- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
válasz
bambano #2289 üzenetére
Jó, teljesen jogos. Úgy értem, a mai friss jogsisok jelentős része ül 3 betűs csodákkal felszerelt autókba. Na ők azok, akiknek 1-2 éve vezetés után nem adnék elektronika mentes autót a seggük alá. Igazából 3 betűs elektronikai csodából is csak keveset adnék, mert sokan olyan helyzetbe hozzák magukat, amiről kiderül, hogy már az elektronika sem segít...
Nekik az egyetlen ok , ami miatt oktatnám a motorféke, hogy mit csináljon ha valami elszáll és nem akar megállni az autó. De itt vége is a történetnek, mert mire eszébe jutna, hogy tanítottak valami izét, már régen megfogta az oszlop vagy a szántóföld...
Szvsz az oktatás két legfontosabb része a járműkezelés és az elsőbbségadás megtanítása. Utóbbira szerintem nem fektetnek elég hangsúlyt. Nem kevésszer állok sokkal többet valaki mögött mint kellene, mert fogalma sincs, hogy esetleg elsőbbsége lenne. De ugyanez fordítva is igaz, nem kevésszer kell erőteljesebbet fékezni, mert valaki nem tudta, hogy neki ott meg kellett volna állnia (vagy csak nem érdekelte?) -
Xantomas
őstag
válasz
bambano #2287 üzenetére
Abban igazatok van, aki nem ma tanult vezetni, annak a motorféket erőltették.
Aki meg ma tanul vezetni, és ''holnap'' lesz kocsija, az általában nem új autót vesz (az elszigetelt eseteket ne vegyük gorcső alá, pl hogy kap apucitól egy mergát, vagy 30 éves korára jött meg a kedve vezetni, és venni szeretne egy új kocsit)
Fiatalok, vagy a családi kocsit nyüstölik, vagy vesznek párszázért egy közel húsz éves használtat. Ott viszont nincs semmilyen hárombetűs rásegítés, csak a fizikai kontaktus a pedállal, és a kormányművel.
Személy szerint én is az utóbbi kategóriába tartozok. A családi autót őszintén szólva túl erősnek érzem, lévén, hogy lóerőben majdnem 3x-osa amin tanulok/tam. Amilyen autót szeretnék egy bő fél éven belül venni, az igazából egy ~20 éves elektronika temető.
Szerintem nincs ezzel baj. Majd úgy 5-6 év múlva mikorra a használtautó piacról eltűnnek a rásegítés nélküli járművek, akkor majd lesz értelme a feleslegesnek tűnő dolgok elhagyása, addig nem.
Különben is. Oktatóm mindíg kihangsúlyozza, hogy a jogsim csak feljogosít az önnálló tovább tanulásra. Az alapokat tanítják meg, a szokások mindenkinél másképp alakulnak ki többnyire autótól, és hozzáállástól függően. Valljuk be, igaza van.
Mod: Még utólag, motorféket nem használunk kanyarban, csak egyenes haladás esetén, ergó motorfékkel kanyarban megcsúszni...
[Szerkesztve] -
jerry311
nagyúr
válasz
bambano #2287 üzenetére
Ahol az ABS segít az nem az a helyzet, amikor motorféket kell használni.
Illetve motorfékkel ha valahogy sikerül is megcsúsztatni az autót, akkor is más jellegű a csúszás, hiszen a kerék nincs blokkolva.
Motorfék tipikusan hosszútávú vagy kis mértékű lassításra használandó, illetve csúszós úton. Szvsz az ABS még mindig nem olyan jó, az még mindig csak arra képes, hogy visszavegyen a fékerőből, ha blokkolt a kerék., ergo blokkolt kerekes csúszásokban realizálódik a a fékezés. -
-
Rommel6600
őstag
válasz
bambano #2279 üzenetére
Azért nem hülyeség a motorfék tanítása, nem véletlenül égeti le a sok puding a féket hegyvidéken.
A 'tízóra-tízperc' kormányfogásról meg annyit, hogy találkoztam nemrég egy oktatóval és Ő mondta, hogy az már elavult és a 9-3 óra fogást tanítják, ugyanis ilyen fogással vészhelyzetben is el tudod forgatni a kormányt akár 180°-al is. Ezt megerősíteni nem tudom, nekem egy éve még a 10-2est tanították, utánna az oktatóm is azt kérte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban jogvédett szellemi termékeket (szkennelt szervízkönyv, stb.) megosztani szigorúan tilos!
Aki mégis megteszi, azt figyelmeztetés nélkül véglegesen kitiltjuk.
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest