- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Redmi Note 8T - mélyvíz
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
-
Superman
nagyúr
válasz
Szatesz #9267 üzenetére
Nézd az adatlapomat.
Zalman CNPS 9700-as van rajta. Alapból 43 fokos 1.4Volton. Már mindent megpróbáltam, de ez a hűtő nem vált be. Legalábbis nekem erre a rendszerre.
Kérdés: 500-as FSb esetén, egy ideig fut a Prime, aztán lefagy. Nem újraindul a gép (ami kevés Vcore feszültséget jelez), hanem lefagy minden, csak a reset segít. Ez mitől lehet?
-
Superman
nagyúr
Én is bepróbálozom majd, ha, január 3.-án megjönnek a motyóim, egy Thermalright Ultra 120 Extreme és két Scythe S-FLEX ventilátor. Addig is hetes szorzóval eddig jutottam, mert feszt 1.4Volttól többet nem tudok adni neki a melegedés miatt:
-
Superman
nagyúr
válasz
VinoRosso #8937 üzenetére
Igen, utólag néztem én is. Mellesleg: az Asus oldalán van egy aranyos táp kalkulátor (sokfelé van, de itt még nem alálkoztam vele), ami kiszámolta, hogy nekem, az én konfigomhoz, minimum egy 600 Wattos táp kell. Akkor még benne vagyok szűken az ajánlott kategóriában..
-
Superman
nagyúr
Én meg nyugdíjazom a 9700-es Zalman hűtőmet. Rendeltem egy Thermalright Ultra 120 Extreme -t és rá két 12 centis Scythe S-FLEX ventit. Nem állapot, hogy a processzor erejét azért nem tudom kihasználni, mert alapból 43 fokos a prockó már 3.5GHZ-en.
Na meg, mi lesz nyáron....
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8879 üzenetére
Hmmm...ez nem is olyan sok. Itt Miskolcon az egyik bolt kompletten 32k-ért kínál Thermaltake vízhűtést, persze nem tudom, hogy az milyen is igazából.
-
Superman
nagyúr
válasz
Superman #8871 üzenetére
Újabb teszt: visszavettem az NB feszültségét, így nyertem 2-3 fokot, már "csak" 75-77 fokon fut a Prime, de fut. Felvettem a memóriát is 1100MHZ-re, nincs gond vele. (Mondjuk Memtest alatt sem volt.) Így ennyin stabila rendszer, mivel a Zalman 9700-es nem tud többet, csalódtam ebben az óriási rézcsöves kutyafülében, azt hittem effektívebb lesz.
-
Superman
nagyúr
1.4Volt a biosban és a CPU-Z is annyit jelez. Nézem a dropot a CPU-Z-n és az Everesten is, de nincs egyáltalán 100%-os terhelésnél sem (na jó, néha egy-egy pillanatra 1.392-re leesik, de visszaugrik 1.4-re). Úgy tűnik - ahogyan te is írtad - ehhez az órajelhez ez a feszültség tartozik, nincs mit tenni.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8867 üzenetére
Előreláthatóan mennyibe fog kerülni a vízhűtésed, már én is elgondolkodtam rajta.....
-
Superman
nagyúr
Na akkor, én is benyögöm, hogy mit alkottam tegnap:
Prime95 másfél óra után leállítva, egyrészt mert meguntam, másrészt, mert dőlt ki a hőség a gépből.
FSB: 440
Szorzó: 8
3520MHZ-en 1.4Volt magfeszültség mellett a Prime 78 fokosra vitte fel a CPU hőmérsékletét. Én 80-nál húzom meg a határt, amikor leállítom. Van valahol a Q6600-asról egy elég kimerítő teszt, mielőtt valaki megkérdi, onnan vettem a 80 fokot.A memóriát is visszavettem 1100-ról 1056-ra és futott a Prime. Egyszerűen nem tudom, hogyan kellene beállítani, hogy 1.4Voltnál alacsonyabb magfeszültségen is fusson, mert ha lejjebb veszem, akkor egyszerűen újraindul a gép. A CPU PLL Voltage 1.7Volton van, nem akarok még egy szintet emelni rajta 1.8-ra, bár lehet azt kellene....
-
Superman
nagyúr
Világos, én viszont nem tuningra kihegyezett gépet építettem, hanem egy olyat, ami gond nélkül működhet némi tuninggal. Ezért én a szobai körülményeket vettem alapul, mivel a neten számos olyan angol és német nyelvű fórumot találtam, amelyben 1.6Voltnál is többet kapott a processzor és úgy kezdtek benchmarkokat futtatni, persze vízzel.
Ezért fejtegetésem pusztán elméleti volt.
-
Superman
nagyúr
Nekem 1.4Volton alapból 43 fok körüli. 1.6Volton, ha mondjuk Premium lapban van, ami alig droppol, akkor 1.6125Volt valós feszre tippelek. Mivel egy Super PI a 6600-os egy magját terheli csak, tehát 25%-os terhelést ad, ezért szobában, fűtött körülmények között szerintem 80 fok körüli lehet a processzor hőmérséklete, idle pedig olyan 65 körül.
-
Superman
nagyúr
8x450 sajnos csak 1.4Volton stabil (1.392 Windows alatt). Így alapból 43 fok a proci, de meg lehet szokni. Persze ha még feljebb megyek még több feszültség kellene neki.
-
Superman
nagyúr
Na akkor próbálkoztam újfent. Proci FPO L737B346, VID 1.225.
1.32Volton megy a 8x430 simán, minden lefut. Viszont 450 körül emelni kell a feszültséget, nem vitás, ahhoz, hogy bootoljon. Jelenleg ez a feszültség 1.3750. A processzor 1.32 Volton idle 37-38 fokos volt, most 41. Jönnek a tesztek, kíváncsi leszek...
-
Superman
nagyúr
És az én processzorom értékeiből mire következtettek, meddig lehet stabil?
FPO: L737B346
VID: 1.2250Volt. -
Superman
nagyúr
válasz
zolee0307 #8791 üzenetére
"de a vista elég érdekes volt, mert a vezérlőpultból eltünt minden, a számítógép tulajdonságait nem tudtam megnézni, ilyenek."
Egyik kolléga most világosított fel, hogy ha a procituningot visszavesszük, akkor menni fog a Vezérlőpult, ugyanis neki is, nekem is eltűnt, azaz nem volt hajlandó előjönni Vista alatt, csak felvillant és annyi.
-
Superman
nagyúr
Az egészben az a legbosszantóbb, hogy kezdhetem elölről a tuningot, mégpedig fokozatosan.
Most 400-as FSB-n 1.32Volt mellett idle a processzor 37 fokos. Haladás, ha nem is nagy, igaz más is befolyásolja a hőmérsékletet, de legalább már tudom, mit kell állítani....
-
Superman
nagyúr
válasz
VinoRosso #8797 üzenetére
Szép!
1.48Volton nekem is 3720 körül ment stabilan, csak most küzdök.
Levettem ötödször is a hűtőt, letisztítottam alkohollal a processzort, a hűtő alját is, majd eszembe jutott, hogy van itthon egy Zalman passzív VGA hűtőkészlet, még másfél éve vettem, de nem használtam fel. Abban van 3db Zalman Thermal Grease CSL 850 hűtőpaszta. Azzal pasztáztama processzort és feltettem újra a hűtőt. Most alapon 32 Celsius a hőmérséklete, ami mégsem 36-37 fok. Kérdés, mennyi lesz tuning alkalmával.
Már az is felmerült bennem, hogy 1 hét után bekrepált a 9700-es Zalman hűtő, de semmi külsérelmi nyom nincs rajta.
-
Superman
nagyúr
Levettem a hűtőt negyedszer is, kevés pasztát raktam a procira és a hűtő réz talpára, csak éppen középre (persze lőbb letisztítottam a többit), maradt minden, ami volt . 1.21 Volton 37 celsius fok alapon a hőmérséklete. Érthetetlen...
-
Superman
nagyúr
Komolyan mondom nektek, ilyen nincs. Leszedtem a Zalman 9700-est, újrapasztáztama procit. Azelőtt 465-ös FSb-n idle 46 fok volt, most, hogy visszatettem 78 és 85 fok között biosban..
Kétszer is ellenőriztem, levettem-visszatettem a hűtőt, mindkétszer ugyanaz az eredmény. Defaulton 1.19 volttal is 36 fokos a proci jelenleg, de csak így tudom használni, különben az egekben van a hőmérséklet és ennél jobban már nem tudom a hűtőt a keretre rögzíteni, mert megpattan valami rajta.....
Most mi legyen?
-
Superman
nagyúr
Ha a DRAM Static Read Control -t Enabled állásba teszem, ilyen beállítások mellett, be sem bootol a gép, fekete képernyő fogad.
Most ezt állítottam be a ramok tekintetében, de alig van valami különbség, szinte elenyésző a mérések szerint:
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 11
TWR: 5
TRFC: 30
TWTR: 5
TRRD: 5
TRTP: 8 -
Superman
nagyúr
Igazából nehezen tudtam kihámozni, én is csak találgatok, mintahogyan a német és angol fórumokon, amelyeket néztem. Eszerint mindenki azt mondja, hogy valahogyan köze van a túlhajtáshoz, de hogy pontosan mit befolyásol és hogyan....
Én nem találtam különbséget az AUTO, a legkisebb és a legnagyobb érték között, így meghagytam ezt egyelőre. Egyébként szimpatikus, hogy az Asus kiad új opciókat a lapjaival és senki sem tudja egészen pontosan, mit takarnak ezek.
-
Superman
nagyúr
Tovább kísérletezgettem a processzor teljesítményének növelésével, de mostmár inkább a ramok finomhangolására mentem rá. A mostani, stabil beállítás a következőképpen néz ki:
CPU Ratio Control: Manual
Ratio CMOS Setting: 8
FSB Strap to North Bridge: AUTO
FSB frequency: 465
PCIE Frequency: 100
DRAM Frequency: 1163
DRAM Timing Control: MANUAL
CAS# Latency: 5
RAS# to CAS# Delay: 5
RAS# Precharge: 5
RAS# Activate to Precharge: 11
TWR: 9
TRFC: 30
TWTR: 9
TRRD: 9
TRTP: 9
DRAM Static Read Control: Disabled
Transaction Booster: ENABLED
Boost Level: 1
Clock Over-Charging Mode: 1.00V
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Voltage: 1.4875V
CPU Voltage Reference: 0.63x
CPU Voltage Damper: Enabled
CPU PLL Voltage: 1.70
DRAM Voltage: 2.2V
FSB termination Voltage: 1.4V
North Bridge Voltage: 1.4V
North Bridge Voltage reference: 0.67x
South Bridge Voltage: 1.20V -
Superman
nagyúr
Huh...nemrég néztem. A 3.8GHZ 1.48V-al megy. Tudom, azt mondtam, 1.45 fölé nem megyek, de a kíváncsiság...
Persze itt már az alaphőmérséklete a procinak is 46-47 fok.
-
Superman
nagyúr
válasz
Larry303 #8661 üzenetére
Ezt nehéz megmondani, mert a 9700-es Zalman állat nagy hűtő és a kezem sem kicsi, de hűvösnek tűnik, már amennyire be tudok nyúlni, megnézni. Lehet, hogy újrapasztázom azzal a Zalman löttyel, amit adtak hozzá, aztán felrakom újra a hűtőt, bár most a legkevésbé sem fűlik hozzá a fogam. Egy hete tettem fel. Most, hogy a bios újra a régi alapból megint 43 fokos a proci 1.43Vcore melett, ami tekintve a körülményeket, normálisnak mondható.
-
Superman
nagyúr
Nem teljesen ide tartozik, de tuning szempontjából mindenképpen: updateltem a biost a lapomon, gondolván, hogy talán javítottak valamit. Erre 70 fok (!!!) a processzor hőmérséklete.
Vissza a régi biost. Pedig azt hittem nem jól látom, de többször is leellenőriztem.
-
Superman
nagyúr
Tovább teszteltem és megemeltem a Vcore-t 1.4625-re biosban, így 464-es FSB-n 3712MHZ-el megy a processzor. A vdroop teljes terhelés mellett 1.456, tehát szinte elhanyagolható. Viszont a processzor 46 fok alapból. Teszt alatt az alaplap is 43 fokos lett. Komolyan nem tudom, milyen léghűtést tegyek rá, ami most van, annál brutálisabb már nem nagyon van, víz meg nem játszik, csak én, néha egy-két cuccal.
Emlékszem, hogy a 6320-asomnak 1.5Volt felett sem voltak ilyen gondjai a hőmérséklettel. Viszont most stabilnak tűnik, bár megnézem még a 3D Mark 2006-ossal is, mert néha meglepő, hogy lefut az orthos, a prime 95 és 2x32M-es Super PI, aztán a Mark processzor tesztjében kampó a beállításnak.
-
Superman
nagyúr
válasz
Anthony28 #8626 üzenetére
Nekem meg ez marad.
Nem azért vagyok elkenődve, mert nem megy feljebb a cucc, hiszen efölött már jószerével vízhűtést alkalmaznak, hanem azért mert nagyon melegszik. Idle 44 fokos a processzor 1.43Volt Vcore-al. Ettől azért többet vártam a Zalman 9700-es szörnyetegtől. Terhelésre ez felmegy 65-70 fokig, ami most még elfogadható, de nyáron mi lesz.....
A végleges beállításaim (465-ös FSb 1.45-ös Vcore mellett sem megy, ettől feljebb meg már nem megyek):
FSB frequency: 462
DRAM Frequency: 1109
DRAM Timing Control: AUTO
Transaction Booster: AUTO
CPU Voltage: 1.43V
North Bridge Voltage: 1.4V
South Bridge Voltage: 1.20VAz egészben az az érdkes, hogy a Transaction Booster-el bármit variáljak is, a tesztek nem futnak le, csak akkor, ha AUTO-n hagyom. Ha Disabled-re teszem, akkor sem, pedig proceszor és memória tuning esetén egy német oldal ezt javasolta.
-
Superman
nagyúr
válasz
Anthony28 #8617 üzenetére
De a P5K-E-ben sem lehet szerintem radikálisan megemelni a déli híd feszültségét. Nálam 1.20Volt a maximum. Ha jól tévedek, csak az Asus ROG lapjainál lehet extrém módon emelni a feszt, viszont melegszik is a híd rendesen, bár én egy 12cm-es 3600-as fordulaton pörgő TITAN coolert tettem elé a Commandoban.
FSB szempontjából ez mennyit jelentett? Sokat. Ha 1.20 Volton hagytam volna a feszt, szerintem 480-ig sem jutok el, viszont 1.8Volton 505-ös FSb-n használtam és stabil volt, valamint 515-ön is lefutottak a tesztek, de ennyire nem akartam kihúzatni. Jó lap volt az Asus Commando, talán az egyik legjobb 965-ös chipsetes lap.
-
Superman
nagyúr
Ha nem ennyit adok neki, újraindul a gép. Most vagy ez, vagy a PLL Voltage emelése, de ez utóbbi veszélyes is lehet. Egyébként ezért írtam, hogy még finomítani kell a dolgon...
Asus Commando-ban úgy tudtam 515-ös FSB-t elérni, hogy a déli hídnak 1.8Voltot (az adható maximumot) adtam és úgy használtam.
-
Superman
nagyúr
Na, 3.7GHZ-en stabil a proci, de az ára elég nagy, mert nagyon melegszik.
Beállítások, amelyeket finomítani kellene:
FSB frequency: 462
DRAM Frequency: 1109
CPU Voltage: 1.43V
CPU PLL Voltage: 1.60
North Bridge Voltage: 1.7V
South Bridge Voltage: 1.20V -
Superman
nagyúr
válasz
szacsee #8589 üzenetére
Egyrészt, másrészt most próbálok részletesen utánaolvasni a CPU PLL Voltage opciónak. Állítólag minél magasabb ez az érték Quad processzorok esetén, annál jobban tuningolható a processzor, de a túl magasra állított PLL instabilitáshoz vezethet, sőt, egyesek szerint kinyírhatja a processzort is, ennek szeretnék utánanézni.
Valamint ott van még a CPU Voltage Reference és a North Bridge Voltage Reference. Sajnos azonban nagyon nehéz a témában megfelelő leíráést találni. Vagy vad szakzsargon, vagy találgatás.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8583 üzenetére
8-as.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8581 üzenetére
Most 3.7GHZ-en 1.43 biosban, ami Windows alatt terhelés hatására sem esik 1.424 alá. Vannak, akik 1.5Voltot is adnak a processzornak, de én max. 1.45-ig fogok elmenni. A 6320-asomnak anno 1.52-őt is adtam, mellesleg azon is Zalman volt, csak egy 7700-es.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8576 üzenetére
Sajna ezt nem tudom, én Zalman 9700-el nyomulok....
Ha már nagyon melegszik, akkor kampó, ezt kell figyelni.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8574 üzenetére
Jó kérdés. Én is úgy hozattam meg nagykerből egyik ismerősöm révén.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8563 üzenetére
1200-on is mennek az 1066-osok, lehet én is kicserélem a Black Dragonokat. Ára kiskerben olyan 13k körül van egy 1 gigás 1066-os modul hűtőbordával, 2 giga akkor kábé 26 körül kapható. De körül kell nézni.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8555 üzenetére
A KIngmax ramok helyett véleményem szerint jobban járnál a GOODRAM PRO ramokkal. Lengyel gyártmány és nagyon jó, legalábbis szerintem és alig drágább, mint a Kingmax. Nekem is van itthon 2 hűtőbordás példány.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8550 üzenetére
Nekem az 1066-os Black Dragon 1100-on 5-4-4-11-es beállításokkal megy. A biosra hagytam a beállítást egyelőre.
-
Superman
nagyúr
válasz
szacsee #8551 üzenetére
Na ja, egy szimes, de mostanában másra kell az idő, sajnos.
Én ezeket lőttem be, többszöri netes utánaolvasás alapján.
FSB frequency: 455
DRAM Frequency: 1092
Clock Over-Charging Mode: AUTO
CPU Voltage: 1.4250V
North Bridge Voltage: 1.55V
South Bridge Voltage: 1.20VA Clock Over-Charging Mode -ra 0.70-et állítottam be és csökkenteni tudtam a Vcore értékét, most 3640-en megy stabilan 1.392Vcore fesszel. De jó lenne tovább csökkenteni az értéket.
-
Superman
nagyúr
válasz
WildDaemon #8547 üzenetére
Stabil? Bios beállításokat írhatnál.
-
Superman
nagyúr
válasz
Larry303 #8520 üzenetére
Nekem 450-en megy most és a 9700-es Zalmannal 40 fok idle. Pedig teljes fordulaton megy a hűtő. A házam jó, szellőzés jó, csak még a biosát nem tapasztaltam ki eléggé a lapomnak. Érdekes, hogy a 6320-as Core2-nek 515-ös FSb-nél adtam még 1.53Voltot is, talán mégsem melegedett ennyire. Most pedig "csak" 1.39 volton fut és drop sincs (legalábbis úgy tűnik) a Voltage damper opció bekapcsolása után.
Ez a Ninja jó hűtőnek tűnik, de sajna én mindig Zalmanos voltam.
-
Superman
nagyúr
válasz
zolee0307 #8513 üzenetére
Én mondtam, hogy ilyen a prime. Elérte nálad is valszeg a lélektani 70 fokot és akkor annyi. Játékok alatt azért ennyire sosem megy fel a hőmérséklet. Nekem G0 revíziós a processzor. Hogy tuningbarát-e, azt már döntsd el magad, a 3.2GHZ nagyon szép azon a feszültségen.
-
Superman
nagyúr
válasz
SimonYana #8505 üzenetére
No, biosban 1.4Voltot adtam a prockónak, ez 1.394Volt Windows alatt, 8-as szorzó, 450-es FSB mellett 3.6GHZ-en szaladgál, azt mondhatom stabilan. Sajna, a 36 fokról viszont idle állapotban, felment 40-re a processzor hőmérséklete, pedig az az 1.39Volt nem sok.
Prime-ot viszont nem fogok futtatni, mivel így pillanatok alatt eléri bármilyen léghűtéssel a 70 fokot és akkor kampó, újraindul a gép. Esetleg, akinek vízhűtése van...
30 percig futott a prime 66-68 fokon, aztán elérte a 70 fokot a hőmérséklet és kész. Viszont minden egyéb benchmark fut, meg különben sem azt fogom nézni, hogy 8 óráig stabilan fusson.
Nem arra használom a gépet.
-
Superman
nagyúr
válasz
SimonYana #8470 üzenetére
A Raid problémáról én is olvastam, de nem használom ezt a funkciót.
Más: valaki tud valamit a CPU PLL Voltage opcióról? Úgy értem bővebbet. A neten ellentétes hírek keringenek, egyesek szerint kinyírja a CPU-t, mások szerint a négymagosoknál különösen jó tuning esetén. Úgy olvastam, hogy a stock 1.6Volt és 1.7Volt esetén még biztonságos, bár a lapom biosában 2.2Voltig van állítási lehetőség. Szóval?
-
Superman
nagyúr
válasz
SimonYana #8466 üzenetére
Én Auto-n hagytam és 1110-en is elment, a CPUZ szerint 5-4-4-11-es időzítéssel.
Ez az Asus lap talán a feszültségek szempontjából jobbnak tűnik, mint például a 965-ös széria népszerű lapjai (ROG széria, P5B és változatai).
Egyébként meg még 1.35Volton is a prime 68 fokig viszi fel a hőmérsékletet 37 fokos idle állapotból. Ha többet adnék neki, mi lenne? 80 fok?
-
Superman
nagyúr
Jelenleg a 6600-asom egy P5K Premium lapban 3.5GHZ-en megy 9-es szorzóval, 390-es FSB-vel 1.35Volton. Eddig csak a CPU Voltage-hoz, a CPU PLL Voltage-hoz nyúltam (1.6Volt) és a CPU voltage Damper-t raktam Enabled-re a drop ellen, minden más Auto-n van. Aki tapasztalt a négymagosok túlhajtásában, mit tanácsol, hogyan tudnám kihozni belőle a legtöbbet teljesítmény szempontjából? Még egy rakat beállítás van a biosban, a memóriákkal is lehet variálni. Nem akarom a végletekig kihajtani, csak addig ameddig még stabilan húzható. Egyelőre ez a 3.5GHZ stabilnak tűnik.
Minden más info a gépemről az adatlapomon.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest