- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55631 üzenetére
Földhurokban nincs "időzítő", az vagy van, vagy nincs.
Meg lehetne nézni, csak a próba kedvéért bedugni valami földeletlen elosztóba, földeletlen T-dugóba, ami a hurkot megszakítja, de elvileg a lényegen nem változtat, amit már kifejtettem.
Csíkozás is van sokféle, lehet TV-hiba is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55626 üzenetére
Az nem fog segíteni elvileg a problémán, önmagában az analóg vételnél tapasztalható szemcsés kép csak jelszintcsökkenésre utal.
Földhurok okozta búgás, vagy képen hullámos hatás csak akkor jelentkezik, ha a földhurok árama az alapsávi jelkábel árnyékolásán keresztül hozzáadódik a jelhez (AV-kábel).
Az antennakábel nem alapsávi jel, hanem modulált RF-jel. Ha ehhez 50 Hz keveredik, az nem tud hatni a vételre, frekvenciában annyira távol esnek egymástól. Különben teljesen használhatatlan lenne a kábelrendszer, miután ezek az áramok egyébként mindenhol jelen vannak a kábeleken, elkerülhetetlenül.
Koax. kábelen én simán átvezettem 230 V-ot a garázsba úgy, hogy azon ment az antennajel is. Egyszerű LC-szűrős elválasztás kérdése csak. Ezt nem kell utánozni, a koax. kábel nyilván nem erre való, csak a szemléltetés és érdekesség kedvéért említettem, múltidőben.
Az említett készülék bizonyára védőföldelt hálózati csatlakozással rendelkezik, amin belül az antenna is közvetlenül földelődik, így nincs jelentősége a létrejövő kiegyenlítőáramnak. Ez akkor lenne érdekes, ha más készülék, illetve kábel is van a rendszerben, amin analóg AV-jel halad és annak kábele feszültségkülönbséget hidal át.
Szemcsés képnél annyit lehet tenni, hogy a lakásban lévő kábelezés, csatlakozások minőségét ellenőrizni. Ha elosztások vannak, ki lehet próbálni közvetlen a bejövő jelre rácsatlakozni. Ebből lehet következtetni, hogy már eleve kevés a lakásba jövő jel, vagy csak utána vész el, valami okból.
Földhurok megszüntetésére egyébként (leválasztó helyett) nem "ördögtől való" a kábel (például a splitteren lévő fül) és a hálózati védőföld összekötése, hiszen ugyanez megtörténik sok készüléken belül, vagy a számítógépben is, ahol tunerkártya van.
Vagy jobbfajta hosszabbítók is elvégzik ugyanazt, ami villámvédő hatással is jár, tehát szerencsés esetben így a károkozó áramok is elkerülhetik készülékeket:
-
mezis
félisten
válasz
draco31 #55259 üzenetére
CCFL cső elöregedett ?
(LED csíkkal esetleg helyettesíthető.) -
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55236 üzenetére
Ki kell forrasztani a Graetz-hidat, külön is ellenőrizni, a nagy zöld pufferre is rámérni.
Nem azért, mintha a puffer lenne zárlatos (ami ritka eset), de ha zárlatos a kapcsoló FET, akkor zárlat mutatkozik a pufferen is.
Mivel a Graetz-híd ritkán megy tönkre önmagától, ilyenkor az okot kell keresni, ami lehet további zárlat vagy villámlástól is szokott így járni.
Ha jól látom, kaptad ezt a monitort, nem tudható az előélete, okozhatta villámlás is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55220 üzenetére
230V nem tudja kivágni a 230 V-os izzót, ez a veszély nem fenyeget. Monitorhoz jó a 40-es izzó is, 100 W-ossal már kisebb TV-ket lehet indítani (vagyis nem csak készenlétet, hanem bekapcsolást is).
Előbb nem is írtam, az NTC-ről hiányzik az első szám, ami az ellenállás ohmban (25 °C-on), másik az átmérő. Monitorba bármelyik jó a kisebbek közül, noha gyakorlatilag a nagyobbikkal (ami nagyobb áramra való) is elmenne, de célszerűbb valamelyik kisebbet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55218 üzenetére
MF71 D10 NTC-termisztor, anélkül is ki lehet éppen próbálni a működést, rövidzárral helyettesítve.
Első bekapcsolásnál a biztosíték helyett viszont célszerű bekötni egy 60 W-os izzót, próbára. Vagy lehet az NTC helyett is, ennyi erővel.
A zavarszűrőtekercs lényegében átvezeti a 230 V mindkét ágát, azzal nehéz mellényúlni. Szintén működik nélküle a tápegység, csak nyilván illik szűrni a zavarokat is, mindkét irányban.
Úgyhogy annál nem a számokat kell nézni, a tekercs vastagsága, menetszám pedig még szemre is nagyjából ugyanaz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55040 üzenetére
Akkor nem biztos, hogy a tekercs a saját belső zárlata miatt égett ki, lehet még utána is további hiba. De nem is zárható ki.
Biztosítékot én még azonos értékűt sem szoktam berakni ilyenkor, általában úgyis kivágja, hiszen nem ok nélkül ment ki először sem.
Zárlatmérés először, ha kimutatható, akkor felesleges csattogtatni, további kárt okozni. Ha nincs zárlat, még az sem biztos, mert a műszer nem mindent mutat ki. Ilyenkor lehet izzón keresztül indítani.
Vagy amikor helyszíni körülmények között izzó sincs, bedugom a pillanatforrasztó pákát, a biztosíték helyére. Ha elindul a készenléti LED, akkor már tudni lehet, hogy nincs zárlat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #55037 üzenetére
Ennél rosszabbat is láttam már, még olyan is van, amikor ez a legkönnyebb ajándékmunkák közé tartozik. Szinte ingyen pénz.
Például, amikor csak maga a tekercs zárlatos, vagy utána kondi, egyenirányító. Az, hogy kinyomja az NTC-t meg a biztosítékot, viccfeladat kicserélni.
Kellemetlenebb, amikor a táp IC vagy tranzisztor zárlata okozza, valamivel több munka, plusz ilyenkor már lehetnek egyéb szövődmények is. De az általában nem szokta kiégetni a tekercset. Vagy van a villámhatás esete, ami bármit tönkrevághat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #54419 üzenetére
Diódával nem lesz stabil, némileg áramfüggő. Például ez a step down modul FET-kapcsolóval működik, tehát 5V-ból nem sokat ejt, de azért ez is áramfüggő. Nagyméretű elkók helyett csak kis kerámia kondi pufferek vannak rajta, mert olyan nagy kapcsolófrekvenciával működik, hogy ez is elég a szűréshez.
Megnéztem most kíváncsiságból: 5V input, kis terhelésnél még 4,6V kimenetre be tudom állítani. 10 Ω műterheléssel 4,05 V max.
Utána 4,7 és 6,8 Ω paralel, 4V-még beállítható. Ez kb. 1,4 A terhelés, modul már fűt, de kézzel megfogható.
-
kmisi99
addikt
válasz
draco31 #54415 üzenetére
Ezzel meg oldod. [link]
Ha nagyon nem tudsz, vagy nem akarsz kínából rendelni, nekem van egy, ha érdekel privátban megbeszélhetjük.
Az in re bekötöd az 5V tápot, van rajta egy pici csavar, azt csavarhúzóval tekerve az 5 voltot, pontosan a kívánt értékre be tudod állítani amit az out on kiad.
Én egy routernél csináltam így 9V ot kért a router, és egy 12v os adaptert leszabályoztam.
-
-
Batman2
őstag
válasz
draco31 #54360 üzenetére
Szevasz
Már ez is megfordult a fejemben, mikor ezt a figurát mutatta.
Most megint csak azt játszotta, hogy egyáltalán nem mutatott elem piktogramot, hiába próbáltam nyomorgatni, semmi.
Majd egyszer csak később kijelezte, de üresen, mikor mellette már 13,6V-ot jelzett, akkor már legalább két rublika teli kellene legyen.A papírját megleltem, végig olvastam, de semmi ilyen helyzetet nem tárgyal benne, mikor nem jelenik meg az elem szinbólum, sőt ellenkezőleg, minden módban mutatja.
Nem tudom mi a frászt kezdjek vele, 5 éves a töltő, de igen keveset használtam, abba biztos nem rokkant bele, a kinézete is újszerű.
Üdv.
-
-
gyulank
addikt
válasz
draco31 #54143 üzenetére
Mittuccte? Amiket eddig mondtál, abból az következik, hogy nem kell neked semmi, minden jó.
Eddig 1A-nél erősebb tápot kerestél, most gyengébbet. Mint mondtam, egy PC venti pár tized Amper, de te ott vagy, és meg tudod nézni, hogy mennyit kér a budilámpád miatt, és kiderülne, hogy elég 1A a kettőnek, vagy nem. Ha eddig elég volt, akkor gondolom elég. De ha nem, és az ár a bajod, akkor cserélj LED-et, vagy világíts mással! Ha elég, akkor meg nem a venti, meg a táp a ludas, hanem vagy több dolgot kéne kifújni, vagy nehezebb dolga van, vagy csak te érzed úgy, hogy régen az is jobb volt. -
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #54141 üzenetére
A jelenlegi adapter amivel hajtom, az 12V 1A. Erre ha 2db PC ventit rakok, akkor gondolom fele fordulattal mennek majd, vagy rosszul gondolom?
Teljesen rosszul (hacsak nem akarod sorba kötni a kettőt, de bizonyára párhuzamosan gondoltad). A stabilizált kapcsolóüzemű dugasztáp stabil 12 V-ot ad le 0-1 A tartományban.
Ha hagyományos trafós adapter lenne, akkor is csak csökkenne egy kicsit, de nem felére. Eleve akkor 12 V fölé menne, ha nincs leterhelve rendesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52740 üzenetére
Kaptam tanácsot, hogy multiméterrel váltakozó áramra állítva egyik mérőt a laptop aljához (ott csíp) másikat a földeléshez érintsem. Azt csináltam, hogy csak a földeléshez érintettem, a 3-as hosszabbítónál 8v-ot mértem, a konnektornál a 3-as elosztóban viszont már 14v-ot.
Nem tudom értelmezni a "csak" szót (hogy mit, mihez képest mértél), miután a multiméternek két vezetéke van.
Az én fogalmaim szerint a földelés egyébként azt jelenti, hogy le van verve a földbe egy vasrúd, tehát vagy ahhoz képest mérünk, esetleg a víz / gáz / radiátorokhoz képest is, az ellenőrzés kedvéért.
A konnektorokban lévő szélső érintkezők pedig a védőföld, ami a hazai szabványos rendszerben a villanyóránál vagy előszobai biztosítéktáblánál a nullával közösítésre kerül.
Ezeket azért célszerű tisztázni, mert van ilyen, hogy olvasok egy témát és egyszerűen nem értem, hogy miről beszélnek, konkrétan mihez képest méricskélgetnek, olyan laikus fogalmakat használnak, amit épp egy szakember nehezen bír kibogozni.
(#52749) pjen
Lehet a tápok felépítését kéne tanulmányozni.
A világ legegyszerűbb dolga, már ami ezt a részét illeti: a védőföld mindig galvanikusan kötődik a fémvázhoz, illetve laptop és hasonlóknál a kimeneti DC-vezeték negatív pontjához is. (Utóbbi egyébként nem feltétel, hogy pont a negatívhoz, de valamelyikhez, a negatív szokott lenni.)
-
pjen
félisten
válasz
draco31 #52740 üzenetére
Azért arra is gondolni kéne,hogy hibás a lapos tápja.Normál esetben 20v körül megy a lapos annak nem szabadna csípni.A földelést első körben a multival mérjél a fázis és a föld között 230V körül kell lenni.Következő:a nulla és föld között szakadásra állítva nullát kell mutatni.Ha egy 100W os próba lámpa egyik lábát a fázisra másikat a föld érintkezőre teszed és normál fénnyel világít a földeléssel nagy baj nem lehet,amit még szoktak próba lámpa égője helyére egy 16A kismegszakítót kötnek.De ha megnyugtat legjobb egy vill szerelő.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52720 üzenetére
Távszabályzó lehet sokféle, a leggagyibb fajtákkal nem érdemes kezdeni. Nekem van többféle, márkás típus is, mégis egy bevált olcsót használok, már majdnem 3 éve:
http://www.ebay.com/itm/141702146339
Nekem a kék színű van, régebben fekete-szürke változata is volt, ezüst szegéllyel.
Mai napig hibátlan az összes gombja. Tehát bármi erőltetés nélkül, finoman érintkezik. Jól kezelhető, egyedileg is taníthatók a gombok, ezzel vezérlem a számítógépes lejátszást is, meg mindent.
Pedig nem kedveltem korábban a gumigombos távokat, ez mégis bevált. A fotók egyébként nem pontosan adják át a valóságot. Valójában hosszúkásabb és nagyobb, "tekintélyesebb" megjelenésű, mint a kép alapján vártam volna. A műanyag tükörfényes felületű. Még mindig olyan újszerűnek tűnik, mintha tegnap vettem volna, betűk sem koptak semmit.
Mindennek fényében úgy vettem észre, hogy mára leállították a gyártását és már csak a kifutó készleteket árusítják páran. Egy újabb verziót hozott ki helyette a gyártó, ami nekem már nem tetszik.
-
mezis
félisten
válasz
draco31 #52717 üzenetére
TV-re,..., úgy lehet megkeresni a kódot, hogy járatod a TV-t, aztán beírsz egy kódot és megpróbálod kikapcsolni a távvezérlővel.
Vannak régebbi készülékek 3 számjegyű kóddal, mostanában már 4 számjegyűek.
(Ha a 10000. kísérleted is sikertelen, akkor valahol eltéveszthetted, kezdheted elölről...)
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52683 üzenetére
Az sem mindegy, hogy milyen kontakt spray-t kapott. Van száraz (maradéktalanul elpárolgó) és olajos (vagy olajosnak tűnő, de nem ez a lényeg). Utóbbi hatékonyabb és tartós javulást is hozhat ilyen esetben.
Kettő közötti hatásfokú a műszerolajos benzinnel történő injekciózás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52590 üzenetére
Végeredményben párezer μF kapacitással lehet kísérletezni, rövid csúcsok áthidalhatók vele, a tartós szinuszos teljesítményen nem segít.
Más kérdés, hogy például 10 000 μF a bekapcsolás pillanatában rövidzárat képvisel, a konverter zárlatvédelme segíthet áthidalni azt az időszakaszt, míg feltöltődik. Menet közben, amikor rá kell tölteni, szintén.
Úgyhogy túlzásba sem jó esni, az optimális értéket próbálgatással lehetne meghatározni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52554 üzenetére
Azonos feszültségen nyilván ugyanúgy forog, de a nagyobb cella valószínűleg feljebb tudja nyomni a feszültséget, azonos intenzitású napfényt feltételezve. Vagy lehet párhuzamosan is kötni a két (azonos névleges feszültségű) cellát, a generált áramok összeadódnak, feljebb tolhatják a feszültséget.
Miután áramgenerátoros jellegű a napelem, nem pont 5V-ot ad le egyik sem. Az csak egy névleges érték, a megadott terhelésen, valamilyen standardizált fényintenzitás és hőfok mellett.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52475 üzenetére
Vagy lehet két külön szekunder is, ami sorba köthető, vagy két külön DC-tápegység is.
Az IC 44V-ot bír összesen (2 x 22V).
Ha egy trafó feszültsége terheletlenül 2 x 15V, egyenirányítás, pufferelés után 15 x gyök2 = 21,2V.
A diódákon is esik belőle, ebben az esetben áganként 1 db diódával kell számolni.
Ezt csak azért fejtettem így ki, mert ha a trafó üresjárási feszültsége kicsit feljebb szalad, már gond lehet, erre érdemes vigyázni. Ugyanakkor a nyugalmi áram ráterhel valamennyit, tehát az lejjebb húzza.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52473 üzenetére
Ez kettős tápot igényel, középcsapolt szekunderű trafót, vagy kettős DC-tápegységet.
Például a PC-táp tud GND-hez képest +12V és -12V-ot, ami majdnem jó lenne, csak a negatív ág kevés áramot bír. Ezen lehet segíteni esetleg a negatívági diódák cseréjével.
De kipróbálni lehetne éppen, csak ne nagyon hajtsd ki.
-
mezis
félisten
válasz
draco31 #50843 üzenetére
Üdv.!
Valami hasonlóval kísérleteznék.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
draco31 #50424 üzenetére
A kapcsoló nevét pontosan nem is tudom de szerintem bekapcsolódnak hívják..
Igen egyszerűbb egy sima tolós kapcsolót berakni helyette legalább 2-ampert bírjon körülbelül el , de itt biztosan kapsz ilyen kapcsolót vidd magaddal és adnak megfelelőt hozzá.Lehet máshol is bolt de sajnos már sok meg is szűnt ezért eszt tudom ajánlani és linkeni is.
Itt alinkje http://www.hqelektronika.hu/hu
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #49628 üzenetére
Nagyon menőnek, vagyis rutinosnak kell lenni forrasztás terén, hogy a melegtől ne olvadjon ki a szál.
Csináltam már ilyet, oldalát megreszelve réztisztára, gyantával, pillanatra melegítve. De ez inkább csak az érdekesség, amúgy nem ajánlom. Még jobbik eset, ha eleve ónozott a vége, könnyebb odakapatni.
Gyengülhet az olvadószál, később ok nélkül is megszakadhat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- GYÖNYÖRŰ iPhone 16 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3095, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest