Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
polcsa
aktív tag
Sziasztok,
ma reggel bedobott egy ilyen hirdetést nekem a fb:
eMag
Ez milyen ár? Elsőre nekem jónak tűnik, lehet ebben valami meglepi?
A másik kérdésem, hogy a mostani hangszóróim 6 Ω-osak, ezek 8 Ω-osak, keverhetem őket, amíg eldől a sorsuk? (Tehát a frontok 8 Ω-mal, a center + hátterek + atmosok 6 Ω-mal?)A korábbi hangszóró bemérésemmel kapcsolatos ügyem sincs elfelejtve, csak még nem érkezett meg a Dayton mikrofon.
-
Quetz
őstag
válasz
polcsa #84798 üzenetére
Olvasd végig ezt, hogy nehogy így járj: Dayton iMM-6 vs miniDSP UMIK-1
-
polcsa
aktív tag
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat, le a kalappal ennyi segítő szándék előtt.
Többször is végigolvastam az ide vágó hsz-eket és arra jutottam, hogy ez a téma engem érdekelne is, persze még nem tudom milyen mélységig.
Első (pici) lépésként megvenném ezt a mikrofont:
[Dayton Audio iMM-6]
Ehhez kapcsolódó kérdésem, ezt laptopon is tudom használni?
Mert annyira ki van emelve, hogy tablethez... Aztán ezzel majd jutok, amire jutok.A hangszóróimmal kapcsolatban pedig arra gondoltam, hogy azt a néhány pozíciót végigpróbálom mindenképp, akár már mikrofonos segítséggel, ha nem látok/hallok komolyabb javulást, akkor használtan keresnék egy jobb állapotú monitor audio bronze 500 álló hangfalpárt (vagy mi mást?), kipróbálom, ha megfelelő a javulás akkor megveszem hozzá a centert és a polcokat is.
Viszont ha nem, jön a választás, hogy passzolom is tovább és befejeztem vagy kérek segítséget hozzáértőtől. -
válasz
polcsa #84760 üzenetére
Értem, világos a szitu. Ha esetleg nem kapsz UMIK-ot akkor elküldöm neked szívesen a Daytont,de van egy szakember így házimozis berkekben, nem ugrik be a neve itt biztos tudják páran..
Ő kijár házhoz bemérni és kalibrálni, ha jól tudom nem csak DIRAC bemérést csinál. Nem tudom az árait ,de lehet éredmes lenne egy telefont váltanod vele. -
válasz
polcsa #84748 üzenetére
Szia !Amit embe írt hogy használtam, létezik a Dayton audio mikrofonja. USB és jack csatis is van. kalibráltak, le tudod hozzájuk tölteni a kalibrációs fájlt is a sorozatszám beírása után. [link]
Nem UMIK de a gyári mikrofonoknál jobb .
De szerintem ez az eredmény lényegesen jobb lenne ha simán megcsinálnád a bemérést az Erősítő mikrofonjával a saját bemérését használva majd állíts minden hangfalat smallra a vágást 80 ra, a mélyládán pedig húz feljebb dB ben, mert - 10 re szokta állítani YPAO ami nem jó, a távolságokat viszont hagyd meg amit kíír.
Jelentős javulást fogsz tapasztalni a mostanihoz képest, mert ezen abszolút olyan mint ha nem működne a SUB ,de a vágást megcsinálja hozzá az erősítő. -
BIGi75
senior tag
Na ez már meggyőzőbb. Bár különösebb mérési hibáról nem olvastam az előzőnél sem, csak hogy vegye szűkebbre az ablakot, meg ilyenek. De mindenesetre az gyanús, hogy 80Hz alatt gyakorlatilag szobai alapzaj alatti SPL-t mért a Daytonnal
. Nemtom. Én mentem a tömeggel, és Umikot vettem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
ctrlaltdel13 #73552 üzenetére
Lényegében azzal, ha vászon mögött függőleges, vagy diffrakcióellenző (sok driver), esetleg háromutas, nyertél. Azért néhány:
Legolcsóbb ajánlott: Dayton Audio CCS-33B
100k körül helytakarékosan: Klipsch RP-440C, Polk S35Ce, JBL Stage A135C
100k körül vászon mögé: igazából bármelyik neked tetsző polcsugárzó, de a legjobb érték, amit tudok, az a JBL 9300, érdemes nem látszó helyre már pro-t tenni a méretcsökkentett kompromisszumok helyett
200k körül helytakarékosan: SVS Prime Center
200k körül vászon mögé: ugyanaz, mint az előző, polcsugárzó, de inkább pro a legjobb
300k körül helytakarékosan: Monitor Audio Silver C350
300k körül vászon mögé: Krix tetszőleges Flat-je
Nyilván bármeddig lehet növelni az árat, de sok értelme itt már nincs, a Krix bőven végjáték, a fekvő centerek mellett meg valamiről mindig le kell mondani. -
mettek
addikt
válasz
VoidXs #69526 üzenetére
Azt áruld el nekem kérlek, hogy a Dayton Audio BST1-hez mi az a minimál végfok ami jó neki. 220 wattot nem engedek rá mert elszáll a cucc. Valami pici sztereó vagy mono végfok kellene. Olcsón.
illetve ahhoz hogy szub tartományt kapjon honnan kell leszedni a szub jelet? Prociról Y rca-val vagy a szub hátuljáról az rca kimenetekről?
-
achilleuss
tag
válasz
VoidXs #67858 üzenetére
Akkor hagyom a bassreflex-et, mert ha könnyen el lehet rontani, inkább nem kockáztatok. Akkor egyelőre marad a bandpass a Monacor ps-302c-vel
. És a másik. A házimozirendszeremben mind az 5 hangfalam zárt, ahhoz a zárt sub stimmelne. Tehát, ha sub.-ot akarok építeni a Piret-féle dobozon kívül, akkor zárt rendszerű subwofert építek. A Dayton Audio RSS315HFA-8 12" Reference HF Subwoofer 8 Ohm [link] hangszóró megfelelő erre a célra? plusz majd hozzá egy quad405 erősítő, mert azt mondtad, hogy az elég jó hozzá.
Nem tudsz véletlenül egy programot, amivel ki lehetne számolni a dobozt ehhez a Dayton hangszóróhoz?
-
achilleuss
tag
válasz
VoidXs #67836 üzenetére
Akkor szerintem az a képlet, hogy a Monacor SP-302 C-vel felszerelem a bandpass-t és ami most a legjobban tetszik hangszóró, a Dayton Audio RSS315HFA-8 12" Reference HF Subwoofer 8 Ohm [link] , azzal készítek egy zárt sub.-ot/azt viszontt meg is kéne tervezni, belülre rétegeltlemezből megtervezni a formát és beborítanám színfával/, csak valakivel el kell készíttetni hozzá egy jó erősítőt. Gondolom ahhoz a quad405 nem a legmegfelelőbb, vagy az is jó hozzá vajon?
-
achilleuss
tag
Ez volt, amit elsőnek kinéztem, olcsóbb, mint a Dayton és nem lehet rossz . Lavoce SSF122.50L 12 coll 30.48 cm Mélysugárzó 30 - 2500 Hz 400 W 8 Ω [link]
-
Quqesz
nagyúr
válasz
achilleuss #67796 üzenetére
-
Quqesz
nagyúr
válasz
achilleuss #67796 üzenetére
Az első SVS, a második Velodyne. Ha rákeresel itt a nevekre találsz infót. A Dayton szintén megtalálod a fórumon, ajánlott kategória. De nagyon jó dobozt kell építeni hozzá, hogy jó legyen (mdf lap, erős ragasztás, csillapító anyag, subcső jó helyen, hangváltó, erősítő). Ez nem könnyű és nem szól szépen, ha nem sikerül akár többért, mintha vennél.
Volt dolgom sal/monacor/videoton hangszórókkal(Marion kft az Orion gyár mellett). Nem rosszak, de subhoz nem vennék. Még a sal hangfalépítő kiskönyve is megvan.
-
ada19
senior tag
válasz
Atomgeszi #65532 üzenetére
Korábban valaki vett már ilyet, ez is kalibrált, gondolom jó lehet: Dayton Audio iMM-6
-
mikrofon
veterán
válasz
bnorci71 #61024 üzenetére
Egy ilyen mikrofon nem túl drága és EU-n belülről gyorsan itt van: Dayton Audio iMM-6 iDevice Calibrated Measurement Microphone [link]
Nekem bejött. Jól használható a rew-vel hobbi szinten és ugye sorozatszám alapján le lehet tölteni a kalibrációs fájlt a gyártói honlapról.3.5mm TRRS headset jack csatlakozója van így laptopba egy ilyen hosszabbító kábellel egyből használható. PC esetén átalakító kell hogy a trrs jack-ből legyen két sztereó jack (mikrofon + line-out)...
-
mikrofon
veterán
válasz
VoidXs #60481 üzenetére
Én ezt inkább úgy értelmeztem, hogy vannak általános ajánlások, általános irányelvek, amik általános esetben, azaz a normál vagy többségi esetben igazak. De ha valaki nem tud, vagy nem akar normális általános nappalit videószobát kialakítani, annak érdemes mérni . A DA imm6 mikrofon nem is drága és jól együtt működik az ingyenes REW.
DE!
Ha valaki el kezd méricskélni, akkor megnyit egy új dimenziókaput. Mivel meglátja az akusztikai zavarokat a mérésében, már hallani is fogja. Aztán javítani is szeretné. Először csak a SUB tartomány, majd azon töpreng hogy lehetne a teljes tartományban csatornánként. Tehát egy újabb út amin egy újabb cél érdekében lehet talicskázni a sok sok pénzt...Tehát szerintem inkább az a fontos, hogy ne csak a beállításoknál ragaszkodjunk az általános elvekhez, hanem a szoba kialakításánál az elrendezésnél, tehát az akusztikailag általánosan jó dolgokra is törekedjünk.
Egyébként ha valakit érdekel ez az irány, akkor eladó lesz a szinte Dayton Audio DSP-LF Low Frequency DSP Controller-em mert ugye én most az Anti-Mode 8033SII-t használom. Akinek van Iphone-ja vagy Ipad-ja annak kifejezetten ajánlott az automatikus szobakalibráció miatt....
#60484I'am Dony: Köszi az ötletet ezt ki fogom még próbálni. Hátha számít valamit. Ma a Phase potmétert csavargattam, mert az enyémen fokozatmentesen állítható 0-180°között, de igazából a beszakadások szempontjából teljesen mindegy volt.
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #60136 üzenetére
NAh meg is érkezett a DSPeaker Anti-Mode 8033S-II Automatic Subwoofer Equalizer és csináltam egy kalibrációt vele. Már az nagyon érdekes, hogy 15-20 percig mér és ezalatt többször végigfuttatja a hangspektrumot. Tehát logikusan úgy hangzik, mint ahogy írják is. Mér korrigál, majd megint mér és korrigál. Amit elvileg nyolcszor is meg tud tenni hogy minél finomabb legyen az eredmény.
A végeredmény magáért beszél:
Zöld: sub dsp és korrekció nélkül ,
Piros: REW szoftver alapján kézi korrekció Dayton DSP-LF Low Frequency Controller-rel
kék: Anti-Mode 8033S-II automatikus kalibráció után:Kalibrálás után 4 fajta Lifting mode közül lehet választani:
világos kék: flat: egyeneshez igazít
zöld: Lifting1: boost on 15-25HZ; max: 8dB at 20Hzlila: Lifting2: boost on 25-35HZ; max: 8dB at 30Hz
narancs: Lifting3: boost on 20-30HZ max: 8dB at 25Hz
sötét kék: Lifting4: subsonic filter only
Vajon mi lehet a flat és a subsonic filter között a különbség.
A leírás szerinti definíció: "A fourth EQ setting activates the digital subsonic filter without any lift." Ez mit jelent? -
mikrofon
veterán
Tartanék egy kis élménybeszámolót:
Vettem egy Dayton Audio iMM-6 kalibrált mikrofont és egy Dayton Audio DSP-LF Low Frequency DSP Controller-t.
Valamint lecseréltem a Klipsch R-12SW reflexes ménynyomómat
Dynavoice Thunder T-12 zárt mélynyomóra.Előzetesen a lényeg, hogy nagy előrelepés számomra minden téren, így ha valakinél van egy T12 zárt mélyláda, akkor én szívesen megvenném a másik párjának.
Az iMM-6 mikrofont jól tudtam használni a REW szoftverrel. Van hozzá mobil alkalmazás is. Sok érdekességet méricskéltem.
DA DSP-LF is érdekes. Igazából nem olyan egyszerűen és automatizáltan konfigurálható mint a mini DSP, mert nem dolgozik együtt a REW szoftverrel. Azonban, ha van a családban IPhone vagy iPad akkor egy 6USD-s alkalmazással lefuttatható egy automatikus room EQ kalibráció. Ha nincs akkor marad a kézi EQ állítás a mobilalkalmazásban, miközben megy a REW + imm6 mérés. Ami viszont nagy előnye még a miniDSP-vel szemben is az az, hogy 25 kalibrációs pontot lehet elhelyezni a mély tartományban.
A gyártóval és a szoftverfejlesztővel is felvettem a kapcsolatot, sajnos nem tervezik androidra is a szobakalibrációt és azt sem, hogy kompatibilis legyen a REW szoftverrel, vagy imm6 mikrofonnal. Olcsó eszköz, amerikai iOS fanoknak....Az hogy lecseréltem a mélynyomómat nagyon jó döntésnek érzem. Nagyon más ez a zárt mint a bassreflex-es. Számomra sokkal jobb a hangzása. Úgy érzem, hogy így lett kerek a rendszer. Eddig ez hiányzott. Ném érzem azt, hogy a mély az külön életet él. Olyan mintha egy csomó akusztikai problémám már azzal megoldódott volna, hogy cseréltem.
Az is igaz, hogy kicsit gyengébb lett, vagyis elmarad az a nagy hangnyomás érzés, pedig
Klipsch az 200/400W-os ez meg 500/650W-os. Úgy tűnik, hogy zártból tényleg sokkal nagyobb teljesítményre van szükség.Valójában a Klipsch miatt volt egy hiányérzetem, ezért kezdtem el a DSP-s kalibrációs dolgokat nézegetni. Ez az érzés megszűnt. Valószínűleg ha rögtön zárttal kezdek, akkor sosem vettem volna DSP-t, mert már a YPAO kalibrálással együtt kerek a rendszer.
Direkt előszór a DA DSP-LF nélkül próbálgattam, hogy lássam mi a különbség. Természetesen a DSP még javított, mert a ennek a t12-nek az érdekessége, hogy a mélyhangok 80HZ-nél kezdenek leesni minden korrekció nélkül (csak a hangszórót közvetlen előtte mérve). Többek között ezt is jól lehetett korrigálni.Ez a pozitív hatás miatt is figyelem majd a használt piacot és ha felbukkan egy T12-es SUB akkor megpróbálom begyűjteni, hogy legyen egy párja.
Azért van egy nagy negatívuma a t12-nek mégpedig a mágneses előlap. Hangosabb zenénél , vagy filmnél azt le kell venni, mert nagyon zavaró, ahogy rezonál, elég hangosan zörög. Nem volt túl jó ötlet ez a mágneses kialakítás.....
-
mikrofon
veterán
Köszönöm! Nagyon kíváncsi leszek mi sül ki belőle.
Főleg, hogy ezt rendeltem:
Dayton Audio's DSP-LF Low Frequency DSP Controller
Dayton Audio's iMM-6 iDevice Calibrated Measurement MicrophoneElvileg jövő héten meg is jön.
Szeretek kísérletezgetni -
mikrofon
veterán
A REW software bármilyen calibrált mikrofonnal használható?
Tehát ha egy ilyet szerzek: Dayton Audio iMM-6 Calibrated Measurement Microphone és ezt közvetlenül a laptopomba dugom, akkor is működik és megkapom a megfelelő eredményt a miniDSP 2x4-hez?Továbbra is az UMIK-1 beszerezhető alternatíváját keresem....
-
mikrofon
veterán
Úgy tűnik nemzetközi viszonylatban kifogyott a MiniDSP UMIK-1
Helyette viszont beszerezhető még a DAYTON AUDIO UMM-6 USB Measurement mikrofon.
Kérdés, hogy ezzel ugyan úgy be tudom állítani a miniDSP 2x4 sub EQ-ját?Ugyan Magyarországon még elvileg van raktáron UMIK-1, de nem adnék 42-44e HUF-ot 100€-s cuccért...
-
gg72
veterán
-
Tamoo
nagyúr
Nem tudlak megerősíteni benne, hogy jó bizniszt csináltál, szerintem nincs összhangban a szetteddel. De legalább nem volt drága.
Nekem a 15"-os Dayton akkora minőségi ugrást hozott, hogy perpillanat úgy látom bűn beérni kevesebbel. Legalábbis nekem nagyon fájna innen visszább lépni. Ez nem sznobság, de ha ilyet lehet venni megfizethető áron, én egyszerűen jó szívvel nem tudok alatta ajánlani, mert tudom mennyivel jobb a mozi egy ilyennel vagy hasonlóval. -
Tamoo
nagyúr
válasz
ctrlaltdel13 #54657 üzenetére
-
Tamoo
nagyúr
A 150 karcsú, egy jó szub építve is beleszadad 250be. Alatta meg sok értelmét nem látom építgetni.
Kit-ek szerintem drágák, ha van asztalos kapcsolat, akkor nem kell kit csak kiválasztani egy jó hangszórót, ahhoz doboz + erősítő.
Pl. Eminence Lab 12, Dayton Ultimax -
Tamoo
nagyúr
válasz
LógaGéza #52980 üzenetére
A hangzással van problémád vagy fizikálisan zavarnak ott a dobozok? (Az erősítőt amúgy javasolnám onnan kiszedni, a centert meg előrehúzni).
Én vennék egy Jamo D500 5.0-t (on wall dobozok) kb. 350 körül, meg építenék egy Dayton Audio Ultimax szubot 250-280ból és megvan az "álom" mozi!
(Egy fórumtársnál hallottam már ilyen felállást, a többség hátradőlne vele...)
-
Quetz
őstag
válasz
_Smooth #37706 üzenetére
Nem kap nagyobb hangsúlyt, csak egy normális mélynyomó nem olcsó. Tegyük fel, hogy akarsz csinálni egy minőségi zárt DIY ládát:
- Dayton Audio UM12-22 12" Ultimax : 250 euro
- Dayton Audio SPA500DSP 500W Subwoofer Plate Amplier with DSP: 460 euroMár most 230k forintnál tartasz, és még a láda maga nem készült el. Ha más gyártja le neked, akkor 50-100k még benne lesz. Ha pedig ugyanezt a minőséget felkapott gyártótól keresed, akkor 850-900 euro a kezdő ár, de azért még nem kapsz DSP-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Mobil flották
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPhone topik
- Így VERNEK ÁT a KAMU webshopok!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13" 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest