Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Qtya123

őstag

Lenne egy kérdésem nekem is, hátha sikerül kitalálni, hogy mi lenne a legjobb "tálalás".

Szóval 10 hónapja dolgozom egy USA multinál vámügyintézőként. Más területről érkeztem, tehát kb 0-ról kezdtem itt. Tudni kell a cégről, hogy a 6 fős beosztotti + 1 manager összetételből a managert és egyetlen beosztottat leszámítva 1 éven belül mindenki lelépett. Mikor én oda kerültem, akkor még 3-an voltak a régiek közül, de idő közben jobb offer/kényelmesebb munka miatt ez a kettő is lelépett, szakmailag ők a legnagyobb veszteség, mert a lead agentről és a supervisorrol van szó.

Azóta újra teljes a létszám, én is sokat tanultam, kb a top 2 vagyok a csapatban, a manager rám és egy másik beosztottra számíthat, mi ketten vagyunk, akik a legtöbb dologhoz értünk (plusz maga a manager).
    Viszont így 10 hónap után már átlátom annyira a helyzetet, hogy megállapítsam a következőt:
    Igazából a tanulási folyamat és az erőforrásaim jó 70-80%-a arra megy el, hogy a cég belső rendszereit ismerjem meg. Nagyon komplex, nagyon túlbonyolított (amcsi rugalmatlan és túlszabályozott cég) és rengeteg belső programból nyerjük ki az adatokat, nagyon túl van tolva ez itt. A legtöbb cégnél meg van nyitva a vámügyintézéshez szükséges program, meg az Outlook és emailben jönnek az ügyfelektől az adatok és ennyi. A vámon van a fókusz. Itt nem. Nálunk kapásból 9-10 féle rendszerből kukázzuk ki az adatokat, attól függően, hogy melyik partnernél, melyik kell, majd a saját rendszereinkben dolgozunk vele és az utolsó lépésként toljuk át a vámszakmai programba.

A rendszer komplexitását mutatja, hogy az utolsó 2 új embert úgy vette fel a cég, hogy direkt idősebb, tapasztalt vámügyintézőt akart felvenni, hogy ne a betanulással menjen az idő. Na az egyik 30 éve van a pályán, a másik 10 éve, de csak ámulnak, hogy mi ez a túlbonyolított, ezer belső rendszeres folyamat, ők a pályafutásuk során sosem találkoztak ilyen túlbonyolított munkafolyamattal. Nem is megy nekik, hiába van vámszakmailag jó tudásuk, ha a belső rendszerek átlátásában és kezelésében elvéreznek és leköti az energiájukat.

A fentiek azt eredményezték, hogy itt elsősorban a hülye belső rendszereket tanulom és a piacképes vámszakmai ismeretek elsajátítása háttérbe szorul. Mivel mindenki új, tűzoltás van, a manager is csak megmutatja az új feladatoknál, hogy mit hogyan kell, de arra értelem szerűen nincs ideje, hogy elmagyarázza vámszakmailag, hogy mit miért, kb csak az megy, hogy ide ezt kell beírni, oda meg azt írd. Vannak dolgok, amiket magamtól megtanulok így, illetve magamtól jövök rá, de sok dolgot gépiesen csinálok, nem tudom miért, csak annyit, hogy "mert azt mondták".
    Ugye a két tapasztalt, de új embertől sem tudok kérdezni, mert arra megy el a kapacitásuk/idejük, hogy a belső rendszerek megismerésével küzdenek, lényegében én magyarázok nekik.... Amúgy jó lassan is haladnak, mindkettő 50 éves, a vámügyintéző szakmát ismerik, de a komplex számítógépes rendszerekben, meg a 3 monitoron való dolgozás nem megy nekik, lassúak nagyon, látszik, hogy még nem a digitális világban szocializálódtak.

A felsoroltak miatt mikor meglesz az 1 évem, váltani akarok, mert itt szakmai tanulás nem sok lesz, csak ölöm bele az időt a cég saját rendszereibe, meg speciális hülyeségeibe, aztán piacképes tudás nem annyi jön, amennyit szeretnék. Szerintetek egy interjún a miért váltasz kérdésre ezeket érdemes elmondani? Kérdezem mindezt azért, mert sok helyen azt olvasom/hallom, hogy ne mondj negatívat a korábbi cégedről....

Nálam most tényleg nagyon igaz és nem sablon szöveg, hogy azért váltanék, mert itt nem tudok a kívánt módon és irányba fejlődni.

Új hozzászólás Aktív témák