- Mobil flották
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- MIUI / HyperOS topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Kilenc Redmi és Poco készülék érte el támogatási idejének végét
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
Amennyire én eddig kitapasztaltam, mehet az Auto nyugodtan. Bár mostanában azzal kísérletezgetek a kölcsönkapott AC P12 PWM-ekkel, hogy kipróbálom őket PWM és DC módban is. Hátha csökken a motor zaja - amolyan placebo hatás keresése.
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
Vigneau
félisten
Szia!
Én amondó vagyok, hogy az is csak egy önálló venti aljzat. Ráadásul az ASRock B560M Pro4 képes PWM és DC módban is vezérelni a rákötött ventilátorokat. Ha jól emlékszem, korábban kötöttem 3 pines Nanoxia Deep Silence 120mm-et a korábbi ASRock Z87M Pro4-em CPU vezérlő aljzatára is.
Apropó:
Adott 2 db Nanoxia Deep Silence 120mm, ami 8 év használat után elkezdett némileg kerregni. Egyidősek az Akasa Apache Black 120mm duómmal - lehet, hamarosan azoknak is eljön az ideje. Nézegettem az ajánlót, de azért picit elvesztem a részletekben.Az előbbit már nem lehet kapni, az utóbbi még most is kapható. De felmerül a kérdés, nem járt már el felette az idő? Szemezgettem a Noctua NF-A12x25 PWM-el. Ezzel van valakinek érdemi tapasztalata? Árban alig drágább az Apache-nál. Annak viszont rövid a vezetéke, el sem érne az alaplapi csatlakozóig, ha házhűtésnek használnám.
Jelenleg kísérletezgetek az Arctic Cooling P12 PWM PST-vel, de annyira azért nem tetszik, mint anno ahogy a Nanoxia DS bevált. Viszont annyi előnye van, hogy PWM és DC üzemben is használható, miközben DC-ben az Apache meg sem hajlandó mukkanni...
Válaszokat előre is köszönöm!
Vigi
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
abdulka1
őstag
Szia!
A zárlat mellett, ha nem lenne valamilyen távtartó, akár domborított, akár menetes réz, akkor a hátlapi lemezen levő nyílások sem lennének megfelelő helyen, illetve semmiféle bővítő kártyát nem tudnál az alaplapra csatlakoztatni, és rögzíteni a hátfalra.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
abdulka1
őstag
Az alaplapra egyesével olyat kötsz amilyet akarsz, csak a vezérlés módjára kell figyelni.
A vezérlőknél ahol két állású kapcsolóval tudsz váltani, ott jellemzően 7 illetve 12v fix feszültség között választhatsz. Itt nem akkora gond az eltérő típus, mert 7 volton mindegyik elindul, és nem fog kínlódni a motor.
A fokozatmentes (tekerős) vezérlőknél, ahol csatornánként állítható a feszültség/fordulat, és egyesével kötöd a ventilátorokat akkor nem gond az eltérő típus.
Szerk: Ha egy potival állítod több csatorna fordulatát, akkor szintén érdemes azonos típusokat használni.
[ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
eventus
veterán
-
Grózi
Topikgazda
"4 pines nem pwm-es feszültségszabályzós venti megy rá,de ilyet nem találok,csak 4 pines pwm-es."
Hát olyat nem is fogsz.Ugyanis minden pwm-s venti 4 pines,de nem minden 4 pines aljzat pwm-s.
Arra az aljzatra 3 pines ventit kell kötnöd,mivel feszültségalapon szabályoz-annyi hogy 2 láb szabadon marad.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Pécsi gyerek
addikt
Hát nem volt malacom Küldtek emailt a pcx-től hogy sajna csak 2 db van.Felhívtam őket, megkérdezték a beszállítót nem is hoznak most ilyent.Egész nap a pcx-el ba..akodtam Miután parkoló pályára kerűlt a megrendelésem ismét elérhető lett a venti a Shop-on kiérti ezt.Na mindegy nagy katyvasz az egész. (egy országos nagy pc bolt nem tudja megoldani hogy csak arra lehessen rendelést leadni ami van is xd jó ez a 21. század )
Most igaz plusz kb 2500 ft-omba fog kerülni,de a másik kettőt megrendeltem máshonnan.A pcx-et meg hanyagolom egyenlőre.Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
abdulka1
őstag
A modern lapokon szinte kivétel nélkül olyan aljzatok vannak amikre 3 és 4 pines ventilátorokat is köthetsz. De érdemes vásárlás előtt tájékozódni.
Jobb esetben a lap automatikusan érzékeli, hogy milyen van csatlakoztatva, vagy az UEFI-ben kell kézileg kiválasztani a vezérlés módját.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
veterán
Silent Base 600 ba teljesen felesleges fentre rakni ventit, azon a par csikon ami ki van vagva ,jo ha a venti altal fujt levego 10% -a jut at, a tobbi meg "visszapattan" a felso lemeztol a hazba. Egyszeru megoldas ,vedd le a teljes felso boritast nyarra ,telen meg ugyis mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
vepe
őstag
Igen, elég zárt terűek a Be Quiet! házak, de ha nem gyári hűtőt fogsz majd használni a proci is hűvösebb lesz, főleg, ha bekerül egy plusz 14cm-es venti fentre.
A HDD-k nagyon zárt helyen vannak (+túl közel egymáshoz) ott csak egy plusz venti segíthetne, a 601-ben azt hiszem lentre is lehet ventit szerelni, a tiédbe nem tudom, hogy van-e hely, viszont akkor a kábeleket kellene átrendeznem, szóval inkább hagyom így, ahogy van.
Most, hogy nem játszom, csak a youtube megy ennyi a hőmérséklet. Ezekből a házakból szerintem max ezt lehet kihozni, azaz fullra be kell ventizni, ahol van hely.
[ Szerkesztve ]
-
vepe
őstag
Milyen proci, milyen hűtővel, illetve a hűtőborda merre felé tereli a levegőt?
Kevés fentre az 1 venti, mert egyrészt a ház teteje közel van a ventihez, másrészt a ház tetején csak pár keskeny nyílás van (ott szinte semmi nem megy ki), hátul perforált, szóval ott tud kimenni inkább a levegő, ehhez pedig kell ami tolja is kifelé. Ha nem 3 venti nyomja, akkor hagysz helyet a visszaáramlásra -nekimegy a ház tetejének, onnan meg vissza a házba-.
Szóval fent az egy venti amit kinyomna, vissza is jön a ház tetejéről, magyarul pang a meleg levegő a házban és minimális megy ki. 14cm-est tegyél be előre 2db-ot-ez meg is van neked-, hátra egyet-én lecserélném a helyedben 14 cm-esre, és fentre mindenképpen 3-at tegyél, igy fent nincs helye visszajönni a meleg levegőnek. Nem kell rgb-sima venti is tökéletes.
Nálam pl. a 2 gyári venti fentre került a ház 2 szélére (ez vezérelhető a házról 3 fokozatban), fentre középre az Akasa 14cm-es, előre 2, hátra 1 Corsair 14cm-es.
Csatolok egy fotót a hőmérsékletekről úgy, hogy megy:
-Youtube
-Horizon Go
-Twitch
-és játszom a WOT-al qhd-benJa és 28-30 fok van a szobában, vezérelhető ventik 1-es (csendes) fokozaton
enemi: igen tudom rgb-argb
[ Szerkesztve ]
-
tankraid
aktív tag
Nekem nem ablakos van hanem ahol a két oldalsó lemez be van borítva valami textillel vagy mivel arra mondtam, hogy 'szigetelt'. Minden esetre jóval melegebb van benne mint az előző Zalman-omba. Egyébként nagyon poor kivitelezés a ház több szempontból is senkinek nem ajánlom. Full kazán. Az 5k-val olcsóbb Zalman klasszisokkal jobb volt....
-
eventus
veterán
Nekem hatul van egy pure 140 és tegnap játék alatt 73 fokos volt a VGA, korábbi ~65 helyett. Többször volt ilyen melege mióta ez a venti van hátul. Nem tudja eléggé kiszívni meleg levegőt? Felül is van egy 140 bq, de hiába. Elölről 2 140 szív be.
[ Szerkesztve ]
BlackBerry R.I.P. - Sony Xperia 1 V, Sony RX10 IV, Withings ScanWatch
-
abdulka1
őstag
-
Grózi
Topikgazda
4 pines venti az pwm-s....Hybrid aljzat= tud pwm és feszültségalapon is szabályozni,tehát vehetsz pwm-s vagy 3 pines ventit is.
De ez mind benne van az Összefoglalóban,nézz bele!Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
ASUS != ASRock
mostani ASUS != 3 évvel ezelőtti ASUSAz utóbbi 1 év kézikönyvéből az ASUS kispórolja rendszerint a normális BIOS leírást, így csak screenshotok alapján lehet biztosra mondani, hogy adott csatlakozó biztosan hibrid-e. A te alaplapodnál expliciten szerepel a szöveg, hogy mindhárom CHA_FAN kapcsolható PWM Mode és DC Mode között, vagyis hibrid.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
abdulka1
őstag
Úgy értem, hogy hiába van 4 pines aljzat, ha csak DC módban lehet szabályozni, mert ez a 4 pines ventiknek nem tesz jót(többnyire)
Az a biztos, ha a BIOS-ban leellenőrzöd a szabályozható aljzatra vonatkozó beállításokat, mert a leírásoknak sem lehet feltétel nélkül hinni.Az aljzatok lábkiosztásáról tegyél fel képet, és a mesterek az alapján fognak neked ajánlani megfelelőt.
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
Grózi
Topikgazda
Kezdjük a lapod szabad ventialjzatainak lábkiosztásával,mielőtt még találgatunk és vagy bejön vagy sem...
A pwr_fan sosem szabályozható,azon kívül mi van még?
Mi hűti a cpu-t?Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
abdulka1
őstag
Szia!
A "power fan" az alaplapokon egy fix 12V-os aljzat, és nem szabályozható, szóval amit ide kötsz az max fordulaton fog pörögni.
4 pines aljzatnál érdemes megnézni, hogy milyen szabályozást lehet rajta alkalmazni, mert általában nem tesz jót a ventiknek ha nem megfelelő módon vannak vezérelve.
Az aljzatok úgy vannak kialakítva, hogy csak egyféle képen tudsz csatlakoztatni rá, nem lehet eltolni a csatlakozókat egyik irányba sem.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
dqdb
nagyúr
Olyan házad van, ahol spóroltak az anyagvastagságon mind az oldallap, mind a váz esetében. A 3,5"-es HDD nemes egyszerűséggel merevítő szerepet is betöltött. Egy DVD író benne egy nem tökéletesen kiegyensúlyozott lemezzel eléggé tud rezonálni. Ha tudod, szereld vissza a HDD-t (vagy akár egy rossz HDD-t) a házba, amíg le nem cseréled, hogy növelje szerkezeti stabilitást.
-
dqdb
nagyúr
nem tudom akkor valaki miért írta e
Ventilátorból nincsen náluk slim, azonban a CPU hűtőikből van slim változat, amelyeknél fele olyan vastag a borda, azonban ezeken is rendes vastagságú ventilátor van .végülis a strapabíróság miatt nem jó a slim,mert nem bírja azt a légáramlatot
Ez konkrétan hülyeség, a ventilátornak nem bírnia kell a légáramlatot, hanem kialakítania. Azért nem jó a slim, mert a gyártók jelenlegi tudása szerint egyszerűen nincsen elég helyük olyan formájú lapátokra, amely halkan képes megfelelő mennyiségű levegőt megmozgatni, és a hangerő-levegő párosból mindkét téren sokat kell engedni.Vettem egy 140-est de csak csavarokat kaptam,semmi gumipöcköt ami tompítja a zajt
Némelyik gyártó adja hozzá, némelyik nem, ezt a weboldalukon leírják. Bármikor tudsz venni hozzá gumirögzítőket. Sokszor nincsen rájuk szükség, mert a ventilátor kerete a rögzítés környékén eleve úgy lett kialakítva, hogy tompítsa a rezgéseket és/vagy a ház nem papírból készült, hogy berezonáljon. A gumi idővel elöregszik, így ha 3-4 évvel később megbontod a gépet, akkor nem árt, ha van kéznél belőle tartalék, mert nem biztos, hogy egyben sikerül kiszedni/visszatenni (a családi gépeken több gyártó gumirögzítőjével szerzett tapasztalat).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Grózi
Topikgazda
2 biztosan felesleges felül és sokszor a +1 felül se hoz semmit.Inkább a helyedben választanék 3 nagyon jó ventit(2 elöl,1 hátul) és azt szabályoznám egy 3-s elosztóról az alaplapról.
De még ha maradsz az 5 ventis felállásnál,akkor is inkább ezt a 3 ventit(2 első+hátsó) szabályoznám lapról és a felső kettőt kötném a gyári vezérlőre.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
abdulka1
őstag
A felső kettővel, közel sem biztos, hogy nyersz pár fokot.
Ha a CPU hűtő elé/fölé teszel, az inkább rontja a helyzetet, mert elszívja a friss levegőt, de a mögötte/fölötte levő esetleg segíthet, ezt magadnak kell letesztelni.
Az lenne az ideális ha elölről hátrafelé tudnál kereszthuzatot csinálni úgy, hogy túlnyomás legyen a házban.
Ez lényegében annyi lenne, hogy az első ventilátorokkal több levegőt juttass be a házba, mint amennyit a hátsó kifúj.
Sajna az alsó, felső, oldalsó ventik módosítják a légáramlatot, és ez által csökkenhet a hatásfok.
A te esetedben elég korlátozottak a lehetőségek, mivel nem tudod könnyen megoldani a ventilátoronkénti vezérlést, ezért az ajánlott eszközökkel, neked kell kitapasztalni a megfelelő felállást.Én évekig használtam egy erősen melegedő passzív VGA-t, alá szerelt, fölfelé fújó ventilátorral, de a felső elhelyezésű tápom ezt nem vette rossz néven.
-
abdulka1
őstag
Szia!
Van 3x3pines elosztó. [link]A nem szabályozható power_fan aljzatra csatlakoztatott ventilátor, állandóan maxon fog pörögni.
Esetleg megoldás lehet, egy 12-->7v feszültség csökkentő adapter, amivel csökkentett, de ugyan úgy állandó fordulatszámon üzemelne a venti. [link]Ha állíthatót akarsz akkor marad a Grózi által javasolt vezérlő.Pl:[link]
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Elfelejtettem,hogy neked csak 1 szabályozható aljzatod van...Akkor marad a 3 db 3 pines venti egy elosztóval a lapra+2db a ház gyári vezérlőjére.Vagy vehetsz egy komolyabb előlapi venti szabályzót.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
dqdb
nagyúr
Köszi vagyis bekrepál a pwm-es venti erre a lapra kötve?
Az is a lehetséges kimenetek között szerepel. Általános szabály, hogy 3 pines ventilátort feszültséggel szabályozunk (mert másképpen egyszerűen nem lehet), 4 pines ventilátort PWM-mel (ez alól csak azok a ventilátorok kivételek, ahol a gyártó feltünteti, hogy képesek 12 V-nál alacsonyabb feszültségről működni, mert egyébként ha egy specifikáció alapján 12 V-ot váró ventilátor kevesebbet kap, az nem rendeltetésszerű használatnak minősül).Az alaplapokon találni olyan 3 pines foglalatot, amelyre kötött 3 pines ventilátor szépen szabályozható, és olyat is, amely fixen 12 V-ot ad a ventilátornak, és nem szabályozható annak a fordulatszáma.
Az alaplapokon találni olyan 4 pines foglalatot, amely PWM-es szabályozásra képes, olyat is, amely csak fizikailag 4 pines, gyakorlatilag a bekötése egy 3 pinesnek felel meg, és 3 pines ventilátort képes szabályozni, és olyat is, amelyik működése kapcsolható a 3 és 4 pines működés között.
A házakba kétféle "vezérlőt" szerelnek. Az egyik háromállású, és valójában 5/7/12 V-ot ad a ventilátoroknak. Ennél bármilyen alaplapi szabályozás nagyságrendekkel jobb, például azért, mert semmi sem garantálja, hogy 5 V-on működik egyáltalán a ventilátor, és azt sem, hogy 7 V-on elég a teljesítménye, így adott esetben járathatod maximális fordulatszámon, pedig értelmes szabályozással elképzelhető, hogy 8 V elég lenne neki.
A másik egy szimpla hub, ami egyetlen bejövő PWM jelet oszt szét vagy több PWM kimenetre, vagy egyes modelleknél 3 pines kimenetekre. Ezekben az a közös, hogy egyforma típusú ventilátort illik rákötni a közös szabályozás miatt, és a tapasztalatok alapján szeret elromlani sok gyártónál.
Belenéztem az összefoglalóba de nekem az kínai,kicsit túl vannak bonyolítva ezek a dolgok.
Eddig minden kérdésedre kaptál választ a topikban, azt kellene megfogadni, és nem ragaszkodni olyanhoz, amiről leírtuk, hogy nem jó.Van kétféle szabályozási típus, az alaplapod tudása alapján lehet és kell kiválasztani a megfelelő ventilátort.
Vagy egyszerűbb a házvásárlást elnapolni az új alaplap vásárlásáig.
Teljesen felesleges. Tekints úgy a házba épített szabályzóra, mint a legtöbb házzal adott ventilátorra: felesleges extra, aminél csak jobb megoldás létezik.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Igen,az elosztó a 4 pines aljzatra megy,ami ahogy dqdb is írta feszültségalapon szabályoz-tehát 3 pines ventihez lett kitalálva.
És igen,ugyanúgy hőfok függvényében fogod tudni szabályozni a 3 pines ventit(mert továbbra is azt kell venned,nem pwm-st,mit egy pwm-s venti esetén.
És ha benéztél volna az Összefoglalóba akkor ezt már mind tudnád.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
abdulka1
őstag
A giga B450 Aorus Pro lapon, minden aljzat 4 pines, és alap helyzetben PWM vezérlést biztosít, de képes feszültség alapon is, ráadásul automatikusan érzékeli, hogy a csatlakoztatott eszköz milyen módon vezérelhető.
Szóval annak a lapnak mindegy lesz, hogy milyen ventit dugsz rá.
Ellenben ha a mostanira PWM-es ventiket kötsz, azok nem fogják szeretni a feszültség alapú vezérlést.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
dqdb
nagyúr
Mondjuk a ház szabályzója 3-at tud kezelni,úgyhogy akkor 2 ventit kell vegyek,de akkor az ne is legyen pwm-es?
Miért használnád a ház szabályozóját, ami legjobb esetben tud 3 fokozatot és kézzel kell kapcsolgatni, amikor az alaplap mindezt sokkal több fokozatban és automatikusan megteszi?A feszültségalapú nem változtatja a fordulatszámot ill.mi a különbség közte és a pwm-es között?
A feszültségalapú szabályozás is szabályozás, egyszerűen a szabályozással 12 V-nál alacsonyabb feszültséget kap a ventilátor, és emiatt lassabban forog. PWM-es esetben mindig 12 V-ot kap a ventilátor és mellé egy szabályozó jelet, aztán ennek függvényében állítgatja a saját fordulatszámát.Ha a 3 pines nem szabályoz akkor miért vegyek 3 pines ventit? Vagy az alaplap 4 pinesére kell az elosztó ami 4 to 3 pin?
Vannak olyan 3 pines csatlakozóid, amelyek nem szabályozhatóak, ezeket el kell felejteni. És van egy 4 pines csatlakozód, ami fizikailag 4 pines, a bekötését tekintve 3 pines. 4 pines csatlakozóra rá lehet kötni 3 pines ventilátorokat. Elosztó alatt ilyesmit értettem, ami 3 pinből gyárt 3×3 pint vagy 4 pinből gyárt 3×4 pint.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Egyetlen 3 pines csatlakozó sem szabályozható az alaplapodon. A 4 pines szabályozható, azonban nem PWM-es, hanem feszültségalapú, így neked 3 pines ventilátor kell és egy hármas elosztókábel, hogy alaplapról vezéreld az összeset.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mobil flották
- Kuponkunyeráló
- Titokban követhette a vásárlóit az Amazon
- Diablo IV
- Micro Four Thirds
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- További aktív témák...
- Lian Li UNI FAN AL120 ventilátor szett, újszerű állapotban! UTOLSÓ DARAB!
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- DC csatlakozós ventilátor kábel - 1 utas vagy 3 utas változat
- Gamdias RGB új beépíthető ventillátor 6hó jótállással!
- Corsair iCUE QL120 RGB PWM 3-pack (CO-9050104-WW)
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest