- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
2242-esből is nagyon kevés van. Az is elég kifutó formátum. Nem véletlen, hogy nem nagyon gyártanak belőle. mSATA-sból sincs sok. Ez ilyen műfaj, ezért nem jó régi csatolóknál leragadni.
Egy ideje én is mSATA SSD-t vadászok, mert az X220-ba belemenne még egy a SATA SSD mellé, de abban a méretben, amiben én nézem (480-512 GB minimum), még elég drága, nem éri meg. Ráérek vele várni. Vannak erre a célre külső SSD-im, amiket telepítők kiírására, meg OS-ek tesztelésére tartok. Meg windowsos játékokhoz. Ezeket akarom egy második belső meghajtóval kiváltani, a Win10 arra menne. A Linuxos fő SSD-t nem akarom dualboottal összegányolni.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #97904 üzenetére
Ez a PM871 elvileg a Samu 840-esnek a vállalati OEM megfelelője. Nem sok mindent lehet kideríteni róluk, az egyik netes cikk szerint a sebességük van visszavágva. De sokkal hamarabb azért kell kerülni ezeket az OEM meghajtókat, mert semmit nem lehet róluk kideríteni, se azt, hogy milyen sebességet kéne, hogy hozzanak, se a Samsung Magician nem ismeri meg őket, se más SSD-s progik, csak a szívás lesz velük. Max. csak akkor éri meg bevállalni, ha ismered ezeket a hátrányokat, és mondjuk féláron be tudod szerezni.
Sok minden más is lehet, pl. lehet abban a gépben az mSATA csatoló mögött csak SATA2-es vezérlés van, rá kéne nézni Crystal Disk Markkal, ott látszani fog, ha van valami limit.
-
Frawly
veterán
válasz
FoxiestFox #97902 üzenetére
De az is számít, hogy milyen SSD. Egyforma modellel próbáltad? Tehát 850 EVO mSATA-val?
Mert amúgy az mSATA, SATA, M.2 SATA között semmi sebességbeli különbség nincs, max. SATA3 sávszéllel tud menni bármelyik. Csak a fizikai csatolófelület más, de amúgy a nyákon ugyanaz a vezérlő, NAND chip van.
-
Frawly
veterán
A 430-as nem támogatja sem az M.2-t, sem az NVMe-t. Egyébként ha az vigasztal, az NVMe-t sem éreznéd gyorsabbnak a mostani Inteltől. Átlag felhasználásnál nem jön ki a különbség, csak ha olyan spéci szoftvereket futtatsz, amelyek nagy szekvenciális fájlokkal dolgoznak, ezekkel végeznek műveletet (videóvágás, virtuális gépezés). Ezt leszámítva se a bootidő, se a programok betöltődési ideje nem érződik gyorsabbnak NVMe-n, max. csak stopperrel lehet kimutatni tized másodperces különbségeket, majdnem mérési hibahatár közelében.
Az mSATA teljesen jó, egy hátránya van, hogy kifutó formátum, ezért kevés gyártó gyártja már, meg vaskos felárat kérnek érte, drágább, mint ugyanaz az SSD hagyományos 2,5 colos vagy M.2 SATA kiszerelésben.
Ennek ellenére ez a baj a régi generációs laposokkal, hiába jó a teljesítményük, azért megmutatkozik rajtuk az idő vasfoga. Ezért fogom én is majd nyugdíjazni az X220-at, se M.2 nincs rajta, se Vulkan támogatás, se USB 3.1, se 4K/x265 hw-es dekódolás, stb..
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
havri1 #97684 üzenetére
Az X220-ak közül csak az i7-es alaplapnak van USB3.0-ás portja (igaz csak az egyik port 3.0-ás, a többi azon is 2.0-ás), de ez kékkel jelölve is van rajta. Az i3-i5-ös alaplapnak csak USB2.0-ás csatijai vannak.
(#97701) Hixon: mondhatni, hogy az egész X220 IPS panel egy nagy ghost. Mindenki ismer olyat, aki látott már, csak épp kapni nem lehet. Legalábbis külföldön nekem a mai napig beszerezhetetlen. Neten találni sokfelé, ahol árulják, de ha megrendeled, TN panelt küldenek helyette, olyan indokkal, hogy az IPS-ses verzió elfogyott, és a TN panel kompatibilis helyettesítés. Magyarán átb@xnak, csak palimadárcsalogatónak vannak kitéve. Egyébként úgy olvastam, hogy késői IPS panelek nem nagyon ghostosodnak, LP125WH2-SLB4 vagy LP125WF2-SPB3, de lehet ez sem igaz, csak néhány embernek szerencséje volt ezekkel.
-
Frawly
veterán
válasz
darvinya #97633 üzenetére
Az ki van zárva, hogy ha fent van egy Win7 egy partíció nélküli HDD-n. Min. 1 partíciónak lennie kell, de az is lehet, vagy vagy 3 van a lemezen, ellenőrizd a Windows Lemezkezelő-jében. A Win10-nek le tudsz csippenteni helyet, a Win7-es partíció zsugorításával, meg lehet oldani adatvesztés nélkül. Utána meg telepíted a Win10-et az új partícióra, mikor kérdezi, hogy frissítse-e a fent lévő régebbi Windowst, azt nem szabad neki megengedni.
De jobban jársz, ha vársz egy kicsit, amíg nem lesz pénzed egy olcsó 120 gigás Kingston A400 SSD-re, vagy valami más használtra hasonló árban, általában pendrive áránál nem sokkal többért hozzájuk lehet jutni. A Win10 alá nagyon kell az SSD, HDD-ről tarkónlövés lassúságú, fut, de használhatatlan, már az is elég, ha boot után a frissítéseket keresi a rendszer, 100%-ra bepörgeti HDD-n a lemezhasználatot, csak úgy kapar a szegény mechanikus meghajtó, te meg semmit nem tudsz mellette csinálni percekig, akkor sem, ha végül arra jut, hogy nem talált frissítéseket.
-
Frawly
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
Donki Hóte #97493 üzenetére
Ennyit végül is megér, nincs baj vele. De, ha valaki itthon veszi, itthoni boltokban van már 15-16k környékén Kingston UV500-ból 240 GB-os: Kicsit drágább, 2-3 ezerrel, de 5 év garival is lehet kapni. Míg ez a linkelt cucc Kínából jön, gari nélkül.
-
Frawly
veterán
Ja, van PH-s hwsw-s topik, mert bezárt a hwsw. Már küldtem onnan át ide ember, majd ThinkPad X230 ügyében lesznek kérdései, Win10-et használna rajta. Szóval ha felbukkannak majd hwsw-sek ilyen kérdésekkel, akkor előre fel lesztek készülve. Persze ő még nem tudja, hogy lesznek kérdései, de majd rájön
-
Frawly
veterán
Li2727 volt a 965 Express chipsetes. Ahogy még egyszer utánaolvastam, talán az volt a gond, hogy a chipset ugyan tudott volna 4 GB RAM-ot (8-at nem támogat), de csak 4×1024 MB-os modul felállásban, a notin meg csak 2 RAM slot volt, amibe így csak 2×1 GB ment bele.
De emlékeim szerint ugyanebbe a korlátba belefutottam egy 945-ös chipsetes Li1818-on is. Persze nem csoda, mert koruk legszutyokabb gépei voltak. Egy megváltás volt, mikor a memória vezérlő átkerült a prociba, és az ilyen nagyon elmés korlátoknak vége lett. Persze ennek ellenére a mai napig előfordul az ilyen gyártói szopatás, még a legfelső kategóriánál is, pl. a legújabb Macbook Pro, max. 16 GB LPDDR3-ra korlátozva, akkor is, ha 2,5 milliót kicsengetsz érte. Többet nem támogat, de ha támogatna sem tudná senki használni, mert a 16 giga rá van forrasztva az alaplapra.
De pl. az Intel is eldöntötte anno a 2. genes Core i prociknál, hogy csak asztali változatok támogassák a 32 GB RAM-ot, a mobil procik csak 16-ot. Mert ők jobban tudták előre, hogy kinek mennyire van szüksége, meg annyi ought to be enough for anybody. Szerencsére nekem ez még nem korlát, mert az én egyszerű linuxos felhasználásomra a 16 GB RAM is elfogyaszthatatlan és overkill, de aki tényleg valami komolyabbat is csinál rajta, az nagyon gyorsan belefut ilyen törpös korlátokba, ráadásul értelmetlen, formális korlátokról van szó, amit teljesen önkényesen húztak meg.
-
Frawly
veterán
Ezen a Fujitsu notin nem tudott, és úgy olvastam, hogy a chipset nem tud. De ahogy most elbizonytalanítottál, utána néztem, és lehet nem a 965-ös chipset a gond, hanem hogy 965 Express chipset volt benne, ami korlátozva lehet a sima 965-öshöz képest. Nyilván OFF-topik, mert nem TP-ről van szó, de mindig is utáltam, mikor gyártók kiadtak ilyen limitált szutykokat, na, ez a tervezett elavulás, nem az, hogy a villanykörte nem világít 100 évig. Csak az lepett meg, hogy TP-ban is volt ilyen széria ezek szerint, csak nem 2 GB, hanem 3 GB RAM-ra limitálva.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #97407 üzenetére
A 900p-s opcióra csak legvégső esetben szánom el magam, ha nem sikerül már bele másmilyet lőni. A 900-as legalább biztos TN, nem qrnak át vele, hogy helyette TN-t küldenek, mert eleve csak olyan van belőle, nincs meglepi. Meg nem éri, de mégis csak valami upgrade-lehetőség az is, még ha szintén fos panel is.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #97405 üzenetére
Csak azért kezdtem el vele foglalkozni, mert ugyan drága opció, de bár megfelelne, a 1366×768-as IPS kijelző sem lenne olcsóbb, plusz azt kapni sem lehet sehol. Valami upgrade-et meg akarok, ha már megvan a gép, mindene ki van maxolva, csak a kijelző idétlen TN benne. Még az is lehet, hogy ha végképp nem kapok bele rendes kijelzőt, akkor lövök bele 1600×900-as TN-t, ami szintén nem a legjobb panel, de mégis könnyebb hozzájutni, és valamennyire mégis upgrade az is.
-
Frawly
veterán
Kösz a választ. Dokkot nem használok és nem is tervezem a jövőben sem. Főleg a buktatói érdekelnének ennek a megoldásnak, mielőbb belevágok, mert elég drága vakon belekezdeni, aztán koppanni.
Tikkakukacot láttátok mostanában? Valahogy nagyon eltűnt, pedig mindenképp ki szeretném kérni a véleményét, csak nem akarom mindjárt privátban zargatni. Lehet csak nyaral.
-
Frawly
veterán
Egy másik fórumon hívták fel a figyelmem, hogy ezzel a moddal lehet X220-ba és X230-ba FullHD IPS panelt tenni. Érdemes belevágni?
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #96196 üzenetére
Nem földbetipró a 181 ajró sem, de azért szívom a fogam, mert a gép nem ér annyit. Privátban meg tudnád adni annak az ali-s kereskedőnek a nevét, akitől veszed ezeket a jó paneleket? Írnék neki. Akár 22k-nál is többet megadnék érte, csak akkor ne 181€ legyen, meg ne bxon át.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #96194 üzenetére
Az lehet, de nem tudom hogy hol van a legközelebbi szerviz, Milton Keynes közelében. Nem is akarom oda beadni a gépem, mert tudok benne panelt cserélni, csak meg szeretném rendelni, akármennyire is drága. Amazon, eBay nem játszik, átb4xnak, IPS-nek írják, mire ideér TN-né változtatják a gonosz kismanók, meg ahogy írtad, játszanak a pixelhibával, meg az apróbetűs részben kitrükközik, hogy jogukban áll TN-t küldeni helyette. Nekem mindegy honnan veszem, de hiteles forrás legyen. Szívom a fogam, hogy ilyen drága ebben a Flex shopban, de nem tudok vele mit csinálni, megvan a gép, van rá zsé, hogy kijelzőt upgrade-eljek benne, meglépném.
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #96181 üzenetére
Bírom, ahogy ki sem tudja nyitni a dobozt, majdnem beleszakad a körme, majd majdnem mindent kiejt belőle, aztán levágja a földre töltőstől, aztán mégis felveszi, majd hajigál mindent be a sarokba
A part2 videója is jó, ahogy meséli, hogy próbálta visszakérni a rajta lévő Windows 10 árát, meg a recovery partíciót is lesikálva feltesz Arch Linuxot minimalista dwm ablakkezelővel. Arany pofa a faszi, a többi videója is jó, ha értékeli valaki az ilyesféle humort.
Van T460-ast és Carbon X1-est unboxingoló videója is régebbről.
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #96164 üzenetére
-
Frawly
veterán
válasz
robertka #96102 üzenetére
Valószínű, hogy az eladó tudja jól, lehet elromlott a panel, és TN-re cserélték, vagy a kelet-európai régióban árulták TN-nel is, csak a nyugati oldalak írják IPS onlynak. Így arra készülj, hogy TN van benne, legfeljebb kellemes meglepetés ér, ha mégse.
Nem a gép számát kell nézni, hanem AIDA64-gyel kiolvastatni az eladónál az EDID infót a kijelzőről, annak a számát kell megnézni a neten, van paneladatbázis, az nem szokott tévedni.
(#96105) Tikakukac: tudom, hogy a kijelzőkben te jobban otthon vagy, de ebben nem értek egyet. A modern TN-eknek horizontális 45 fokos szögből már egész jó színei lehetnek. Inkább vertikálisan kell megnézni a betekintési szöget, ott még nem tudnak csalni.
-
Frawly
veterán
válasz
MrSealRD #96087 üzenetére
A gyártók is kényszerpályán vannak, mert ugyebár a divatos trend miatt a felhasználók azt várják, hogy legyen egy laptop papírvékony, meg 10 deka, meg legyen 20 órás készenléti ideje az akksinak, meg még egy nagyfelbontású kijelző is legyen meghajtva hozzá, de a fizikát elfelejtették átállítani erre. Így a gyártóknak két választása van: beletesznek ilyen Atom, meg Celeron N lófasz tabletprocit, ami ilyen 2-15 W-os TDP keretből megvan, nem is melegszik, akut is kíméli, de a teljesítménye a több mag létére olyan fos, mintha visszamennél a DOS-korszakba, már 1-2 sima böngészőfültől le tud térdelni, mert az energiakeretből még a GPU is levesz, egy tisztességes asztali P3, P4 szintjét nem ugorja meg. Vagy beleteszik, a legkisebb TDP keretű, de még értelmes procit, na, ezt csinálják most, mikor az újabb generációs Core i U-s szériákkal adják a gépet, csak ez meg kényszerűen throttlingol, de reménykednek benne, hogy az átlag user nem veszi észre átlag felhasználás alatt, mert csak rövid időkre pörög fel a proci, persze tévednek, mert észreveszi játék, filmnézés, telepítés, forráskódból fordítás, stb. alatt, vagy mikor beakad egy Windows-frissítés, vagy böngészőben bevadul egy JS, és tekeri full gázon a procit. Persze reménykedni szabad, ingyen van, de garantáltan pofára esés lesz a vége. Ezek miatt én ilyen papírvékony ultrabookokat, meg U-s procikat nem is vennék, nem érdekel, hogy 4 mag 8 szálas adott esetben, ha még nem is throttlingol, a kis TDP miatt lófasz ereje van, de legalább elcseszett drágák is. Inkább legyen egy laptop vastag, nehéz, rövid akkuidejű, de amíg bírja az aksi, addig adjon le teljesítményt is, meg tudja azt lehűteni, meg legyen masszív az egész.
-
Frawly
veterán
válasz
qnadam #96030 üzenetére
Én nem siratnám a ledeket. Nekem ne villogjon semmi. Wi-Fi-ről, különböző lock billentyűkről az OS is meg tudja mondani, hogy be van-e kapcsolva, a HDD led meg alig villog egyébként is, mióta SSD van a gépben, nem kell már nézegetni, hogy miért nem válaszol a rendszer, mert nem fordul már elő. A HDD-s időkben sem volt fontos, mert amikor annyira darált a HDD, azt hallani lehetett úgy is, nem kellett a ledet nézni hozzá.
-
Frawly
veterán
Nem is akartam lehúzni, mert nem rosszabb gép, mint a konkurencia azonos kategóriájú termékei, de én azt veszem észre, hogy a ThinkPad körül egyfajta kultusz, vallás alakult ki, és hajlamosak ezért túldicsérni.
Nálam pl. úgy tört le egy darab a palmrest széléből, hogy nem dobálom a gépet, de még csak nem is hordozom, semmi mechanikai behatás nem érte, leejtve sem volt, még csak a tenyerem sem izzadt rá. Úgy volt vele bánva, mint a hímes tojással. Azzal is tisztában vagyok, hogy a T-széria strapabíróbb, az X meg a legkisebb, ultrahordozható széria, ami emiatt eleve nem is lehet olyan masszív, de nem árt tisztában lenni a valós képpel.
Amit még nem írtam: az sem mindegy ár szempontjából, hogy a billentyűzete magyar-e.
-
Frawly
veterán
válasz
qnadam #96010 üzenetére
40k környékére tenném, tényleg nagyon függ attól, hogy milyen állapotban van, és milyen kiszerelés. TN panellal, HDD-vel, 4 GB RAM-mal inkább a 40-hez közelebb, mint az 50-hez.
Azt értem, hogy IPS-t írtál, de arra is figyelj, mikor hirdetik, csalni szoktak vele. Windows alatt AIDA64-gyel, Linux alatt read-edid segítségével rá lehet nézni az EDID infóra, amiből kiderül. Ha TLB-re vagy V-re végződik a panelkód, akkor az tuti TN, míg ha SLT-re, SLB-re végződik, vagy bármire, amiben S van, akkor IPS.
Egyébként nekem is ilyen van, pont ugyanilyen i7-2620M-mel, csak én bővítettem benne 2×8 GB RAM-ra meg a HDD helyett tettem bele egy 525 gigás SATA3-as SSD-t. IPS panellal hirdették, de átqrtak vele, mert TN-es. Hiába dicsérik agyon, nem egy nagy szám gép. Azért a kora érződik rajta, teljesítményben is, és a TP-strapabíróság is csak legenda, reped, törik, mállik, kijelző tud csíkozódni vagy foltosodni, kijelző szalagkábele tud elnyíródni, stb.. Max. tényleg csak netbook helyett jó kis gépnek, régi programokhoz nyomkodni. Túl sokat ne adj érte.
-
Frawly
veterán
válasz
Penguin95 #96001 üzenetére
De legalább lett sikerélmény, ha még véráldozat és meghajlítás árán is
Mondtam, hogy az alkohol segít, csak türelmesnek kell lenni, mindig csak egy keveset juttatni közé, várni, amíg oldja. A damilozást is lehet több oldalról bepróbálni, mert azt értem, hogy egyik felén csak egy centit vitte, de másik oldaláról ha vitt volna fél centit, már könnyebben leszedted volna. Vegyíteni is lehet a kettőt, egy kis alkohol kezelés minden oldalról, majd egy kicsit vársz, hogy hasson, aztán damilozgatsz jobbra-balra, ha elakad, akkor megint alkeszkodsz, ha etilalkohol, akkor mehet egy kevés a gallér mögé is, hogy a feszkót oldja a mesterben
Hőfokok mennyivel lettek jobbak az új pasztával? Milyen pasztát tettél rá egyáltalán?
(#96002) bzolika10: ha jó a TN paneles kijelző is, az eBayről vagy hasonló helyről nem olyan drága, már 20 ezer alatt is lehet lőni. Ha viszont kell az IPS, akkor azt elég nehéz normálisan venni, ott már kő keményen kell belenyúlni a zsebbe, olyan szinten, hogy meg sem éri, mert drágább lesz a kijelző, mint amennyit a gép ér.
-
Frawly
veterán
válasz
Penguin95 #95966 üzenetére
Az alkoholnak is meg kéne oldani, damilozás előtt érdemes először azt bevetni. Az mindegy milyen, jó az izopropil is, én legutóbb etilalkohollal csináltam, igaz nem volt betonkemény a paszta, csak nehezen jött le a trugyi. Ha melegedős gép, akkor arra is figyelj, hogy normális pasztát tegyél fel, nálam az Arctic MX-4 bevált, de az MX2-es is jó.
-
Frawly
veterán
Kösz az infót. Most feltettem a tp_smapi helyett az acpi_call-dkms csomagot. Igaz, hogy a TLP sír, hogy telepítsem az tp_smapi-t is, de mindenhol írják, hogy szükségtelen. Egyelőre működik megint, most kihúztam egy kicsit merülni, majd 97%-os töltöttségnél vissza és most nem tölti, 40-80%-ig van állítva a töltés.
Az mondjuk még jobb lenne, ha a TLP-t sem kéne feltenni, csak az acpi_call-dkms elég lenne önmagában, és én állítgatnám az értékeket a /sys/ mappában echo-val, csak nem tudom mit kell állítani.
(#95954) Pistiboy88: akkor én leszek az első, aki azt írja, hogy ha tényleg kell a Win, tarts ki a Win10-nél. Próbáld azon megoldani, ha kell hekkeléssel, nem ragadhatsz le örökre a Win7-nél, már egészen két év sincs vissza és megszűnik annak is a támogatása, mint az XP-nek. Mondom ezt úgy, hogy a Win7 nekem mindig is szimpatikusabb volt, meg a Win10-et ki nem állhatom. Nem véletlenül linuxozok én sem, de én már évekkel ezelőtt váltottam, azt sem vártam meg, hogy az XP-nek lejárjon a támogatása.
-
Frawly
veterán
válasz
Pistiboy88 #95952 üzenetére
Ezzel én is szopok, de Arch Linux alatt. Thinkpad tp-smapi kernelmodult használok, és hiába van beállítva, hogy csak 40-80% között töltögessen, 0-100%-ig tölt. Ez régen csak akkor volt így, ha kikapcsolt gép maradt a töltőn, aztán új kernelek alatt nem ment ez a modul, most egy ideje újra megy, csak nem ér semmit.
-
Frawly
veterán
válasz
#11620608 #95623 üzenetére
Én Linuxot használok i7-es X220-on, és nálam jó, mennek az USB3-as eszközök minden foglalatban, az USB3-as kék csatlakozóban USB3-as sebességgel, mindenféle driver nélkül, ha leszedsz egy Live Ubuntut, és kiírod Rufus-szal, akkor te is tesztelni tudod a portokat. Ha a portok jók, próbálj meg másik drivert, a Win7 legendásan szarul szokta kezelni az USB3-at.
(#95625) Fifi: ez ilyen. Hivatalosan nem lehet frissíteni már legálisan Win10-re, de technikailag a MS nyitva hagyta ezt a kaput, mert az ő érdekük is, hogy minél több korábbi verziót használó felhasználó álljon át Win10-re, és ők akkor arra tudnak inkább koncentrálni. Utólag meg úgyse tudja senki ellenőrizni, hogy még az 1 éves promóciós időszakban frissítettél Win10-re vagy utána. Szóval veheted mégis úgy, hogy legális volt az update.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #95565 üzenetére
Félregépeltem. A Win7-ről Win10-re történő ingyenes upgrade időszaka rég lejárt, de mégis elfogadta az upgrade-et a MS, frissül és beaktiválódott Win10-re, onnantól fogva meg a Win10 nem kér többet kulcsot sem, ergo ingyen lehetett mégis frissíteni. Nem tudom, hogy még mindig működik-e, ingyen van kipróbálni.
-
Frawly
veterán
Húzz le valamelyik oldalról vagy torrentről egy MSDN-es vagy egyébként nem buherált Win7 telepítőt. Olyan nyelvűt, ami neked kell, és olyan kiadást, amihez a kulcsod jó. Ha van hozzá kulcs, akkor a lemezképet nem illegális letölteni. Esetleg ha jó a Win10 is, akkor meg lehet próbálni a Win7-et 10-re frissíteni, az ingyenes frissítési időszak már rég lejárt, de jó ideig működött ez a lehetőség, mégis frissült, és utána már a következő Win10 installkor már a kulcsot sem kell megadni.
-
Frawly
veterán
Az X220-ba nekem is egy Sanyo 42T4861 6 cellás, 63 Wh-os akku van. Mondanom sem kell, hogy okádék gyenge, még a lepkefing kategóriát sem éri el. Újkorában egyébként nem is bírta rosszul, a refurb géppel jött, ilyen 4-5 órán át húzta. Mostanság viszont néha percek alatt lemerül 80%-ról 5%-ra, az akkuinfo szerint 41,6 Wh-ra képes már csak, szerintem kalibrálgatnám egy kicsit én is, lemenne még ez a béka segge alá, mert úgy 41 Wh ez, ahogy én vagyok kínai néger. Pedig kímélve volt, a töltöttség 20-80% között volt tartva, és még csak kb. 7 hónapos akku. Az a szerencsém, hogy nekem nem fontos szempont, 99,9%-ban telepről használom a gépet. Csak addig kell az akku, hogy ha áramszünet lenne, akkor még legyen időm mindent menteni. Ahogy nézem, újonnan ez is 7 ezer környékén van, persze nem ér annyit. Akkor már kicsivel drágábban, 10k körül van nem utángyártott, eredeti Lenovo 9 cellás, 86 Wh-s akku, aminek nem kéne ilyen komolytalannak lennie.
-
Frawly
veterán
Ha esetleg nem lesz más opció, rendeld meg a 10-es pakkot. Szerintem nem sokkal drágább, mint egy darab, a szállítás is ugyanannyi. Egy párat beteszel a gépbe, egy párat elteszel tartalékba (nem foglal sok helyet), a másik 8-at kidobod. Tudom, pazarlás, de ne ez tartson vissza.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95392 üzenetére
Lehet sokan foglalkoznak vele, de akkor meg nem reklámozzák magukat kellőképp. Mondom, utolsó rakat ilyen gép ide vagy oda, mocsok nagy igény lenne ilyesmire, csak az emberek nem tudják hová kell vinni az ilyen gépeket.
Abban igazad van, hogy a rendszergazda igénytelensége is ez a lejelszavazás, berakják a gépterembe a default BIOS-os gépet, pedig alapból kéne lennie rajta rendszergazdai jelszónak. Nem azt mondom, hogy minden ilyen gép iskolai, de én ilyen amerikai topikokat olvastam, ahol rendesen ki volt tárgyalva a téma. Még arra is emlékszek, hogy ilyen jelszókiszedős faszit is megkerestek, de elhajtotta őket a vérbe, hogy dobják ki az alaplapot.
Mondjuk X220-ban amúgy is megéri alaplapot cserélni, egész olcsón lehet bele vadászni i7-2620M-es vagy i7-2640M-es procis alaplapot, ezeken legalább USB3 és SATA3 port is van. Csak arra kell figyelni, hogy a megvett alaplap ne legyen szintén lejelszavazva. Én is cseréltem az X220-amban, és bár csak jelképesen erősebb proci az i7-2620M mint az előtte benne lévő i5-2520M, de bőven megérte, csak az SSD-s bootidő lecsökkentent 2 másodperccel (5-ről 3 mp-re minimál Linuxszal), hogy az SSD kevesebbet vár a procira, meg külső SSD-nél sem mindegy az USB3 port.
-
Frawly
veterán
válasz
RoboGuru #95382 üzenetére
Akkor gúny nélkül mondom, hogy valamit nagyon tudtok és reklámoznotok kéne a szolgáltatást, marha nagy igény lenne ilyenre, hogy üzleti notikból kiszedni a jelszót, mindenhol hegyekben állnak az ilyen jelszavazott gépek, lapok, SSD-k. Garantálom nektek, ha megismernek, meg fogtok belőle gazdagodni.
Amúgy nem értem ezt az UEFI-s kitételt, az X220 is UEFI-s, az megint más, hogy mikor belépsz, akkor BIOS-nak néz ki (ilyen kékes karakteres felhasználói felület), meg tud emulálni boot során BIOS módot, de ettől függetlenül az X220-on nem BIOS van, hanem UEFI. Jó, ezt én is BIOS-nak hívom régi berögződésből, annak ellenére, hogy nem az.
Külföldi oldalakon is olvasom, hogy amerikai iskolákban számtech órán néhány pofátlan diáknak szokása az iskolai gépeket lejelszavazni poénból. Aztán nem állítják vissza, az intézmény későn veszi észre, és emiatt egész rakat Dell Latitude meg hasonló gépeket kell kidobniuk meg áron alul eladniuk, és hiába indítanak büntetőeljárást rongálás miatt, szinte sose lesz meg ki jelszavazta le, meg az életben nem térül meg a kár.
-
Frawly
veterán
válasz
Pubszon #95374 üzenetére
Ne vedd meg. Ha nem tudják a jelszavát, az kamionról leesett vagy lopott, nem tiszta úton jutottak hozzá. Ráadásul én úgy tudom, hogy nem lehet kiütni az X-széria jelszavát (az mindegy, hogy tablet vagy nem tablet verzió, X220 vagy X280), ha nem tudod, ki kell dobni az egész alaplapot procistól (mivel a proci is rá van forrasztva). Nehogy összevegyél ilyen szemetet. Nem csak ThinkPadre vonatkozik ez, hanem minden üzleti notira vagy újabb gépre. Ezeknél már nem úgy megy, hogy kiveszed a CMOS-elemet, és akkor elfelejti a jelszót. Az egész eBay ilyen jelszavas hulladékkal van tele, nem véletlen árulják orrba-szájba, nem tudnak vele mit kezdeni, szabadulni akar tőle mindenki.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95341 üzenetére
Akkor megrendelem. Elég drága, szívom a fogam, de ha már megvan a gép, kimaxoltam, akkor még ezt rááldozom, pár évig még nem tervezem lecserélni. Persze értem én, hogy nem éri meg, már én is megbántam, hogy ilyen régi gépbe beleöltem ennyit, ennek az árán egy sokkal fiatalabb gép is kijött volna, de ha már így alakult, akkor veszek bele rendes kijelzőt. Ha ez az ára, hogy megbízható helyről jöjjön, akkor ez lesz, nyilván nem vagyok boldog, mert még mindig lehúzáskategória egy ilyen kis felbontású, kicsi kijelzőért, ami még az IPS-ek között szintén az alja kategória minőségben is.
Az eBayes cég belement visszaküldés esetén a refund-ba, annak az ára visszajön, aztán ráköltök még valamennyit. Majd megírom a fejleményeket. Lassan olyan leszek ezzel az IPS panelt vadászós témával, mint a prérifarkas, aki ACME dinamittal próbálja elkapni a gyalogkakukkot, de úgyis tudja mindenki előre, hogy esélytelen.
Mivel külföldön élek, ezért itthon nem kapok meg semmit, helyben meg nem néztem körül, de biztos vagyok benne, hogy az angol szervizes árak lehúzósak, akkor inkább megcsinálom és intézem én.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #95339 üzenetére
Speaking of which, árul a Lenovo eredeti alkatrészeket, igaz elkalauzol a Lenovo Parts Shop powered by flex oldalra, de ott van készleten LP125WH2-SLB1-es IPS panel 181 ojróért, ami kicsit drága, de nem irreális ár. Innen sem megbízható rendelni? Tudom, nem vagyok fogyatékos, értem én, hogy nem nagyon érdemes vele foglalkozni, de azért gondoltam megkérdezem, mert ha mégis van megbízható hely, ne hagyjam ki.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95338 üzenetére
Nehezen emésztem meg, képtelenségnek tűnik. Pedig ugyanilyen panelek valók az X230-ba is, azok még ráadásul támogatott gépek a Lenovo részéről, nem igaz, hogy nem tud hozzá eredeti gyári alkatrészeket árulni az oldalán, az ember be tudná szerezni megbízható forrásból, még ha felárral is, de biztos lehetne benne, hogy nem cseszik át.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95334 üzenetére
De mégis mivel mehetnék csak egy kicsit is biztosabbra? Mondjuk a panel színe? Mert van, amelyik fehér, van, amelyik fekete, stb..
Az árazást sem értem, mert van 67 fontért, 149 fontért, de a legtöbb helyen 199 fontot kóstál, de annyit az X220 nem ér, amibe raknám. Ha ezekhez nézem, a 48 font irreális (a 67 fonthoz képest nem, de lehet az is kamu).
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95332 üzenetére
Ez elég elkeserítő. Nem tudtam, hogy előre ennyire nem lehet meggyőződni micsoda. Hacsak be nem rakatom az eladóval egy gépbe, és videón ellenőrizve lefuttat egy EDID infót, és látszik a beszerelt, működő panelen, hogy az, amit rendelnék.
Magával a panellel nincs baj, profin volt becsomagolva, kipárnázva, lefóliázva, antisztatikus zacsiban, se karc, se más defekt, a képe is hibátlan, csak TN. Olyanom meg már van.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95288 üzenetére
Na, a megbízhatónak tűnő céges eladó 99%-ban pozitív értékeléssel megbízhatóan 100%-ban átk**ta a fejem. Szerda környékén jött meg a panel, csak annyira néztem rá, hogy nem sérült. Most szereltem be az X220-ba hétvégén (csak a külső két csavart takaró fekete ragasztót volt nehéz leszedni, a többi simán ment mint a karikacsapás). Hiába írta a hirdetésben, hogy LP125WH2-SLT1 (aminek IPS-nek kéne lennie), ez, ami ideért, egy TN panel, az EDID információk alapján B125XW01-V0 panel.
Nem értem miért próbálkozott be ezzel az átveréssel, kértem refundot. Linux alatt a cat /sys/class/drm/card0/card0-LVDS-1/edid vagy a sudo get-edid megmondja az EDID azonosítót, Windows alatt meg az AIDA64. Legközelebb milyen bizonyítékot kérjek, hogy előre meggyőződjek, hogy nem átverés? A panelre nincs írva micsoda, legalábbis nem találtam meg rajta. Pedig a 48 GBP-s ár nem irrálisan olcsó, ezért úgy voltam vele, hogy ennyiért nem valószínű, hogy átverés. Lehet sok embert le tud húzni, mert nem értenek hozzá, meg nem tudnak róla meggyőződni micsoda, és nem derül ki.
-
Frawly
veterán
válasz
Tikakukac #95280 üzenetére
Akkor tudnál ajánlani olyan progit, amivel koloriméter nélkül kalibrálhatnám tesztábrák segítségével?
Sajnos most jöttem rá, hogy hiába IPS-esként hirdették, átbasztak vele, TN panel van az X220-amban. Az edid-kód lekérdezése árulta el Linux alatt, hogy LG-Philips LP125WH2-TLB1 panel van benne, ami LVDS-en keresztül van meghajtva. Korábban csak a gép gyári kódja alapján néztem, és ott azt hozta a net, hogy IPS-nek kell benne lennie, meg a betekintési szögei is elég jók, azért nem jöttem rá eddig. De azóta olvastam más leírásokban is, ha kékes a kijelző X220-nál, akkor az TN lesz, már pedig nekem elég kékes.
Egyelőre rendeltem az eBayről helyben megbízható céges eladótól 17 ezerért egy LP125WH2-SLT1-et, elvileg beszerelni nem nehéz (a gépet már szedtem szét teljesen előtte alaplapcseréhez és procipasztázáshoz is), igaz kijelzőt még nem bontottam meg benne, csak egészben emeltem le a zsenérokról az egész kijelzőrészt. Van, amire nagyon kell figyelni? Azt is olvastam, hogy egyúttal a kábelcserét is érdemes megejteni panelcserekor.
-
Frawly
veterán
Illetve még egy kérdés. A LP125WH2-SLB1 SLB2 SLB3 kijelzők között mi a különbség, melyik a jobb? Állítólag az SLB3-ban javították az SLB1 korai hibáit, bár azt írják, hogy az SLB1-nek is vannak javított változatai. Illetve az egyik TP fórumon azt írja valaki, hogy a legjobb IPS panel X220-ba, X230-ba a LP125WH2-SLT1, mivel az a legutolsó revízió, és abban tényleg minden korábbi hibát javítottak.
-
Frawly
veterán
Ha már színkalibráció, van valakinek X220 IPS kijelzőhöz helyesen kalibrált színprofilja, vagy meg tudná írni, hogy milyen értékeket állítsak?
-
Frawly
veterán
Nálam úgy van, hogy Linux alatt belőttem, hogy csak 20-80% között tölti az akksit. Ha fut a kernel. Viszont ha ki van kapcsolva a gép, és töltőn van, akkor 100%-ig tölti, mivel nem fut olyan szoftver, ami lekapcsolná a töltést 80%-nál. Így lehet 100%-ra töltve is használni, ha annyira kell, de az esetek 99,9%-ában meg csak max. 80%-ra van töltve, ami elvileg többszörösére kitolja az akksi élettartamát.
Viszont az X220 nálam most csinált egy furcsa dolgot. A palmrest széléből kitört egy kis darab. A furcsa az benne, hogy semmi mechanikai hatás nem érte, elrepedve sem volt, egyszer csak kivált belőle egy kicsi, háromszög alakú darab. Először azt hittem, hogy ételmaradék vagy kavics (nem nézek le, mikor a gépet használom). Aztán láttam, hogy egy kis műanyag tört ki. Ez így nagyon nem lesz jó, hogy a semmitől is törik a gép, pedig csak alig több, mint fél éve van meg, és kímélve volt, hurcolászva sincs.
-
Frawly
veterán
válasz
bigrock #94938 üzenetére
Szerintem ez mindegyik Linux disztrón megy, válassz a distrowatch.org top10-éből valami népszerű disztrót. Leginkább a grafikus felület dönti el a RAM igényét. Töltöttségi max szabályozásához és az egyujjas görgetéshez lehet terminálban kell bohóckodni, de mindig beállítható.
-
Frawly
veterán
válasz
azbest #94921 üzenetére
Ááá, látom te is nézed vwestlife csatornáját. LGR, 8-bit guy, nostaliga nerd, metal jesus rocks, és egy csomó hasonló jó csatorna van még. Esetleg techmoan, de az már nem annyira IT-témájú csatorna, inkább hanghordozókat, lejátszókat, kamerákat tesztel, de azért retró gépek is előfordulnak.
-
Frawly
veterán
válasz
petya220 #94832 üzenetére
Arra figyelj, hogy az SSD-n a partíciók jól legyenek alignálva. Azaz 2048-cal osztható szektoroknál kezdődjenek. Különben be tud lassulni az SSD. Lehet csak ez hibádzik nálad. Én nem nagyon tapasztaltam sebességkülönbséget a 14.04 és a 17.04-es Ubi között. Esetleg ha bejön a felülete, akkor próbáld meg a Gnome3-as Fedorát, a Gnome-ot meg be tudod úgy konfigurálni, hogy az Ubuntu-féle Unityre hasonlítson.
-
Frawly
veterán
válasz
petya220 #94830 üzenetére
Ne Ubuntut használj. Bár most a 17.04-től lehet csökken valamennyire annak is a gépigénye, mióta nem Unity van benne, hanem Gnome3. Gyengébb gépre, meg kevés RAM-ra a Lubuntu, Xubuntu, Mint MATE, stb. való. Esetleg valami Openboxot használó disztró. Vagy van még annál is minimálisabb, AntiX vagy Sparky Linux IceWM-mel, bár ha a Lubuntu, Xubuntu nem tetszik a fapadossága miatt, akkor ezek a minimalisták még kevésbé fognak bejönni.
Nálam i7-es X220-on az Arch Openbox 4 mp. alatt bootol SSD-ről, kicsit lassult, mert 3 mp.-ről indult. Igaz 16 giga RAM mellett, de az Openbox memóriafoglalása olyan kicsi (XP SP3 szintű), hogy nem a RAM határozza meg, 4 giga bőven elégnek kéne legyen. Nyilván az UEFI BIOS inicializálási idejét, meg meg a jelszavak (SSD ATA hardveres AES titkosításhoz jelszó, felhasználói login jelszó) beírási ideje le van ebből vonva. A 4 mp. abszolút nettó idő, benne van a Login Manager (LXDM) és az asztal betöltődése is dokkostól, panelestől, tálcaikonostól, kompozitorostól, Pulseaudióstól, GVFS-sel, tokkal-vonóval mindennel. Az i3wm még kicsit ettől is gyorsabb, olyan 1-1,5 másodperccel.
-
Frawly
veterán
válasz
sketchifun #94787 üzenetére
Egy próbát megér, ha egy napig akku nélkül teszteled.
-
Frawly
veterán
válasz
mystes #94659 üzenetére
Scriptum GIB 3.3-at (angol és német nagyszótár) én is használok Linux alatt, Wine-vel. A MobiMouse is fut elvileg, de azt nem tudom, hogy hiba nélkül működik-e. A MobiMouse utóda, a legújabb MorphoMouse (ez már az újabb Lázár-Varga-féle szótárat használja, nem az Országh-Mágay-félét) viszont biztosan nem fut, próbáltam pár hónapja, már a telepítés sem ment le rendesen.
-
Frawly
veterán
válasz
mystes #94647 üzenetére
Arch Linuxot használok rajta, de akármelyik disztró szépen elmegy rajta, mivel a Thinkpadekben olyan hardverek vannak, amit a kernel alapból visz, nem kell hozzá varázsolni (én is emiatt vettem eleve Thinkpadet), meg firmware-ekkel, meg külön driverekkel szívni, és a Linux disztrók frissebbek és mindig támogatottak, driverek is frissülnek bennük, és a hardverigénye is kisebb a Linuxnak, gyorsabban fut rajta. Egyedül a CPU-ba integrált Intel GPU igényel külön drivert (a 3D-s gyorsításhoz, a 2D megy a kerneldriverrel), de szépen megy a minden disztróban megtalálható nyílt Mesa driverrel, és nem az Intelre kell várni. A ThinkVantage-gombra Linux alatt azt állítasz be, amit akarsz, nem tudom Windows alatt mit kéne csinálnia, de Linux alatt is bármi megoldható, speciális aksitöltési szabályoktól elkezdve a több kijelző támogatásán át bármi. Én nem használnék X220-on Windowst. Az X220 eleve nem játékgép, így ha csak nem kell munkaszinten valami Windows only programot használnod (ami Wine alatt sem megy), akkor érdemesebb rá Linuxot tenni.
-
Frawly
veterán
Nem, nem tudok ajánlani konkrét eladót. Nem windowsosok, nem vettem még licenct, de a refurbished licenc és termékkulccsal kereskedés sok fórumon téma. Abban igazad van, hogy nem kell érte külföldre menni, akár az itteni apróról is ki lehet fogni olcsón, vagy valami használt gépekkel, laptopokkal foglalkozó boltban. Csak aki nem tud belföldön ilyen helyet, és gyorsan kell neki, az eBay mindig opció. Nyilván olyan eladót kell választani, aki rég regisztrált, sok pozitív értékelése és minősítése van, ezek közül is legjobb, ha nem magánemerként árulja, hanem cégként. Persze átverés ellen semmi nem garancia, de akkor meg az eBay vissza szokta adni a pénzt, vitás ügyekben szinte mindig a vevő pártját fogják. Plusz itt sok esetben 3-10 dolláros összegről van szó.
-
Frawly
veterán
válasz
lionshamlet #94463 üzenetére
Ha ez annyira el vagy emiatt keseredve, vegyél hozzá refurbished Windows-licenct az eBayről, valami tizenakárhány dollár és legális. Vagy akár egy sorozatszámot, szintén eBayről, bár az az MS szerint nem legális, ennek ellenére technikailag működik, rendesen elfogadja a hivatalos telepítő, beaktiválódik vele a Windows, megy vele a Windows Update, és mindössze néhány USD-be fáj, és még választhatsz is, hogy Win7, Win8, Win10 legyen, abból is Home, Pro, x86, x64. Érdemes rámenni, ha nem akarsz technikailag is tört, boot loaderes, meg állandóan reaktivációval trükköző Windowszal szívni. Kivéve, ha céges gép, mert akkor tényleg kell hozzá rendes licencet venni. Vagy ami még jobb, hogy Windows helyett felteszel rá egy normális Linuxot, bőven utolérte mindenben a Windowst, és a thinkpadek linuxos támogatottsága is kiváló (általában Wi-Fi is működni szokott, ha nem cserélted ki valami alternatív kártyára).
-
Frawly
veterán
válasz
donjohnson #94350 üzenetére
Biztosan nem x230-as, annak szigetes a billentyűzete. Nekem is T-s modellnek tűnik, de nem elég közeli a kép, hogy meg lehessen mondani melyik.
-
Frawly
veterán
válasz
jjeahh #94333 üzenetére
Azok a gombok a böngészőben és még pár programban léptetnek előzményeket, ahogy a nyilak a böngészők eszköztárában. Tehát visszavisznek az előző vagy az utóbb meglátogatott oldalra az adott ablakon/fülön belül, semmi közük a görgetéshez. Engem eléggé idegesítenek is, mivel webes textboxban (pl. itt a PH-n hozzászólást írok) használom a kurzormozgató gombokat, de véletlenül ezeket a böngészőgombokat nyomom, és elmászik az oldal textboxostól. Rettenet frusztráló, le fogom tiltani.
-
Frawly
veterán
válasz
ThinkAgain #94274 üzenetére
Biztos, hogy hibás volt a RAM, másik gépben is kitesztelted? Mert a Memtest86-on akkor is rossznak látszik a RAM, ha nem szereti a noti alaplapja, attól még másik gépben működhet hibátlanul.
-
Frawly
veterán
válasz
ThinkAgain #94252 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy a RAM-ok jók, csak a 430 nem szereti őket. Próbáld őket visszavetetni, vagy kicseréltetni másik márkára, típusra. Az sem lehet probléma, hogy DDRL-esek és nem DDR3-asok, azt biztosan tudom, hogy az X220, X230, T420, T430 megeszi a low voltage memóriát.
-
Frawly
veterán
válasz
#11620608 #94200 üzenetére
Nem mohóság kérdése, valahol minden ember jól akar járni. Nyilván a jobb ajánlatokra kell rámenni, a biztonság kedvéért felesleges a legdrágábbat venni, még ott is akadhatnak átverések.
Csak az irreálisan olcsó dolgokat kell kerülni, meg a kínaiakat érdemes hanyagolni, amíg van hasonló áron EU-n belülről is termék. Amit én sosem értettem a kínaiakban, hogy szinte mind ingyenes kiszállítással árulja a filléres vackokat is, de hogy tudnak postaköltség nélkül postázni? Mert ha Kínában olcsóbb is a posta, azért nem lehet a világ másik végére annyira filléres, hogy olcsó termékben is benne legyen az ára, még akkor sem, ha könnyű, és levélként adja fel, nem csomagként.
Ugyanez pepitában, a kanadai és jenki eladóktól meg azért nem érdemes venni sokszor semmit, mert irreálisan megdrágítja a postázás ára. Csak akkor opció, ha ilyen sokszáz, meg pár ezer dolláros áruról van szó, ahol 50-80 dolláros postázás elenyészik az árhoz képest. Plusz ugye amerikai terméknél a fali dugó is amerikai villás, és még az átalakító hagyján, de ha nem multivoltos a tápja, akkor aztán szopás lesz vele, az amerikai iso-billentyűzetről meg hasonlókról nem is szólva.
-
Frawly
veterán
válasz
#11620608 #94195 üzenetére
Nem tudom ezek a kamu eladók a szarjaikkal mit akarnak visszaküldést. Szándékosan selejtes kacatokkal húzzák le az embereket, ha visszaküldi a vevő, csak pénze megy el rá, de a selejtes vacakkal úgyse fog tudni mit kezdeni a kicikínai, legfeljebb lehúzza vele a következő palimadarat. Ilyenkor az eBay sokszor olyan döntést hoz buyer protection végett, hogy nem kell visszaküldeni az egyértelműen hibás terméket.
Lehetőleg nem Kínából kell az ilyet rendelni, és meg kell nézni, hogy ne csak sok pozitív értékelése legyen az eladónak, de lehetőleg valami komolyabb európai céges eladó legyen, aki nem 5 perce nyitotta az accountját, hanem sok ezer dolgot adott már el.
-
Frawly
veterán
válasz
MC Pite #94156 üzenetére
Legjobb szabad szemre megmondani, oldalról kell nézni, ha nagyon fakulnak és torzulnak a színek, vagy akár invertálódnak is, akkor TN panel, ha nem invertálódik, csak kicsit/nem fakul, esetleg kicsit lilás lesz, akkor az IPS panel. De úgy általában szemből nézve is könnyű megmondani, TN-en fakóbbak a színek azonos fényerőnél.
-
Frawly
veterán
válasz
RoboGuru #94053 üzenetére
A CMOS elemet nem próbáltam, ez jó ötlet (mindjárt meg is keresem), csak az akkut, tápot húztam le, RAM-okat vettem ki meg az SSD-t. Próbáltam minden nélkül csak a bekapcsológombot nyomni 30 mp-ig. Annyit sikerült megfejteni, hogy a laptop ledjei procihibát villognak, nem alaplaphibát. Ugyanazt villogják, mindegy van-e benne proci vagy nincs, az új van-e benne, vagy a régi.
-
Frawly
veterán
Procicsere (i5 3340M -> i7 3740QM) után nem indul a lapos, visszatéve a régi procit sem. A képernyő fekete, háttérvilágítás sincs, ledek mennek, a ventilátor egy kis gondolkodás után felsüvít egy pár másodpercre, de aztán leáll és megint semmi. Nem Thinkpad, hanem Latitude E5430, tudom, van a Dellnek topikja, de elvileg itt többen vannak a szerelésben jártas szakik, de ha azt mondjátok, átmegyek vele oda.
Követtem a szerelési útmutatókat, a proci jól van beszerelve, rendesen lockolva a foglalatba, újrapasztázva, hűtő visszatéve. Egyik fórum írta, hogy BIOS-t is kellett volna előtte frissíteni, de egyrészt emlékeim szerint egy elég új BIOS van fent, másrészt ha visszateszem a régi procit, akkor működnie kéne azzal a BIOS-szal, amivel előtte működött.
Tudom, hogy a QM-es proci nem támogatott hivatalosan ebben a gépben, meg 35W helyett 45W-os TDP-s, de a fórumok tanulsága szerint mennie kéne ebben a gépben. A procit az eBayen vettem használtam, épségben megérkezett, minden láb megvan, nincs egy se elferdülve, nincs rajta égésnyom, rendes gyári állapotban van. Az ideg széjjelb***, hogy miért szivat meg. Leégett volna az alaplap?
-
Frawly
veterán
Én eddig az X220-amon Lubuntut és Arch Linuxot futtattam, mindkettőt sikerrel. A Lubuntu csak teszt jelleggel futott, amúgy Arch Linuxot használok. Szerintem a distrowatch.com top10-éből válassz egy olyan népszerű disztrót, amelyiknek bejön a felülete. Irodai munkára már bármelyik jó. A nagyobb disztrókkal nem nagyon tudsz mellényúlni.
-
Frawly
veterán
Rosszul tudod. A BIOS-os fast bootnak semmi köze a windowsoshoz. A kettő között csak az összekeverhető, balfék megnevezés a közös. A BIOS-os fastboot vagy quick boot csak annyit jelent, hogy lespórol néhány öntesztet, meg nem írogat ki annyi baromságot, meg logót meg egyéb kreténséget induláskor. Jobb, ha be van kapcsolva. Gépfüggő, hogy ezzel mennyi időt lehet nyerni. Nálam X220-on nincs időbeli különbség a be/kikapcsolt állapotnál, ha bekapcsolom, akkor nem ír ki annyi mindent, emiatt esztétikusabb, kevésbé idegesítőbb.
A windowsos fastbootnak meg az a trükkje, hogy nem állítja le teljesen a gépet, csak félhibernált állapotba teszi le, majd bekapcsoláskor látszólag újraindul, de a Win nem bootol be előröl, csak beizzítja a gépet ebből a félhibernált állapotból. Ez csak lassú HDD-nél lényeges, SSD-nél nincs rá szükség. SSD-nél így érdemes kikapcsolni, több OS használatánál meg kötelező a kikapcsolása. Plusz érdemes ránézni időről időre, mert nagyobb Win10 frissítések (Anniversary Update, Creators Update, Creators Fall Update) alattomos módon, a user megkérdezése nélkül, stikiben visszakapcsolják a windowsos fastbootot.
-
Frawly
veterán
válasz
FerNandor #93744 üzenetére
Őőő, de, csak hülyeséget írtam ezzel a kikapcsolással. A BIOS-os Fast bootot BE kell kapcsolni. Nem ismerem pont a T61-es Thinkpadet, lehet hogy annál Quick boot néven fut, akkor azt kapcsolod be értelemszerűen. Marketingesek kreatívak, sokféle néven fut ugyanaz az opció.
A Windows fast boot opciójával pedig pont hogy nem mosom össze, pont azért próbáltam ilyen szájbarágósan írni, hogy nem egy a kettő. Win10 alatt is bekapcsolhatod a fast bootot (az új gépházban kell, nem a vezérlőpultban), de SSD-nél nem számít annyit, azzal amúgy is pár másodperc csak a boot. Plusz kötelező a Win8-10-es fastbootot kikapcsolni, ha valami másik oprendszert is használsz dual bootban (pl. Linux), mert ha a Win8-10 fastboottal áll le, akkor nem zárja le a fájlrendszert, csak félig hibernálja a gépet, így ha megpróbálsz másik OS alá bootolni, akkor nem tudja majd kezelni a windowsos partíciót, mindenféle olvasási-írási-konzisztenicahibákat fog dobálni rá.
-
Frawly
veterán
válasz
FerNandor #93723 üzenetére
SATA3-as SSD-t vegyél, visszafelé kompatibilis a SATA2-vel. Rendszerindulás, programok indulása, leállás, stb. közben nem veszed észre a SATA1-3, NVMe között a különbséget, ilyen töredékmásodpercekről van szó, amit stopperral tudsz csak kimérni meg benchmarkokkal. A SATA2 limitáló sebessége csak nagy fájloknál jön ki szekvenciálisan, de az is csak akkor, ha SSD-SSD, SSD-RAM vonatkozásában méred, de ez otthoni felhasználásnál elég ritka.
A SATA2-es SSD-k már régiek, kifutott modellek vagy csak használtan van már, nem éri meg, nem lesz kompatibilisebb, mint egy SATA3. A net szerint viszont kell a moddolt BIOS, hogy SATA2 legyen T61-en.
A gyorsabb bootolás érdekében érdemes a BIOS-ban a Fast Bootot kikapcsolni. Vigyázat, ez a BIOS-ra vonatkozik, és nem azonos a Windows 10 felhibernálást jelentő, szintén Fast Bootnak hívott funkciójával, a kettő két teljesen más dolog, csak azért írom ezt ilyen szájbarágósan, mert nem először tapasztalom fórumokon, hogy keverik a szezont a fazonnal.
-
Frawly
veterán
válasz
FerNandor #93701 üzenetére
Thinkpadeknek (ha nem túl régiek) elég jó a Win10-es drivertámogatottsága, de alapszabály, hogy csak gyomorideggel lehet rá Win10-et feltenni, nyugodtan nem, nehogy leolvadjon a gép
Viccet félretéve, elég jó szokott lenni a TP-ed OS-támogatottsága, én is azért vettem az X220-at, mert azon Linux, BSD, meg minden szar normálisan elmegy (HackOS is, csak az inteles beépített Wi-Fi-kártyát nem viszi).
Ha meg SSD van a gépben, azt kímélni kell, ki kell tenni egy bársonypárnára egy üvegvitrinbe, hogy nehogy sok írást kapjon, és 15 év helyett kitartson 30-40 évig, mikor még mindig érdemes lesz használni, mert ezek úgyse avulnak el gyorsan
-
Frawly
veterán
válasz
gurubefree #93688 üzenetére
Az igen. Gondolom már csak az az egy gépük volt, nem akartak pénzt visszaadni, meg megbontani bővítéseket kiveendő, így elküldték azt a gépet, ami volt nekik raktáron. Nem hinném, hogy tévedésből küldték volna. Azért egy 512-es SSD-t beletehettek még volna
A 20 giga RAM szép, én még 16-ot sem tudok kihasználni az X220-ban, csak azért bővítettem akkorára, hogy ki legyen maxolva és ne kelljen a jövőben még egy kört futni vele.
-
Frawly
veterán
válasz
magyarzoltan #93673 üzenetére
Ez nem bug, hanem feature. Ha nincs benne aksi, vagy van benne, de nincs töltőre dugva, akkor a procinak max 800 MHz a frekije. Lehet valami mod BIOS-szal meg lehet kerülni, majd a nálam tapasztaltabb szakik megmondják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 notebook - Ultra 5 135U16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics W11
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Nitro AN515-45 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe új akku gar
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged