- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz
kaszas19 #36148 üzenetére
Lehet kapni készen maró folyadékot, és egyszerű vízbázisú filccel megrajzolható.
A bökkenő a furat, mert 1-1.5mm vastag nyák már komolyan eszi a sima HSS csigafúrót.
Ezért javasoltam a próbanyákot, abban van olyan ami soronként van kialalítva és előre fúrt.
Könnyebb rajta bármit kialakítani, és végeredményben is szép lehet.Pl: ezt csináltam meg próbanyákból, Boss SD-1
-
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36157 üzenetére
A nyákot elég csak egy sima csiszolóval lecsiszolni.
Veszel 250g vaskloridot (kevesebb is elég), ahhoz kell olyan 3-4 dl víz. Műanyag jégkrémes dobozba jó lesz beletenni, amibe belefér a nyák rézzel lefelé. A másik oldalára meg teszel ragasztószalagot, hogy megtudd nézni jó-e. 15-20 perc után már késznek kell lennie.
De ugye amiket tettél ide ki képeket annak a tükörképét kell felrajzolni a rézre, mert ezek felülnézeti képek. -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36150 üzenetére
Hát én a másik irányba forgattam volna el. Hogy jobban hozzáférhető legyen a rögzítő csavar a tranzisztoron (a bázis a jobb oldalon).
Nyákot meg úgy is lehet csinálni, hogy megrajzolod rá lakkfilccel vagy körömlakkal a sávokat majd kimaratod. De ha jól megtudod csinálni akkor próbanyákon lenne a legegyszerűbb. Még én is szoktam ilyet használni.
A ventiknek teszel rá foglalatot, vagy csak rá fogod forrasztani? -
darvinya
titán
válasz
kaszas19 #36142 üzenetére
Szia
Nem lenne egyszerűbb ilyen nyákból kialakítani? [link]
Viszont ellenállásból jobb lenne a 0.6W-os, mert azon lesz a terhelés (azaz az fűti el a fel nem használt energiát).[link]
Azt nem tudom mekkorára méretezted az egészet, de ebben az állásban a potméter és a hűtőborda egybe ér.
90°-al elforgatva tranyót úgy, hogy a bordák a kivezetésnél legyen. -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36128 üzenetére
Hacsak a 2 venti nem fogyaszt 600mA-nél többet, akkor még a 139-nek is elég egyenes képe van.
A 681-nek meg körülbelül ilyen. (A 681-est csak példának mondtam, jó bármilyen más darlington is.)
Ha meg teszel a potméter és a GND közé kb egy 220-330 ohmos ellenállást akkor nem csak 30%-os állás körül fognak elindulni a ventik, hanem kb már 5-10-nél. -
gyenesmartin
őstag
válasz
kaszas19 #36125 üzenetére
11V-ig biztosan lehet szabályozni. Ha nem szabályoz jól akkor esetleg lehet venni darlington tranzisztorokat (PL.: BD 681). Amit linkeltem nyáktervet azon még lehet változtatni. Mert csak 10cm széles. Gondolom széjjel tudod húzni. Ha meg a tranzisztorokat elforgatod 90fokkal jobbra akkor a hűtésük (nem hinném, hogy szükséges), könnyen megoldható lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest