- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #1250 üzenetére
Help->Check for Updates->Install JIndent
-
loszerafin
senior tag
Sziasztok,
JDeveloper-t használok és olvastam egy helyen, hogy ha beírom :
/**
akkor egy template alapján beszúrja a javadoc commenteket, de úgy, hogy beleírja a
paraméterek neveit, meg a @throes-t meg a @return-t is.Pl. itt : [link]
Nekem csak ennyit ír be:
/**
*
*/Nem tudja valaki, hogy lehet jobb javadoc template-eket beletenni a jDeveloper Studio Edition Version 10.1.3.3-ba ?
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #1239 üzenetére
Közben találtam pár okot, amiért egyébként se működne a dolog:
Tomcat 5.5 nem kompatibilis java ee 5-tel, szóval 1.4-gyel kellene próbálnom vagy tomcat 6-tal.Feltettem Windowsra a Tomcat5.5-öt, hátha könnyebb lesz.
A NetBEans 6-ban meg felvettem szervernek a Tomcat-et, ez látszólag meg is történt,
de mikor elkezdek egy Enterprise projectet, nem tudom szervernek kiválasztani a Tomcat5.5-öt, csak a glassfish-t. Pedig ha "Add"-dal próbálok hozzáadni, látszik, hogy a windowsos Tomcat fel van véve a szerverek közé.A Tomcat bin-jébe belemásoltam a *.bat állományokat, úgyhogy ez nem lehet a probléma, meg működik is a tomcat, kipróbáltam. Igaz, áttettem 8180-as portra, hogy ne zavarja a GlassFish-t.
-
loszerafin
senior tag
Próbálok java EE-s dolgot csinálni, az alapoknál tartok:
1. Linuxra telepítettem Tomcat 5.5-öt, működnek a példák.
2. Windows-on NetBeans 6-tal csináltam egy Hello World Enterprise Application-t. A NetBeans mindent megcsinált, én csak az index.jsp-t módosítottam egy kissé.
3. NetBeans tudja futtatni a saját GlassFish szerverével.Próbálnám ezt a HelloWorld application-t a Tomcat-ra feltenni és onnan futtani. Ez sehogy se megy:
A Tomcat Manager-rel deploy-oltam a szerverre a war fájlt. Ez látszólag megy, bár a visszajelzés csak egy "OK", nem az hogy "OK, deployed to .... path" vagy ilyesmi.
A szerveren bekerül a könyvtárstruktúrába a /var/lib/tomcat5.5/webapps/EE_HelloWorld-war.war fájl és ugyanide egy EE_HelloWorld-war könyvtár, amibe a war tartalma van kibontva. (Eddig ez a hely teljesen üres volt)A böngészőből viszont sehogy se tudom elérni. Ráadásul a Tomcat Manager-ben se látszik a listában az EE_HelloWorld-war.
Ha újra akarom deploy-olni, akkor "FAIL - War file "EE_HelloWorld-war.war" already exists on server"-t kapok.Előre is köszönöm a segítséget
KL -
loszerafin
senior tag
Régebben írtam erről:
http://logout.hu/iras/java_hozzaferes-vezerles.html -
loszerafin
senior tag
válasz
VinoRosso #1219 üzenetére
Közben megértettem, hogy olyan kártyajátékot akarsz írni, amit még nem csináltak meg.
Próbáld meg: magyar kártyával a makaót.
5-5-öt osztanak, egyet felcsapnak (nem lehet különleges lap), azután színre színt vagy formára formát, sorozni lehet.
Különleges lapok: VII-es:következő játékos kettőt húz
Ász: következő kimarad
Felső: színt kérhetsz
IX: számot kérhetsz
Ha a következőnek van ugyanolyan különleges kártyája, azzal semlegesít. A VII-esek összeadódnak, azaz ha A,B játékos is letett VII-est, akkor C-nek 2+2 lapot kell húznia. -
loszerafin
senior tag
válasz
VinoRosso #1212 üzenetére
Ja és azt még meg kell emlitenem hogy MIDP 1.0 és CLDC 1.0-ás apival toljuk, szal ha lehet akkor valami ősirégi forrás legg
Hát, ez nem szerepelt az eredeti kérdésedben.
1. Ha vmi rajta van a neten, azt a google megtalálja
2/a. Ha vmi angolul könyv alakban elérhető, akkor azt az amazon-on megtalálod
2/b. Ha magyar könyvet keresel, akkor bookline, alexandra, stb.
3. Ha vmi csak egyetemi jegyzet formájában terjed, akkor az adott egyetem könyvtárában keress (ott vannak diplomamunkák is)
4. Ha programozást akarsz gyorsan tanulni, akkor
a, keress egy crash course tutorialt (max 4 oldalasat)
b, keress példaprogramokat, futtasd, alakíts rajtuk
c, tűzz ki egy egszerű célt (snake, mastermind, vmi kértyajáték, tank-attack) és kezdd el csinálniSzvsz az egyetemi oktatások nagy részét el lehet felejteni. Ritka az olyan ember, aki vmi up-to-date dolgot tanít és profin csinálja, profin ad elő és nem félti a tudását.
-
loszerafin
senior tag
válasz
VinoRosso #1210 üzenetére
sun:Learning About the Mobile World
Ezzel mi a baj?
Google 1. találat -
loszerafin
senior tag
btotyi válasza telitalálat.
Annyit hozzáfűznék, hogy induláskor _nem_ az API doksi a megfelelő, hanem a tutorial-ok.
Aztán, ha kedved van, pl. ilyesmi:
[spaceInvaders] -
loszerafin
senior tag
válasz
Dare2Live #1203 üzenetére
A Java core-hoz ezt:
Sun Study Guide -
loszerafin
senior tag
válasz
Dare2Live #1199 üzenetére
htmldoc tud ilyet, de szvsz nem éri meg. Azon a tutorialon 1 hét alatt végigmész, kár 1 napot elvesztegetni nyomtatással, formázással.
(Meg nem is annyira jó, didaktikailag. Persze nem rossz indulásnak, de nem elég mély, se nem elég jól felépített. Ha angolul tudsz, ezernyi másból válogathatsz, pdf-ben) -
loszerafin
senior tag
[OFF]
Kipróbáltam a chat.hu-t és a java applet a 251-shosts.hostoffice.hu gép 23-as portjára kapcsolódik. Mivel a helyi hálótokon szigorú szabályok kötik a netezést (jelszavas proxy),
gondolom, a 23-as portra nem mehettek ki.Esetleg kérdezd meg a helyi rgazdát. Vagy olvasd el a helyi számítógép használati szabályzatot, abban benne kell lennie minden tiltásnak.
[/OFF] -
loszerafin
senior tag
Nem vagyok jártas ezen a téren, de elképzelhetőnek tartom, hogy a nem pc alapú szerverek piacán más JVM-ek is döntő szerephez jutnak.
Abban biztos vagyok, hogy pc-ken a Win XP és (M$ JVM vagy SUN JVM) felállás a tipikus.Ha pedig tesztelni akarsz, akkor a legtipikusabb felállásokat kell megnézned, esetleg érdekességképpen egy-egy különlegességet megmutatni.
(Pl. ilyenre gondolok: a userek 99%-a Win XP-t használ M$ JVM-mel, a tesztprogramod 10 egység alatt fut le. De ha Brutál OS-t használnának akkor Grgth cég JVM-jével 2 egység alá is mehetnek...)Gondolom, ide már eljutottál:
[link] -
loszerafin
senior tag
Gondolom, az M$ és a SUN a legelterjedtebb.
Ha csak procit akarsz tesztelni és csak "asztali" gépekbe valót, szerintem mindegy, melyik JVM-et használod, csak az összes tesztedben legyen ugyanaz az oprendszer, ugyanaz a jvm és vagy csak appleteket nézz, vagy csak futtatható alkalmazásokat.
Ha appletekkel tesztelsz, maradj egyetlen böngésző egyetlen változatánál. -
loszerafin
senior tag
"Adott proci jó-e java-ban", szerintem ez a kérdés maga megér egy kis boncolgatást.
Minden nagyon szvsz, amit írni fogok:
Egy java programmal nem a processzort próbálod ki, hanem elsősorban a JVM-et, hiszen a JVM-en/ben/on fut a program.
Ha ez igaz, akkor a kérdés így hangzana: "Mennyire jól fut egy adott JVM egy adott processzoron?"
Na most ha ezt továbbgondolom, akkor egy JVM akkor passzolna egy processzorhoz a legjobban, ha arra az adott processzorra lenne lefordítva, így a JVM ki tudná használni az adott processzor specialitásait.
Ha ez egyáltalán lehetséges, akkor a következménye az lenne, hogy JVM-et nem "x86"-os processzorhoz töltenénk le, hanem pl. AMD Athlon XY-hoz vagy Intel Core 2 duo XY-hoz vagy VIA akarmi ZW-hez.
Viszont erre utaló jeleket nem találok. Persze lehet, hogy a java parancs megvizsgálja a gépet, és a processzorhoz legjobban passzoló JVM-et indítja el...
Ellenben léteznek különböző JVM-ek (MIcrosoft, SUN, de még van pár másik is) amiken lefogadom, hogy egy adott java program különböző sebességgel fut le. Tehát azt mérhetnénk, hogy egy adott java program melyik JVM-en fut le a leggyorsabban.
Felhívnám a figyelmed, hogy mindaz amit írtam, merő spekuláció...
-
loszerafin
senior tag
Innen:
Ez segíthet
(egy div-et pozicionálhatsz)function getRefToDiv(divID,oDoc) {
if( !oDoc ) { oDoc = document; }
if( document.layers ) {
if( oDoc.layers[divID] ) { return oDoc.layers[divID]; } else {
//repeatedly run through all child layers
for( var x = 0, y; !y && x < oDoc.layers.length; x++ ) {
//on success, return that layer, else return nothing
y = getRefToDiv(divID,oDoc.layers[x].document); }
return y; } }
if( document.getElementById ) {
return document.getElementById(divID); }
if( document.all ) {
return document.all[divID]; }
return false;
}
function moveDivTo(x,y) {
myReference = getRefToDiv( 'mydiv' );
if( !myReference ) { return; }
if( myReference.style ) { myReference = myReference.style; }
var noPx = document.childNodes ? 'px' : 0;
myReference.left = x + noPx;
myReference.top = y + noPx;
}Ha a célod animáció, akkor :
-
loszerafin
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #1142 üzenetére
Már korábban akartam írni, hogy érdemes ilyen "kis" programoknál megtanulni a kód-dokumentálást, unit tesztelést és a többnyelvűséget
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/i18n/index.html
http://java.sun.com/j2se/javadoc/writingdoccomments/
http://www.devx.com/Java/Article/31983/0/page/1 -
loszerafin
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #1138 üzenetére
Remek.
Kissé átpofoztam a kódodat, de nem tudom kipróbálni:
int[] dx={25,85,145,25,85,145,25,85,145};
int[] dy={50,50,50,110,110,110,170,170,170};
int[] keyCodes={512,2,1024,4,256,32,2048,64,4096};
int keyIndex=(int)(Math.random()*9);
sprite.next(dx[keyIndex],dy[keyIndex],keyIndex);
lm.paint(g,0,0);
flushGraphics();
int keyState=getKeyStates();
if ( (keyState & keyCodes[keyIndex]) !=0 ){
score++;
}
else{
if(keyState!=0){
score--;
}
}A keyCodes tömb számai helyett jobb lenne enum-okat használni, úgy érthetőbb lenne a program.
Az else ágban a keyState!=0-nak utána kellene nézni, tényleg azt jelenti-e, hogy nyomtak gombot.És azt hiszem, itt mindent megtalálsz a témádhoz:
és ez se rossz:
[link]Ráadásul ez az utolsó "megvan" magyarul is:
[link] -
loszerafin
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #1136 üzenetére
Jól értetted, így gondoltam, látom, gyorsan "fogod" az adást
Lenne pár megjegyzésem a programozási stílussal kapcsolatban:
1. Próbálj meg angol azonosítókat használni, jobban illenek a programozáshoz
2. Próbálj meg olyan azonosítókat választani, amik a funkcióra utalnak és nem a
tartalomra, vagy típusra (pl: veletlen, tomb nem szerencsés)
3. Próbáld meg betartani a Sun névkonvencióit (változónevek első betűje kicsi, ha több szóból áll, akkor a többi kezdőbetű nagy
4. Szeparáld a kódodat. rajzolás és user input mehetne külön metódusba, akár külön osztályban is lehetnének (cohesion)Találtam egy fórumot, talán segít, rákeresve a getkeystates szóra van pár programpélda
[L]http://developer.sonyericsson.com/search.jspa?objID=c2&q=getkeystates[/L]Ha az a gyanúd, hogy az időzítések miatt megy össze vissza a programod, olvasd el ezt:
[L]http://java.sun.com/docs/books/tutorial/essential/concurrency/sync.html[/L]
(Legyenek a metódusaid syncronized-ek)De lehet megoldás az is, hogy nevezzük egy "körnek" a lámpa kigyúlásától a gomb lenyomásáig vagy az idő lejártáig tartó játékrészt.
Ekkor a kör végén hagyd a szálakat összefutni (mindegyik fejeződjön be), majd indítsd újra a szálakat, így nem lesz olyan, hogy pl. az előző lámpához tartozó gombnyomást fogja a programod jónak érzékelni. Meg egyébként is "tisztább, szárazabb érzés" lesz, hogy a szálaid ugyanazt a "kört" kezelik.Hajrá, kíváncsi vagyok a programodra, ha nem titkos, küldhetnél egy forrást az emailemre.
-
loszerafin
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #1134 üzenetére
Nagyjából érthető, nekem csak a 9 db IF szúrt szemet.
Rakd be tömbbe a lenyomható gombokat, vizsgáld meg, a tömbben van-e a lenyomott gomb
és egyezik-e azzal ami kell neked, ha igen adj pontot, ha nem, vonj le egyet.kb így :
if nyomtak_le_gombot then
pontszam+=(lenyomhato_gombok[veletlen] == lenyomott_gomb) ? 1 : -1;
else lejart_az_ido then /* nem nyomott meg semmit és már vált a lámpa */
pontszam-=1; -
loszerafin
senior tag
válasz
Dj Ready #1111 üzenetére
Integer[] nums;
nums = new Integer[95];
for (int i=0; i<95; i++) nums[i]=i+1;
List<Integer> numsList = Arrays.asList(nums);
Collections.shuffle(numsList);
System.out.println(numsList.subList(0,5));Érdekes, hogy az ilyen megoldásokat részesítitek előnyben, pedig amit
[link] itt írtam, elegánsabb,
gyorsabb, rövidebb, kisebb helyigényű. -
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #1108 üzenetére
Egyébként az a "mellékhatása" az algoritmusnak, hogy a kihúzott számokat nagyság szerint
rendezve írja ki. -
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #1107 üzenetére
Itt a Java kód:
Csak azért írom egy sorba, hogy ha vki gondolkodni akar, ne lássa rögtön a megoldást
/* */ int i=95; int x=5; while (i>0 && x>0) { if (Math.random()*i<=x) { System.out.println(i); x--; } i--; } -
loszerafin
senior tag
Annyit hozzáteszek, hogy ez egy klasszikus probléma, és van is "klasszikus" megoldása:
Képzeld el, hogy vki mondja neked a számokat sorba.
Te néha megállítod az illetőt és felírod egy papírra a számot.Hogy mikor állítod meg, az itt a kérdés.
Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy nagyság szerint csökkenő sorrendben
mondja a számokat.Képzeld el, hogy most éppen az "i" számot mondja (azaz még i db szám közül választhatsz), neked meg még x db számot kell
kiválasztanod.
Mikor állítod meg az illetőt? Másképp fogalmazva: Mekkora valószínűséggel állítod meg?(az eredmény program tárhelyigénye: 2 egység, egyetlen ciklus van benne, ami max. 95-ször fut le)
Üdv
KL -
loszerafin
senior tag
class Odd {
static boolean end = false;
static class Szamol1 implements Runnable {
static long num=0;
public synchronized void run() {
while(!end){
num+=2;
}
}
}
static class Szamol2 implements Runnable {
static long num=1;
while(!end){
num+=2;
}
}
}
public static void main(String[] args)
throws InterruptedException{
Thread t1 = new Thread(new Szamol1());
Thread t2 = new Thread(new Szamol2());
t1.start();
t2.start();
Thread.sleep(50000);
end = true;
t1.join();
t2.join();
System.out.println(''Vége'');
}
}
Nekem ez linuxon mindkét processzoron fut, összesen 194%-al.
Egyik szál a páros számokon lépked végig, másik szál a páratlanokon.
A harmadik szál meg várakozik.
A ''változó regiszterben tartásáról'': szerintem ez annyira Java-idegen gondolat, hogy meglepődnék, ha lenne ilyen.
Ha ilyen kis nüanszokon múlik a sebesség, akkor inkább a változó típusok meggondolt használatával de főleg az adatszerkezetek és algoritmusok átgondolásával lehetne gyorsítani. Vagy gyorsabb processzorral. -
loszerafin
senior tag
válasz
sanyixXx #976 üzenetére
Ha szerencséd van:
java -jar jar-file
Ha nincs, akkor
kell egy html oldal, amiben ez van:
<applet code=main-class-neve.class
archive=''jar-file-konyvtára/jar-file-neve.jar''
width=120 height=120>
</applet>
Futáskor esetleg kiír vmi hibaüzenetet, akkor kiderül, nálad van-e az adatbázis. -
loszerafin
senior tag
A Serialization-nal baj van akkor is, ha változtatod a class-t, aminek objektumát kiírod, ugyanis van saját verziókezelése.
Azaz kiírod az objektumot, változtatod a class-t és már nem fogja beolvasni.
(Valójában be lehet, de trükközni kell)
Ha tömböt akarsz kiírni, akkor olyan osztály-t hozz létre, aminek a tömb az egyik field-je.
Ha több állapotot akarsz kiírni akkor használj különböző fájlneveket, pl. kiírás időpontja legyen a fájl neve. -
loszerafin
senior tag
ezeket nagy if (vagy case) elagazasokat kicsit gondosabb tervezessel ki lehet kuszobolni.
Bizony így van. Szerintem 6-8 case -nél többet inkább adatszerkezettel (tömb, hash) érdemes megcsinálni. Karbantartani is könnyebb, meg a kód is rövidebb.
Egyébként visszatérve a Java-hoz, szerintem ez a fajta case ügyetlen.
A falra tudnék mászni a fall-through tulajdonságától meg mert nem lehet ilyeneket írni:
case 1..10
vagy
case 1,2,3
vagy case (i>10)
stb.
Persze, valószínűleg épp ezért (1,2,3 és 1..10 hiánya miatt) kell a fall-through tulajdonság, mert így ilyeneket lehet írni:
case 1:
case 2:
case 3: System.out.println(''1..3''); break;
De ez azért eléggé ronda egy kódban. Szerintem.
KL -
loszerafin
senior tag
Csak nyavajgás következik...
Ahogy egyre jobban elmerülök a Java-ban, egyre nehezebbnek tartom.
Ez az auto boxing/widening témakör kemény dió.
A témakörök:
1. értékadások
2. overload-olt metódusok hívása (mikor, melyik hívódik)
3. == vizsgálat
4. switch - case
5. és még ki tudja, hány témakör van
Pl. a switch-nél most olvastam:
class Proba {
final static int i = 2;
final static Integer I = 3;
public static void main(String[] args){
int x = 2;
switch (x){
case i : System.out.println(x);
case I : System.out.println(x);
}
}
}
Hogy semmilyen wrapper osztály nem lehet a case-ben, akkor se, ha final. Pedig ugye a wrapperek immutable-ek, úgyhogy nem tudnám megváltoztatni az értékét a referencia változtatása nélkül. -
loszerafin
senior tag
Köszönöm a választ.
...ami sokkal inkabb elkepzelheto az az, hogy egy Stringhez hasonlitod
Igen, ez megy:
StringBuilder s1 = new StringBuilder(''Hello'');
String s = new String(''Hello'');
System.out.println(s.equals(s1.toString()));
Bár itt is Stringgé kell alakítani, kissé ügyetlennek tartom ezt.
Vagy akkor ez lehet a gyakori:
System.out.println(''Hello''.equals(s1.toString())); -
loszerafin
senior tag
Most, hogy másodszor/harmadszor olvasom el a Java könyvemet, ''újabb'' érdekességekre bukkanok...
StringBuilder equals metódus
Úgy látom, nincs felülírva a StringBuilder osztályban az equals.
Akkor így szoktak két StringBuilder-t összehasonlítan?:
StringBuilder s1 = new StringBuilder(''Hello'');
StringBuilder s2 = new StringBuilder(''Hello'');
System.out.println(s1.toString().equals(s2.toString()));
És tudja valaki, miért nincs az equals felülírva a StringBuilder osztályban?
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
for ciklus
Nem fér a fejembe a for ciklus indító részének első tagja, a deklarációs rész:
for(int i=0; i<10; i++){
}
Félkövérrel szedtem a kérdéses részt. Itt ugye lehet több lokális változót deklarálni és inicializálni, ami csak a cikluson belül lesz elérhető, így:
for(int i=0, j=0, k=0; i<10; i++){ ...
Nem csak int lehet ott, hanem bármi, amin végig lehet lépkedni:
for(byte i=0, j=0, k=0; i<10; i++){ ...
Ami nekem furcsa, hogy keverni nem lehet a típusokat, azaz ez már nem megy:
for(int i=0, byte j=0, short k=0; i<10; i++){...
De még csak ez se fordul le:
for(int i=0, int j=0, int k=0; i<10; i++){...
Nem értem, miért ez a megszorítás? Miért jó,hogy csak ugyanolyan típusú változókat deklarálhatok és inicializálhatok? (Ráadásul a doksikban se igen találtam erre utalást:
http://java.sun.com/docs/books/jls/third_edition/html/statements.html#14.14.1)
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
Khm. Bocs, hülyeséget írtam. De legalább most, hogy rákérdeztél, magam is rájöttem.
Tehát javítom magam:
Nem tűnik el se a forrásfájlból (hiszen ez az értelme),
se a lefordított kódból (sajnos), hiszen a java futtatót kell paraméterezni az assertion-ök ki/bekapcsolásához.
Viszont nagyon kényelmesen kezelhető (parancssorból ki/bekapcsolható), osztályokra és csomagkönyvtárakra külön-külön, és nem lassítja a kódot, ha nincs bekapcsolva. -
loszerafin
senior tag
válasz
Forest_roby #897 üzenetére
Sajnálom, hogy késtem 1 órát, de úgy érzem, ha 1 héttel ezelőtt írok, az is késésben lenne.
Amit javaslok:
Egy gyors Java alapok:
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/
(Erre 1 hét elég lehet, ha nagyon nekifekszel, 3 nap /napi 4 óra alvással/)
Learning the Java language, Essential java classes, Collections, Deployment
Ezután JDBC:
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/jdbc/index.html
Majd ez (bár ez egy monstrum, úgyhogy szelektálnod kell, viszont én nem ismerem a Javat eléggé, hogy ebben segítsek)
http://java.sun.com/j2ee/1.4/docs/tutorial/doc/
És nem árt némi AJAX ismeret (szerintem):
http://www.w3schools.com/ajax/default.asp
Ehhez persze JavaScript, css és html tudás is kell, amit szintén megszerezhetsz a w3schools oldalain. -
loszerafin
senior tag
válasz
Forest_roby #894 üzenetére
És mi nem megy?
1. Server oldalon nem tudod módosítani az adatbázist? (SQL gondok/Java sql használat gondok/
2. Serverprogramod nem tudja elkapni az adatokat?
3. html Weboldaladból nem tudod elküldeni az adatokat? (form/ajax probléma)
4. Java appletből nem tudod elküldeni az adatokat a szerver felé?
Talán ezek segítenek:
1. [link]
3. [link]
3. [link]
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Hát, én nem tudok vitorlázni és ezt a programot valószínűleg elindítani sem. De ha el is indítanám se tudnám, mit hogy állítsak be rajta.
Bejött egy kép, bal felső sarokban feltehetően egy szélzsák meg kriksz-krakszok a képernyőn, de sehol egy ellenfél, akit le lehetne lőni...
Ha most ehhez hozzáveszem, hogy mondjuk az emberek tudása a vitorlázásról (nagy átlagban) kb az enyémnek megfelelő szinten van és hogy az intelligenciám nem átlag alatti, akkor ez a fórum ennek a kérdésnek a megválaszolására nem alkalmas.
Miért nem írsz a játék fórumába?
A ''90%-ot a grafika teszi ki'' : ez sok minden lehet. A programkód 90%-a? a belefeccölt munka 90%-a? A futásidő 90%-a?
Ez egy szimulátor, és ha a hajókat tényleg a szél lökdösi, meg a vitorlákat lehet állítani (és még ki tudja mit) és többen is vagytok egyszerre (hálózatos a játék), korántsem gondolnám triviális feladatnak és még csak megbecsülni se tudom, milyen nehéz kiszámolni az egyes hajók adatait (pl. hely, irány, sebesség) és az algoritmus meddig fut.
Azt gondolom, próbáld ki egy gyengébb gépen, ha lassú, kérdezz a fejlesztőtől. -
loszerafin
senior tag
Én eléggé új vagyok a Javában, de a show az deprecated. setVisible(true) a menő 1.5 óta.
A setMinimumSize() beleszólhat a dologba.
Nálam awt-tal megy:
import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import javax.imageio.*;
import java.io.*;
import java.awt.image.*;
import java.util.*;
[...]
class MyFrame extends Frame implements Runnable{
[...]
MyFrame(){
[...]
setSize(100,100);
[...]
setVisible(true);
[...]
}
[...]
}
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
debug üzenetek
Gondoltam jó lenne pár debug üzenet, és erre kézenfekvő az assert-et használni, úgyhogy csináltam egy Log osztályt:
class Log {
static int Level = 6;
public static boolean log(int level, String s){
if (level>=Level) System.out.println(s);
return(true);
}
public static boolean dlog(int level, String s){
if (level>=Level) {
new Throwable().printStackTrace();
log(level,s);
};
return(true);
}
}
Ezt a programban így lehet használni:
assert Log.log(5,''itt vagyok'');
assert Log.dlog(7,''itt vagyok'');
A log csak az üzenetet írja ki, a dlog a stack-et is.
Van erre valami bejáratott út, vagy megfelelő ez?
Előre is köszönöm
KL -
-
loszerafin
senior tag
Köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
Sziasztok,
Kb. már tisztában vagyok a Java alapokkal, szerintetek hogyan tovább, mit tanuljak?
UML-t látom hasznosnak meg a Design Pattern-eket. Vagy esetleg mást?
Gondolkodtam a konkurrens programozás elméletén, ami jól jöhet a szálak írásakor, de ez talán csak később kellhet.
Azután itt van a unit tesztelés, javadoc, i18n.
Persze, gyakorlatot kellene szereznem, de nem akarok rossz (=gyenge minőségű) programokat írni, gyakorlás képpen sem.
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
Igazából a yield() metódust találták ki megoldásként erre problémára, de sajnos
kínszenvedés a használata
Köszönöm, igaz, megnéztem még 1x. Azt írja a könyv, hogy a yield() átteszi a jelenleg futó szál állapotát runnable-be, ezáltal a scheduler választhat egy új szálat, amit futtatni fog.
Azonban nincs előírva, hogy a scheduler másik szálat válasszon, ezért lehet, hogy ugyanazt fogja futtatni, azaz előfordulhat, hogy a yield() tulajdonképpen nem csinált semmit.
Kicsit meg lehet spékelni az egészet a szálak prioritásával, de mivel a prioritást meg nem kötelező megvalósítania a JVM-eknek, kár a gőzért... -
loszerafin
senior tag
Ha jól értem a JVM-ek működését az olvasmányaim alapján, akkor nincs garantálva, hogy időosztásosan működjenek a JVM-ek. Azaz, ha azt akarom, hogy a többi szál is labdába rúghasson, kell sleep()-et tennem a hosszan futó ciklusaimba. Vagy tévedek?
Tehát nem a lock az érdekes itt, hanem hogy egy szál nem engedi futni a többit, mert nincs benne sleep és sose áll le. -
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #855 üzenetére
Még annyit hozzáteszek azok kedvéért, akik később olvassák ezt a topicot:
Azt hiszem nem szerencsés egy több szálon futó programban olyan ciklust futtatni, amiben nincs Thread.sleep(), mert így nem hagyunk időt másik szálaknak a bekapcsolódásra, ráadásul zabálja a processzort, szóval
valami ilyesmi jobb, mint ami a fenti kódjaimban látható:
while(!end){
synchronized (lock) {
cnt += 1;
cnt -= 1;
};
try {
Thread.sleep(10);
} catch (InterruptedException e) {}
} -
loszerafin
senior tag
Köszönöm, valóban jó megoldás egy lock objektum létrehozása:
class Counter3 {
static int cnt = 0;
static Object lock = new Object();
static class ModCounter implements Runnable {
public void run() {
while(!end){
synchronized (lock) {
cnt += 1;
cnt -= 1;
}
}
}
}
ModCounter modc = new ModCounter();
Thread t1 = new Thread(modc);
t1.start();
for(int i=0; i<10; i++){
Thread.sleep(500);
synchronized (lock) {
System.out.println(cnt);
};
};
end = true;
t1.join();
System.out.println(cnt);
}
} -
loszerafin
senior tag
Köszönöm, hogy foglalkozol a témával.
Közben kitaláltam egy megoldást (egy oldallal tovább kellett olvasnom a könyvben a wait()-ig)
class Counter2 {
static int cnt = 0;
public void run() {
while(!end){
synchronized (this) {
cnt += 1;
cnt -= 1;
notify();
}
}
}
}
t1.start();
for(int i=0; i<10; i++){
Thread.sleep(500);
synchronized (modc) {
modc.wait();
System.out.println(cnt);
};
};
end = true;
t1.join();
System.out.println(cnt);
}
} -
loszerafin
senior tag
Próbálkozom a thread-ekkel és elakadtam.
a run() metódusom szinkronizált, egy ciklusban a cnt mezőhöz hozzáad egyet, majd ki is von.
A main()-ben 500 msec-enként kiírom a cnt értékét. A kimenet hol 0, hol egy. Nyilván, a main() metódust futtató szál println-ja ''beüt'' a cnt-hez hozzáadó és abból kivonó utasítás közé. Hogy lehet ezt elkerülni?
class Counter1 {
static int cnt = 0;
while(!end){
cnt += 1;
cnt -= 1;
}
}
}
t1.start();
for(int i=0; i<10; i++){
System.out.println(cnt);
Thread.sleep(500);
};
end = true;
t1.join();
System.out.println(cnt);
}
}
Kimenet:
0
1
1
0
0
1
1
1
0
1
0
Szeretném, ha csupa 0 jelenne meg.
Próbáltam a kiírást szinkronizálni:
synchronized (Counter1.class) {
System.out.println(cnt);
};
De semmi változás.
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
[...]hanem a referencia kerul atadasra, pont ezert hivjuk referencia szerinti atadasnak...
Nem, nem. A ''referencia szerinti paraméterátadás'' fogalma független a Java-tól, független az objektumoktól, sőt független az objektum orientált programozástól.
Egyrészt:
Az érték szerinti paraméterátadás a következő:
A hívó fél által átadott dologról (paraméter) egy másolat készül. Ezt a másolatot használja a hívott fél. Azaz a hívott fél hiába módosítja az argumentumát, az nincs kihatással a paraméterre, a hívó fél a módosításról nem vesz tudomást, hiszen a hívott eljárás csak egy másolatot módosít.
A referencia szerinti paraméterátadásnál ha a hívott fél módosítja a megkapott dolgot,
akkor a hívó félnél is megváltozik a dolog.
Az, hogy ezt hogy oldják meg az egyes nyelvek, vagy megvalósítják-e egyáltalán, az most nem érdekes.
Javában paraméterként objektum referenciát megadva a hívott eljárás egy másolatot kap a referenciáról, azaz azt hiába változtatja meg (nem az objektumot, hanem a referenciát), ebből a hívó fél semmit sem érzékel. Tehát az objektum referencia is érték szerint adódik át a hívott metódusnak.
Pl. Nyugodtan lehet null-ra állítani a metódusban a megkapott objektum referenciát, attól még nem vész el az objektumunk, csak eggyel kevesebb referenciája lesz, és minimum egy marad, amit a hívó fél használ. -
loszerafin
senior tag
Teljesen érthetően van leírva a Sybex könyvben és teljesen rosszul.
A sun weboldalán van az igazság, ahol szó szerint ez van:
------------------
Primitive arguments, such as an int or a double, are passed into methods by value.
[....]
Reference data type parameters, such as objects, are also passed into methods by value.
------------------
Mivel tudtommal nincs más típusú paraméter a Java-ban, csak primitív és objektum referencia, ezért nem is létezhet más fajta paraméterátadás, mint érték szerinti.
Itt ugyan van egy kis pontatlanság, mikor azt írja ''such as objects'', hiszen objektumot _nem_ lehet átadni paraméterként, de a hétköznapi szóhasználatban elfogadható ez a pongyolaság. (más kérdés, hogy szerintem a Sun weboldalán elfogadhatatlan, de ez most nem fontos) -
loszerafin
senior tag
Ezt olvastam egy Sybex könyvben:
--------------------
Which of the following statements accurately describes how variables are passed to methods?
A. Arguments are always passed by value.
B. Arguments are always passed by reference.
C. Arguments that are primitive type are passed by value.
D. Arguments that are passed with the & operator are passed by reference.
--------------------
Boldogan bejelöltem az A-t, majd megnéztem a megoldást:
C. Arguments are not always passed only by reference or only by value. It depends on the
argument itself, and primitives are always passed by value. Java does not use the & operator
to denote “pass by reference” as is done in the C programming language. See Chapter 1 for
more information.
Én azt gondolom, hogy mindig értékmásolás történik paraméterátadásnál, függetlenül attól, hogy objektum referencia vagy primitív típusú az átadni kívánt paraméter.
Ha ''objektumot adunk át paraméterként'' akkor nem is az objektum a paraméter, hanem az objektum referencia, ami már ''by value'' kerül a metódusba.
Mit gondoltok?
Közben megnéztem a Sun site-ján (nyilván ott olvastam ezt) és bizony így van
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/java/javaOO/arguments.html
Úgyhogy ezt a Sybex könyvet el kell felejteni... -
loszerafin
senior tag
Ha valaki szereti a fejtörőket:
class Proba {
int i1 = 10;
int i2 = 10;
Integer I1 = 10;
Integer I2 = 10;
Integer I3 = 1000;
Integer I4 = 1000;
Integer I5 = new Integer(10);
Integer I6 = new Integer(10);
Integer I7 = new Integer(1000);
Integer I8 = new Integer(1000);
String s1 = ''a'';
String s2 = ''a'';
String s3 = s1;
String s4 = new String(''a'');
String s5 = new String(''a'');
String s6 = s4;
String s7 = new String(s1);
System.out.println(1 + '':'' + (i1 == i2));
System.out.println(2 + '':'' + (I1 == I2));
System.out.println(3 + '':'' + (i1 == I1));
System.out.println(4 + '':'' + (I3 == I4));
System.out.println(5 + '':'' + (I5 == I6));
System.out.println(6 + '':'' + (I7 == I8));
System.out.println(7 + '':'' + (I3 == I7));
System.out.println(8 + '':'' + (I2 == I5));
System.out.println(9 + '':'' + (s1 == s2));
System.out.println(10+ '':'' + (s3 == s1));
System.out.println(11+ '':'' + (s3 == s2));
System.out.println(12+ '':'' + (s4 == s5));
System.out.println(13+ '':'' + (s6 == s4));
System.out.println(14+ '':'' + (s6 == s1));
System.out.println(15+ '':'' + (s6 == s5));
System.out.println(16+ '':'' + (s7 == s1));
System.out.println(17+ '':'' + (s7 == s4));
}
}
Mit ír ki a program? (persze, fejben érdemes próbálkozni előszőr, és magyarázatot fűzni a megoldásokhoz...)
(Azután tegye fel a kezét, aki 100% volt. Bár én csináltam a fenti ''feladatot'', nekem 94%-ot sikerült összehoznom) -
loszerafin
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek,
substring(startindex, startindex + 10)
Így könnyen megjegyezhető.
Közben találtam egy újabb ''fejfájást'':
A Calendar osztály set metódusában a hónapok 0-tól kezdve számozódnak, míg az év és a nap természetesen 1-től indul
De ezt csak mint érdekességet írom, nem fontos reagálni rá, és azt hiszem, abbahagyom a ''különös'' dolgok beírását a fórumba, talán fárasztó már, meg úgyis parttalan... -
loszerafin
senior tag
válasz
Protezis #834 üzenetére
Köszi a linket, bár nem tűnik komoly oldalnak.
Ez kétszer is megtalálható az oldalon :
''a programozók ... fogalmatlan (sic!) emberek''
Van ott egy 35 soros program, ami a Java ''bénaságát'' szemlélteti, hát azt nekem (2 hete tanulom a Java-t) sikerült megírnom kissé rövidebben is.
A program a test változó szövegében levő szavak előfordulási gyakoriságát számolja meg:
import java.util.*;
class MyTest {
public static void main(String[] argv) {
String test = ''Let's count the words in this text. ''
+ ''The text contains some words more than once, ''
+ ''so their count will be more than one.'';
Collection<String> list = Arrays.asList(test.split('' ''));
Collection<String> set = new HashSet<String>(list);
for (String word : set ){
System.out.println(word + '':'' + Collections.frequency(list,word));
}
}
}
Egyébként igaz, hogy a Java az elején igen nehézkes volt, pl. említik a linkelt oldalon, hogy castolni kellett a primitív típus - objektum típus miatt, de ez mára eltűnt (autoboxing/unboxing), és a Collection Framework-öt is eléggé ütősnek érzem, pedig csak a felszínét értem. Azután itt van az assert, ami kitűnő eszköz, meg a kivételkezelés, stb.
Meg ''csúnya'' dolog erősen típusos, fordítós nyelvet összehasonlítani script-nyelvekkel.
A Java és a C# próbál közelíteni a scriptnyelvek hajlékonyságához, szabadságához, de nyilván sose lehetnek olyanok.
Ráadásul azt is írja, a Java könnyen tanulható, hát, nem tudom. Nekem gyötörnöm kell magam, meg magolnom eléggé sokat, és még van 400 oldalam hátra, és akkor csak az alapokon rágtam át magam és még gyakorlatom se lesz.
Személyes véleményem, hogy a programok olvashatósága rettentő fontos. Egy ismerősöm azt mondta a C-ről (eléggé régen volt ez) hogy azt csak írni tudja, olvasni nem...
Én eléggé otthon vagyok a perlben, (ami egy zseniális nyelv), de könnyedén összehozok benne olyan 1 soros programot, amit 3 perc múlva már magam se értek. -
loszerafin
senior tag
Persze hogy egyértelmű. Az lenne a csuda, ha nem az lenne.
Azonban cseppet sem logikus.
Láthatod, a bemásolt leírásod is körmönfont:
beginIndex-ről és endIndex-ről ír, holott a substring vége _nem_ az endIndex-nél van, hanem endIndex-1 -nél.
Ugyanilyen ''logikával'' akár lehetne a string vége endIndex-17 -nél. Ekkor pl.
substring(0,17)-re kapnánk meg az első karakterét a stringnek.
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Nézegetem a String osztály metódusait, és találtam valami furcsát.
substring(start,end)
Már az is eléggé furcsa, hogy a substring nem ilyen:
substring(start,darab)
Na de hogy az ''end'' 1-től számozódik!!!! Ez hihetetlen. Főleg annak tükrében, hogy a ''start'' meg 0-tól. Azért megkérdezném attól, aki ezt így találta ki, hogy mi volt az oka.
Gondolom, az oka a Java nyelv elődeiben keresendő.
Direkt megnéztem, C++-ban a substring(start, darab). Utánanéztem az Ada-nak, úgy láttam, az se ilyen ''elvetemült'', a slice-oknál tól-ig lehet megadni a pozíciót. -
loszerafin
senior tag
Köszi, megnézem később. Most van egy könyvem, azon rágom át magam éppen.
Ezt ismeri valaki?
Kérdés: Mit ír ki a program? (Figyelem! Tilos begépelni és kipróbálni, előbb tippelni kell!)
class Equal {
Integer i,j;
i=10; j=10;
System.out.println(i==j);
i=1000; j=1000;
System.out.println(i==j);
}
}
(Persze az igazi kérdés inkább az, hogy miért van ez így?)
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
További ''érdekesség'' ebben a témában:
Az eredeti kérdés ez volt:
Az ugye világos, hogy ez
----------------
int a = 10;
int a = 10;
------------------
Nem működik (already defined, mondja a compiler).
És persze ez sem:
-------------------------
MyClass a = new MyClass();
-------------------------
Az érdekes viszont az, hogy így működik:
for (int i=0; i<2; i++){
int a = 10;
};
pedig itt is 2x van az ''int a = 10'' sor.
A kérdés az volt, hogy lehet ez?
Amit ''felfedeztem'', hogy van olyan eset, amikor minden végrehajtáskor készül egy új objektum!
Legalábbis, ha osztályokról van szó:
class MyClass { }
class MoreMyClass {
public static void main (String[] args){
for(int i=0; i<2; i++){
MyClass s = new MyClass();
if (i == 0) a = s;
System.out.println(i + '':'' + (a==s));
}
}
}
És az eredmény:
0:true
1:false
Ami azt szemlélteti, hogy a ciklus második futásakor az s másik objektumra mutat, mint az első körben. (már, ha nem tévedek, persze)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #808 üzenetére
A beszélgetéseteket olvasva rájöttem, hogy elég megnéznem a bytekódot:
class MoreInt {
for (int i=0; i<2; i++){
int j = 10;
}
}
}
És a bytekód:
Code:
0: iconst_0
1: istore_1
2: iload_1
3: iconst_2
4: if_icmpge 16
7: bipush 10
9: istore_2
10: iinc 1, 1
13: goto 2
16: return
}
A lokális változók számozva vannak, a j a kettes számú. A fordításkor ennek biztosít helyet a fordító, futáskor végig ezt a helyet használja.
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
KL -
loszerafin
senior tag
Találkoztam egy érdekes kérdéssel:
Ez nem megy, mert a NetBeans hibát jelez:
(n is already defined)
--------------------
int n = 10;
int n = 10;
--------------------
Ez viszont fut, hiba nélkül:
for (int i=0;i<2;i++){
int n = 10;
}
Az a kérdésem, mi történik ilyenkor ? Az int n = 10 lefut kétszer?
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
Szia
Linux alá NetBeans5.5
http://www.netbeans.org/
Nálam néha lefagy, akkor bezárom a konzolt, amiből indítottam, és akkor újra konzol ablak, netbeans.
Javas ''könyv'':
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/
Feladatgyűjtemény: nem ismerem a Juhász-... félét.
De:
http://www.javapassion.com/javaintro/#Software
Igaz, ezt se próbáltam...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Mégsem világos.
Ha SUNDAY, MONDAY, stb. objektumok jönnének létre (amik Day típusúak), akkor nem
Day day = Day.MONDAY;
sorral használnám, hanem
Day day = MONDAY;
sorral.
A
Day day = Day.MONDAY; ből inkább az következik,
hogy már létezik egy Day osztály, aminek van egy MONDAY field-je, ami szintén Day típusú (!?)
Esetleg a Day osztálynak SUNDAY,MONDAY, stb. alosztályai, de ezt nem gondoltam még végig....
Persze, mondhatnánk, hogy ez teoretikus fejtegetés, de azt hiszem, hogy amíg az ember nem érti teljesen a dolgok működését (vagy legalább nincs egy jó modell a fejében), addig nem is tudja használni. A Java pedig a szerszámom lesz, jó, ha megismerem... -
loszerafin
senior tag
Köszönöm, most már értem.
Azaz az enum-ban levő konstansok-nak megfelelő objektumok jönnek létre, számszerint 7,
ezek immutable-ek, és tölem függetlenül, a kódom elindulása előtt elkészülnek.
Én a
Day day = Day.MONDAY; sorral a már kész statikus objektumokat használom.
Így az is érthető, hogy hogy tud működni a Day.values(); hiszen a már létrejött 7 objektumon végig tud menni rendszer.
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Köszi a választ, de a példámat értem, hiszen én hoztam létre.
(Sőt, csináltam egy rövidke tutorialt, hátha elfelejteném vmikor:
[link]
)
Egyedül az nem világos, hogy ki, mikor hívja meg a Day konstruktort, mert használat közben én nem hívom meg:
Day day = Day.MONDAY;
Olyat nem is enged a fordító, hogy
Day day = new Day(''Monday''); -
loszerafin
senior tag
Sziasztok
Van egy kérdésem az enum típussal kapcsolatban:
enum Day {
SUNDAY (''Sunday''),
MONDAY (''Monday''),
TUESDAY (''Tuesday''),
WEDNESDAY (''Wednesday''),
THURSDAY (''Thursday''),
FRIDAY (''Friday''),
SATURDAY (''Saturday'');
public final String dayname;
Day(String dayname) {
this.dayname = dayname;
}
public String toString(){
return (this.dayname);
}
}
Ez működik, meg használni is tudom. A kérdésem inkább elméleti jellegű:
A constructor-nál nem világos a paraméter szerepe.
( Day(String dayname) )
Hiszen így használom:
Day day = day.SUNDAY;
Akkor meg hogy kerül oda az a String dayname paraméter? Ez valami trükk, hogy a Java fordító az ilyen day.SUNDAY kifejezéseket átalakítja constructorhívássá, úgy hogy a SUNDAY-nak megfelelő szöveget (''Sunday''), odateszi paraméternek?
Azt megfigyeltem, hogy a constructor-t csak a kellő számú, típusú és sorrendű paraméterrel lehet megírni.
Persze használni kényelmes, de nem látom át, mi is történik itt valójában...
Előre is köszönöm
KL -
loszerafin
senior tag
Szia
Köszönöm a kimerítő választ, azt hiszem, megértettem.
Ráadásul a válaszod olvasása közben a csomag/osztály viszony is világosabb lett.
Választottam egy másik osztályt, amit nem importál be a java fordító automatikusan, hogy jobban átlássam a dolgot.
Pl. java.math.BigDecimal osztály.
Az import java.math.BigDecimal;
beírásával a nem-statikus metódusokat a metódus nevének a leírásával használhatom,
a statikus metódusokat/mezőket pedig a ''BigDecimal.''
beírásával a metódus/mező neve előtt használhatom.
Ha ezt is ( a BigDecimal. beírását) el akarom kerülni, akkor :
import static java.math.BigDecimal.*;
ami után az összes statikus mezőt/metódust a BigDecimal eléírása nélkül használhatok,
vagy
import static java.math.BigDecimal.ONE;
ha a ONE statikus mezőt akarom használni,
vagy
import static java.math.BigDecimal,valueOf;
ha a valueOf() metódust akarom használni.
Világos minden az import használata körül, még 1x köszönöm.
KL -
loszerafin
senior tag
Sziasztok
Elkezdtem tanulni a Java-t, és van egy kérdésem:
Szeretném a PI konstansot használni a programomban.
Ehhez a következő importot kell beírnom:
import static java.lang.Math.*;
Miért kell import static ? Miért nem jó :
import java.lang.Math;
import java.lang.Math.*;
Egészen konkrétan a kérdésem:
A
import java.lang.Math;
import java.lang.Math.*;
sorok miért nem importálnak minden public dolgot? Miért kellett különbséget tenni
a Java fejlesztésekor a konstansok és az osztályok/interfészek/metódusok importálása
között?
Előre is köszönöm
KL
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged