Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
Hát igen, SB-E(P)-nél jó példányt kell kifognod, aminek erős az IMC-je ahhoz, hogy simán menjen a 2400MHz-es RAM órajel.
Azt tudod még megpróbálni hogy:
- adsz a VTT-nek 1,35V-ot a VCCSA-nak pedig 1,25V-os és próba
- vagy 125MHz-es strap mellett nézel egy 2333 MHz-et (ha jól rémlik az pont kijön)Pubszon:
-
ffodi
veterán
Hát igen, SB-E(P)-nél jó példányt kell kifognod, aminek erős az IMC-je ahhoz, hogy simán menjen a 2400MHz-es RAM órajel.
Azt tudod még megpróbálni hogy:
- adsz a VTT-nek 1,35V-ot a VCCSA-nak pedig 1,25V-os és próba
- vagy 125MHz-es strap mellett nézel egy 2333 MHz-et (ha jól rémlik az pont kijön) -
ffodi
veterán
Ott maradhat a 200, ha esetleg ismét előjön valamilyen power limit, akkor tekerd fel annyira, mint a másik.
Értem. Ha CL10-es a RAM, akkor 2400 MHz-hez 1,65V mellett CL10-12-12-28-1T vagy CL10-13-12-30-1T. VTT 1,2-1,25V, VCCSA a lehető legkevesebb, indulj mondjuk 1V-ról (itt a kevesebb sokszor jobb!), és menj max 1,25V-ig ha nem stabil 0,05V-os lépésekben. (a többi beállítás pedig, amit korábban írtam....) RAM stabilitás tesztelésére az egyik legjobb program a Hyperpi (ezt 32M-en futtatva az összes szálon)
Ez az offsetes téma érdekes.....1,36V teljes terhelésen, vagy kis terhelésen, vagy a terhelés indításának pillanatában? Néhány lap valamiért nem szereti a nagy minuszos offsetet, illetve ami még lehet, hogy az alacsony (illetve asrock szerint magas "szintű") LLC miatt a terhelés eljövetelének pillanatában 1,36V lesz, de amikor megjön a fullos terhelés akkor leesik a droop miatt 1,2V körülire, ami viszont már kevés. Ha ez a helyzet, akkor próbáld ki a legkisebb offset értéket, ami még megy és LLC level 2 vagy level 1.
-
ffodi
veterán
- CPU fesz auton van? Ide illene valami fix (pl. offsetes) értéket állítani
- Loadline mehet level2 környékére (itt ellenőrizd a cpu feszt miután átállítottad, mert több lesz)
- PCH 1,5 --> Fix 1,5V
- PCH 1,1 --> Fix 1,1V
- CPU PLL 1,75V
- DRAM maradhat 1,65V ha kéri a RAM
- VTT-t feltolnám 1,2V-ra
- VCCSA szerintem magas, hacsak nincs 8 modulod, azt levenném 1,1V-ra, vagy akár 1V-ra. Ha így nem megy, akkor vissza 1,2V
- C1E mehet
- Többi OK (core current limit itt megint 200?, vagy ez egy másik beállítás?)A DRAM tuningnál még az is sokat befolyásol, milyen moduljaid vannak, illetve, hogy a 2400 MHz-et milyen időzítésekkel szeretnéd elérni. Ha a TridentX-ed van (ami az adatlapodon) annál sima a 2400MHz, hacsak valami nagyon nem limitál. CL10-esek egyébként? Most hogy vannak belőve az időzítések?
-
ffodi
veterán

Kb. jó, ahogy beállítottad.
Az additional turbo voltage jó így, a short limit lehet 350" vagy 400", a long maradhat 300", ami valószínű limitált korábban az a core current limit, azt állítsd szintén 300A-ra. Az internal PLL overvoltage pedig nem kell, ha nem instabil a rendszer.
Pubszon:
Pedig lehetséges. Az órajel/fesz görbe csak egy ideig lineáris jellegű, előbb-utóbb van egy pont melytől már inkább exponenciális. 100 MHz-enként általában ~0,05V szokott kelleni, ha már -jelentősen- több kell, akkor elérted az említett pontot. Egyébként 1,25-1,35V-ig jó vagy, ha tudod hűteni. Sajnos rossz példányt fogtál ki.
-
ffodi
veterán
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Szerintem hülyeséget mutat a program. Nézd meg pl a ventifordulatokat, csak nekem gyanús a 65535 rpm, vagy épp. a 3,197 V-os DRAM!?

-
ffodi
veterán
"az nem sok 3.6GHZ-en"
Ez most teljesen mindegy. Az volt a cél, hogy megnézd mennyi az offset +0,005V.
Ezek után próbálj meg +0,050V-ot adni. Ha nem megy, akkor még többet, és megnézni hol indul el és ott mennyit kap. Ha egyáltalán nem megy, akkor lehet van valami az említett hibakódban. Húzz ki az egéren és billen kívül minden USB eszközt és próbáld újra.
-
ffodi
veterán
Az offset +0,005V valószínű kevés az adott órajelhez. (mivel minden procinak más a VID-je, így az offset érték is mást fog jelenteni)
Állítsd be egy kellően alacsony órajelet, mondjuk 3600 MHz-et, és úgy indítsd a masinát. Ha bebootolt, akkor terheld le és nézd meg mennyi a terhelés alatti magfeszültség. Ha ez megvan, akkor a stabil órajeledhez tartozó fix feszértékből vond ki ezt a feszültségértéket, ez lesz a szükséges offset. Ehhez számolj hozzá még +0,01V-ot, majd ezt állítsd be.
Példa:
- Stabil órajelhez tartozó fix. feszérték terhelés alatt: 1,27V
- Terhelés alatti érték offset +0,005V esetén: 1,13V
- Szükséges offset: 1,27-1,13 = +0,14V
- Ez végül némi biztonsági tartalékkal 0,14 + 0,01 = +0,15VMindez akkor igaz, ha emellett minden beállítás marad a korábbi (pl LLC). A formula negatív offsetre is működik.

-
ffodi
veterán
Ez egy X79 bug (X99-nél is találkoztam már vele), másnál is előfordul, megnyugtatlak nem döglött meg semmi.

100-as bck mellett egyes RAM-szorzók esetén a memória írás jelentősen alacsonyabb, mint kellene.
Megoldási lehetőségek:
- 125-ös bclk használata.
- Alacsonyabb RAM-szorzó használataIlletve végül egy teszt, amivel ki tudod próbálni a sebességet a kényes beállítással.
- Elindítod a gépet, bebootol, mérsz egyet AIDA-val (2400 MHz-en)
- Újraindítod. belépsz a BIOS-ba átállítod a RAM-okat 2133 MHz-re, elmented és kilépsz, majd amikor kezd bebootolni a gép kikapcsolod.
- Vársz egy kicsit, visszakapcsolod, egyből belépsz a BIOS-ba, átállítod 2400 MHz-re, elmented. Itt újraindításnál hagyod bebootolni. Ha bejött a rendszer, mérsz egyet.(remélem jól emlékszem még a lépésekre
) -
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
Szép darab.

2 évig ment benne 4,6 GHz-en egy 4930k, úgyhogy nem kell aggódni.
Ez a VRM hőmérsékletes mizéria szerintem kicsit túl van lihegve. Ha kompakt vized/épített vized van, vagyis nincs a közelben venti, akkor érdemes figyelni a VRM környékén a légáramlásra (mint ahogy ez tulajdonképp bármilyen konfignál elmondható), de egy normális léghűtésnél ez nem lehet probléma. (max egyes olcsóbb/ alacsonyabb kateg. lapnál, de ez nem az
) -
ffodi
veterán
válasz
tom_tol
üzenetére
Sok időm még nem volt rá, de....
így elsőre 4,5 GHz 1,3 V körül, 4,7 GHz 1,42 V körül, 5 GHz-en eddig nem tudtam bootolni. Ezekhez az órajelekhez 100-as strap, VCCSA 1 V, VTT(1 és 2) 1,1 V. 125 és 166 MHz-es strap is működik szépen, bár utóbbihoz emelni kell az említett feszültségértékeken viszonylag sokat. A RAM kezelés elég jó, bár egyelőre csak DC RAM-om van.
3dmark 2013 Physx pont 4,7 GHz-en 2133 MHz-es DC RAM-okkal ~17500 pont.
Léghűtéssel bench alatt, 4,5 GHz-en ~55 °C-osak a magok, 4,7 GHz alatt ~65 °C átlagban.
Anomália 1: Aida64 memória műveletek, 2133 MHz-en teljesen jó eredményeket ad, viszont 1866 vagy 2400 MHz-en megbolondul és kb fele annyi lesz minden érték (~15000 MB/s). A PhotoWorx tesztre ez minden órajelen igaz. (mármint a kevés pont) Remélem ez csak a program hibája.........
-
ffodi
veterán
Persze ez világos, de.... (azt írtad egyébként, hogy 125%-kal több, az pedig nem 25%-kal többet jelent, no mindegy is.
)A 1,5 V az csak egy példa volt, de akkor maradjunk a tiednél. Ha a képzelt proci 4,8 GHz-et visz 1,35 V-on, akkor a 4,5 úgy saccra 1,2-1,25 V-on megy, a tapasztalataim alapján. Így ugyan ott vagyunk lényegében, mint a másikkal. A probléma ott kezdődik, hogyha van két CPU, az egyiknek kell 1,35 V a 4,5 GHz-hez, ami vállalható lenne 24/7-re, de valamivel jobban melegszik, és van a másik, aminek pedig ugyan ehhez 1,5 V kell, de kevésbé melegedős, akkor előbbi mehet 24/7-re, ha tudod hűteni, utóbbi pedig nem igazán. Egyrészről mert 1,5 V hamar degradálja a procit (nem régi procikról van szó), másrészt nagy valószínűséggel ezt sem tudod hűteni.
-
ffodi
veterán
Miért érdekes? Azért, mert csak úgy pl. 1,5 V-tal nem kínálom meg a procit 24/7-ben, annak ellenére, hogy viszi az adott órajelet. Itt a 22 nm-es dolgoknál pedig erre még jobban kell vigyázni, mint korábban. A 1,5 V-ra visszatérve pedig, azt hűteni sem egyszerű, viszont ha ugyan az az órajel megy 1,35 V-tal, akkor azt jó eséllyel még meg tudod fogni.
125%-kal több az érdekes lenne, gondolom 25%-kal többre gondoltál, bár azért ha belegondolunk ez sem kis érték.

-
ffodi
veterán
Annyi a különbség, mint s1155 SB és IB között.
batman777:
Köszönöm, bár ezzel nem értek sajna egyet. Vannak ennél sokkal jobb példányok, amelyek 1,2 V alatt is viszik a 4,5 GHz-et. Mindenesetre ha így hosszútávon jó lesz, akkor nem panaszkodom.
Finomhangoltam is a dolgokat kicsit, de ez még messze nem a végleges állapot.
-
ffodi
veterán
Tényleg késő van már..
Egy szóval sem írtam, hogy csak egy adott tartományra igaz. Azt írtam, hogyha az értelmes üzemi hőfok felett vagy, akkor könnyebben megfigyelhető/előjöhet esetlegesen ez a jelenség. Ha mindkét esetben normálisak a hőfokok, akkor a különbség olyan kicsi (ha van egyáltalán), hogy általában elhanyagolható. 
-
ffodi
veterán
Nem nehéz, sőt tudod jól, hogy beismerem, ha igazad van, de ebben nincsen teljesen.

A másik tartománynál lehet indokolt a jelenség.
Egyébként szerintem maradjunk annyiban, hogy nem extrém hűtés mellett a jobb hűtő okozta hőfokcsökkenés hatására csökkenhet a feszigény azonos beállítások mellett, de ez legtöbbször annyira jelentéktelen, hogy nem is észrevehető, és emiatt tekinthetjük semmisnek. Extrém hűtés esetén már más a helyzet.
Feltételes módban fogalmazva, és mindkét mondandó lényegét összegyúrva, szerintem egyezzünk ki ebben, a többit majd személyesen.

"mégha ugyanolyan TDP-s vga is jön, simán megváltozik/hat minden.."
Persze, de sok estben ez említett dologra vezethető vissza.
-
ffodi
veterán
Ha combosabb a (lég)hűtő, akkor magasabb órajelet érhetsz el, melyhez tartozhatnak olyan feszültségértékek, melyekről korábban nem is álmodtál.

De példának okán, ha van egy procid, ami 4 GHz-en stabil mondjuk 1,05 V-on, és a gyári kávédarálóval terhelve 65 °C, akkor ha teszel rá egy D14-et lesz mondjuk 45 °C, de ettől még nagy valószínűséggel nem fog kevesebb feszt kérni. Amit te írsz az esetleg akkor jöhet be, ha a korábbi példánál maradva a gyárival 80-90 °C a másikkal meg mondjuk 60 °C. Itt már bejöhet az, hogy 90 °C körül nem érzi olyan jól magát a proci, és esetleg több feszt kér, vagy hosszabb terhelés hatására instabilitással válaszol.
"de jön egy új vga, és sokan csodálkoznak, hogy nem akar menni a vas, pedig ilyenkor érdemes újra kitesztelni mindent, amit használ az ember.. (főleg ha nagyon ki volt hegyezve)"
Ez igaz, de itt a legtöbb esetben az van, hogy az új vga adott esetben brutálabb, többet fogyaszt, jobban szívja a 12 V-os ágat, ami kihathat a proci tápellátására is, amivel lényegében kihat az egész rendszerre.
BlackSoft:
Ez nyilván igaz, de nem erről volt szó.

Nekem egyébként pont az orbitálisan nagy bordák jönnek be, ujjnyi vastag hőcsövekkel.

-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
"Ma már a legtöbb tesztben, illetve otthoni gépben is aki ezeket a procikat húzza, valamilyen komapkt vízhűtést tesz a cpu-ra"
Pedig ők valószínű nem is tudják, mire képes egy D14 rendes ventikkel.

helkis:
Értem mire gondolsz, van is igazság benne, de mondjuk ha veszel egy adott órajelet, amit le tudsz hűteni gyárival, és ráteszel utána a procira egy csúcs léghűtőt vagy játékvizet, akkor az igényelt feszültségben nagy valószínűséggel nem lesz változás. Más lehet a helyzet természetesen, ha 0 °C köré vagy alá mész.

-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
"Az extreme-nek az a ventije alapjáraton nem hangos"
Az ilyen kijelentés mindig nagyon szubjektív, nekem biztosan hangos lenne, tudom.

Szerk.:
A tápom üresjáratban (~200-250 W-ig) passzívan üzemel, a procihűtőn lévő ventik 500-600-on tekernek a vga-n lévők pedig ~700-750 környékén, így hallatszana az rendesen. Persze terhelés hatására más lenne a kép, de ha az is elkezd visítani, akkor megint csak ott vagyunk ahol.......

-
ffodi
veterán
válasz
BlackSoft
üzenetére
Gigabyte-ot terveztem....... Ugyan már sokszor csalódtam bennük az utóbbi időben, de megint úgy voltam velük, hogy ismét megér egy próbát, hátha (jó elrendezésű és kinézetű lapokat csinálnak szerintem, tűrhető áron). Utánaérdeklődtem, hogy mi a történet, hogyha IVY-E procit berakom a lapba, de nincs rajt a legfrissebb BIOS. Azt mondtak nem fog bootolni, kell hozzá egy SB-E proci. Emellett a BIOS fórumot olvasva mindenki azt írja hogy bugos mint az állat az IVY-E-re felkészített BIOS. Ezen jó hírek után úgy döntöttem, hogy ebből nem kérek.
Végül egy Rampage IV Formula lett a kiválasztott. Itt lehet izomból flashelni, nem kell SB-E proci, jól is néz ki a lap, bár a kompromisszum a 4 RAM foglalat és a PCI slot hiánya. Egyébként azért nem az Extreme lett, mert azon ott díszeleg az a tetves venti a déli hídon, és nekem a teljesítmény mellett a némaság is nagyon fontos, az meg gondolom üresjáratban is pörög vagy 2000-et.
-
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
Természetesen léggel, D14 3 ventivel.
5-6 GHz közé tervezném a 24/7-et szívem szerint, de a valóság szürke mezsgyékére visszaereszkedve, ez valahol x - 1 GHz környékén lesz.
Ahogy eddig is, ez is borzasztóan példányfüggő lesz, hogy mennyi kell majd neki pl. 4,6 GHz-hez. Ha nagyon szar lesz, el sem mondom.

BlackSoft:
Inkább 150k körül van/lesz az ára, mintsem 200k körül.
-
ffodi
veterán
válasz
fatal1ty1984
üzenetére
Nem gyanúsan kevés az? A coretemp a legtöbb esetben téves VCore értéket mutat.
Az 5.6 GHz-es eredményt várom még mindig.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Eredeti játékok OFF topik
- E-book olvasók
- Gumi és felni topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Lényegretörő Akasa hálókártya a 10 gigabitre vágyóknak
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Ryzen 5 1600X dobozos CPU
- Bontott 0perces MacBook Air 15" M4 10C/10G 16GB 256GB Gar.: 1 év
- S. Mario PC! Hogy fusson a Super Mario! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 15,6" - i7 1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! LENOVO Legion 5 Pro 16ACH6H notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB
- Akciós áron eladó HP Dragonfly G3 /I7-1265U/32 GB/512B SSD/13,5"/FHD+/400nit/Touch
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)