- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabifotos
senior tag
A gyárilag napelemes power bankok játékszer kategória.
Nem nekem kell. A kérdezőnek próbáltunk segíteni.
Én párhuzamos Li akkuk, 5V napelem, töltésvezérlő, step up összeállítást javasoltam, mert évek óta működik nálam egy ilyen táplálás, ledekhez. És az a modul még 3V-ról is működhet. Csak nem értettem miért akarnak neki 5V-hoz soros akku kötést javasolni. -
Czimby
addikt
Boost konverter utáni tápszűréshez mit ajánlanál?
Van már egy házibarkács BT hangfalam és eléggé gerjedős hangja van ha nem szól csak be van kapcsolva.Egy ilyen konverter látja el a lejátszó panelt és egy PAM8403-as erősítőt. Kapott egy elkót a fiók mélyéről asszem 330mikrós és 16V, de nem lett így sem az igazi.
-
-
Alu
senior tag
Így csináltam és az egyes kondikon eső feszt is megmértem, bár nem tudom mennyire pontos így a mérés. Szerinted próbára jó lesz?
Ma bent voltam egy üzletben, de nem volt olyan kondi, amilyet kerestem. Netről pedig nem szívesen rendelnék csak úgy vagy jó lesz vagy nem módon, ahol vidékre csak a posta 1200-1600 Ft... -
Alu
senior tag
Igazad volt. Én a szekunder 17V feszültséget szoroztam gyök(2) -vel, ami papíron 24,04V.
Nos a gyakorlatban üresjáratban ez inkább 27,2V...
Ha sorba kötnék 2db 2200uF/25V kondit, az kb. egy 2200uF/50V kondinak felel meg? Esetleg ha a 4 kondiból csinálnék két ilyen 2200uF/50V -os blokkot, amiket párhuzamosan kötök a kapcsolásba, hogy 4400uF/50V legyen az működhet? Tudom, elég mókerolós megoldás, de ideiglenesen talán jó lenne, amíg összehasonlítom a kapcsolós táppal, hogy egyáltalán van-e valami különbség és megéri-e tovább foglalkozni a dologgal.(#59618) Kernel:
Értem, köszi a felvilágosítást! -
tvamos
nagyúr
15kuF azt a mindenit! Azért ilyet mégse kéne írni!
Ja, a 100nF kerámiát az IC lábára kell tenni.
+ a kerámia kondit erdemes kicserélni fólia kondira, mert a kerámia kondi piezzoként tud mûködni, úgy, mint a piezzo hangszóró, meg a piezzo mikrofon. Ha már vájtfülûek vagyunk.
-
tvamos
nagyúr
Meg kell mérni a teljesítmény tényezôt is.
Szinuszos váltakozóáram teljesítménye[szerkesztés]
A szinuszos váltakozóáram pillanatnyi teljesítménye periodikusan változik hasonlóan a feszültséghez és az áramerősséghez. A váltakozóáram átlagos effektív (hatásos) teljesítménye egy periódus (és így hosszabb idő) alatt:
P = U I cos phi, ahol
U, az effektív feszültség,
I, az effektív áramerősség
phi, pedig a fázisszög
[link] -
tvamos
nagyúr
Attol fugg, hogy hany menet van ratekerve. Minel nagybb a menetfeszultseg, annal jobban zug ugyan az a trafo. Ha megfeleloen sorba kotod a szekunder tekercset a primerrel, akkor csokkenni fog a menetfeszultseg, es minden jo lesz.
Regen nagyon olcson vettem 2x110V / 2x12V-os trafokat, azok is zugtak, foleg, ha a rofiben 235-240V volt. En akkor ezt ugy hasznaltam, hogy az egyik szekundert a primerrel sorba kotottem. Nem egy erintesvedelmileg megkerdojelezhetetlen megoldas, de jol mukodott.
Ezert gondolom, hogy neked is mukodne.
Nem hinnem, hogy nagyon nagy teljesitmenyu trafo kene, hiszen a terheles arama csak a szekunder koron at folyik, tehat ugy kell meretezni, hogy annak megfeleljen. (En hasznalnek mondjuk egy 2x-es biztonsagi tenyezot, ha mondjuk 2A a terheles, akkor egy 4A-es (12x4=50VA) trafot hasznalnek, es kiprobalnam ugy. Mondjuk nekem pont van ilyen otthon.)
Persze az is lehet, hogy kihajintanam azt a zugos cuccot... -
Tulnagy uresjarasi aramfelvetel, esetleges menetzarlat,
a trafo tervezesekor kihegyezett menetszam, igy kis tulhajtasra igy reagal,
meglazult tekercseles, cseve,
kionto/impregnaloanyag toredezese, igy a menetek mocorognak kicsit,
vasmag lazulasa,
esetleges tulterhelesnel vasmag felmagnesezodott.Ezektol zizeghet.
Vagy, tenyleg 200-210V a feszultsege, igy a 240 mar sok. Lattam en mar 190V trafot, hogy mire lehetett hasznalva, nem tudom. -
terapeuta007
aktív tag
2helyen kapcsolodik a nyàkhoz az a cucc szoval potméter nem?
ahogy làthato letort a huzogatos szar és igy egy ollóval huzogatom de az a baj hogy az amit tologatni kell kimegy az egesz potméterbol és még hajlik osze vissza az egesz es kitorik egy ido utan.mer erosen kel eroszakolni olloval és meg akkor is erosen kellet huzni amikor jó volt a cucc -
Ribi
nagyúr
Kicsit sem értek a csövekhez, de az 5-6 lábra PHM által linkelt kapcsoláson föld van kötve, illetve a kimeneti 100k a - lábra van kötve, nem földre, de ezek valszeg tévedések. Csak biztos ami biztos.
Ami viszont baj lesz, hogy a kimeneti 1uF nagyon kevés. Az preampnak elég, de fülesnek nagyon kevés.
Illetve ha füles erősítőnek van használva akkor valszeg a többi értéken is kellhet tekerni, mert lehet így nagyon kevés áramot ad csak ki. Illetve a kínai írásjeles doksiban nem tudom mi mit jelent, de az a 7mA nagyon kicsinek tűnik direkt kapcsolás esetén füles erősítőnek. Trafóval még lehet rajta pumpálni, de így kondizva karcsúnak tűnik értelmes meghajtáshoz. -
Kernel
nagyúr
0 pont váltakozóáramú rendszerekben van, elektronikában az általában GND-nek nevezett közös viszonyítási pont, sőt akár több ilyen pont is lehet egy áramkörben, ami nem is feltétlenül jelent földpotenciált.
Ha egy tápegység kimeneti negatív pontját tekintem viszonyítási alapnak, attól még tápon belül a negatív ágban lehet akármi, áramérzékelő sönt vagy bármi. Tápszempontból van két kimeneti pont, csak az számít.
Vannak olyan labortápok is, ahol két független szekunder, két külön tápegység. Kimeneten mindenki azt földel, amit éppen akar, vagy kötheti őket sorba is. Lehetne akár pozitív testelésű elektronika is, ha valami speciális okból az kellene.
-
Kernel
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
Ohh illetve egy kérdés erősítő táppal kapcsolatban.
Van egy 2x24V trafó amit 2 féle képp is szeretnék használni. Egyszer ugye -24-0-+24 módon és rákötve CRC szűrés. (ahol az R egyszer a + egyszer a - ágban van) Viszont szeretném 2x24V módban is használni. Viszont ha fixre köröm a CRC-t akkor az egyik részen az R a +-ban van a másik ágban viszont a 0 ágban lesz. Valakinek esetleg 5let, hogy miként lehet egyszerűen megvalósítani, hogy az R-t "átrakjam" a + ágba ha külön használom a 2 szekundert?
Így nézne ki első esetben, második esetben viszont nem lenne összekötve a 2 ág. De az R rossz helyen lesz az egyik ágban. -
bb.bocs
őstag
az a kérdés igen, de nem emlékszem rá. úgy emlékszem először huzam el a + az hajlott meg, és utána a másikat. sajnos egyéb okok miatt a bemérés nem megoldható.h rosszul lenne bekötve a panel bekapcsolna vajon?mert úgy néz ki hogy bekapcsol a panel, de a kódot nem szereti. arra tippelek hogy a programozást lőtte "csak" le.
-
Kernel
nagyúr
Mindegy egyébként, ha lenne egy bizonyos áramkorlát a betáp felől, akkor elvileg nem menne zárlatba, csak határolná a feszültséget és fűtene, amíg tud.
De mivel nagyobb áram keletkezik, mint amit elbír, annyit nem tud elfűteni, kiég, zárlat lesz.
(#58961) draco31
Először egy soros izzólámpával célszerű tesztelni, biztosíték helyett. Ilyen kis táphoz egy 40 W-os izzó például megfelel.
-
draco31
veterán
Rendben, viszont vizsgálódom tovább, mert nincs életjel.
Meg is van, a biztosíték is kiment, ilyen van benne, csak fekete és 2.5A 250V-os. Át kell nézzem a cuccaimat, hogy van-e ilyenem, nem nagyon bízok benne. A mérés pedig úgy volt, hogy multiméter szakadásvizsgálóval szakadás van, vagyis nem sipol. -
draco31
veterán
A történet az, hogy a villanyszerelő a 3 fázisból kettőt összekötött egy pár pillanatra.
A nagy kondenzátor is kiment benne, vagyis 400V 47mF-os, de csak 10-et mértem rajta, így azt cseréltem.
Ilyenem sajna nincs kéznél. Akkor ha összekötöm a két lábát a panelen, és nincs más alkatrész gond, akkor működnie kell? Persze idővel lesz bele vásárolva, és beszerelve. -
Kernel
nagyúr
Kapacitív meddőt termel a hálózatra (amit induktív meddőfogyasztók felvehetnek) nem melegszik, legfeljebb amennyit a soros belső ellenállás képez (ESR).
Ha ellenállás fűtené el a különbözetet, azt a villanyóra mérné. A meddőt nem méri a lakossági fogyasztásmérő, épp ezért gazdaságos a kapacitív előtét.
De csak kisebb teljesítményen használatos, részben fizikai, részben adminisztratív korlátok miatt (nem engednék forgalomba, ha túl sok meddőt termel egy adott berendezés).
Kisebb LED-lámpákat még engednek rossz cosφ-vel forgalmazni, nagyobbakat már nem.
-
tvamos
nagyúr
En egy 230V-os Schneider bekapcsolas-keslelteto idorelet vettem, annak a bekoteses benne van a doksijaban, vettem egy 230V-os magneskapcsolot, meg vettem 2db 100Ohm 100W ellenallast, amiket parhuzamosan kotottem. Az idorelet beallitottam 2s-ra, es mukodott. Ha jol emlekszem, az ellenallasokkal sorba bekotottem egy 2.5A-es lomha uvegcsovest, ami nem oldott le soha. (Akkor oldott volna le, ha a trafo rovidzar, a magneskapcsolo meg behuzva maradt.) A villanyszerelo meg bekototte a muhelyben. Soha nem szoltak, hogy gond van vele. (Most kapcsolasi rajzot nem tudok adni, meg a 20 eves anyaglistaval se mennel sokra.) Ez kerul most vagy 20 ezer forintba.
Ha barkacsolni akarod a kesleltetest, akkor annyi, hogy amiket linkeltel, azok a kapcsolasok nincsenek korrektul megcsinalva. Lehet, hogy mukodnek, de az ugy nem fasza vezerelni egy relet.
Itt megtanulhatod, hogy kell csinalni kondenzatoros tapot: [link]
Idozitot meg inkabb epitenek 555-tel, comparatorral, esetleg tranzisztorokbol egy Schmitt triggert [link]Lehet, hogy Triac-kal egyszerubb a dolog, nem tudom, mit akarsz. Olcsot, vagy osszedobni valamit gyorsan, otthonra, vagy barkacsolni, vagy mit.
Megszamlalhatatlanul vegtelen sok a variaciok szama, nem tudom, melyiket akarod.
-
Kernel
nagyúr
Zener-dióda szokásos védelem ilyen megoldásoknál, de láttam olyat is, hogy a Graetz-híd 4 diódája közül kettő Zener, így határol.
Ott a másodiknál a Zenert kispórolták, ez akkor lehet kellemetlen, ha idővel a puffer kapacitása csökken, azon gyorsabban megy fel a feszültség, míg az időzítő kondi mondjuk tartja a kezdeti kapacitását.
-
Kernel
nagyúr
Lehet rendelni is lágyindítót:
http://www.ebay.com/itm/142177518512
http://www.ebay.com/itm/131638458394De van még többféle.
Lényegében ezt az elvet követik:
-
-
Kernel
nagyúr
Kerámia csőkondenzátor, mára kiment a divatból. Rádiókban, műszerekben is használatos volt.
Leglényegesebb tulajdonság ebben a kategóriában ugyanaz, hogy nem tekercselt, vagyis az induktív "mellékhatások" nem játszanak.
(#58498) Batman2
Ha valóban előtét (és nem a segédfázis-kondenzátorról van szó), az is meghibásodhat idővel, a rajta folyó áramtól.
-
Lompos48
nagyúr
Ha az áragenerátor teszi a dolgát, akkor nem, addig, amíg túl nem melegszik és bekövetkezik a másodlagos (a már említett second breakdown). Az pedig visszafordíthatatlan és nem jelenti feltétlenül a tok melegedését, elég az úgynevezett "hot spot"-ok képződése a szilíciumorzsában.
-
Lompos48
nagyúr
...szóval inkább kössek a bázisára ellenállással a tápfeszről delejt, hogy biztosan nyitva legyen és úgy nem lesz ilyen meglepi áram ugrás?
Semmi szín alatt. Az egy más mérés lenne. A Vceo/Iceo görbe nem nyitott/vezetésben levő tranzisztorról szól. A feszültség is kisebb.
Mint korábban írtam. Feltételezve egy 60V@10mA-es határértéket: az áramgenerátort 10mA-esnek állítod be, aztán a feszültséget növeled fokozatosan, mondjuk 66V-ig. Ha az áram nem éri el a 10mA-es értéket, akkor lenyugszol, hogy a feltétel teljesült. Ha eléri, akkor 66V alatt már létrejött a letörés (breakdown). Persze mindkét érték légbőlkapott, alkalmazd, ami neked kell. -
-
Lompos48
nagyúr
Mint írtam, ez egy stresszelő teszt a tranzisztornak. Ha az áramot növelnéd, amikor a letörés bekövetkezik, akkor erre a nagyobb áramra fut fel az Iceo és az igénybevétel is nő.
Ha ragaszkodsz a méréshez, akkor maradj az adatlapban megadott áram értékénél, mért a Vce feszültséget, miközben növeled a trafóból. Amikor eléred az erősítőben alkalmazott feszültséget (mondjuk +10%-ot), akkor leállsz a méréssel, mert onnan már úgyse érdekel, hoigy mi van. A lényeg az alkalmazás és nem az adatlap ellenőrzése. -
-
Lompos48
nagyúr
Adatlap szerint Vceomin=60V @ Iceo=200mA. Mint írtam tegnap, ez már egy elég nagy disszipált teljesítményt jelent (30W). Szerintem hasznosabb lenne egyszerűen egy Iceo-t mérni valamivel nagyobb feszültségen, mint amekkora az erősítőben van/lesz. Leginkább egy szabályozható labortáp lenne jó a méréshez, ha ilyen rendelkezésedre áll.
-
Lompos48
nagyúr
Nem tüntetted fel a tápfesz értékét. De: utánaszámolva az "áramgenerátorodnak" kiderül, hogy az árama (feltételezve hogy a dióda VF-je nagyjából ugyanaz, mint a tranzisztor VBE-je) egy diódányi VF osztva az emitterellenállással, mondjuk 0.65V/0,45k=1.4444... mA.
Ebből arra lehet következtetni, hogy 26V-ig a mért tranzisztornak olyan kicsi az Iceo árama, azaz nagy a Vceo feszültsége, hogy az áramgenerátorod még nem tud állandó áramot keresztülhajtani rajta, kisebb érték áll be. Nagyobb feszültségnél "beindul" meredeken az Iceo, beáll a korrekt áramgenerátoros üzemmód.
Létezik egy "second breakdown" nevű jelenség is. Ha az Iceo áram elszalad, hirtelen Vceo feszültségesés jelenik meg, ami visszafordíthatatlan sérülést okoz a struktúrában.Megjegyzések:
1. Diódák helyett Zenert használnék egy nagyobb feszültséggel, 6.2V fölött sokkal stabilabb feszültségstabilizálásra képesek.
2. Növelném az emitterellenállás értékét arányban a Zener feszültséggel.
3. Figyelni az adatlap szerint megadott Iceo értéket, mert könnyen túlléphető az IceoxVceo szorzattal a megengedett disszipáció. Pl. egy BD139 esetén ez lehet jóval a 80Vx30mA=2.4W fölött. Ezért ipari körülmények között ezek a paraméterek impulzus módban kerülnek mérésre, ami már bonyolult kapcsolást igényel.
4. Lehet, hogy Vceo mérése helyett hasznosabb lehetne a Vcer vagy Vces mérése, mert reális környezetben egy bipoláris tranzisztor nem szokott hirtelen a bázisával az éterne lógva felébredni, -
Kernel
nagyúr
Viszont ha a C337 kapacitásszegény, akkor marad a hiba, azt ellenőrizni kell.
Pláne, hogy nem lenne példátlan eset, régebben különféle erősítőkben, de találkoztam én is annak a hibájával. Vagy ott van a C363 feszültségutánhúzó, ami a meghajtófokozat tápját tolja meg, a jobb kivezérelhetőség érdekében.
-
Kernel
nagyúr
Kitörölve a felesleges részeket, valahogy így:
Ahol nyíllal jelöltem, az hiba elvileg, mert nem átmenő vezeték, hanem csomópont.
Az erősítést lényegében az R337 / R339 határozza meg: 39/2,2.
C339 gerjedésgátló, a nagyfrekvenciát kioltani igyekszik. A többihez nem kell nyúlni, maradjon úgy, ahogy kitalálták.
-
Kernel
nagyúr
Elég hülyén van megoldva, a végfok negatív visszacsatoló körébe vannak beiktatva a frekvenciafüggő tagok. Nem nagyon szokás ez, hangminőség szempontjából is kérdőjeleket vet fel. Indoka a spórolás, tehették volna a végfok elé, külön aktív fokozatban (tehát tranzisztorral vagy IC-vel) ezt spórolták meg.
Az áttekinthetőség kedvéért, normális esetben így nézne ki egy hasonló végfok:
A kimenetről csatol vissza az R5, C3, R6 osztó. Itt a C3 a DC-visszacsatolást maximalizálja, ezáltal a kimenet DC-eltolódását minimalizálja, ugyanakkor értéke lényeges a mélyátviteli határfrekvencia szempontjából. Ha elhasználódik, csökken a basszus, tehát azt mindenképpen célszerű ellenőrizni.
A feszültségerősítést az R5/R6 aránya állítja be.
Ehhez képest saját rajzodon az ebben a körben szereplő "sallang" végzi a hangszínszabályzást, beleértve a mélyemelő kapcsolót is. Elvileg a C387, C349, C357 kiforrasztása kiiktatja ezeket.
Az R337, 338-nál szerintem rajzhiba van, lemaradt a "csomókötés". Miután épp az a visszacsatoló, a rajz szerint úgy nem működne.
-
-
Kernel
nagyúr
A számítógépekhez, processzorokhoz való pasztákat nem ismerem, de tény, hogy ott fontosabb a hővezetés, elektromosan szigetelni pedig nem szükséges.
Gyári készülékekben, ahol feszültséget kell szigetelni (mármint nem a pasztával), soha nem láttam még szürke pasztát, fehér szokott lenni, vagy színtelen szilikonzsír. A fehér színű, fémoxid adalékok nem vezetnek.
(#57661) rostiron
A relén DC-t kell mérni, de lehet, mérés nélkül is fogod tapasztalni, hogy most már stabilan húz, legalábbis arra mutatnak a jelek (hibás kondi).
-
Lompos48
nagyúr
Műszerrel. Bár szerintem csak elméletileg történhetne meg, mivel elképzelhetetlen, hogy minden fém-porszem egymással érintkezzen és így vezetőt képezzen. Gyakorlatimag mindegyik be van vonva egy vékony szilikonzsír réteggel. Ugyanakkor a gyártónak sem érdeke, hogy ilyen rizikónak tegye ki a felhasználót.
Én kiszerelném az alkatrészt bordával együtt és úgy mérném meg. Valami más gubanc lesz ott. -
And
veterán
Magának a gate-nek a source felé elég rendes kapacitása van, ennek nagyságrendje power fetek esetén simán eléri a nF-os értéket az IRL540 esetén pl. 2,2 nF-ra specifikálták (@ Uds=25V). Amúgy nem az a helyzet, hogy egy a gate-tel párhuzamos kapacitás a fel- és lefutási meredekség ellen dolgozik, nagyobb frekvencián rontja a kapcsolási hatásfokot?
-
Szinusznal...?
Annak is a legaljan, az indulasnal, a 0,4V tartomanyban? Hat ezt nem hinnem.
50 hertzen szerintem ugyanakorat mint egy mezei dioda, mar ha letezik ilyen zaj.A puffertoltesnel is elhanyagolhato, plane 230voltnal, en ugy erzem mindegy hogy az elso felhullam 229,4v vagy 229,6Voltra tolti a puffert. Vagyis ennek 1,41 szeresere, ott meginkabb mindegy.
Csak eszmefuttataskent irtam.
-
Kernel
nagyúr
Az nem csak ahhoz szokás, TV tápokban a hálózati egyenirányítón is ott szokott lenni a kis kondi.
Konkrétan nem is úgy kell elképzelni, hogy a dióda maga zajforrás lenne, egyszerűen csak valamivel meredekebben fut fel az áram, valamivel nagyobb csúcsra, a puffer töltésének pillanatában.
A nagyobb impulzus elvileg nagyobb zavart képez, csakhogy a gyakorlatban a különbség (a körben lévő egyéb ellenállások csillapító hatása miatt) kimeríti az értelmetlen szőrszálhasogatás, sőt szakmai trollkodás fogalmát, amire a hifisek különösen hajlamosak.
-
Arra lettem figyelmes, hogy füstszag terjeng a lakásban. Majd elkezdtem gyanakodni a mélynyomóra, szétszedtem, még büdösebb lett. Megszagoltam a kondikat külön-külön, így leszűkítettem a közt néhány darabra. Ezeket fogom lecserélni.
Tehát ha kisebbet veszek ( de ugyanazok a tulajdonságai ), akkor jó lesz, ugye?
-
varmi2
nagyúr
Volt osram márkájú is, meg kínai rendelés. Mennyezeti csillárba, a ház több helyiségében. Nem nézem a hálózati feszültséget, de kimaradás, vagy ilyesmi nem szokott lenni. És semmilyen más elektronikai eszköz nem hibásodik meg. Csak a ledes égők, van több pc, több tv, mikro, hajszárító, hűtő, stb... Semmi bajuk.
-
ZTE_luky
aktív tag
arra célzok, hogyha pl magasan kell javítani vagy megerősíyteni egy forrasztást egy kábelcsatornában, könnyebb ha nem húzod magad után a nehéz vezetéket (több méter)
ÉS igen valóban, nem kell hosszabbító, konnektorkeresés stb..
igen valószínű hogy oldalt is nyomja a hőt, ez mondjuk nem tudom hol lehet hátrány. Esetleg van valak ia topicban aki rendelkezett már mindkét típusú pákával és írna tapasztalatokat?
-
ZTE_luky
aktív tag
nem értek a pákákhoz, korábban megkérdeztem ezt ajánlották nekem.
ez annyival egyszerűbb hogy ledes javításoknál pl elérhetetlen helyek, szekrény mögött magasan kábelcsatornába stb.. is lehet forrasztani.NEm tudom mi az előnyük hátrányuk, de szerintem ezek is ki vannak találva
-
Kernel
nagyúr
A mérleghinta közepén sem történik látszólag semmi, de attól még működik a szerkezet. A szint (potenciál) nem változik, de erők (áramok) hatnak.
A bemenet és kimenet közötti feszültség úgy osztódik, hogy ideális esetben (végtelen erősítés, nulla bemeneti áram) létrejön a virtuális 0 potenciál.
A gyakorlati műveleti erősítő nyílthurkú ellenállása persze nem végtelen, de jó sok.
http://itl7.elte.hu/elektronika/node3_2.html
A két ellenállás találkozási pontját virtuális földpontnak nevezik, mivel ha az erõsítõ erõsítése nagy, akkor ezen a ponton szinte nincsen vezérlõjel.
Vagy a másik, amit tegnap linkeltem:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest