- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
Új hozzászólás Aktív témák
-
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #43 üzenetére
nekem tetszett...
ha megint erősnek érzed magad, tudnál nekem segíteni egy 500MB-os vinyón lévő adatok kiolvasásával ? az én elmém sajna kicsit gyenge ehhez ( mondhatni gyenge elméjü vagyok
)
-
wnix
senior tag
parafenomén a TCPA ellen
-
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #36 üzenetére
szvsz egy ''kis'' forrasztási munkával ezt is meg lehet ''oldani''
Linux never Die...)
egyébként ha a szoftvergyártók garantálnák a szoftverük hibátlan működését, akkor még talán jó is lenne. De tökéletes szoftver soha nem lesz, ezért ez sem lényeges.
-
wnix
senior tag
Azt hiszem a közeljővőben is lesz még ilyesfajta probléma itt a forumon, mert nemsokára (már léteznek is) a ''normális'' pc-alaplapokat is így védik, sőt vannak tervek több gyártónál, hogy egy security-chip-pel letudják korlátozni a programokat is, úgy hogy melyik program futthat és melyik nem, hogy mit telepíthetsz és mit nem...
Ez lesz igazán super-világ
Ha IBM egy ilyen ''elfelejtett jelszó'' miatt is pénzt kér, akkor szvsz az már eléggé felhasználóellenes, mert mi van ha pl az elem lemerül, és a BIOS ''elfelejti'' a beállításokat...Akkor majd elkérik az elem-árat, az elem beszerelési díját, és a jelszó törlésének a díját is ?Ez egy kissé felháborító !
itt egy kis Bővebben: link olvasnivaló a cégek terveiről...
és itt a tiltakozás ez ellen :Bővebben: link
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #26 üzenetére
igen, a wam boot-ra gondoltam, amilyekből pl a CPU-típusát lehet meghatározni (ha nem hiszel a CPUID-nek). az INT 19h-nak is lehet paramétereket adni, de ez nagyon hardver függő.
ha a BIOS nem shadow-zott akkor, azon is el lehet gondolkodni, hogy a VGA BIOS-on , vagy a hálókártya-BIOS-on keresztül is lehet programozni...(picit brutális, de működik)
(nem tudom próbáltál-e már olyat, amikor egy BIOS-írás rosszul sikerül, akkor egyszerűen a gépet egy működő BIOS-ról elinditani, a BIOS-chipet kicserélni a rosz chippel, aztán lehet megint flash-elni)
lehet, hogy nem tudod rávenni a CPU-t, hogy a shadow-zott BIOS-on keresztül fusson, de kiolvasni már tudod. Így meg lehet nézni, hogy hogyan vezérli az EEPROM-chip-et.
korábban (kb 10éve) foglalkoztam BIOS írással, akkor írtam magamnak egy saját kis BIOS-t ami egy S-RAM-kártyáról lett induláskor betöltve. az egészet azért csináltam mert a PC-mhez nem volt monitor, de volt egy amigám, ami a TV-hez volt köttve. a PC a VGA-kártya memóriáját (TEXT mod) 25-ször másodpercenként a paralell-porton keresztül küldte az amigához, amit ott egy programmal kiírattam. Ehhez kellett a BIOS átírás -
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #24 üzenetére
egyetértünk...
valahogy azonban a POST végét is jelezni kell, méghozzá szoftveresen...
ezért kellene tudni, hogy a BIOS hogyan jelzi a POST végét. Mert az induláshoz elég, ha a CPU-t resettelem, ekkor a CPU a BIOS-on keresztül újra indul, de úgy, hogy a memoriában levő programok megmaradnak (nem tudom ismeri-e valaki a ''régi-módi'' RAM-disk bootolást), és itt már lehet, hogy az is segít ha a BIOS a shadow-ram-ban van (ezt lehet átírni ahogy tetszik). Innentől meg szvsz már csak szoftver kérdés az egész.
Amivel én annak idején elakadtam az egy HP Notebook volt, de abban már csak jelszóval lehetett boot-olni. -
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #17 üzenetére
namost:
ha ezek a ''védett mezők'' nem látszanak, akkor hogyan tudja a BIOS, hogy jelszó van a chip-ben ?
én most 2 db chipről írtam. az egyik maga a BIOS-chip, a másik az EEPROM - vagyis a jelszó - chip. A killcmos-sal a BIOS-chip-en lévő CMOS adatokat törlöd. (vinyó, idő, stb beállítások)
namost Te a SuperVisor-jelszót szeretnéd törölni (vagy megtudni), amit ha tudnád a jelszót akkor meg is tudnál változtattni. (Remélem eddig érthető)
Namost a változtatást egy szoftver végzi a BIOS-ban, ami átállítja az EEPROM-chip-et írásra/olvasásra (olyan mint a BIOS-RW jumper a hagyományos alaplapokon). Ha a szoftvert nem a BIOS-ból futtatom, akkor szvsz lehetséges az EEPROM-módosítás is.
Írásra lehet, hogy korlátozva van ( pl 3 rossz jelszó után végképp nem megy semmi), de olvasásra nem hiszem. Ha pedig olvasni tudod, akkor meg is lehet fejteni...szvsz.
UI: a hagyományos CMOS-turkászok a BIOS CMOS-t olvassák/írják, de itt a különálló EEPROM-chipet kell olvasni/írni... -
wnix
senior tag
azt hiszem az nem fog menni ( hp laptop tapasztalat), mert a jelszó egy külön chip-ben van tárolva. A BIOS változtatást tartom a legegyszerűbbnek, de érteni kell kicsit az hardware-programozáshoz. Jelen esetben, hogy hol találja meg az ember az EEPROM-vezérléshez szükséges kódot a BIOS-ban.
-
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #8 üzenetére
még úgy tudnám elképzelni, hogy kiolvasod a BIOS-t, és egy debugger/hexeditor segítségével átírod a jelszó lekérdező részt, majd ezt a BIOS-t visszaírod...
ha csak a lekérdezés hiányzik, akkor talán át lehet írni az EEPROM tartalmát is. -
wnix
senior tag
válasz
KopaszÁllat #1 üzenetére
Bővebben: link
fizetős program...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Autós topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Renault, Dacia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
- HP core i5-ös fémházas Folio 9470m kifogástalan állapotban!! AkciÓÓ!
- A legolcsóbb!!! Dell Latitude 6. gen. core i5-ös notebook olcsón!!!! AkciÓÓ!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- MSI Thin GF63 12VF 15.6" FHD IPS 5-12450H RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Dell Latitude 5400, 14" FHD Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 1 év garancia
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest