- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #96569 üzenetére
A 420V-440V csúcsérték, 230VAC bemenő, és 100VAC bemenő esetén is ugyanannyi. A legtöbb céláramkörben van túlfesz védelem is.
Nyilvan, mert az egy allandosult allapot, igy a szabalyozokor nem fog kilengest produkalni, mert nincs a bemeneten sem kilenges.
"De pl. a labotápomban csak 350V-ra van állítva a PFC. A power factor, és a feszültség lengése között lehet kompromisszumot kötni. Ha nem ragaszkodunk a közel 1-es PF-hez, akkor a lengés leszorítható."
Latod, pont errol beszeltem. Csak lengessel tud reagalni a valtozo bemeno effektiv feszre. Mert egyszeruen ez a fizika.
"A Pascal-ban mondjuk nem tudom, hogy csinálja az MCU, de ott alig moccan meg a puffer feszültsége, és ugyanakkor a szinusz is hibátlanul néz ki."
Ennek tobb oka is lehet, pl. a jelentosen tulmeretezett kondenzator a terheleshez kepest. De az energia eltunni nem tud.
" Csak egyetlen cél IC-vel tudtuk ezt megközelíteni, a szabályzás rel. felgyorsításával, de azzal csak 0,9 körüli a PF."
Es ez tartalmazza a lenyeget a mondandomra nezve is: Az, hogy talaltatok egy olyan tapot, ami baromi jol reagal a korulmenyekre, meg nem jelenti azt, hogy a kerdezo forumtars minden eszkoze jol fog ra reagalni. Plane, hogy itt nem halozatos uzemrol volt szo, hanem aggregatorosrol, azaz a forras tehetetlensege sokkal kisebb, igy az eszkozok kozotti interferencia is jelentosen nagyobb lesz. (Pl. huto kikapcsolai tranziense). Sot meg azt sem tudod, hogy hany eszkoze passziv PFC-s, ami boritekolhatoan rosszul fog reagalni az ingadozasokra. Egy biztos: A PFC-s eszkozok az ingadozasra csak a pufferkondi ingadozasaval tudnak reagalni, mert a fizika az fizika. A kerdes csak az, hogy ez az ingadozas kicsi vagy nagy lesz. Es bar a kicsi is extra oregedest okoz, de elhanyagolhato, viszont a nagynak mar jelentosege lesz. Ezert feleloseggel senki nem mondhatja azt, hogy nem lesz gond az AVR-es aggregatorbol, mikozben nem ismeri reszletekbe menoen a konkret eszkozoket es azok egymasra gyakorolt hatasat. Aki azt mondja, hogy nem lesz gond, az legfeljebb a tudas hianyaban bator, a legjobb indulattal.
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #96567 üzenetére
Van eleg sok pontos infom. Az az 5-10% baromi sok, az 400V-on 420V-440V-os csucsot jelent, mikozben ezek a kondik olyan 450, talan 500V-osak. Az hany szazek is az Un-hez kepest? Megnezted, hogy mi a gyartonak a keplete az oregedesre?
Probaltad valtozo bemeno effektiv feszultseggel? Szerinted mi fog tortenni a kondi feszultsegevel, amikor gyorsan no a bemeno tap effektiv feszultsege es megprobalja a szinuszos felvett aramot fenntartani a PFC?Aztan arrol is erdemes gondolkodni, hogy a PFC szabalyozasi kore miben kulonbozik a bemeno fesszultseg es a DC oldali teljesitmeny(aram) tekinteteben.
Egy sima diodahidas egyeniranyitonal ez a kondi 230V-nal kap kb. 325V-ot es a terheles miatti hullamzas innen csak lefele kepzelheto el. FYI.
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #96565 üzenetére
Szerintem meg nezz utana a mateknak is, mert attol meg, hogy a blokkok nevet tudod meg nem erted a mukodest. Vizsgald meg, azt, hogy az allando DC oldali terhelesnel, legyen a jele Pdc, es a pulzalo pillanatnyi AC teljesitmenynel(legyen Pac(t) ) hova kerulhet az extra energia, vagy honnan potolja ki, amikor a Pac(t) kevesebb, mint amennyi kene es mindez mit kell jelentsen a pufferkondi feszultsegere nezve.
Szerk: A dolog meg kizart, csak gondoltam inkabb bovebben leirom neked mi tortenik, hatha elgondolkodsz rajta.
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #96563 üzenetére
Allandosult allapotban. De mi van akkor, ha allandoan ingadozik a bejovo fesz? Akkor kizart dolog, hogy allando eeteken tudja tartani a cosfi=1 megtartasa mellett.
Nem mellesleg az feszultseghullamossag az altalad emlitett DC feszultsegen felul megjelenik a kondin, ami szinten terheli, ez raadasul aramfuggo is. Az aram meg fugg a bejovo fesztol, mert ugye a teljesitmeny allando.
-
-
válasz
ekkold #96075 üzenetére
Ok, akkor megpróbálom alkohollal tisztítani a műanyagot is. Gumirozott cuccokat gondolom továbbra sem kéne, ezért gondoltam még mosogatógépen, bár sok időt úgyse spórolnék vele, így lehet inkább marad a kézi megoldás.
Mosogatógépben PCB-t én is láttam már több helyen, de kondikat meg egyéb érzékeny dolgokat mindig leszedték róla. Nálam ez nem opció, úgyhogy inkább kézzel. Azok gondolkodtam még, hogy burkolatot beteszem, de félek, hogy a hőtöl vetemedik.
-
baly81
aktív tag
válasz
ekkold #95774 üzenetére
Szerinted ez a MOD működhet a 683-nál is, vagy ég és föld a kettő?
Ezt a blogot, ajánlom a figyelmetekbe:
https://chinese-electronics-products-tested.blogspot.comTotya! Nagyon jó cuccod van!
De nem Magyarföldi halandó pénztárcájához van árcédulázva!
-
-
biker
nagyúr
válasz
ekkold #95777 üzenetére
igen, ez tetszik nekem is, órákon át be van kapcsolva, ha nem használom, előbb 200fokra áll, majd kikapcsol, megfogom, már fűt is
De a hőelvonás követése durva, a késél hegy ha egy 6mm-es lapos graetz lábat is kell olvasztani, röhögve bírja. Az 50-60W pákák ilyenkor 15-20mp-re lehűlnek.És igen, elvileg azért Quicko mert Hakko klón
De mondom, fogalmam nem volt róla, mi ez, csak mondom faterkám, építsél pákát, persze, alis vacak, jó kis weller kellene. Hát nem, rohadtul ledöbbentem tőle. -
válasz
ekkold #95759 üzenetére
Nekem is ilyenem van, nagyon szerettem, egész addig, amíg a forgókapcsolója kontaktos nem lett. Azóta is szeretem, ha sikerül bekapcsolni
de jó lenne valami megoldás, nem tudod, mit lehetne kezdeni vele? Egyszer szétszedtem, hátha látok belül kopást vagy lazulást, de úgy szétpotyogott, hogy alig bírtam újra összerakni
kopást nem láttam, még egy finom olajréteg is volt a réz felületen.
Ja, meg kiment benne a 600mA biztosíték, és égen földön nem találok hozzá, úgy kellett bele forrasztani egyet 🫣 -
biker
nagyúr
válasz
ekkold #95762 üzenetére
Egy órát kerestem, de nem találom már a képeket a műszeremről, ami eldurrant a kezemben, azóta nem használok CATII műszert. az Aneng kettős minősítése azért óvatosságra int. 600V AC állásban bedugtam a két mérőtüskét a dugaljba, és akkorát szólt, lefagytam. A dugalj örzi az emlékét. nem azért ilyen mert fritőz ment volna róla napi 12 órát, hidd el.
a műszer forgókapcsolóján áthúzott a 230VDe ezt az egyik anenges videóban is megemlítik, hogy ugyan CAT III 600V-ig, és CAT II 1000V-ig, de a kettős minősítés miatt nem javasolja nagy energiájú rendszerekben mérni.
De legalább körültekintéssel -
-
Barret001
addikt
válasz
ekkold #95623 üzenetére
Köszi hogy próbálsz segíteni. Úgy csinálok,mintha értenék valamihez. Aztán mindig az a vége,hogy nem jön össze semmi. Nulla tudással ez van
Egy olyan rezgőkör kellett volna,amiről energiát lehet levenni. Magyarán egy nagy teljesítményű indukciós step down konverter szerűség. Nézem a sok videót,hogy milyen egyszerű minden. Aztán mégsem. Az örökmozgóban,és az ingyen energia előállításban nem hiszek!
-
válasz
ekkold #95395 üzenetére
Maga az SMD szabvány is egy határfeszegetés.
10 évesen amikor kezdett érdekelni az elektronika egyből rádiót akartam építeni gyufás dobozba (1979) majd a tanító mesterem mondta itt van minden egy detektoros rádióhoz építsd meg és hallgasd éld át a sikerélményt és ha az elmúlt kezd el a méreteit csökkenteni.Cipős doboz méretről fele akkorára is sikerült megépítenem de már akkor rájöttem,hogy a kicsinyítésnek ára van.
Én nem szerettem az SMD alkatrészekkel szerelt termékeket mert sok esetben 1-2 alkatrész elhalálozása az egész készülék halálát jelenti.Sokszor nincs rajz,az alkatrészek jelülése hiányos,elégtelen vagy néha még le is csiszolják. -
válasz
ekkold #95382 üzenetére
Igen, mindenki másképp
Mivel a személyes cuccaimmal van tele, inkább külön van a homeszerver, ami viszont elérhető kintről, azon fut a Nextcloud, egy sima webszerver, SSH szerver, meg a webszerveren egy web gateway, amiről ugye bármit be lehet kapcsolni itthon, és elérni is
Na a homeszerver egy T410, i3 procival, meg kis SSD, az bőven 15W körül van max, de azon meg aktuálisan éppen annyi adat van, ami használva is van, pl. a család felé megosztott aktuális képek, stb.
-
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #95376 üzenetére
nem csak nas. Router, tűzfal, okosotthon, plex, dns, adguard home, stb... minecraft server is, 7végén a gyerekeknek.
Proxmox legfrissebb hypervisor, pár debian headless, de van egy ubuntu server is, azon CasaOS, dockerek.
Ez ennyi, chipset 7 papíron, 24 GB ram (fele használatban), 2 HDD, az egyik WD purple (asszem ez nem áll le), 2 SSD, 4 LAN port, usb zigbee. konnektorból mérem. -
-
-
-
Babetta-X
senior tag
válasz
ekkold #94737 üzenetére
Köszönöm, utána olvastam pár szakkönyvben, ezt tényleg nem úszom meg. Mondjuk nekem fura hogy ebben a lakásban régen mielőtt az enyém lett volt elektromos fűtés, mosógép, elektromos tűzhely ráadásul ezer éves és mégsem volt gond, de szerintem ez a védőnullának is köszönhető. Erre a kérdésre nem találtam kielégítő választ hogy a védőnulla helytáll-e földelés hiánya esetén.
Továbbléptem az ügyben mindenesetre, kibontottam a lépcsőfeljáró alatti burkolatot, holnap vettem ma egy keresztvasas földelőszondát, holnap leverem és egy 2,5-ös vezetékkel rámegyek a sütő/hűtő, konyhai konnektorra, egyenlőre minden máshol marad ez a nullás föld, aztán később meglátjuk. Van egy kombi cirkó is a lépcsők alatt, annak sem fog ártani a földelés.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #94688 üzenetére
eleg nagy, 5V-os a tapja es 5A-es. de a tapot is mar en mokoltam hozza, valojaban mintha az akksirol jarna ilyenkor is, mert a gyarija egy nagy trafos szorny volt sok polussal es elvarazsolt csatival.
szoval kivaltottam egy kapcsolo uzemuvel pehely konnyu, es lenyegeben az akksi csatlakozon keresztul adja be a delejet a cuccnak, de ilyenkor levalasztja az akksikat.
egyszer regebben mertem az aramfelvetelet mar nem emlexem mekkora volt a max, de nem veletlen kellett az 5A, nyilvan nem hajtja ki teljesen, meg csak csucsoknal fontos, de ezzel uzembiztosan megy. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #94353 üzenetére
Ertem!
Szoval ha digitalis vezerles iranyba akarok menni, akkor erdemes lenne a V4-et allitani mondjuk MCU-bol egy PWM filterrel vagy DAC-cal, es R2/Rset aranyt fixalni.
Analog pedig talan jobb a V4-et es R2-t stabilan tartani, a beallito meg lehetne az Rset helyen egy poti.Koszonom!
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #94343 üzenetére
Nem biztos hogy teljesen ertem, mindenesetre ha a ref. feszt. atengedem egy ellenallason a neminv bemeneten majd az igy keletkezett aramot atvezetem egy potmeteren, akkor a potin eso feszultseg jelenik meg a terhelesen/kimeneten is.
Itt most 1mA*1kohm = 1V, mivel ugye a noninv. bemenetre nem folyik be aram (idealis esetben).
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #94167 üzenetére
Talaltam egy sokoldalu tap tervet a 94-es hobbielektronikaban, erosen leegyszerusitve ez lett belole.
Ha az atrajz kb helyes akkor nagyjabol ertem mi tortenik, kiveve az R3 47ohm szerepet.
Az R3 nelkul nem jelenik meg az RL-en a kivant feszultseg.A ket Rset hivatott egy potit reprezentalni, azzal be tudom allitani 0-23V koze a kimenetet.
Jol ertelmeztem ezt szerinted?
-
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #94154 üzenetére
A lebegő opampos tápra van valahol egy kozertheto leiras/magyarazat?
Kerestem igy is, angolul is, "Harrison topologia" cimen is (allitolag igy is hivjak ezt), "floating common" de semmi.
Bevallom nem teljesen fogom fel az ilyen topologiat, amiben kulonbozo lebego potencialok vannak, azoknak is bizonyos pontjai kozositve. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #94138 üzenetére
Koszi, megnezem ujra jobban.
Egyebkent egy kis felreertes van, en nem a Vcc-t akarom elerni a kimeneten, hanem nullara szeretnem tudni lehuzni a kimenetet.
A jelenlegi kapcsolasban ahol nincs segedtap es testen van az OPA V- laba, az OPA kimenete kb. 500-600mV-ra tud csak lemenni ha a Vset nulla.
Plusz a D1 dioda azzal mar 1.4V korul van a Qd1 bazisa azaz nyitva van, a 3055-ok is nyitva, a kimeneten kb. 500mV.A korabbi (egy honappal ezelotti) kisse vacakabb megoldasban nem volt D1 dioda, igy hiaba nem ment le az OPA kimenete nullara, epp annyira megis lement, hogy a Qd1 mar nem tudott nyitni, nulla lett a kimeneten.
-
-
-
válasz
ekkold #94081 üzenetére
És többiek,
van egy ilyenem, ez egy hall szenzor alapú áramérzékelő. [link]
Ennek a kimenete 2,5V és az áram polaritás függvényében a 2,5 volthoz képest adja ki a feszültséget.
185mV/A és ezt kéne feldolgoznom de a feldolgozó egység meg 0-0,6V között tudja fogadni a jelet.
De most amúgy is meg vagyok lőve. A szenzor bár tud AC-t is mérni, ezt a 2,5 volthoz képest tudja kiadni +- eltéréssel. Így meg már lövésem sincs, hogyan tudnám hasznosítani a 2,5V+-0,6 voltot.
Ráadásul szimmetrikusan, mindkét periódust kéne figyelnie, alsó-felső szinusz áramát. A szenzor képes rá, 80kHz a határfrekije de én mit kezdek egy 1,9-3,1V között mászkáló kimenti jellel, mikor nekem testhez képest 0-0,6V kéne amit fel tudok dolgozni a következő áramkörrel.
Át lehet ezt valahogy konvertálni? A 2,5 volthoz képest +-0,6 voltot testhez képest +0,6 voltra? -
-
Tamy
őstag
válasz
ekkold #93769 üzenetére
7 cella szerintem pont jó, ha ólom akkuk kiváltása a cél. Tele töltve az is inkább 28 V, mint 24. Én 12 V-os akkupakkot csináltam (power bank), azt is inkább 4 soros Li-ion cellával. A jó hatásfok miatt a kimenetét nem stabilizáltam, a max. feszültség kicsit több, de legtöbb 12 V-os készülék amit szivargyújtós üzemre terveztek, már alkalmas kamionos használatra is, tehát 28 V-ig minimum bírja, így az a 16,8 V nem jelent gondot.
-
-
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93694 üzenetére
Megcsinaltam a modositasokat, attol eltekintve, hogy most a V_set felere all be a kimenet, a gerjedes megszunt.
Koszonom ujfent!
Az aramhatarolassal kezdek valamit es belemelyedek jobban.Egyebkent ez az, az elrendezes nem optimalis azt is latom, messze van a tranyaktol a kimenet, hosszuak a savok, a kovetkezo prototipus jobb lesz.
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93691 üzenetére
Koszi a javaslatokat.
Hogy erted azt, hogy az INA nem tud a tapjan kivul eso fesszel dolgozni?
Tudom, hogy a 393 nem opamp, igazad van vagy hiszterezis kellene, vagy opamp ami a Q1 bazisat huzza.
Beszereztem a Tapegysegek amatoroknek konyvet, tanulmanyozom, es a te semaidat is amiket korabban adtal.
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93677 üzenetére
Figyu tudsz kerlek egy kis fenyt gyujtani a tapegyseg temaban?
Tehat gerjed de nagyon.
Most ha beteszek egy 68uF low-esr elektrolit kondit a 358-as kimenete es test koze, akkor onnantol mar csak azt a ripple-t es azon a frekvencian latom, ami az asztali kapcsi tapombol kijon.
Ez igy megoldas lehet, vagy csak sebtapasz, es teljesen rossz iranybol kozelitem a problema gyokeret?Enelkul egy olyan furesz van a kimeneten, aminek nagyon gyors a felfutasa, lefele lassabb, 10-15kHz kozotti, akar 1.5-2V amplitudoval.
Sipol is.
A legfurabb hogy tegnap ez valami varazslatos modon egy idore eltunt, addig tapicskoltam a nyakot es probalgattam kondikat kulonbozo konstellaciokban. -
setup
tag
válasz
ekkold #93632 üzenetére
Rendeltem e-bay-en egy 30W-os sorkapcsos verziót ebből a felületszerelt D osztályúból (60W-ost nem mertem, nehogy megégjen a hangszórón a tekercs), az egész panel áfával együtt volt 1100Ft döbbenet, OK persze majd azt még a Magyar Posta lejelenti újból 450-Ft-ért, hogy nulla rajta az áfa, mert már befizette az ebay, de legalább utána kihozzák a számba.
Az a Hestore a belvárosból tömegközlekedéssel messze van. Oda nem megyek el emiatt. Kínából jön, szóval nem holnap, de majd megírom hogy szól, ha megjött. -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #93576 üzenetére
A nap vegen az ESR a lenyeg a melegedesnek, de az is a kondi geometriajaval skalazodik, ha ugyanabbol a filmbol es foliabol tekertek. Ha mar mas technologiat hasznalsz(pl. low esr eseten vastagabb a film), akkor nyilvan nem fog kijonni a matek.
A peldadban mar nem csak az ESR szamit, hanem az impedancia is, mert hiaba a kicsi az ESR, ha a kicsi kapacitas miatt nem tud nagy aram kialakulni az adott kapacitason. Kapcsuzemunel az altalaban kevesbe utkozik ki a nagyobb freki miatt, de 50Hz-en pl. semmire sem lett volna jo. Forditott iranyban: a nagyobb ESL-lel rendelkezo kondik sem jok a kapcsuzemu tapokba, hiaba alacsony az ESR. Szoval en nem mondanek olyat, hogy a low esr kell ide-oda, minden kondit illeszteni kell az adott alkalmazashoz. Lasd ldo/kapcsuzemu tapok sokszor nem szeretik a bulk keramia kondikat, mert attol mar berezonalnak, annyira kicsi az ESR/ESL.
-
válasz
ekkold #93576 üzenetére
Fejlemény.
5 darab lett az 1000 mikrós elkók száma, mindegyikkel párhuzamosan egy 100nF kerámia és találtam a fiókba egy 1uF fóliakondit is.
Ezek mind mentek fel a sínre.
Eredmény, teljes gáznál, 700W, az 5 kondi kézmeleg, kb. 35fokos, 3-400wattnál hidegek.Amit még mindig nem értek, hogyan folyhatnak ekkora áramok?
Nem ripple az biztos, akkusaruk és a fet lábak között a negítív ágba 12mV, a pozitívba 51mV esik, ez azért ennyi mert itt vanegy biztosíték és azon esik 40mV.
Vagyis nem a ripple melegít, az 60mV, az akkuk 2*100Ah, az simán tudja a 32 ampert. Ennyit vesz fel padlógázon az inverter.
De akkor mi melegíti az elkókat? -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #93574 üzenetére
De ennyire egyszeru. Teged az tevesztett meg, hogy nem ugyanolyan technologiaval gyartott(ertsd egy szeriaba tartozo) kondikat hasonlitottal ossze, hanem eltero gyartmanyokat. Egy low ESR kondit osszehasonlitani egy standarddal nincs ertelme ilyen szempontbol, azt nem skalazodasnak hivjuk.
-
válasz
ekkold #93568 üzenetére
Minden forrasztott.
A + és - sín kb. 6 centi hosszú, a fetek lábaira van forrasztva és ezek közepére van szintén forrasztva a +-24V betáp.
A sínre van forrasztva egy 4700uF/63V elkó, ha megterhelem az invertert akkor ennek a lábai vörösen izzanak.
Ugyanilyen keresztmetszetű hajlékony réz sín megy a fetek másik lábairól a trafóra, a képen feketével és azok hidegek, míg a +- sínek forróak, nemcsak az elkó lába hanem a sín is melegszik. Bár ezt lehet a szerencsétlen 4700mikrós elkó fűti a lábain keresztül.
Annyi csináltam hogy elszaladtam venni 4 darab állítólag low esr elkót, 1000mikró/50V, és vettem félmarék 100nF kerámiakondit is.
A 4 elkót meg 5 darab 100nanót felcineztem a sínre, a szerencsétlen megsült lábú 4700 mikrós helyett.
700wattnál az elkók kézmelegek, kb. 35-40 fokosak.
Ez most akkor maradhat így, vagy mi a fene van, én már nem értem.
Semmi más nem melegszik, csak a 4 elkó 40 fokos, 700 wattal terhelve a fetek hidegek, a hűtőborda még langyos se lett. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93489 üzenetére
Koszonom!
A rajzokat igyekszem feldolgozni.Az Ris1-et szetbontom ugy, hogy kiadjon kozvetlenul a load felett egy 50millis tagot, figyelje azt az INA.
Azert is akarok 50-et, mert 20 az INA erositese, igy epp akkora feszultseg jon ki a kimenetén amennyi az atfolyo aram.
Kijelzes szempontabol hasznos lehet majd.
(nyilvan az adatlap alapjan is atszamoltam mekkora shunt lesz jo)A Q6 bazisa is jogos, potolom.
Itt en is szimpla NPN-el indultam, de akkor a load-ra kellene kotnom az emittert, oda folyna az OPA kimeneti arama, azt nem akartam.A 358 kompenzalo kondija kapcsan merre mozogjak, a nano tartomanyba?
Bevallom itt nem egyertelmu még szamomra a dolog, az jott le, hogy egy viszonylag alacsony frekvencian vago tagot kellene kepezni, ami lesz innentol a dominans polus.
Megelozendo, hogy a tobbi kapacitasok altal osszehozott fazis eltolasok ne vigyek at pozitivba a negativ feedback-et. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93341 üzenetére
Az egyszerubb tukrot sikerult megcsinalni, mcp602 opamp + 2n7000 fet + BCM857BS dual (match-elt) PNP tranyaval.
30uA korul van melegitesre az elmozgas, ez mar okes nekem.
Bakker a SOT363 SMD dualtranyat mikor meglattam majdnem feladtam, de aztan sima pakaval meg fluxal vegulis gyorsan sikerult probalapra forrasztani. -
4D4M
senior tag
válasz
ekkold #93323 üzenetére
Ez az 5 mm milyen konstrukcióra alapozva kalkuláltatik? Vagy ez egy konstrukciófüggetlen szám lenne? Mert nem igazán látom ezt visszaköszönni a gyártói eszközökön, bár persze lehet hogy nem azt nézem, amit kellene.
Ez a kalkulátor alkalmas arra, hogy megállapítsam a vezetősávok szükséges szélességét? Itt van valami biztonsági tényező a névleges áramhoz képest? (ennek van olyan mértékegységben kifejezett beviteli mezője, amilyenben a PCBWay kéri megadni –
ounces of copper in one square foot of PCB
)Bár megjegyzem, hogy bármilyen szélességgel sem tudom az 5 mm-t elérni, hiszen már a 300V-os sorkapocs lábai is 5 mm-en vannak, így ott maradna a marás. A vezérlő sávok és a fázis között viszont megvan a 7.5 mm.
A panel szigetelése szigetelő lakk felvitelével jelentősen javítható, de a szigetelési távolságoknak akkor is meg kell lennie, ha a lakkozás önmagában is biztosítaná a kellő szigetelést.
~
Ez házilag készül az összeszerelés után, vagy nyák gyártásakor is el lehet helyezni? Ez egy alap dolog, vagy extra feature?#93326 Audience:
Köszönöm az utánaszámolást. Ebben amint a mellékelt ábra is mutatja, nem mélyedtem még el kellőképpen.A supressor ha elműködik, akkor le kell szedni a nyákról és kicserélni? Tehát olyan helyre kellene tenni, ahol hozzáférhető anélkül, hogy szét kelljen szedni az egészet gondolom.
(bár ez a kívánalom a relék kivzetésein lévő biztosítékoknál a jelen állapotban már ugyanúgy nincs meg). Megfontolom, hogy bekerüljön, de már kicsit túlzásnak érzem az erőfeszítéseket, amit a 2k HUF értékű kis wemos megvédéséért teszek. Már eleve a tranzisztoros rész is csak a tanulás miatt van, mert direktben is meg tudná hajtani a reléket a GPIO. Az olvadó biztosíték pedig nagyon sok helyet foglal.#93329 aujjobba:
Köszönöm szépen. Bár a működőképességéről egyelőre csak a gyakorlatban tudnék meggyőződni tudás híján, de egész elegáns megoldásnak tűnik. Lehet, hogy megpróbálom ezt megvalósítani, csak lassan vissza kell térnem az SMD alkatrészekre, hogy elférjek a wemos alatt (: -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93313 üzenetére
A másodikat (Wilson-tukor?) lemodelleztem OPA-val, hőmérsékletre es terhelő impedancia változásra is szuperul reagál (papíron).
Homerseklet: 20-50 Celsius között 2.6uA változás.
Terheles:
Tap fluktuaciora, 175nA / V
Bonusz nem is tudtam, hogy az LTSpice tud ket paramétert is egyszerre modellezni es ábrázolni
Legalso zold vonal a nulla celsius, legfelső sotetpiros 100 Celsius. -
4D4M
senior tag
válasz
ekkold #93323 üzenetére
A vezetősávok szélességét mire meretezik 230V esetén? Akár lehet csökkenteni is, ha ezzel tudom növelni a sávok közötti távolságot?
Nem találtam arról infót, hogy milyen alkatrészekből épül fel konkrétan a táp, de velelmezem hogy az általad említett szabályokat betartottak a gyartaskor.
A #93321 és verzió is aggályos érintésvédelmi szempontból vagy csak az előző? (most nem tudok rámérni a távolságokra mobilon)
-
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #93293 üzenetére
Igen a Zenert probaltam, azzal ha lehet még rosszabb lett az eredmeny.
Asom bele magam melyebben a tranzisztorok lelkivilagaba (erosito fokozatok, homerseklet, ki/be impedancia, early hatas, miller hatas, degeneracio, smallsignal modellek, cascode, stb), minel tobbet tudok annal jobban latszik mennyi mindent nem tudok
Más: FET megoldasokat is elkezdtem nezni, de peldaul smallsignal P-FET furatszerelt tokozasban kvazi fellelhetetlen
leweegee:
PTC-re nem is gondoltam, meglesem koszi. -
válasz
ekkold #92727 üzenetére
Nem kell neki soha 22V alá menni, egy akkut tölt majd, nem labortáp lesz.
23,5 voltnál kapcsolom be a tápot, de kell az áramkorlát mert az akku akár 50 ampert is vehet épp. Így lemegy a kimenet pl. 23,45voltra ahol beáll a 7-8A töltőáram.
Vagyis ha ilyen segédtápos, ami valószínű mert a primer oldalon a trafóra 6 szál madzag megy, nem fog elfogyni a segédtáp.
Ha időm engedi holnap összütöm az elképzelésemet.
Még mindig nem világos a másik optcsatoló szerepe számomra.
Kell dióda szerinted a kimenet és az akku közé, vagy nem fogja zavarni a szekunder kört a folyamatosan rajta lévő 24-28V? Max. az opto lesz megvezérelve gondolom, a puffereknek nem árthat.
Így oldottam meg régebben mezei step-down modullal egy kis akku töltését és nem volt gond. -
demars
addikt
válasz
ekkold #92657 üzenetére
0 ohm van közöttük (nyákon is látszik, hogy ezek össze vannak kötve.) Innen rendeltem, van nyák terv fent.
TDA7294 -
demars
addikt
válasz
ekkold #92503 üzenetére
Készítettem skicc rajzot, remélem látszik a lényeg.
Szóval a jel GND -ket(bemenet1, bemenet2, stereo potméter, TDA IC jel GND) egy pontba húztam.
A táp GND pontját is össze kell kötnöm ezzel a ponttal? A táp az csak a két végfok IC -hez megy.Ha esetleg nem egyértelmű a kérdés, vagy valami nem látszódik a képen, átrajzolom.
A végfokok tápját nem rajzoltam be, az egyértelmű szerintem. A GND a kérdésem.Köszönöm!
-
biker
nagyúr
válasz
ekkold #92598 üzenetére
köszi, és ecaddsell is köszi, de 1: mértem előtte, hogy 3.8V töltve, amint led bekapcsol 2.4v-ra esik, tehát szar
2: nem létezik sem 14500 sem 18650-ben NiMH cella, sem NiCD, 3: 1db ilyen akku nem hajt meg 48 ledet."Vagy esetleg a kisebb kapacitás/nagyobb belső ellenállás jobban korlátozta az áramot..."
Ez egy reális teória, lehet hogy tudták hogy az a gyári szar nem tud leadni nagyobb áramot, és nincs előtét ellenállás?
-
-
mezis
félisten
válasz
ekkold #92503 üzenetére
Földhurok elkerülésére célszerű ha minden panel egyetlen pontból kapja a tápfeszültséget.
Én így forrasztottam össze a QUAD405-öt és akkor sem hallottam semmit, ha a fülemet a hangszóróra tapasztottam. Talán még a bemenetek sem voltak rövidre zárva.Gerjedés: Nem hallottam semmit, de amíg nem forrasztottam be a gerjedésgátló kondenzátorokat, erősen melegedett a végfok.
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold #92502 üzenetére
en mindig a sipos konyvbol akartam erositot epiteni de valahogy sose mukodott, persze a 80-as evekben meg alkatreszt se volt konnyu szerezni (no meg az osztondijambol se sok 2n3055 telt ki). ezert aztan mindig valami innen-onnan kapott (gondolom selejtezett) meg kiforrasztgatott cuccokkal kuzdottunk, eleg alacsony sikerszazalekkal.
a hungexpon meg szajtatva almodoztunk a haverommal az ujonan bemutatott videoton/orion hifi tornyokrol, amik valoszinutlenul elerhetetelennek tuntek szamunkra akkorjaban. -
demars
addikt
válasz
ekkold #92492 üzenetére
Egy stereo poti lesz, illetve egy DPDT kapcsoló mint bemenetválasztó.
Mi számít nagy áramú résznek? Én úgy gondolom nálam a két végfok lesz a nagyáramú.
Bemenet1, bemenet2, potméter, (ezek sorosan) rá a csillagpontra. A két végfok és a két kimenet külön -külön a csillagpontra.A védelem (koppanásgátló) külön egység, ennek lesz külön 12V os dugasz tápja a működéshez.
Ez járható út? -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #92417 üzenetére
Igen, azt tudom.
Köszi, és tordaitibi-nek is!Egyébként az a vicc már elég régóta nézegetem hogyan lehet +/- osztott tápot készíteni, mármint a hagyományos lineáris megoldáson kívül.
Eddig valahogy mindig az egzotikus chargepump es hasonlók jöttek fel, azok is kb néhány milliamperig használhatóan.
Ez meg ott van már nálam készen tulajdonképpen, csak pár kábelt kellett felcserélni. -
aujjobba
addikt
válasz
ekkold #92410 üzenetére
Na várj az egy panel +/- dolog nem teljesen tiszta.
Rakotottem két konvertert a tápomra, az egyiket pozitív Buck a másikat negatív konfigurációban.
Így a tápról jövő GND-hez képest (fekete krokodil) az egyiken 5V a másikon -5V van, nincs zárlat.
Vagy nem erre gondoltál? -
Reggie0
félisten
válasz
ekkold #92345 üzenetére
Attol meg artalmas es nem eppen szerencses az ivoviz korforgasaban. Nezd meg a rezszulfat leirasat, ott van a GHS09 jelzes:
Az pedig masodlagos kerdes, hogy milyen szerves nyomelemkent van jelen. Szelen is nyomelem, pedig az inorganikus formaban nagyon mergezo anyag, ezert szinten nem ereszheto a szabadba.
A rezszulfatot minimum mososzodaval kell artalmatlanitani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore café
- Formula-1
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest