Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz batagy #50642 üzenetére

Ez nem egyedi eset, ha rákeresel (pl. kugliban). Valamint nem is feltétlen egy adott Windows-verzióhoz köthető, mivel régebbieknél és újabbaknál is előfordulhat bizonyos esetekben. Meg nem hiába vannak a SpaceSniffer, TreeSize, WinDirStat nevű programok ilyen célra.

A pontos oka viszont nem teljesen tisztázott, van ahol az NTFS jogosultságkezelést, szövevényes mappaszerkezetet + mappa- és fájlnevek hosszát, indexelést, töredezettséget stb. említik, van akik szerint bug, de ezek is inkább csak tippek. Ami viszont tény, hogy a Windows fájlkezelője biztonsági okokból alapértelmezetten nem listázza ki a rejtett és az operációs rendszer védett fájljait, max. külön beállítás után. Valamint attól, hogy a gyökérben a mappákat manuálisan kijelölve bizonyos esetekben (nem mindig) nem stimmel a méret, attól még a meghajtó tulajdonságinál a szabad és foglalt területnek eleve helyesen kell megjelennie. Vagyis esetedben már abból is látszódnia kellett volna, hogy jóval nagyobb lehet az a mappa, meg amúgy is az foglalja a legtöbb tárhelyet. Egyébként pár napja ránéztem kíváncsiságból W10 1903-as verzión több, NTFS fájlrendszerű külső merevlemezre és ott nálam rendre stimmeltek a méretek.

Az nem derült ki, hogy esetedben csak ennél, vagy más USB-s tárolóeszközöknél is fenáll-e a probléma. De amúgy túl sokat nem nagyon lehet vele kezdeni, szükség esetén lehet használni a fentebb említett programokat, vagy a beépített helyett 3rd party fájlkezelőt.

• King Unique

titán

válasz batagy #44406 üzenetére

Helló!

Az USB chip és Linux kernel esetében én nem néztem dmesg és egyéb adatokat, de a 3.16.x alatt nem tapasztaltam különösebb hibát. De attól még nyilván elhiszem, amit állítasz, illetve amit a linkelt oldalon írnak. Nekem most jelenleg javarészt ASM1053 / ASM1153 chipes cuccaim vannak. Előbbire az említett firmware valóban elég régi és már az is okozhat gondokat. Egyik, előbbi vezérlős külső házamnál 121026916200 firmware volt, ami Win8.1 alatt adatátviteli hibákat produkált. De csak ott és Win7/10, valamint Linux esetén ok volt. Miután frissítettem, már 8.1 alatt is rendesen működött.

Azért a chkdsk futtatásához hozzá kell tenni, hogy bizonyos esetekben valóban megoldja a problémákat, de máskor képes elbarmolni is ezt-azt [link]. Illetve, ha NTFS fájlrendszert akarunk használni, akkor célszerű Windows alól formázni, illetve partícionálni. Ha pedig probléma van a fájlrendszerrel, akkor adatmentés után célszerű diskpart segítségével legyalulni a lemezt, majd tisztán újrapartícionálni. Illetve, ha van rá lehetőség, akkor a különféle helyreállítási műveleteket is elsősorban Windows alól ajánlott elvégezni, mivel a Linux alóli megoldások nem biztos, hogy NTFS-nél mindig eredményesek lesznek. Továbbá Ext4 fájlrendszer esetén pedig egyértelműen Linux alól érdemes létrehozni a partíciókat, mert azt korábban említettem, hogy a Windowsra való külső partícionáló programok általában xarul csinálják meg.

• King Unique

titán

válasz batagy #44403 üzenetére

Helló!

"Ezért Asmedia chipes USB3-at nem célszerű használni a másolás során, legalábbis, ha a kernel 3.17-nél régebbi."

Én a korábbi, pl. =< 17.2 Linux Mint verziókban nem tapasztaltam ilyet, pedig a 17.2-esben is csak 3.16-os kernel van. Illetve jó lenne tudni, hogy milyen ASMedia chip, milyen firmware stb.? Tehát szerintem nem feltétlenül lehet ezt általánosítani.

Illetve az lett volna még fontos infó, hogy pl. a Windows lemezkezelő mit mutatott a korrupt partícióra? Ha például "Nem lefoglalt / RAW" partíció van a lemezen, akkor általában a szokásos adatmentő programokat (is) lehet használni: pl. GDB | EaseUS | iCare | Recuva | TestDisk / PhotoRec.
    Lemezképet tud a GDB, illetve a HDD Raw Copy Tool is készíteni. Amúgy, ha RAW partíció van, akkor Windows alatt a "normál" CheckDisk nem használható. Ha megvolt az adatmentés pl. a fenti programokkal, vagy az általad említett módon, akkor Windows alatt célszerű diskpart segítségével törölni a RAW partíciót, majd azután a lemezkezelőben újrapartícionálni.

Jó ötletek és programok vannak felsorolva. Ez főleg akkor jöhet jól, ha valaki nem akar Windows alatt fizetős adatmentő programokat használni. Köszönjük a hasznos infókat! :R

Én használom alkalmaként az Ext2Fsd és Paragon ExtFS szoftvereket. Előbbi korábbi verziója Windows 10 (TH2 10586 build) alatt bugos volt, de az új verziókban már javították a hibát. Nálam mindkettő megfelelően működik. Ami hiányosság, hogy nem kezelnek LVM-et, illetve utóbbi csak olvasni tudja hivatalosan. Ha teljes LVM kezelés kell, akkor az ExtFS for Windows Professional ezt is tudja, viszont fizetős.

Linux alatt formáztam Ext4-re a (külső) merevlemezeket, majd Windows alatt az előbbi programokkal csatoltam fel a partíciókat. Végeztem olvasás / írás teszteket, illetve fájlokat másoltam (írás) rá. A tesztek hiba nélkül lefutottak, valamint mindkét OS alatt gond nélkül megnyithatók voltak a fájlok. Illetve felcsatolhatók voltak probléma nélkül a helyi lemezen lévő Ext4 partíciók (Linux) is.
    Az Ext2Fsd esetén fel kell csatolni először a partíciókat a program beállítófelületén: [link], [link]. De amúgy megjegyzi a beállításokat és az automatikus csatolás is megoldható. A Paragon szoftvere pedig azt hiszem automatikusan felcsatolja az Ext partíciókat [link].

• liksoft

nagyúr

válasz batagy #27398 üzenetére

A drive belül nem engedi az alacsony szintű formázást (klasszikusat). Használt hibátlan drive esetén lehet gyorsformázást használni a rendszernél (logikai meghajtó létrehozása), de új drive felületi hibaellenőrzése miatt a teljes a célszerűbb.

• ChRiS_RS

aktív tag

válasz batagy #27391 üzenetére

Biztos van valami program, amivel normálisan is meg lehet formázni. Még az őskorban használtam a parition magic-et, talán még most is létezik, gondolom tud normál formázást is csinálni. Bár az egy-két terrás HDD-kel nem tudom mennyi ideig fog tartani. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés