- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #20142 üzenetére
Azt se tudom hol kezdjem.
Végül nem cseréltem tranzisztort, viszont a vezetéket vissza forrasztottam
így most a rövid zárnál ott van az izzó foglalatán az a 24-25V.
Viszont normál üzembe 30V van rajta, ami fogalmam nincs hogy kerül oda
valszeg ezért volt levágva a kék vezeték direkt.
Közbe a nagy munkába a telefon izzót sikeresen leejtettem és káput.
Vagy a stabil 30V vágta agyon.Az lenne a kérdés, hogy az 30V hogy kerül oda normál üzembe?
Terhelni nem terheltem az izzó ágat, lehet csak azért van 30V
mert ki vettem az izzót?
Azért is a T8 tranyó lehetne a felelős vagy más gond lesz? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20140 üzenetére
Piszkálhatsz, de még jobb ha a x10V-os kapcsolót a minimumra állítod, mert akkor a szekunderről a legkisebb fesz. érkezik.
Most elhúzok pár órára. Jó munkát! -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20137 üzenetére
Ha a hálózati vagy primér részhez nem piszkálsz nem lesz meglepetés.
Egyenfeszültség lesz ott.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20135 üzenetére
Mi az L2?
A túláramérzékelő használja, mint előbb is említettem.
Csináljak előtt egy próba
Ártani nem árt.
Ha gyanta, akkor semmi gond, ha lakk, akkor kicsit nehezebb. De meg lehet csinálni.
A tranzisztor lábainál mit hova?
Azt nehezebben lehet leírni/elmesélni. Adatlapból kinézni mindkettőnél melyik a kollektor/bázis/emitter majd nem összecserélni. Ha a lábak felől nézve azonosítani tudsz valami hasonlóságot, akkor majdnem nyert ügyed van. Azért az eredeti tranzisztort is meg kellene mérni. [link]
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #20134 üzenetére
Na meg van a T8.
Csináljak előtt egy próba túláramot vizsgálva a kivett izzó foglalatát?
vagy nincs értelme.Az egész nyák ilyen sárga gyanta szerű dologgal van kenve.
Nem lesz ezzel gond a forrasztásnál?
A tranzisztor lábainál mit hova? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20132 üzenetére
Az előlapon gondolom csak 2 izzó van. Nincs értelme a rövidzárvédelemnél használt L2-t oda kitenni. Annak a fototranzisztorral van dolga. A T8-at próbáld az L1-es izzótól a szál visszakövetésével megtalálni. Sajnos beültetési rajz nincs, nem tudok segíteni.
Ha nem csipog és nem mutat ellenállást sem méréskor, akkor szakadt. Az kellene látsszon szabad szemmel (vagy szemüveggel
) is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20119 üzenetére
Gondolom, hogy igen. Ha nem lesz jó, akkor sem változik semmi.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20116 üzenetére
OC 1074 két lábu?
Egy letörött nekiOC 1072 három labu?
Gondolom jó.OC 1070?
Nem tudtam azonosítani.AF 137T ?
Nem, mert ez egy nagyfrekvenciás tranzisztor kis feszültségekkel.-T-P1378
Nem tudom mi az.BFY34
Tudtommal NPN.F 2N4033 015
Ez is használható, még akkor is, ha szilíciumP13A T
Ez szovjat. Mintha ugyancsak PNP lenne. Talán jó.Most ne szedegess elő mindent a fiókjaidból, hogy egyúttal rendbe is tegyed őket.
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #20116 üzenetére
-T-P1378
BFY34
F 2N4033 015
P13A T
N13 T 1X 63
2N1613 905
Két db amin semmi nincs -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20111 üzenetére
Nem. Az eredeti típus egy OC1071, amit biztosan nem fogsz kapni. Legalább 25 éve nem gyártja senki, hasonlót is csak egy agyament amerikai gyártó. Kérhetsz AC180, AC188-at, ugyancsak minimális eséllyel. De oda tehetsz nyugodtan egy BC177, 178, 179, 251, 252, 253, 256 stb szilícium PNP tranzisztort is. Előtte azért le kellene ellenőrizni mérve azt, ami a készülékben van. Lehat valami szakadás is az áramkörben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20100 üzenetére
0.47...2.8V sávban fog működni és amperenként 1.5V rajta a veszteség.
A 20W oké ugyan, csak méretre nagy lehet. Így elég lenne akár 5W-os is.
-
PHM
addikt
válasz
DonThomasino #20097 üzenetére
A 910 ohm még elmegy, de az 1 ohmos helyett nem lesz jó a 2,2 ohm.
Ha csak nem kettőt kötsz párhuzamosan.
Azzal azonban nem árt számolni, hogy ezen a védelmi áramkörön
amperenként kicsivel több, mint 1 V fog esni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20087 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #20089 üzenetére
Pont én?
A 43 éves szemem már "lassacskán" szemüvegért kiált de a tulajdonosa még nem tud megbarátkozni a gondolattal.
Amúgy látható csak nehéz elolvasni -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20087 üzenetére
Megnézem mit tehetek, mert az eredeti rajzot eldobtam és csak az exportált van meg. De azért tudom.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20067 üzenetére
Próbálom - amennyire csak lehet - koncentráltan kifejteni egy pár dolgot.
Megtaláltam a tápodnak a kapcsolási rajzához a technikai könyvecskéjét is, így elég tisztán látom.
Ez egy - gondolom - 40 éves szerkezet, amit annak idején "atombiztosra" terveztek. Erre csak egyetlen utalás: amellett, hogy a kimeneti feszültség váltásához a trafó szekunderfeszültségét is kapcsolgatja, mégis a soros szabályzóban 7 db. 6A-es tranzisztort használ párhuzamosan kötve (egy 3A-es táp!). Mellékesen a használt ASZ 1018 (ASZ18) a '70-es évek slágere volt, mert impulzusüzemmódban lavina letörésben 15A áramot is képes volt elviselni. Ósdinak tűnik, de jópofa a túláramvédelme soros izzó és fototranzisztor kombinációjával.Most vissza a megoldáshoz.
Bármilyen tápegységben a túláramvédelem vagy áramkorlátozás az áram figyelésével/monitorizálásával történik. Ez egy bizonyos feszültségesést produkál a monitorizáló ellenálláson. Hogy a stabilizálás ne szenvedjen kárt, ez az áramkör a szabályozó hurok belsejében kell helyet foglaljon. A stabilizátor kompenzálja az ellenálláson fellépő feszültségváltozást is. Ez érvényes a tápodra is.
A már említett védelem cserélhető lenne egy, akár változtatható értékű áramkorlátra is, de nem sok értelmét látom a bonyolultság miatt.
Ha a második változatot vesszük, azzal az a gond, hogy bármit kötsz a táp után, az már nem lesz a szabályozó körnek része, tehát veszítesz a stabilitásból. Csak egy újabb stabilizálással lenne kikerülhető a probléma.Egy próbát megérhet a következő rajz kipróbálása:
Számításom szerint a potencióméterrel 0.7-4.2A között lehet állítani az áramkorlátot. A 2N3055 tranzisztor hűtőbordát igényel.
Változata lenne a következő, ahol az NPN tranzisztor PNP-re van cserélve, csökkentve ezáltal a kombináció (Darlington) által igényelt minimális feszültséget, ami mindenképp veszteség.
Végkövetkeztetésként csak annyit, hogy ha én döntenék és nem lenne elég nekem ez a táp, inkább építenék egy újat, mert nagyon klassz, modern IC-k állnak sorban, hogy használják őket.
-
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #20074 üzenetére
Nézegettem én is, de 5k-tól ott sem jövök ki.
7k körül voltak a legolcsóbbak hegy nélkül.
dudika10: Milyen gondok? -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20064 üzenetére
OK. Át fogom bogarászni hamarosan.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20062 üzenetére
Nem működik a megadott link.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20060 üzenetére
Ezt 2 úton lehet megoldani:
1. A meglévő tápot módosítani (nem bonyolult ügy), amihez a táp rajza és az igényeket meghatározó adatok kellenek.
2. Ha egy külső, a meglevő táphoz csatolható kütyüt akarsz, akkor is meg kell határozni adatokkal az igényeket és számolni kell azzal, hogy egy külső kütyü még megesz valamit a táp kimenetéből. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20058 üzenetére
Nem tudod miért torzít az erősítőd, túlvezérelt vagy egyéb okból.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20052 üzenetére
Amikor nem elég egy mérőműszerről leolvasott feszültségérték és fontos a hullámforma is, a magasabb frekvenciás jelekről nem is beszélve.
-
válasz
DonThomasino #20033 üzenetére
Vagy ha kell a tapipad is nem rég láttam nem is drágán használt IBM mini billentyűzetet ami egybe volt építve a tapipaddal és USB-ről kommunikált.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #20006 üzenetére
Érdemes esetleg megnézni a termosztátját (bimetál?), lehet az is a ludas. Ha egyáltalán melegszik, akkor a fűtőszál nem szakadt.
-
Batman2
őstag
válasz
DonThomasino #19995 üzenetére
A kiváncsiság mellett fűtőszál is !
-
cashback
őstag
válasz
DonThomasino #19995 üzenetére
A kíváncsiság...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19987 üzenetére
Igen, megoldható.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19983 üzenetére
Ha a tápot kísérletezésre használod, akkor a védelem nagyon hasznos. Ha beépíted valamibe (pl. egy erősítő), akkor már kevésbé, mert tudod, hogy az a bizonyos alkalmazás mit igényel táplálásnak. A legtöbb integrált stabilizátorban ezek beépítve hozzák a védelmet. De a legegyszerűbb egyetlen soros tranzisztoros stabilizátorban is megoldható egy plusz tranzisztorral meg egy áramot monitorizáló ellenállással.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19979 üzenetére
Az egy nagyon régi/ősi 30V és 3A-es táp, amiben nagyon drága (?) precíziós ellenállásokkal állítható a kimeneti feszültség .1V-os lépésekben. A videó második felében azt mutatja be, hogy mit csinál egy 8Ω-os ellenállással. A feszültség leolvasható a kapcsolókról, az áram pedig a táp műszerén. A kettő hányadosa pontosan a kapcsokra kötött ellenállás a már említett Ohm törvényének megfelelően. Nem áramkorlátos (amit említettem már korábban), hanem egy 3A-re beállított védelmi lekapcsolással rendelkezik.
Ez nem egy szabályozható áramú, hanem szabályozható feszültségű táp. -
Speeedfire
félisten
válasz
DonThomasino #19979 üzenetére
Nagy vonalakban egy ellenállással tudod ezt szabályozni. De lehet, hogy kell oda még más is. Ennyire nem értek hozzá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19977 üzenetére
Az áramerősséget Ohm törvénye határozza meg a terhelés függvényében. I=U/R. Ha olyan feszültségforrásról beszélünk, amelyiknek korlátozható a kimeneti árama, az a korlát elérésekor állandó értéken tartja a beállított értékű áramot (áramgenerátoros üzemmód) és a terhelés növelésével csökkenti a feszültséget.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19943 üzenetére
Nem tudom. Nem fogja elérni a maximális hőmérsékletet, de attól még lágyabb forrasztásokra esetleg jó lehet. Ki kell próbálni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19940 üzenetére
Nem. Amiről napokkal előbb szó volt, az a mágneskapcsoló. Az 55V-os pákának 55V kell, 24V-ról nem fog eléggé felmelegedni.
-
válasz
DonThomasino #19819 üzenetére
Én hagynám a túróba az egészet...
Ha már annyira trafót akarsz tekercselni akkor ne a legnehezebben bonthatóval kezd mert egy életre elmegy a kedved a trafóktól -
válasz
DonThomasino #19817 üzenetére
Üdv
De lehet.Megvannak a megfelelő képletek ami alapján ki lehet számítani mennyi menet kell rá milyen átmérőjű huzalból.
Ha le vannak hegesztve a lemezek akkor csak brutális módon lehet szétszedni. -
válasz
DonThomasino #19795 üzenetére
Én úgy szoktam,hogy a panelről leforrasztom a nagyfesz trafót és leszedem a hűtőbordákat.Így elég "kis" helyet foglalnak és könnyebb tárolni is.Sokszor segítettek már az így elrakott panelek mert nem az a pár db pl. ellenállás kerül sokba ha nem az amikor 20km-t kell megtennem érte....
-
válasz
Általában kapcsolóüzemű tápok vannak a CRT monitorokba is(eddig 1x találkoztam rendes lemezes trafós táppal rendelkező CRT monitorral de az is egy 8-10"-os FF megfigyelő monitor volt)Kondik lehetnek amik jók,pár félvezető,ilyenek
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nézz bele, a hálózati valszeg...
Am. MKP, MKS kondik, különleges értékű ellenállások szoktak előfordulni a nyákon, ezeket érdemes kiforrasztani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #19790 üzenetére
Negyed kilós.
A flyback trafóra gondoltam, amit a nagyfesszel játszadozók szoktak használni. Ha van ilyen, kidobásra ítélt monitorod, azt érdemes kitermelni belőle.
Lompos48: pillanatnyi kontakthiba is lehet a betörés dolog, nincs teljesen készre építve a mérő kör.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19776 üzenetére
24V 50W vagy 55V 50W a fűtőbetét paraméterei. Azokat nem lehet egymás között cserélgetni. A mágneskapcsoló pedig csak kapcsoló, amiben a mágnes a Curie pontban (az a hőmérséklet, ahol a mágnesessége megszűnik) a rávésett (írt) hőmérsékleten kapcsol. A kontaktusok függvényében bírja vagy sem a totya694 által kiszámolt áramot. Én hinnék neki...
-
válasz
DonThomasino #19776 üzenetére
Használható igen
55V 50W-os betét esetén 0,90909..A-t kell kapcsolgatnia
24V 50W-os esetében meg 2,083333..A-t -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19666 üzenetére
Már elég régen multinacionális. [link]
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #19674 üzenetére
sajna ott tartunk,hogy tök mindegy mit veszel már...1szóval lehet jellemezni a minőségi termékeket is....hitvány f*s.
-
szeva000
addikt
válasz
nem valószínű.Én most rendeltettem a céghez ABB dobozokat a plc-hez és az is olasz szutyok volt.De a minősége is.Vagy valakik nagyban hamisítanak
-
válasz
DonThomasino #19668 üzenetére
Lehet nem minden "esetben" menti meg az életet azért olcsó
-
válasz
Esetleg leány vállalat?
Meg "ami nem Kínai az már hamisítvány" -
válasz
DonThomasino #19663 üzenetére
Üdv
Nem.
-túl van gerjesztve 30 percig üzemeltethető.Rá is szokták írni
Esetleg úgy lehet ha 2db egyforma mikró trafót sorba kötsz akkor "talán" lehet szelídebb feszültséget mérni rajta.De ha 1db trafó 2kV-ot tud és 2db-os sorba kötsz akkor is 1-1kV-ot fog produkálni 1-1 trafó.Még ott van az a lehetőség,hogy neki állsz letekerni a már meglévő szekunderből. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19663 üzenetére
A mikró trafót nem lehet vhogy meg barkácsolni hogy emberi feszültségek legyenek rajta?
Tapasztalat, anyagok és eszközök kellenek hozzá és még ráadásul az, hogy pl. ne legyen szigetelő lakkba öntve.
ABB
A világ egyik legnagyobb elektrotechnikai cége a "szegény" Svédországból, gondolom száz éves múlttal. Mév villanymozdont is gyártanak. Jók a termékei.
-
szeva000
addikt
válasz
DonThomasino #19634 üzenetére
nyugodtan adhatod..ahhoz jól földhöz kell vágni,hogy baja legyen
-
válasz
DonThomasino #19462 üzenetére
Szerintem megcsinálja de annyit fog kérni,hogy abból a pénzből egy jó fajta stabilizált tápegységet tudsz venni.
Vagy ha csinálni akarsz akkor meg pl. a toroid trafóknak kívül van a secundere amit ha ügyes vagy szépen meg lehet "csapolni" és tudsz magadnak csinálni sok kivezetéses trafót. -
válasz
DonThomasino #19458 üzenetére
Attól is függ mekkorát akarsz.3-4000Ft/kg körül van a huzal ára+munkadíj.
-
válasz
DonThomasino #19367 üzenetére
Nekem sincs és elvagyok nélküle.Nem mondom nagy ritkán nem-e jó lenne...
-
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19324 üzenetére
Oké, rendben.
-
válasz
DonThomasino #19330 üzenetére
Az 1983-ra datálható CASIO órám jól mutatna benne
Karcos már szegényke de még mindig pontos és a Casio sem bízta a véletlenre mert 2053-ig tudom állítani a dátumot -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #19330 üzenetére
Ez pedig a tökéletes óraforgató ! Csak Neked !
Energiatakarékos, környezetkímélő, minden része újrahasznosítható (lesz valamikor...):
[link]
Csak küldd az órát ! Kettőt is vállalok ! -
válasz
DonThomasino #19326 üzenetére
Ettől tökéletesebbet kötve hiszem,hogy találhatsz(esetleg csak akkor ha a forgató is alatta van a doboznak)
-
válasz
DonThomasino #19324 üzenetére
Üdv
Szerintem nem is kell tovább keresgélni
-
válasz
DonThomasino #19305 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #19299 üzenetére
Üdv
Igen néztem de számomra sok "idegen" jelölés van a rajzon. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19297 üzenetére
Érdekes megoldásnak néz ki. (Talán) a ventillátormotornak (F-Motor) van egy 21V-os leágazása, ami a másikat (kettőt, amik a tányér és időzítőóra?) kisebb feszültséggel táplálja. Ezt használhatnád, ha a ventillátort is bekapcsolod (
), de az nem szükséges az óraforgatáshoz...
-
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19301 üzenetére
Nekem van egy festett AXE díszdoboz, ha érdekel.
750mm magas kupakkal, 120mm az átmérője.
3 kicsi pontszerű horpadás van rajta, de nem feltűnő. -
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19299 üzenetére
Keresel még az óraforgatóhoz dobozt?
-
válasz
DonThomasino #19297 üzenetére
Lehet telepatikusan kapja a 21V AC-t.
-
válasz
DonThomasino #19282 üzenetére
Ragasztasz bele villanyszerelési kerek dobozt.Csak egy példa
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19282 üzenetére
EGyáltalán mihez akarod rögzíteni?
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19278 üzenetére
[link] én biztos ilyen saválló csövet vennék valahol, azt lehet darabolni utána :-)
A forgórészt majd megnézem holnap.
-
moha21
veterán
válasz
DonThomasino #19249 üzenetére
Én konkrétan gyűjtöm őket.
DonThomasino : Valami rozsdamentes cső?
-
válasz
DonThomasino #19274 üzenetére
Nézd csak mit leltem Neked
-
válasz
DonThomasino #19274 üzenetére
Én is csak a helyi 100Ft-os boltba láttam és csöves erősítőn kimenő trafók eltakarására terveztem(igaz egy 4zet alakúba gondolkodok.
-
válasz
DonThomasino #19272 üzenetére
Esetleg fém fűszeres doboz?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19269 üzenetére
Nagyon szépek a nagy díszkiadású Unicum-os dobozok (feketék), bár lehet nagy az átmérőjük.
-
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19269 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy ez is az volt.
Másik alternatíva lehet még a PVC cső; felcsiszolod finom csiszolópapírral, majd lefújod ezüst festékkel. -
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #19213 üzenetére
Rájöttem, hogy hülyeséget írtam.
-
válasz
DonThomasino #19249 üzenetére
A mikro alkatrészei főleg a trafó hűtés nélkül csak x ideig üzemeltethető(pl 30 perc max.)
A magnetron szintén "csak" a rendeltetés szerű használatra való.(nem érdemes vele üzem közbe kísérletezni mert komoly egészségügyi problémákat okozhat)
A kondit "elméletileg" fel lehetne használni szűrésre de nagyon kevés ember használ otthon 1,5-2kV körül tápot. -
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19232 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de én hónapokig árulgattam 2db-ot, már a végén 500Ft-ért darabját, de a kutyának se kellett..
-
PH-User
addikt
válasz
DonThomasino #19227 üzenetére
Simán, vas áron veszik le (kb. 50Ft/kg).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19227 üzenetére
Rajzot csak pénzért lehet letölteni. Ez van.
A méh telepen kb mennyit adnak egy ilyen nagy feszültségű trafóért?
Nem tudom. Valószínű, mint egy akkora súlyú vasért. Senki nem tekeri ott le róla a rezet. Lehet kijön belőle egy villamosjegy.
Egyenárammal sehogyse hozható össze ez a kis motor?
De igen, csak nem fog forogni és lehet le is ég.
Mivel szinkronmotor, szinkronba fog "forogni" az egyenáram frekvenciájával, ami nulla. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19224 üzenetére
Az első egy relé. A második nekem egy hálózati panelcsatlakozó oldalnézetének tünik. A harmadikból annyit tudok kisütni, hogy van rajta egy oroid fojtótekercs (biztos nem 21V-os hálózati trafó). Az utolsó a ventillátor.
Most már engem is érdekelne hogy vajon hogy állt elő a 21V AC....
Minket is.
Elméletileg lehet a magnetron fűtése, de nem tartom valószínűnek.
Mi a mikro típusa, Samsung...? Hátha van valahol rajz hozzá.
-
válasz
DonThomasino #19224 üzenetére
A magnetron-nak is van fűtése mint minden csőnek.Itt egy átlagos micro rajza
Jelen rajz szerint 230V-os tányér forgatót alkalmaztak... -
válasz
DonThomasino #19222 üzenetére
Az első 2db képen egy relé látható...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19220 üzenetére
A toroid az egy szűrő a hálózat mindkét szálára, PC tápokban is van olyan. A fekete szögletes pedig ígéretesnek tűnik. Szerintem az lesz az, ami neked kell. Bár a dc furcsa. Esetleg egy fotót...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19218 üzenetére
Minimum 4 szála kell legyen: 2 primér, 2 szekunder.
Valami csak kell a ~21V előállítására a 230-ból.
-
iday
aktív tag
válasz
DonThomasino #19215 üzenetére
Hali.
A 24V-os trafó szekunder tekercséről tekerjél le.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19215 üzenetére
Érdekes, de legalább tiszta az ügy. Nagyon kíváncsi lennék, hova van ez kötve a mikróban.
A rendelkezésedre álló trafó feszültségének függvényében, Ohm törvényével számolva sorba kötsz egy ellenállást és kész. Ha van 24V-os trafód, akkor egy 15Ω-os 1W-os ellenállás kell oda.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #19213 üzenetére
Ha a mikróban más trafót nem találtál, kevésbé valószínű, hogy a motort a nagyfesz. trafó táplálná. Kattints egy fotót, ha lehet a motor feliratairól.
-
yohnsee
tag
válasz
DonThomasino #19210 üzenetére
Bocsánat, hogy beleszólok, de most te nem a mikró tányérforgató motorját akarod üzemeltetni?
Ahhoz miért 21V AC kell? (Lehet, hogy átugrottam 1-2hsz-t, csak segíteni akarok) -
válasz
DonThomasino #19210 üzenetére
Az is megoldás lehet.
Csak azért előtte mérjél rá a trafóra is mert az üresjárati feszültség mindig magasabb szokott lenni mint a "névleges" -
válasz
DonThomasino #19207 üzenetére
-
válasz
DonThomasino #19207 üzenetére
Nem feltétlen.
Én inkább alatta lévő feszültséget keresnék -
válasz
DonThomasino #19205 üzenetére
nem-nem
-
válasz
DonThomasino #19202 üzenetére
Amúgy 1500Ft-ért szerintem üzletbe is kapnál pl. egy 20V~ 1A-es trafót
Nem biztos,hogy mindig eredményre vezető megoldás ha az ember mindent megbont a házkörül -
válasz
DonThomasino #19202 üzenetére
21V DC-vel nem fog csinálni semmit.Legolcsóbb megoldás "lehet" egy beltérnek a trafója azon is szoktak hasonló értékek lenni.Vagy pl. régi asztali órás rádió azokban 2x9V-os(=18V) trafó is előfordult.Az,hogy 1-2V-al kevesebb a feszültség az nem gond(kicsit lassabban forog)
-
válasz
DonThomasino #19198 üzenetére
Most néztem meg jobban a képet az nem toroid trafó hanem zavarszűrő tekercs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #19199 üzenetére
Aminek ilyen pici magja van, az jellemzően ferrit vagy egyéb, porkohászatos "vasmagos" cucc, ált. zavar szűrésre szoktak bent lenni, meg nagy frekvenciás trafónak, kapcsoló üzemű tápban.
Trafót meg pl. bogarászhatsz vaterán, van pár: [link]
21V AC kell neked? Mert egyenirányítás után abból 29,61V DC lesz. -
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #19198 üzenetére
Amit korábban felraktam képet azon is rajta van
csak elég gyenge minőségű.
A nyákon van egy kis toroid.
[link] -
válasz
DonThomasino #19191 üzenetére
Üdv
Nem biztos ám,hogy kis toroid trafó az.(esetleg egy kép róla?) -
válasz
DonThomasino #19184 üzenetére
Hirdesd meg itt.
Azt meg Te érzed,hogy mit látsz belőle hasznosnak.(már mint saját részre) -
válasz
DonThomasino #19165 üzenetére
Ha akarsz valamit időzítve működtetni akkor talán még azt érdemes kibontani(pl. gyep locsoló berendezést működtetni) vagy cserepes virág alá rakni a hőállótányért(amiből szerintem nem is létezik 2db egyforma)
A trafójából is a réz és a vas ami hasznos lehet ha eladod újrahasznosításra.Mivel a trafó túl van gerjesztve így csak x ideig használható folyamatosan,meg egy átlag ember nem sok mit tud kezdeni 30 percig üzemeltethető ~2kV-os trafóval. -
válasz
DonThomasino #19162 üzenetére
Fentebb írták,hogy mikró kondijával jó vigyázni ez így igaz de a kondin is rajta van egy rajz miszerint a belsejében van egy ellenállás is ami a kondi kisütésére szolgál.De az ellenállásnak is idő kell míg kisüti a kondit.
Gyerek korunkba egy barátommal tükörgömböt csináltunk egy kb.50cm átmérőjű földgömbből és azt is egy 220-as mint a mikró tányérforgató motorja méretű és kiképzésű motorral forgattuk meg.Igaz ott csüngött rajta a 5-6kg-os súly de 10-12 órát az is ment folyamatosan.Szerintem egy karórát forgatni simán tud egy mikróból kivett motor csak az is kérdés,hogy az eltelt közel 30 év alatt menyivel gyártanak "hitványabb" mini motorokat... -
atesss
addikt
válasz
DonThomasino #19148 üzenetére
Szerintem nem lehet annyira bonyolult. Sőt, könnyen lehet hogy alulról is hozzáférsz.
Ha viszont alulról nem tudsz, akkor ki kellene venni a teljes sütőteret, úgyhogy ezért is gondolom hogy hozzá lehet férni alulról.
Ha már a márkát írod, akkor pontos típus is jól jöhetne.
Kb. mikori gyártású ?Jó dolog az a motor, azt feltétlenül megéri kiszedni !
Bár szerintem mást is, én amikor 3-4 éve elromlott a 15 éves Siemensünk, akkor elraktam az egész elektronikáját. Sőt, a költözéskor sem dobtam ki. A trafónak van súlya, az mondjuk egy barátomhoz került ideiglenesen pár hónapra.Ha már a mikró tányérmotorjáról van szó :
Amit ebből a régi mikróból kiszedtem, ebben mint kiderült beépítve van a forgásirány váltó.
Ugye a mikrók általában nem egy irányba forgatják a tányért, ha lekapcsol (pl. kinyitod az ajtót), és utána eltelik kb. 5-8 másodpercnél több, akkor nagy eséllyel a másik irányba forgatva "folytatja".
Ha lejár az időzítő, és utána újra feltekered és bekapcsolod, akkor is jó esélye van hogy forgásirányt vált.
Ez rendben is lenne, de azt hittem ezt a mikróban valami elektronika vezérli.
De mint kiderült, a motorban van benne.
Külön csak a motort a hálózatra kötve is ugyanezt csinálja...Van esélye hogy ez valahogy "becsapható"?
Magyarul hogy a motor szétszedése nélkül kiiktassam ezt, és csak egy irányba forogjon ?
Forgásirányt váltani külső kapcsolással mondjuk hirtelen nem tudom hogyan lehetne ezek után. Szimplán a fázis - nulla felcserélés itt lehet hogy nem játszik.
Bár mintha az rémlene, hogy ez nem univerzális, hanem szinkronmotor - 50Hz-en 5rpm, 60Hz-en 6rpm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest