- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Nem árt vigyázni ezekkel a hosszabbítókkal, mostanában érdekes esetek fordultak elő másik topikban:
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5624-5624.html
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5626-5626.html
Fenti két hozzászólás egybe tartozik.
Egyik válaszom volt:
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5627-5627.html
Annyit tennék még hozzá, nekem azóta is gyanús, hogy bedugáskor valahogy zárlatba ment a fázis és a védőföld, levált a lemez, vagy ilyesmi.
Másik eset:
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5599-5599.html
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5602-5602.html
Szintén két részletben van leírva, mert itt is külön rá kellett kérdezni a részletekre, hogy értelmezhető legyen.
Válaszaim:
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5601-5601.html
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5603-5603.html
http://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/hsz_5608-5608.html
Igazából ezek számomra is tanulságosak, baromi rosszul esne, hogy bátran bedugok valamit és elpukkannak a készülékeim, ügyfelek készülékei. Szerintem egy ilyen vakuvillanástól nem lenne természetes a mosolyom.
Rakhattam volna inkább rövid [link]et, de most már nem szerkesztem át.
-
darvinya
titán
-
moha21
veterán
Jó lenne tudni, hogy mi megy bele a 3 pólusú megszakítóba ( esetleg vastagabb kábel ) és onnan mi megy el..
Rengeteg dolgot tudni kéne amit így elég gép elől nehéz megítélni. ( sokféle tákolás van sajnos ).
Ha szerencséd van és normális keresztmetszet van, akkor esetleg be lehet újítani valami csak figyelni kell egyfázisú legyen. Nen tudom a többi fogyasztóval mi van. -
darvinya
titán
Fázisonként lehet csak biztosítani.
Mindig az 1 fázist írják, de ha 1 fázis fogad és ezt hidalja szét, akkor is annyi.Ha tudod cseréld a vezetéket, mert ilyen idősen már akad elfáradt szigetelés rajta.
Helyi biztosítékot meg is szüntetheted, inkább rácsatlakozható dobozt raknék(de ez a következő tűzhely adja meg milyen legyen).(#47267) Lompos48
Most jut eszembe, hogy graetz-t csináltam rá.
-
-
Kernel
nagyúr
A magassugárzókat kell a szélére tenni, mivel főleg az hozza létre a térhatást (gondolom zárt kosarú), a mély hangok között már nincs különbség lényegében, mehet egy térbe is.
A hangszóró lehet lágy felfüggesztésű, ami zárt dobozhoz való, vagy lehet merevebb, ami nyitott, illetve bass-reflex dobozhoz jó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jah értem. Kvázi sound bart szeretnél csinálni. Nyugodtan berakhatod, a TDA IC és a kétutas szett cuccai kommersz termékek, nem fogja őket zavarni az egybe nyitott tér.
Az mondjuk igaz, hogy ha ezek a hangszórók hátul nem zártak, akkor érdemes lenne nem nagyobb légteret adni nekik, mint ami az eredeti dobozukban volt, mivel a levegőt mint rugalmas közeget használják csillapításra. -
Lompos48
nagyúr
... kiveszem az izzót, és ennyi? Kicsit után kerestem, a LED állítólag folyamatosan világítana nagyon kis fényerővel.
Annyi. Mint írtam: LEDdel nem próbáltam. Ami tény, hogy a glimmlámpán átfolyó áram 2-3 mA lehet. Márcsak azért is, mert 5mA-nél már 1W-ot kellene disszipálnia (az előtétellenállással együtt), ami nem kevés. Egy 10W-os LED pedig legalább 40mA áramot igényel. De ki kell próbálni.
A @Kerlen által említett megoldás működik és ez logikus. Ha a kósza áram által az ellenálláson produkált kisebb a LED nyitófeszültségénél, akkor a LED nem világíthat. Hogy mekkora? Az az áramtól függ. Legegyszerűbb próbálgatni.
@dave0825
...rendeltem t10-es foglalatú 5 smd leddel felszerelt izzókat a belső világításoknak, és mikor elvileg kialszik, még nagyon sokáig halványan világít az összes.
Azok jóval kisebb árammal is beérik. A kocsiban pedig vannak itt-ott mA nagyságrendű kósza áramok. Akkura kötve egy teljesen elszigetelt kapcsolóval nem csinálná.
@CPT.Pirk Ott egyérttelműen kapacitív "ügyek" fordulnak elő.
-
darvinya
titán
Egyszerű cserélni.
A kapcsoló billentyűt kell finoman lepattintani, utána a rögzítő karmokat meglazítani.(bár régi kicsi kapcsoló billentyűs kapcsolónál a keretet kell)
Attól függ milyen kapcsoló.
Egy áramörösnél 2 vezeték van.
Vízesblokkon belüli kapcsoló 2 áramkörösnek kellene lennie, hogy fázist és nullát is megszakítsa. -
dave0825
őstag
Ez a "LED folyamatosan világítana nagyon kis fényerővel" jelenség a kocsinkban is megvan. Ebay-ről rendeltem t10-es foglalatú 5 smd leddel felszerelt izzókat a belső világításoknak, és mikor elvileg kialszik, még nagyon sokáig halványan világít az összes. Előtte a rendes izzószálas égéknél ez nem volt tapasztalható. Mitől lehet szerintetek? Ha már szóba jött.
-
Kernel
nagyúr
Ha egyszerre csak egy ponton érinted meg szigetelt cipőben, akkor nem ráz még a fázis sem.
De ha a kezed képez átvezetést (mindegy, hogy egy vagy két kéz között), akkor azon át záródik az áramkör.
Egyrészt a központi antenna és a lakásföld (védőföld, fűtéscső, vízvezeték) között is mérhető feszültségkülönbség, de ha feltételezzük, hogy azonos szinten vannak, még akkor is ráz, mert a kettős szigetelésű TV tápegységében, a primer és szekunder GND között szokott lenni egy kondenzátor, csatlakoztatáskor lényegében azt kötöd le az antennához, vagyis az azon átfolyó áram ráz ilyenkor.
Pl. ami nekem van itt a lomtárban, régi TV alaplapok, 4,7 nF / 4 kV kondenzátorokat látok benne. Ez a kapacitás ahhoz kevés, hogy életveszélyes nagyságú áramot hozzon létre, de rázni azért tud rendesen, ha bekerülsz az áramkörbe.
-
mezis
félisten
Igen. még vihar sem kell hozzá. Teszi ezt mindaddig, amig be nem csavarsz egy galvanic isolator-t.
(Vagy kikönyörögsz a szolgáltatódtól. Mond nekik azt, hogy elviselhetetlenül búg a HiFi-d, amikor azon hallgatnád a TV hangját.)
-
Lompos48
nagyúr
Jól szűrtem le, hogy akkor jó lenne nekem egy ilyen dugasztáp?
Valószínűleg igen, de gondolni kell arra, hogy ha valami sistergés megjelenik, akkor a táp kimenetére lehet még tenni egy kisebb szűrókondit.
Még egy kérdés. Aktív hangfalaknál fordul elő, ha tápot kapnak, egy bumm a julatom.
Nem csak aktívaknál van ez, hanem majdnem minden egytápos erősítőnél, amiben nincs koppanásgátló. Itt ellenben a szimatom azt mondja, hogy a hídkapcsolás miatt mindkét csatorna kimenetelei egyirányban mozulnak el a tápfesz és a félfeszültség beállásáig. Ezért nem lesz koppanás. Ki kell próbálni! Kíváncsi vagyok a megérzésem igazolására/cáfolatára.
-
Kernel
nagyúr
Védőföldes táppal szinte biztosan gond lesz, amennyiben a jelforrás is védőföldelt táppal működik. A kettő közötti földhurkon kialakuló impulzusok be fognak hallatszani.
Ezért az erősítőt földeletlen, vagyis kettős szigetelésű tápegységgel ajánlatos járatni.
Ez nem oldható meg a védőföld elvágásával, mert a védőföldelt szerkezet vagy a kettős szigetelés két külön dolog. Utóbbiban a szigetelés magasabb biztonsági szintű, ezért nem igényel védőföldet.
Egyik kondin zöld a műgyanta, másikon narancs, ez valóban mellékes, a kapacitást a hifisek szeretik növelni, a minél jobb mélyátvitel érdekében. De ahhoz megfelelő hangsugárzó is kell, még akkor sem biztos, hogy észrevennél különbséget.
-
Lompos48
nagyúr
Egy TV-t nem szokás annyira bömböltetni. Egy 12V/2A-es táp 24W teljesítmény leadására képe. Ha az erősítő (ezúttal tényleg
) hatásfoka egy rettenetes 50% lenne, még akkor is marad 12W kimeneti teljesítménynek, azaz csatornánként 6W. Az meg elég akár a szomszédok világgá kergetésére is.
-
Lompos48
nagyúr
Azért választottam a drágábbat, mert ott a zöld kondik voltak, de persze megkaptam a narancsszínű változatot...
Gondolod, hogy a zöldek még nem túlérettek, mint a narancssárgák?
Értelmetlen diszkrimináció. Az egy festék rajta!
... hogy ezek a kondenzátorok mekkora kapacitásúak, elegendőek-e, esetleg érdemes-e másikra cserélni őket, ha igen, pontosan milyen típusra?
Írja rajtuk, hogy 0.22, ami 0.22uF-ot vagy 220nF-ot jelent. Minek kellene cserélni? Ott az IC adatlapján az alkalmazás kapcsolási rajza. Az értékek a frekvenciasáv és az IC bemeneti impedancia függvényében vannak kiszámolva.
...jobb lenne magasabb feszültséget rákötni, a jobb hatásfok miatt...
A hatásfokot biztosan nem tudod befolyásolni. Az nem a táptól függ. Szó lehet a kimeneti teljesítményről esetleg. Ugyanakkor ez is kérdéses, mert 4 ohmos hangszórók esetén 12V-os tápnál az IC hídkapcsolás miatt így is a csúcson kötelező módon belép az IC belső 2W-os védelme. Nagyobb impedanciájú hangszórókkal van esély a teljesítmény növelésére.
A laptoptöltőkkel gond lehet. Azok kapcsolóüzemű tápok, amik esetleg rendesen szállíthatják a nemkívánatost zajukat is.
-
kjani18
őstag
Egy bontóból való régi lada generátor, a feszszabályzójával szépen ellátja dolgát, de sok minden más problémát is meg kell oldani ( pl. nagy szélerősség esetén ne pörögjön túl, csapadék miatti korrózió, stb.)
Egy ilyen méretű légcsavar, ami ezt a rendszert meg tudja hajtani, már elég balesetveszélyes! -
Lompos48
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Néztük már régebben is, lényegében csak a bemeneti csatolókondenzátorok más méretűek és többféle elrendezésben forgalmazzák:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_42489-42489.html
Jól le lehet követni a panelon, hogy a potméter csúszkájáról az IC bemenetére csatolókról van szó.
Azt nem tudom, hogy a feketére eloxált hűtőborda mennyit dob az áron, de ha megnézel több aukciót, abból talán kiderülhet, hogy azok drágábbak-e.
Ha a nagyobb méretű zöld kondenzátorok nagyobb kapacitásúak, az javítja a mélyátvitelt. De elvileg a kis kondi is lehetne hasonló kapacitású, ha kisebb feszültségűt tettek be, ezt már nem lehet így kideríteni.
Tény, hogy szemre elég kicsik azok a kondik.
-
Kernel
nagyúr
Akkor, ha a jól értelmezem, az alábbi történt:
A kondenzátorok azokat a kapacitásokat jelképezik egyszerűsítve, ami az elosztóban és a két készülék tápegységeiben található RFI/EMI szűrő része.
A PC-ből kihúztam az UTP kábelt is, de mindegy.
Az valóban mindegy, mert az UTP integrált baluntrafókon keresztül csatlakozik, galvanikusan leválasztott. Viszont feltételezzük, hogy a PC semmi máshoz sem csatlakozik (hangrendszer, TV, központi antenna), hanem csak a "levegőben" lóg.
Ebben az esetben a HDMI-kábel csatlakoztatása elvileg csak némi "brummot" visz a rendszerbe, ami az elosztó védőföldet detektáló áramkörét megzavarja, noha nem lenne szabad hibás jelzést adnia.
Ha a monitort elvágnám az elosztó földelésétől (van régi földeletlen T dugós elosztóm valahol, ilyen: [link]), az segítene?
Nem, akkor már jobban jársz, ha a PC és a monitor védőföldje szabályosan közösítődik az elosztóban, így a HDMI-kapcsolaton nem folyhat káros kiegyenlítőáram. A HDMI-portokat elég könnyű egyébként áram alatti dugdosással tönkretenni, ez ellen a legfontosabb védelem, hogy a készülékek GND-je eleve közösítve legyen, így nem alakulhat ki feszültségkülönbség.
Hogy a hosszabbító a hálózat irányából nem kap védőföldet, az még a kisebbik baj a gyakorlatban, működési zavart nem szokott okozni, "csak" lehet életveszélyes is, ha valamelyik tápegységben hiba keletkezne, amellett a villámvédelem is csorbát szenved nélküle.
-
Kernel
nagyúr
Ha feszültséget nem is, de azt azért nem mondanám, hogy nincs szabályzás egyáltalán. A jobb áttekinthetőség kedvéért összetoldottam három képet:
Valószínűleg egy PWM-áramgenerátor szerepel rajta, az áramgenerátor sajátossága pedig, hogy hiába változtatod a tápfeszültségét, az áram ideális esetben nem fog változni. De ezt méréssel lehetne ellenőrizni, illetve elég rákötni egy szabályozható tápot, hogy mi történik.
Az lenne még érdekes, ha a harmadik bemenet PWM-vezérlésre alkalmas lenne, vagyis változó kitöltési tényezőjű négyszögjel fogadására alkalmas, ezáltal a fényerő szabályzására. De a gyakorlatban erre gondolom nincs igény, így nem valószínű, hogy direkt arra lenne kitalálva.
Az IC körébe lehetne beavatkozni, valamelyik alkatrész módisításával az áramot csökkenteni, én legalábbis megpróbálnám jobban feltérképezni az áramkört.
-
Kernel
nagyúr
Komoly gyártó lévén az APC bizonyára nem kamuból vezeti át a koax. kábelt a hosszabbítón.
A fémharisnyát valószínűleg direktbe kötik a védőfölddel, mint ahogy az minden védőföldes dugóval szerelt TV-ben is megtörténik, hiszen a GND, tuner fémház, sasszi fémváz, hálózati védőföld közös ezeknél is.
A koax belső eréből pedig szikraközök, antiparalel impulzusdiódák vezethetik az ívet a védőföld felé. Varisztor ilyen célra nem használatos, nagyfrekvenciás szempontból gondolom rontaná a jelet.
Néhány képet találtam az érdekesség kedvéért, következőn például nincs antennavédelem, egy kis elektronika látható rajta, és két LED (szerk: most vettem észre, hogy ezen három is van, de azt még nem találtam ki, hogy minek.)
- Egyik LED a védőföld meglétét indikálja, ami kötelező a hatékony működéséhez.
- Másik LED nem világít, ha a szerkezet már túlfeszültséget kapott, ebben az esetben vissza kell juttatni a gyártóhoz, illetve ügyfélszolgálathoz, hogy kicseréljék.Következő egy másik típus, lent látható egy piros és zöld LED, jobb fent egy elektromechanikus kismegszakító is:
Ez már antennát is véd:
Transorb / TVS dióda / Transient Voltage Suppression
MOV / Metal Oxide Varistor
Ez még egy másik típus:
-
mezis
félisten
Kb azonosak lehetnek, más felirattal. (A szükség lehet még "F-toldó dugasz-dugasz"-ra, ha pl. egy splitter-hez kellene csatlakoztatni.
Villámcsapás ellen meg leginkább villámhárítókkal lehet védekezni, valamint azzal, hogy olyankor kihúzni minden csatlakozást.
-
Lompos48
nagyúr
Ezek a galvanikus leválasztók nem védnek a villáncsapás primér, szekunder vagy tercier stb. hatásaitól. Azoktól csak az imádság és a fennvaló véd meg azzal, hogy messzebb engedi le a villámot. Komolyra fordítva a szót, ezek attól se nagyon védnek meg, ha valahol fázist kötnek a kábelre.
A kábelmodemnek - konstrukciótól függően - lehet erre esélye, ha szereltek bele varisztoros védelmet. Ez csak kibontva állapítható meg róla. Ugyanakkor kamikaze-módon segíthet, ha túlfeszültség esetén hamar pusztul el, biztosítéko(ka)t szaggatva meg.Hasznos valami ilyesmi lenne, de nem tudom a magyar piacon elérhető-e.
-
Kernel
nagyúr
A villanyóra pontosan az áram, a feszültség és az idő szorzatát méri (V x A x h = Wh) épp azért kellett ezt így kitalálni, hogy a feszültség változása is figyelembe legyen véve.
Ha már itt tartunk, mivel páran félreértik, nálunk a villanyórák csak a hatásos fogyasztást mérik (kWh).
Ahol a látszólagos fogyasztást mérik (hatásos+meddő), ott kVAh szerepel a számlán.
(#46038) rostiron
Igen, az annyi elvileg.
-
And
veterán
Nálunk az EON ÁSZF a feszültségtűrésre ±10%-ot említ. Egyébként meg egy rezisztív fogyasztó (pl. fűtőszál, hagyományos izzó) nyilván nem fogja a felvett teljesítményét állandó értéken tartani - azaz nem fog több áramot felvenni - , ha csökken a hálózat feszültsége.
Mod: Persze egy kapcsolóüzemű táp, vagy ilyennel ellátott berendezés már más lapra tartozik. -
Kernel
nagyúr
A fogyasztásmérőben bizonyára van egy sönt (elvileg lehetne sönt nélkül is, Hall-elemes áramérzékelővel), de valószínűleg a söntellenállás csillapít egy keveset az impulzuson, ami eddig lenyomta az automatát.
-
rostiron
őstag
-
moha21
veterán
Mondjuk ha a közelbe bebaszarint a villám az indukálhat olyan feszültséget ami ellen egy ilyen elosztó nem sokat ér. A villámvédelem ( túlfeszültségvédelem ) egy külön ága mára a villamos iparnak szabványokkal, kockázatelemzésekkel zónákkal, épületek rendeltetéseivel stb...
A többlépcsős megoldások már hatékonyabbak sokkal, de 100% -os védelem itt sincs. Persze iparban van ahol kell ( gázkitermelő állomások pl ), de az már egy más műsor. :-)
Én csak azért ajánlom ezeket az elosztókat, mert legalább normálisan össze vannak rakva, megfelelő szigetelésük van, általában hosszú kábelük és benne megfelelő keresztmetszetű réz van. Nagyjából az áruk is inkább emiatt annyi amennyi, nem a filléres varisztor ( PPTC ) vagy akármi miatt. Aztán lehet tévedek. -
mezis
félisten
"Amikor reggel billenteném vissza a kapcsolót, tízből legalább öt alkalommal levágja a szobához tartózó biztosítékot"
Hasonlót tapasztaltam én is egy CRT monitorral is és egy laptop töltővel. Külön, külön. A 10 A-es kismegszakítót 16-osra cserélve (gyorskioldású volt a 10-es is, és ugyolyan a 16-os is) már sohasem tapasztaltam ilyet. Volt olyan munkahlyi eset, ahol a 16-osat a szakemberek nem voltak hajlandók 25-ösre cserélni (vezetékátmérő miatt), viszont a 16-os cseréje egy ugyanolyanra megoldotta a problémát. (Egy régi sornyomtató volt a ludas).
" ....de az biztos, hogy 20 méternyi kábelen nem spóroltam volna."
Talán városi legenda, vagy igaz: 1980-as évek, házgyári lakások készen várnak átadásra. Az átadás késik, mert a kivitelező nem tudott sehonnan beszerezni a konnektorokat, kapcsolókat. Begurult a megye egyik politikai vezetője, kiment Csehszlovákiába, saját pénzén vásárolt egy bőröndnyi konnektort, kapcsolót. Hazafelé kiszúrták a vámon és vámbűntett miatt eljárást indítottak ellene. Az értékkel nem volt baj, de a mennyiség az már "kereskedelmi" volt. Ha nem is igaz, de akkoriban ilyenek voltak a termelési viszonyok. Egy telefonra évtizedekig kellett várni. Lakásra meg sokaknak életfogytiglan....
-
Kernel
nagyúr
Vezetékátmérő a tartós terhelés szempontjából érdekes, de egy új, lomha kioldású automata felszerelése önmagában is segíthet a problémán. A régi lehet már kopott, elállítódott.
De az sem olyan vészes, ha egy fokozattal nagyobb áramúra cserélik. Ha nem megy róla fűtés, vagy hasonló, nagy terhelések, ami egyébként is a konnektoroknál, kötéseknél szokott túlmelegedést, beégést okozni (nem maga a vezeték ég ki a falból).
A koax. kábel harisnyáját legjobb földelni, de attól még a hálózat irányából kaphat túlfeszt a készülék. A márkás, ezzel együtt jó drága elosztók nyújthatnak esetleg védelmet, amiben komolyabb elektronika is van, ami azonnal rövidrezár, biztosítékot kinyomja.
Egyébként aktív PFC-s tápegység nagyobbat ránt a hálózaton, mint a passzív, mert utóbbinál egy nagyobb vasmagos induktivitás korlátozza az áramot, míg az aktívnál egy kisebb menetszámú, ferritmagos tekercs van. Ami nagyobb frekvencián végzi a dolgát, aktív állapotban már csillapítja az impulzusokat, de a bekapcsolás pillanatában ezen keresztül töltődik a puffer.
-
fero02
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Bekapcsolási áramimpulzus természetes, a PFC-t nem tartalmazó PWM-tápegységeknél, a pufferkondenzátor töltése miatt. Hiába van benne NTC, az csak mérsékli. Valamint egy nagyobbfajta erősítő vasmagos trafója is megrántja az áramot.
De ez függ attól is, hogy a szinuszhullámot melyik pillanatban kapod el, azért nem mindig egyforma a rántás.
-
Kernel
nagyúr
Hivatalosan egy védőföldes dugóval szerelt készüléket nem is lenne szabad olyan konnektorba dugni, ami nem földelt. Több ilyen készülék egy közös, földeléses elosztóba dugva, ami végül nincs földelve, tulajdonképpen még tovább fokozza a kockázatot, hogy egy készülék hibája miatt az összes többi feszültség alá kerülhet.
Ezért a földelővezetékben a szabvány nem engedélyez olyan megszakítást, ami külön bontható, miközben az áramellátás nem szakad meg. Bedugáskor is először a földelésnek kell érintkezni, csak utána érhet össze a többi, mechanikusan így kell kialakítani.
-
fero02
nagyúr
A válasz egyszerű. Ha ne adj Isten megszakad valahol az akku környékén az áramköröd (pl elrohad a vázra átvezető kábel), akkor az erősítő az összes olyan kis fogyasztón keresztül fogja felvenni a nagy áramot, ami testre van kötve és pár W-al elüzemel a vékony kis drótjain keresztül. Így tud összeégni egy kábelköteg a kocsiban, vagy akár kigyulladni is.
-
fero02
nagyúr
230V-os rendszer esetén 32A-hez 10 mm^2 keresztmetszetű vezetéket ír elő a szabvány. Ebbe bele van kalkulálva a zárlati áram is, ami nem kevés. Ebből kiindulva nem hinném, hogy Neked szükséged lenne ettől nagyobb keresztmetszetű kábelre, még ha 12V-os rendszerről is beszélünk. Kondenzátor van az erősítők előtt?
És természetesen a +/- egyforma legyen.
-
törölt tag
a legegyszerűbb, ha alapul veszed az eredeti térfogatot és kialakítást (zárt/b.reflex/stb) A hangváltón bizonyára tudsz csiszolni, de fülre optimalizálni csak az vág bele, aki pusztán műkedvelésből szórakozik, mindenféle komolyabb elvárás nélkül. De ő legalább hallja az adott álapotot, szemben a fórumos "megmondással"
Amit kérdeztél, az messze túlmutat még a távgyógyítás témakörén is... -
PHM
addikt
A biztosítékokat nem érdekli más, csak a rajtuk átfolyó áram.
Ha az meghaladja a ráírt értéket, kiolvadnak.
Autóba éppen lehet használni nagyobb névleges feszültségű biztosítékot,
csak nem érdemes, mert például a sima üvegbiztosítékok nem fogják úgy
bírni a rázkódást.
Az olvadó biztosítékokra írt feszültség csupán azt jelenti, hogy ilyen
feszültséget tudnak szükség esetén biztonságosan megszakítani. -
Párhuzamosan nem csökkentesz feszültséget, csak áramerősséget. Köss vele sorba 7 diódát, esetleg egy 60ohmos ellenállást. Azzal számolj, hogy melegszik. Használj nagyobb teljesítményű ellenállás (1W).
#43781: az IP44 nem a külső határokra vonatkozik? Mert az tiszta sor, hogy ez nem búvárszivattyú, de belül ettől lehet zárt.
-
Kernel
nagyúr
A hálózati kisfeszültség nálunk 230V +/-10%. A középfeszültségű trafó közelében lehet több is (vagy kénytelenek is nagyobbra beállítani), távolabb kevesebb, ez természetes, a vezetékek ellenállása miatt is, meg a betáp belsőellenállása miatt is.
A wattban kifejezett teljesítmény valóban egy pillanatnyi érték, mint például egy autó sebessége. De ezt sokan félreértik a fórumokon is. 1 Wh munka, 1 órán keresztül, 1 Wh/h = 1 W teljesítménynek felel meg.
A Wh pedig egy halmozható mennyiséget fejez ki, hasonlóan, mint a liter vagy köbméter, ha nem is annyira kézzelfogható.
-
ffodi
veterán
A szabvány 230 V / 50 Hz és ettől azt hiszem +/- 10%-on belüli eltérés megengedett. Theoretically minél hosszabb a tápvonal annál nagyobb feszültség esik rajta, ez vonatkozik arra is, hogy a lokális hálózat melyik részén vagy (meg persze függ a hálózat korától és a többi...).
Nálunk simán lehet 250 V-ot mérni, van amikor az UPS-ekben felkiált az AVR (trim) funkció, hogy sok lesz, ami azt hiszem 256 V-ra van állítva.
-
A Wh, azaz wattóra, annyit tesz, hogy ha valami 1 órán át 1W teljesítményen üzemel, akkor egy Wh munkát végez. Tehát a teljesítmény és az idő szorzata. Azaz nem x watt óránként, mert az osztásnak felelne meg, hanem x Watt 1 órán keresztül. Amúgy nem SI mértékegység, mert az Joule. 1Wh = 3600J.
-
Kernel
nagyúr
Teljesítménytényező (cosφ) bővebben: [link]
Fogyasztást (energiamennyiséget) Wh-ban mérik (wattóra).
Teljesítményt W-ban.Mindezek váltóáram esetén a hatásos teljesítményre és hatásos munkára vonatkoznak. A lakossági villanyóra is Wh-t mér. (Noha vannak országok, ahol már VAh alapján számláznak, hatásos+meddőfogyasztást.)
Az olcsóbb fogyasztásmérők kis áramoknál és nem ohmos terhelésnél mérhetnek hamisan.
Ohmos terhelésnél (izzólámpa, vasaló stb.): cosφ=1
A trafós lámpa induktív terhelés.
-
Kernel
nagyúr
Ilyenről van szó, gondolom:
http://www.ebay.com/itm/171363956783
Konstrukció függvénye, hogy mennyi az üresjárási fogyasztás, de erről mindent elárul a melegedés. Noha ezeknél a hő eloszlik a felületen, de azért lehet érezni, hogy jelentős, vagy jelentéktelen az üresjárási melegedés. Kisebb melegedés a villanyszámla szempontjából is jelentéktelen.
Amit szét lehet szedni, ott jobban érzékelhető, a kapcsolótranzisztor melegedését kell figyelni.
Ártani nem árt egyébként, a szabályzókör ilyenkor visszaveszi minimálisra az impulzusszélességet, az a dolga, üzemszerűen. Ha viszont melegszik, az kihat a kondenzátorok élettartamára.
-
PHM
addikt
Az elektronok mozgása a negatív pólustól a pozitív felé tart.
Az áramkorlátozó ellenállást azért szokás a pozitív ágba rakni,
mert általában a negatív ágat testeljük, illetve közösítjük.
Ilyenkor pedig, ha a feszültség szabályzó, vagy áramkorlátozó elem
a negatív ágban lenne, egy testzárlat csoda dolgokat tudna művelni. -
Kernel
nagyúr
Amikor egy rendszer már össze van kábelezve (jelátvitel szempontjából), onnan kezdve a készülékek egymáshoz vannak testelve.
Ezután már nincs jelentősége annak, hogy mit csinálsz a tápellátásokkal, ki vagy be kapcsolod (legfeljebb, ha hibás, zárlatos lenne egy tápegység). A jelcsatlakozók akkor tudnak károsodni, ha azokat áram alatt dugod be, vagy vagy húzod ki. De annak is vannak feltételei, mert például 2 db földelt dugós készülék (pláne egy közös elosztóban) végeredményben azonos potenciálra kerül, ezeknél nem vészes a jelkábelek csatlakoztatása.
Az MHL adaptert is állandóan bedugva tartanám, csak a telefont csatlakoztatnám fel és le.
Önmagában a telefon rádugható, hiszen az csak úgy van a "levegőben", másfelé nem tud záródni sehová.
A tabletes történetnél az töltésen volt, a fórumozó pedig össze akarta kötni a működő TV-vel. Hogy milyen kábelen, azt vagy nem írta, vagy már nem emlékszem, de nagy szikrázás következett és mindkét készülék elsötétült.
-
Kernel
nagyúr
Mindenképp a töltőt kell utoljára bedugni a konnektorba, a töltő pedig márkás, gyári legyen.
Magam részéről csak olyan töltőben bízom, aminek láttam a belsejét, és ellenőriztem, hogy megfelelő, biztonsági szigetelésű trafó van benne, vagyis a primer-szekunder nem egymásra tekerve, hanem egymás mellett, szekcionálva helyezkedik el.
Ha TV-t dugsz az MHL-re, ott is az a legbiztosabb, hogy először a HDMI kábel, utána bedugni a TV-t a konnektorba (TV-készenlét nem elég, ki kell húzni a konnektorból).
USB és HDMI csatlakozás földhurokra nem nagyon érzékeny, egyrészt a digitális jelek miatt, másrészt ezek a földfüggetlen, szimmetrikus jelátvitel elvén működnek (érpárakon megy a jel, ahol az árnyékolás csak kiegészítő szerepet játszik).
Földhurok főleg az analóg hang és videójelbe tud bezavarni, mivel itt az aszimmetrikus (földhöz viszonyított) jelátvitel miatt a GND-vezeték kiegyenlítőárama közvetlenül beleszól a jelbe. Vagyis a kábel árnyékolásán létrejövő feszültségesés simán hozzáadódik a hasznos jelhez.
-
darvinya
titán
-
Kernel
nagyúr
...és (#42529) szabifotos
Lehetnek éppen problémák is, a beszűrődő kapcsolófrekvenciával, attól függően, hogy az erősítő mennyire érzékeny rá. De tegyük fel, hogy ezzel önmagában nincs gond.
Ha viszont a földelt dugós számítógépre kötöd az erősítőt, az erősítő tápja is földelt, akkor szinte biztos, hogy zúgni fog, a létrejövő földhurok miatt, amire rádolgoznak a számítógép által keltett impulzusok is.
Számítógéphez csatlakozó erősítő tápegysége emiatt nem lehet földelt dugós, csak földeletlen, így a galvanikus földhurok egyszerűen nem jön létre.
-
Kernel
nagyúr
Megfelel a célra, szólni fog 12 V-tal is, de hamarabb elkezd torzítani, mint mondjuk 18 V-on:
Egyébként a dokumentáció 4 Ω terhelésről nem szól egyáltalán, csak 8 Ω-ot említenek. De ez mondjuk mellékes, ha úgyis a 8 Ω-os hangszóró lesz rajta.
Hangszóró impedanciája (váltakozóáramú ellenállása) a frekvencia függvényében változó, sőt igen szabálytalan görbét ír le.
Durva megközelítéssel azonban kiegyenlíti egymást például a mély és magassugárzó, a teljes sávban. Számolgatásnak nem sok értelme van tulajdonképpen.
Ha megméred egy mélysugárzó impedanciáját 200 Hz-en, legyen 8 Ω. Megméred a magas egység (soros kondival együtt) impedanciáját, a 2,2 µF kondenzátor csak önmagában 360 Ω kapacitív reaktanciát képvisel, 200 Hz-en. Hangszóróval együtt mondjuk 368 Ω.
8 Ω és 368 Ω párhuzamos eredője gyakorlatilag 8 Ω.
Utána megméred a mélysugárzó impedanciáját 10 kHz-en, amiről fogalmam sincs, de lehet az is több száz Ω. 2,2 µF kondi 10 kHz-en kb. 7 Ω-ot képvisel. Magassugárzóval együtt mondjuk 15 Ω, de a valóságban az sem pont 8 Ω.
Többszáz Ω mély és 15 Ω magas párhuzamos eredője gyakorlatilag 15 Ω.
Vagyis eljutottunk oda, amire már utaltam, hogy a komplett hangfal 200 Hz-en 8 Ω, 10 kHz-en pedig 15 Ω impedanciát képvisel, de ezek csak közelítő számok, csak a szemléltetés kedvéért.
LC hangváltó annyival tud többet (amellett, hogy ront a hatásfokon, teljesítmény vész el rajta), hogy nagyobb levágási meredekség érhető el vele, a frekvenciák jobb szétválasztása.
-
Kernel
nagyúr
Gyakorlatilag mindegy szerintem, de a nagy zöldnél nagyobb az esély a 220 nF kapacitásra.
A hangszórónál nem tudom, hogyan gondoltad, de a magasat nem lehet simán párhuzamosan kötni, szükséges egy hangváltó, illetve minimum egy kondenzátor, a magassal sorba. Különben utóbbi tönkremegy.
Ettől viszont nem csökken az eredő impedancia. A mélysugárzó nem terhel a magastartományban, magassugárzó nem terhel a mélytartományban.
-
Kernel
nagyúr
Fotón lekövethető, hogy az IC bemeneti csatolókondenzátorairól van szó:
Létezik ilyen is:
Ez is jó lehet, ha szintén 220 nF kapacitású, csak ez így méret alapján nem tudható. Kisebb feszültségű kivitelben elképzelhető éppen, hogy ez is annyi. Ha esetleg spóroltak volna vele, az a mélyátvitel rovására mehet.
Vagy létezik ilyen elrendezés is, de itt sem kevesebb az alkatrész, legfeljebb a potméter mögött nem látszott a másik:
-
Kernel
nagyúr
Ennél az IC-nél az erősítés belsőleg beállított: [link]
6-18V között üzemel, illetve 20V a határérték. Minél több a tápfesz, annál később kezd torzítani, a hangerő növelésével, amellett persze jobban is melegszik.
Előbb mondjuk elnéztem, a + jel nem a tápcsatlakozót jelöli, az a másik oldalon van.
Viszont most látom azt is, hogy elintézték 1 db diódával az egyenirányítást, ami nem a legjobb, Graetz-híd kellene inkább. Láthatóan arra törekedtek, hogy univerzális AC-DC táplálása legyen, ahol egyik táppont GND-re megy.
Ha DC-tápot adsz neki, a diódát rövidre kellene zárni, feleslegesen fűt, illetve esik rajta a feszültség.
-
kjani18
őstag
USB Block Erupter ASIC Bitcoin (BTC) Miner
Már megoldottam a ráfűzést. Köszi a segítséget mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged