Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8184 üzenetére

Jó választás. :C

Hallottam olyan folytatást egy hasonló döntés esetén, hogy (a szintén HP-vásárló) a vételt követően 1,5 évvel az akkor már szinte ingyen osztogatott ugyan olyan asztali-gépből a nagyon nyomott áron vett még egy példányt, és azt vákum-csomagolta és tette a polcra tartaléknak(nem hallottam, hogy elő kellet volna venni). Ezt teszi az árakkal a (piaci)presztízs és ez erkölcsi avulás, az műszaki értéktől és használhatóságtól függetlenül.
    Ez ezért lehet, hogy egy kicsit túlzásnak tűnik, de én is vettem már ilyen alkalmi-áras, "nekem ugró" szervert a "Kikötőben"! :C

Kellemes használatot!

• Fecogame

veterán

válasz SzDav_id #8184 üzenetére

Jó választás, jó időtöltést hozzá :)

A winyóra majd nézz rá időnként HDSentinel-el (Linux-ra is elérhető), hogy milyen az állapota, akár automatizálva is (én is így csinálom, óránként ránéz az állapotára, és ha változik, küld email alertet).

• Maulgar

tag

válasz SzDav_id #8113 üzenetére

Idősebb xeon workstationok szotyipénzért vannak sok portal (USB,SATA, PCI-e)
    Nálam ugyan ez a koncepció volt csak raktam alá később nagyobb lapot, jobban szellőző házat. 1 SSD rendszernek, 2x1 SSD a filmezéshez (Gyerekek vannak így rajzfilm, film külön tárolva), 1 HDD a torrenteknek, 2 PCI-e NVME adapter 3x500gb SSDvel, 1 NVME az IP kameráknak, maradék pedig a grafikázáshoz, docker szórakozáshoz van. Truenas volt alatta egy ideig de egyszerűbb volt aztán a windows környezet. Xeon 1245v3 + 16gb DDR3. Fogyasztást nem mérem így arról nem tudok nyilatkozni de nem veszek észre egetverő különbséget. Szumma szummárum PC mindenképpen jobb választás lehet a bővíthetőség, javítás szempontjából. Azt akkor és úgy módosítod ahogy akarod. Csatlakozók miatt kerülhet bele szinte bármi különösebb barkácsolás nélkül is. És persze halk is lehet.

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8113 üzenetére

Szerintem azon a koncepción dől el a dolog, hogy SSD-re vagy HDD-re tervezed hosszútávon a tároló kapacitást.
    Ha SSD, akkor én egy (sk./DIY tartós üzemre optimalizált)laptopra tenném a rendszert, mert ez esetben mindkét fődarab kis fogyasztású lenne. Egy ilyen összeállítás 2-3 év alatt visszahozza a magasabb kezdőárat az alacsonyabb üzemben-tartási költség miatt.

Ha pedig az SSD-hez képest nagyobb fogyasztású HDD-ra alapozod a házi rendszert, akkor a kis erőfeszítéssel is már jelentősen csökkenthető fogyasztású asztali-gép, vagy szerver-gép vonal a célszerű, mert ebben az esetben az egyik fő elem már a (relatívan) nagyobb fogyasztású, vagyis nem lehet az egészből "szuper-gazdaságost" üzemben-tartásút építeni, akkor a "szuper-gazdaságos" kezdőberuházás/valamivel nagyobb fentartási-költséges változatot lehet(célszerű) kihozni.

Valamelyik említett előnyre illik kihegyezni a projektet, mint a két cél között "lehuppanni". Lehet mindkettőt is egyszerre, ha a pénz nem számít.
    Gondolom én.

Konkrétan:
    A kevesebb tárhellyel induló SSD-s rendszert én laptopra alapznám: 10-30W körüli fogxasztás. 1-2GB kozötti induló tárhellyel a jövő évi SSD árcsökkenésig.
    Az olcsóbban beszerezhető HDD-s megoldás esetén desktop/server vonal: A béka-popsi alá eső HDD-árak az SSD kapacitás 3-4-5(+)-szörösét is lehetővé teszi, csak felmerül a kérdés, hogy szükség van-e, és gyorsan(az induláskor) ekkora tárolókapacitásra. Ez is egy fontos kérdés!

Mindkét változat előnyei(olcsó üzemeltetés =><= olcsó kezdés) erősen fokozhatók némi utánanézés és körültekintő módosításokkal. :DD

• 5leteseN

senior tag

válasz SzDav_id #8109 üzenetére

Ezeknek:
    "Nyilván fontos szempont hogy fogyasszon keveset, legyen kompakt, legyen óccsó :). "
    a súlyozásán múlik, hogy mi lenne az optimális neked.
    Például: Ha (nagyon)keveset fogyaszthat, akkor drága/modern megoldás kell, aminek a többlet árából 10-20 évig sok-sok W-ot elfogyaszthat egy korosabb vas nem biztos hogy sok engedménnyel.
    Íme: lecsukott kijelzős 2 magos(12-7nm-es CPU-s) Ryzen, 8GB RAM-mal: 100-200€("Kikötőből"/H-apró), 2-10W/óra +a (külső)tárolók.

Leváltott DELL/GP szerverek 40€-... :32GB RAM, 4x600GB GDD(cserélhető nagyobbra), gyári hardveres RAID-ek, meglepően jó nLinux támogatás, (min.)30-45W/óra.

Mi az terv, elvárás kicsit pontosabban, bővebben?

Új hozzászólás Aktív témák