- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Mobil flották
- iPhone topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Erős specifikáció, kompakt formában
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26026 üzenetére
Nem voltam gépközelben. Szabad ilyet nekem is néha.
A kondinak az a 3 lába mind a köpenyből áll ki. Régen voltak ilyenek, azok által volt biztos a rögzítés, mert ezeknek nagyobb volt a súlyuk is. Egyéblént azok a negatív pólussal vannak összekötve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26017 üzenetére
Ezek távolról nehezen megválaszolható kérdések. Pláne így közvetlenül világvége után,
Kiindulásnak a legjobb az alkatrészek végigméregetése lenne "hidegen". A másik - most már kicsit célratörőbb a feszültséget adó oldal soros szabályozónak a mérésre (T13 - a 13 nem lehet véletlen...
)
Van egy régi ELMMKO kondenzátorom...
Nem ismerem így névről. Talán fotó segítene.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #26022 üzenetére
hú hát tegnap kollegákkal volt italozás, de kiderült én sem nagyon bírom már:-)
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #26003 üzenetére
Mesterem, megérkezett az új családtag.
A jobb oldal meg se nyekken a készenléti lámpa viszont ég, feszültség nem mérhető.A bal oldala össze vissza ontja a feszültséget, max on még 50V ot is mértem terheletlenül.
A áramkorlát úgy tűnik nem működik, az overload lámpa ugyan felvillan
de a mérőműszer kiakad, és az ellenállásom is füstölgött.Kérdeztem korábban azt a kondit ami hibásnak tűnik, az vajon a jobb oldalhoz tartozik?
C10 ha minden igaz.R :
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #26003 üzenetére
Kb mennyire lesz szükség?
Gőzöm nincs. Ki kell számolni. Ha tudod a max. áramot és a drótod keresztmetszetét, abból kiderül hány szállal kell tekerni, mert valahol táblázatban megtalálható a keresztmetszet/árambírás egy bizonyos fajta rezisztív huzalra. Ha meg tudod miből van, akkor kiszámolod a fajlagos ellállását, majd utána a szükséges hosszúságot. Ha elakadsz, de adataid vannak, valahogy majd elboldogulunk.
Az érték fix lesz, mert nem fogod izzásig hajtani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25999 üzenetére
Én ezekkel is szimpatizálok, csak nagyon drágák.
Azok a legklasszabbak (igaz, árban is). Csak ezekhez kell hűtőborda is, hogy képesek legyenek akkora teljesítmény disszipálására.
Ennek mi az értelme, ha csak 0.8A tud?
Ez egy reosztát (nagyobbacska potencióméter
). Egyszerű: 600ohm és 0.8A a végállásban 384W teljesítményt jelent. Ahhoz kell ekkora méret. Ugyanakkor a 0.8A-t bármekkora kis vagy nagy szakaszon/hosszon tudja.
Keress valahol (ne kérdezd hol) ellenálláshuzalt. Abból lehet tekerni, ugyan nehéz hozzá egy kerámia csévét találni (kell, mert a menetek nem érintkezhetnek).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25999 üzenetére
Ha utánaszámolsz, nem is olyan kevés az elfűthető teljesítménye. Egyébként ezt pl. iskolában használják oktatási célra, az 1961-es gyártási éve ellenére még vígan használják őket mert atomtámadás ellen is védenek, még én is találkoztam ilyennel középsuliban, nem is 1 darabbal.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25994 üzenetére
Furcsa. Minden pillanatban ismerned kell az akku(k) állapotát ahhoz, hogy tudd a várható viselkedést.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25990 üzenetére
(Mű)Terhelést? Érdekes lenne...
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #25990 üzenetére
Építs konstantánból. :-g
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25982 üzenetére
Kis áram, kis feszültség, ergo kis teljesítmény. Igen, nagyon sok, sorba, majd párhuzamosan.
-
válasz
DonThomasino #25982 üzenetére
Igen. Egy LED mondjuk 10-20mA -t szokott felvenni...
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #25979 üzenetére
Ott pont fordított a helyzet.
A ledek nyitófeszültsége a melegedés hatására csökken,
ezért nő a rajtuk átfolyó áram.
Persze ez a változás nem olyan drasztikus, mint az izzószálaknál. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25979 üzenetére
Nem. Azok "rendesen" viselkednek. Csak azokból összerakni egy 10-15A-es műterhelést külön kihívást jelent (mint meló, biztos).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25977 üzenetére
Igen, mert ez nem feltétlenül az izzó, hanem a wolfram tulajdonsága. Lehet, hogy az Edison féle szénszálas izzó jobb lenne erre.
-
Barohawk
aktív tag
válasz
DonThomasino #25906 üzenetére
igen az AC az meg van de sajna a 18 Vos az DC
12V-os tápom meg nem jó mert mert nem jön ki belőle semmi
valószínüleg rossz
Köszönöm a segítséget
-
Barohawk
aktív tag
válasz
DonThomasino #25897 üzenetére
a 18 vagy 32-os tápom van csak azt hiszem ez nem épp a legjobb választás
-
Barohawk
aktív tag
válasz
DonThomasino #25897 üzenetére
Azt még nem néztem. Mindjárt keresek egyet.
egyenlőre csak 12V-os tápot találtam
Mi van a tápban amitől ez más mint a többi? -
Barohawk
aktív tag
válasz
DonThomasino #25891 üzenetére
a táp DE-10.5-24W
out:24VAC max 10.5VA80 led van rajta 24V-os.
Az első ledig két kábel megy utána már 3
Az élettartama nem érdekel mert így inkabb nem használom mert az agyamra megy a villogás
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25881 üzenetére
Majd valamit kezdünk vele.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #25874 üzenetére
Az elhasznált, fölösleges izzókat nem kidobjuk,
hanem az üzletbe visszavisszük újrahasznosításra, ártalmatlanításra. Ez előre ki van fizetve termékdíj formájában
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25874 üzenetére
Lehet ilyet egyszerűen építeni, csak össze kell őket kötni kapcsolókkal, mondjuk 1-2-3 égőt valahol sorban pedig odakötöd az ampermérőt is..
A hidegellenállás hatására (lásd @And) oda kell figyelni, mert a bekapcsolási áram sokszorosa lehet az üzeminek, tehát bekapcsolásnál nagyot "ránthat" a tesztelendő tápon. Lehet egyes tápok ezt nem veszik jónéven. Csak ijesztegetésnek: ugyan nem tudom ez gépkocsiizzóknál hogy van, de mértem izzón 10x kisebb hidegellenállást, mint az üzemi áramból kiszámolt érték. A'mmeg sok. -
And
veterán
válasz
DonThomasino #25870 üzenetére
Ezek sem mások, mint kerámiára tekercselt ellenálláshuzalok. Az izzóval meg inkább a nemlineáris karakterisztika a probléma, de ez nem mindig számít. Akkuteszterből is láttam olyan házi gyártmányt, amelyben 3 darab külön kapcsolható szgk-izzó volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25865 üzenetére
Én olyan 5 ohm 5-10W körüli "fehér tégla" ellenállással teszteltem tápokat, simán megfelelt minden gond nélkül.
-
mezis
félisten
válasz
12 V : néhány gk izzó párhuzamosan (a 45 W-os több mint 3 A-t vesz fel)
5 V : ugyanaz mint az előbb, csak a Trabant bontóból.
(A -12 V csak egészen kicsi árammal terhelhető !)
-
And
veterán
válasz
DonThomasino #25867 üzenetére
100-200W-os még nem állíthatóból se nagyon létezik. Ilyeneket ellenálláshuzalból tudsz készíteni (pl. konstantán), amit egy kerámiatestre csévélsz fel, vagy keresel hozzá egy nagyobb méretű fémszerkezetet, és szigetelőkkel 'légszerelve' kivitelezed. Pár éve láttam egy hazai, UPS-eket szervizelő cégnél egy műterhelést, amellyel sok kVA-es tápokat tesztelnek, na az inkább hasonlított egy kerti grillsütőre, mint műterhelésre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ha az ellenállás tekercselt, akkor rövid ideig bírja, esetleg leég róla minden bevonat/festék. De időtartamot nem tudok mondani. Tegyél inkább 2 ilyet sorbakötve.
-
Zewa
senior tag
válasz
DonThomasino #25633 üzenetére
A linkelt kicsi ca 1k HUF. Elég normális cucc, biztos van kommersz is belőle. Ez a kép remekül szemlélteti a mikéntjét.
-
Zewa
senior tag
válasz
DonThomasino #25629 üzenetére
Ez kell neked! csak bele kell nyomkodni az ereket.
#25600 CPT.Pirk Köszönöm a linket, tettszik. Nagyobb teljesítménye miatt inkább a 4x3A 18650-es cellák adnák a delejt. Ehhez tudnátok valami remek töltőt linkelni? Esetleg kapcsolási rajzot?
Erre esetleg valaki?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25629 üzenetére
Van olyan is, meg olyan, amibe a szálakat be lehet csiptetni. Ne kérj típust (innen)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25623 üzenetére
Erre megoldás a csatlakozó használata, ha kerül hely a kis doboznak. Átviszed a kábelt a lyukon, felszereled a csatlakozódobozt, abba pedig akkora kábelt dugsz amekkora van/kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Szabvány szerint még toldani is tilos, enne ellenére pl. a digis netet ha bekötik, az 2 helyen van megtoldva. (sikerült is érpár átfordulást csinálniuk)
Hogy romlik-e a minősége, igen, a mérhető paraméterek romlanak, ellenben ezt nem fogod észrevenni. Az első emeletről a pincébe levitt UTP-t 5 kisebb darabból forrasztottam össze, tökéletesen megy...
-
kjani18
őstag
válasz
Lehet forrasztani, de miért akarod?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25299 üzenetére
Meg kell nézni a tetején levő gumidugó állapotát a többi kondiéhoz képest. Valószínű, hogy "elszellentette" magát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25211 üzenetére
Lehet, hogy van készen ilyen, de valószínűbb, hogy neked kell megírni C-ben vagy BASH szkriptben. Ethernet csomagok kezelése nem triviális.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25208 üzenetére
Ez nem HW kérdése, az Ethernet csatlakozó adott mindkettőn, ennek szoftveres követelménye van, amit neked kell megoldani. Raspi-n DHCP van alapból.
Honnan szeretnél küldeni csomagokat? Mert lehetnek gondok, ha a belső háló egy másik eleméről küldesz valamit.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25204 üzenetére
Ha van elég pénzed, vásárolható fix IP cím a szolgáltatóktól.
Ha nincs, akkor jönnek a hókuszpókuszok a routerrel, DynDNS címek használata, manipulálása, vagy maradsz egy táv-utasított állandóan bekapcsolt PC-vel (pl. TeamViewerrel).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25204 üzenetére
IP címe nincs ezeknek, IP címet az internet szolgáltató oszt ki az előfizetéshez, azt egy router tud helyi hálózatban szétosztani több gépre. Ezekkel meg DHCP-t használva vagy statikus módon tudsz IP címet kérni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25199 üzenetére
Eljátszadozhatsz mikrokontrollerekkel. Pl. egy Arduino: [link]
-
Kommy
veterán
válasz
DonThomasino #25199 üzenetére
feltöltőkártyával is működnek mivel ezekbe mind bele kell rakni a sim kártyát, így nem kell havonta fizetni max évente feltölteni az egyenleget, hogy ne járjon le , vagy ha lefogy róla.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25197 üzenetére
Ha vonalas, hogy tudja, hogy kapcsolni és nem csengetni kell? És mi van ebben az esetben az SMS-sel?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25195 üzenetére
Akármilyen is legyen az, telefonelőfizetés kell hozzá, hogy hívható legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25158 üzenetére
Nem. Valamivel a szegény embernek is el kell boldogulni...
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #25143 üzenetére
tapokrol_alaposan_melyviz topicban hamarabb kapsz választ.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25143 üzenetére
Gőzöm nincs.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25139 üzenetére
Akármi, ajánlott ohmikus terhelés, mint amiket írtál.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25135 üzenetére
Az általad inkriminált áramkör nem lép közbe (adatlapja szerint), ha "túl" kicsi a fogyasztás. Áramtúllépés, túl nagy vagy túl kicsi feszültség ellen véd. Én ezt olvastam ki a flepnijéből. Ha mégis van a tápodban egy minimális áram kondicionáló, azt más csinálja. Lehet, hogy ehhez valami műterhelést kell használj vagy megtaláld ki/mi az okozója.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #25132 üzenetére
Mit szeretnél kihozni abból a tápból?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25120 üzenetére
Próbád meg a 16. lábat (az ahhoz tartó szálat) megszakítani vigyázva, hogy a szálról az 5V-ra kötött ellenállás maradjon.
Nem sajnálod, ha leég a táp?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25118 üzenetére
Az IC adatlapjának 7. oldalán van egy kapcsolási rajz és számítások is. Külső ellenállások meg Zener dióda diktálják a határokat.
-
Phvhun
őstag
válasz
DonThomasino #25061 üzenetére
Usb-n keresztül csatlakozik a cucc a géphez. Gépen meg fut egy progi amivel lehet kapcsolgatni egy gombbal a ledeket az áramkörben, és realtimeban lehet látni hogy a pótméter hány fokban áll, illetve le van e nyomva a gomb.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24926 üzenetére
Pl. Lomexből. Ellenállás » Furatszerelt » Változtatható » Potméterek. Szűrő: Forgatógomb.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24922 üzenetére
Akkor marad a porfestés és a szitázás. Az egészet megúszod ~6-8 rugóból.
-
zka67
őstag
válasz
DonThomasino #24915 üzenetére
A fekete filccel az a gond, hogy ha úgy esik rá a fény, akkor lilás színű lesz, ami szerintem sokkal rondább lesz, mint ahogy most van.
Ezt csak úgy tudod felújítani, hogy akkor már nem lesz "eredeti". Le kell szedni róla az összes festéket, elviszed porfestőhöz, aztán csinálsz egy szitatervet és elviszed egy szitáshoz feliratozni.
Szerintem hagyd így, ettől sokkal "muzeálisabbnak" néz ki.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24915 üzenetére
Fekete filctollal korrigálhatod a karcolásokat. Úgy jobban fog mutatni a polcon, ahonnan - mint már a kezdet kezdetén írtam - nagyon ritkán fogod levenni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24912 üzenetére
Nem, csak az ellenállások nagyobb teljesítényűre való cseréjével.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24910 üzenetére
Mindig a legszűkebb szegmens diktálja a maximális áramot. Tehát mindig a 100 ohmos szegmens a "leggyengébb" 100mA-rel, vagy a 100kohmos fele 5mA-rel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24907 üzenetére
Egy lyukban egy drót soha nem fog érintkezni rendesen. Ilyenről szó sem lehet, pláne a tizedohmos skála esetén.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24905 üzenetére
Hogy miért van 2 szál, nem tudom. Azt tartanám normálisabbnak, hogy kívülrő érintkezzen vele/velük a csúszka. Aláfűzve nem tudom hogy tudna körbejárni. Döntsd el. Én, amíg nem tapogatom/vizslatom meg, inkább nem nyilatkozom, mert fogalmam sincs. Erről a tanfolyamról/kurzusról úgy látszik lógtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24903 üzenetére
Kinézésre elképzelhető, hogy egy lapos drót nickelinből, kantalból vagy valami hasonló rezisztív anyagból. Ha szakadt, akkor azzal nem nagyon lesz mit csinálnod. Legrosszabb esetben nem használod a tizedohmos részét. Nem fog mindennapos gondot okozni.
Azt hogy a csúszka hogy van megoldva nem tudom. Gondolom egy rugózó szerkezet kellene legyen, mint a potmétereknél, de ki tudja mit találtak ki oda. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24900 üzenetére
Kell ott látsszon, ha hiba van, mert nem annyira "miniatűr".
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24895 üzenetére
Kell csipogjon. És kicsit nagyobbacska értékekre is, műszertől függ, hogy mekkora a mérőárama és feszültségtartaléka.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24893 üzenetére
Semmi ördöngösség:
A-B között 0..11 x 100Ω
B-C között 0..11 x 10Ω
C-D között 0..11 x 1Ω
D-E között 0..11 x 0.1ΩÉs ezek a szeletek sorba vannak kötve A-B-C-D-E sorrendben
Például egy 5403 kombinációt beállítva 540.3Ω ellenállást fogysz kapni az A-E kapcsok között.
Májzlidra rá van írva az is, hogy melyik szelet mekkora árammal terhelhető.
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #24854 üzenetére
még jó,mert nem egy agyonbonyolított kérdéssorozat
-
kisi
aktív tag
válasz
DonThomasino #24819 üzenetére
Szia !
Ha igen, miskolcon van vagy 30-40 darab új foglalat. Kb 30x15x10 mm méretű fémház, bakelit oldallal, bedugós izzóhoz. Kb 8 mm a lyuk.
Emlékezetből mondom, vagy negyed éve nem jártam otthon.Ha érdekel, írj privit, megbeszéljük.
-
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #24856 üzenetére
Azért, mert fehér megvilágítás lesz, nem sárga, plusz ennyivel is csökken az "elektromos fogyasztás".
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24846 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24838 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy kell meghívni! Töltsd ki a tesztet, vagy félsz a megmérettetéstől? Én is azt csináltam. Akkor (pár napja) láttam először az elektrotanyát.
De azért megnézem, ha megtalálom ismét.
Megtaláltam, de hiába: meghívóim száma nulla. Ki kell azt érdemelnem valami jótéteménnyel.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
DonThomasino #24843 üzenetére
A jelenlegi JLH erősítőm volt hajlamos közvetíteni a hűtő felkapcsolását kis ropannás mellett... (Pedig van benne EMI szűrő meg varisztor is de mivel nem regulált az egyenirányítás ezért zavar jel megjelenik.)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
DonThomasino #24841 üzenetére
Ott hogy a kapcsolón a vezetékeken kívül télleg nem volt benne más még 1 800ft-os emi szűrő se...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24822 üzenetére
Nincs.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nagyon régi kapcsolós telefonközpontokban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Telefonban!
Bocs.
-
válasz
DonThomasino #24781 üzenetére
Az valóban úgy van,hogy ha valaki lebont egy nem lakkozott,hegesztett stb trafót akkor a bontás nem tart sokáig még azt mondhatjuk,hogy pikk-pakk.
Csak ha én kezdeni is akarok azzal a trafóval még valamit akkor nem árt számolni a letekert meneteket sem. -
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #24775 üzenetére
Egy kész gyári trafó szétszedése is kérdés, mart gyakran lakkal, műgyantával összeragasztják az egész magot, vagy pedig heggesztéssel összevarják a vasmag egyik élét !
Régebbeik között fordul elő csavaros rögzítési kvitel.Üdv.
-
válasz
Üdv
Az újra tekerésnél arra is gondolj,hogy az új huzal anyag kilója 3500Ft körül van és ha szép nagy vasmagod van akkor megkívánhat akár 3-4kg-ot is.(az eladási ára ingadozó a letekert huzalnak olyan 1400Ft/kg ad érte a fémkereskedő)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem egyszerű. Az első próbálkozásról ne is beszéljünk. Ráadásul a primér általában az első tekercs a vasmag felől (belül), a szekunder pedig a következő (kívül). Tehát le kell szedni a szekundert is teljesen.
Aztán ez kézzel nem nagyon megy. Sokkal jobb egy tekercselőgéppel csinálni, akár kézivel is. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #24574 üzenetére
Ja, nem ott, nem a jack aljzat. Hanem a füles erősítő ic körüli ellenállás volt az.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #24567 üzenetére
"húzódik a vezeték neked nem így volt?"
Ezt, hogy érted?
CPT.Pirk: Weller pákával lett forrasztva, viszont a cint nem tudom milyen volt.Hát, nagyon remélem, hogy többször nem lesz ilyen.
Mert újraforrasztani pár perc, de mire rájövök, hogy hol a hiba.... -
xdx@
aktív tag
válasz
DonThomasino #24570 üzenetére
Akkor csak nálam tűnt el az előző?
Jól van... -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #24562 üzenetére
Ez cin hiba, vagy forrasztási hiba?
Csak, mert pl az 1000 éves ruszki cuccok még mindig vezetnek. -
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #24534 üzenetére
Bocsi, de nem értem az egészet. Mit kísérletezel? Mit próbálsz ki? Minek ehhez ellenállásdekád?
" pár pillanat alatt károsodik vagy elég ha
nagyobb áram folyik rajta?"Mitől folyik a nagyobb áram? Mekkora lenne az? Ha egy átlagos (0.1-5W) 10KiloOhm-os ellenállásra rákapcsolsz 300V feszültséget, pillanat alatt elég. Számold ki az áramot és a teljesítményt az Ohm törvény alapján, aztán gondolkozz! Egy bizonyos ponton túl már el kell mélyedni az elméletben, nem elég csak kérdezni. Nem lehet korrekt választ adni sokismeretlenes kérdésekre.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #24535 üzenetére
Egy példa: wien híd. Van belőle pár.
Legegyszerűbb talán a Wheatstone-híd
, ahol Rx = (R2 / R1) × R3 = (R3 / R1) × R2.
mod: Van még Thomson híd is.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #24531 üzenetére
Hát... Ezeket labormérésekre találták ki, lényegük a pontosság, meg hogy ne kelljen a fiókban turkálni ellenállás után. Az igazán pontosakat hitelesítésre, összehasonlító mérésekre, stb. Nem igazán amatőr kategória, fogalmam nincs hogy más célra miként hasznosítható.
-
sörösló
aktív tag
válasz
DonThomasino #24525 üzenetére
Hogy akarod "ráengedni"? Egy ellenálláson csak "áthajtani" lehet áramot, ahhoz meg feszültség kell. A többi stimmel. A kalibrált mérőkörök meg érzékeny dolgok, illő tisztelettel kezelendők!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24525 üzenetére
Ha nem is ég le, akkor is megpörkölődhet és változik/-hat az ellenállások értéke. Akkor a kalibrálásának annyi!
-
fero02
nagyúr
válasz
DonThomasino #24523 üzenetére
Ez csak demo, propaganda cucc. Itt nem az ésszerűség számít, hanem a megjelenés.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #24518 üzenetére
"ha csak nem alakítja át vagy terheli az 5V os ágát."
Ezeknél az új DC/DC konverteres tápoknál már nem kell kereszt terhelni a tápot.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #24518 üzenetére
Teljes hangerőn (szörnyű volt, de kipróbáltam), 11A-t vett fel a rádió, nem kapcsolt le a táp és műszer szerint 11.8V-ot adott.
Tény, hogy így csak 5-6 percet járattam a szomszédok miatt...szerk
Nem konyhai berregő
, meglepően szépen szól, bár fél hangerőnél jobban nagyon ritkán járatom, egy amúgy autóba való, csak bedobozolt hangszórókészlettel. És ne sértegesd a rádiómat, mert rád uszítom
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #24516 üzenetére
Nekem 7 éve megy egy akkor is használt, kiépített 300w-os noname PC tápról a konyhaszekrénybe beápítve egy Telefunken 4x24W autós rádió 4 dobozzal.
Nem tudom, hol a gond...
Most egy ilyen használt tápot cca.500 - 1000.- között lehet kapni. A rendszer több mint sok!
Diszkózni meg nem autóerősítőkkel szoktak... -
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #24506 üzenetére
Én is, de akkor lehet gázos a multiméterem
-
xdx@
aktív tag
válasz
DonThomasino #24500 üzenetére
-
fero02
nagyúr
válasz
DonThomasino #24506 üzenetére
Az már alapjáraton sok.
totya694: nekem 14.4V rémlett, de kicsit guglizva kiderült, hogy az az akku töltőké.
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #24503 üzenetére
Tudtommal nem jön ki ennyi volt az autó akkuból legyen az 12volt, néhány autósmagnón láttam már 13,2voltot is írva
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #24495 üzenetére
Inkább 12 V az a 14.
(#24501) 14adam : Nálam nem barátkozott a PC táppal az autós erölködő.
-
szoke12
őstag
válasz
DonThomasino #24488 üzenetére
Hmm. akkor tovább keresek...
Amúgy most azon gondolkodtam, lehet, nem is a kondi, hanem a mellette levő stabilizátor (gondolom az, mert 3 lába van, és úgy néz ki) csipog. arról jobban el tudom képzeni. ráadásul van rajta több is, és csak ez melegszik
A stabilizátoron ez áll:
V60100C
0922AWValószínű, nem stabilizátor, de akkor mi ez? Ti biztos jobban tudjátok.
-
tsu
tag
válasz
DonThomasino #24470 üzenetére
Két független tápkör, minden külön van. A kontrollműszered tuti jó?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24468 üzenetére
Szerintem igen, de ha időd van próbáld meg!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24466 üzenetére
Nem nagyon. Az nem mérőműszer, csak egy indikátor, hogy merre felé jársz.
Por nem valószínű.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #24464 üzenetére
Nem kizárólag. A becsületes megoldás a műszer kiszerelése majd egy ismerten jó műszerrel együtt sorbakötve mérni áramokat több értéknél egy áramkörben. Ha a hiba lineáris, akkor söntprobléma lehet, ha nem akkor esetleg mechanikai. Utóbbihozz ellenben a műszert is szét kell szedni, hogy meg tudd nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Facebook és Messenger
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest