Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Piftuka

veterán

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek nekem megfejteni az alábbiakat!

Az SSD-m vezérlőjének meghibásodása miatt, kényszerűségből bevetettem a már "nyugdíjazott" WD Blue EALX HDD-met, amit ~5+ év használat után azért raktam a polcra, mert 3 gyenge szektort követően, már 1 hibás szektor is keletkezett rajta. Hétvégén feltelepítettem rá a Windows-t, és használtam azóta pár órát minden nap.

Tegnap viszont meglepetésemre erre figyeltem fel:

Gondolt egyet, és megjavult? :)

• Piftuka

veterán

válasz liksoft #18366 üzenetére

Szerintem az magáért beszél. ;)

Tápegység esetében: megfelelő méretű vasmaggal szerelt, megfelelő tekercselésű trafó, jó, vagy kiváló minőségű alkatrészek felhasználása, a szükséges összes védelem "implementálása", jó hatásfok.

Nagyjából ez a minimum.

• Piftuka

veterán

válasz Imco #18365 üzenetére

Nézd, kedves Imco! Ez nem "vita", hanem eszmecsere, véleménycsere. ;) Egy nyilvános fórumon megvitatjuk azt, amit a témáról gondolunk.

S kérlek vedd észre, hogy alapvetően "elbeszélsz" mellettem. (Mert az általad leírtakkal igen nagy általánosságban egyetértek.)

"Irodai konfigokat /int. VGA, 500GB HDD, közepes proci, 2-4GB ram/ én is 350-400w codegenekkel /nem akarok márka vitát/ adom, garanciával.
    Nincs is velük probléma."

Ne haragudj, ez nem "márkavita" kérdése. Sejtem, hogy kiskereskedőként (ezek szerint az vagy) miért Codegen tápokkal szereled az irodai konfigukat, de attól függetlenül ezzel a tettel saját elméletednek mondasz ellent.

A Codegen tápok ugyanis a névleges teljesítményüknek a töredékét adják le, amellett az összes fontos védelem hiányzik belőlük. Az "elektronikai hulladék" kategóriáját képviselik, tök mindegy mi van rájuk írva. A belsejük a lényeg.

"Ide hibás táppal és/vagy hibás HDD-vel jár az emberek 99%-a.
    A vita kiváltója: a kollega 3db/3,5 TB-re 380W tápot használ. Kevés lehet."

Az lehet, hogy a vita kiváltója ez a téma volt, én viszont még véletlenül sem arra reagáltam, hanem egy nonszensz kijelentésre. (Ugye nem kell mégegyszer beidéznem?)

"Egyszerűbb egy túlméretezett tápot is betenni mint a síró embernek magyarázni a következő HDD-nél, hogy mi kerül 200 -ebe egy adatmentésen."

tt megint keverdnek a fogalmak és a témakörök... Azért ne feledjük, hogy a "síró ember" (átlagemberekről, otthoni PC-kről beszélünk) nem fog 200.000 forintot adatmentésre költeni (de még a tizedét sem), hanem "lenyeli a békát".

Az pedig tény, hogy létezik és valós a probléma, amit a tápegységek miatti HDD meghibásodásokról írtál.

De nem szabad "összemosni" ezt azzal a kijelentéssel, hogy "csak és kizárólag túlméretezett tápegységek oldják meg a problémát."

Mert ez nem így van.

S fentiek miatt a "síró embert" nem a túlméretezett tápegység miatti jelentős kiadásra kell buzdítani, hanem arra, hogy a gépéhez egy megfelelő minőségű belsővel és védelmekkel rendelkező tápegységet vásároljon.

"Már csak azért is mert a 99% abból dönti el a táp stabil működését,
    hogy megy a gép vagy sem. A HDD nem ilyen megértő!"

Ebben igazad van. Csak azt nem szabad felejteni, hogy ez a bizonyos 99% (valóban, az átlagos felhasználók zöme) Deer, Codegen, LC Power, Chiefcon, és még ki tudja milyen "tápegységnek" nevezett borzadályokat használ.

Miközben egy 8.000-10.000 forintos beruházással olyan minőségű tápegységet tud vásárolni, amely megóvja a sírástól.

Amellett az sem elhanyagolható tény, hogy a merevlemez a konfiguráció legérzékenyebb része, ráadásul amióta az "új évzredre" jellemző igazán olcsó, igénytelen tömegtermelés beindult, még minőségi tápegységtől (lehet akár 1000 Watt-os is) függetlenül is az egyik legkevésbé állandó/jó minőségű alkatrészről van szó. Sajnos!

Elég itt a fórumon is benézni a "Milyen HDD-t vegyek?", vagy "Milyen tápegységet vegyek?" témákba, s látható, hogy azért a PH-n is van egy viszonylag széles, "stabil" réteg, amely jelentősen bebiztosította magát tápegység szempontjából (600-800 Watt-os, nem ritkán méreg drága cuccok üzemeltetik a gépét), mégis a legkülönfélébb merevlemez típusok gyors és/vagy gyakori meghibásodásáról számolnak be.

Tudomásul kell venni, hogy amíg az SSD technológia nem lesz olcsó, s a sok száz GB-os, netán több TB-os SSD-k teljesen ki nem szorítják a piacról a hagyományos HDD-ket, addig mindig "lutri" lesz, hogy kinek hány óráig/napig/hónapig/évig üzemel a HDD-je.

"Továbbra is tartom, hogy helyes látatlanba feltételezni az esetleges táp hibát."

Sokadszor mondom, hogy ezzel a kijelentéseddel eddig is egyetértettem. Azzal a kiegészítéssel, hogy a "táphibát IS"... ;)

Egyébként pedig részemről tényleg nem emiatt ragadtam virtuális tollat, hanem a sokszor emlegetett ominózus kijelentés miatt. (Hogy "400 Watt-os tápegység, alaplapi VGA, bla, bla, bla meghajtásához elég.)

"Túlméretezett tápra buzdítok mindenkit! Tartom!
    [..]
    Továbbra is azt javaslom, hogy a vita helyett -ha tudsz- inkább a segíts a problémák megoldásában. A fórumozó majd eldönti, hogy mit tart helyesnek."

Ismétlem, hogy ez nem "vita" (illetve nem "pejoratív értelemben" az), s hidd el, ha tudok segíteni bárkinek, akkor segítek is.

Én is tartom a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy a legtöbb átlagos konfigurációhoz bőségesen elég egy jó minőségű 300-400 Watt-os táp, s az gondtalan működést (és a védelmek miatt a részegységeknek biztonságot) nyújt.

Tehát, ha a jövőben látok olyan kijelentést, ami ezzel ellentéteset sugall, vagy arra buzdít bárkit, hogy költsön feleslegesen többet annál, mint ami szükséges lenne.

Aztán majd a fórumozó eldönti, hogy mit tart helyesnek. ;)

Üdv: Piftuka

• Piftuka

veterán

válasz jap #18352 üzenetére

Nincsen semmi baj a Partition Magic programmal, csak Windows7 alatt nem szabad használni. :)

(Közel 10 évig használtam, s elmondhatom, hogy jól működött a megfelelő környezetben. XP alatt nem volt vele különösebb gond, de pl. a Win98SE/ME időkben csakis a floppy-ról indított, DOS alapú változat használata volt ajánlott.)

Arra ott van az EASEUS Partition Master, ami ráadásul ingyenes változatban is tökéletesen jól használható. ;)

• Piftuka

veterán

válasz Imco #18324 üzenetére

Javíts ki kérlek, ha tévednék, de itt:

"A 400W-os tápegység mára alaplapi VGA mellett egy HDD és egy ODD meghajtására elegendő. Nem számítva, hanem tapasztalat alapján."

szó nem esik "tüskékről", "zajokról" és "kimondhatatlan nevű" dolgokról.

Arról volt szó, hogy az adott tápegység teljesítménye milyen konfigurációhoz, illetve annak milyen elemeihez szolgáltat elegendő tápot.

Az említett dolgokkal kapcsolatban egyébként igazad van. A "feszültségtüskék" és hasonló "anomáliák" teszik tönkre a HDD-ket.

Azt viszont továbbra sem szabad feledni, hogy egy kiváló minőségű 300-400 Watt-os tápegység esetében nem nagyon kell tartani ezektől.

A teljesítménye pedig sokkal többre elég, mint amit manapság sokan gondolnak róla.

Felesleges tehát 800-1000+ Watt-os "tápszörnyek" vásárlására buzdítani bárkit, mert azzal egyedül a gyártó jár jól. (Hangsúlyozom, a hasonlóan magas minőségű, fele akkora névleges teljesítményű tápegységekhez képest.)

• Piftuka

veterán

válasz liksoft #18310 üzenetére

Ugyan már! Felesleges ez a gyerekes és erősen túlzó cinizmus! :)

Senki nem állította, hogy a tápegység nem "lehetséges hibaok". Nagyon is az... ha nem minőségi.

Én és még mások erről beszélünk már rég óta. A minőségi tápot pedig felesleges "túlméretezni" egy adott konfigurációhoz.

• Piftuka

veterán

válasz liksoft #18305 üzenetére

"A 400W-os tápegység mára alaplapi VGA mellett egy HDD és egy ODD meghajtására elegendő. Nem számítva, hanem tapasztalat alapján."

:Y Ne haragudj, de ez a kijelentés még ma is vicc, nemhogy 2008. május 04-én!

Itt van egy kisebb teszt "nem számítva, hanem tapasztalat alapján":
    You Probably Don’t Need As Much Power As You Think!
    /Forrás: www.itxgamer.com/

Érdemes elolvasni! ;)

Azt pedig tudatosítani, hogy jelenleg az átlagos felhasználók kb. 99%-ának átlagos számítógépébe egy stabil, minőségi 300 Watt-os tápegység bőségesen elegendő.

"Gondoljuk csak át, minek kellene 800-1000W-os tápegység, ha a 400W-os valóban tudná a 400W-ot?"

Hogy minek kellene 800-1000 Watt-os tápegység?

Mert ha nem lennének ilyenek piacra dobva, akkor a gyártók ugyan mivel tudnának rengeteg pénzt kiszedni a kevésbé jól informált felhasználók zsebéből? :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés