Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tin

veterán

válasz Gondwana #5760 üzenetére

igazából én kérek elnézést: így újra elolvasva a hsz-eket, úgy tűnik 2 külön dologról beszélünk.

a válasz első fele arra vonatkozott, hogy 25W hőleadás valószínű nem 25W felvételt jelent, hanem kicsit többet, mert nem csak hőként adja (pl. elektromágneses sugárzás). szóval itt inkább az elvről volt szó, hogy nem 100% alakul hővé. ha akarjátok, lehet miattam 99,8% is, de biztos hogy nem 100%. de ez végülis csak szőrszálhasogatás, én nem a fizikán akartam vitatkozni, csak nem értettem, miért ragadott ki a srác egyetlen dolgot, és kötött bele, amikor az a hsz nem erről szólt, még akkor sem, ha rosszul fogalmaztam.

amire én gondoltam (de lehet hogy rosszul fogalmaztam), az az, hogy egy 25W TDP-jű processzor nem 25W-ot vesz fel. van eset, amikor azt veszi fel, de ez csak egy "kategória". amit beidéztél, szerintem nem ellentmondás, max rosszul fogalmaztam, de ott az angol definíció, abból egyértelműen lejön.

az Intelnél a TDP egy "kategória", ami megadja, hogy mennyi az adott proci kereskedelmi alkalmazások melletti maximális load esetén leadott hő átlaga. tehát, átlagos használat mellett max load-on 25W hőt ad le. azaz, 25W hő elvezetésére alkalmas hűtést kell rá tervezni. nyilván van ráhagyás (20-30-50%), hiszen a maximális hőleadás ennél nagyobb lehet.

tehát a TDP rohadtul nem azt jelenti - és ezt írom az eleje óta - hogy mennyit vesz fel a proci, hanem hogy milyen hűtés kell rá. és itt ERRE gondolok... T6400 (2 Ghz) - T9900 (3.06Ghz) az összes proci TDP-je 35W! azt pedig egyszerűen nem hiszem el, hogy az összes proci terhelésen (akár a TDP szerint mért terhelésen) 35W-ot fogyaszt. ez csak azt jelenti, hogy az összes procinak elég lesz egy 35W-os hőleadásra tervezett hűtés, ami nyilván a T6400 esetén alig fog menni, a T9900 esetében pedig lényegesen jobban.

remélem most már jól leírtam. peace!

Új hozzászólás Aktív témák