltak a saját nyakatekert logikáján kívüli gondolkozással és problémamegoldássa, 0 csapatmunka és sorolhatnám. Rengeteg negítív példa és ettől még nem mondom azt, hogy hülye aki egyetemre megy... de nehogy már az egy "elit" értelmi szint és logikus gondolkodást, rendszerszemléletet stb adjoj/legyen amit nem lehet elérni csak egyetemmel?Erre amúgy nem reagáltál, kíváncsi vagyok pedig:
""Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
BSc diplomával: 5 év tapasztalat
MSc-vel: 3 év
diploma nélkül: 9 év"
Itt meg nem tudom mi a bajod? Matek megy? Ez pont egyenló elbírálás, más kérdés, hogy attól még nem igazságos pont a diploma nélkülivel szemben. Mitől lesz jó csapatvezető? +9 év szakmai tapasztalattól és emberi kapcsolattól, vagy MSc + 3 év tapasztalattól?" -
törölt tag
A hazai felsőoktatást inkább látókör szűkítőnek nevezném.
Szerk.
Azt meg nem tudod, hogy mennyire bővült a látóköre azokban az években úgy, hogy nem egyetemre járt.Nekem a saját tapasztalatom az, hogy autodidakta módon informatika terén sokkal több dologról hallottam csak úgy érintőlegesen, majd mikor elkezdtem dolgozni, akkor szintén, mint a képzés alatt. Lehet te mást nevezel látókörnek, de én azt, ha sok olyan területre van némi rálátásom, amelyeket mélyen viszont nem ismerek.
-
válasz
üzenetére
...de sosem azért mert úgy gondolnám, hogy kevesebb tudást szedtem össze 3-4 év melóval mint ugyan ennyi egyetemmel.
Lehet, hogy "jobb" lett volna, de csak a szociális élet és kapcsolatépítés célzattal.
Erre reagáltam, és továbbra is tartom. Az egyetemen nem csak szaktárgyakat tanulsz, nem csak programozást, nem csak azt, ami érdekel. Ezt hívják látókör bővítésnek. És ennek jó részét nem lehet megszerezni autodidakta módon. Persze ha arról beszélünk, hogy lehet-e ugyanolyan jó Java programozó egy diplomás/nem diplomás, akkor a válasz az, hogy nagy valószínűséggel lehet. De ennél a felsőoktatás többről szól.
-
törölt tag
Azért, mert látatlanban ugyanaz az érvelési hiba, mint a tekintélyre hivatkozás. Ugyanúgy mondhatná neked is bárki egy anonim fórumon, hogy azért nincs igazad, mert még nem láttál ilyet, vagy olyat, csak ez épp nem vita, hanem mint mijor 2 ember azon vitatkozik, hogy melyikük a hülye.
-
savoo
addikt
Erről van egy májusi tapasztalatom.. Utolsó kör volt már a vezérigazgatóval, az előtte lévő körben mondták már, hogy ez csak ilyen formalitás, ott azért megint előjött a bér kérdés, próbáltak alkudni, de mondtam, hogy nem engedek abból amit már megbeszéltünk (így is az alja volt annak amiért váltottam volna), hát mondanom sem kell, hogy nem vettek fel..
Pedig ez egy olyan cég (egészségügy) ahol van lóvé dögivel... -
törölt tag
válasz
proci985
üzenetére
Egyébként amiket írsz, az alapján ég és föld a felsőoktatás ott nálatok, mint itt. És ennél nagyobb baj, hogy amikor felmerül, hogy abba az irányba kellene fejleszteni itthon is, akkor jönnek a huhogók, hogy ne a piacnak képezzük az informatikusokat, mert mi lesz 20 év múlva, meg amúgy is a szemlélet. Ennek fényében pedig fenntartjuk az elavult oktatási rendszerünket.
-
törölt tag
Nyilván aki nem osztja a véleményedet, annak nincsen megfelelő tapasztalata, látóköre. Velem is eljátszottad anno ezt az "érvelést", csak az első kört buktad, mert én kijártam a felsőoktatást, de az ultimate " érvet", hogy túl szűk mikrokörnyezetben mozgok, már nem lehetett hová tenni.
-
-
KMan
őstag
válasz
Viszlát
üzenetére
Magyarorszagon a diploma arra jo, hogy behivjanak allasinterjura es ott majd rakerdeznek a tapasztalatokra. Kulfoldon inkabb a tapasztalat fontosabb, es az interju vegen rakerdeznek a papirokra

Amugy a berigeny is forditva megy: Magyarorszagon az utolso pillanatig titokban marad a fizetes, kulfoldon vagy nyilvanos es bele van irva a hirdetesbe, vagy mar az elejen kozli a HR-es hogy ez a pozi ez a szint amihez ez es ez az osszeg tartozik.
-
válasz
Jhonny06
üzenetére
Bár nem mindenki osztja a véleményem, de ott vannak a különböző Java cert-ek...azért a Master-ig eltolni elég kemény...és biztos nem sok embernek van világ szinten.(jó, nem 2 fillér) Úgy gondolom azzal némi tudás is együtt jár már... De ugyanez MS oldalon is megvan csak pepitában... Itt a lényegi rész az, hogy készülsz a vizsgára és elég sokat tanulsz közben. A vizsga már csak a pozitív visszaigazolás...
-
Bela24
újonc
Sziasztok.
Szeretnék érdeklődni hogy most Budapesten mennyit lehet keresni kb 1.5 év Android fejlesztő tapasztalattal?
Nagyon fontos lenne minden segítség válasz. Előre is köszönöm. Üdv. -
kovsol
titán
Egyébként ez a sok kérdés inkább a másik topicba (Álláskeresés, interjú, önéletrajz) lenne való. Bár szerintem ugyan azok nézik mind a kettőt.

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
EQMontoya
üzenetére
Nem magyar MSCm van. MSCn alig volt valamibol vizsga itt, viszont kb mindenbol elvartak a bazinagy beadasokat megfelelo metodikaval. Ertsd legalabb egy limitalt scopeju literature survey mindhez kellett, sulyosbitaskent neha interjukkal / experimenttel megspekelve. Innentol hiaba tudja a statikus tudast felszedni, ha nem tudja applikalni az ember, akkor nem lesz jegye.
Targyakat egyebkent valamennyire ki is lehetett cserelni.
-
EQMontoya
veterán
válasz
üzenetére
Legalább alap szinten, mondjuk ^, $, [], pont, plusz és csillag jeleg működését, ilyenek.
Ha mondjuk egy lofgile-ból kell kiszedni a du. 4 és 5 közötti, warning típusú üzeneteket, az ne tartson 5-től 6-ig.
proci985:
MSC/MA meg gyakorlatilag az utobbira fokuszal, tehat ha az ember csak s**gelni tudja az anyagot, akkor IT teruleten BSC folott bajban lesz.Sajna ez faszság, másról sem szól az MSc, mint számodra alig szükséges vagy teljesen szükségtelen tárgyak seggeléséről, ezért hagytam ott.
És jelenleg minden kollégának, akit formálisan vagy informálisan én vezetek, vagy MSc-je, csak nekem nincs.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Jhonny06
üzenetére
CCNA/CCNP szokott rendszergazdaknal.
fejlesztonel nem lattam ilyet.
---
diploma nyugaton egyebkent ilyen keteselyes, hogy mennyire kell. anelkul viszont helyikent is nehez IT melot talalni (foleg elso melonal, bevandorlokent pedig ez az elso helyi melonak felel meg). diplomaval ugy, hogy az ember tud programozni, tehat mondjuk van SQL / Java-C#-C++-C-PHP / HTML-CSS hatterbol legalabb az egyik a harombol betonstabilan, ugy egesz jok a lehetosegek.
volt csoporttarsaknal nagyon nem volt kulonbseg programozasi tudasban, viszont attol fuggoen, hogy a diploma le lett e tolva, a munkakeresesi ido napokban (diplomaval) illetve honapokban (diploma nelkul) volt merheto. persze volt egy srac aki diploma nelkul is architectkent kezdett, de o par evig gyakorlatilag az egyetemi halozat egyik fo fejlesztoje volt. viszont, itt hozza kell tenni, hogy mindenki folyekony volt a csoportban a helyi nyelven, a bevandorlok is.
amit (#7017) EQMontoya leirt, azt kb az itteni felsooktatasban megkapja az ember. Pl BSCn a 400 ora C++nak a ketharmata labor, es meg erre jonnek az egyeb laborok ahol az ember csak hasznalja a nyelvet. Meg erre jon a tobbi fo nyelv, hasonloan tobbszaz oras laborokkal PHP/HTML/JAVA/SQL teruleten. logikai kezseg nelkul meg valameddig el lehet menni, de harmadeves targyaknal bejonnek a kutatasi cikkek illetve hogy azokbol kell sajat tudast epiteni, az meg elegge nehez megertes nelkul.
MSC/MA meg gyakorlatilag az utobbira fokuszal, tehat ha az ember csak s**gelni tudja az anyagot, akkor IT teruleten BSC folott bajban lesz.
-
djgeg
őstag
válasz
skristof
üzenetére
Nem fejlesztő vagyok és ha csak az érdeklődésem nem változik meg gyökeresen akkor nem is leszek. (Ezek mellet pl C# és Java kódba napi szinten kell belenéznem ritkán belenyúlnom)
A hol az titok (értelmes egyetemen
), de amúgy gazdinfón vagyok most levelezőn (estin voltam, de nem volt rá időm normálisan), és kb a felénél.(#7019) Mercutio_
"Nem te képviseled a tipikus diploma nélküli munkavállalót és hozzáállást azt azért remélem vágod?"
Kicsit nehezen de "vágom", hogy végül mit akarsz mondani
Szerintem nem a diploma teszi az embert, se tudás se semmilyen téren. 8 általánossal is lehet valaki annyira logikus és probléma megoldó mint 1-2 diplomával. Valami ilyesmit hívnak IQ, nak ?!
Nem mondom, hogy a felsoktatás rossz és értelmetlen. Annyit állítok, saját példámból is, hogy munka és önképzés mellet bőven el lehet érni sőt túlszárnyalni a felsőoktatás adta lehetőségeket, azok mellet, hogy előrébb vagyok 3-4 évvel és már inkább az a gond, hogy a bigott barmok túl fiatalnak tartanak adott dolgokhoz, miközben a tapasztalatom és a tudásom bőven megvan hozzá."de a nagy számok törvénye mégis azt mutatja, hogy egy diplomás és egy OKJ -s közül előbbi nagyobb eséllyel ugorja meg az elvárt szintet és/vagy fejlődőképesebb"
Hát ez eléggé relatív... mi az az elvárt szint és mit jelent a fejlődőképesebb? Nagy számok törvénye pont nem alkalmazható egy ennyire specifikálatlan helyzetre.(#7021) Tapsi
Ez sima általánosítás... Én meg bőven több hülyével találkoztam diplomával mint anélkül (munka kapcsolat). Akkor vonjam le azt, hogy arányaiban a diplomások hülyébbek?
Állás hírdetések téren meg max a multik ahol merevebbek, de már pl BT nél is rengeteg pozihoz nem "kötelező" a diploma.
"Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
diploma nélkül: 9 év"Itt meg nem tudom mi a bajod? Matek megy? Ez pont egyenló elbírálás, más kérdés, hogy attól még nem igazságos pont a diploma nélkülivel szemben. Mitől lesz jó csapatvezető? +9 év szakmai tapasztalattól és emberi kapcsolattól, vagy MSc + 3 év tapasztalattól?
Én inkább lennék egy 9 év szakmai tapasztalattú ember csapatában mint egy MSc+3 év es alatt. -
válasz
Viszlát
üzenetére
Igen, csak ez arról szól, hogy diplomás esetén 100-ból 5 hülye, nem diplomásnál meg 60. Nyilván a számok nem stimmelnek, de az arányok azért hasonlóan alakulnak. Ezért van az, hogy komolyabb álláshirdetéseknél mindenhol követelmény a diploma. Az más kérdés, hogy annyira nincs fejlesztő/üzemeltető, hogy megfelelő tapasztalat esetén megelégszenek érettségivel is. Már ahol.
Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
diploma nélkül: 9 év -
Viszlát
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Keszseggel elismerem, hogy egy felsooktatasi kornyezetben bizonyos dolgok elsajathatitoak, esetleg inspiralo lehet a kornyezet, a tanarok, tanulotarsak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy tovabbra is az egyenen mulik mindez leginkabb. Munkaltatoi oldalrol nezve viszont ezen a teruleten szinte zero a jelentosege, legalabbis elveszik a valos tudas jelentosege mellett. Valoszinuleg ezert nem kerdeztek engem sem egy arva szoval sem, es ezert sokadlagos szamomra is interjuztatas soran. Nem jartam egyetemre, igy elkepzelni sem tudom hogyan lehet ugy diplomat szerezni, hogy kozben funkcionalis analfabeta az illeto, de szamtalan ilyen ult mar velem szemben, en meg csak vakartam a fejem, hogy mit kezdjek olyannal akinek egyszeru logikat igenylo kerdesek is komoly fejtorest okoznak...
-
Mercutio_
félisten
Nem te képviseled a tipikus diploma nélküli munkavállalót és hozzáállást azt azért remélem vágod?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Reál szakokra nem bejutni nehéz, inkább bentmaradni...
És persze, diplomások közt is akad gyengébb képességű (mint minden szakmában) de a nagy számok törvénye mégis azt mutatja, hogy egy diplomás és egy OKJ -s közül előbbi nagyobb eséllyel ugorja meg az elvárt szintet és/vagy fejlődőképesebb.
-
EQMontoya
veterán
Most nyilván nem írhatom le, hogy miket szoktunk kérdezni interjún, de úgy nagy vonalakban:
-Legyen valami képe algoritmuselméletből.
-Az adott programnyelvből legyen legalább egy közepes szinten. Ez alatt azt értem, hogy ha vannak is hiányosságai, nagyon sötét folt ne legyen, alapvető fogalmai legyenek minden témakörben.
-Ismerjen alapvető linux commandokat, meg tudjon írni egy regexet
-Nem hátrány, ha józan paraszti ésszel meg tud oldani középiskolai szintű matematikai problémákat. -
djgeg
őstag
Azt senki se mondta, hogy nem kezdtem el azóta a csoda felsőoktatási képzést.

Amúgy meg, elég dilettáns diplomással dolgoztam eggyütt az évek alatt és nagyon kevésben véltem felfedezni a logikus gondolkodást és az egyszerű problémamegoldást.A Probléma amúgy ott kezdődik, hogy sok ember itt azt hiszi, hogy a diploma a lényeg. Nem nem az, a diplomát is meg lehet úgy szerezni, hogy szinte 0 értelmet nem vernek a fejébe a végén a friss diplomásnak. Elég ilyet láttam.
Ha dolgozni kezdesz és mellé képezni magadat olyan témában ami érdekel (és plusz hasznos lehet a jövőben) akkor bőven össze lehet szedni annyi hasznos tudást amivel szépen lehet karriert indítani. -
djgeg
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
"A sulival egy csomó olyan megoldási módot, logikus gondolkodást és megoldási sémát tanulsz meg észrevétlenül ami aztán beépűl, szóval erős túlzás, hogy 20adrangú a suli."
18 évesen elkeztem melózni. Saját döntés (mehettem volna egyetemre is felvettek normális helyre)
Néha úgy gondolom jobb lett volna ha elmegyek egyetemre, de sosem azért mert úgy gondolnám, hogy kevesebb tudást szedtem össze 3-4 év melóval mint ugyan ennyi egyetemmel. Persze ehhez az kellet, hogy képezzem magamat olyan témákban ami érdekelt is. Lehet, hogy "jobb" lett volna, de csak a szociális élet és kapcsolatépítés célzattal.(#7013) Jhonny06
Hát talán MS MCSE, data vagy BI. Ismerek olyat aki mind a kettőt kimaxolta, és szépen keres vele, de eléggé specifikus. -
Ha már itt tartunk: fejlesztőknek van bármilyen gyártói vizsga(féleség), ami ér is valamit? Eddig nem igazán láttam, főleg üzemeltetési területen jellemző, nem?
-
Viszlát
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem akarnám újrakezdeni a vitát, de Angliában ez gyakorlatilag nem igaz. Tudom, hogy az otthoni diplomafétis után nehéz elképzelni, de itt a kutyát nem érdekli milyen végzettséged van, legalábbis azon a szinten ahol egy átlag fejlesztő/akármi IT-s mozog. Pontosan tudja mindenki, hogy lókukit sem jelent. Az egyéb képesítések is csak akkor ha van mellé kézzelfogható tudás.
-
kraftxld
félisten
válasz
Mercutio_
üzenetére
Persze, de ha valaki belátható időn belől dobbantani szeretne, nem hiszem, hogy belefér az idejébe egy MSC + még után szakmai alapozó cégnél, mondjuk némi csúszással, ez legalább 6-7 év.
Úgy jobban lehet haladni, ha a nyelvtanulásra fekszik rá az ember, közben némi szakma + vizsga, első külföldi szakmabeli melóhely összejön, aztán 1-2 éven belől látszik, hogy érdemes-e ráállni BSC/MSC-re. -
Mercutio_
félisten
-
Félig off, de nem találtam jobb topikot:
Eléggé tele van a bugyrom az országgal, úgyhogy elkezdtem az egyetemet, PTI BSc.
Ha minden igaz C#-t fogunk tanulni, közben kerestem ismerőst helyi multinál és próbálok keríteni magamnak egy gyakornoki pozíciót 2.-3. félévtől.
Úgy tervezem, hogy lesz 2+ év gyakorlatom, legalább 2(angol-német) középfokú nyelvvizsgám, mire végzek.
(ha belefér, angolból még nekifutok egy felsőfoknak, elég rég vizsgáztam belőle, nem fog ártani)Mik azok a képzések/képzettségek/készségek amik segíthetnek elhelyezkedni a szakmában külföldön?
(cisco és ms képzések elérhetőek szinte ingyen) -
EQMontoya
veterán
Az interviewk alatt kell megpróbálni kiszűrni.
Pontosan. Siralmas is a felvételi ráta, az elmúlt 3 hétben vagy 5 embert interjúztattam, és egyre sem tudtam volna jó szívvel mondani, hogy vegyük fel. Elég silány a felhozatal.
Sok olyan jelentkezik c++ fejlesztőnek, aki c-ben fejleszt és g++-szal fordít, sokan egy szerencsétlen regexet nem tudnak megírni... És ezek nem az egyetemről frissen szabadultak, hanem van pár év tapasztalatuk. -
Miros
csendes tag
válasz
EQMontoya
üzenetére
Tákolt (sokszor legacy) project mindenhol van. Én inkább a minőségi szemléletre, komoly felvételi szűrésre, gondolkodó architectekre, agilera, a greenfield projecteknél az alapos technológia választásra stb gondoltam. Da abban is igazad van hogy ez is csapat/project specifikus. Az interviewk alatt kell megpróbálni kiszűrni.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - OFF topic
- Apple asztali gépek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen autót vegyek?
- Gaming notebook topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- LEGO klub
- Milyen nyomtatót vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 14 M4 MAX 14 32GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető Deák
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Air 13,6 M4 10CPU/10GPU 16GB/512GB SSD TOUCH ID - Magyar Azonnal Deák tér
- Apple iPhone 16 Pro MAX 256Gb, White Titan, Makulátlan állapotban, kártyafüggetlen, 3év , 100% akku
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4013
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB,Uj, Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Számlát nem kell hozni, a 3 napra jut kb. 250e ft.

Akinek diploma nélkül sikerült boldogulnia, bizonygatja a diplomanélküliség igazát, aki diplomával boldogult, ő pedig a diploma előnyeit. Persze, hogy parttalan a vita mindenki látott már reprezentatív mintát.
Pedig ez egy olyan cég (egészségügy) ahol van lóvé dögivel...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)