Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- 70mai Omni 4K - körszem-őrszem
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Be is futott a Honor GT Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
enginev3.0
félisten
válasz
sugarforce #4949 üzenetére
Próbáltam
Sajnos pl zavart hogy teamviewer vagy vnc használata közben valami iszonyat felbontáson ment
Inkább NAS os felé hajlanék win10 után
De qbittorrent fontos lenne, a többi kliens számomra már szart sem ér -
sugarforce
addikt
válasz
enginev3.0 #4947 üzenetére
ubuntu?
-
enginev3.0
félisten
válasz
vadkörte #4946 üzenetére
Te melyik os-t szereted és miért?
Plex és Torrentre kell
De plex az elsődleges és minél smoothabb megjelenítést akarok gondtalan működésselPersze mint tegnap is kiderült írt egyik ismerősöm hogy akad neki a film, de hát wifin nézte mit vár
Fontos lenne a qbittorrent, transmission vagy deluge annyira nem favorit
-
vadkörte
addikt
válasz
#49155328 #4943 üzenetére
Szerintem jól választottál.
Annyival előrébb is vagy, hogy az N40L-nek van teljes értékű optikai meghajtó helye. Ide, megfelelő átalakítóval be tudsz építeni 2db 2,5"-os háttértárat akár kiegészítő adattárnak HDD-t vagy SSD-t, akár SWAP meghajtónak SSD-t (adapterezve akár több M.2/NvME SSD-t). Ezenkívül van egy belső 2,5"-os meghajtóhelye is, ide is tehetsz akár adatlemeznek HDD-t/SSD-t (adapterezett M.2/NvME SSD-t) akár SWAP lemezt is, de megfelelő operációs rendszer esetén lehet ez a rendszerlemez helye is.
Ha nagyon "perverz" vagy a rendszert telepítheted a belső USB csatolóba helyezett flash meghatóra is.
Szóval az N40L 4 lemezhelye valójában sokkal-sokkal több (is lehet)...(#4945) enginev3.0:
EZEKet tartalmazza. Külön telepíthető plug-in-t INNEN esetleg. -
Fjoe
tag
válasz
#49155328 #4934 üzenetére
Korábban én is szemeztem 1 ilyen Easystore-ral, főként a hot swap fiókok miatt. Akkor találtam 1 fórumot, ahol írta az egyik emberke, hogy m-itx lapra kicserélte a benne lévő lapot, de a tápcsatinál is kellett vmit mókolni. Na itt engedtem el inkább.
https://community.acer.com/en/discussion/514169/acer-easystore-h340-motherboard-swap&ved=2ahUKEwjtmdCz1q3iAhUOxosKHcM7CVEQFjAAegQIBhAB&usg=AOvVaw2UXPGeocBz6vT8KfRONahV&cshid=1558478256634 -
layerke
aktív tag
Csináltam egy raidz2-0 tömböt ZFS-sel a proxmoxban, majd ezen hoztam létre 3 könyvtárat a proxmoxszal. Ezeknek meg van a maximum mérete határozva és virtio lemezként van hozzáadva a virtuális gépekhez szintén itt. Ez az egy vas lát el minden feladatot, ami nekem kell. Van egy nasnak használt virtuális gép, egy épületautomatizáláshoz használt gép és egy biztonsági kamera vezérlő/rögzítő.
-
válasz
@FPSTunker
15e JMF-et a cucc maga a vas szerintem megér, de a WHS egy eléggé fura öszvér - amit felhasználásnak írtál (file/media) storage, arra tökéletes, de egyébként 'tök buta' és macerás kezelni.Ráadásul a legtöbb WHS alap úgy van megsütve, hogy 'teljesértékű' Windows cuccokkal (amik a BIOS-tól várják el, hogy elmesélje az eszközöket) nem áll szóba - pedig ezen a vason egy Server2008 R2 Datacenter kiherélve kellemesen elpötyögne.Ugyanakkor egy Linux kerneles cucc ezt simán megkerüli, így egy OMV, FreeNAS, etc. OS-el szerintem korrekt konfigot tudsz kialakítani - már ha erre van hajlandóságod. A vas, bár ma már elég kis gyösz, alap file- és lemezműveletekkel még elboldogul; de komplex RAID tömböket ne konfigolj alá.Szumma: ha csak egy hálózati adattároló kell ad hoc műveletekhez (esetleg torrent) 'occsóért' valami karcsú és basic OS-el, arra teljesen jó - tulajdonképpen egy szofisztikáltan összekupacolt külső HDD. Ha ennél többet szeretnél kihozni a dologból, akkor nem - ahogy már javasolták fentebb: a HP Microserver jó alternatíva, 20-40e között lehet lőni itt az aprón 6-8 éves 36L és 40L modelleket.
EDIT: most nézem, tényleg nincs VGA csatlakozó; PCI csatlakozás sincs, a PCIE pedig rövid egy standard VGA-nak; ha passzolna is, még a hátlapot is meg kéne mókolni hozzá. Mondjuk van megoldás, de annyit nem ér: VGA to H340
-
ozveo
tag
válasz
layerke #4923 üzenetére
Szia!
Ha jól értettem akkor a proxmox biztosítja a disk oldalról a redundanciát (mdadm raid1), NAS-ként mint használsz, illetve milyen vason futtatod? Illetve az adatokat is virtuális disként adtad oda a NAS-.nak?
Én egy HP NL40 microserver-t használok, 8G RAM-al, jelenleg OMV.Köszi
-
vadkörte
addikt
válasz
FreeNAS telepítéshez találtam némi morzsát, de az ár ismeretében én kerülném.
Nincs monitor csatlakozása, max hálózati telepítéssel tudnád beüzemelni. A hw, mint írtam elég vérszegény.Akkor már inkább egy HP Proliant microserver és ez SERVER, még ha egy nagy dobókockának is néz ki.
HA-n 30E-ért már 8GB RAM-mal szereltet is kapsz. Az az AMD Neo CPU kb. minden téren jobb, mint az a régi 230-as Atom. -
törölt tag
válasz
vadkörte #4933 üzenetére
Illetve egy [link]Synology DS1512+-t + 3db WD green 3 TB-os vinyot tudnék venni 90-ért.
-
törölt tag
válasz
vadkörte #4933 üzenetére
15k lenne az ára.
Vagy vegyek valami két lemezes nast inkább?
Az a bajom, hogy van otthon 2 számítógép meg egy laptop. Általában a laptopon vannak a filmek azon fut a plex meg arról megy a torrent. Azt kellene ki váltani, hogy ne az menjen éjjel nappal. A másik két számítógépen meg vannak a home videók, fotók.Patice: Nem nagyon találtam olyat pedig kerestem.
Akkor lehet felejtős a dolog. -
vadkörte
addikt
válasz
enginev3.0 #4930 üzenetére
Ha nincs szem előtt, egy régi Chieftec, vagy bármi hasonló nagytorony is megfelelő lehet. Igaz ronda, mint a bűn, de lemez fér bele dögivel.
(#4931) FPSTunker:
Elég vérszegény jószág. Lehet nem jól kerestem, de nem találtam róla NAS op-rendszerrel kapcsolatos infókat - csak a Windows Home Server 2009-ről - bár, mivel szabványos alkatrészekből áll, biztos fel lehet masszírozni rá alternatív operációs rendszereket is.
Ha "hozzádvágták", akár jól is járhatsz vele. Én azonban pénzt biztos nem adnék érte, akkor már inkább egy HP Proliant microserver. -
törölt tag
http://www.notebookreview.com/desktopreview/Acer aspire easystore h340-as mini szerver jó lehet otthonra fálj megosztónak és dlna szervernek?
-
bambano
titán
válasz
enginev3.0 #4924 üzenetére
nem teljesen értem, hogy mi a cél. az jó cél, hogy akarsz még két hdd-t beletenni? minek?
szerintem hagyd békén. a diszkek fajlagos ára nagyjából ugyanannyi, tehát ha a valódi problémád az, hogy kevés a hely, akkor a 3T-s floppyikat cseréld le 8-10-12T-s diszkekre, ahogy a pénztárcád bírja.
egyéb okokból foglalkoztam matx formátummal, igen cudar a felhozatal mindenféle hardverből. ha mégis amellett döntesz, hogy cseréled a lomot, akkor például ebbe fér diszk rendesen.
szerintem a sata kártyát nem fogod megúszni, mert a jobb házakba több darab diszk fér, mint amennyit az alaplapi csatlakozók kezelnek.
-
enginev3.0
félisten
2 hely van alapból
1 a tetejére csavarozva
2 SSD még csak bele hányva2 oldala ugye lukacsos, azokra gond nélkül lehet
200mm venti van a ház elejében
200mm az oldalán kívülről
És 2darab 80mm a hátulján
Így át van járatva az egész házGyakorlatilag még felülelre tudok 1hddt csavarozni, meg a másik oldalára 2-t
Plusz belülre az alaplap elé be lehetne fektetni még egyet, de ott most a 2 SSD van -
Patice
nagyúr
válasz
enginev3.0 #4926 üzenetére
Az OK, de mennyit lehet?
Kap úgy elég hűtést?
-
Patice
nagyúr
válasz
enginev3.0 #4924 üzenetére
H87, Z87, H97, Z97 miniITX lapokon előfordult 6 SATA. Használtan vadássz egyet apróról...
Amúgy abba a házba hova tudod rakni a meghajtókat? Moddoltad?
-
enginev3.0
félisten
Sziasztok
Van egy itthoni szerverem. épített.
Thermaltake Core V1 +Asus H81M-R +Core i7 4790T +8Gb DDR3 +120GB SSD +3x3 TB Toshiba P300 +512GB SSD
Az alaplapon csak 4 sata port van, így van benne egy ebayes sata kártya jelenleg
Lenne valami megoldás hogy maradjak ITX vagy valami nagyon kicsi gépház alapon matx-szel, de több HDD-t tudjak bele tenni? Vagy hagyjam így sata kártyával?!
Lassan kellene beletennem még 2 HDD-t, ezért aktuális a kérdés most
-
sugarforce
addikt
ja így érthető. Szerencsére nálam is megvan a kiváltó eszköz, szintén router, vagy ideiglenesen akár a laptopom, torrent, plex szerver, ftp, samba, stb. A mentéseim 1 hónapig visszamenőleg megvannak, a homeassistantról fél évig. Az óránkénti mentéseket meg 2 napig őrzi a rendszer. Mondjuk nem is mentek teljes snapshotot, oprendszer szinten (linux) csak a fő konfig fájlokról(ftp konfig, samba konfig, utserver teljes mappa, plex szerver mappa, cron jobok, meg még egyéb aktivan ávltozó programokról cache-k ilyesmik, amik segítik az esetleges reinstallnál a visszaállást. Igazából egy install kb 10 perc, a konfig fájlok visszamásolása meg a pár szoftver feltelepítése, azok konfigjainak visszamásolása kb másik 10-15 perc, így mire egy teljes snapshotot visszalőnék, az is lenne legalább ennyi, de inkább több.
Ezt még egyszerűsítő is egy szkript megírásával, ami feltelepítgeti a szoftvereket, meg visszamásolja a fájlokat a helyükre, aztán egy restart és minden megy, ahogy a leállás előtt. -
válasz
sugarforce #4919 üzenetére
Köszi szépen.
Igényem volna többszörösen összetett backup/recovery megoldásra, de a határhasznosság korlátoz (szerintem). Fontos, de nem pótolhatalan adatok vannak rajta, illetve a fő funkcióit bármikor kiválthatom egy routerrel - így ha esetleg 'megkotlik' az kellemetlen és nyűgös, de nem egy 'single point of failure' az eszköz.
Illetve a Server2008-nak megvan az a nyűgje, hogy csak lokális (local or iSCSI) kötetre hajlandó incremental backup-ot csinálni, és utóbbi nekem fontos...na jó, inkább csak becsípődés, hogy szeretem, ha van visszaállítási pont több verzióra visszamenőleg.
-
sugarforce
addikt
Ez egy tok jol atgondolt rendszer, en annyit varialnek rajta, amennyiben lehetseges, vagy van ra igeny/lehetoseg, hogy a backup az ne azon az eszkozon legyen, amit mentesz, mert az adatvesztes az egy dolog, de lehet tap tuske, vagy barmi egyeb hasonlo jellegu dolog es lottek a backupnak is. Persze ez ilyen worst case scenario, de kitudja..
Nalam pl (egyelore) egy routerre kotott usb-s hdd-re tortennek az eszkozeim mentesei; van amirol orankent, van amirol naponta, nfs mounttal az osszes mentendo eszkozon. Persze ez sem eletbiztositas. -
Újabb update a #4873-hoz...
1) UPC Connect Box
Modem/bridge módban van, minden csingilingi OFF...ennek ellenére simán behúz továbbra is 10-13W-ot. Kérdeztem a UPC-t: WTF, eddig okosabb volt a történet?, mire közölték: Ez van. Csodás!
Disc: Még mindig az elv, nem az a ~70Ft havonta. A mellette szolgáló TP Link 8 port Gb switch 3-30W-ot vesz fel LAN terhelés függvényében, mivel vezérli magát és kapcsolgatja a portokat is; 3-6W amikor csak a háztartás netezését viszi a hátán, és a portokat kimaxolva húzza be azt a 30W-ot.
2) Server véglegesítése
Szóval az elmúlt hetekben 'pilot' jelleggel a router, DHCP, DNS, gateway funkciókat vitte, teljesen jól; idle 20-25W. Ma kitömtem diskekkel, és ez lesz a végleges setup:
Vol1 - 60GB SSD -> System
Vol2 - 300GB 5400rpm 2,5 HDD -> Temp/scratch volume (downloads, torrrent, temp folders, etc.)
Vol3 - 300GB 5400rpm 2,5 HDD -> Server backup (daily baremetal VSS); hogy ne kelljen nulláról újrakonfigolni, ha beüt valami.
Vol4 - 2x2TB 7200rpm 3,5 HDD RAID 0 (4TB) -> Production; ez lesz a 'shared volume', elsődlegesen ide kerül minden: a filmek, képek, client sync folderek (file recovery, work backup, etc.)...szóval minden is, hogy mindenki oda-vissza használhassa, elérhesse a saját és közös dolgokat. Itt a lényeg a nagyobb egybefüggő tárterület és a szimultán is relatív magas I/O. Nem variáltam túl: a Windows Diskmanager-ében konfiguráltam striped volume-ot.
Vol5 - 3TB 7200rpm WD NAS 3,5 HDD -> Internal Sync; a Vol4-ről a lényeges dolgok ide vannak szinkronizálva (scheduled FreeFile-Sync), így amennyiben a Vol4 szétesik vagy konzisztenciavesztés lép fel (ugye ami inkább 'mikor', mint 'ha'), akkor ha minden kötél szakad jöhet a gyalu/reconfig, majd az érdemi dolgokat innen vissza lehet húzni. Plusz ide kerülnek olyan cuccok, amiket nem feltétlenül akarok a production részen keresztül elérni vagy ott tárolni.
A rendszer lemez kivételével (no shit...) minden HDD 20 perc idle time után kikapcsol, így a fenti 20-25W idle tartható.
Volt egy-két pillanat, amikor be akartam rendelni nagyobb HDD-ket a production és sync részhez, de aztán következetesen kötöttem az ebet a karóhoz: abból építek, ami itthon van és amikor kevés lesz, akkor majd cserélek.
Ugyan kívülről (tárterület felhasználói oldalról) nézve nem vagyok érdemben előrébb a lecserélet kétlemezes NAS-nál (t.i. Vol4 van csak a kirakatban), de rendszert belülről nézve az összkép 'ég és föld': all-in-one megy minden, rendezett hálózati körülmények között, és teljes a kontrol, plusz abszolút rugalmasan változtatható a felállás.
PS: Az egész fenti server/data mókolás összeségében csak az 'shared production' környezet; ami fontos, az mind megvan client oldalon is, és ami igazán fontos (pl. családi lutralbum, stb.), azok teljesen offline HDD-n is megvannak - most már ez utóbbi marad a leginkább macerás rész, de ezt nem lehet kiváltani.
-
Szila|H|
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok!
Szeretnék otthonra, saját felhasználásra egy kis nas-t (torrent, 2-3 db kamera, mappa szinkronizáció, openvpn).
Először egy sima synology-t gondoltam, majd elkezdtem nézegetni az integrált cpu-s alaplapokat mondván alacsony fogyasztás de mégis erősebb proci.
Aztán tovább gondoltam a történetet és szeretném rá bízni a transzkódolást is, úgy hogy egyben mediaplayerként is szeretném használni.Olvastam és remélem nem írok nagy hülyeséget hogy 7. gen-es inteltől van QSV-ben fixálva a 10bites HEVC. Esetleg van-e valakinek hasonló tulajdonságú gépe ilyenre építve?
Szeretnék fogyasztásban és teljesítményben sem nagyon túlméretezni a dolgot (1 de max 2 eszközről lenne lejátszás), egy ilyen gépnek 2-3 hdd-al mekkora lehet a fogyasztása?
Jobban járnék egy integrált cpu-s procival és rá bízni a transzkódolást egy médialejátsztó/tv-re ? -
Rauha
csendes tag
válasz
Fecogame #4907 üzenetére
Gondolkoztam a routeren is. Most egy ASUS N18U beállításait nézegetem. Van szülői felügyelet, de csak időkorlátokat tudok állítani. Címeket is lehet tiltani, de az nem megoldás.
Valójában az lenne a cél, hogy legyen lehetőség az ellenőrzésre. Egy kis segítség az önkorlátozásra. -
MrSealRD
veterán
válasz
bambano #4909 üzenetére
Otthoni környezetbe szánja... vélelmezhető, hogy családon belül tudnak róla...
De tudok olyan multit ahol JobCtrl-t használnak... Ha nem ismered szívesen mesélek róla. Ott egy ombudsman által jóváhagyott engedélyt dugnak az orrod alá, amivel a törvényességet próbálják meg igazolni.
-
Rauha
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan szervert szeretnék beüzemelni az otthoni hálózatba, amelyiken visszakereshető a router utáni összes felhasználó netes tevékenysége. Tud valaki segíteni? Tudom, hogy vannak erre alkalmas routerek, de arra gondoltam, hogy egy porosodó PC-vel olcsóbban megúsznám.
-
Fortum
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy EMBY vagy PLEX szerver használatára, otthoni videók+fotók+ tárolására, biztonsági kamera felvételek rögzítésére milyen árban tudok összerakni egy szervert, hogy elég legyen mondjuk 3-4 klienst egyszerre kiszolgálni. A keret egy átlag asztali gép árából kijön?
Ez pl megfelelne a célnak ? [link] nyilván egy ssd+hdd tuningot kapna,.
Előre is köszi a válaszokat.
-
vadkörte
addikt
"Ennek ellenére szerintem kipróbálom mindegyiket."
Egyetértek. Próbáld ki őket - nem muszáj mindjárt élesben, ismerkedésre inkább virtuális gépet javaslok - hisz enélkül nem ismered meg őket pro/kontra.
Javaslom még a XigmaNAS-t is."Transzkódolás szerintem meg akkor kellhet, ha esetleg elutazunk a családdal és a gyerekek tableten akarnak mesét nézni."
OTG-n pendrive, vagy felmásolni az SD-re nem egyszerűbb, mint pl. a világ másik feléről neten csatlakozni az otthoni NAS-ra?"Egyébként te melyik rendszert használod?"
OMV4-et használok, a 2.21 óta az fut a NAS-omon. Előtte próbáltam a FreeNAS-t, a NAS4free-t, majd az Xpenology-t és a XigmaNAS-t. -
Fjoe
tag
válasz
vadkörte #4901 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsokat és a tapasztalatokat, most már csak az van hátra, hogy kipróbáljam mire képes a vas
Ahogy a napokban utánaolvastam nekem is egyre szimpatikusabb az OMV, az Xpen-ről meg egyre több negatív dolgot találtam, illetve az is rontja az esélyeit, amit írtál, hogy kvázi egy tört Synology DSM.
Ennek ellenére szerintem kipróbálom mindegyiket.
Transzkódolás szerintem meg akkor kellhet, ha esetleg elutazunk a családdal és a gyerekek tableten akarnak mesét nézni. Otthon szerintem minden directplay-el fog menni, max 2 egyidejű stream kellhet majd.
Egyébként te melyik rendszert használod? -
vadkörte
addikt
A hw a Cerka kivételével szerintem bőven elég mindenre. Bár, ha elég a stream és nem kell transzkódolnia, akkor az is elég, nem kell nagyobb teljesítményű CPU. (tized, vagy kevesebb ilyen teljesítménnyel (Atom330) végzi a NAS-om 90%-ban ugyanezeket (-cloud & surveliance) és még így sincs kihajtva)
+1 az OMV-re
igaz kicsit "munkásabb", de mindet meg tudsz vele oldani amit írtál, még az én majdnem 0 linux ismereteimmel is több, mint egy éve üzemeltetem és nem egy alkalommal kotorászok benne terminálban...+1 az Xpenology-ra, hogy kinézetre PC-s (ha ez lényeges) és sok feladatot csak next-next-finish módon meg tusz vele oldani
-1 az Xpenology-ra azért, mert mégiscsak egy "feltört" Synology DSM
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- APC Smart-UPS XL 48V (SU) Akkumulátor csomag
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest