- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
abridabri #5895 üzenetére
Lehet, hogy azóta megoldódott, de...rég volt ugyan, viszont emlékeim szerint van azon a lapon egy "Retry" gomb. Amikor másodjára elindul és megakad a bootnál nyomd meg. A memory training elég érdekes dolgokra képes ennél a lapnál, anno én is szívtam vele.
∂яσнυη:
A legalább 3200 MHz-es RAM az necces, maradjunk inkább a max. 3200 MHz-es RAM-oknál, CPU terén emlékeim szerint a Broadwell-E (tehát pl. egy 6800K) sokkal gyengébben szerepelt tuning terén, mint egy Haswell-E (pl. 5820k), így ha 4,5 GHz vagy fölé akarsz menni stabilan, akkor jól gondold meg mit veszel. Emlékeim szerint ennél a platformnál nem volt gondom a hűtéssel (lég).
Szolgáltatásban és teljesítményben előrelépés az X299, de ebbe csak akkor szállj be, ha jó áron tudod beszerezni az alkatrészeket. Itt a 8+ magos CPU-khoz érdemes valami komolyabb lapot venni, itt már nincs gond a 3200+ MHz-es RAM-okkal, viszont a CPU kupak nem forrasztott, így tuning mellett problémáid lehetnek a hőtermeléssel/hűtéssel. Ha már tuning: itt magasabb CPU órajelekre is számíthatsz (4,6-4,8 GHz). 8-12 magig 4,5 GHz (1,15-1,2V alatt) alatt delid nélkül hűthető (tehát nem szállnak el annyira a hőfokok) általában léggel, felette még vízzel se feltétlen, delid mellett viszont 4,6-5 GHz is hozható akár léggel.
Ha most kéne venni, akkor kíváncsiságból kipróbálnék egy Ryzen-t (pl 3900X-et). Új platform, ami elég jól sikerült, az ára viszont nem néhány 100 euró, viszont erősen versenyképes az Intel árazásával.
-
ffodi
veterán
válasz
#Morcosmedve #5587 üzenetére
A legtöbben ilyenkor elfeledkeznek a legegyszerűbb hibakereső lépésekről.
Ðávid:
-
ffodi
veterán
válasz
Stanchore #5524 üzenetére
Foglaltban minden láb jól áll? Illetve, ha elindítod a masinát úgy, hogy nincs a CPU-n hűtő, akkor a CPU melegszik? (tedd rá a kezed...) Másik táppal próbáltad?
Ami esetleg megérhet egy próbát:
- Kiszedsz és lehúzol mindent a lapból/ról kivéve a 24pines ATX-et és a 8pines EPS-t (igen a 4pin EPS-.t is) Táp lekapcsol
- Felrakod egy pendrive-ra a legfrissebb BIOS-t, majd átnevezed a fájlt R5E.cap névre (csináld úgy,ahogy a manual írja az USB flashback résznél)
- Bedugod a sticket a megfelelő helyre, benyomod a tápot (lapot nem!), majd rányomsz a flashback gombra az I/O panelen.
- Vársz míg kész az update (LED villogni fog egy ideig)
- Ha kész táp ki proci vissza (de semmi más) majd próba -
ffodi
veterán
válasz
kicsipapucs #5512 üzenetére
Igen, ez jónak ígérkezik. A nálam járt 5820k 1,23V-on 4,6GHz-et tudott a cache pedig 4,2Ghz-en járt 1,25V-tal.
-
ffodi
veterán
válasz
F e Z o #5503 üzenetére
Nálam először is meghalt egy 5820k, egyik pillanatról a másikra, 24/7-ben ment 1,2V körül (4,6GHz-en)....aztán a 6800k enyhén szólva sem volt tuningos. A RAM tuning pedig az egész X99-es platformon egy katasztrófa volt. Megjelenéskor sokkal több gond volt az X99-es lapokkal, mint az X299-esekkel.
Amíg működött az 5820k-s rendszer, addig egyébként én is elégedett voltam vele.
-
ffodi
veterán
válasz
subaruwrc #5501 üzenetére
Ebben egyetértünk.
Carlytoo:
Nekem az X99-cel több bajom volt, mint a mostani X299-cel. A VRM hűtésprobléma meg elég bullshit. Ha hülye a user és 0 légáramlás mellett agyonfeszeli, akkor lelke rajta. Nálam érdekes módon nincs gond ezzel, még akkor sem ha adok neki rendesen.
-
ffodi
veterán
válasz
#Morcosmedve #5471 üzenetére
Gondolom VCore/VRIN.
-
ffodi
veterán
-
ffodi
veterán
Nem kell ennyire bef0si ettől.... Hajtani kell amit megy (ésszerű keretek között persze), ha tönkremegy cserélik gariban (feltéve ha van). Eddig minden rendszeremet csúcson járattam és mindösszesen 1 CPU-m halt meg, az pedig az 5820k volt. (pedig pentium2/pentium3/amd k6 óta tuningolok, vagyis lényegében amióta lehet, és majdhogynem az összes architektúra megfordult nálam)
-
ffodi
veterán
válasz
core i7 #5327 üzenetére
Biztosan lehetnek más/kisebb tünetek, de ez általában egyik pillanatról a másikra következik be a baj.
mpierre:
Nyilván lehet hasonlót produkálni rossz/instabil beállítással is, de ha egy régóta használt, kitesztelt beállításnál ezt csinálja az már gyanús, ha alapon és másik lapban is akkor kuka.
-
ffodi
veterán
válasz
m0h0senator #5321 üzenetére
Nálam is halt meg 5820k, szintén az IMC adta fel a harcot.
-
ffodi
veterán
Ha nem látja az összes RAM-ot (ebben a esetben), akkor vagy kevés a fesz és/vagy túl szűk az időzítés, vagy egyszerűen az IMC-d nem bírja az iramot.
RAM és Uncore (cache) tesztelésére ezek mellett a Hyperpi-t (32M) érdemes még használni, valamint CPU tesztre az Asus RealBench-et.
Pasztázás szerintem maradni fog.
-
ffodi
veterán
A 3200 MHz az valóban a vége, felette felejtős a legtöbb esetben.
tRFC-t érdemes állítani, minél alacsonyabb, annál gyorsabbak lesznek a RAM-műveletek. Viszont vigyázz, mert a túl alacsony érték hatására egyáltalán nem fog bootolni, és lesz egy kis tartomány, ahol instabil lesz. 300-as érték alá érdemes belőni, ha megy. (1,35V mellett 3000-3200 MHz-en 225-250 már elég jó értéknek számít.)
Ezeknél a prociknál a 4,2-4,4 GHz a plafon 24/7-re.
-
ffodi
veterán
Le kéne tesztelni a procit egy másik lapban, illetve a lapot egy másik procival. Nekem halt már meg 5820k egyik pillanatról a másikra, és korábban lehetett hallani több usertől is, hogy elhalálozott nála a champion. Nem akarlak elkeseríteni, de mindegyik benne van a pakliban.
Végső tesztként szedd ki a procit, takarítsd le alul felül, tedd vissza és próbáld újra. Ha nem segít, akkor marad, amit fentebb írtam.
-
ffodi
veterán
válasz
Stanchore #5257 üzenetére
Hey Stan!
- A Broadwell-E esetében 24/7-ben kb. 4,2-4,3 GHz lesz a plafon 1,3-1,35V körül, sajna ezek nem mennek olyan jól.
- RAM-ok: a manualban leírtak az irányadóak. Érdemes megnézni, mert laponként eltérő lehet. (Egyébként pedig érdemes beszerezni még 2 modult, vagy egy Quad kit-et, hogy a QuadCH-t is ki tudd használni)
- Haswell-E/Boradwell-E esetén még forrasztott a kupak, így nincs vele teendő. Sajnos Intel bácsi az újabb HEDT generációban már bevezette a mainstream vonalon "jól bevált" pasztázást....
drsanya:
Arra nincs szükség. A BIOS Flashback-kel fel tudja tenni pendrive-ról kikapcsolt állapotban (BOOT-olás nélkül, sőt ha jól rémlik akár CPU nélkül is!) a legfrissebb BIOS-t.
Illetve a megnevezett RAM-ok 99%-hogy mennek 3200 MHz-en, max lazítani kell a gyári időzítéseken.
-
ffodi
veterán
válasz
tom_tol #5130 üzenetére
Ripjaws V-ben, ha van ugyan ilyen paraméterekkel rendelkező (tehát pl. 3200MHz CL14-14-14, vagy 3600MHz CL16-16-16), akkor talán az is jó...ha nem, akkor Trident.
Jó a két dual kit is.
Kb. ugyan az a kettő, de a 3600MHz C16 biztosan tudja a magasabb órajeleket, a másik pedig nem garantált, azért a gyorsabbal később jobban járhatsz.
-
ffodi
veterán
válasz
tom_tol #5128 üzenetére
Haswell-E/Broadwell-E esetén kb. 3200-3400 MHz környékén vége a RAM tuningnak. (24/7-ben meg főleg).
Olyan RAM-ot érdemes venni, ami 3200 MHz-en tudja a CL13-CL14-et. Ez egy tehetséges Samsung B-die RAM-mal simán abszolválható. Ajánlott típus Gskill Trident-Z 3200 CL14, vagy 3600 CL16 (esetleg 3200 CL15, bár ennek biztos húzós az ára).
-
ffodi
veterán
válasz
#Morcosmedve #4746 üzenetére
Az x99 memory training már csak ilyen. Ha kicsit is instabilnak, hibásnak, inkompatibilisnek látja valamelyik modult a lap, vagy valamelyik releváns feszültség túl sok vagy épp kevés, máris tiltogatja a RAM-okat induláskor....
-
ffodi
veterán
válasz
Reggie0 #4641 üzenetére
Így már értem. Azért ezt nem irigylem (mármint a napokig tartó fordítási időt).
Én már attól is tépem a hajam, ha az xc6slx45-ben lévő bonyolultabb uBlaze-es rendszert kell újrafordítgatni a timing error-ok miatt, ami egy jó fél óra szokott lenni i7 6700-al (úgy hogy 60-70%-a van tele az eszköznek...).
-
ffodi
veterán
Nem azért, de szerintem ezeken van még mit optimalizálni.
Egyrészt első körben nem kell erőltetni a 125-ös bclk-t. Másrészt a PLL-lel kapcsolatos beállítások (főleg 100 MHz esetén) LC PLL és low bclk mode.
Emellett:
- Internal PLL overvoltage disabled (nem zavar sok vizet ilyen tuningnál)
- System agent-nek kezdésként 1,05V, ha nem megy (a 32GB RAM miatt), akkor lehet emeli 0,05V-onként. Az 1,2V nem épp kevés...
- cpu svid disabled
- VCCIO alap 1,05V (emelése ugyancsak nem zavar sok vizet ilyen tuningnál, ha meg ezt emelni kell az rég rossz) -
ffodi
veterán
Értem én, de olyan dolgokon dilemmázol, ami egyrészt meg lett többször válaszolva, másrészt felesleges ennyi szót pazarolni rá.
Összefoglalás gyanánt:
Veszel egy neked tetsző RAM-kitet (lehetőleg Quad kitet) , és használod intel ajánlása szerint 2133-2400 MHz-en, jó eséllyel nem lesz semmilyen anomáliád (kb. annyi az esély a gondra, mint bármilyen más rendszernél...). Ha OC-ra szánod magad, akkor a 2666, 2800 MHz szinte biztosra vehető (ha a RAM-od tudja), a 3000 MHz 100-as bclk mellett sok esetben nem szokott tetszeni a rendszernek, így ne arra pályázz, 125 MHz-es bclk mellett viszont szokott menni, az X99 rendszerek vége 24/7-re pedig ~3200 MHz.
-
ffodi
veterán
Nyilván tehetsz bele olyan RAM-okat, amik gyárilag magasabb órajelűek, max te csak 2400-on fogod használni.... Lutri a dolog igen, de azért elég ritka az az eset, amikor nem mennek 2800MHz-en vagy efelett.
Aki meg azt mondja, hogy minek gyorsabban járatni, hisz nem veszel észre különbséget, na ő az, akinél nem mennek a magasabb órajelek.
-
ffodi
veterán
Jó választás.
Gyártói támogatás sosem azt mondja, hogy a megjelölt típusok működnek, a többi nem, hanem a megjelölt típusokkal letesztelték a lapot, azokkal mennie kell, míg más típusok esetén lehetnek anomáliák. Nem hinném, hogy olyan kompatibilitási gondba futnál ezzel a kombóval, hogy el sem indul a rendszer.
"Úgy tudom, hogy mivel a memória vezérlő a cpu-ban van,"
Igen."... így minden ram ami nagyobb 2133-nál,az egyfajta cpu oc."
Tulajdonképp nézheted innen is,de... Igazából ezt értelmezd úgy, hogy minden 2133 MHz-nél magasabb RAM órajel OC-nak számít (RAM túlhajtásnak), efelett nem garantált, hogy működni fog/stabil lesz a rendszered. A gyakorlatban persze nagy általánosságban 3000-3200 MHz meg szokott lenni a megfelelő lappal/RAM-mal (pl. azzal is amiket te most kiválasztottál)."Mekkora órajel emelkedést fog eredményezni ha teljes kapacitáson használom a memóriát?"
A RAM órajele kvázi független a CPU órajelétől, így ha az a kérdés, hogyha a RAM-okat 3000-en fogod használni, akkor mennyivel fog magasabb órajelen tekerni a CPU, akkor a válasz semennyivel, ha ahhoz nem nyúlsz. -
ffodi
veterán
Az LPX kit-tel szerintem nem fogsz mellé.
- OC socket fontos, ha a célod 3000 MHz vagy efölötti RAM órajel. Ha olyan lapot veszel, amin nincs OC socket szívhatod majd a fogad ha csak 2666 vagy 2800 MHz-en hajlandóak szaladni a memóriák, vagy ennyin se.
- Az ember ha már ilyen CPU-t vesz, akkor legalább egy egészséges 4 GHz-et érdemes neki odatolni ( ez valószínű tényleg csak annyi, hogy a szorzót beállítod 40x-re és kész). Innentől kezdve pedig a gyári boostnak sok értelme nincs. A boost 3.0-hoz fasza marketingszöveg jár, de OC mellett szintén nincs sok jelentősége....Az említett lapok közül az Asrock-ot venném.
-
ffodi
veterán
A 2db 2x8GB-os dual kit is ugyan olyan jó lesz, mintha egy 4db-os kit-et (Quad) vennél. Vagy most vegyél 4x4GB-ot vagy 4x8GB-ot, nem érdemes ezzel tökölni. A 8 modul használata pedig lehetséges ugyan, de kerülendő (vagyis, ha most veszel 4x4GB-ot akkor azt érdemes majd cserélni 4x8.....). A RAM órajeled erősen függeni fog a lapodtól illetve a CPU-tól, az időzítés már kevésbé. Szép kimondani, hogy nem akarsz 3000 MHz fölé menni, de inkább mondjuk úgy, nem is nagyon tudsz. Legtöbb esetben 3200 a vége a RAMoknak az X99-es rendszerekben 24/7-re. A gyártók támogatott listája pedig csak irányadó, legtöbbször teljesen hiányos, nem feltétlen érdemes vele foglalkozni.
A lap kiválasztásánál pedig az legyen a szempont, hogy rajta legyen minden, ami kell neked, valamint - ahogy a kolléga is írja - OC socketes legyen!
-
ffodi
veterán
A RAM-mal kapcsolatos problémák többsége abból ered, hogy az X99-es platform esetenként eléggé kényes lehet a memóriákra. Éppen emiatt előfordulhat, hogy egy típus egyáltalán nem kompatibilis, míg mások esetén bizonyos RAM időzítéseket, illetve releváns feszültségértékeket kézzel kell beállítani, finomhangolni. Ehhez még hozzájön, hogy a 3000 MHz és afölötti RAM órajelek nem minden rendszerrel működnek, főleg ha a lap nem OC socketes.
A turbo 3.0-val szerintem nem maradsz le sokról, főleg ha majd tuningolsz is, így azt gondolom érdemes még egy kört futni az Asrock-kal is, de legközelebb a /3.1-es verziókat tekintsd meg.
-
ffodi
veterán
válasz
subaruwrc #4490 üzenetére
Elég lehet, én a hyperpi 32m-et favorizálom. Core, cache és RAM instabilitást együttesen ki lehet vele tesztelni. AVX-es alkalmazást pedig eleve nem használok (most az RVE10 + Broadwell-E kombóval lehet állítani, hogy AVX-es terhelés esetén mennyit vegyen vissza a szorzóval, úgyhogy ez is meg van oldva
) .
-
ffodi
veterán
Azzal szerintem sokan elégedettek lennének. Itt is nehéz jó példányt kifogni, 4,5@1,25V, pedig nem a rosszak közé tartozik.
RAM-ból pedig szerintem Corsair LPX-et vegyél (abból 3000-est vagy 3200-ast), olcsó és jó. (jól is megy.)
-
ffodi
veterán
válasz
teglasatesz #3985 üzenetére
CPU foglalat rendben van? Nincsenek elhajolt pinek? Nincs túlhúzva a hűtő?
Másik RAM-mal próbáltad, illetve csak 1 modullal? -
ffodi
veterán
válasz
m0h0senator #3534 üzenetére
Hyperpi 32M.
-
ffodi
veterán
válasz
westlake #3529 üzenetére
"A BIOS-ban lévő "kapcsoló" pedig pont azt dönti el, hogy melyikkel kommunikáljon. "
Na igen, épp ezért javallott átállítani.
Másfelől:
Engem is bosszant, hogy nincs minden rendesen ledokumentálva és a usernek kell kitalálnia mik a lehetőségek (pedig kb max +1 oldal lenne leírni oda, ahol eleve le van írva mik a lehetőségek a PCI-E sávokat illetően.......). Megnyugtatlak, az RVE doksijában is hasonlóan jó ezen részek dokumentáltsága. Anno amikor megvettem az M.2-es SSD-t, vakartam is a fejem, hogy vajon ki, mit és hogyan oszt le ha csak 28 lane-es a CPU, mert ez sem volt egyértelműen leírva...... Szerencsére nem volt gond.
-
ffodi
veterán
válasz
westlake #3523 üzenetére
Belenéztem a lapod manual-jába és a következő két dolog érdekes lehet:
19.o
"When installing the M.2 PCIe interface module, please set the 'M.2 PCH Strap' for [M.2 PCIE] in BIOS"--> Ez magyarázhatja miért lassú az M.2-es portod
--> Itt pedig ha a következőket feltételezzük:
- CPU-tól balra sorrendben vannak feltüntetve a "hosszú" PCI-E foglalatok, akkor: Ha PCI_E5-ben van valami, akkor PCI_E1 sávszélessége leosztódik (leosztódhat). A második foglalat (PCI_E3) alap esetben nem osztódik le. Ez a két feltételezés magyarázhatja, hogy a legfelső slotban miért x8 a kártyád, ha az E5-ben van valaki, és miért jó, ha átrakod egyel lejjebb.
---------------------------------------------------------
Ezek alapján talán megoldás lehet, ha:- Beállítod a BIOS-ban amit írnak
- Átrakod a kártyákat próbaképp PCI_E1 és PCI_E3-ba. (a PCI_E6 is szop@snak tűnik az M.2 miatt....) -
ffodi
veterán
válasz
m0h0senator #3497 üzenetére
Ne feledd, hogy az 5960x a több mag miatt kap többet. 5820k-val ez az eredmény aligha fogható.
-
ffodi
veterán
válasz
#35434496 #3471 üzenetére
Internal PLL overvoltage szerintem nem kell, felesleges, léghűtés mellett nem ad semmi pluszt.
Amúgy:
PLL Selection: LC PLL
Filter PLL: Low BCLK
Initial BCLK: 100 MHz
Multicore enh.: OFFCPU input ~1,9V
PCH Core 1,05V
PCH IO 1,5V
VCCIO PCH 1,05V
VCCIO CPU 1,05V
VTTDDR (mindkettő): 0,67VPower limiteket is érdemes esetleg állítani 250/300W körülire
CPU iVR eff. High performanceRAM-oknál a ref cycle-t megpróbálhatod csökkenteni, olyan 250-300 körül optimális.
Command rate 1T (ha megy)
(RAM-okat meglesheted 3200-on, lazább időzítésekkel, ha a 3000-es szorzó nem megy, és azért mennek csak 2800-on.......)Load-line lvl8
CPU power Phase/Duty Extreme (mindkettő)
DRAM switching freq-et belőheted annyira mint a CPU VRM-et
DRAM phase ctrl Extreme -
ffodi
veterán
válasz
#Morcosmedve #3448 üzenetére
-
ffodi
veterán
válasz
KAMELOT #3347 üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy: "ugyan annyi értéket mutatott mint"?
Ez így elég tudományosnak hangzik.
Azonos beállítások mellett nem lehet különbség. (max a két kit alap beállítása/XMP profilja térhet el, ami a különbséget okozza, de a gyári értékeken általában mindig lehet javítani, így szerintem az LPX is hozta volna, amit most a másik
)
-
ffodi
veterán
válasz
KAMELOT #3342 üzenetére
30-35k körül van már az általam említett kit is, ami szintén nem sok. Tulajdonképp mindegy milyen IC-vel fogod ki, mert 3200-at szerintem mindegyik megy, és kb az a vége 24/7-re az X99-nek. (feltéve, hogy OC-socketes a lap...)
A dominatorok valóban nem rosszak, de a hűtőn kívül u.a. a legtöbb esetben, mint az LPX. Ha valóban ütős RAM kell, akkor új szériás TridentZ-t érdemes venni, 3200 CL14 az alap, és ettől csak jobb.
-
ffodi
veterán
válasz
hszilard666 #3335 üzenetére
A legjobban szerintem egy 4x4GB 3000 MHz CL15 Corsair LPX kittel jársz.
westlake:
Látszik, hogy foglalkoznak vele.
Egyébként a legtöbb esetben RAM compatibility és/vagy M2 SSD comp. update van csak...... Szerintem az nem feltétlen jelent rosszat, ha sok kiadott BIOS verzió van. (a feltűnöen kevés viszont igen
)
-
-
ffodi
veterán
válasz
hszilard666 #3328 üzenetére
High-end léghűtés simán elég rá, ha ésszerű feszek mellett maradsz.
westlake:
RVE-vel mi a bajod, ez nem játszik?
-
ffodi
veterán
Múltkor már összegyűjtöttük melyik OC socket-es és melyik nem.
Amit linkeltél az nem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam Deck
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Szólánc.
- Hobby elektronika
- Apple asztali gépek
- Macska topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Intel Core i7-12700KF
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 3 3200G processzor
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged