Új hozzászólás Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
FrankBlack #3153 üzenetére
Ha nincs NORMAL, akkor marad az AUTO. Ez a "NORMAL" gigabytos terminológia, de lehet más gyártok biosában is van ilyen opciió. Szerintem lényeges különbség van az AUTO módhoz képest.
Alulfeszelésen azt értettem, hogy az alaplap által szükségesnek vélt érték alatt állítod be.
Nézd meg, hogy az adott szorzóhoz milyen VID tartozik és arra állítsd manuálisan, ha nem nagyon térsz el az "alapgrekvenciától"
A VID-et elvileg nevezhetnék "alapfeszültségnek" is, de i5/i7 rendszerben függ a szorzótól is.
Van egy min és egy max VID (szorzóbként!) ami közé belővi a lap a CPU feszültséget terheléstől függően alapórajelen. Ha autóra állítod a feszt, akkor a magasabb órajel miatt a VID főlé is állíthatja a CPU feszt az alaplap.
A VID realtemppel olvasható ki (bal felül kijelzik a régebbi verziók), de lehet rá következtetni idle/load módban mért értékekből is (droppot figyelembe véve)
CPU-z és everest is mutatja az aktuális értéket.Nem FSB, hanem BCLK. Az FSB C2D-vel megszünt.
Ha az alap BCLK 133Mhz és megy 1,16V-val, akkor tök feleslegesen nyom az alaplap 1,28V-t 143-ra. Sacc/kb bőven elég lesz oda az 1,2V de akár az eredeti 1,16V is.Ilyen esetben lenne hasznos a NORMAL opció, mert az valaszinüleg 1,16V-on tartaná a feszt.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
FrankBlack #3150 üzenetére
1. maghőfok az érdekes, általában arról beszélünk.
2. Igen normális az eltérés a magok és a CPU hőfoka között. ha CPU hőfokon az IHS avagy CPU felületén mérhető hőfokot értjük. A magok és a lezáró fémlapka között egy hőátadó anyag van, aminek termikus ellenállása van. Minnél nagyobb hőt kell elvezetnie a magoktól a CPU felülete felé annál nagyobb a rajta eső hőlépcső.
A CPU felülete és a hűtőegység talpa között is van egy hőlépcső (ez általában csak pár fok és a hűtési oldalhoz számítható) és csak ezután jön a hűtő termikus ellenállása miatt kialakuló hőlépcső a környezeti levegő felé.
Ha a maghőmérséklet 70 fok akkor teljesen normális hogy pl. a 25 fokos házon belüli levegőhöz képest 15/30 a megoszlás.3. Probáld ki NORMAL módban a CPU feszt. Ekkor lesz feszvisszavétel nyugalmi állapotban és szerényebben tolja fel az alaplap a CPU feszt terheléskor, mint AUTO módban (talán csak a szorzóhoz tartozó VID-ig)
Az 1,28V egy kicsit soknak tünik alapórajelen (+turbo) és szerintem ez okozza nálad a melegedést. Meg kéne kérdezni a többi i5-750 tulajt hogy autó beállításoknál náluk mekkora ez a fesz érték.
Kézzel is átállíthatod fix értékre (pl. 1,2V), de akkor nem lesz energiagazdálkodás, és jól ki kell teszteljed, hogy stabilen müxik vagy sem. Ezt nevezik alulfeszelésnek.....4. Olvasd el ezeket: [link] [link2]
A te processzorodra az Intel 72,7°C-t ad meg "Thermal Specification"-ként.
Ez az IHS középen lévő mérési pontra vonatkozik amikor maximális a hőleadás (cpu terhelés). Szerintem ezt vethetjük össze azzal, amit az everest CPU hőmérsékletként mér.
Ahogy Te is tapasztaltad a magok felé van egy hőlépcső tehát azok lehetnek melegebbek is ennél az értéknél. Sokan a 90-95 fokot is lefogadhatónak tartják, a "valós" határérték a TjMax lenne.
Én nem járatnám ilyen magas hőfokon, azért sem mert ilyen értékeknél már beindul a védelem (Thermal Throttling) és CPU csökkenti a feldiolgozás sebességét.
Persze aki vadul túlfeszeli vagy nem jól hűti a CPU-ját annak a védelem első lépcsője nem sokat ér... -
Kvazár
őstag
válasz
FrankBlack #3150 üzenetére
A hőfok különbség kicsit, sok de esetleg reális is.
Abból adódik, hogy a magok hőmérsékletét a prociban lévő szenzorokkal méri a cpu hőt meg az alaplapba épített méri, ami ugye elég messze van tőle.
Tehát a magok hőmérsékletét nézd.Bocsi, biztos jól raktad össze, de hátha:
1 ellenőrizd le, hogy jól illeszkedik-e a hűtő a procidra, ha nem korrigáld
2 ellenőrizd a hővezető pasztát, hogy megfelelő mennyiséget vitted-e fel belőle, ha nem korrigáld.A fesz érdekes dolog, mert nálam soha, de soha nem megy 1,2 fölé, de még el sem éri, pedig nálam is minden auto-n van.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
FrankBlack #3141 üzenetére
Szerintem a maghőfokra van limit. Azt kell nézni.
3gHZ-nél a 70-73fok szerintem picit sok prime-val, de baj nem lesz belőle.
A hűtőd nem rossz, máshol lehet a gond, elsősorban a Cpu feszt nézd meg terhelés alatt.Everest vagy CPU-z megmutatja.
-
Jenő76
tag
válasz
FrankBlack #2814 üzenetére
GTX 275 helyett inkább vennék egy sokkal modernebb (DX 11) , erősebb , és kevesebbet fogyasztó radeon 5850-et
-
duke
aktív tag
válasz
"AMI MÉG FONTOS KÉRDÉS: Azt vettem észre, hogy sok alaplap különböző típusai között szinte csak az a különbség, hogy az alaplap tápellátása hány fázisú.
ENNEK MI A GYAKORLATI JELENTŐSÉGE????????Mert rengeteg alaplapnál "csak" ez a tápellátás fázisai adatokban különböznek a különféle típusok, de egyik a másiknak akár duplájába is kerül.
MIRE JÓ EZ A GYAKORLATBAN?? MEGÉRT 50-60 EZRET IS AKÁR EGY ALAPLAP CSAK AZÉRT MERT SOK FÁZISÚ A TÁPELLÁTÁSA????"
Ennek van technologiai oka,reszben meg szerintem csak marketing.Egy fazisu kapcsolouzemu tap is pont ugy mukodne,csak tul nagymeretuek lennenek az alkatreszek,egy alaplaphoz kepest,ezert inkabb,tobb kisebb teljesitmenyu tapot hasznalnak a lapokon.
Sac per kb ez mondjuk ugy 6 fazisig tenyleg szukseges es celszeru.De szerintem a 12-24 fazisu tapokat mar csak a reklam miatt talaltak ki(kisebb mertekben az energia takarekosag miatt).Illetve talan az extrem tunningnal ahol a processzor 250-300 wattot fogyaszt lehet hogy tenyleg jol jon egy 24 fazisu tap. -
haky
senior tag
válasz
Giga giga giga
-
slayer006
addikt
válasz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Autós topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Medence topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Renault, Dacia topik
- Magisk
- További aktív témák...
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged