- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaymoira
tag
válasz
Ixion77 #1030 üzenetére
Néha átnevezik a tickereket, ahol azonosak a tickerek különböző termékeknél. Mindig ISIN-t használj keresésre.
De melyik kell neked?
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=CH1209763130#overview
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=GB00BLD4ZM24#overviewTippre a coinshares-t keresed.
-
Blaymoira
tag
1. Nincs, mert FX spot marketen teljesülnek a tranzakciók azok, meg 24/7 élnek. Annyi, hogy kicsivel nagyobb lehet a spread mondjuk éjszaka, amikor kevésbé likvid a piac. (de ne gondolj itt túl nagyra). Ha meg automata váltás van, abban van a 0,03% spread.
2. Valamilyen igazolást szerintem kellene adnia IB-nek a tranzakciókról, ha nem is kitöltött M30-at kapsz. Ez majd kiderül a hónap végén elvileg addig szoktak adni.
-
Blaymoira
tag
válasz
marlboromen #1004 üzenetére
Nem, legalább 100.000 USD értékű eszköznek kell lennie a számlán. Ha ez megvan akkor kaphatsz a $10.000 feletti részre kamatot, de az részarányos tehát maximális kamatot csak nagyon sok felesleges kp-nál fogsz kapni.
Továbbá először ki kell tölteni egy adó kivételi kérelmet az Írországgal, mert különben levonnak forrásadód az íreknél.Itt le van írva részletesen: https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
Tax exemption: https://www.ibkrguides.com/kb/article-4740.htm -
Blaymoira
tag
Asszem FXCONV-ot kell használni kis összeg (<$25k) esetén és valszeg arra váltja a típust.
Itt írnak erről, hogy idealpro csak >25k esetén van:
https://www.ibkrguides.com/kb/article-1708.htmEgyébként én úgy tudom, hogy alapvetően a withdrawalnál annyira nem hisztiznak. Akkor hisztisek, hogy ha beutalod átváltod és aztán kivonod a tőkét bármi trade nélkül és csak currency conversionre használod az IB-t.
-
Blaymoira
tag
Nem mutatja hogy mibol lesz valtva es az indulas v erkezes az 5000 db, sajna huf is van rajta 5e, amiatt nem szolna.
Preview-ban látod a teljes értékét a megbízásodnak. Egyébként deviza esetén úgy van, hogy az tickerben az első deviza az, amit veszel a 2. meg amiben quoteolva van az ár.
Tehát USD.HUF-nál. Ha veszel akkor USD-t veszel forintért, ha eladsz akkor USD-t adsz el forintért
Kiutalás:
Ha bemész a kiutalás menübe ott írja:
"ABOUT WITHDRAWALS
Fees: One free withdrawal is allowed per calendar month. Subsequent withdrawals using this method will incur a fee of EUR 1.00 at IBKR.
" -
Blaymoira
tag
válasz
tom120514 #992 üzenetére
Igen, Európában a legtöbb országban csak 20k EUR-ig van betétbiztosítás. Egyébként is maximum csalás esetén kapsz vissza értékpapírt vagy ha csődbe megy az a cég ahol a cash van tárolva. A legtöbb bróker csőd vagy csalás esetén a részvények nagyon nagy része sose veszett el, hanem megvoltak így azokat technikailag nem is kellett kártalanítani a betétvédelemből.
Azon a linken, amit küldtem nagyjából leírja az IBKR, hogy mik a garanciák arra, hogy nem fognak lelépni a pénzeddel.
-
Blaymoira
tag
válasz
tom120514 #990 üzenetére
20k EUR nagy valószínűséggel, hacsak nem fogsz margin számlán shortolni.
Az SIPC csak az IBLLC-nél tartott eszközeidre vonatkoznak, amik kvázi csak a margin esetén fordul elő.
Itt részletesen leírja: https://www.interactivebrokers.ie/en/general/security-investor-protection.php
"To the extent that your securities (or cash balances, to the extent they are acting as margin in support of a short stock or option position carried by IBLLC) are custodied at IBLLC"
-
Blaymoira
tag
Weben nem lehet választani, de az iBot-ot meglehet kérni, hogy küldje egy bizonyos tőzsdére az ordert. Elég körülményes...
Mobilon pedig úgy lehet, hogy az ISIN alapján keresel és ott hozzá tudod adni watchlisthez a tőzsde specifikus terméket és azzal már oda küldi az ordert.
-
Blaymoira
tag
válasz
werszomjas #929 üzenetére
Weben mindegy melyiket fogod választani, mert a smart elérhető csak így hiába választasz mást a "VWCE STK@SMART" fogja választani.
BTC ETF-re vagy rossz a risk tolerance-od vagy kevés a net worthod.
A Financial Profile-ban: "Investment Objectives & Intended Purpose of Trading" esetén kell speculation is.
A Net worthot pedig tedd 200k felé szerintem.
-
Blaymoira
tag
válasz
werszomjas #927 üzenetére
Azért mert a "pontosan ez" is több tőzsdén van listázva különböző devizákban és mind ez egy termékként van kezelve. Azaz át lehet konvertálni őket a különböző verzióikra, ha nagyon szükség van rá. Ezt meg tudod nézni a justetf.com-on, ha a Stock exchange fülre kattintasz.
Na most itt látod az összes elérhető tőzsdét minden devizára. Továbbá a "SMART" tőzsde az az IB-nek a saját algoritmusa, hogy eldöntse melyik tőzsdén kapod a legjobb ajánlatot adott devizára egy időben.
Ha neked EUR-ban kell, akkor a VWCE kezdető tickerek kellhetnek. Weben csak a smart routing elérhető. Pl.: "VWCE STK@SMART"
-
Blaymoira
tag
válasz
Csavargoo8 #903 üzenetére
Tippre várj 1-2 munkanapot, ha valami kézi elfogadás kell, akkor hétvégén nem lesz meg
-
Blaymoira
tag
Persze, semmi nem ilyen egyszerű. Nem tudjuk, hogy a top of the bookban iceberg orderként vannak-e jelen az árjegyzők vagy sem (szerintem igen). Így persze lehet, hogy sokkal nagyobb az a volume, ami ott van csak nem látszik. Továbbá az is kérdéses milyen gyorsan tennének be új ordert, ha valaki elviszi az egészet.
Szerintem a volume néhány 100k EUR-os értékben lehetne érdekes, akkor lehet néhány árszintet elvinnél egyszerre és az nem biztos, hogy megérős neked attól függően mekkora a spread az árszintek között. Persze ehhez alapból olyan könyv kell, hogy a megbízásod akár több árszinten keresztül is tudjon teljesülni vagy nagyon el kell mennie az áraknak.
De igazából lehet csak túlbonyolítom és az ETF-ek esetén nem annyira likvid és volatilis a piac, hogy ezek problémát jelentsenek.
-
Blaymoira
tag
IBKR-en desktop vagy mobil app kell és ott a tőzsde specifikus tickert kiválasztani (legegyszerűbb ISIN-re keresni és akkor megkapod az összes tőzsdét). De alapból csak top of the bookot látod. Level 2 (többi árszinthez) fizetni kell vagy market data snapshotot kell kérni. Bár szerintem ETF-eknél ez annyira nem érdekes.
-
Blaymoira
tag
Csak desktop appon és a mobil appokon lehet direct routeolni (erre figyelj, ha nem SMART-ot akarsz használni). Weben csak smart routing van.
Kérdés mi ez a nagy tételű tranzakció, ha gettexen nem lesz elég volume adott árszinten a könyvben akkor nem fog teljesülni az egész és lehet elmászik közben az árod és várnod kell. Persze 1-2 tick esetén ez nem fog számítani nagyon, hacsak nem kezd el menni a market ellentétes irányban a megbízásodtól.
-
Blaymoira
tag
Ezeket az anomáliákat jó lenne megkérdezni supporttól, mert én sosem találkoztam vele, de néhányan írtatok már hasonlót.
2023-as TBSZ-emen van 22,41 EUR. Egész évben nem nyúltam hozzá a számlához és senki nem csinált vele semmit. 24-es TBSZ-en simán váltott nagyon kis összegeket meg a főszámlán is. De ilyen 10+ méretű összegeket sose váltottak automatikusan.
-
Blaymoira
tag
válasz
Oppenheimer #872 üzenetére
Nem vált automatikusan nagy összeget IB base currencyre. Kis összegek esetén van, hogy automatikusan base currencyre convertál (5$ körül talán), de egyébként nem.
-
Blaymoira
tag
Mit értesz a bármi gond van alatt? Halál esetén pl.? Arra az esetre a normál hagyatéki igazolásokon keresztül kell valószínűleg kérvényezni a hozzáférést a számlához.
Ha ilyen megosztott számlára gondolsz, szerintem olyan sehol sincs itthon. IBKR-nél egyedül a "Family Account"-ra (https://www.interactivebrokers.co.uk/en/accounts/family-account.php) tudok gondolni. De ott ugye 1 family advisor van, akinek van hozzáférése minden számlához.
-
Blaymoira
tag
válasz
kallas02 #838 üzenetére
Ha pontosítod mit jelent a "Vanguardos részvény", lehet könnyebben tudunk válaszolni.
Tippre: ha ETF-et akarsz venni csak olyat vehetsz, ami UCITS. Továbbá bármilyen becsomagolt terméknek szükséges, hogy legyen KID-je EU-ban, különben nem kereskedhető. Ha vállalati részvényről van szó ott nem kell KID.
-
Blaymoira
tag
válasz
tribunus13 #804 üzenetére
Automata konverzió esetén van egy 10%-os headroom, hogy legyen fedezet a váltásra, ha elszállna az árfolyama a devizapárnak, addigra mikor a váltás történik. Nincs semmi garancia, hogy a megbízásod azonnal teljesülni fog így az árfolyamra sincs.
-
Blaymoira
tag
válasz
zsoltnyiri #770 üzenetére
Ha automatikus konverzió van, akkor nincs díja, hanem az árba van beépítve 0,03%, ami nem számít jutaléknak ezért nem is számít bele a 2000 forintos levásárlásba.
Ha kézzel váltasz, akkor technikailag egy FX ordert hozol létre spot marketen, ennek a díja min 2$ vagy 0,00002%. <- ez beleszámít a TBSZ levásárolható díjba.
6666$ alatt olcsóbb az automatikus váltás.
Itt megtalálhatóak a díjak: https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/commissions-spot-currencies.php
-
Blaymoira
tag
válasz
les_polish #745 üzenetére
IBKR-en érkétpapírszámlák vannak nem pedig deviza számlák. Base currency csak azt mondja meg, hogy milyen egységes devizát használjon az eszközeid értékének a megjelenítésére.
Utalás meg valószínűleg igen. De hacsak nem USD-ben van a pénzed inkább csak forintot utalj és hagyd, hogy az IBKR váltson. Az vált a legjobb árfolyamon.
-
Blaymoira
tag
Mert a total cost általában tartalmazza a vásárlási jutalékot is. Egyébként pontatlan lesz a PnL számítás.
Adózás esetén a költségeket le lehet írni. Ha nincs benne a total costban a jutalék, akkor a jutalék mértékével több lesz az adód, ha pozitívban vagy legalább akkora értékkel.
-
Blaymoira
tag
Kicsit nitpickelek. Ez nem teljesen igaz ebben a formában. Egy árszinten lehet akárhány eladó/vevő (oldaltól függően). De részleges teljesítés, akkor történik, ha nincs a megbízási feltételeknek megfelelő mennyiségű termék az árkönyvben, amit te megadtál a megbízásnál. (Ez lehet azért, mert sok megbízás volt, ami teljesült egyszerre és elfogyott a likviditás az adott árszinten, vagy csak simán visszavonták a megbízásokat.)
Azt sose tudod, hogy hány vevővel teljesül általában a megbízásod normál esetben, csak ha hozzáférsz a tőzsdei L3-as adatokhoz.
-
Blaymoira
tag
válasz
werszomjas #630 üzenetére
Biztos, hogy nem ér át a transzfer idén. Kb. 1 hét múlva a fű se fog nőni a bankszektorban egész január 2. hetéig talán.
Egyébként IBKR nem fog neked semmilyen adózást számolni azt neked kell megcsinálni.
-
Blaymoira
tag
Az ETF, az alap által birtokolt részvények osztalékait forgatja vissza. Abból te nem fogsz látni semmit direktben. Az ETF vesz további részvényeket az osztalékból és az beépül az ETF árfolyamába. Éves szinten lehet látni az ETF reportjában, hogy mennyi osztalékot kapott, de ők azt milyen elosztással fektetik be és hova az rajtuk múlik.
-
Blaymoira
tag
válasz
yossarian14 #527 üzenetére
Feldolgozási idő semmit nem változik, csak megcsinálja neked a deposit notificationt.
Maga az, hogy mikor utalod be az mindegy az alap notification esetén is, egészen addig amíg él a request simán mehet.Volt aki írta, hogy enélkül a request nélkül is simán feldolgozzák a beutalásokat, ha helyesek.
-
Blaymoira
tag
Nekem nem nagyon volt vele problémám még bár én likvidebb ETF-eket veszegetek. Egyébként szerintem a SMART routing valszeg nagyon likvid stockoknál lehet érdekes, ahol lehet arbitrage-t találni fee alapján is.
Egy kevésbé likvid ETF esetén valószínűleg ott fogja egyből fillelni, ahol teljesíthető. Ha abban a pillanatban EBS-en volt és nem volt pont olyan árazás gettexen akkor ott lesz.
Egyébként most én is felraktam az IBKR dekstopot elég jónak tűnik ott már tényleg mindent is lehet állítani.
-
Blaymoira
tag
Hát ez egy nagyon jó kérdés. Én például nem tudom, hogy működik ez a magyar szolgáltatóknál. IBKR-nél pedig, hacsak valaki nem az 5. évében transzferálta a TBSZ-ét, akkor még senkinek nem járt le. Talán decemberben lehet valaki aki a fentebbi kitétellel transzferált.
Itt csak ennyi információt írnak:
At the end of this period your TBSZ will be terminated, unless you declare (between December 1-30) that you want to transfer your assets partially or fully to another TBSZ opened in the second year of Holding Period 2. If you decide to do so, make sure that the value of the assets to be transferred is at least 25,000 HUF; otherwise, the transfer will not take place, and your assets will be transferred in their entirety to your primary account.
-
Blaymoira
tag
válasz
Janusz001 #427 üzenetére
IB-n weben és a mobile appban is az alapértelmezett a SMART routing. Ezért, ha kiválasztasz egy tickert az általában az adott termék primary marketjét (leglikvidebb elvileg) fogja mutatni. Attól független, ha beadsz egy megbízást, akkor az smart routingal valahova oda lesz routolva, ahol teljesíthető.
Mobilban ki tudod választani a tőzsdét pár posttal feljebb lett leírva. Weben pedig csak iBottal lehet direkt routing kérni.
-
Blaymoira
tag
válasz
Travelos #361 üzenetére
1. Persze nem tudsz olyan ügyletbe menni, ami töke áttétes vagy saját tőkemegfelelési követelményei vannak. Ilyen péládul a short sell pozíció, különböző tőkeáttétes derivatív termékek, opciók/futureök vagy egyéb termékek.
2. Hát én ilyet nem látok simán ki lehet az order type-ban stop limitet client portalon is. -
Blaymoira
tag
Nincs benne. Az csak a KH-nak a díja, amiért transzfert kérsz. USD utalásnál tetszőleges számú bank lehet közbeékelve, amíg elér a célszámlára az utalás típusától függően. Ezek a közbenső bankok mind levonhatnak díjakat az utalás továbbításért és semennyire nem transzparens, mivel nem ismert az út.
-
Blaymoira
tag
válasz
Simulacrum #309 üzenetére
Elvileg T+2 a settlement day ha FX marketen vásárolsz. De ezt supportol célszerű megkérdezni.
-
Blaymoira
tag
Nem az van beépítve, de nem egy időben váltja automatán a értékeket szerintem. Hanem, ahogy sikerül, a forint meg nem igazán stabil mostanában
https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/commissions-spot-currencies.php
Egyébként ez van beépítve:For currency trades executed under the auto currency conversion service, IB will typically add or subtract (at its discretion) 0.03% to the exchange rate that would otherwise apply. Please note that IB does not separately charge a commission on these auto-conversion trades.
-
Blaymoira
tag
Weben/mobilon alapból smartrouting van. Itt írtam, hogy lehet váltani, ha nagyon kell.
Egyébként alapvetően különbségek a díjakban forgalomban és árazásban vannak.
Az összes ETF-nek van egy elsődleges tőzsdéje, ahol általában a legnagyobb a forgalom. Azokon a tőzsdéken általában kisebb a vételi/eladási ár közötti különbség mint más kisebb volumenű tőzsde esetén. Legtöbb ETF EUR-ban egyébként a XETRA-n van listázvaé s ha csak simán beküldesz egy ordert nagy valószínűséggel ott is fog teljesülni. -
Blaymoira
tag
Webes felületen elvileg csak ibottal lehet mondani, hogy te direkt routing kérsz egy tőzsdére.
Mobil appban pedig: https://prohardver.hu/tema/interactive_brokers_tarsalgo/hsz_203-203.htmlNem írtad, de ha TBSZ-en csinálod szerintem teljesen mindegy hogy mennyi a fee, hacsak nem alapból 2K feletti fee-vel rendelkező tradeket csinálsz.
-
-
Blaymoira
tag
ALapvetően az ETF-ek európában több tőzsdén is elérhetőek. Van amelyik más devizában van kereskedve. A tőzsdét általában az instrumentum végén látod.
Pl.: BVME.ETF az olasz tőzsde
LSE: londoni
IBIS2: xetra
gettex az gettex
EBS: svájci tőzsdejustetf.com-on ha rákeresel az etf-ek nevére, akkor listázva van az ISIN és az is, hogy milyen tőzsdéken lehet kereskedni velük és milyen devizában vannak kereskedve.
-
Blaymoira
tag
Válaszolva a másik topicban (bocs githubon nem néztem a timestampet) feltett kérdésedre én ezt írtam:
"Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azért írok Önöknek, mert szeretném kérvényezni az Önöknél vezetett TBSZ számlám transzferálását egy másik szolgáltatóhoz.
Valamint a maradványdevizákról szeretnék lemondani a TBSZ számlámon és felhasználni a transzferköltségek kiegyenlítéséhez. Továbbá, miután a TBSZ transzfer végbement szeretném megszüntetni az alapszámlát is.
Mellékeltem a szükséges dokumentumokat kitöltve.
Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
xxx"Na itt annyi történt, hogy a maradványdevizáról való lemondást teljesen ignorálták.
Deviza adatok alatt mire gondolsz? Utalási adatokra? Mert az nekik itt nem kellett meg a kelleres bohóckodás se.
Amúgy jónak tűnik, köszi.
-
Blaymoira
tag
Bocsi, de most linkeket fogok dobálni a kérdéseidre, mert ott minden elég részletesen le van írva. Ezek majdnem mehetnek az összefoglalóba is.
1. Igen, meg még egy rakás másik algo is van. https://www.interactivebrokers.com/en/trading/ordertypes.php
2. Igen, de ott nagyobb a spread meg lehet más a díj is. https://www.interactivebrokers.com/en/trading/orders/outside-rth.php
3. https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
4. Persze néhány dolog van ingyen meg egy csomó fizetős is. Német ETF-re, US stocksra és FX-re van ingyen realtime. https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/market-data-pricing.php
5. Miért hiányos? Mindegy mi a kiinduló devizád USD-re kell váltani mert abban vonják a díjakat.
Az összes tőzsde amin kereskedhetsz itt van: https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/commissions-stocks-europe.php?re=europe
FX-re pedig itt: https://www.interactivebrokers.com/en/pricing/commissions-spot-currencies.php Auto currency ott van az apróbetűsben, hogy 0,03% az árba épített költség egyébként ha spot FX marketen váltás minimum 2 USD.
Hétvégén nem tudsz csinálni semmit, mert zárva van az összes piac és általában karbantartás is van.6. Igen mobil alkalmazással.
-
Blaymoira
tag
A számlád az több devizát támogat alapvetően emiatt olyan deviza fog kerülni, amit be szeretnél utalni, de a legolcsóbb az IBKR-en váltani devizáts, ha alapból nincs. Ezeket szerintem regisztráció után a legkönnyebb megnézni. Vagy nyiss egy demó számlát és ott szerintem végig lehet próbálgatni sokféle dolgot következmények nélkül.
https://gdcdyn.interactivebrokers.com/Universal/Application?ft=T&spltst=www
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest