- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Magisk
- Telefon javítás, szervíz!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Új belépőszintű Motorola árára derült fény
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Hirdetés
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
Drizzt01 #52088 üzenetére
Én valami ilyesmiben gondolkodnék, persze más-más áttétellel...
-
NEMO1968
őstag
válasz
Drizzt01 #52086 üzenetére
A helyedben én utánanéznék, mekkora terhelést bír az autó elektronikája, egész konkrétan a fordulatszabályzó, és úgy választanák motort.
Kis híján leégettem egyszer egy repcsi szabályzóját pusztán azzal, hogy a gyárilag javasoltnál nagyobb átmérőjű, emelkedésű légcsavart tettem a motor tengelyére.
Kis gúglizással, RC modell fórumokban elég jó iránymutatásokat lehet találni. -
NEMO1968
őstag
válasz
Drizzt01 #52083 üzenetére
Ha jól választod meg az anyagokat, nem.
Mellesleg lehet a motorra és a forgózsámolyra is bordázott gumit ragasztani, úgy még kisebb a megcsúszás esélye.
A dörzshajtás másik előnye a szíjassal szemben, hogy egyszerűb megcsinálni.
Nem kellenek szíjtárcsák, szíjfeszítők pl. -
törölt tag
válasz
Drizzt01 #52083 üzenetére
Ha jó az anyagválasztás, akkor nem. Gondolj bele, anno kerékpárokra is volt robbanómotoros segédhajtás szintén dörzs alapon, és ma is lehet kapni elektromosban...
Illetve a dörzshajtás ha jól van méretezve akkor a megcsúszás felfogható motorvédelemnek is. Azaz ha megfeszül a mechanika, vagy valaki lefogja a forgózsámolyt akkor a motor elpörög ahelyett, hogy leégne. -
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #52076 üzenetére
A képpel csak szemléltetni próbáltam, nem pont úgy néz ki, csak hasonló felépítésű.
Konkrétan 16,5 V tápról megy és azt nem lehet dimmelni (magát a tápot) mert az elektronika nem tolerálná. Kb. hasonló elképzelés, mintha egy HDD motorját akarnánk táppal szabályozni. Ez nem ugyanaz, mint egy primitív ventilátor. Ha csak azt nézzük, hogy önmaga fordulatát érzékeli, visszacsatolja, stabilizálja.
Tartozik viszont a motorvezérlő elektronikához egy potméter, illetve 33/45 átkapcsoló, amivel a fordulatot lehet szabályozni:
-
NEMO1968
őstag
válasz
Drizzt01 #52069 üzenetére
Szia!
Mint a betonkeverő, fogaskerék, fogaskoszorú.
Nagyobb a mozgástered a motor fordulatszámát illetően.
Másik alternatíva autók ablaktörlőmotorja, azokban van egy csigahajtás is beépítve.
Ablakemelő motorok szintén jók lehetnek.
Előnyük hogy 12V-osak.Úgy érted,hogy RC autó elektronikájából csinálod?
Arra nem biztos,hogy olyan motort kötsz,amilyet akarsz. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #51947 üzenetére
Akkor annak kicsit eltérő a karakterisztikája, mint ami a példában szerepelt.
Egyébként a fehér LED-szalagból kiindulva nem hittem volna, aminél kb. 3 V a nyitófeszültség, 3 van sorba, ennek megfelelően 9 V alatt rohamosan sötétül, 8 V alatt már semmi, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #51930 üzenetére
Lehet mérni, ha ellenálláson keresztül adsz rá áramot, beállítod 20 mA-re és megméred a LED-en eső feszültséget.
De úgy néz ki, hogy 2 V elvileg megfelel neki, vagyis 12 V-ra 6 darab sorosan. 2,5 V határértékkel számolva így akár 15 V-ot is elbírna, vagyis van még benne némi tartalék is.
A kulturáltabb eljárás mondjuk 5 db sorba és a maradék 2 V-ot ellenálláson ejteni:
2V / 20mA = 100 Ω
Az ellenállás "rugalmasabb" meghajtást biztosít, jobban közelít az áramgenerátoros jelleghez, illetve nagyobb eséllyel biztosítja az azonos fényerőt, a többi párhuzamos ághoz képest.
De amikor már sok LED van sorba kötve, ebből lehet engedményt tenni, az ellenállás akár el is hagyható. Ha anélkül sem hajlamos hőmegfutásra, illetve az áramok (fényerő) is nagyjából egyformára állnak be a párhuzamos ágakon.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #51922 üzenetére
Épp a szalagot célszerű leutánozni, ott is 20 mA-es LED-ek vannak sorba kötve, az általad használt DIP LED-ek is 20 mA-esek, jellemzően.
Tehát a fehér LED-es szalagon 3 db LED van sorba kötve 150 Ω ellenálláson keresztül 12 V-ra.
Színes LED-nél ez másképp alakul.
Egyébként másik topikban állították, akik világításokat szoktak szerelni, hogy fehér LED-ből 4 db-ot sorosan rákötnek 12 V-ra és minden jó, ebben van logika is egyébként, noha elvileg illene ellenállást is használni.
A PC-táp 3,3 V-ja viszont már sok, nem is korrekt megoldás ilyen sokat párhuzamosan kötni.
A kapcsolós univerzális dugasztáp nem feltétlenül mérvadó, mert az lehet egyszerű trafós táp (nem stabilizált), aminek eleve van egy nagyobb belső ellenállása, instabilitása, amivel félrevezethet.
-
törölt tag
válasz
Drizzt01 #49876 üzenetére
1.
Régi magnókazettás megoldás, feszítőrugó, eject gombbal oldható lock. Bonyolítható eject gomb helyett mágneszárral, aktív mágnessel, stb...
2.
Automata zsanéros kis (105-110 mm-es) szellőző ventilátor zsalumozgatója.
3.
Volt még valami a fejemben, de huss odalett. Haeszembe j..izé kiforr a gondolat, akkor leírom... -
Pete55555
addikt
válasz
Drizzt01 #49851 üzenetére
Ilyenek vannak 5k körül is már. 1 2
Akkor a helyedben nem sokat szaroznék. Bár lehet jó 2 egyforma is, akár újonnan (nem tudom úgy mennyi), csak úgy nyilván nem tudod teljesen egymásba rakni őket, kell kb egy 5 cm távtartó a két kád pereme közé.
Merülőforraló nem tudom milyen hőmérsékleten dolgozik, bár egy öntöttvas, vagy lemezkádat alulról (kívülről) kb bármivel melegíthetsz ilyen duplakádas módszerrel. -
Pete55555
addikt
-
imibogyo
veterán
válasz
Drizzt01 #49845 üzenetére
A második (kád köré hővezető) megoldás attól még működik. A példánál maradva a 60 fokos vízzel tuti nem forralsz fel semmit sem. Pláne mivel még a közvetlen kontaktus is kilőve, főleg ha még valamilyen ágyazásba is kerül a hőközvetítő (mondjuk fűtéscső).
Bár szerintem mivel a kazánokban sem szoktuk (jó esetben) felforralni a vizet, inkább a 60-80 fokos tartomány a jellemzőbb, így szerintem egy mondjuk mini kályha köré csavart csövekből és a benne keringetett vízből álló rendszernél sem forrna fel a víz. A fűtéssel pedig tudod szabályozni is (ahogy egy központi fűtésnél is). A kör két pontjába pedig könnyű elhelyezni egy-egy hőmérőt (egyet a kád vizéhez, egyet meg a keringetett vízhez), amivel tudod szépen figyelni a folyamatot.
Mondjuk nekem ezért logikusabb az elektromos melegítés, mert azzal nagyon precízen tudnátok vezérelni a hőfokokat ("azonnali" kikapcsolásra képesek, szemben mondjuk egy fatüzelésű valamivel, valamint az elhelyezésük is gyerekjáték nem igényelnek vésést stb.-t, persze ebben az esetben meg az érintésvédelemre kell hatalmas hangsúlyt fektetni), bár kályhával, vagy kazánnal is kilőhető úgy a túlzott fűtés, hogy a kilövés pillanatától már csak pár fokot emelkedik a víz hőmérséklete, persze ez a rendszer milyenségétől függ nagymértékben.
De még a "tüzeléses" megoldásnál is ott a lehetőségetek, hogy egyszerűen "elzárhatóra" készítitek a rendszert két csappal (keringetés megszűnése). A fűtött víz maradhat a kazán/kályha/bármi körül, mondjuk egy kis tágulási tartállyal a biztonság kedvéért. A kád körüli csövekben maradt (most már fűtés nélküli) víz pedig már nem sok vizet zavar (ez jó
). És ekkor a fő probléma kilőve.
-
imibogyo
veterán
válasz
Drizzt01 #49843 üzenetére
Szerintem a képen látható elven elindulva könnyen kivitelezhető a dolog (a fűtés lényegében bármi lehet, például közvetlen fatüzelés, elektromos fűtőszálak a csöveken (vasalóból, vagy vízforralóból) stb.).
Én egy időben azon agyaltam, hogy a kád körül körbefuttatok padlófűtéscsöveket úgy, hogy azok hozzáérjenek a kád falához, vagy az egyenletesebb hőátadás (és az esetleges égési sérülések elkerülése) érdekében mondjuk egy vékony 3-4 centiméter széles kvarchomok-ágyban futhatnának ezek a csövek a kád körül. Így egy mondjuk 60 fokos vízzel szépen fűthető lenne a kád. Még agyaltam olyanon is, hogy tényleges padlófűtéssel, vagy központi fűtéssel is megoldható lenne-e ugyanez, de végül rengeteg elméleti ellenérvet tudtam csak én felhozni, nem hogy egy ilyen topik lakói.
Tehát ma már csak egyedi, független fűtéssel látom értelmét egy ilyen elképzelésnek.
-
Satyricon
addikt
válasz
Drizzt01 #44315 üzenetére
Úgy tudom, ha nincs meg a pótkulcs, akkor alvászszám alapján is tudnak kulcsot a kocsihoz csinálni. De ha jól tudom, akkor ahol a kocsit gyártják külföldön, ott lehet ezt intézni. Mert mintha olvastam volna anno valahol ilyenről...
-----------------------------------------------
MÁS:
Szakszerű kőműves alátámasztás:
Nem én voltam a kiötlő... Én nem lónyálas Borsodit tettem volna alá, hanem IGAZIT!
-
Pete55555
addikt
válasz
Drizzt01 #43871 üzenetére
Köszi. Gondoltam rá, de hamar elvetettem az ötletet. Nagyobb lett volna úgy a káosz a házban, meg kicsit több helyet is elfoglal. Nameg nem lett volna idegem annyi kábelt beharisnyázni. Elég volt/lesz ennyit is.
Táp is megkapja kedd/szerda körül a 4 "ágnyi" harisnyát, és költözök is be a fa házikómba -
MasterHUn
senior tag
-
Boogie33
senior tag
válasz
Drizzt01 #43552 üzenetére
A led + és - a negativ az gondolom egyértelmű. A többi meg úgy van hogy a középső érinkező a 2-es az fix pont az 1-es meg a 3-as azok meg az egyik az záró a másik meg egy nyitó érintkező fordítsd le a német szöveget és megtudod . Neked a záró érinkezőt és fix pontot kell használnod.
-
-
GrooveHero
addikt
válasz
Drizzt01 #43004 üzenetére
Na ez már igen, szép munka. Milyen műanyagot használtál? Mert van belőle 1-2 fajta, valljuk be. A plexitől félek, mert nagyon hamar és könnyen karcolódik, szemben a kiválasztott anyaggal, ami lehet, hogy ugyanúgy karcolódik, mint a plexi, viszont nem látszódik. Az irományodból tudok meríteni egy-két ötletet, köszönöm ez úton is
Most a legnagyobb gondom az, hogy a DVD íróim feketék, marha szépen fog mutatni a fehér házon.
Hegeszteni is csak a legfőbb részeket gondoltam. Az oldalát levehetősre tervezem és talán plexire, legalábbis egy részét biztosan. De hogy hogyan lesz megcsinálva, azt még nem tudom. Majd gondolkodom rajta. Jók ezek a képek, mert sok ötletet lehet meríteni belőlük a kialakítást illetően.imibogyo köszi
-
Satyricon
addikt
-
s3toraph
senior tag
válasz
Drizzt01 #39987 üzenetére
Remek, így kb. meg tudom saccolni mennyi a teherbírása. Akkor amit én kitaláltam elbírná azt is ha ráállnék!
Dobok fel majd képet hol tartok, csak előbb a vázat még megrajzolom külön is. Egyébként, ez a házad már kész van, nem? Mintha láttam volna egy ilyet itt a topicban, aminek az aljában van 4 db venti.
-
s3toraph
senior tag
válasz
Drizzt01 #39983 üzenetére
Megnézem, köszönöm az infókat!
Igen Debrecenben fogok keresni, valószínűleg hamarabb találok mint nálunk.
Az aztán egyedi alakú házikó!
Ebben a formában mennyire masszív? Nem nyeklik-nyaklik? Ránézésre gyengének tűnik a teteje, igaz, én mindig eltúlzom a megerősítéseket, mindenben. Kb. mennyibe került ennyi alu ami benne van? Totál nem tudom az árakat, mi számít jó árnak.
do3om:
Értem. Nekem is az a bajom, hogy ha szerzek pl. két egyforma házat és abból összerakok egy kockát, akkor is lehet van vele annyi meló meg barkács/gány, mint ha alapból megfelelő méretűre szabott elemekkel kezdek. Sőt, lehet pénzben sem lennék sokkal előrébb, mire összejönne, bár még nem néztem mi mennyibe lenne.imibogyo:
20mm x 20mm-nél kisebb nincs, vagy már kevés/gyenge lenne? 10mm x 10mm, vagy 15mm x 15mm pl?Mindenkihez:
Plexinél kell valamire figyelni? Nekem nem kell semmi extra, tiszta legyen mint az üveg hogy át lehessen látni rajta. Vágni mivel lehet, hogy nem törjön, sorjázzon? -
s3toraph
senior tag
válasz
Drizzt01 #39981 üzenetére
1,5 gondolom az anyagvastagság mm-ban.
Milyen hosszúra hagytad az L alaknak a két "szárát" ? 1-1 cm az elég, vagy inkább 1,5 cm kellene szerinted?
Egy átlagos teherbírás szerintem elég, az elrendezés haf xb szerű. Azt mondjuk ki kellene bírni, ha 7-8 kilót rárakok a tetejére (monitort). Tehát ne roggyon meg önsúly + cuccok + monitor alatt.Tudsz egy boltot ajánlani, vagy linket írni? Lehetőleg olyan helyet, ahol van kis tétel is és árak is feltüntetve, utálom ha csak "kérjen ajánlatot" szöveg van. Plexiről szintén, gondoltam én is rá hogy kellene rá pár kisebb ablak.
Ja igen, az alu rozsdál? Bocs ha hülye kérdés, nem dolgoztam még vele. Ha festetted, hogyan, mivel?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VGA hiba
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Háztartási gépek
- Hajmeresztő ajánlat: 34,5 milliárd dollárért vinnék a Google Chrome böngészőjét
- Androidos tablet topic
- Xbox Series X|S
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1000W Sesonic FOCUS GX-1000 Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Cooler Master Masterliquid 360L CORE vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest