- iPhone topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Nem vékonyság, hanem fizikailag kisebb lett a 16:10 váltás még csökkentett rajta. A súly addig nem lényeges, amíg kézben nem fogod. És 1,26kg vs. valós 1,5kg, számít.
32 és 64GB-seket vettünk, így nincs hova bővíteni, ezt a "problémát" ezzel letudtam. Nem Apple taxot csinál Lenovo és az extra RAM pont annyi mint egy +modul(volt már hogy olcsóbb volt), szóval tök mindegy.
Egyszerűen csak spóroltak, hogy a X390/X13-om alaplapját használják fel, mínusz 1 SKU. -
vicze
félisten
válasz
gaborbol #123739 üzenetére
XPS nem céges gép, az a 9000-es sorozat lenne. De jelenleg kb. ezt a megfeleltetés:
Dell - Lenovo
Precision 7000 - P
Precision 5000 - Pxxv
Precision 3000 - Pxxs
Latitude 9000 - X1 (Z - AMD modellek)
Latitude 7000 - T + X(ez gyakorlatban csak az X13-at fedi)
Latitude 5000 - L
Latitude 3000 - E
Vostro - ThinkBookAhogy Dell-nél a Latitude 7000-ből Precision 3000 lesz egyes modellek esetén ugyan úgy a Thinkpad T-ből lesz Pxxs verzió. Mindegyiknél vannak speckó modellek, mint pl. a P1/X1E páros. Lenovonál már nincs 17" az új generációkban, csak 16" 16:10-ben.
Általánosan Delleknek a 7000-es sorozatban és felette, jobb az SSD és RAM hűtés, jobban átgondolt a belső egy kicsit. Egyébként hogy épp hol mi jobb, nagyon generáció és modell függő.
Én a billt mondanám Thinkpad legnagyobb előnyének, de igazán csak T és P sorozatban jó. Egyelőre a Lenovo elkerülte a Dell és a HP ultra idióta unergonomikus kiosztásait, kivéve a ThinkBookokban, de szivárog át. -
vicze
félisten
válasz
Tim82 #123722 üzenetére
Hm... Úgy néz ki a Gen 2 megint forrasztott lett.
-
vicze
félisten
válasz
Tim82 #123717 üzenetére
Jó munka lesz, van bőven cucc odaragasztva.
Érdekes, hogy csavaros lett, jó pár régebi S és X1 is műanyag forrasztott.
-
vicze
félisten
válasz
barnam_ #123705 üzenetére
Vizuálisan. English (EU) US kiosztás Euro jellel.
English (GB) Általános Európai kiosztás, ami azonos a magyarral, tehát 1-1 címkézhető.English (EU) valahogy mindenből a legrosszabb, mert kiosztás US, de a címkézés EU, így aki ergonómiailag szar US-t akar az megkapja de rossz címkézéssel.
Még nem jöttem rá, hogy kinek kellhet. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123702 üzenetére
Láttam OpenAI és MS deomit is (Az MS bemutatón az MacB Air-hez képest dupla mennyiségű kijelző kezelés beszólás tetszett a legjobban.
). De pont azok demok, kijárt utak amiket betanítottak, és borzasztóan sablon és általános válaszokat adnak. Annyi, hogy a hanggenerálás elég jó és emberibben hat, de ami mögötte van az gyerekcipő.
Copilot(GPT 3.5 v 4t, nem tudta megmondani) egyszerűbb kérdésékere nem tud helyesen válaszolni, csak keresési találatok tartalmát összegzi, vagy jól vagy rosszul, az már tök random.
Na mindegy, lesz AI PC Thinkpad.
Viszont az ARM átállásra nagyon kíváncsi leszek, a T14s elég ideális választás, elég nagy aksival, Snapdragonhoz úgyis csak forrasztott RAM lehet.
Ja igen Lunar Lake-en szintén csak forrasztott RAM lehet, úgyhogy a nagy CAMM2 lendület pont eddig tartott. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123696 üzenetére
Nem tudom én az utóbbi 10évben nem vettem észre jelentősebb javulást egyik online kereskedő platformon se, se kínai, se amcsi. Pont ugyanaz szemét jön ajánlásba mint korábban, sokszor tök irreleváns és értelmetlen. Továbbra is ott tartunk, hogy ha valamit megvettem, akkor nem akarok azzal kapcsolatban hónapokig ajánlásokat látni....
A különböző asszisztensek, mint Cortana is AI voltak, csak most már sokkal magabiztosabban mond teljes hülyeségeket. A Redditen jól megedződött.
Szóval most MS csak visszahozta Cortanát Copilot néven, nem látom a nagy változást. -
vicze
félisten
ThinkPad T14s Gen 6, hm 64GB RM (8533), legnagyobb Snapdragon X, árazás Intel fölé lőve...
Júniustól kezdődik az ARM buli... -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #123647 üzenetére
Rengeteg 3:2-es kijelző van, mivel a Surface az, így minden arra hajazó olyan, Framwork is az. A 16"-os MateBookoknak van a legnagyobb 3:2-es kijelzője.
Nem hiszem hogy 3:2 után visszasírnád a 4:3-t főleg, hogy nincs 4:3-as kijelző modern felbontásokkal, meg modern technológiákkal. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #123590 üzenetére
A 99.99%-os, biztos nagyon vizes...
#123589 barnam_: Pára nem számít, folyékony dolog ölheti meg. Nincs garcia, hogy meghal, de amennyi meghalt pár cseptől is, az túl magas. Nyilván egy teljes bögre is lett beleömtve és semmi gond, de sajátoddal lehet nem akarsz kockáztatni. A világítosok egyszerűen extrém érzékenyek. Indirekt izopropanol a legbiztossabb, nyilván azt se öntöd bele.
Mindjuk COVID alatt csak 3-at nyírtam ki nem megfelelő tisztítással. -
vicze
félisten
válasz
lezso6 #123551 üzenetére
Mert különböznek a GPU függvényében, illetve ha nincs GPU, de teljesen azonosak felépítésre. A GPU nélküli is csak annyi, hogy nincs ott a GPU rész, de csavarra azonos.
Más-más GPU-nak minimálisan máshol van az IC-je és nyilván más a RAM mennyiség, PWM. A fém lapka is azért van, mert a GPU pozíciója más-más magasságra, de mivel a vapor chamber azonos, így csak módosítják egy extra lapkával.
Szóval még tök ugyanaz a vapor chamber van használva mindegyikben, csak a GPU-s verziók némileg nagyobbak. -
-
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123522 üzenetére
Ez a Dell féle CAMM, csak kisebb, ultrabookba workstation helyett.
Nekem az érdekes, hogy pl. a pin rész is cserélhető itt, ami ha figyelembe veszed, hogy elég sérülékeny végül is jó.
Majd 3-4év múlva meglátjuk van-e értelme, mert kellenek hozzá olcsóbb memória modulok is. A cserélhetőség ultrabookban továbbra is elsősorban az aftermarketnek számít, bár a 8GB kikopásával, eléggé mindegy lett, hogy forrasztott vagy sem.
Személy szerint Lenovo-nál pont nincs túlárazva az extra RAM, így 64GB is vállalható árkategóriában van forrasztva, nem spórolok a spórolással. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123342 üzenetére
Mennyi pézt is ad iFixitnek a Lenovo?
-
vicze
félisten
válasz
Guitar14 #123515 üzenetére
Igen, nézd meg a sorozatszámot.
40A2 - dokkoló maga
0170 - A táp teljesítménye
XX - A táp csatlakozó típusai (többnyire országkód), ebből lehet vagy 20, ahány fajta dugó van a világon.A sorozatszámok OEM termékhez vannak, ami egy fix csomag a fenti kompmensekből. Te úgy rakod össze ahogy akarod. Mondjuk a 170-es táp még használtan se olcsó, az A2-t meg hordjuk a szemét dombra...
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123354 üzenetére
"Az e-magok egyébként a korábbi Atom CPU alapon lett fejlesztve, elvileg nem teljesítmény magok."
A Gracemont nagyon nem az az Atom, mint régen, lényegében a korábbi Core-okkal egyenértékű mag, Skylake vagy felette van teljesítményben.15W van két magosra beírva, 1.7 /3.4-on, na most ebből van 16db a a 13850HX-ben, akkor az mennyi lesz magasabb boost-on? Ráadásul a 13th-ban már továbbfejlesztett Gracemont van még nagyobb fogyasztással.
Az Ultrában Crestmont van, de nincs túl sok info róla, de a javulás lényegében, az hogy le tud menni csak 2 magra nagyon alacsony órajelen.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #123347 üzenetére
A telefonod kb. 4-5 órát se menne, egy PC-vel azonos használattal.
Még egyszer A 3000mAh-ás aksi 4V (változó valahol 3,7 és 4,2 között), tehát 12Wh. Az a 94Wh, meg 11,55V így 8095mAh. Amúgy a Laptopok belsőleg 12V-sek a telefonok, meg 5V-sek. Tehát tényleg 2-3x-el nagyobb csak az az aksi nem 20.Na egy a telefon SoC-ja fogyaszt 2-5W között, ha nagyon gamer és nagyon turbó, akkor lehet pár mp 10W körüli peakje.
Na most mennyi a 13850HX?10W minimum, 55W+ általánosan és 157W peak... (The F***?)
Ha már felhoztad a P16v-t a R9-es legnagyobb verzió peak-je 54W... Konkrétan az Intel átlaga alatt van."De nem ez a lényeg hanem, hogy az e-magoknak takarékosabbnak kellene lennie"
Ez Intel BS marketing. Az E magok nem takarékosak, az E magok a normál teljesítményű magok, míg a P magok a teljesítményre vannak kihegyezve és ultra sokat fogyasztanak, mert az Intel gyártástechnológiája már vagy 3évvel van lemaradva a többiek mögött. Tehát nem az történik, hogy a "régi" normál magok lettek a teljesítmény magok és mellé raksz nagyon hatékony magokat (ahogy ARM-en történik), hanem Intel a már amúgy szar fogyasztású magok mellé odarakott pár brutál szar fogyasztás teljesítményű magot. A 14th csak konkrétan szarabb lett, mert csak az órajelet tudják tolni és
Aki Intelt vesz az ne számítson semmilyen üzemidőre, és ez a Ryzen 4000-es sorozat óta igaz. Már idle is vállalatlan Intelen, ami korábban legalább jobb volt.A Core Ultrák kaptak valósan hatékony magokat az LP-vel, tehát ott lehet valós alacsonyabb fogyasztás, idle-ben(vagy HW gyorsított esetekben), ha használod, akkor meg még minding az AMD mögött vagy.
HSM példájához visszatérve, ha pl. csak egy videót nézel akkor a teló úgy 6-8órát fogja bírnia, míg a laptopok a fényerő függvényében, akár 10-15 órát, mert itt mind a kettő HW dekódolást használ, és erősen hatékony. Közel azonos feltétel mellett duplát kihozhatsz, ha nem a CPU van használva.
-
vicze
félisten
"Én is próbáltam az egyik kb. 2 éves 4650U-s T14-emen pasztát cserélni (nem hibás batch-ű) MX5-re, semmivel sem lett jobb, mint a gyári sűrű gumiszerű pasztával."
Nekem Artic Silver 5-tel eddig mind változott. Nem feltétlen az változik, hogy meddig melegszik, hanem hogy hogyan. Pl. a 4650U-nál jóval lassabban érte el a 70-75C-t és érezhetően jobban működött a paszta, nem hűvösebb, hanem halkabb lett, mert több hőt tudott átvinni a hűtőre, és hatékonyabb lett a hűtés.
-
vicze
félisten
válasz
bytesizelife #123255 üzenetére
Továbbra se érted...
Te kell lemesd az adott gép BIOS-át CH341A-val fizikailag, magad kell patcheld a saját image-ed és visszaírd, CH341A-val. Lényegtelen verzió.
Nincs "patchelt változat", te kell csináld.Leírtam, hogy nem javaslom és nincs szerintem értelme, de mindenki azt csinál a saját eszközével amit csak szeretne, nem rám tartozik.
-
vicze
félisten
válasz
bytesizelife #123252 üzenetére
T480 már a ciklusa végén van és utolsó BIOS frissítéseket kapja.
A BIOS patch pont arról szól, hogy a konkrét jelenlegi BIOS van lementve, akár a legfrissebb, mert máshogy nem lehet a kulcsokat megtartani, és azt van módosítva byte szinten bizonyos offsetek lapján. Ezek a nem titkosított részeket módosítja, amik unlockolnak 1-2 dolgot. -
vicze
félisten
válasz
Balinov #123250 üzenetére
"Mennyi eselye, hogy egy kb hasonlo hasznalattal egy uj gyari akkuval kb dupla uzemidot kapjak? "
Elég konkrétan 0. A jelenlegi aksi elhasználódását megnézheted elég könnyen, és abból következtethetsz, hogy mennyivel fog többet bírni. A 3órás használattal, én olyan 75-80%-os elhasználódásra tippelnék. 50% alatt nem lenne 1óra se. -
vicze
félisten
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122987 üzenetére
Yoga.. Mindegyik Yoga ilyen.
Nem 12 magos, 12 szálas, 2db P és 8db E-core. Csak a P multi.
A Yogaság miatt kisebb 46Wh-s aksi és a fos Intel kombinációja az üzemidő probléma egyik forrása. Ugye nem Win 10-zel használod? Mert az nem fogja megfelelően kezelni a különböző magokat és gyengébb lesz az üzemidő.#122990 zsolti75: Igen páran akartak Yogát, miután használták, nem akatak többet... Na utána többet nem kapott senki.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122896 üzenetére
Talán 1x volt opció UK-ben a "szürke" mikor először bejött, és azóta se láttam... Na megnéztem csak G2 óta van, na ezt figyeld.
G2:
PPS / 50% GF (top), PC-ABS / Talc15 + magnesium alloy (keyboard cover), PA / 50% GF (bottom)
Aluminium (top), PC-ABS / Talc15 + magnesium alloy (keyboard cover), PA / 50% GF (bottom)
G3:
Thunder black cover and integrated graphics: PC + 20% CF + 50% GF (top), PPS (bottom)
Thunder black cover and discrete graphics: PC + 20% CF + 50% GF (top), aluminium (bottom) WTF???
Storm grey cover: aluminium (top), PPS (bottom)
G4:
Storm grey models: aluminium (top), PPS (bottom)
Thunder black models: carbon fiber hybrid (top), PPS (bottom)Tetszik, hogy milyen konzisztens a termék leírás...
Lehet hogy a szürkét kevertem a T14s szürkével, ott alul felül alu, de a fekete az alul magnézium...
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122885 üzenetére
"Az igazi változás az lett volna, ha full magnézium vázat kapott volna"
Az ugye a T14s.A bill benyomódás a műanyag fólia a miatt van. Amúgy G3 óta jelentősen vastagabb lett a fedlap és merevebb. T440-T14 G1-ig láttam a benyomódást, nálunk nem olyan jelentős pár gép csak, amit tényleg jól összenyomtak. Viszont az összes touch-oson volt, mert a rajtuk lévő fólia nagyon puha, és nincs semmi keret ami kiemelje a billtől. Nyilván valóan az üveg miatt jelentősen merevebbek, így ott nem a meghajlás a probléma, pusztán szar tervezés.
Na meg volt egy ahol majdnem, hogy a kráter volt a kijelzőben a billtől, és a billből hiányoztak gombok, nem a Lenovot hibáztattam abban az esetben."A marketinget meg ismerjük, meg kell magyarázni"
Őszintén szólva, ezzel csak az iFixit teszi hiteltelenné magát nálam.Értem, hogy kell a pénz nekik, de nem full BS-t várnék el tőlük.
Szerk: Jut eszembe volt a T490/T14-ből egy ezüst változat, ami full alu volt, nem érdekelt senkit.
-
vicze
félisten
válasz
nevemfel #122882 üzenetére
Amúgy ez az auk CRU reklámozása elég vicces, mert konkrétan semmi nem változott, és most rámondják, hogy CRU...
1-gyöbb cserélhető RAM slot miatt 20%-kal jobban szerelhető, ezt magyarázza már meg valaki hogy működik? Konkrétan semmi más nem változott."Lenovo swapped the Fn and Ctrl keys round. As an ex-IBMer it's heresy"
Asszem lesz vissza swap optció. -
vicze
félisten
"És elég a maximálisan elérhető 32GB, ami nem valami sok manapság bizonyos munkákhoz"
P14s G4 AMD-nél van 64GB, illetve az összes G5 már 64-gyel lesz rendelhető.Az ár régiónként össze vissza van valamiért, de általában van akció a UK szintűre minding.
S3 hiánya sajnos egy erőteljes Win probléma, talán az ARM-re optimalizálással átszivárog x64-re is valami értelmes működés. Meg egyre inkább rá vannak kényszerítve ezért.
-
vicze
félisten
"Újonnan is arcpirító felára volt pl. a 32GB-os modelleknek egy házilag fejlesztett 16GB-os modellhez képest"
Lenovo konkrétan 50GGBP-ért kínálja az upgrade-et. Crucial So-DIMM 48GBP. Nem pirultam el tőle...
8GB megszűnt mint SKU G4 Intelnél(bár AMD-nél se láttam 8GB-s opciót soha, valószínűleg valami regionális, vagy CTO SKU), és most a G5-tel teljesen."Jut eszembe, S3 sleep lesz már ezeken?"
Szerintem felejtsd el örökre. Intelen még lehet marad, majd meglátjuk.
Ha Snapdragon Elite működőképesen(Win support szempontból) bejön idén, akkor nem lesz olyan gyártó, aki be fogja vállalni a normál S3-at 1-2éven belül. -
vicze
félisten
válasz
vicze #122860 üzenetére
T14s G5-n természetesen nincs RAM slot, a Lenovo saját press kit-je hibásan írja...
LPDDR5x van benne, ami csak forrasztott lehet.Még egy érdekesség, hogy a T14 belsőjében kevesebb lett a fém merevítés, így már csak 40g a különbség T14s-hez képest, erőteljesen megkérdőjelezve, hogy mi a ráknak vennék S-t... 4Wh-val nagyobb aksi???
Köv évek újításai, majd az lesz, hogy megszűnnek a touchpad gombok, mint X1 és Z-n.
Az vicces, hogy a Copilot gomb miatt, az X1-en vissza kell rakják a rendes bekapcsoló gombot.Vagy kiveszik a Win-t?
A plus RAM slot csak egy tök értelmetlen marketing fogás, aminek az aftermarktet kivéve 0 jelentősége van. Cserébe megszűnt az értelmes sebességű AMD opció, nem hiszem, hogy megérte.
#122865 HSM:
"Attól nem tartok, hogy komoly gondot okozna az AMD-snek, hogy csak 5600-os memóriákkal jár"
iGPU-ban legalább 20%-ot jelent, de elég egyértelmű lesz majd a T14 és a T14s közti sebesség különbségéből, ja nem...Akkor majd egy Z13-at lehet nézni.
Zen továbbra is nagyon RAM érzékeny és nem változott újabb generációkkal. Több feladat is van, ahol ez elég lényeges. Az AMD-s verzió 7500-as RAM-ot kaphatna, az nem kicsi különbség. Mondjuk lehet, hogy a késleltetési problémák miatt csak 6400 lenne sajnos.Ha megnézed a belsőt erőteljesen át kellett tervezni, kb. 1-1-ben Dell/HP lett, most mind a 3 felépítése szinte azonos. Ja nem HP-nál még van cserélheti WLAN, amiről valahogy kussol az iFixit csöpögése is...
"középre rakott hangszóró helyett hogyan fognak teljesíteni a látványosan miniatűr, oldalra zsúfolt hangszórók."
Pont mind a korábbi generációknál, na jó egy fokkal jobb lesz mint a régebbi lefelé sugárzók."Lenovo féle megoldás képes lesz-e hozni az elődök hűtési hatékonyságát, főleg kinyitott képernyővel."
Szerinted?A HP-nál megnézheted az pont ugyanilyen.
-
vicze
félisten
Na T14 és T14s G5 kapott idén egy minimális faceliftet, de a belső nagyban változott. Az átrendezés miatt visszajött a két RAM slot, viszont 5600-os max., ami AMD-s modellnek elég nagy szivás. Illetve hátra került a venti, ami azt jelenti, hogy változik a zsanér, mert eddig a fedlap kitakarta a hátulját teljesen.
T14s-nek megszűnt az AMD opciója.
Hello Copilot gomb.
Szerk: Ja igen T14 T480s tipusú fordított lenyílós ethernetet kapott.
Illetve mindenki örülhet a Fn-ctrl fizikailag meg lett cserélve minden modellen.
-
vicze
félisten
Lehet az én fülemmel nem stimmel valami, de a 3000rpm elég idegesítő. (Elég érzékeny vagyok bármilyen fehér zajra, és az agyam nem tudja kiszűrni valamiért.)
Intel esetében valami zseniális húzásnál fogva az többnyire 1 hőcsöves (igaz vastagabb), míg minden AMD, amit eddig szétszedtem dupla hőcsöves volt. Neten G2-től láttam Inteleket két hőcsővel, de csak a 28W-s SKU-kat(12 gen-től a P-k), a kisebbeken 1 hőcső van. Szóval totál érthetetlen dolog, hogy a lényegesen jobban melegedő CPU, miért kap alapból gyengébb hűtést, és miért teljesen más a venti szabályozása.
G1-es Intelen még nincs VRM hűtés, G2-től van, G3-on meg már elég nagy. Viszont G3-tól, már AMD-n is van amúgy. Mondjuk nem hiszem, hogy nagyon kell...
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122767 üzenetére
"választható quadro gpu is."
Ugye 2020-ban megszűnt a Quadro, szóval még kevesebb a különbség (driverek azonosak, workstation modell lehet ECC). P1 lehetett Xeon és ECC, de már ez se opció, illetve van sima GeForce opció is, ami régen nem volt. Valószínű ezért is a X1E-t megszüntették tavaly.
P1 kicsi már lebutítottnak érződik, mondjuk ehhez hozzájárul, hogy Intel jelenleg nem csinál mobile Xeon-t. -
vicze
félisten
Lehet FW-ben javítottak valamit már, hogy leglaább néha lekapcsoljon, de az Intelek értelmes fokozatosságát valamiért nem látom, van 0 meg 3000 lehet választani.
"nem csak a CPU-t kell hűteni a gépben"
Intelnél igen?Elég egyértelmű, hogy nem jól működik, és nagyon nem úgy ahogy kéne. És annyi panasz után se csináltak túl sokat vele. 6xxx és utána jobb, de messze nem Intel like.
-
vicze
félisten
válasz
thgergo #122758 üzenetére
Többnyire igen, de azért jól esik a +30% ha megy pár VM. Elenyészőnek nem mondanám a 15W-n a -15%-ot vagy 10W-n a -35%-ot. De igen nem megy át tetű lassúba mint az Intelek, majdnem -70%-kal(10W)...
Személyen legnagyobb bajom, hogy Balanced (15W) mondjuk 40-45C a proci, ~10% használat(böngészőfülek) és a venti meg 3000-en megy... Minek???
-
vicze
félisten
Amíg nincs mind a kettő egymás mellett és nem teszteled akkor valóban nem érthető.
Nálam is ugyanez a G2 van napiban használva és iszonyat idegesítő egy Intelhez képest, hogy a venti minding megy. Az Intelek, még Performance-ra állítva is lekapcsolják a venti-t ha nincs terhelés. Power saver-en meg be se kapcsol, legalábbis 30perc Cine nem hatotta meg annyira, hogy bekapcsoljon.
Szóval mind a 4xxx mind a 5xxx ilyen, és igen ha lehúzom a low powerbe ok, de minden másban idegesítő. Intel max-on hangosabb, mert kiüti a 100C-t, de sokkal jobban fokozza a terhelés hatására a ventit és kikapcsolja nem nem kell, cserébe vagy 20C-vel melegebbre hagyja a CPU-t.Pl. az említett X1C-k olyan durván ki vannak tuningolva erre, hogy őrület. Alapból halkabb a venti, de olyan gyönyörűen fokozatos a görbe, hogy öröm használni. Szépen megy fel és le is nem süvít. Már csak ezért nagyon szeretem őket.
#122756 zsolti75: Ha jól tudom hivatalosan Intel nem ajánlja Win10-et 13th-re. Működni működik, de lehetnek problémák a scheduling-gal és nem lesz optimális. (De ami írták sok mindentől lehet. Nem hiszem, hogy új gépeket és drivereket optimizálja Lenovo Win10-re.) -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122733 üzenetére
Nyilván erősen felhasználás kérdése. A nagyon rövid peak performance az a P-core-on jobb lesz, csak a fogyasztása is elég csúcs. De ha valamit intenzív megy az AMD ott fogja hagyni a P-ket is, egyszerűen 25%-kal gyorsabb ilyenkor a throttling miatt. Aksi idő ugyanígy, ha használod, AMD tovább bírja. De és ez egy nagy de, mivel AMD tovább tartja a teljesítményt és egyáltalán nem veszi vissza a TDP-t, gyakorlatban többet fog fogyasztani, de gyorsabban végez. Szóval itt már nagyon szubjektív dolgok dönthetnek aksiidőről. Intel idle még mining nagyon jó és itt SW-ből behozz az AMD-t.
Ennek ellenére vannak bizonyos dolgok, ami jobban Intelre optimalizált és gyorsabb lesz, de az minding specifikus program függő.Idén jönnek majd az Ultrák, az LP magokkal, hogy még egyszerűbb legyen a kernel scheduling... Így az idle fogyasztás valószínűleg elég jó lesz, a többi meg ugyanolyan gyatra mint eddig.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122729 üzenetére
Azt ugye tudjátok, hogy SW nélkül nem működnek? Tehát kell hozzá a megfelelő audio driver, és a megfelelő SW DSP, hogy úgy szóljon ahogy kéne. Megint csak Win alap driverrel nem fog úgy működni ahogy kell, se a hangszóró, se a mikrofon.
(pl. Linux-on ezért minding nagyon szarul szólnak, és a multi mikrofonos rendszerek meg le sincsenek kezelve megfelelően.) -
vicze
félisten
válasz
thgergo #122720 üzenetére
"így csöndesebb, mint az inteles megfelelői."
Erre azt kell mondjam, hogy nem 6xxx-ig az AMD-sek mind sokkal szarabb fan curve-ot kaptak, nem fogom megérteni soha, hogy miért... Szinte minding hangosabb mint az Intel. Viszont, mivel nem pörög fel a vetni az Intelekben kisebb energia szinteken, így jön a túl melegedés és a throttling mint a fene, és akár fele teljesítmény AMD-hez képest, huzamosabb ideig használva.6 és 7xxxx-nél már javult nagyon sokat. (Mondjuk a chip melegedése még kevesebb lett... 45W-ig kell engedjék a CPU-t, hogy melegedjen kicsit.
) De Power saver-ben a ventit még minding nem kapcsolja le, az Intel meg be se.
"Intel gen 11, 12, 13"
Én 11gen-t nem vennék, az a legszarabb 10nm, és borzasztóan melegszik és még P-core sincs még, hogy a sebesség látszatát adja.
A 12 és 13 P-s intelek(+2 P-core, 65W TDP), mármint az ultrabook-k P-sek (kösz Intel...), azok partiban vannak a AMD-s párjaikkal, a throttling-ig, utána -30%, szóval úgy 5mp. A U-ok(55W TDP), meg közelben sincsenek... -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122583 üzenetére
Én is beírom, hogy "control panel", pedig Comodoron kezdtem. Legrosszabb esetben is max. Controlt írok, vagy hogy Vez, magyarul gyrosabb.
A kereső izé ki van kapcsolva tök felesleges, a Start ugyan az.
Az aksi %-os folyamatos kijelzése nagyon segít az embereknek, nálunk a többség úton van, így ez elég fontos hogy szem előtt legyen mindig. Az hogy Win-ben nincs erre opció, mint bármelyik telefonon, hatalmas baromság...
-
-
vicze
félisten
válasz
DeFranco #122574 üzenetére
BIOS-t állítja, így igen.
@#122576 barnam_ : "99% hogy semelyik rendszergazda nem fog a gyártói szoftverekkel vacakolni"
Első körben rúgnám ki a fenébe. Gyakorlatilag garantálja, hogy instabilabb lesz a rendszer. Anno MDT-vel végül is tök viccből szívtam azzal, hogy minden modell minden drivere és SW-je benne legyen az image-ben... ThinkDeploy-t is hobbiból csinálja Lenovo.
Mondjuk egy jó deployment szakembernek meg is van az ára... -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122572 üzenetére
De most őszintén akkor nem lenne jobb inkább azt ajánlani, hogy rakják fel a rendes manager SW-t, mert akkor egyből jobb élmény lesz, mint a BIOS-t mondogatni, amibe esetileg aszt se tudja, hogy jut el.
Eleve Win nem rakja fel a Power managert egyáltalán, így az üzemidő és esetileg a teljesítmény elve gyengébb. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122568 üzenetére
"consumer szellemű TP userekre"
Egy konzúmert felhasználónál 1000% elvárnám, hogy ezek fenn legyenek, mert eleve problémák lehetnek több mindennel, ha nincs fent. -
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122561 üzenetére
Amúgy nem értem miért minding BIOS-ra hivatkoztok, minden Lenovo vezérlő SW-ben(Vantage vagy Keyboard Manager), ott van az opció, egyáltalán nem kell BIOS-ba menni érte.
-
vicze
félisten
válasz
Bélabácsi #122395 üzenetére
Amíg gyári töltővel használod mindegy, mert ahogy írtam nincs töltés, amíg a laptop nincs csatlakoztatva. Mivel USB-C-s a gép, ezért 100% nem fog semmi áram menni amíg nincs bedugva, mert a táp laptop handshake meg kell történjen, ez pár milisec akkor is, ha már be van dugva a táp és utólag dugod a "falba".
Amit ne csinálj az az, hogy sose dugd a már áram alatt lévő C13-as véget a töltőbe, az a csatlakozó nagyon nem arra van kitalálva és előszerzettel szikrázik serceg. (USB-C-nél megint kisebb probléma.)
Föld hiány mindegy kéne legyen, mert kisfogyasztó. Az USB-C-s töltők többségén nincs is föld, ezért néha zizitetik az ember, de pl. US dugón sincs alapból föld, csak a nagyfogyasztóknak. Régi fos hálózaton a veszély a rövid zár más nagyfogyasztótól, az pedig mining üzem közben fog jönni, nem ki/be dugáskor. Nem egy AC motort indítasz(pl. hűtő kompresszor), ami jól megnyomja a hálózatot. Elsősorban minden esetben a táp kéne védje a gépet és az fog tönkre menni minden ilyen estben. Ahhoz villám ( egyéb nagyon magas fesz) kell, hogy átüsse a AD/DC szeparáció védelmét a tápban és a laptopig jusson. De hogy megnyugtassalak, ha ekkora fesz megy egy nagyon öreg pl. alu vezetéken, az esélyes hogy előbb fog elolvadni és megszakadni, mint hogy messze jusson.
De mondok erre egy tutit.Veszel egy UK C13-at, ott a csatlakozóban van a biztosíték, 13A lapból, az cseréld ki mondjuk egy 3-5A-sra, annyi elég, és egy EU átalakítóval használd. Na akkor tuti csak a C13 hal meg.
-
vicze
félisten
válasz
barnam_ #122390 üzenetére
Bekapcsolva be lehet, de nincs aktiválva.
Sajnos Lenovo egyre gyakrabban rak be alap dolognak promóciós "ingyen" szolgáltatásokat mikor laptopot veszel. Absolute Computrace ha jól emlékszek 3$/hó/gép, és van, hogy kapsz 1évet ingyen bizonyos gépekhez.
Új gépnél valószínű, hogy ez azt jelenti, hogy beregisztrálják Absolute-hoz és van egy folyamat amivel hozzáférsz az íntérfacéhez, hogy manageld.BIOS-ban írja, hogy ténylegesen aktív-e, ha aktív de nincs semmi policy kiküldve, akkor kikapcsolható BIOS-ban, ez kéne legyen az eset úgy gépnél.
Van végleges kikapcsolás, de az tényleg végleges és soha többet nem lehet használni utána. -
vicze
félisten
válasz
barnam_ #122388 üzenetére
A ténylegesen valósan aktiválva van és kivan küldve rá policy akkor nem lehet a Absolute felhője nélkül kikapcsolni. Ha ki lehetne a lopásvédelem nem lenne túl hatékony...
AT nagyon régóta van. Absolute az Intel Anti-Theft-et váltotta 2015-ben, azóta ez van azokban, ami AT-s. Többnyire minden vPro-s gép.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122379 üzenetére
Se Titaniumon, se Nanon nem jött be, és nem úgy tűnik, hogy Z-n működik. Z nyilvány AMD szerződés miatt van még, meglátjuk meddig. Szerintem nem sokáig, de lehet tévedek, nyilván egyéni vélemény.
Ez nem köpködés, hanem egész konkrétan nem tudnám a munkámhoz használni, így lényegtelen mi a conzumer trend. A Macbookon mi is lett? Egyszerűen kellenek a portok a munkához.
Dellnél nincs 9000-es 14 felett, 13-on van USB, csak a 14-en nincs, de az csak 2-1.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122377 üzenetére
A touchped akkor ezek szerint új, a G1-ben elég bugosnak és idegesítőnek írták le. G2-vel nem foglalkoztam túl sokat, most már csak megnézem mindig, hogy portok terén változott-e valami, és ennyi.
Továbbra is egy consumer mancikát írsz le és általánosan nem ők a 2000$-os laptopok vásárlóközönség. Bármilyen céges környezetben a portok hiánya teljesen elfogadhatatlan, és még a 2 USB-A miatt is sírnak manager szinten. HDMI hiánya meg olyan no go hogy csak na.
Én pontosan azt mondom, hogy ez 100%-osan consumer termék és nem üzleti. Van pár kóbor Thinkpad eleme, de nagyrészt nem annak a közönségnek készült.
Nekem is a külseje tetszik nagyon és jól néz ki, de konkréten használatlan számomra.
Amúgy szénszál tuti nincs benne, mert minden eleme újrahasznosított alu vagy műanyag.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122375 üzenetére
Kezemben nem volt. Szétszedve nyilván láttam.
A G1-en gondolkodtam tavaly, de egyszerűen túl sok a kompromisszuma még a sima T-hez képest is. És nagyon sok szempontól egyszerűen kevesebbet nyújt.
Mivel a Lenovo-nak nincs XPS like consumer vonala, így oda illene. Lehet hogy jobb az anyagminőség vastagabb alu mint a Thinkbook és némileg jobb komponenseket kap, de a bill az Thinkbookból van és a touchpad is. Mondjuk a Thinkbookon jóval több port van...
Egyszerűen nem tudom üzleti gépnek mondani. Főleg nincs párban az X1C / X1E vonallal, ahova elméletileg számítana.
-
vicze
félisten
válasz
FoxiestFox #122372 üzenetére
Nem léptek sehova, csak a Thinkbook bill kiosztását kapta nem a ThinkPadét. Najó de léptek, vissza még egy minőségi szintet...
-
vicze
félisten
válasz
Tsebacsi #122359 üzenetére
Mit cáfoljak? Az ég világon semmi konkrétumot nem mondtál a miértre. És nem azt írtam, hogy nem jó, nem hogy tök mindegy. Ez nem kötözködés, hanem egyszerűen nem óhajtom erősíteni a szokásos tévhiteket.
Ott #122363 Asus miért mondja fordítva? Azért mert tök mindegy, csak az OCD-seknek dobnak egyet kockával.
Egy moder USB-C töltő konkrétan handsaket csinál az eszközzel, és semmilyen áram nem folyik, amíg nem beszélte meg a táppal mit és hogyan.
De régi töltőknél is több szintű védelem van, a gépben magában is és semmilyen valós oka nincs, hogy A vagy B módon csinálod.#122361HSM: A tüskék szünet nélkül jelen vannak, bármilyen nagy fogyastó bekapcsolásakor, porszívó, hűtő, stb. mind elég nagy tüskét okoz.
Ráadásként a bedugott táp nem ad le X wattot a másik végén, hanem standbyban van és csak is kizárólag egy adott ellenálás jelenlét után kezd el tölteni. Ez megtörténik bérmilyen irányú csatlakoztatáskor.
Ha szar a töltő akkor meg tök mindegy, mert hiányozhat alapvető védelem, mint pl. földelés olyan gyakran.
Illetve az összes modern töltö a különböző szabványok miatt 100 és 250V valamint 50 és 60Hz között üzemel extra határértékekkel fel le, így nagyon nehéz túljutni az AC védelmi oldalán a DC oldalra. -
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122358 üzenetére
Írtam, hogy 7000 oda b****, nem tudom ezt mikor éri utol az Intel, csak megy az E-core-os szerencsétlenkedés.
Úgy látszik fix szerződés van AMD-vel, mint X1-re az Intellel, kiváncsi lennék mennyit bukik rajta Lenovo. Az Z szerintem továbbra is tök értelmetlen, és szörnyű ergonomiája van.
@FoxiestFox: Megnézted te azt a billt rendesen?
ACrtl kivéve minden elcseszett. Page up/down kinek kell? End/insert??? A fingerprint nyilván külön gomb kell legyen lent. Az oldalt lévő bekapcsolót se fog soha megnyomódni véletlen.Az Fn a cserélhetőség miatt max esztétikai probléma egyeseknek.
-
vicze
félisten
válasz
Tsebacsi #122354 üzenetére
Pontosan igy maradnak meg a hülyeségek a köztudatban...
Nincs min segíteni, mert mindegy, te csak egy alaptalan egyéni véleményt própálsz megerősíteni. Ennyit az egoról.
"én igyekeznék minél kevesebb esélyt adni egy hibára"
Egész pontosan milyen hibára, mit előz meg úgy mégis amit leírtál, a semmin kívül?Itt a kérdés válaszolhatsz rá technikailag.
-
vicze
félisten
válasz
Petrónius #122304 üzenetére
Mielőtt megint egy végtelen értelmetlen loopba kerülnétek egy más mellett elbeszéléssel.
Írd le, hogy te mit értesz "Lenovo Recovery" alatt?
A gyári recovery media az ez. Ez csak USB lehet és 0 értelme van az ISO-nak mert semmilyen fizikai lemezre nem férne rá, mivel több mint 10-15GB általában.
-
vicze
félisten
válasz
Wolfskin #122278 üzenetére
Link 01AX761 és a 01AX792 jó.
Pl. nekem itt van egy 5W10V25803 FRU-s L850-GL, de se 8gen se T14 és felfelé nem működik semmivel csak 9gen-nel, hiába tök ugyanaz a modell... Szóval minden más esetben kapod szépen a "Error 1802: Unauthorized network card is plugged in"-t. Még ha most már elég olcsók is nem éri meg tanulópénz fizetni érte.
És régen ugyanez a szopás volt WiFi-vel is... Talán egyszer ez a hülyeség is megszűnik.
-
vicze
félisten
válasz
Lenry #122259 üzenetére
Ez egy helytelen elmélet.
Se T480, se T480s nem támogat SATA-át a WWAN-ban. M.2 PCIe x2-es B+M key-es NVMe-t támogat kizárólag.
T480 specjében ott van, hogy "Intel Optane memory, PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 2" támogat a WWAN-ban. Tehát itt semmilyen kérdés nincs.
T480s-nél nincs hivatalos támogatás, de a B+M key-es NVMe ugyan úgy működik.Tehát a Tim82 által írt WD működik mert az B+M és nem sima M-key-es.
-
vicze
félisten
A CMOS kivétele minden körülmény között resetlei a Power on jelszót, de mást nem. (Minden leírás elég nyilvánvalóan azt fogja mondani, hogy áramtalanítst, ami mindig jó ötlet ha felnytod a gépet.) Mivel ha jól emlékszek ezek a gépek nem match on chip, szóval a Lenovo SW tárolja, Windows Hello ezért nem is támogatott.
Ami ajánlott, Bitlocker felfüggesztése az elemcsere idejére. Power on, supervisor és esetleg HDD (storage) jelszó eltávolítása, tamper protection kilapcsolása. De ez csak biztos ami biztos alapon, valószínűleg nem szükséges.
Ezen a régi gépen még nincsenek azok az extra biztonsági mechanismusok, amik egyéb gondokat okozhatnak Windows-zal.
-
-
vicze
félisten
A WQHD az pont a határeset és ha megnézed az egyik monitora pont nagyobb, az már a vagy megy vagy nem kategória.
Ott már számít a kábel és a jelveszteség is.Lehet itt mutogani, de mivel kap "720p"-t, így egyértelműen a sávszélesség limitbe ütközik a dolog, és 1db kimenten ez a felállás ezzel a laptoppal nem fog menni egyáltalán.
-
vicze
félisten
válasz
Neil Watts #122026 üzenetére
Figyelj a frekikre ha egyik 4k csak 30Hz lesz, FHD-n lesz 60. Illetve csak kilapcsolt belső kijelzővel.
-
vicze
félisten
válasz
Neil Watts #122022 üzenetére
40AN működne, de csak két monitort kezel.
40AF csak két monitort kezel.
40AS 3-at kezel, AMD gépeknél vannak limitációk lásd a linken.Sajos ez az egész nem olyan egyszerű, sok a sávszélesség limitáció. A megadott felbontás és frekvenciákat ngyon nézd végig.
Elnézést HDMI/USB-C együtt volt a legtöbb modellen, sajnos nincs erről semmi információ, hogy T14 Gen1 Intelnél még úgy volt, ez lehet voltozott.
-
vicze
félisten
válasz
Neil Watts #122018 üzenetére
40AC két digitális és 1db anlóg kimenettel támogat 3 monitort. A DP2 és HDMI az 1db közös kimenettel, csak egyik használható egyszerre.
40AC egy Thunderbolt dokk és nem hibrid, mint gen2 verziója. AMD laptopok TB-t nem támogatnak. Gen3 és újabb egyes modeljein USB4 támogatással van TB3 támogatás.
Most nem emlékszek, hogy AMD 5000-es sorozat bármilyen formában működne egy TB3 dokkolóval, de lehet hogy egyáltalán nem.Szerk: Csak tölteni fogja semmi más nem működik nem Intel laptopokkal az AC-n. Gen2 40AN kell hogy non-Imtel is menjen.
Egyébként a 3 monitor csak 2db USB-C csatlakozóval fog menni AMD esetében, mert USB-C csak 2 monort tud átvinni FHD-ban többet nem.
Illetve még egy dolog, az egyik USB-C 1 sávon van. HDMI porttal, így ha mind a lettő kijelzőre van kötve csak az egyik fog működni, mert oszott kiment a kettő között. -
vicze
félisten
válasz
FLD1987 #121966 üzenetére
"mert könnyű feltörni"
Ez nagyon nem igaz, továbbra is ajánlom a linkem elolvasását, mert tisztában hogy mit csináltak.Azért probléma ha hozzánemértés miatt valaki ilyen dolgokat kijelent. És terjed a hülyeség.
Ráadásul továvbi kritika, hogy Windows Hello van a forásban újra és újra emlegetve, de gyakorlatilag csak a OEM implemtációk HW részébel foglakozik, nem a Windows Helloval, aminek része az IR arcfelismerő is, az meg se említik.
-
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #121927 üzenetére
Nagyon nem mindegy, hogy miért van az esetleges hiba, mert javítás szempontból elég fontos. És Lenovo esetében az implemtáció gyakorlatilag javíthatatlan.
Ha elolvastad volna linket megértenéd, hogy nem egy bitről van szó semmilyen formában és a hiba és a megoldás bonyolultságát is megértenéd."applenek sikerult ez tobbnyire"
M1/A14-ig nem sikerült, újabbakban még nincs. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #121918 üzenetére
Ez a forrás. És ha elolvasod, akkor rájössz, hogy ezek OEM implemtációs hibák és Lenovoé különösen gyenge.
-
vicze
félisten
Hehe, 7840U T14G4-ben 40W-ig megy...
R23: 14e, 6850U 10e... +40% gen to gen...
i7-1360P 11e.Szerk: 32W-t tartott fixen egy 30perces stressz teszt alatt.
(Ja és 75C végig.)
-
vicze
félisten
válasz
Wolfskin #121809 üzenetére
Én nem lapoztam mert pont utolsó volt az oldalon a kommented, és hát PH! motor nem kezeli ezt minding jól.
A consumer Vantage amiben benne van a Vantage Tool az csak Store, a Commercial Vantage-t lehet offline Lenovo-tól beszerezni. De ha nagyon nagyon nem akarod MS Store-t akkor vannak toolok, amivel le lehet tölteni a appx csomagokat offline telepítéshez.
-
vicze
félisten
válasz
Wolfskin #121800 üzenetére
Szerk: Néha kéne lapozni is...
"power manager progi má nem lézetik"
Lassan 10éve nincs már...Lenovo Vantage (nem Commercial, WinStoraból), Power Settings -> Vantage Toolbar, illetve az említett beállítások is a Vantage-ban vannak. A Power manager driver fenn kell legyen hozzá, ezt Windows nem teszi fel, vagy Vantage-tól vagy kézzel telepítsd.
"Az normális"
Nincs megfeslően beállítva power management.Pár jó páran írtuk a topikba, hogy ha teljes működést szeretnél, akkor a gyári recovery image-et kell felrakni, mert egy alap Win install nem fog mindent tartalmazni a 100%-os működéshez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5521 - FullHD érintőkijelző, i7-11850H (16 szál), 32GB DDR4, 500GB NVME, Geforce MX450
- Új Lenovo LOQ - i7 13650, RTX 4060 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Újszerű Anker 778 12 in 1 Thunderbolt 4 Docking station dokkoló (Windows, MAC OS)
- Asus TUF Gaming A15 FA506 - 15.6"FHD 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 -3 év gari
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest