- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
fero02 #53588 üzenetére
Szevasz
A szuvattyú új, feltételezem, nem gyári hibás, de mint említettem, korábban az egyszerű világítás bekötése is ugyanezt a jelenséget okozta, valami akkor a Fi relé, illetve a hálózat bekötésével lehet gond.
Nincs lelkierőm, sem időm kibogarászni, mi hová van kötve, marad így a szivattyú, Fi relé nélkül, a fűtés rendszer több ponton is földelésre került, gond nem lehet vele.
Köszi az infót!Üdv.
-
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #47199 üzenetére
Hát most egy nagyon durva bemásolt idézet következik :
"Olyan esetekben alkalmazzák, ahol pl. két, egyidejűleg érinthető fémtestű készülék van, de a
földpotenciál jelenléte kifejezetten veszélyes, ezért nem lehet pl. a nullázást alkalmazni. A
fémtestű készülékeket egy EPH (egyenpotenciálra hozó) vezetővel összekötjük, és a
készülékeket védőelválasztó transzformátorról tápláljuk. Igy, ha valaki a két gépet együtt
érinti, nem hidal át potenciál-különbséget"
Persze ez háztartásban nem fordul elő. Földeletlen egyenpotenciálra hozás címszó alatt megtalálható a szakirodalomban. -
moha21
veterán
válasz
fero02 #47196 üzenetére
Hát ez sem igaz így, mert pl. EPH rengeteg olyan helyen alkalmaznak, ahol az nem földpotenciálra van hozva, illetve az ott lévő rendszer sem biztos, hogy 1-es érintésvédelmi osztályú.
Mellesleg elég drága lenne, ha mindent földelnénk és eph-znánk is külön. Pl egy berendezés fém ajtaját elég földelni és az EPH funciót is elláthat. ( fordítva nem! ).
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #45913 üzenetére
Ebben annyi ostobaság van, hogy abból már szinte kiemelni sem tudok, mert végig tartja a szintet.
Van egy második része is a videónak, annak végére sem sikerült megjavítani ezt a szerencsétlen TV-t. Érdekes módon, egy multiméter sehol nem kerül elő, amivel a sortápot legalább megmérte volna, hátha nagyobb a kelleténél és amiatt füstöl az ellenállás. (Noha erre a Vestel 11AK45 sasszira nem jellemző a tápmegfutás esete, de bizonyára nem véletlenül fúvódott fel a kondi is.)
De ezen a szinten így működnek a dolgok, hogy ha füstöl az ellenállás, akkor "nyilván" nagyobb teljesítményűt kell betenni. Vagy inkább rövidre zárni, mint a második videó végén megtudhatjuk.
Alaplap címkéje is ott virított az arcába, 11AK45 rajzot pillanatok alatt találhatott volna (ugyanez a török lap található Orion stb. készülékekben is), de ő inkább fáradságos munkával JVC-rajz után kajtatott.
72 centisnek nevezi a képcsövet, állítólagos "szakember" létére. Holott már találkozhatott a képcsőre ragasztott A66-xx címkével, ami a 66 cm valós képátlóra utal. 72 centis képcső nem is létezett soha, régen a laikus kereskedők vitték be a köztudatba ezt a számot, ami a sarokcsavarok távolsága.
Képcső kisütése pár percig, biztos ami biztos. (Abban a pillanatban kisül, de nem is szokás kisütni, csak akkor, ha megbontásra kerül az a rész.) Igaz, aki folyton kiépíti az alaplapot, egyébként feleslegesen, az sütögessen is.
Az elméleti halandzsa már végképp szót sem érdemel, annyira hosszú lenne sorolni a butaságokat.
-
PH-User
addikt
válasz
fero02 #45047 üzenetére
Először is köszi szépen mindenkinek, hogy foglalkozik a kérdésemmel!
Aztán leírom az elejétől, hogy mi történt.
Édesanyám használta a gépet és egyszer csak "megállt". Valójában a motor forgása állt meg, búgást lehetett hallani. Vártam vele, hogy hűljön, gondoltam, hogy túlmelegedett, de hidegen is már csak búgott.
Kivettem a motort belőle, mert már amúgy is zajos volt, raktam a helyére egy másikat (azt, ami a korábbi képen is látható) [ja, és felépítésre is egyezik és az is ilyen tárcsás mosógépből lett kibontva] és csak simán hálózatra kötve szépen forog, viszont, ha úgy kötöm be, ahogy Kernel szemléltette az alsó képen, akkor is hallható a búgó hang és csak igen lassan forog a motor.
A kondi lehet a bűnös?darvinya Füst nem volt, mindkét motor azonos sebességgel (~1400f/p) forog közvetlenül hálózatról.
-
kovy79
őstag
válasz
fero02 #44934 üzenetére
Azért ez az "elrohad a kábel" szerintem a csillaggarázs alatt álló, nem karbantartott, 20+ éves autóknál állhat fenn. Nincs semmi gond azzal a testteléssel, csak mint általában a műszaki dolgokat, azt is karban kell néha tartani, átvizsgálni, nem csak összekókányolni, hogy majd a bontóig kibírja...
-
-
-
-
szaszlaci
addikt
válasz
fero02 #44912 üzenetére
1. Úgy értem, a bejövő nulla, amihez már én is hozzáférhetek a villanyszerkényben. Úgy tudom, az analóg mérőóránál az nem játszik.
2. Üresjárati feszültség fázis és föld közt, majd ráakasztottam terhelést és megnéztem, hogyan változik. Elég csúnyán. Lehet, hogy zárlat esetén a biztosítékot lecsapja, de nekem az kevés.
3. A házban belül a kábelezés az, ahol a nulla és a föld között kontaktus van. Elkötés lesz, nem pedig összeérő vezeték. Hogy hol, az engem is érdekelne.
Nincs Fi relé, de az áram már nem folyik el sehol. -
szaszlaci
addikt
válasz
fero02 #44881 üzenetére
"Azt kell mondani...egyre többször leveri a kismegszakítót" Ez jó ötlet!
"Réz és alu találkozások"
Arra fogadni mernék, hogy ott bajos húsz+ év után, mivel csak össze vannak csavarva. Szerencsére a döntő részük dobozban van, úgyhogy nem lehet gond.Lompos48,
fúj egy kicsit a szél és elmegy az egész utcában az áram...a szél vagy cibálva megszakít kötéseket, vagy kuszálja a szálakat zárlatot okozva. Megoldása a szolgáltató feladata.
Sok személynek, hatóságnak és szolgáltatónak sok megoldandó feladata lenne. A hangsúly a 'lenne' szón van..Akkor most rajtam a sor, egyelőre kösz mindenkinek a segítséget!
-
törölt tag
-
-
-
mezis
félisten
válasz
fero02 #41371 üzenetére
Nem lehetne azokat a ventilátorokat csoportokban üzemeltetni ?
"....potis-tekergetős vonalat akarná erőltetni." Találkoztam egy márkás mikrohullámú sütővel. Kattogós tekertyűvel lehetett üzemmódot választani. Ez a kattogó egy potmétert tekert. Bizonyára feszültség (áram) alapján okos elektronika végezte a kapcsolást. (Ez a potméter lett "sercegős", így bizonytalanul működött.)
-
sörösló
aktív tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
fero02 #41353 üzenetére
A ventilátorok biztos hogy jobban tolerálják a ki-be kapcsolgatást mint a fázishasítók feszültségimpulzusaiból eredő túllövéseket. A nagy légtömeg miatt meg bőven elég pl. negyedórás bekapcsolás, ugyanennyi vagy hosszabb szünettel. Esetleg megoldhatod egy okos hőfokszabályzóval. Érzékelővel együtt kijön 100.000 alatt bőven. A legtöbbjében van öntanuló PID szabályzás, önmagát állítja be a feladat jellemzőihez. Emellé beépítesz egy direktben kapcsolható fél-egyórás időzítést, amit a gondozók szükség esetén elindíthatnak akár egy nyomógombbal és kész is. Szerintem mindenképpen sokkal jobb lenne mint a jelenlegi gányolmány.
-
sörösló
aktív tag
válasz
fero02 #41343 üzenetére
Tudom, nagyon meg kell becsülni manapság a munkát, de én a helyedben meggondolnám.
- 5 Ft-ból csak szart lehet venni, abból meg nem lesz vár, akármilyen ügyes vagy.
- Egy már eleve gányolt szerkezetet csak átépíteni vagy tovább gányolni lehet.
- A helyedben megfontolnám a jogi oldalát is. Ha egyszer belenyúltál, akkor onnantól már a tied a felelősség, ez pedig nem vicc. Nem akarlak ijesztgetni, de az egyik ismerősömmel egyszer 10.000 db broylercsirkét akartak kifizettetni a szellőzés hibája miatt.
- Lássuk a szakmai részét. A Conrad világosan leírja hogy ez a szabályzó univerzális kefés motorokhoz való. A sima egyfázisú aszinkronmotoroktól legfeljebb az áramot tudod elvenni vele a kitöltési tényező miatt. Állandó terhelésnél elképzelhető valamilyen eredmény, de a ventilátor speciel nem ilyen terhelés! Bizonyos huzatviszonyoknál inkább fékezni kell. Számolj kicsit. Ha veszel egy 500 W-os motort, nemigen vesz fel 1-2 A-nél többet. Igaz, a Conrad adatlapon hűtés nélkül 200 W terhelésről van szó. Azt írod, melegszik a vezetéke. Amit eddig láttam effélét, 1,5 mm* alatti vezeték még nem volt rajta. A melegedés oka inkább a fázishasítók és az egyfázisú motorok között lengedező felharmonikustartalom lehet.
Mi az amit szabályozni kell? Hőmérséklet, páratartalom, metánkoncentráció? Mivel érzékeli a rendszer a szabályozandó akármit? Hogyan avatkozik be? Ezeknek a szabályzóknak a bemenetére egy 470 K-s poti kell mindössze. A kellemetlenség az, hogy a potin rajta van a hálózat galvanikus elválasztás nélkül. Ha külső eszközről vezérled, akkor ide bizony optocsatis elektronik kell. Ha meg egyszerűen a vezérlőszekrényre biggyesztették a potikat és a vezérlés parasztelvű (odamegy a paraszt oszt megtekeri), akkor végképp nem értem a lényeget. Én ilyesmit inkább időszakos ki-be kapcsolgatással oldanék meg. Párszáz köbméter levegő cseréje akkora idő, hogy pár perces időállandójú vezérlés már túl pontos is."Nem tudom pontosan mekkora az áramigény, mert még nem mértük végig lakatfogóval."
Mérd meg, kíváncsi lennék az eredményre. Lehet hogy meglepődsz majd, ezek a fázishasítós dolgok mókás jelenségeket tudnak ám produkálni. Egyszer egy szekrényen kívülre húzott méteres vezetéken centinként más más értéket mértem, egyszerű lágyvasas lakatfogóval. A spéci elektronikus csodaműszer (ami még DC áramot is tudott) meg olyan hülyeségeket mért hogy tán maga se hitte el!
Mindenesetre mérjél egyszer közvetlen hálózati betáplálással, aztán fázishasítóval.
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #41343 üzenetére
Nem azért, de egy összegányolt valamit 5Ft-ból jót kihozni nem nagyon lehet.
Arról nem is beszélve, hogy minek a fordulatszám szabályzás?
Erről még nem írtál.Lehet, hogy te tudod.
Ólba minek fordulatszabályzás.
Ha már 1 ólban 5 venti van és ennél kell szabályozni fordulatszámot egyszerre, akkor pont annyi légtömeg fog mozgatni.
Mint a fix fordulatszámos ventik és azoknál bekapcsoltak száma. -
Lompos48
nagyúr
válasz
fero02 #41340 üzenetére
Pár megjegyzés és kérdés:
25A-est keresel. Ez azt jelenti, hogy biztonságból szeretnél nagyobbat? Mekkora a terhelés (ventillátor) áramigénye?
A letölthető adatlapból egyértelműen kiolvasható, hogy mit tud az alkatrész és, hogy milyen hűtőbordára kell szerelni. Ha ezeket a feltételeket nem tartotta be a kivitelező, akkor a bűn az övé.
Egy 15A-es triac eset,n nyitott állapotban marad A-K között kb. 1.5V, ami amperenként produkák 1.5W-nyi fűtőteljesítményt. Ehhez (határon( még hozzáadódhat 0.5W a G-K kör disszipációjából.
Az ajánlott borda 1.1K/W termikus ellenállású. Ez több, mint 3x nagyobb, mint pl. ez:
A megengedett 85C fokos maximális hőmérséklet értékből, meg a fenti fejtegetésből kiderül, hogy ha a hűtés nem megfelelő, akkor ezek a cuccok tényleg kinyiffannak, és nem azért mert szarok.
Módosítások eszközlése előtt ezeken el kell gondolkozni. Nagyobbakat is könnyű így kinyírni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #39795 üzenetére
A döglött itt bizonyára kapacitásszegényt jelent (lehetne zárlatos is, de akkor már régen rossz), ilyen hibákkal lehet találkozni TV-knél is, ami általában azzal jár, hogy vagy el sem tud indulni a tápegység, vagy készenlétben még megy, de amikor ráindítom a TV-t, leáll teljesen.
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #39188 üzenetére
De, mert közben szépen kezd helyreállni a dolog. A jónak tűnő akkumulátor túl sok áramot vesz fel és emiatt volt a melegedés. A hiba meg kontakt eredetű volt. Most egy autóakkuról már jobb a helyzet, bár szerintem igénytelen a jelalak ettől függetlenül Pc táp meg ventiáltor nyugodtan megy róla.
Sajna eszköz és hely hiányában küszködök az elbiban, ezért megy minden olyan nehézkesen. ( Ne üssön agyon az áram, ne gyulladjon kis semmi etc...műhelyben más.)
-
(jan)
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #38376 üzenetére
Ha meg tudod oldani, hogy ne legyen zárlat, esetleg egy kis forrasztással ráerősíteni, utána lakkozni, működhet éppen. Akár még forrasztás nélkül is elbírhatja.
De ilyen vastag tekercs a szekunder oldalon szokott lenni, nem a bemeneten. A képen nem lehet jobban kivenni a táp felépítését. Akár cserélhető is.
Bemenetnél a zavarszűrő toroid szokott lenni, négy kivezetéssel, de az vékonyabb huzal.
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #37133 üzenetére
Attól függ, honnan veszi az ember a szalagot is .:_) A másik meg az, hogy nyilván ezt hobbicélból csinálná az ember. Van olyan tápegységem is, amire többet költöttem ( ráfordított idővel és utánjárással együtt ), mint amennyibe egy új került volna, de így megvan a tudat, hogy ezt én úgy csináltam magamnak ahogy szerettem volna.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #36677 üzenetére
Vannak dolgok, ami főleg egy szakmai fórumon nem állja meg a helyét, és itt most nyilván nem Lompos ellen beszélek, tőle még el is nézem, előfordulhatnak pillanatnyi kihagyások is. Hanem csak általánosságban.
Az égést konkrétan már nem is tudom, hogy az iskolában magyarázta el valaki, vagy máshol, még gyerekkoromban, de azóta én is mindig lángokra asszociálok tőle.
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #35646 üzenetére
Így hajnalban.
A kereszt kapcsolóhoz kell 4 szál, a lámpához min. 2 (de inkább 3, mert ugye földelés is van), tehát összesen 7 szál drót.
Relé vezérléshez 2 szél, lámpához 3 szél, az összesen 5 szál.Ugye a kereszt kapcsolósnál min. 3 em. kell.
Amit felvázoltál relé, pedig csak 1 em.
Tehát a nyomógomb emeletenkénti működtetéshez kell 2db szál.
Ez összesen még mindig 7 (lámpa 3+bejövő 2 és a elmenő 2).(#35657) moha21
Ha ez tényleg így van, akkor nem kérdeztem semmi.
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #35656 üzenetére
Nem igazán tudom mi történt, de tényleg így van, hogy még csak annyit tudok valami alkonykapcsolót kell felszerelni meg valami kandelábereket kell megszüntetni és máshova átrakni meg nekik is külön alkonykapcsoló. Szóval tényleg fogalmam sincs mit és hova kell rakni. :_)
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #35633 üzenetére
Szerinted 8 emelethez váltó-keresztkapcsolóhoz nem 1.5mm^2-es kell.?
És pontossan ugyanannyi kell behúzni.
Azaz emeletenként 3 szál.mod: miért kéne ugyanannyi szál? Milyen nyomógomb meg lámpaszál? Semmi ilyesmi nem kell hozzá
Szerinted 6-ról fel vagy lemegyek felkapcsolni a földszinti lámpát?
(#35635) fero02
Én emeletről beszélek és nem 1 szobáról/átjáróról.
1 helység több be/kijáratánál legyen kapcsoló, akkor igen rosszabb a váltó-keresztkapcsolós. -
sörösló
aktív tag
válasz
fero02 #35629 üzenetére
Egy orrhosszal megelőztél! Manapság már tényleg ez a járatos megoldás, sokkal egyszerűbb mint a sok keresztkapcsolásos kapcsoló, a végeken két alternatívval. Voltam már 8 helyről kapcsolgatott lépcsőházvilágítással bajban, akkor döntöttem úgy hogy az impulzusrelén kívül nem ismerek semmit!
-
PHM
addikt
válasz
fero02 #35221 üzenetére
Azért annyira nem rossz, 7 évig szolgált a fiam használatában,
erős igénybevételnek kitéve.
Sajnálom kidobni, tartaléknak még érdemes megjavítani talán.A mikrokapcsoló más tészta, az egy MP4 lejátszó bekapcsoló gombja.
(#35220) darvinya: Az alsó lesz az, köszi!
De hogy a csudába siklottam el felette? Mert itt is kerestem... -
PHM
addikt
válasz
fero02 #35181 üzenetére
Visszatérve a monitorra:
A típusa: Xerox XA7-17 model: 700P
A leégett duál fet pedig P2103NVG típusú volt.
Lábkompatibilis fetet találtam, csak az a baj, hogy annak kicsit nagyobb
az RDS(ON) ellenállása. 21 és 35 mohm helyett 28 és 40 mohm.
Illetve mégis, az SP8M4 jónak tűnik.
Ebben ugyan van 1-1 védő dióda, de az szvsz nem okoz gondot. -
válasz
fero02 #35171 üzenetére
Köszi
Innen tudtam meg én is hogy "mi is az a 8 lábas kis izé"
Nem is az ezer párszáz zavar ha nem ha a HQ-tól rendelem meg akkor 1500Ft a posta + ha jól emlékszem 2000Ft vásárlás felett küldenek csak csomagot.A szegedi boltokról jobb nem beszélni.Az egyik kiköltözött a belvárosból a másikba meg sose jutottam még el de az is messze van a buszpályaudvartól.
Ha meg dolgozni megyek akkor "még" nincs nyitva egyik sem mire végzek rég zárva van mind kettő.
Meg azért nem kérhetem meg mindig a Pesten tanuló/dolgozó barátomat sem,hogy szaladgáljon az én dolgaim után. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
fero02 #34170 üzenetére
60 LED-es méterenként 1,2 A, az 5050-es típusból.
120 darabos inkább a 3528-ból szokott lenni, ami méterenként 0,4 A.
A linkelt alkatrészt eleve autóba és 14,4 V-ra ajánlják, így bizonyára nem a klasszikus stabilizátort tartalmazza (ami plusz 3 V-ot igényel), ezért megfelelhet a célra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged