- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
PH-User
addikt
válasz
didyman #27218 üzenetére
Azon gondolkodtam én is, hogy a földnél is lehet valami, mert ugye a "kaszni" is csípett.
A korábbi hozzászólásomban mutattam egy képet egy másik alkotóelemről, annak is halála lett.
Visszanéztem a kapcsolási rajzot és ez az egyik kis trafóról kap kakaót, elképzelhető, hogy ott a gond?
Ha igen, akkor értelmetlen trafót keresgélni bele... szerintem.Lompos48 & hcl - Az nem folt sajnos, onnan konkrétan hiányzik egy darabka.
A két végFET szerintem jó (mértem). -
-
válasz
didyman #27221 üzenetére
Természetesen nem szabályos, de a kollega azt írta, nem ez a cél vele. De ha ez, és nem segítünk, akkor is megoldja, csak magától.
"vakkor meg miért adunk ehhez segítséget? Ilyen átalakítás lebukásakor elég vastagon tud fogni a ceruza."
Ez meg azért már az ő baja, pontosan tudja, mi a következménye. Gondolkodjunk helyette? -
-
biker
nagyúr
válasz
didyman #7536 üzenetére
namost vagy kompletten megcsinálom, vagy veszek készen, de a "veszek egyet és jól megjavítom magamnak" dolgot hanyagolnám
ha van egy jól építhető kapcsolásod, ne kímélj
a lemásolással az a bibi, hogy általában valami nem beszerezhető.
vagy nem azonosítható és kifejthető a kis trafó, vagy ha igen, akko le van csiszolva az IC teteje -
mezis
félisten
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
didyman #7402 üzenetére
Ez a Hegedűs Gy ez Pesten van, oda nem megyek most. De szép nagy pincéjük van a képek szerint!
Amúgy igaz, hogy nem lehet ítélni csak az alapján, hogy valami IC-s erősítőt használ. Pl. volt egy kisebb Technics erősítőm, ha minden igaz, nem stk-s volt, de a hangja nagyon jó volt. Valamint egy érdekes hűtése volt, gyakorlatilag egy 30cm hosszú, 2 centi széles heatpipe egyik vége volt rászerelve az IC-re, másik pedig bordákban végződött. Nagyon ötletes megoldás volt, ilyet azóta sem láttam erősítőben.
Van még egy Nordmende erősítőm, az is IC-s, de szerintem az sem STK-s, a hangja annak is nagyon meggyőző.
Most viszont több problémával is találkoztam. Külső dolby, DTS dekóder nem terem minden fán. Készített a Creative egy szerkezetet, kb. 30k, beszerezhetetlen. Vn még a Jazz cégnek d007 néven, az 21k, és az országban mindössze 1 helyen kapni, ha kapni. Aztán van még ilyen Minton Audio Station 5.1, ami elvileg olcsó lenne, de az megint beszerezhetetlen. Itt látok még egy érdekes megoldást, [link], ez beszerelhető dts modul, de semmi infó róla...
Aztán megnéztem a Cirrus IC-t, ami tud DTS dekódolást, de azt meg nem egyszerű életre kelteni, ott kell microcontorlerrel vezérelni, valamint még követi 3 dac a cuccot, ez számomra nem megépíthető.
Következő lehetőség, hogy veszek komplett erősítőt, beépített dekóderrel, de az meg olyan, amilyen, gyakorta zenére alkalmatlan ic-s végfokkal van szerelve, meg drága mint a rákfene.
Faja lenne venni mondjuk egy olcsó dekóderes dvd lejátszót, aminek esetleg van esetleg optikai v. spdif bemenete...Szóval a lehetőségek elég korlátozottak, valamint akkor még ott vagyok, hogyha játszani is szeretnék 5.1-ben, akkor egyrészt kell egy X-Fi kártya (eax miatt), viszont az sem olcsó, meg hozzá még a ddl licenszt is külön meg kell venni, hogy a játékok térhangzását átküldje spdifen keresztül...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
didyman #7394 üzenetére
TDA-t semmi képen.
Most egy Régi pio erősítőm van, benne quad405 végekkel. Ez mellé van egy marantz szintén tarnyós erősítő, ezeket kellene kiváltani. A maradék két csatornát jelenleg a tv adja...
Szóval olyan követelményeim vannak, amit egy quad405 ki tud szolgálni, az fölé nem lenne értelme mennem, de az alá sem akarok menni. Pl. quadom elég régi, és a régi műveleti erősítőjének van is némi alap sistergése, ilyen okok miatt biztosan nem akarok magamnak újabb quadokat építeni, ráadásul a jlh kapcsoláshoz még kevesebb alkatrész kell.Érdekes, amit a tápról mondasz, de nem találkoztam még olyan bolti erősítővel, amiben csatornánként lenne trafó, bár tagadhatatlan, hogy vannak előnyei is vannak a dolognak.
-
atesss
addikt
válasz
didyman #7387 üzenetére
Hát lehet hogy több helyen is lenne használva, és ez a módszer amire gondoltam - ha működik - univerzális lenne.
De a két alaplap, amihez főleg kellene:
Shuttle AB48N - Intel 845PE
Compaq D500 SFF irodai gép alaplapja - Intel 845 (SD ramos)Hogyan lehetne így vezérelni SMBUS-on keresztül ? Windows alól valami programmal, ugyanúgy ahogy a PLL-t is vezérlem ?
Mivel a Shuttle PLL IC-jét lehet vezérelni win alól, CPUCool-al tudom állítani az FSB-t.
Sőt, a Biosban beállítható max. 133FSB fölöttit is be lehet állítani.
Típus: ICS 950220AFA Compaq PLL IC-je viszont nem tud SMBUS-t.
Ezt ebből a listából néztem ki: [link]
ICS 950201AF
Bios ugye nem tud semmi tuning opciót (irodai gép...), így akkor az egyedüli megoldás az FSB mod (BSEL mod) marad, bár ez nem valami finom lépték: 100 vagy 133 FSB (pl. 2Ghz v. 2,66Ghz).Mondjuk most nem a PLL IC-nek kellene tudnia az SMBUS-t, hanem a VRM-nek.
De szerinted ez az VID és BSEL mod egyáltalán működik "on the fly" is, azaz hogy miközben működik a gép, közben változtatom meg a proci VID lábaival a kapott feszültséget; meg az FSB-t (kivezetem a lábakat valahogy a proci alatt, és kint kapcsolgatom hogy épp össze legyenek kötve a lábak vagy sem) ?
Az FSB állításnak mondjuk van esélye, hogy nem működne így, de a VID-nek nem igazán látom akadályát.
És ha nem tudná bekapcsolt állapotban állítani, de én mégis megpróbálom, akkor szerinted elfülstölhet a proci vagy az alaplap ? -
csongi
veterán
válasz
didyman #7264 üzenetére
A z1 az nincs benne, aminek sok jelentősége ezek szerint nincs is , a többi ezek szerint jól van kötve. Én meg a telepet (ami opcionális) néztem kapcsolónak. Uhh de gáz. Még jó hogy pihentem rá egyet.
Akkor a kábel is rendben lesz ha linkelt jelölések alapján van bekötve? -
atesss
addikt
válasz
didyman #6243 üzenetére
Hmm és akkor mi lenne az, amit az olcsóbb kategóriában lehet kapni?
Ha pár külső alkatrész kell hozzá, az nem gond, csak ne legyen bonyolult méretezni, vagyis ne kelljenek hozzá komolyabb tervezési ismeretekKorábban hallottam DC-DC konverterről, de elvetettem, mert baromi drága volt
-
KisBundi
őstag
válasz
didyman #5681 üzenetére
Igazából a hangfal dinamikája maitt a hűtőbordát száműzni szeretném a doboz hátuljára, de a kapcsolást már nehéz lenne kívül elhelyezni. Nagyon rosz helyen van a borda a hangfalban és így nem tudnám hangelnyelő szivaccsal kitömni. A trafót már egyszerűen egy külső dobozban helyeztem el egy régi tápegység hálózati zavaszűrőjével amit ugye kispóroltak belőle. Na most ezek is jó sok helyet foglaltak a dobozban.
-
biker
nagyúr
válasz
didyman #5662 üzenetére
Az 1V enyhe tapasztalatból jött.
nylván, ha olyan isteni találmány lenne a tranyó, nem találják fel a fetet.csak egy fetes végfok meghajtója is sok esetben tranyó. ha mákunk van, tápáramvezérelt erősítő, ami már sokkal jobb.
én nem építek 15éve tranyós erősítőt.
FET-es kis teljesítményben jó kapcsolás sajna nincs, ami volt nekem 30-40W-ra, az elszállós instabil kapcsolás volt, akárki akármit mond.
100W-tól kiváló kapcsolások vannak, de nem kell ennyi energia nekem.
csövesre nincs pénzem, így marad a mosfet integrált erősítő.Megnéztem, az ne5532 és az opa27 közt alig 2x a különbség a zajt és a sebességet tekintve. fene tudja, lehet, a következő erősítő egyszer ilyen lesz.
-
biker
nagyúr
válasz
didyman #5637 üzenetére
nekem a tranyós cuccok nem jönnek be. sosem díjaztam a tompa, erőtlen hangzást, amit az 1V körüli slew-rate eredményez.
ha meg ezt feljavítod, akkor temető lesz belőle, ahogy mondod.következő távoli projekt a Belcantó összerakása lenne, ebben OP27-ek vannak, és elég szépen szólnak.
ha megnézed az adott előerősítőt, akkor is legyintően nyilatkozol róla?
-
j.bravo
addikt
válasz
didyman #5610 üzenetére
Köszi! A napelemeset végül sikerült működésre bírni, feladtam hogy próbanyákon rakjam össze és a 'levegőben" összeforrasztottam a megfelelő lábakat (egy új tirisztort használva, hátha az elsőt túlhevítettem a pákával), és működik.
Vagy fáradt voltam, és bár többször ellenőriztem hogy minden helyesen legyen bekötve, mégis helytelen volt, vagy megsütöttem az első tirisztort... pedig nem melegítettem sokáig.Az optotriakos áramkörrel még küzdök
Ha a "kimenetén" rövidre zárom a két lábat (próbálva hogy úgy elsül-e a vaku), attól tönkremehet az optotriak? -
biker
nagyúr
válasz
didyman #5611 üzenetére
vagyi s1x erősítésű? még jó, hogy előerősítőnek hívják mindenhol
mindenesetre kiderült azóta, nem az előfokom szar, hanem a végfok olyan szinten, hogy mikor bekattan, elrántja az előerősítő kimenetét is. és ez zavart be.
lekötve a végfokot, és 10kohmal lezárva a kimenetet, minden ok.
így most végfok csere van, mindenki a tda7294-et ajánlja, bár sokak szerint az lm3886 sokkal jobb, nem tuom még...
a magnó lehet, hogy tényleg 0db-es, pontos műszer híján mutatóssal mértem, a csúcs 300-350mV volt, ezt ha beszorzom a "lustasággal", akkor kijöhet az érték.
CD botrányos, bőven 1V-os.
Jelenlegi előerősítő marad, a régi rádiótechnikás kiválóra jelzett előerősítő modul, ne5532-vel (8db) van építve., bemenete 2V-ig nyomatható, 1V bemenőig 0,005% torzítással, elég jónak tűnik 10+ éve
kimenete meg 2V lenne szintén (max9V), de osztóval be van állítva, hogy 2,5V esetén van az osztón (10kohm lezárásnál) 1V, és ehhez a teljesítményjelző is be van állítva, így "látható" a végfok terhelése -
Hujikolp
őstag
válasz
didyman #5612 üzenetére
Vezérlés
Olvastam már valamit, de nem teljes világos. Van több kivezetés rajta, hogyan tudom meg, hogy melyik a nagatív pólus?
Ha jól gondolom, akkor úgy működik, hogyha az egyik vezetékre áramot adok, akkor odaugrik a motor, ha a melletelévőhöz, akkor meg egy picit elfordul és oda ugrik és így tovább. Jólgondolom?Szeretnék készíteni nyáron (szóbeli után) egy gépet, de szükségem lenne 2, 3 ilyen motorra, de kéne tudnom a vezérlést is. Csak még azt nem tudom, hogy mekkora feszültségre kellene kapcsolnom, 5V-ot képes elviselni? Ha sokáig van egy helyben, tehát ott tartatom, akkor nem lesz baja? Nem ég le vagy ilyen?
-
mezis
félisten
válasz
didyman #5478 üzenetére
300 Ft-os. Réges-régen kettőt vettem belőlük, az egyik két napi bírta, a másik (az álomszuszék) azóta is.
Nekem az Osram körfénycsövekkel van jó tapasztalatom. Negyed-fél másodpercig gondolkodnak felkapcsolás után.
lehet, hogy a nullátmenetkor türténő kapcsolás is jótékonyan hat a fénycső élettartamára ?És azok 300Ft-os teszkós csövek, vagy pedig 2000Ft-os Philips?
-
shtml
őstag
válasz
didyman #5477 üzenetére
Hogy jönnek ide a CRT televíziók? Azoknál szó sincs impulzusüzemről. Vagy csak nem az egyes képpontok szemszögéből nézed a dolgot?
Nem alapozom az állításom semmilyen irodalomra, de örömmel venném, ha linkelnél olyan irodalmat, amely szerint impulzusvezérléssel azonos fogyasztás mellett nagyobb fénymennyiséget lehet kicsalni a LED-ekből. Nem állítom, hogy ez lehetetlen, mert ha pl. a folyamatos üzem során felvett áramerősség tízszeresén jobb hatásfokkal üzemel a LED, akkor nyilvánvaló, hogy érdemes impulzusüzemben használni. (Azért ne feledjük, hogy a nyitófeszültség kissé függ az áramerősségtől, vagyis igazából a felvett villamos energiát kell nézni, nem az áramerősségeti.)
Kérlek, mesélj az elméletről és a tapasztalataidról. Én a LED-ek impulzusvezérlését kizárólag a fényerő-szabályozással kapcsolatban ismerem (PWM), illetve ha multiplex vezérelsz több LED-et, akkor lesz szükséged impulzusvezérlésre és nagyobb áramra.
Más kérdés, hogy pl. LED-es szkennereknél igenis van értelme az impulzusvezérlésnek, mert ha csak akkor világít a LED, amikor a CCD éppen olvas, akkor kisebb átlagos áramfelvétel mellett is kellőképpen meg lehet világítani a beolvasandó dokumentumot.
-
mezis
félisten
válasz
didyman #5446 üzenetére
A kompakt fénycső elektronikája azért nem pont LED-ek emghajtására optimális..
Ez valami féreértés lehet. Kompakt fénycsőelektronikát hagyományos (négykivezetéses) fénycső üzemeltetésére javasoltam (teljesítmény közel egyezősége esetén).
Elektronika engem érdekel, mégpedig az első generációs Tungsram csöveké, amiket úgy 12-14 éve lehetett kapni.
Az első Tungsram energiatakarékos fényforrások még hagyományos fojtótrafóval működtek, de arra már nem emlékszem, hogy hány éve ennek. (Ritkán használt hétvégi házamban még működik egy.)
-
PHM
addikt
válasz
didyman #5446 üzenetére
"A kompakt fénycső elektronikája azért nem pont LED-ek emghajtására optimális.."
Bevallom, ez a megoldás is megfordult a fejemben.
Előbb azonban a ledek megbízhatóságáról szeretnék meggyőződni,
valamint egy kicsit el kívánok játszadozni a kitöltési tényezővel.
Úgyhogy elsőre marad a hagyományos kapcsolás áramkorlátozó ellenállással, majd ugyanez impulzusüzemben nagyfesz. kapcsolótranyóval, azután jöhet a kísérletezés a fénycsőelektronikával.
Ezekből egyébként főleg Osram, 1-2 Philips, illetve pár márkátlan van.
Tungsrammal, különösen régebbivel, sajnos nem szolgálhatok. -
PHM
addikt
válasz
didyman #5415 üzenetére
Köszi, de 500 db. ledet már beszereztem.
Mivel egy armatúrát fogok átalakítani, úgy gondolom, a fény szórásával sem lesz gond, a prizmás búra megfelelő lesz e célból.
A hálózati feszültséget egyenirányítani igen, pufferelni viszont nem szeretném.
A célom a lehető legjobb hatásfok elérése.
Az érintésvédelemmel nem lesz probléma, szakmabeli vagyok. -
Csaba_20_
őstag
válasz
didyman #5420 üzenetére
Egyes Made in China LED-eknél rendszeresen találkozom olyan hibajelenséggel, hogy úgy megy tönkre a LED, hogy villog. Ehhez egyértelműen hozzátesz az üzemi hőmérséklet is, de bármely hazai forrásból származó LED-re cserélve megszűnik a hibajelenség. De találkoztam ezeknél a LED-eknél olyan példánnyal is, amiből szakadás, vagy rövidzár lett. Szóval számomra már a LED sem olyan örökéletű, ahogy azt a régi időkből megismerhettük, ha ismeretlen kínai forrásból származik. Valószínűleg gyárban több a szennyeződés, mint amennyit meg lehetne engedni...vagy tudja a halál...
-
Thth
csendes tag
válasz
didyman #5420 üzenetére
Gyakorlatban a leírás azt jelenti, hogy mind a sorosan kötött, mind a soros ellenállással szerelt változatok üzemképesek megfelelő körülemények között. Bár én megbízhatóság szempontjából továbbra is a soros ellenállásokat javasolnám.
Jól megvitattuk a kérdést, így már van választási lehetősége a vállalkozó kedvű LED világítás építőnek.
-
Thth
csendes tag
válasz
didyman #5415 üzenetére
Namost én a következőt javaslom:
Vegyél vagy építs egy 100-500MAH teljesítményre képes tápegységet, a LED.ek számtól függően.
A ki-be kapcsolását úgy is megoldhatod, hogy a tápot is lekapcsolja a kapcsoló.
Ha csak LED-ekről van szó, akkor 5V-os tápot javaslok, bár 12V is bőven jó. Persze a V függvényében változik az ellenállások értéke.
Az ellenállások: Szerintem megéri ledenként 1-2ft plusz, minthogy sorba kössem, ami nem elég, hogy a LED-ek számától fog függeni a fényük, de ráadásul sok helyen egyáltalán nem is ajánlják. Ha valamelyik LED elromlik, vagy zárlatos lesz, az egész LED sor leáll.
Igazán nem nagy munka minden LED lábához forrasztani 1-1 ellenállást.
Egyébként ha egy LED egy kicsit halványul, az összes többi vele. És ez nagy hibaforrás lehet. Ugye mindenki találkozott már gagyi, elromlott 5-30LED-es zseblámpákkal.
Igen, ez is a sorbakötés ajándéka.
Én a táp elé, és után is tennék megfelelő értékű biztosítékokat.
Vagy válassz melegfényű LED-et, vagy esetleg színest. Pl. narancssárga, és télen is nő az ember jóérzete a meleg fénytől, és nem fázik annyira.
De ha ragaszkodsz a fehérekhez, tehetsz közvetlenül melléjük sárga LED-eket egyensúlyozásképp.(Nem kötözködni akarok, de köztudott és bizonyított tény hogy a sorbakötött LED-ek élettartama kritikus, sok fórumon szó van erről, utána olvashattok.)
-
becuszabi
aktív tag
válasz
didyman #5387 üzenetére
Nem is a kondival fütött volna, hanem az ellenállással, amit eredetileg a táppal sorosan kötött be:
"Ezt az ellenállást kifejezetten a kondihoz kaptam. Elméletileg a feszültséget nem csökkenti hanem lehetővé teszi ak ondi alkalmazását. Mikor bekötöttem az ellenállást, úgy hogy sorosan átvezettem rajta az egész tápot, nagyon melegedett az ellenállás, még hűtőbordára szerelve is." -
becuszabi
aktív tag
válasz
didyman #5377 üzenetére
Namost
én Thth #5364 hsz-ére reagáltam, de látom hiba volt nem visszaolvasni a kiindulási (problémaindító) hozzászólásig.
Nem tudtam, milyen (felépítésű, teljesítményű) tápegységről akar táplálni és hogy mit akar táplálni. Nem volt szó sem a kondihoz ajánlott (ki ajánlotta?) ellenállás értékéről, sem arról, hogy mekkora teljesítményfelvételű a fogyasztó.
Ha meg már ajánlották azt az ellenállást, még mindig jobb a belső ellenállást növelni, mint sorosan kapcsolva feleslegesen elfűteni a táp teljesítményének egy részét.
Utólag végig gondolva, igen, felmerülhetett volna bennem a kérdés, hogy egy ekkora kondival milyen áramigényű fogyasztó tápját illik szűrni (ja, nagy igényűét, aminek viszont bírnia kell a kondi töltőáramát), de nem merült, ezért elnézést is kérek, máskor jobban odafigyelek.
Szerencsére a felvázolt megoldás csak a szűrés hatékonyságát csapta agyon és nem Thth-t -
CYBERIA
őstag
válasz
didyman #5281 üzenetére
Magamat idézve: "se a bemenő jel, se a visszacsatolt jel útjába ne kerüljön potméter"
Tehát semmilyen visszacsatolásba
Az elektronikus poti sem lenne rossz, de kevés a fokozat szerintem. Alapvetően nem a potival volt bajom, hanem azzal, hogy nem szeretem, ha a jel útjában van (kicsit reaktív), ezért kérdeztem alternatív megoldást. Volt itt egy-kettő. -
CYBERIA
őstag
válasz
didyman #5273 üzenetére
A visszacsatolással sok jó dolgot lehet csinálni, de ez esetben nekem csak az kéne, hogy se a bemenő jel, se a visszacsatolt jel útjába ne kerülljön potméter. Valami egyéb lehetőség? Én olyanra gondoltam, hogy +2 láb, és a 2 lábon lévő feszültség aránya alapján állítani be az erősítést. Ez azért is jó lenne, mert ugyanabból a két feszültségből több erősítő erősítését is be lehetne állítani. Persze más megoldás is megfelel, csak teljesítse az első mondatban leírtakat. Remélem ezután már nem bonyolult.
-
CYBERIA
őstag
válasz
didyman #5269 üzenetére
Végső soron az erősítés állítása lenne a cél.
De az sem tűnik hülyeségnek, amit írtál.Esetleg az elsőre ötlet? Remélem érted, az lenne a lényeg, hogy a jeltől függetlenül lehessen állítani az erősítést, azaz nem a bemenő jel szintjét állítani, és nem is a visszacsatolást (ha már opamp), hanem külön körben.
-
jFox
addikt
válasz
didyman #5255 üzenetére
Szerintem csak kell valami leválasztás, mert valószinűleg innen megy az RF modulátorba is a jel. Tehát vagy le kell választani az RF modulátort (ha úgyse kell akkor ez a legegyszerűbb) vagy ki kell valahogy csatolni. Nekem régen Enterprise 128-asom volt, és ott is valami hasonló megoldással kellett kihozni a videójelet. Már nem emléxem pontosan, de 1 tranyó és néhány passzív elem volt az egész kapcsolásban. Majd megpróbálom megkeresni.
Üdv
jFox -
khron
tag
válasz
didyman #5249 üzenetére
Szia!
Van egy régi konzolom(sega megadrive 2) mivel csak antenna jelkimenet van rajta, az én monitorom meg egy dell lcd,amin "csak" svideo bemenet van+, ezért elkezdtem kutakodni.
Egy pár külföldi oldalon foglakoznak a témával, hogy a benne lévő chip, ami a videojelet küldi(MB3514-es ic),15-16-os lába adja ki az svideo képhez szükséges jeleket,amiket én ki szeretnék vezetni a gépből. Ezt elvileg erősíteni kell, erre linkelték ezt a kapcsolást, ami valakinek működik?,ezt nem tudom.Nekem nem jött össze.De mivel 100 éve tanultam elektronikát, ezért lehet én rontottam el valamit.
Itt van még egy kép, valahogy így nézne ki: -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
didyman #4548 üzenetére
Mire van szükségem a kettős erősítőkön kívül? Elvileg kell egy ellenállás a bemenetre, és egy visszacsatoló tag, ezekkel állíthatom be az erősítést 1-re. Akkor ezeknek kell tápfesz, Meg tanulmányaim alapján mindenféle offset kompenzálás, meg ilyesmik. (sosem szerettem ezeket a műveleti erősítőket...) Csak elémleti szinten, a szimmetrikus vezetékeken egyik ér rendes jelet viszi át, a másikon meg késik 180 fokkal ugyanaz a jel, és ezek közti külömbség kerül kierősítésre?
Csaba_20_ : 10k lett volna a DI box stereo változatban, de ez nekem sok pénz. Meglátom mire jutok a kis műv. erősítőkkel, aztán majd döntök hogy rendelek-e olyan IC-t... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
didyman #4545 üzenetére
Hmmm, kábelcserén már gondolkodtam, az lesz a következő lépés, mert kis fm adóm nagyon kihozta a zajt is... Nah szóval kábel csere okés, ez a szimmetrializálás-asszimetrializálás ez tetszik,csak szimmetrikus átvitelhez ha jól tudom csatornánként két ér kell a jelnek és egy földelésnek? Nemvagyok teljessen otthon a szimmetrikus hangcuccok világában.
-
Peter789
senior tag
válasz
didyman #4520 üzenetére
az a baj, hogy már annyit szívtam ilyen vackokkal, hogy nem szívesen esnék megint ebbe a hibába... rengeteg referencia és nem referencia kapcsolást építettem, és mind instabil problémás volt valahogy...
biztos bennem van a hiba, de egyik sem nyert... lehet most átmenetinek megmaradok a szünetmentesnél, és majd 1x beruházok egy M2-ATX-re, ami elvileg pont ezt hivatott tenni amit felvázoltál...
-
Ja no
aktív tag
válasz
didyman #4303 üzenetére
eccer próbáltam egy ilyen fárenhejtnél kicsit komolyabb ''non-brand'' pákát. De nagyon béna volt rajta a bevonat, alig akarta az ón befutni. A dzsuva viszont remekül érezte magát a hegyen. Aztán vetettem egy wellert és végre jó volt dolgozni
Szal azóta vagyok bizalmatlan a weller alatti pákákkal, de lehet alaptalanul -
Jeti1
tag
válasz
didyman #4279 üzenetére
Annyit tudok talán, hogy valaki kapott ezért elismerést, meg valami cégnél készült, állították elő, s mikroelektronikával kell, hogy kapcsolatos legyen.
Gyakorlatilag ez nem sok minden, nincs szöveg. Ez a kép az össz és biztos információ, ebből kellene rájönni, hogy mi is ez.
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
válasz
didyman #4266 üzenetére
Üdv!
Erről az időzító részről tudnál írni bővebben? Az analóg dolgokhoz nagyon nem értek. Annyi azért tudok, hogy egy ellenllás és egy kondenzátor kell, de hogy ezeket hogyan kössem, és méretezzem, abban tudnál segíteni? 10-15 másodperces késleltetésre godoltam, ahhoz milyen értékek kellenek?
szerk: puffernek 74LS245-öt gondoltam, de ennek 5V kell, ezt is vezessem ki a PC-ből, vagy van belőle 12V-os változat?
Petya
[Szerkesztve] -
net84
őstag
-
_Petya_
őstag
válasz
didyman #4256 üzenetére
Üdv!
Összedrótoztam EAGLE-ben a leírásod alapján a cuccot, véleményezést kérnék.
(8 db ilyen lesz a párhuzamos porton, a 12V-ot a gép tápegységéből vezetem ki)
Ez így működőképes, és biztonságos lesz?
png: [link]
EAGLE sch:[link]
szerk: ja és az opto az 4N25, csak rosszat választottam ki az EAGLE-ben..
Petya
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
válasz
didyman #4252 üzenetére
Üdv!
Igen, egy portlábról szeretném mindkét tápágat kapcsolni, ezért kelett volna 2 áramkörös relé, de mivel csak 1 áramkörös van, így kettőt használnék belőle. De akkor ez így jó, köszönöm!
Az itt:[link] található optocsatolós 1 tranzisztoros áramkört szeretném megépíteni. Ez jó lesz ehhez a reléhez?
Esetleg használhatok ULN2803-at a tranzisztorok helyett? Esesetben hogyan kössem az IC-t az optocsatolókhoz illetve a relékhez?
Petya
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
didyman #4206 üzenetére
Az említett végfok egy szerényebb változatát(áramtükör nélküli) annak idején én is megépítettem. Tényleg szépen szólt, de veszettűl fűtött. Igaz én BDX66C és párját használtam. A mai napig megvan a kezdeti panel, de a TO-3-as tok megfelelő szigetelése annak idején feladta a leckét rendesen. Volt, hogy ráfogtam a 80V-ra és fél óráig zsibbadt a karom. Nem olyan rég újra elővettem és szórakoztam vele egy sort. Egészen addig, amíg nem kellett újra abba a problémába ütköznöm, mint régen is, hogy a HQ-Video-nál vásárolt tranzisztorok egyszerűen első bekapcsoláskor elfüstöltek. Annak idején is csak a Lomex-nél vásároltak bírták csak. Nem párba válogatásról van szó, hanem valószínűleg a beszerzési forrás különbözőségéről. Amikor működött egy ideig, (olcsó, hulladék tápkondenzátorok kifolytak végül) akkor mérések szerint 225W-ot is ki lehetett belőle szedni, emlékeim szerint rms-ben és majdnem négyszögben 4 ohmon(arra emlékszem, hogy nem értettem, hogy miért van amperszaga a 4 ohm/200W műterhelésnek. Na meg már megszóltalt a PN átmenet is a tranzisztorban és hangot generált) Hát igen, a régi szép emlékek, voltak már lassan egy évtizede...az első próbákra talán az utcánk is emlékszik...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest