Hirdetés
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- LG V30 - vezércsel
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tikakukac
titán
válasz
Frawly
üzenetére
Minden pár gennel ezelőtti üzleti körül legenda van, attól függ éppen melyik fórumban vagy vagy melyik topikban esetleg melyik cégnél

Mindnek van baja és mindnek van erős része. Ahhoz képest mennyit sírtam a palmrestek miatt, most inkább cserélném, mint ezt a qrva sok alaplapot.
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly
üzenetére
nem rosszabb gép, mint a konkurencia azonos kategóriájú termékei, de én azt veszem észre, hogy a ThinkPad körül egyfajta kultusz, vallás alakult ki, és hajlamosak ezért túldicsérni.
Ez még a régvolt IBM-es időkből maradt legenda. Holott az IBM-es időkbeli vagy még gyakran "IBM-es tervezésűnek" tartott "legendás" modelleknek sem volt kevés szériahibájuk (csak példákat írok, a felsorolás nem törekszik a teljeskörűségre!):
- T20/T21/T22 - "blink of death" (asszem, X20/X21/X22/X23 esetében is igaz, ugyanazt a chipset-et, ugyanazokat az IC-ket használták, mint a T szériánál)
- T30 - az egyik RAM foglalat szeret elhullani
- T40/T41/T42 és R szériás testvérmodelljeik - függően attól, hogy melyik GPU-val szerelték, szeret elhullani a GPU (leginkább a Radeon 7500, legkevésbé a Radeon 9600 - mondjuk ez azt hiszem, javítható és leginkább az ólommentes forrasztás bevezetésének köszönhető); ezen felül az alaplap hajlamos volt mikrorepedésekre, ha "Thinkpad-módra" hősködtek a géppel, hogy mennyi mindent bír (értsd: egy marokkal, kijelzőnél fogva lóbálták, úgy cipelték rendszeresen stb.), ennek köszönhetően általában elhullott az USB 2.0 vezérlő, ami nem volt javítható... Ezek mondjuk a korszak más gyártóktól származó notijainál is előjöttek (Dell Latitude D600-nál pl. stb.)
- T60/T61/T500 és R szériás testvérmodelljeik: zsanérlötyögés;
- T61/R61: Nvidia GPU elhullik, a reball/csere sem tartós megoldás (megint: ez más gyártók G84-alapú Nvidia GPU-s notijait ugyanúgy érintette, pl. Dell Latitude D630, 2007-es MacBook Pro-k)Ezen felül volt nem is kevés modell, ami eleve necces volt: pl. az IBM bérterveztetett és -gyártatott az Acer-rel egyes szériákat (korai R széria, i széria), amik természetesen nem is értek fel a "legendás" modellekig, vagy voltak itt is furcsa mellényúlások, mint pl. a G4* széria, ahol desktop Pentium 4 CPU-k (!) köré terveztek és gyártottak notikat...
Szóval van itt némi mítosz, ami érzelmi tölteten és nem feltétlenül racionális érveken, tényeken és statisztikákon alapul - de alapvetően a "legendának" van elég jó objektív alapja is, csak sokkal árnyaltabb annál a kép, mint a "Thinkpad a király, a többi meg csak rosszabb lehet".
Én 2007-ben, 11 éve vettem meg az első Thinkpad-emet, azóta olyan 20-25 modell 40 körüli darabszámú példánya ment át a kezemen, ami hobbistának nem rossz, szervizesnek vagy boltosnak viszont kevésszámú statisztika. (Lehet, hogy alulbecsülöm a számot, most lusta vagyok pontos számvetést készíteni.)
Ami miatt én a Thinkpad-eknél ragadtam, hogy - az általánosan elfogadható megbízhatósági szintjük mellett (ezt mondjuk az X20-X220 és közöttük lévő kb. tízegynéhány év Thinkpad-termése alapján írom, újabb Thinkpad nem járt a kezemben a *30-as szériánál, legfeljebb boltban tapogattam meg) - a viszonylagosan jó alkatrészkompatibilitás a generációk között (általában egy-egy töltő-, dokkoló-, Ultrabay stb. 2-3 generációig biztosan kompatibilis volt régebben), valamint a hozzáférhető és példás szervizdokumentáció. Régen még a drivereket és hozzáférhetőségüket is említettem volna, ezt részben maga a Lenovo, illetve az MS tönkrevágta. (Nem véletlenül nincsen már jelenleg Windows-zal telepített Thinkpad-em.) Meg az X220-ig még elérhető "hagyományos", nem szigetes billentyűzet számomra ad olyan komfortérzetet, amire igazi alternatívát notebook-téren nem igazán találok. (Régen a G4-es PowerBook-ok billentyűzete volt az, ami nekem megközelítette, de nem érte el.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Sorozatok
- Arc Raiders
- Kuponkunyeráló
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Robotporszívók
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Közvetve bedarálja az AI a Switch 2 tárhelyét
- További aktív témák...
- Dell Inspiron 14 Plus 7440 14" 3K IPS Ultra 7 155H 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- HP 250 G7 i3-8130U, 8 GB RAM, 256 NVMe SSD, 1920x1080 + Nvidia MX110
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe gar
- HP Elitebook 735 G6 13 3 FHD Laptop AMD Ryzen 5 Pro 16 GB RAM 512GB SSD 6 hónap garanciával
- Dell 5470 9. generációs üzleti laptop WIN 11/256GB NVMe SSD/8GB DDR4/FHD kijelző/1 év garancia/2020
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V330: i5-8250U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új kijelzős! HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200
- Lenovo Thinkbook 16 G6 WUXGA IPS Ryzen7 7730U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest