Hirdetés
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Yettel topik
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
Hát, amit felhasználóként megtehetsz, hogy ellenőrzöd, nem e zárlatos/ér össze valahol a hangfal kábel. Arra is dobhat ilyet szerintem.
itt is érdemes szétnézni, hátha találsz abból a sorozatból egy modelt:
https://elektrotanya.com/showresult?what=arcam&kategoria=audio&kat2=all&page=0#res -
Valaki talékozott már a fenti hibával Arcam erősítőnél?
Ezt írja ki:
fault 3
over current.
Neten nem találok rá semmit. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86938 üzenetére
Ez az XTZ 12.17 Edge. Erős középkategória, de nem tud mellbe vágni. Sajnos kicsi, és ez látszik azon, hogy 30 Hz az alja, 20-at érdemben nem ad ki. Ez önmagában nem lenne gond, például a Corvin mozinak 40 az alja, mégis van chest slam, mert annyira jó a lecsengése. Valamennyit egy full manuális ablakozott dekonvolúcióval tudsz javítani, de azt elérni, amit a JBL, nem igazán.
-
-
válasz
VoidXs #86936 üzenetére
Ja, ez igaz, az pro audió más világ, ott általában pontos adatokat adnak meg, vagy még kevesebbet is írnak rá, mint a valós.
De azért a frekvencia függvényében általában ott se adják meg a max SPL-t. Suboknál ez általános probléma, hogy csak ráírják, hogy 20-200 Hz, aztán végül neked kell megfejteni, hogy ez hány dBSPL mellett teljesül. Stúdió szegmensben csak a Neumannál láttam, hogy megadott volna mérési jegyzőkönyvet a subjairól. Adam is csak az újabb cuccairól ad, régebbiekről nem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86935 üzenetére
Nincs, én a max SPL mérésüket abban a tapasztalatban veszem hitelesnek, hogy terveztem a cégnek mérőrendszert, és tényleg olyan került a specbe, amit a cucc tudott, továbbá az én JBL-jeim koppra megegyeztek az ott írtakkal. Az árkategóriájában sajnos nincs más érdemben említendő, csak a KRK, ami 8", azt nem nehéz lenyomni. Nincs már olcsó R-115SW, ami nem csak azért veri az SVS-t, mert azt lehúzzák elvi hibák, hanem mert nyersen jobb.
A zárt módjáról szólt az eredeti hsz, ott nincs 112 dB, csak 94, az meg már hallásküszöb környéke. A 112 dicséretes, csak hát először a szubjektív tapasztalatom alapján volt szánalmas, aztán meg mértem azt a lecsengést, amit mutattam, azóta tudom, hogy a 4000 egy objektíve rossz sub. A Pro modellek nagyon sok dolgot javítottak egyébként, egy időben még jó vételnek is hívtam, aztán azóta kijött többek közt ez a JBL, illetve a Klipsch RP szériás mélyei. De említhetjük a Monoprice rövid életpályáját is, bár külföldről utaztatni még mindig jobban megéri, mint egy SVS.
-
válasz
VoidXs #86933 üzenetére
JBL LSR310s-ről van bármi mérés? Legalább egy olyan felületes ábra, mint a fenti Presonus Temblor T10-ről? Csak mert elmondásod alapján kb árkategóriájának szent grálja.
Passzívval valóban nincs kompresszió, az jobb esetben csak leég, rosszabb esetben széthullik a túl nagy kilengéstől.
Nyilván ahol DSP-vel segítenek rá, ott a hangerő korlátos lesz, de azért a PB-4000 112 dB-s 20 Hz-es peakje miért lenne rossz? És ez ugye 2 méterről, szabadtéren, szóval aszoba rá is segít. A PB-1000 Pro meg 101 dB-t tud ugyanígy, az is elég jó szerintem már, s ilyet vettem volna, csak nekem túl nagy lett volna, ezért le a zárt Arendal 1961 1S. Az SB-1000 Pro az ami gyenge, ott csak 88 dB a 20 Hz, meg eléggé torzít, stb., ez tényleg rommá van trükközve.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
I'am Dony #86930 üzenetére
Sajnálom, de ha napok óta egy valóban kínosan túlzó, de továbbra is tudományos alapon nyugvó, valós problémákat feszegető hsz-be kapaszkodsz, és minden lehetőséget megragadsz, hogy arra irányítsd a témát, attól nem én leszek nevetséges. Nem fogok elkezdeni linkelgetni, nehogy mélyen érintse a lelked és megint becsületsértéssel dobálózz, mikor rá merek mutatni, hogy valamit rosszul tudsz, de neked volt JÓVAL viccesebb.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86929 üzenetére
200-ért ha kicsi kell, jó, 40 Hz F3. A PB-vel az volt a probléma, hogy szintén 40 Hz F3, csak az hangerőfüggő. Az ugye a legrosszabb dolog, amit egy sub tehet, hiszen beméred valahova, és nagy hangerőn teljesen más hangképe lesz. Kevés élményölőbb dolgot tudok elképzelni, mint hogy kis hangerőn szól valahogy, feltekered, és 10 dB kilengések kerülnek bele. Ilyen probléma passzívon soha nincs, és ezért ítélünk meg egy aktív subot kizárólag peak mérés alapján. A JBL-t is tudod úgy EQ-zni, hogy 70 dB-n lapos legyen 20 Hz-ig, az SVS ebben csal nagyon nagyon durván.
-
válasz
I'am Dony #86930 üzenetére
Én ha jól értettem, akkor a PB-4000-rel az volt a baja, hogy LASSÚ. Tehát lehet tud nagy hangnyomás, viszont brummog, nem megy neki a chest-slam.
Egyébként azt megjegyezném, hogy a fenti grafikon biztosan nem ugyanolyan méréssel készült, mint pl az Audioholics, tehát ahhoz képest 6 decibelt minimum le kell vonni (távolság miatt, 2m vs 1m), s ez biztosan csak peak, nem continous.
-
válasz
VoidXs #86928 üzenetére
JBL LSR 310S biztos olyan jó? Nekem kicsit hype-szagú a dolog, mert hogy dzséjbíel.
Amúgy a Presonus Temblor T10 / Eris Pro Sub 10 vagy Adam T10s jóval 200e alatt vannak még, ezek érdekes versenyzők lehetnek. Temblor T10-re a gyártó bekamuzza a 20-200 Hz-et, de állítólag jó, sokan szeretik. És van a spec sheetjében egy ilyen, ez 160e forintért nem rossz:
Te mércéddel gondolom legjobb esetben is ez egy 50 Hz-es sub.
De ha elég 100 dB, akkor a 40 Hz is megvan, 90 dB-vel meg 30 Hz. Mondjuk torzításról nincs szó...
Hát, a veszprémi mozi hangja valószínűleg nem volt kalibrálva, vagy nem jól, legalábbis emlékeim szerint a 200-500 Hz túl erős volt, az 1-2 kHz túl gyenge, a 3-8 kHz megint túl erős, felette meg csapott.
Tehát ilyen elég ostobán sávhatárolt, enyhe V karakter volt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Mauzes #86925 üzenetére
Amikor 200k-s subot említünk, az árban belépő. Jelenleg 2 olyan darab van a piacon, amit ennyiért házimoziba érdemes venni, a KRK és a JBL LSR310S. Mindkettőnél jobb vétel, hiába kell mellé egy 30-50k-s erősítő.
lezso6: Viszont a Corvinban is az van. Kalibráción bukik a cucc, a CC CP650-nel járatja, ami mezei 31 band EQ delay nélkül.
-
Rp526
aktív tag
válasz
Biga123 #86922 üzenetére
"Recommended Amplifier Power: 350 W to 700 W into 4 ohms"
Ezt használtan kb már tudják végfokok 100e Ft alatt. Minőségbe én nem mennék bele. Régi pro végfokok hídban széthajtják elég könnyen már 50e Ft körül is. Csak használt árakat említek. Újban az adott paraméterekkel lehet keresgélni, de itt egy kedveltebb példa ami bőven elég lenne neki. T AMP-ok fele, harmad ennyiért akár. -
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86915 üzenetére
én eddig szerintem csak CC-ben voltam, szóval akkor sohasem hallottam jó mozit. Mit jelent ez az istenesen mellbe vág? és miért kellene ez nekem?
Jelenleg, ha ledobják a FAB-2000-res bombát a war thuderbe, akkor jót durran. Hogy tudom kimérni, hogy milyen gyors? iMM-6-os mikrofonom már van, kábelem is, meg adott egy laptop is.
-
lenox
veterán
Nekem annyi a bajom, hogy az a szint, ami csak ket moziban van Magyarorszagon, ja de nem is, hanem inkabb Szlovakia, vagy Ausztria, az lehet, hogy nem a hazimozi belepo szint. Szerintem ideillobb tema, hogy 100k-vol vagy 200k-bol mit lehet hozzatenni egy setuphoz. A '2x1 kW 12 nem sub' se ide valo szerintem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
Vhiktor #86917 üzenetére
Igen, ilyen méretekkel nem nehéz. A Klipsch hosszú port ("nagy" hangerő, de nagy torzítás lent), kis driver (szar hatékonyság a pro-khoz képest).
krx21: Mivel elég lomha szegény, ezért nagyjából sehova nincs értelme. Ugye ha 2x annyi subod van, fele az impulzus hossza (megfelelően kalibrálva), tehát ha a nagytesója 200 ms körüli lecsengéséből indulunk ki (lásd korábbi link), 4 darab 50 ms körül lehet. A linkelt JBL még mindig jobb, és továbbra is 200k körül megy. 4x PB-4000 az 20x annyi pénz (ez a konkrét mérték, nem költői túlzás). És itt már arról se tudunk beszélni, hogy 1 JBL sok helyet foglal, mert azért 4 PB-4000 mégiscsak többet.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86913 üzenetére
Az amplitúdót teljesítmény vagy feszültség alapján számoljuk, tehát ha vonatkoztatunk bármit hozzá, azt el kell dönteni, hogy feszültség vagy teljesítmény alapján fogjuk-e. A torzítás nem 1D (frekvencia) mapping, hanem 2D (frekvencia, teljesítmény). Ezért se V/V dB megfeleltetett, de a változások is túl nagyok lennének a második tengelyen. Az AH méri a 2D verziót néha, és így is kilő a francba a grafikon.
makkmarce: Ne az olcsó magyar mozikat vedd figyelembe, pláne ne a Cinema Cityt, akik simán építenek 5.0-t is. Magyar mozit nagyjából két helyen építettek fel érdemben, a Corvin Kordában és a Pólus Spielbergben, de ha azt akarod látni, hogy milyen mozi épül, amikor nem azért a 15 forintért szenvednek, hogy pont ki tudják fizetni a túlórázó diákot, mert a népnek az 1000 is sok mozijegyért, akkor ajánlom a Bory Mall-t Szlovákiában vagy a salzburgi Dolby Cinemát.
Ha viszont remeg minden, de még mindig nem vág istenesen mellbe, az a tipikus jele a lassú subnak. A gyors sub jóval kisebb hangerőn megüt.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86912 üzenetére
hmmm.. akkor még művelődöm majd, mert ezt így nem igazán értem. Vagy túl rég voltam moziban, de ott se éreztem ezt a hűha de nagy a hang hatást. Jelenleg olyan itthon a hangerő, hogy táncol a lencsevédő a projector tetején, mozognak az ablakok, és a házi sárkány leordít fentről, hogy a zárt ajtó mögött se hallja a haverjait a discordon. Én ennél többre nem vágyom, bár szerintem a szoba lehet a ludas, mert nyitott ládaként funkcionál valahol 20hz körül/alatt rezonál a netes calculatorok szerint (8.5x4.5x3).
Hogy milyen a sub minősége? nem tudom, az biztos, hogy az előző le se tudott lemenni még 20hz-re sem, nem hogy az alá, úgyhogy most az új varázsa miatt még egy jó darabig elégedett leszek szerintem a gagyi 12"-essel.
-
válasz
VoidXs #86908 üzenetére
Nem teljesítményről van szó, hanem amplitúdóról, hisz azt halljuk / mérjük, nem?
De a -10 dB az valóban borzalom, százalékban is már ~30% lenne.
Hosszú reflexcsövet 3D nyomtatni szokás.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86911 üzenetére
Nem kell neki nagyobb hangerő, rendes mozihangerőn adja át a tényleges LFE hatást, mivel ugyanazt rövidebb idő alatt hallod. Nagyon egyszerű oka van, hogy nem veszik otthonra, ugyanis nagy. Nagyon nagy. De ha tényleg az igazi mozit akarod, nincs más mód, valahol el kell férnie.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86910 üzenetére
ez úgy hangzik, mintha ferrarival szeretnél a lidl-be menni
.
Én értem, hogy nagyot üt, azt is értem, hogy sokkal nagyobbat, mint az átlag, csak én úgy érzem, nincs szükségem arra, hogy engem verjenek.
Mindig lehet hangosabbat venni, a kérdés, hogy van e rá igény. Neked igen, de az átlag vásárlónak nincs. Kizártnak tartom, hogy a többi gyártó ne tudna ugyanilyen hangos ládát összehozni. Csak épp nem lenne kinek eladni. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86909 üzenetére
Biztos feleslegesen erős, ha pusztán az érdemi hangnyomást 20 Hz-en nagyjából semmi házimozis nem tudja, másodmagával sem, nyolcszoros áron sem? Az autóversenyek sem végsebességen dőlnek el, hanem hogy mennyit tartasz meg belőle egy kanyarban. És hát sokat nem tartanak meg az igazán mélyekből a kommerszek.
És ez csak egy metrika volt. Az impulzus az igazán lényeg, ezért nem is szoktuk low extensionre kalibrálni ezeket, csak ha tényleg igazán van szufla mögötte. Soha semmitől nem éreztem akkora mellbevágást, mint az RCF S-8028-tól, és tettem már 30 m^2-es szobába. Az a grafikonon is egy konkrét tüske. Teljesen normális hangerőn, referencia alatt, csak mivel időben olyan gyors, ezért érződik úgy, mintha hangja valójában nem is lenne, de üt, mert a baroreceptoraid tisztán amplitúdó alapján működnek. Ég és föld ezek mindegyikéhez képest, kérdés nélkül egyenesen eltapossa ezeket a setupokat: 2x Paradigm Sub 25, vagy 2x SVS PB-16 Ultra, vagy 4x SVS PB-4000, vagy akár 4x Krix Megaphonix In-wall.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86906 üzenetére
Nem sok tudja, de ez számomra inkább tűnik egy átlagos szobába feleslegesen erősnek, mint hasznosnak. Valami zenekari cuccnak egy parkszínpadhoz tudnám elképzelni. Vagy cél, hogy egy kis szobában a fájdalomküszöb fölé tolja az ember a hangerőt? Ilyen élményre nem vágyom, tehát akkor nem nekem (átlagjózskának) találták ezt ki, lehet bármilyen szuper.
Gondolom amit linkeltél, ahhoz az erősítő ingyen van. Ahogy szétnéztem a házimozisok kb 2500 eur-ból tudják ezt a hangnyomást. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86907 üzenetére
-10, torzításnál (mivel teljesítmény) 10*log10(r) a képlet. Ez a hallható portzaj. Általában a port tuningnál kezd elszállni a dolog, ezért szokták a pro-kat a zártan leadott tartományba hangolni, mert akkor kb csak akkor fordulhat elő 10%, ha a driver is torzít már. Ahhoz meg egy 100-110 dB érzékenységű drivert megkínozni sok sikert. A linkelt JBL reflexcsövét pl kézzel végigéred, és a nagy mozis darabjaiknál se nagyon mennek 15 centis hossz fölé. Meanwhile Klipsch: hello, 60 centis reflex egy 40x40x40-es dobozban, átlósan. Fingópárna ajándék.
-
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
Ja, hát 10% THD az kb -20 dB hangerejű torzítás, szvsz mélynél szódával elmegy ekkora hangerőn. De amúgy a suboknál még lejjebb nagy hangerőn ennél még több szokott lenni. Pl az Arendal 1961 1S-nél megvan 20 Hz ~100 dB-n, de a THD ekkor már ~15% az Audioholics mérésén.
Nyilván a mittomén 3% vagy még annyi se lenne az ideális, de az ilyen már ritkább. Mondjuk nálam az Eve SC208 az gyártó grafikonja szerint 40 Hz-et 2% THD alatt tud 90 dBSPL hangerővel, ami szerintem már nagyon ügyes, de hát ez nem csoda, hisz ennek már eléggé közel már az ára a millához párban.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86905 üzenetére
34 Hz 123 dB-n (a rosszabb, F10-es mérést feltételezve F3 helyett), azaz 17 Hz 111 dB-n. És a pro-ban tényleg valóságot szokás írni, házimoziban meg mindenféle szépítgetések vannak, pl 80 dB-n (itt konkrétan hallásküszöb alatt van az alja) mért spektrum DSP-vel lapítva (lásd SVS), amiből mozihangerőre lesz 40, vagy jobb esetben 30 Hz. Pro-ban annyira nem divat cicomázni, hogy a batár nagy, dupla 18"-as, világ alá hangolt, 6 kW-os dögökre simán ráírják, hogy az is 34 Hz. Mert DSP nélkül tényleg az, csak 130-140 dB körül.
Mindez impulzusként. Igazi impulzusként. Passzív, nem lehet trükk. Mondj egy házimozis példányt, ami ezt tudja. És mondj egy házimozis példányt, ami ilyen olcsó. Lassan azzal a kritériummal se lehet ilyet mondani, hogy "hangot ad ki".
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86903 üzenetére
Hát ha az a 2x1 kW 12" vagy zárt, akkor az se, akinek van subja. Az, hogy valamit subnak nevezünk, innen indul.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
"aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott"
mármint úgy érted, aki nem használ mélyládát, nem? Vagy úgy érted, hogy akinek mondjuk van egy Dirac-al belőtt 2x1kw-os subja 30nm-es szobában az nem valódi basszus? -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86900 üzenetére
A 10% kimondottan szar érték, de nagyjából milliós árig a konzumer cuccok ezt se tudják, állva se igazán. Ezért szoktam azt hangoztatni, hogy aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott. És ez nem az audio fórumonon megszokott sznobizmus, ugyanis a pro jelentősen olcsóbb. A 8340A-t bőven zajszint körüli/alatti THD-val tudtam hajtani 40-ig LFE jelről (!), és hiába indul jóval felette a rolloff, relatíve kevés kakaó megoldja. Ez egy belépő árkategóriájú darab... Sajnos múlt idő, mert egy kitelepülésen beleesett az eső, és szarul ragasztottam az új peremét, már rezonál 40-en, le kellett vágni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- BestBuy topik
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Milyen NAS-t vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Suzuki topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung S23 Ultra 256/8GB Fehér / Új állapotban / Áfás számlávál / 12 hónap jótállás
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest