- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sörösló
aktív tag
válasz
totya694 #30584 üzenetére
"Ő sem bömbölteti a gépeket"
Szerencsés ember vagy Ember szomszéddal. A kuncsaftok hülyeségéről meg nem tehet. Volt velem úgy hogy a lámpánál verte maga alá a csikktartót a baromarcú. Mikor rátülköltem és megkérdeztem hogy otthon is az ágya alá üríti-e, alig vártam félelmemben hogy végre zöld legyen és eltűzhessek padlógázzal a búsba...
-
sörösló
aktív tag
válasz
totya694 #30582 üzenetére
Lehet ezeket is emberi időben csinálni. A gond igazából az, hogy amikor szólsz, (szelíden, úriember módjára) akkor rögtön az anyukád jön szóba. Ez az a fajta emberke, aki mérhetetlenül felháborodik ha nem elég kedves a nővérke a kórházban, eszébe sem jut hogy esetleg azért morcos a lelkem, mert egy hasonló dúvad miatt nem alhatta ki magát előzőleg!
"jól tolja a basszusokat..." Pontosan ez az, amit nem lehet kizárni egy ablakkal!
Bocsi az OFF-ért.
-
tornas
őstag
válasz
totya694 #30483 üzenetére
Az inkább egy termisztor akar lenni, amit egyre gyakrabban a primer kondihoz közel helyeznek el, gyakorlatilag vele együtt sorba kötik. Ha ez durrant volna el, akkor nem működött volna tovább a tápegység, mert a termisztort mindig sorba kötik (szakad a teljes primer kör).
A varisztor pedig rögtön a bemenetnél van és egyből a fázisra és a nullára van kötve. Legalább AC 320 V-os varisztor kell oda, de találkoztam már AC 400 V-ossal is tápokban.
Feszültség választós (230/115 V-os) tápokban két kisebb varisztor található párhuzamosan kötve, az egyenirányító után és a két varisztor közé fut be a bemeneti fesz-választó kapcsoló egyik drótja. Legtöbbször ez akkor szokott eldurranni, amikor átkapcsolják (illetve természetesen külső túlfesznél is
) 115 V-ra.
Ilyenkor a bizti is elszáll a tápban. Néha a termisztor és a primer pufferkondi is szétrepül (összefröcskölve a táp belsejét). Ha nincs varisztor, akkor komolyabb bajok következnek...
A alábbi képen a varisztort (narancs-sárga színű legtöbbször, de van sötétkék is, esetleg ez is zsugor-csöves) én a ferritgyűrű alatt keresném, amit pirossal be is jelöltem.
-
darvinya
titán
válasz
totya694 #30117 üzenetére
Általában az ilyen visszajelző 2 db van a jobbakban.
1. Akkumulátor állapota jelző
2. TöltetségA visszajelzők hiányában is működik, mint minden töltő.
De itt azért érdemes látni, hogy aksi egyáltalán működőképes és mennyi töltés van benne.
Így csak lutri, hogy amikor kell működik megfelelően. -
vodkaboy22
addikt
válasz
totya694 #29884 üzenetére
Egyre jobb én ha nincs nagy áram akkor inkább egy induktivitást tennék be
: kis torroid 230-400uH értékkel.
Na majd én is küldök képet most van megint 2 db dolog amivel mesterkedni akarok csak vagy a munka vagy más folyton az orromra csap, hogy nincs időd erre sipirc dolgozni -
-
daninet
veterán
válasz
totya694 #29797 üzenetére
Hát, ez egy közel 60ezer forintos DJ lemezjátszó, van rajta külön pitch potméter amivel ugye lassítom gyorsítom a zenét, a pitch középállását, illetve a -7% +7% sebességváltozást kell kalibrálni. A motorja nagyon pontos quartz üzemű, ezzel nincs gond, az az egy potméter vacakol. Sima csavarhúzós feje van. Az a gond, hogy teljes alumínium a háza, lehet fúrnom kell akkor bele egy lyukat valahova ahol nem látszik és beletenni egy ilyen trimmelőt
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
totya694 #29782 üzenetére
Én akkor utáltam meg, mikor egy Quad 405 beültetésének felénél jöttem rá, hogy a két új tranzisztorom lába biztos nem megy bele, bárhogy is szeretném átnyomni.
Persze én marha: minek raktam volna előre bele őket ugye, hogy megnézzem. Áhh... hát ez úgyis szabványos... akkor jött a: "Jó, akkor most vagy fúrom, vagy lebontjuk az egészet...
"
-
-
vodkaboy22
addikt
válasz
totya694 #29649 üzenetére
Mióta nézegettem ezt a kapcsolást amit küldtél gondolkodom rajta, hogyan is lehetne módosítani és most, hogy cpt Pirk is írta, hogy ilyet használ lehet adni kéne neki egy esélyt hátha jó
De én gondolkodom egy kis modifikáción!
Ha már visszacsatolt és ha már komplementer végfokozatú mi lenne, ha elhagynánk azt a buta nagy elkot a végéről?
+-110V-ot neki masszív DC negatív visszacsatolással, és párhuzamos kondival a visszacsatolásban, hogy a visszacsatolással a jel erősítése ne legyen több 2- 2.5nél.
Valahogy a két trióda közti ofszet feszt bekéne löni 50mV alá hmm lehet egy műverősítővel megoldható lenne csak azt el kéne izolálni a jelúttól.
Ötletek? -
tigerscorpio
aktív tag
válasz
totya694 #29517 üzenetére
oké azt megnézem
egy ATC GPDBS08TC túlfesz védelme elosztóba megy a pc, a házimozi CRT 21 " fujitsu trinitron képcsöves dögnehéz monitorez a elosztó egy túlfeszt már részben átengedett
votak dolgaim amik kinyiródtam, egyszer egy villámos vihar után, ugyanide bedugva volt ami megmaradta "protected lámpa világít rajta"
a grounded az meg halványzölden"
mindig ugy csinálta -
darvinya
titán
válasz
totya694 #29482 üzenetére
Igaz 5W sok elég 1W-os is.
Előző oldalon linkeltem szén és fémrétegű ellenállást.
Azt is írtam, hogy nem ez lett berakva és azért füstölt el.Azért szerintem 0.25W-os ellenállás kevés.
Most néztem az enyémet(SE 750mA) abban 1W-os 10Ω-os van.
De érdekes, hogy diódák után van a ellenállás. Főleg úgy, hogy teher viselő. -
darvinya
titán
-
x1port
addikt
válasz
totya694 #29397 üzenetére
Ilyesmire gondoltam én is.
Köszönöm szépen a segítséget !Akkor beszerzek egy hasonló méretű billenőkapcsolót ami mindkét szálat megszakítja.
Még egy olyan kérdésem is lenne hogy szeretnék betenni egy ledet ami a bekapcsolt állapotot jelzi.
Ez egy régi erősítő amiben még a hagyományos zseblámpa izzó látta el ezt a feladatot. 24 voltos.Erre a szálra szeretném kötni a ledet. Azt lehet tudni,hogy mekkora ellenállás kell a led elé a 24 voltos feszhez?
-
darvinya
titán
válasz
totya694 #29382 üzenetére
Hát nálam is ez várható.
De most, hogy jobban megnézem a trafót és mit adna le.
Igazából 230V, 250V, 270V amit használ.
Ezt közvetlenül a konektorból is kinyerhető egy normális egyenirányitással és felfelé nővelt fesz-el.
Kondiból sem kellene annyi.
Bár 1:1 trafó azért kellene, hogy ne vágja le a hálózatot.
De egy kismegszakító is megteszi a védelmet, csak sűrűn kell kapcsolgatni.Viszont a 6.3VAC is kellene 1:1-es trafóra?
Vagy PC táp-ból kivett 5V trafója is elég lenne? -
-
sörösló
aktív tag
válasz
totya694 #29218 üzenetére
"alumíniummal vannak megtekerve ami súly megtakarítás"
Lehet hogy ott súlymegtakarítás, de a Hajdúsági Iparművek vajon mi a nyavalyának használt egy időben aluhuzalt a motortekeréshez? Egy centrifugának vagy pláne egy kalapácsos darálónak nem mindegy az a pár deka felesleg? A szivacs meg persze ilyen. Féktisztítóval szoktam leszedni a maradványokat, tényleg undorító egy taknya ami marad az élettartam végén belőle.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
totya694 #29066 üzenetére
Ezt én minden erősítőmmel eljátszottam eddig vannak jó kis programok erre és 24bit/96kHz-es profi DA converterrel el is hiszem, hogy az jön ki a csőből
És sajna nekem is nagyon halkul már 17kHz felett 20kHz-et is nagyon nagyon hangosan de meghallom míg 7kHz.et ugyanazon a hangerőn kifutnék a világból...
De persze kell a 40kHz-es hangszóró mert azt érezni lehet!
No meg a másik kedvencem amikor azt mondják, hogy hallkan kevés a mélye ... Ők se hallottak Fletcher-Munson görbékről és ha belinekelem nekik akkor meg egyből ez már régi most már nem így van. -
diamondface
tag
válasz
totya694 #28998 üzenetére
Rajzom van hozzá, de kösz néktek.
A vételben ezt a 'hullámzást' én is tapasztaltam középhullámon is. (Ez az URH-t nem is tudja.) A csövek öregedése nem okozhatja? Csak az EZ 80-at kellett cserélnem, azonkívül mind (lehet hogy még) gyári.
Ha megvan az az antenna neked, megtennéd, hogy megszámolod a meneteit?
-
válasz
totya694 #28407 üzenetére
Már meggyógyult mi után kicseréltem az összes elkót Marcon és Jamicon elkókra.Kicsit csaltam mert 2200uF helyett 4700uF-okoat raktam be.Szép tisztán szól ahogy kell.
Acon típusúak voltak a puffer kondik és JEC névre kereszteltek a többiek.Lehet elég lett volna csak a 2 puffer kondit cserélnem de egy bontott CD játékos NYÁK-ján ott hemzsegtek a márkás kondik és így "újra lettek hasznosítva" néhányan. -
vodkaboy22
addikt
válasz
totya694 #28392 üzenetére
Multiméter dióda állás, > rámérni diódákra oda-vissza
amelyik 0.000-t jelez valamelyik vagy mind2 irányban az lesz a leggyengébb láncszem, ha nincs ilyen és mindegyik dióda egyik állásban szakadás másikban 0.6 körül jelez akkor diódával nem biztos, hogy probléma van.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
totya694 #28376 üzenetére
Próbáld, meg egy másik tápról mint produkál, ha van rá mód, ha nincs akkor próbálj beforrasztani a +- közé valahova akár a kábel végére is egy 4700 mikros 35V-os elektrolit kondit + 1 100nF-os fóliát. (Ha nagyobb a tápfesz akkor persze nagyobb kondit.) Sajnos lehet, hogy zavar jön a konektorból és mivel szereltem én is hasonlót anno tudom, hogy ezek bizony mivel semmi védelemmel nem rendelkeznek nagyon sok zavart felszednek, illetve annyira alul vannak méretezve tápszűrés szemszögéből, hogy az vicc... Láttam, olyan pici hangfal párt is amibe 470mikro kondi volt a diódák után azt sanyi, majd az IC megoldja... Mivel kb 120Hz alatt nem is nagyon tudott hangot produkálni, ezért a brummot se hallottad, de azért vicc...
-
-
sörösló
aktív tag
válasz
totya694 #25012 üzenetére
Ha puha szilikonnal van kiöntve akkor van esély, többnyire a teljesítménytranyó száll el. Kispolák szabályzót már javítottam így. A szilikon lekaparása persze türelemjáték, ha nagyon erőszakos vagy még ettől is sérülhet. Ha kemény a kiöntő akkor kuka és új beszerzés.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #24507 üzenetére
Csak hogy belepofázzak
. én mindig 14.4-et tudtam maximumnak (Ez töltésnél a gázképződési határ).
Ez ellenben most mindegy. A készülék biztosan elmeneget a max. 15V feszültséggel. De a 12V-tal sem köhög. El kell képzelni, hogy működnie kell télen hosszúfénnyel, ködlámpával stb, azaz maximális terhelés mellett is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Milyen videókártyát?
- HP notebook topic
- Autós topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest