- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Mobil flották
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34507 üzenetére
A poen az egeszben, hogy a te veletlen bakid nem kerult tovabbvitelre, mert kernel hianyzo elektrotechnikai alapismeretei miatt tevesen, de jo helyre kototte az AC1-et.
Újabb szimulációt végeztem, és kiderült, hogy tökéletesen félrebeszélsz. Lompos sem bakizott, én meg nyilván nem ok nélkül csináltam, amit csináltam, hiába ferdíted össze-vissza a dolgokat.
Hiányzó ismereteid viszont bámulatosan igyekszel palástolni, sőt azt másokra rávetíteni.
Az ominózus dióda nélkül is működik a cucc.
Világosan leírtam – csak nem olvastál figyelmesen –, hogy a Graetz-híddal felépített kapcsolás a programban nem akart működni, ezért voltam kénytelen végül a rajzomon látható megoldást választani.
Mint kiderült, azért nem akart működni, mert az alkatrészkönyvtárból egy komplett Graetz-hidat emeltem be, ami szimulációra valamiért alkalmatlan. (Ez egy nagyon jó program egyébként, de nem minden eleme szimuláció-képes, relét sem tudtam benne működtetni, mint szintén említettem.)
Ezért már az előző eset után is gondoltam rá, hogy inkább diódánként rakom össze a Graetz-hidat, hátha úgy jó lesz, csak aztán nem volt időm foglalkozni vele.
De így kiderült, hogy minden szempontból butaságot beszéltél, mindezt ezt persze képekkel is tudom hamarosan szemléltetni, csak most közben mást is kell csinálnom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34517 üzenetére
Ismétlem, az áramkör alapvető elvi működését magyaráztad félre, rögtön a legelső megszólalásod egy butaság volt, én ezt már akkor rögtön levettem.
Az, hogy te berajzolod majd modositod es azt allitod, hogy a fent levo jol mukodik tokeletes modszer arra, hogy megtevesszel mindenkit. A hibat jelezni kell, hogy tudjanak rola, hogy hibas. Na ehhez mar kellene esz...
Itt is megint ritka undorító módon magyarázol félre mindent, éppen ezért mondom, hogy neked beteg az agyad, beteg a gondolkodásod, most már akadj le rólam...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34515 üzenetére
Csak tudod az ész nem ahhoz kell, hogy berajzolsz valamit a szimulátornak, aztán széttárod a kezed, hogy nem működik. Plusz még pont fordítva akarsz magyarázni mindent.
Én is berajzoltam, szükséges módosításokat elvégeztem, utána már működött is, ennyi.
Neked is ezt kellett volna tenni, nem pedig másokat lefárasztani itt a felesleges dumával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34503 üzenetére
A kapcsolás alapvető működését és célját értelmezted félre, kezdettől fogva.
Ezek nem veletlenek, szandekosan csinalod.
Paranoid skizofrénia tipikus jele, menj orvoshoz.
Ha az AC1 megszunik, akkor R1-en keresztul C2 toltodik es elkezd kinyitni T2, ami miatt aram folyik a rele tekercsen, ami kapcsolni fog.
Ez is butaság, az R2 lehúzza a T1 bázisát test felé, emiatt a C2 nem fog tudni feltöltődni.
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #34487 üzenetére
"Igy mar kicsit mas a kapcsolas, azzal a diodaval az AC1 koreben...
"
Így átalakítva, akkor szerinted is azt csinálja a relé amit szeretnék?Lompos48
"A potméterért mea culpa!."
Én böktem el, ráadásul tele van a net a helyes bekötéssel, csak gugliznom kellett volna, meg gondolkodni -
Lompos48
nagyúr
válasz
Reggie0 #34503 üzenetére
Az AC1-en jovo negativ felperiodus a T1 bazisan keresztul negativba huzza C2-t, igy a T2 lezar es a pozitiv felperiodus alatt sem toltodik fel elegge ahhoz, hogy kinyisson T2.
Gondold át még egyszer!
A bázis nem tud a nulla alá menni többel, mint egy p-n átmenetnyi feszültség. Kinyit a C-B, mint egy dióda!
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34497 üzenetére
Én: Ezt kb. úgy mondod, mintha a T1-nek nem az lenne a dolga, hogy az AC megszűnésekor kisüsse a C1-et.
Te: Hat pont nem az a dolga. (Már itt butaságot írtál, mint kiderült, és nekem volt igazam).
A T1 azert van ott, hogy amikor a VDC megvan, de a VAC elmegy, akkor bekapcsolja a relet, azaz bontja a hangszorot.
Butaság, pont fordítva jár a relé.
Magyarul ha elmegy az AC, akkor nem suti ki a kondit, hanem hagyja feltoltodni, igy a T2-n aram fog folyni.
Butaság, pont fordítva működik.
Alap allapotban nincs ertelme jaratni a relet, mert csak fogyaszt, boven eleg a kikapcsolasi tranziens idejere bekapcsolni.
Butaság, ezt pont fordítva kell megoldani.
stb.
Utána beszólsz itt két nap után, nem olvasod el a topikban közben történteket, feleslegesen fárasztasz másokat a hülyeségeddel stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34487 üzenetére
Nem kell ez, pont fordítva magyaráztál mindent, téves dolgokat állítottál, utána még meg is dumálod, milyen dolog ez... és végén még "én nem értem"? Ne röhögtess... pontosan értek én mindent.
(#34488) mintAdarab
Ezt nem így szokták megoldani, általában simán lezárják testre a bemenetet. Egy nyitott bemenet felvehet zajokat. De így is elmegy éppen, mert a potméter maga is hozzájárul ahhoz, hogy ne legyen teljesen nyitott a bemenet.
Illetve most látom, a potméter furcsán van bekötve, nem feszültségosztóként.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34476 üzenetére
Teljesen tévesen értelmezed ezt az egyszerű kis kapcsolást, talán akkor olvasd el a többit is, amikor megcsináltam a szimulációt. Ott vannak a grafikonok is, magáért beszél.
Amikor kikapcsoljuk az erősítőt, DC még van a pufferben, AC elmegy, relé ekkor elenged, mert a C1-et kisüti a tranzisztor. Pontosan úgy, ahogy először írtam.
Bekapcsolt erősítőben márpedig "járatva van" a relé, mert ez egy ilyen kapcsolás, nem fogyaszt az sokat.
Ez általában így szokott működni az erősítőkben, hogy bekapcsolás után késleltetve húz meg egy relé, üzem közben folyamatosan tart, majd kikapcsoláskor minél hamarabb elenged.
A te elméleted azért nem jó, mert ha bekapcsoláskor akarnál gyorsan meghúzatni egy relét, annak lehet egy olyan természetes késése, tehetetlensége, ami esetleg nem küszöbölhető ki, ezáltal valami reccsenni fog a bekapcsolás pillanatában, a relé pedig csak utána húz be, amikor már késő.
De a kikapcsolás is zűrös lenne, mert esetleg hamarabb megjelenik egy tranziens és csak utána húz be a relé. Arról nem beszélve, hogy közben az áramkörök merítik a puffert, relé elenged, aztán a végén kapnak még a hangszórók egy kis tranzienst.
Gondold át ezt jobban, olvasd el rendesen a topikot.
Talán nem építettél még soha erősítőt, vagy nem tudom miért találsz ki ilyen furcsaságokat, de ez nem így működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34395 üzenetére
Megcsináltam én is a szimulációt, néhány változtatásra szükség volt, de végül sikerült működésre bírni.
Ebben a programban még nem jöttem rá, hogyan tudnám a kikapcsolást is szimulálni, próbáltam relével is, amihez lett volna impulzus-áramforrás is, csak maga a relé nem kapcsolt valamiért.
Előtte pedig az volt a gond, hogy felépítettem Graetz-híddal, de attól is kifeküdt a szimuláció, így maradtam az ábrán látható változatnál.
Piros görbe: T1 Bázis
Kék: T2 Kollektor
Sárga: C2 feszültség.Megszakítom az AC-bemenetet, T2 már nem tud bekapcsolni. Ebből látszik, hogy a T1 végzi a dolgát, így remélhetőleg a kikapcsolást gyorsítja (vagyis, amit nem tudtam szimulálni):
D3 diódát kihagyom (rövidrezárom), nem működik:
-
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #34392 üzenetére
Jelen esetben ugye a bekapcsolási késleltetés működik magától, továbbbá a gyors kikapcsolás is, mielőtt kisülne a főtáp puffere és csattanna a hangszóró.
Egy olyan gomb kellene, amivel forszírozni tudom oda-vissza a MUTE állapotot, de adott esetben ha éppen MUTE-OFF-ot idézek elő a gombbal, a gyors automata kikapcsolás akkor is működjön, felülírva a gombbal beállított állapotot. -
törölt tag
válasz
Reggie0 #34390 üzenetére
Kár, pedig gondoltam a két verziót össze lehetne ötvözni.
Neked van esetleg ötleted, hogy egy nyomógombbal hogyan tudnám kiegészíteni Lompos kapcsolását?
Szerk:
Csak találomra megnéztem egy FET-et (2N7002), ennek konkrétan 40V a Vgs értéke és még a drain árama is elég lenne a kis relémnek (115mA) -
orion1025
őstag
-
orion1025
őstag
válasz
Reggie0 #34384 üzenetére
Gondoltam csak úgy fog menni, de holnap szétkapom a gépet és egy tolómérőt vagy vonalzót mellé rakok
Ja és nem mellesleg hogy az istenben tudnám leforrasztani a helyéről?Ez volt az elsődleges tervem, hogy kicserélem a jobb oldalira, de sehogy sem fér oda az ónszippantó, alányúlni meg nem tudtam semmivel.Ezért maradt az a része, hogy lepattintom a fém tetejét, és belekukkantok.Kapott egy kis kontakt spray-t is előtte, az sem segített rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #34327 üzenetére
Nem hiszem, ezt máshogy nem lehet leírni. Viszont most visszaírtam sima if-es formába:
if (RUN_CYCLE < 5) then
RUN_CYCLE := RUN_CYCLE + 1;
else
RUN_CYCLE := 0;
IN0_TMP1 := IN0_TMP1 / 4;
end if;így meg jó. Ugyanez a 14.6-hoz tartozó isimben nem működött jól, adta azt a nagy értéket. Én arra gondolok, hogy ez valami bug lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Reggie0 #34325 üzenetére
Valahogy sejtettem, hogy te voltál.
Integrál közelítő összeget szeretnék számolni, így a bemeneten lévő érték négyzetét veszem n esetben, ezeket összeadom, majd a végén elosztom n-el. A gond abban van, hogy ha n-t megnövelem 1-el, akkor az értéke 0-ról felugrik egy 48 bites számra.
Szóval létrehozok egy integert ami határok között van, és megnövelem egyel, akkor jön a bazi nagy szám, de nem csak integer esetén. Ebből a szempontból meg mindegy a kód további része.
Már a for ciklus első lefutásánál rögtön a látott értéket kapja a változóm, majd nullázásra kerül, és ez a kör ismétlődik.
Ha sima if-el oldom meg és kézzel növelem a változót, akkor is ez van. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #34321 üzenetére
17.6A névleges terhelése a legeffektívebb pontban a motornak.
Akksik erre a célra "vannak" elektromos bicó és kütyübe való 14AH akksik (10H mellett) De 12AH (2H)
És folyamatosan tudnak leadni 55A-t... Az nem rossz
Akkor jó fogok majd még 3db ugyanilyen akksit sorosan kötni és azokat párhuzamban ezzekkel és ha lesz még píínz akko megint 3db-t Az már 3*12AH 36AH 36V-on nem is rossz
Tölteni azt mondták nyugodtan mehet sorosan 36V-os töltővel.
De kérem én ha lesz párhuzamosan 3* ilyen 36V-os (3*12Vos telep) csomagom azt is töltehetem simán 36V-os táppal (Ok hogy oda már bika kell de mehet? ) -
Kernel
nagyúr
válasz
Reggie0 #34267 üzenetére
Az autókban háromfázisú generátor van, beépített diódákkal, ami visszafelé (vagyis motorként) nem használható. Legfeljebb, ha 3 fázisú váltóárammal pörgetnénk, ami biztosítaná részére a forgó mágneses mezőt.
Erőátviteli célokra soros gerjesztésű motorokat szokás használni, legyen az villanymozdony vagy önindító.
Noha önindítóban előfordul vegyes gerjesztés is, amikor négy tekercs közül az egyik fix tápot kap ("shunt coil" a képen), ennek annyi a szerepe, hogy a magasabb fordulaton, amikor a soros tekercsek árama már lecsökken, a mágneses mező mégse csökkenjen túlzottan, tehát azt igyekszik fenntartani.
De a motor lényege alapvetően a soros gerjesztés, ami a nagy indítónyomatékot biztosítja.
Egyébként az érdekesség kedvéért, mivel nekem még itt figyel a polcon a régi Lada szervizkönyvem, onnan másolom:
Önindító:
Névleges teljesítmény: 1,3 kW
Max. áram üzemi: 260 A
Áram blokkolt tengellyel: 500 A
Üresjárási áram 35 A / fordulat 5000. -
törölt tag
válasz
Reggie0 #30541 üzenetére
ha van ötleted, hogy mit szűrőzzek még meg pluszban, azt még kipróbálnám, mielőtt átalakítom "hagyományosra" Lompos48 tanácsa szerint. Eléggé sürün van ültetve és a trimmert sem tudom már kivenni, így valszeg a trackeket tudom csak szétcincálni, amit lehetőleg a végére hagynék.
"A szurozes rendben van?"
Hát annyi van rajta, amennyit látsz a rajzon. A graetz lemaradt, hogy beleférjek a pixelszámba. Ott egyébként mindegyik UF-es diódán van parallel egy-egy 10n.Az számít, hogy a két oldal földje csak a PCB "jobb oldalán" , a kimeneti csatin van közösítve? A trafó dupla szekunderes és nincs közvetlenül a kivezetéseinél közösítve, csak a panel kimeneti oldalán, "a LED-ek után".
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #30530 üzenetére
IC-táp:
Csak a rajzi elem hibás.
Csatolok egy másik rajzot, ahová beírtam a mért értékeket. A negatív kimeneten azért van tól-ig érték, mert a bekapcsolás után pár sec-kel még 7.5VDC környékén volt, de mire eljutottam ezen ág műverősítő lábakhoz, már felment 8V föléLompos48:
"Valahogy nem tudok rájönni mi a dupla opamp szerepe ilyen felállításban."
Gondoltam, valami szervós dolog, hogy stabilabban szabályozzon. Bár először azt gondoltam, hogy a két kimenet együttfutását hivatott kompenzálni, de végsősoron nem látok köztük galvanikus kapcsolatot, hacsak nem az IC tápján keresztül."- Inkább az egyenirányított bemenetekről táplálnám, vagy ha ijesztő a +/-20VDC a megengedett max. +/-22V-hoz képest, akkor nyugodtan etethetnéd egy-egy ellenállás és 15V-os Zener csoporttal."
De ha nem csinál semmit, akkor akár ahogy írod alant, el is lehetne az egészet felejteni."- RR23, CR23 és RR33, CR33 csoportoknak nem látom az értelmét,2
Túlképp egy japán oldalról szedtem le, és nem mondok újat, hogy szó szerint egy betűt nem értettem az egészből..."- Remélem a negatív ágban LM337-re gondoltál, mert a rajzon nincs feltüntetve."
Igen, az van bentAmit betettél képet, ott jobb oldalt, az az LM3x7 IC-k diszkrét felépítése?
Szerk:
Ha a CR33-as 10uF-os elkó fordítva lenne ültetve, akkor lehet, hogy megjavul? Ugyanis jobban megnézve, az az én rajzomon fordítva van az eredetihez képest. -
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #30197 üzenetére
Na az első az fasza! Ilyesmire gondoltam.
274-es az a külső, azt már lassan betéve tudom, bár nem érvényes már.
A 447 Kisfeszültség´u, közcélú elosztóhálózatra csatlakoztatás.
Mindegy az elsőre gondoltam, köszönöm szépen még egyszer!
(#30202) Reggie0 : Igen, hát most kicsit elszámoltam magam, jó öreg Ohm-törvény mai napig meg tud szivatni :-)
-
Gyula84
veterán
válasz
Reggie0 #29902 üzenetére
Ezt írja a leírásban
Do not forget to deselect the "Devide clock by 8 internaly" option and select the "Ext. Crystal Osc. 14CK + 65ms" option on fuses section of your AVR programming software.
"Ext. Crystal Osc. 14CK + 65ms" ezt hogy állítsam be? ilyent nem tudok kiválasztani a Ponyprogban -
darvinya
titán
válasz
Reggie0 #29767 üzenetére
Én csak túlméreteztem és mivel a program nem számol a motor típusával(asszinkron, szinkron), és motor felépítményével(csúszógyűrű, kalickás, stb.), és a tekercselés bekötéssel(delta, csillag, zegzug), és a cos φ-vel, és fázis javító kondenzátorral, vezeték tipusával(MBCU, MTK, stb.)
Min. 2.5mm^2, de gyakori indítású motor esetén azért nem árt a túlméretezés.
-
-
tigerscorpio
aktív tag
válasz
Reggie0 #29513 üzenetére
Igen földelt a hálózat. egyzser még annakidelyén meglett nézve, és volt pár volt a 0-n, kószában, ha jól emlékszem akkor a villanyos ember megcsinálta a földet normálisan elméletileg utána nem volt mérhető a probléma (sok éve volt)
de mivel régi házrol van szó...
akármi lehet. -
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #29360 üzenetére
A telítés az csak egy bizonyos áramerősség fölött van, tehát ha jelentősen kihasználom a trafó teljesítményét (pl. 70% felett) ?
Vagy feszültségre, tehát ha meghaladom a trafó névleges feszültségét a primer oldalon - pl. 5V Eff (ami amúgy eredetileg a szekunder oldal volt, mert a szokásos használattal ellentétben én fordítva kötném be a trafót); vagy a szekunder oldalon - pl. 230V Eff ?És mi történik ilyenkor telítéskor ?
Veszteség, tehát alacsonyabb lesz a kimenő fesz a vártnál ?
Ha veszteség, akkor az hő formájában manifesztálódik a trafón ? Mert abból akár komolyabb baj is lehet...
Vagy csak a feszültség és áram fázisa tolódik el, vagyis romlik a teljesítménytényező ?
Utóbbi igazából fogalmam sincs mit is jelentene a megelőző (kapcsolóüzemben működtetett...) hálózat számára. -
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #29228 üzenetére
"(Kivetel a PFC-s tapok)."
Gondolom APFC-re gondoltal, mert a sima passzív PFC gond nélkül megy vele. ( persze láttam a fojtóra írtad a vasmag telítését, de gyakorlatba megy gond nélkül ), inkább Tr.-ekkel lehet gond szerintem.
(#29232) sörösló: Az ok, hogy cégnél milyen motorok vannak stb.., de szerintem otthon még nála nem ez a jellemző, illetve írta.
(#29228) Reggie0: Miért nő meg a fényereje, illetve egy mezei izzó milyen különbséget érzékel ?
-
sörösló
aktív tag
válasz
Reggie0 #29228 üzenetére
"A villamos gepek es az egyeb vasmagos eszkozok(pl. fojto) nem szeretik a kvazi szinuszt"
A mai motorok jórésze már nemhogy kvázi-szinusz, de egyenesen PWM árammal zötyög. Nálunk a cégnél már nincs olyan motor, ami ne frekvenciaváltóról táplálkozna. Illetve kettő van, ami tirisztoros teljesítményhídról eszik. Pontosan a vasmagos eszközök képesek arra hogy a beléjük tolt durva négyszögimpulzusokból "kvázi szinuszos" áramot csináljanak. Valami olyasmi ez mint a kondenzátoros szűrés a DC tápoknál. Kicsit persze sípol mindegyik, de azért szeretik. A motortekercselők persze nem, mert a precizen paraméterezett frekvenciaváltónál jobb motorvédelem nem létezik.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28834 üzenetére
Hmm lm317 + lm337 -el meglehetne oldalni végülis kb 2-3mA a kétcsatorna össz fogyasztása.
De jut eszembe mivel a föld a trafó egyik lába konkrétan a fesz2szerező tápnál ott nem lehetne valami okosítani? (Gondoltam arra, hogy védőföldre kötöm 4,7k ellenálláson vagy 100uF-os kondin de nem tudom mit hozna a konyhára újjabb zajt vagy nem? )
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28828 üzenetére
Én maradok az ívszagnál (O3 + fémgőz...) de rég hegesztettem!
Lenne egy pár kérdésem!
Építettem 1 csöves előfokot.
MIvel barátomnak a bakelit lejátszója nagyon kis kimeneti jelet ad és az IC erősítőjének így majdnem a 90%ban áll a pótméter így és sajnos ezek az erősítők valszeg az erősítési tényező változtatásával oldják meg, mivel a 160km-re lévő rádió adónak a recsegését is lehet így hallani...Ezért csináltam egy előfokot az LP és az erősítő közé kb 3szoros feszültség erősítéssel.
A kapcsolás egy elismert Buffer fok kapcsolása aminek a pikantériája, hogy 12VAC-t kap a 2 táp vonala és ezzel +-30V-ot produkál a feszültség kétszerezővel végül pedig csővet hajt meg...
Na most a kapcsolás müködik, de halk és a táp 50Hz-es brummja is jelen van igaz nem folyamatos brummal, hanem 50Hz-enként egy magasabb frekvenciás zavartüskével.
Ilyennel még nem találkoztam igaz feszültségtöbbszöröző kapcsolást se csináltam még ezért a 2 problémára kérnék tanácsokat. Köszönöm előre is!
A fenti kapcsolástól annyiban tértem el, hogy a visszacsatoló 1.5k 220p párhuzamos elemeket cseréltem 17,5k + 5pF-ra (68pF lenne jó de az nincs.) Másik eltérés, hogy a bemeneti 220nF és a fokozatok közti csatoló 220nF kondikat 4,7uF-osra cseréltem (ez volt foliából kis 63V WIMA). Kimeneti kondik 2.2uF-os.A tápot kis is módosítottam kicsit. A cső fűtéseket 7812-es IC + nagy kondik oldják meg 12.6V egyenfeszültséget úgy kapok, hogy a 7812-es IC-t 1n4007-el kötöm GND-re. (Bár nem hiszem hogy itt a gond ez a táp profin ellátta már más hangfrekis erősítőben a feladatát.)
A fesz 2szerező táp már érdekes:
Ott schootky diódákat használok sb540 illetve az össze 1000uF kondit 2200uF-ra cseréltem (még nem próbáltam de lehet itt a gond, hogy változik az idő állandó...) A végső nagy kondik pedig 4700uF-osak.
Az tranyós áramkorlát után raktam a 330ohm elé egy 1mH folytótekercset bár szerintem ez se lehet gond.
A +-27V kb 1.5-2perc után áll be és emelkedik erre a szintre.... (Az elején a nagy 2200uF kondik tehetnek erről szerintem.) Csőnek próbaképp 6n1p van betéve (ECC88-al fogom használni csak azok még nincsenek nálam.) A cső 9-dik lábát a triódák közti fém falat földre kötöttem (fc láb), mivel nem találtam rá utalást mit csináljak vele.És nagyon más kapcsolást se akarok használni mielőtt ajánlanátok mivel el akarok kerülni a tipikus csőves nagyfeszültségeket, ha a dinka örültmódon csöveket akar majd cserélgetni ne csapja magát agyon.... sajnos kikapcsolt állapotban is tud 200-300V-os tápkondi halálos mennyiségű töltést tárolni.
-
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #28811 üzenetére
Köszi szépen! Sajna Pest most nem elérhető nekem, de legalább tudom, hogy mit kell beszereznem még.
Szeretnék érintésvédelemmel foglalkozni majdan, rosszul nem jöhet.
Az alaplapi hangkártya tényleg ennyire nem tud a szinuszjelen kívül más jelet előállítani. Mármint 100-500 Hz-nél még OK a négyszögjel is + fürészfog is stb, de feljebb emelve a frekvenciát katasztrófa képet mutat.
Ellenben a szinusz az majd tökéletes 20-20 kHz-ig. -
mezis
félisten
válasz
Reggie0 #28807 üzenetére
Üdv.!
Köszönöm a választ. Egy darabig tartottam a mérő műszert a mért pontokon, mert 200 MOhmos méréshatárban "lassan" nyugszanak meg a digitek. A szigetelést rossznak minősítettem, mivel a fázisceruza is parázslott, bár igen halványan.
Kihúztam még egy zöld-sárga vezetéket a kettő mellé, ráforrasztottam a tápegység kimeneti nulljára, a konnektor oldalon meg lecseréltem a kétpólusú csatlakozót védő földelésesre.
Nem tudom, hogy az én tápegységem csupán véletlenül hibás, vagy sok évvel ezelőtt tömegesen kerültek piacra ilyen gyatra szigetelésű laptop tápok ?
Ugyanis két dolog okozhatja a 110 MOhmot: a nyomtatott áramköri lap vagy az a kis trafócska, amelyik 100 kHz környéki, pár száz voltból letranszformál 25-30 V környékére. -
mezis
félisten
válasz
Reggie0 #28754 üzenetére
Köszönöm a választ. Megoldottam a védőföldelést. Rövid használat után olybá tűnik, mintha kevésbé melegedne a laptopom, továbbá Linux alatt is tudtam használni a skype-ot. (Korábban az egér moccantása berregéssel járt, elnyomva teljesen a hangot és mintha a processzort is nagyon leterhelte volna olyankor.)
De van ám újabb kérdésem: Mi az a DAR ?
(" ....inkabb az a kerdes, hogy mekkora a DAR.")
-
darvinya
titán
válasz
Reggie0 #28755 üzenetére
Igen annyi lenne, hogy ha nincs külső áramforrás(maga az olvasó eszköz biztosítja) akkor 0(rövidre zárja a két lábat).
Ha van külső táp akkor meg 100K ellenállás legyen két láb között.Tudnál mondani M-Fet-et?
Másik kérdés, hogy tranyó bázis láb és kondi láb között van leágazás ellenállás lábra rajzon.
Ezt megcsinálhatom úgy nyák körön, hogy kondi láb-tranyó láb-ellenállás láb.Nagy értékben térne el az eredetítől?
-
tornas
őstag
válasz
Reggie0 #28754 üzenetére
A kisebbik átmérőjűből 10 métert vettem, a másikból meg 35 métert (nagyon olcsó volt, ezért vettem többet is). ATX tápegységhez használnám terhelő-ellenállásnak (3,3 V; 5 V; 12 V és +5 V SB) próbaképpen. Kezdő adagnak szántam az eddig megvett métereket.
Valszeg porcelán csőre fogom feltekerni őket és a két drót között hézagot is hagyok. A hűtését ezzel a ventivel oldanám meg, elsőre. De lehet hogy kell még ventilátor. Egy "alaplapra" raknám fel őket, és fölöttük lesz(nek) a hűtőventi(k).
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28728 üzenetére
Azért ez se kutya
Tetszik az ötlet!
Az más kérdés, hogy nem vagyok agyatlan barom audiofool, hogy próbálkozzak is vele
Bár amin most gondolkodok az se kutya rezisztor végű optocsatoló, már csak ilyen alkatrészt kellene találnom gyakorlatilag sehol nincs csak tranzisztor csatolású ...
De maradok a bevált ALPS potinál szerintem.
Yaxley potit meg találtam 9000 ft... nesze neked fog meg jól... -
Alfalaca
csendes tag
-
moha21
veterán
válasz
Reggie0 #28595 üzenetére
Köszi!
Én még ezt néztem : [link]
Igazából 1 k különbség van, de a tiedben 3 db kereszthornyú és 3 db lapos, míg a másikban 2 vs 4 db.
Ráadásul a tied fogásra jobban néz ki.Pár hónap múlva úgyis vennem kell mindenből szigeteltet, szóval egy Haupa felszerelés kb. 70k-s összeggel, de addig kihúzom ezzel fogóm az szerencsére van szigetelt.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Reggie0 #28484 üzenetére
Köszi ezekben annyira biztos nem vagyok nem ez a területem
De így már világosabb, hogy a sunyi 5kg kis hegesztő inverter miért megy 100 méteres kábelről benzingenerátorral után
(Alap kapcstápot csináltam már tudom is milyen a felépítése, de nem akartam biztosat mondani.)Ha már itt tartunk PFC-vel mennyire változik a helyzet? Romlik a hatásfok?
De ha már te is itt vagy akkor kérdés elvégre BME-n vagy 2 éve Tétényben (tétényi koli) miért mérhettem eegyszerű multiméterrel 54.5Hz -et?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gmail
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motoros topic
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 2070 és 16gb RAM
- PC 1060 6GB , i7-7800x , 32GB RAM
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest