- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
batman777
aktív tag
A bus speed egyben a PCI-E sebessége is az alaplap szerint.
Mennyire lehet felvinni a gyári 100 Mhz-ről?
Nem akarom tönkre tenni a PCI és a PCIE-es kártyákat.
Régen a PCI sebességét fel lehetett vinni 33Mhz-ről 42Mhz-re is tuning esetén, az még nem okozott gondot a kártyáknak. Itt is lehet kb. 120Mhz-ig emelni, vagy van valami biztonsági határ a PCIE-en ? -
batman777
aktív tag
Nos, kis próbálgatással eddig jutottam:
Ami érdekes még mindid, hogy 43x107-et is tudja az alaplap és a proci. Viszont, 44x és 45x és efelett is újraindulgat a gép.
43x szorzót szereti, az efölöttit meg nem?
Amúgy 1.27V elég neki a 4500 Mhz-hez. 4600Mhz-het kell at 1.35V terhelés alatt, igy stabil, de itt már léghűtéssel nagyon melegszik. Valószinüleg vizhűtés kellene rá efölött.
Eddig jutottam vele.
-
batman777
aktív tag
Megnéztem pár németországi forumot, ott is azt irták, hogy 4.2- 4.5Ghz körül mennek.
Van 1-1 példány a szerencséseknél, akiknek 4.8-on megy, de ott már fűtenek rendesen.Az UP4-en az új bios azért sem jó teljesen, mert hiányzik belőle a 3dbios is. Gondolom gyorsan kellett javitani a biost és korán kiadták, 4 nappal a legutóbbi után. Más forumokon is hiányolták ezt a funkciót. Talán ezt is javitják a következő biosban.
Meg volt, akinek tuning mellett a LAN nem működött, mig korábbi biossal ment.
-
ffodi
veterán
Persze ez világos, de.... (azt írtad egyébként, hogy 125%-kal több, az pedig nem 25%-kal többet jelent, no mindegy is.
)
A 1,5 V az csak egy példa volt, de akkor maradjunk a tiednél. Ha a képzelt proci 4,8 GHz-et visz 1,35 V-on, akkor a 4,5 úgy saccra 1,2-1,25 V-on megy, a tapasztalataim alapján. Így ugyan ott vagyunk lényegében, mint a másikkal. A probléma ott kezdődik, hogyha van két CPU, az egyiknek kell 1,35 V a 4,5 GHz-hez, ami vállalható lenne 24/7-re, de valamivel jobban melegszik, és van a másik, aminek pedig ugyan ehhez 1,5 V kell, de kevésbé melegedős, akkor előbbi mehet 24/7-re, ha tudod hűteni, utóbbi pedig nem igazán. Egyrészről mert 1,5 V hamar degradálja a procit (nem régi procikról van szó), másrészt nagy valószínűséggel ezt sem tudod hűteni.
-
ffodi
veterán
Miért érdekes? Azért, mert csak úgy pl. 1,5 V-tal nem kínálom meg a procit 24/7-ben, annak ellenére, hogy viszi az adott órajelet. Itt a 22 nm-es dolgoknál pedig erre még jobban kell vigyázni, mint korábban. A 1,5 V-ra visszatérve pedig, azt hűteni sem egyszerű, viszont ha ugyan az az órajel megy 1,35 V-tal, akkor azt jó eséllyel még meg tudod fogni.
125%-kal több az érdekes lenne, gondolom 25%-kal többre gondoltál, bár azért ha belegondolunk ez sem kis érték.
-
batman777
aktív tag
LGA1366-os rendszerem volt ezelőtt, ott egyszerűbb volt tuningolni.
Értem már, a turbó szorzóit együtt emeltem a magoknak. Igen, a speedstep és társait kikapcsoltam, mert nagyon idegesitett az órajel ugrálása.Amit még megfigyeltem, hogy a proci 3Ghz-en is igényli az 1.0V körüli feszt, 1200Mhz-en lehet levinni 0.85V-ra. Nem arányos a fesz. igény az órajellel.
Ami pozitivum, hogy 4.4Ghz-en elvan 1.2V-on.A limitet feltettem 200W-ra és 200A-re, de 4.5Ghz-en falba ütközök stabilitásban.
Lehet, hogy ennek a procinak itt a vége? -
batman777
aktív tag
Én szerettem volna kihagyni a turbo órajeleket, mert ha már K-s proci, akkor beállitom egy értékre és menjen mindig azon, nem kell nekem turbó, mert ha feljebb ugrik, akkor ott már instabil lehet.
Meg a Gigabyte biosában az első oldalon ott virit a szorzó állitási lehetőség, viszont a 37 felett nem veszi számitásba, mégha aktiválom az overclocking opciót, akkor sem. Akkor meg minek rakták oda???A Vantage és a 3dmark11-et nem tudtam tesztelni, regisztrációt kér, nekem meg csak 3dmark06 van eredetiben. Azt maj lefuttatom, ha jó neked.
Az alaplappal bajlódtam egész eddig. Újraindulgatott, bármit állitottam be rajta.
Aztán betöltöttem az optimalizált default beállitásokat és csak a proci feszültségéhez nyúltam és a szorzóhoz. Igy eljutottam 4400 Mhz-ig 1.2V-on. Teljesen stabil.Amint 40Mhz-el túllépem, akkor kifekszik a cinebench 11.5, a felénél szép lassan lefagy a gép.
Próbáltam az 1.25x-vel is, 4.4Ghz felett vége. Mintha elvágták volna a tesztek alatt kifekszik.Elindul a windows 7 4500Mhz-en és 4700-on is, de nem stabil a tesztek alatt, a cinebench alatt már az első kockasor számolásánál lefagy a gép.
Hogy ez miért van ? -
batman777
aktív tag
Tetszik, főleg a memoria kezelése nagyon gyors.
Itt tartok:
Kimérem majd, hogy milyen feszültségen megy milyen sebességen.
A ramokat is ki kell tesztenem.Szerencsére VGA-t is cseréltem egy GTX285-ről GTX670-re, igy az egész rendszer meglódult.
Megérte cserélni a 4 éves konfigom.Az 1.25x-el sokkal egyszerűbb minden. Bár igy a ramokat más órajellel hajtja, de igy is meg lehet találni a megfelelőt.
Alig melegszik az alaplapon a fesz. szabályozó rész a proci mellett. Ez nagyon tetszik benne.
Üdv.
-
peterm711
aktív tag
Nem hiszem hogy a táppal lenne gond, ezt már újkorában is csinálta (csak már nem emlékeztem rá), akkor fogadott ez a tény mikor biost akartam frissiteni tuning előtt. Pendrie be és megfagyott a bios, mondom mi van? Rákérdeztem jones965 kollégánál, hogy neki is voltak e ilyen gondjai, és azt mondta, hogy neki is ugyanezt csinálja, ezért ő kénytelen volt win alól frissíteni. Végül megpróbáltam az ősrégi pendrive-ommal ami csak 512MB-os és azzal gond nélkül működött, arról frissitettem a biost is. Szóval a galiba itt a pendrive-ok és az alaplap körül van szerintem.
-
SSJmeszes
senior tag
-
rybka3ctg
tag
-
SSJmeszes
senior tag
Már beírtam hajnalba csak az oldal baszta elküldeni!....
Nos tehát az egyik ram modul a hibás!
2 perc után dobta a piros listát! Még, jó, hogy nem kapcsoltam ki hamarabb a monitort!Mert még láttam!
Kivettem. Még egyszer vissza a biztonság kedvéért és ugyan úgy dobta a hibát! Tehát jöhet a futár érte!Neked meg a sok segítséget!
Egyébként nagyon tervezem, hogy levizezem a procit! De nem döntöttem még el! Eléggé melegszik így 1,4V 4600mhz n a cucc!:-/ 88°C már a real temp is az utolsó magra LOG ot ír!:-/
-
SSJmeszes
senior tag
Jó csak ehhez idő is kell..
Úgy döntöttem tegnap elkezdem. Éjszakánként!
Ezek szerint hibás valamelyik! Tehát, ha most ugyan ilyen időre elindítom elég valószínű, hogy jelentkezni fog nem igaz? Mert így még elég jó lenne, hogy elég lenne neki kb 6-7 óra! Ha most beadta, ezután is beadta ennyi időn belül nem? Legalábbis ebben reménykedem.És itt jön egy baki!
Hogy amikor a gariig eljutok, akkor szívás lesz mert ugye 2x(2x4GB) modulom van!
Ez kicsit már össze van keveredve! Nem tudom, hogy melyik ram melyikkel párosul egy dobozban!:-/
-
SSJmeszes
senior tag
Nem nem futtattam valóban! De nem is szeretném járatni a gépet éjt nappal.
Ne zabáljon már, ha nem vagyok itthon. Ezért volna egy közeli hozzáértő szaki aki napi szinten foglalkozik ilyenekkel egy kis pénz ellenében.Csak közben leírom már ne e van valami vállalkozó szellemű ember. Csongrád megye - Hódmezővásárhelyi vagyok.
-
Mexildos
aktív tag
Még 1 kérdésem lenne hozzád!
A Xeon-okat csak ECC rammal lehet etetni? A kérdést azért is teszem fel neked, mert bizonytalan vagyok a válaszban. Ugyanis a Gigabyte GA-X79S-UP5-WIFI alaplapja kifejezetten Xeonokhoz lett fejlesztve, de fogad sima ramot is (ott zároljelben megjegyzik hogy ECC kéne de nem követelmény azt hiszem)). Ezután megnéztem a Supermicro alaplapjait is amik pedig mivel DP-sek mást nem is tudnak fogadni mint csak Xeon-t és ott is fel van tüntetve hogy non-ECC memory up to 128 GB. Vagyis a Xeon-ok 64GB-ig tudják fogadni a nem ECC ramokat is csak az felett kell ECC?
-
Mexildos
aktív tag
Először is köszönöm a kifejtésedet! Ugyanis most vált aktuálissá a váltás.
Viszont annyival egészíteném ki, hogy 3D és grafikai munkára érdemes-e beruházni a kétprocis rendszerre vagy nem.
Illetve bár sejtem hogy nem működne, de ha az ember ki akar kapcsolódni munka után akkor a CrossFire-t felejtsem is el nyugodtan egy Supermicro társaságában? Gondolom nem támogatott. Ez csak azért lenne jó, mert két 30"-as monitort egy kártya nehezen hajt ki. Sajnos nincs arany közép út pont a videokártya miatt. Te mit tudnál mondani?
-
SSJmeszes
senior tag
Ez valami vicc lehet szerintem!
Tehát beküldtem biztonság kedvéért a Load Optimized et 2x is!
Semmi mást nem csináltam sehol, csak annyit, hogy az XMP Profilt bekapcsoltam!
És továbbra is bedobja a hibát!Tehát akkor nem tudom mi lehet a gond!
Lehet a BIOS?!Mivel 1005 ös biosom volt rajta, ennek hatására ( *If the BIOS version is 1404 or older, please install the converter first before you update the BIOS. ) Rampage-IV-Formula-CAP-Converter ezt telepítettem fel! És ez magától megcsinálta 2105 ig! Sajnos mivel nincs tulajdonomban USB, így windows on belül telepítettem fel a BIOS-t! De úgy tudom ezzel nagy probléma nem lenne!
Lehetséges, hogy itt babrálódhatott be valami?
-
SSJmeszes
senior tag
Sikerült beállítani az XMP t, hogy ténylegesen az adja be magától mindent!
Viszont beszéljen helyettem a videó!Megnéztem 1,35-1,4V on a 4000mhz t ugyan úgy elbukik a linx 20-21 perc után.
De érdekes, hogy volt mikor 4500mhz n is végig ment a teszt.. Ezt nem értem.
Reméltem találsz valami hibát a biosban ami mégsem jó és segíthet.u.i.: áhhhh.. véletlen csak elküldtem a postot! Bocs. Mindjárt jön a BIOS videó.
-
SSJmeszes
senior tag
Szia!
XMP vel beállítva akkor sem jó.
Tehát XMP @ 1333Mhz, és az időzítések 9,9,9,24 2T De az érdekes, hogy a többi időzítéses beállítás átállítódik, csak ez nem amit leírtam fentebb. Nem értem. Legszívesebben oda adnám egy jó hozzáértő kezekbe nézze át az egészet. Csak hát mindenki PESTEN él!
De én manuálisan oda adtam neki az 1600 on auto feszt adva 1.65V, az ígért 1,50V helyett!
VCCSA, VTT 1,2V adtam neki, ahogy írtad is.
-----Viszont amin sikerült elérnem a stabil 30percet az.
VCCSA: 1,3V
VTT: 1,2VManuál freki, és időzítés CL8, és feszültség 1,65V!
De, én nem nagyon merek betyárkodni ebben a kategóriában a feszültséggel. Az az 1,3V az sok neki? És van egy olyan, hogy 2nd VCCSA azt is emeljem vagy elég a síma VCCSA-t?
-
SSJmeszes
senior tag
Ha minden igaz, akkor jól kellene feküdnie! Mindig fokozatosan átlóban\húztam meg a csavarokat is, mikor ráraktam a H100 at! Alaplapról nem kellett a lefogatón semmit se piszkálni igaz? Paszta MX2, próbáltam nem túl vastagon felhordani.
De szerinted is vinnie kellene 1,3V nak a 4GHz t nem? Legalábbis illene szerintem.
-
SSJmeszes
senior tag
Na ezennel bélepek a klubba!
Viszont máris belebotlottam egy hibába.. A rendszer nem látja a második VGA mat! Természetesen driver + cap fel van téve! Ami az alaplapon van 4 kapcsoló az mind On van!
Ugye nem azt akarjátok mondani, hogy a molex csatira is kell dugnom, mert akkor hanyatt esek!
-
SSJmeszes
senior tag
Köszönöm!
Remélem azért, hogy egy Fx 8120 után minden téren előrelépés lett ez a döntésem!
Mint játék, mint programilag gyorsabb lesz. Legalábbis mindenki váltig állítja, hogy így lesz. Legalábbis eddig így volt, lehet azóta meggondolták magukat, hogy mégsem leszek előrébb!:-/"-haver / szomszéd Pistike előtt dicsekedni"
Ez csak úgy megjegyzem, hogy ez nem én vagyok egyáltalán!
Nem szoktam dicsekedni, mert minek? Csak egy számítógép, nincs mivel..Fogyasztásilag, szerintem sokkal többet nem fogyaszt. Ha csak a TDP -t is nézzük!
FX 125W, Szandy: 130W Tudom, ez tuningnál nem lényeg. Csak úgy felhoztam, hogy önmagában szerintem talán nem eszik többet mint a mostani FX em.
-
-
putti
aktív tag
Nem vágom a dolgot, de gondolom csak vicc volt, nyilván fordítva kellene lennie és a valóságban úgy is van.
Leginkább a CPU PLL és VTT feszültségek értékei érdekelnének. Utánaolvasgatás után állítottam ezeket be neki, csak nem tudom hogy ez sok vagy jó vagy kevés.
Most először raktam össze ilyen konfigot és próbálgatom. Amúgy vízhűtés van hozzá.
-
Gerisz
addikt
Érdemesebb komolyabb lapot venni ha egyébként a plusz tulajdonságaira nincs szükségem.
Ezek szerint lehet azt is, hogy a G.Skill megy CL7-ben a másik meg CL9-ben?Hűteni mennyire kell? Ha kap huzatot elég, mert nekem 600rpm körül még elfogadható, fölötte ne nagyon kelljen.
-
N_A_S
veterán
Ok, elvégre te vagy a szakértő..
A felét nem is értem annak amit mondasz, meg másnapos is vagyok...
A Giga leírásában ez szerepel:
For optimum performance, when installing one memory module, we recommend that you install it in the DDR3_1 socket. When installing two memory modules, we recommend that you install them in the DDR3_1 and DDR3_2 sockets.
Ezt tovább gondolva vontam le azt a következtetést, hogy 4 ramot is úgy érdemes bepakolni, hogy az egyik fajta a CPU-hoz közelebb eső, a másik pedig a CPU-tól távolabb eső slotokban legyenek. Úgy emlékszem mintha az ASUS kézikönyvében is ezt írták volna. A közelebb- távolabb viszonyulásban nem vagyok biztos, R4E-nél a piros slotokkal kell kezdni ha jól emlékszem, és külön felhívják rá a figyelmet hogy szimmetrikusan legyenek pakolva.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest