- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23977 üzenetére
A soros stabilizálással való simítgatást már tegnap bedobtam, mint ötletet, de a kolléga nagyon úgy néz ki mintha azt szeretné, hogy már egyenirányítás és szűrés után is egy aránylag jó feszültsége legyen. És ezek után (aránylag) minimális erőfeszítéssel egy 0...100V-os és néhány ampert tudó jó tápja. Kicsit magasra tette a lécet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23968 üzenetére
Nekifogtam számolgatni. A 2x2.2uF impedanciája 723Ω. Ezen 100mA-nél 72V esik. Az egyenirányított hálózat 230x1.41=325V.. Ezek alapján a kondik nem "esznek" meg eleget a feszültségből. Durván számolva is 325-72=253V. Ebből 160V kell a LEDeknek. Az még mindig 93V. Ez kicsit (rettenetesen) sok az LM317nek.
Ha még van mivel próbágatnod, akkor vedd ki az egyik kondit, maradjon 2.2uF, annal kétszerese lesz az impedanciája, Igaz, azzal kevés lesz a megmaradó feszültség, de nézd me mi történik, mennyi jut a LEDeknek.3.3uF-dal az impedancia 965Ω. Feszültségesés 100mA-nél 96V. 325-96=229V Még mindig sok.
2.2uF-dal az impedancia 1447Ω. Feszültségesés 100mA-nél 145. 325-145=180V. Ha ezen "osztoznának a LEDek meg az IC, talán rendben volna.
Ezt hívják online számigálásnak?!
-
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23837 üzenetére
Ige, elméletileg nem haladja meg az LM317-esen eső fesz. annak a max. feszültségét, viszont ekkor sem hazsnálnék egy olyan alkatrészt a láncban, ami nem bírja a max. feszültséget, mert ha bámti zűr jön be, azt lesz az első, ami tönkremegy.
Melegedés mindeképpen lesz, mert, mint említettem, messze nem 100% hatásfokkal működnek még a mai LEDek sem, így normál üzemben is melegednek.
Ha nem hajtod maximumra őket, akkor az üzemi hőmérsékletre való melegedéssel sem fog lényegesen nőni az áramfevétel.Ha pedig csak 2/3-ad "gázon" hajtod a LEDeket, akkor meg pláne fölöslegesnek tartom az áramgenerátort.
A gyári LEDes lámpáknak még csak puffer kondijuk sincs, így igencsak pulzál bennük a fesz és vele együtt az áramerő is.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23828 üzenetére
Emlékeim szerinte valami 160V körül van a ledszalagodnak a feszültsége, amit üzemeltetni szeretnél, viszont ezen a feszültségen nem tudom mit csinál az LM317-es ???
Ugyanis annak a max bemenő feszültsége csak 37V.
De nem kell az bele, a puffer kondi nagyon jól elnyeli a rövidtávú fesz ingadozásokat, és az ellenállás is véd a többeletekkel szemben.
A 33 ohmosnál tehetsz kisebbet is áramkorlátozónak, mondjuk 22ohmot.
Üdv.
-
-
swoody
senior tag
válasz
kjani18 #23823 üzenetére
Minek a poti?: A potira azért gondoltam, hogy megnézzem a jack kábelnek a végeit egyáltalán jók-e.
Hogyan tesztelted le a fülhallgatót? (#23807) "Pár napja már megcsináltam egy másik fülhallgatómat amit szerencsére nem szigeteltem még be és ahhoz hozzáérintettem a "mostani" kábelket és szólt, szóval az új jack kábel lenne a rossz?"
Konkrétan melyikek a vezetékei? A bal oldali.
-
swoody
senior tag
válasz
kjani18 #23799 üzenetére
Megpróbáltam a kötést amit rajzoltál de semmi.
Még forrasztás előtt leégettem gyufával a rajta levő kerámiát és csak aztután forrasztottam.
A füles tegnapelőtt az eredti jackel próbáltam összekötögetni még jó volt csak annyira szétbarmoltam a jack dugóját, hogy tegnap vettem egy újat és ezzel pedig meg se szólal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kjani18 #23669 üzenetére
Kezdésnek úgy dugd be az erősítő hátuljába a JACK-et, hogy a külső árnyékolás ne érjen hozzá. Ezzel megszakítod a földhurok egyik legvalószínűbb kialakulási helyét.
Amúgy miért ez a nagy ellenségesség a hangkártyákkal szemben? Rossz minőségű erősítő / hangfalak szólnak a gépről ahol csak mp3 van?
Régebben mikor még nem volt erősítőm, erősítők a gépen, akkor azért volt hangkarim, hogy ne a processzornak kelljen számolnia az EAX effekteket. Ma az OpenAL korában már nem tudom hogy van, most már a minőség miatt van, bár zenét érdemben továbbra is asztali CD lejátszóról lehet hallgatni, nem számítógépről. (megfizethető árú cuccokat nézve) -
moha21
veterán
válasz
kjani18 #23640 üzenetére
Ja hát azt látom én is. És ez nem a fogyasztó megtévesztése vagy valami
Ezt nem büntetik? Ha én veszek egy ilyet és szkóppal, rms mérős fogyasztásmérővel stb bebizonyítom, hogy semmit nem csinál ( illetve, fogyaszt a két led, meg a kontakt miatt ellenállás is ) akkor mi van?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kjani18 #23544 üzenetére
Egy kis fesz esés terhelés hatására természetes, régebben napi szinten 20-30 tápot kellett ellenőriznem, mindegyikre ráraktam egy 5W-s pár omh ellenállást, ennek hatására mindig mindegyiken esett pár tizedet a feszültség.
Néha kihullott 1-2 táp, ami ilyenkor túl sokat esett, de a többség benne maradt az ATX szabványban.szerk: itt vannak megadva a tűrések: [link]
-
Wind-Storm
őstag
válasz
kjani18 #23539 üzenetére
Tudtommal a maximális megengedett feszültségeltérés ±5% az ATX szabványban.
Amíg nem megy 11,4 V alá a 12 V-os ág, addig bőven jó, amúgy is inkább kevesebb legyen mint több!A ventinek meg semmi köze ehhez. Még ha rosszabbik fajta chieftech is, akkor sem kap maximális feszültséget a venti (12V).
Az 5 voltos ágon mit mértél?
Nem mellesleg az sem mindegy milyen műszerrel mérted.
-
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23539 üzenetére
A PC tápok egyes feszültségeire megadott tűrés határokat is vedd figyelembe, amik elég nagyok !!
A 12V helyett 11,7-11,6V az szerintem teljesen jó, benne van a tűrésben !
Az 5V is rendesen eltréhet, asszem kb. 5,2 és 4,8 között teljesen normális,
a 3,3 is 3,2-3,4 között normális.
Ehhez mérten mondd, hogy rossz e vagy sem.Lehet, csak ventit kell cserélned és kész.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23516 üzenetére
Ez első,előtét kondit alkalmazó kötést preferálom, ez azért egész jól kontrollált áramkör, szemben a másikkal, ahol egy pici fesz növekedés és hatalmas áramerő nőkevedés, ami egy pillanat alatt szétrobbanthatja az egész LED sort !
Az előtét kondi alkalmazása mellett én még betennék egy 33 vagy 39 ohmos soros
ellenállást is a LEDekkel, a plusz védelem érdekében és feltétlen alkalmazz 10-22ohm, legalább 2W-os ellenállást ez előtét kondival sorosan is, hogy korlátozza a bekapcsolási áram impulzust, mert ha nem használnál puffer kondit, akkor az szerintem szétpukkantaná a LEDeket azonnal !
Így viszont nagyon terheled a puffer és a szűrő kondit is, ami meghibásodása, átütése esetén a teljes hálózatot ráadja a LEDekre, míg ha van előtte egy ellenállás, akkor a meghibásodásra kisebb az esély,ha pedig bekövetkezik, akkor az ellenállás a krolátozás mellett biztosítékként viselkedik és azonnal megszakad !A LEDek melegedése 50-60 fokig természetes, hiszen ezek is messze nem 100%-os hatásfokkal üzemelnek.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23518 üzenetére
A kondi 50Hz-en 796 Ohmnak felel meg. Tehát az ellenállás hiábavaló. Csak a korábbi szövegeidből én a kondit szűrésben gyanítottam.
2u2-nél majdnem duplája az impedancia. Ha párhuzamosan kötsz egy 2u2-s kondit a másikkal (ugyancsak nagyfeszültségűt), akkor az impedancia 513 ohm.
Számigálj, méricskélj! -
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23512 üzenetére
Igen, ez nem meglepő, hogy csak ennyit mérsz, mivel írtam, hogy valszeg a nyitófesz határán lehet a tápfeszültség, amit ilyen módon ráadtál a ledsorra.
Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ez csak mázli, mert a betett ellenállás gyak. semmit sem krolátozott volna és úgy robban szét az egész LEDsorod darabjaira, hogy meg sem leled őket, ha csak egy picit is alacsonyabb lett volna a nyitófeszültségük !!
Szóval veszélyes játékot űzől, hatalmas mákod van !Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23512 üzenetére
Ha az ellenállást 10%-kal csökkented, azzal nő az áram (ne kérdezd pont mennyivel, függ a diódáktól). Ezt egy 10x nagyobb ellenállás párhuzamosan kötésével éred el. Ide elég akkor 1W-os is. És így lehet közelíteni. Ellenállást mindenképp hagynák. Mi lesz, ha nő a hálózati feszültség?
-
Batman2
őstag
válasz
kjani18 #23505 üzenetére
Ez valahogy elég furcsa !
Mivel a 230V váltóáram effektív értéke az 324V, aminél a 3,3 ohmos ellenállás 98A-rig korlátozza az áramot mindössze !!Ezzel azonnal tönkretehetted volna akár a LEDeket, de valszeg azért nem mentek mégsem tönkre, mert éppen a LEDek nyitófeszültsége körül van a feszültség.
320V esetében 2,7Kohm-os ellenállás kellene a 120mA-es korláthoz !!
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23505 üzenetére
Valószínűleg igen. Hogy biztos légy a dologban azt hiszem nem ártana egy árammérést eszközölni, hogy tudd mekkora áram folyik a LEDeken keresztül. A fényerő igaz, hogy az áramtól függ, de a LEDek képességeitől is. Ha a mérés eredményéből következtetve megengedhetsz valamivel nagyobb áramot is, akkor az nem lesz egy bonyolult ügy.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23475 üzenetére
Kiindulási alapnak ez az áramkör lehet irányadó:
Természetesen a D1 és LED elhagyhatók. A jobbfelőli kimenetre kell kötni hidat és szűrést. Mielőtt rákapcsolnánk a LEDekre illene alaposan megméregetni egy helyettesítő terhelésen. Még jobb lenne akár oszcilloszkóppal is megnézegetni a kimeneti "eredményt".
Ugyanakkor át kellene gondolni, hogy nem-e lenne jobb (ha egyáltalán lehetséges) a LEDek átcsoportosítása, mert így a szükséges 167V (ha jól emlékszem) nem biztos, hogy túl stabil és pontos lesz.
-
-
mezis
félisten
válasz
kjani18 #23469 üzenetére
Az 20-30 mA-es (néhány Wattos) LED fényforrásoknál van egy néhány száz nF-os kondenzátor vele sorban egy Graetz aztán kovetkeznek a LED-ek. (A kondenzátorral van párhuzamosan egy kb 1 MOhmos ellenállás is, hogy ne csípjen. Meg az egyenfeszt is simítgatja egy kondenzátor.
) -
Pr3s
aktív tag
válasz
kjani18 #23347 üzenetére
Ahogy zka67 fórumtárs linkelte pontosan ezen típusról beszélünk!
Sajnos nem tudom mi az a slider, nem tudom mit kéne látnom!
De tuti van valami törése mert ha a kis tekerő tárcsát fel vagy lenyomom akkor visszaáll az eredetileg beállított hangerőre, mert ugye nem tekergetem amikor normalizálom, pedig tekergetés a helyes irány igazán.
Megnézem megtudom-e bontani normálisan -
hNp88
aktív tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #23124 üzenetére
Saccolni lehet csak. Ezekből volt standard, higy efficiency, very high efficiency típus. Ebben a sorrendben ugyanakkora áramnál egyre nagyobb volt a fényerejük. Kimondottan kijelzárre használták/-ják égők helyett. 10-20mA árammal működnek normálisan, 1.6-1.8V-os feszültségeséssel. Visszfeszültséget nem bírnak általában 5-6V-nál többet, vagy annyit se. Remélem eltaláltam.
Ha van egy pici gombelemed, az halvány világításra bírhatja esetleg. Ehhez a próbához nem kötelező az előtétellenállás.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #22938 üzenetére
OK.
Ami a C1-et illeti, írtam, hogy nem is kell oda. A ventillátor nem haragszik meg, ha pár mV nagyfrekvenciás "ripple" érkezik/érkezne a tápon. Adatlapból kinézhető a Line Transient Response paraméter.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #22912 üzenetére
Ha nem az egyszerűen sorbakötött potmétert használjuk előnyösebbnek találom egy kis feszültségesésű stabilizátor IC alkalmazását, ha már nagyon kell a szabályozás. Az általad ajánlott változat eleve elhasznál 0.5W-ot csak arra, hogy a feszültségosztó működjön.
Kapcsolási rajz:ahol az LM317 lecserélhető LM2941-re, aminek a dropoutja 0.5V.
Megfontolható! -
And
veterán
válasz
kjani18 #22834 üzenetére
Nem alkalmas, valóban. De nem a kimeneti impedancia miatt! Egy op-amp kimeneti impedanciája nagyon alacsony. Bár a feszültségerősítés értékétől is függ, de ez nem lehet probléma. Inkább az, hogy mivel ezek kisjelű áramkörök, képtelenek normális értékű kimenőáramot biztosítani. Az LF351 az adatlapja szerint 15-20mA-t képes szolgáltatni (forrásként és nyelőként az érték nem teljesen egyforma), ennyinél határol.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #22643 üzenetére
Ezért vannak lépéselőnyben az amerikaiak a 60Hz-ükkel.
Egy ott vásárolt készülék hálózati trafója Európában jobban melegszik, mint náluk.Szovjet ipari és katonai berendezésekben gyakran használtak 400Hz-es táplálást, amihez külön konvertert kellett beszerezni, ha már a berendezés annyira kellett. Mintha olyanra emlékeznék, hogy ezeknek a trafóknak lágyabb vasből készült a vasmagjuk.
-
szeva000
addikt
válasz
kjani18 #22449 üzenetére
óvatosság és fűrészlap vagy tapétavágóval az összeragasztás mentén szétvágod.
Ha meg valami pattintós megoldás,akkor majd enged...én volt mikor műgyantával azután egyszerűen kiöntöttem...egyszer javítható lett
De vágásnál nagyon vigyázni,mert szétvághatsz mindent,ha nagyon közel van a panel -
kts88
aktív tag
válasz
kjani18 #22392 üzenetére
Szia!
Ekkora teljesítményű erősítőkről elég sok kapcsolás kering a neten, de ezekhez szükséges még egy DC-DC konverter is ami biztosítja a szükséges feszültség szinteket. Sajnos ekkora teljesítményhez nagymértékű áram kell, és 12-14 V alkalmazásával rendkívül nagy áram.
Körültekintést igényel az alkalmazása, mivel a kapcsolási rajz nem minden. Számít az alkatrészek elhelyezése, transzformátor kivitele stb.
Építettem már hálózati és 12V-ról üzemelőt is, és sajnos kevesebb mint több siker. Inkább a hálózatról üzemelők működnek jól, mive kisebb áramok miatt kevésbé probléma a szórás.
Mellesleg ha azon gondolkodsz, hogy így olcsóbb, el kell keserítselek, mivel nem az. Sőt, drágább, imvel a kiskerektől nem olyan áron kapod az alkatrészeket mint a gyárak. Kiindulásnak kb egy 100W-os ilyen erősítő anyagköltsége 10000Ft környékén van, és még rémesen is néz ki
Persze ha hobbiból, magad szórakoztatására építenél az más tészta, mivel akkor ezek nem akadályok, hanem legyőzendő kihívás -
xKacsax
aktív tag
válasz
kjani18 #21794 üzenetére
A legjobb tudomásom szerint a posta mindenütt drága (már ahhoz képest) hacsak nincs valami akció éppen. (A HEStore-ban és a TME-nél is egységesen 1k Huf-nál kezdődik) A minap én úgy rendelem a HE-ből hogy megkértem egy ismerősömet, hogy vegye át személyesen majd egyszerű levélként küldje el nekem postán. (130 Ft-t volt a posta).
-
erikke17
őstag
válasz
kjani18 #21596 üzenetére
A motor testtelésével 100% hogy nincs gond, ugyanis a házba is van egy két dolog amit szeret csípni pl: PC meg ha a falat megfogom.. Igen érdekes tudom..
Egyszer már volt itt erről szó, hogy érdemes villanyszerelővel megnéztem hol a hiba testtel.. Igen tudom meg is fogom, de gondolom azzal ha a motort még a leirt módszerrel letestelem, gondolom bajt nem okozom..
-
szeva000
addikt
válasz
kjani18 #21314 üzenetére
ugyan...tavaly én egy fél éve vezetékelt házat csináltam újra
elindult feketével a fázis...eddig rendben is volt...a másik dobozban már kék lett belőle,a harmadiknál meg Z/S
A csövekben összetoldta a barom az MCU vezetéket...Én fel is adtam a hibakeresést pár nap múlva,közöltem a gazdával,hogy olcsóbb lesz újra,mint itt szopjak heteket és akkor is ez lesz.
Node a tanulópénzt megfizette..ilyenkor én is megkérem rendesen,hogy tanuljonak belőle
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #21159 üzenetére
Én ezt idéztem, mert szóbakerült. És ténylegesen a szabályozó hatóság(unk) szövege (igaz, fordításban
). Ez van benne a szerződésben, amit a szolgáltató a fogyasztóval köt.
A fizikai oldalát eléggé ismerem. 19 év után, 2 hónapja hagytam ott az energetikát. Persze, igazad van, ezért említettem a "takaró" szót, ez inkább jogi, mint technikai fedezet. Ugyanakkor azt is tudom, hogy hálózatok összekapcsolásánál a kapcsolási pillanat az, amikor a kapcsolandók feszültség/fázis viszonyai bizonyos toleranciák alá kell essenek, hogy el lehessen végezni, utána az erősebb magával "húzza" a gyengébbet. Ezért egyezik a frekvencia egy nemzeti rendszerben (vagy még nagyobb keretek közt) mindenhol. Ha pedig valamelyik erőmű nem képes tartani a lépést, azt a rendszer kizárja. -
Speeedfire
félisten
válasz
kjani18 #20609 üzenetére
Hát, de mit tud pl a 20k-s ezüstözött, aranyozott, 2x-esen árnyékolt kábel amit egy 1k-s sima réz nem?
Ugye ezek általában rca kábelek, bár vannak nagyon drágák hangfalaknál is.
Már egy ideje próbálok rájönni, hogy urban legend, vagy sem.
totya694: Igen, ezt a szennyezettséget néha én is látom 6N meg mittudoménmilyen jelzésekkel. Gyártás alatt mire gondolsz? Sodrott/tömör?
A vastagság az oké, de ott is vannak számítások feszültség esésre.
CPT.Pirk: Én is ilyen kábelt vettem az erősítőbe a somogyinál. Árnyékolt meg minden ~300ft/m.
De állítólag ezekkel jelveszteség van, amit nehezen tudok elhinni. Illetve gyengülnek a mélyek/magasak.
Ezért kérdeztem, mert te is a Hz-eket írtad, hogy amit nem hallunk meg azt is "meghalljuk". -
Lompos48
nagyúr
válasz
kjani18 #20263 üzenetére
Igazad van. Ugyanakkor nagyon hangsúlyoznám, hogy a rajzok felső sorban található diódás helyettesítő kapcsolása egy nagyon durva (és helytelen) megközelítés. Addig igaz, amíg műszerrel ellenőrizzük azt a tranzisztort. Annyi.
Csak egy példa: egy PNP és egy NPN összekötésével (ha a rajzokból indulunk ki) "csodás" egyenirányítóhíd alkotható. Ha kíváncsi valaki, próbálja ki! Tegyen sorba kiolvadó biztosítékot is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI CYBORG 15 A13V
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged