- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen GPS-t vegyek?
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Magisk
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #26064 üzenetére
Átpakoltam, bekerültek a 140-es Viper-ek belülre. Hőfokban lényegében szinte semmi különbség.
Annyit változtattam, hogy 2 külön szálra kötöttem őket, nem Y-ra, mert van szabad csati bőven (Chassis fan 2-4). Annyi értelme volt, hogy rájöttem, hogy van ~10% eltérés fordulatban a 2 venti között. Vagyis, 1000 rpm az egyiknél 40-42%, a másiknál pedig ugyan ez majdnem 50%.
Így közel azonos a légmozgás ahhoz képest, amit a swif2-k tettek ~1500 rpm-en, és egy kicsivel talán halkabbak.
Hátul meghagytam a Swif2-t, felülre pedig levontam a következtetést, hogy kell a kifelé szívó venti. Bár, ettől még kíváncsi leszek, hogyha nem rács lesz hanem plexi, és lezárom, akkor vajon milyen lesz.
Légyszállítás szempontból lenne egy elvetemült ötletem, de azt nem merném kivitelezni.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #26050 üzenetére
Noh, hát megcseréltem őket.
Annyi történt, hogy belülre tettem őket inkább, és nem kívülre, mert elférnek, és még van hely a vga mögött is bőven.
Kicsit szellősebb a ház belseje. ~1400rpm-en forgatom a swif-eket, így még minimál a hang, és azért van cúg.
Plusz kíváncsiságból levettem a 200-as felső ventit, mert valszeg lesz plexis tetőm, és kíváncsi vagyok mekkora a különbség.
Ami biztos, hogy pár fokkal melegebb lett a vga, viszont így átfújja az első venti a házat. Amikor a 200-as felül volt, lényegében nem ért el a vga-ig a levegő, mert azonnal rántotta kifelé a ventit, amit az elsők betermeltek.
Tesztelés van.
-
matrayg
csendes tag
válasz
hackeeeee #22408 üzenetére
Leírom az alapállapotot és, hogy mi lenne a célom: adott egy Fujitsu Celsius R670-2. 7 darab venti van benne: 4db 12 centis, egy 8-as egy 7-es és egy 10-es a tápban. Ezek közül szeretnék három 12-est lelassítani, mert bár egyátalán nem hangos a gép, de azért tök csöndben hallani. A probláma viszont az, hogy nem lehet kikapcsolni a venti figyelést, illetve ki lehet, de akkor az összes ventit maxon járatja. Ezért gondoltam, hogy ha létezne olyan ventiszabályzó amit gyakorlatilag csak közbeiktatok az alaplap ás a venti közé akkor megoldaná a gondom. Vagy csak annyi történne, hogy kompenzálná az alaplap a csökkent fordulatszámot és szabályzóval is ugyanúgy pörögne? Egyáltalán az alaplap figyeli a tényleges fordulatszámot vagy csak annyit tud, hogy adott hőfokon adott fodulaton kéne forgatni a ventilátort?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #22391 üzenetére
Nos, bepakoltam a 2 xilence-t. Nem sokat, de mindenképp számít, mert full forró levegőt termel kifelé játék közben. Egyik a vga mögött van, a másik meg "előtte" Mindenképp bennmaradnak.
A rögzítés kicsit érdekes lett, a hátlapi takarók csavarja, plusz kötegelő, dehát ez van.
-
Grózi
Topikgazda
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Laccoss
addikt
válasz
hackeeeee #22377 üzenetére
Esetleg még olyat csinálhatsz, hogy keresel, veszel egy téglalap alapú hasáb, vagy négyzet műanyag dobozt, aminek egyik oldalából a venti méretének megfelelő helyet kivágsz, oda becsavarozol egy 8/9/12 centis ventit, és azt rögzíted a hátlaphoz (úgymond légcsatornát létrehozva).
Ez mondjuk egy kicsit már gányolás...
de vannak dolgok, amiket kreativitással lehet csak megoldani.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #22363 üzenetére
Ahogy egy kedves hölgyismerősöm mondta:"Nem a méret a lényeg,csak jó nagy legyen!"
-ez igaz a kisméretű ventikre is.
Akár,ha csak alternatív módon(én kábelkötegelőt javaslok cérna helyett) de tudsz 60-s,esetleg 80-s ventit rögzíteni-akkor tedd azt.
Ezt a vga slotba betehető csodát csak a süketeknek ajánlanám.. -
Laccoss
addikt
válasz
hackeeeee #22360 üzenetére
Inkább ilyet:
A rögzítés lehet problémás, de ha a csavar feje ha nem megy át a ház hátoldalán a lyukas lemezen, a ventinek a szellőzőrácsain meg lehetne fogatni megfelelő méretű csavarral...
Tehát hogy tiszta legyen, ne a slot helyére rakd, hanem merőlegesen a VGA-ra, így az ott lévő meleget kirántja, és ki is fújja a gép hátulján.
-
Gzas
csendes tag
válasz
hackeeeee #22290 üzenetére
Grózi tanácsát megfogadva vettem 2 db 140-es ViperR-t (AK-FN073) előre-felülre és egy 120-as Apache-t hátra. (Így utólag is köszönöm a tanácsot!
) A ViperR-ek 50 fokig 15%-ra vannak állítva, 60 foknál 40%-ra, stb. Teljesen alapon pörög a rendszer egy minimális susogást lehet hallani este-csöndben, motorhangja nincs. Vagy én fogtam ki két kiváló darabot, vagy te néhány gyengébbet - bár kétlem, hogy ekkora klönbségek lennének közöttük. Szerintem is az lesz amit Grózi írt, a lapod vezérlése nem a legmegfelelőbb a pwm-es ventiknek.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #22285 üzenetére
Ha otthon lennék és lenne időm(majd egy másik életben..),már leteszteltem volna-így rád vár.
(#22286) RazoR8402Az se 2K és továbbra is az egyik kedvenc-viszont hogy úgy mondjam felső középkategória.És igen,kellő légszállítással bír viszont azért ahhoz kell az 1600 rpm ahol természetesen már van hangja.Házhütésre bőven elég 1000-1200 rpm-n is,viszont van olyan venti ami alacsonyabb zajszint mellett(rpm is) képes ugyanannyi levegőt megmozgatni-viszont jóval drágább.
(#22287) ZrogNVFáradt voltam és belekeveredtem-szóval valahogy így jött az a pwm.Én mindenképp a BQ-t választanám 120-ban.Én a 140-s Riinget le tudtam vinni 600 rpm-re AiSuite3-l,de 8-900 rpm alatt nem vílágit a gyűrű teljes fényerővel.Olyan 950-1000 rpm-től jön meg a hangja.
(#22289) abridabriMert népszerűbb.A viper annyival hangosabb amennyivel többet forog(és sárga),1300 rpm-ig csak minimális az eltérés.Viszont az Apache alacsonyabb fordulaton(900 rpm-ig) 5-10%-l több levegőt mozgat mint a Viper.
(#22290) hackeeeee
"Viszont alap motorhangja lehet. Nem biztos, de a 140-esnek van"-A tiédnek Speedfan-al vezérelve,ezt tedd hozzá mert így korrekt.Nálam 10-20 db járt és egynek se volt motorhangja. -
válasz
hackeeeee #22290 üzenetére
Nekem van egy 12es Viperem, ennek semmi motorhangja, de Apachom csak 14cm es (volt) , igy nem tudom igazan osszehasonlitani a ketto hangjat.
Amugy ugyanaz a lapatkialakitas, nem hinnem hogy tobb levegot mozgatna ugyanazon a fordulaton a viper . Csak azert tud tobbet mert ugye az apache veget er 1300 rpmen ,a Viper meg 1800 ig tolja. -
Dzsozi56
tag
válasz
hackeeeee #22198 üzenetére
Köszi a választ!
Ez remek hír. Ugyanis a házban van egy beépített 3 fokozatú fordulatszám szabályzó, amivel a házzal együtt adott két 3 pines ventit lehet szabályozni. Így a CPU hűtőn lévő ventilátor mellett beépíthetem és ezzel az eszközzel szabályozhatom az elfekvőben lévő 2db 4 pines PWM-es Alpenföhn WingBoost 2 140 mm-es légkavarómat is a Thermaltake Frio Silent 120 hűtő ventilátorának fordulatszámához igazodóan.
Dzsozi56
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #22165 üzenetére
Jó pap is holtig tanul...
(#22166) betyar1974Azt azért nem javaslom,hogy nyáron 30 fokban full passzívan menjen a gép,még terhelés nélkül se.Bármelyik általam javasolt venti 5-6V-n szinte hangtalan,célszerű egy befúvó és egy kifújót járatni azért.És a vga ventije se cukorból van,nem véletlenül van általában 3 év gari rájuk.
(#22167) cyberkindIgen,felül kifelé szívjon. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #21128 üzenetére
Aquatuning-nál találtam...Második, és a [harmadik.. 7-8 euro egy rácsért.. Au...
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #21124 üzenetére
Merlinnél láttam ilyeneket anno,nézd meg a webshopban-bár nem egyszerű néha megtalálni dolgokat..
(#21125) phoenix1989Led-sben ami jó minőség az 4 pinben a Lepa Bol.Quiet és 3 pinben az Aerocool DS. Mindkettőt nyugodtan ajánlom,azt válaszd amit tudsz vezérelni.Én cserélném a gyári ventiket,mert azok nem épp minőségi darabok.
(#21126) takacsbotondEgész alacsony fordulaton halk,de 650 rpm alatt nem világit rendesen a gyűrű.Elsősorban dizájnelem,véleményem szerint a DS-l sokkal jobban jársz és halkabb is. -
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #21036 üzenetére
"Az akasák hangosabbak alacsony fordulaton"
Ez csak szélzaj,nem?Mert a két Arctic max. fordulaton se mozgat annyi levegőt mint 1 db Akasa alapjáraton.Nem szoktak nagyon megdögleni ezek sem,csak irgalmatlan motorhangjuk szokott lenni pár hónap után.
(#21037) elfelejtetteAkkor örömbódótságvan!Mivel nézted a fordulatot?Csak mert ott valami nem stimmel ha jól van beállítva a ventiprofil és láttam már olyan progit ami jellemzően 50%-s fordulatot mutatott Y kábelen lévő ventikre.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20902 üzenetére
Ha van kérdésed,csak nyugodtan!Viszont nehogy a sys_fan1-n ne induljon el(kevés feszt ad neki a lap) a MegaFlow-erre figyelj!
(#20903) abridabriA TY147A hatékonyabb és leszabályozva ultra halk.Viszont figyelj rá,hogy mindenképp 147A legyen,hiszen az 300 rpm-ről indul.
Gondolom Varázslótól lesz,hívd fel külön a figyelmüket rá,mert volt hogy én is sima 147-t kaptam 147A helyett!!!Most néztem jól felment az ára 2700-ról... -
Grózi
Topikgazda
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20894 üzenetére
A hűtéssel biztos nem lesz gond,mondjuk nem kicsit overkill..
Sajna a Giga-nak van a legpocsékabb ventivezérlő szoftvere,de ez szégyen hogy a sys_fan1-t nem tudod állítani...Biosban próbáltad?
(#20895) -FreaK-Csak 3 pin jöhet szóba?Árkeret?(Gondolom oka van,hogy innen-pedig sokkal olcsóbban lenne jobb máshol...) -
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #20892 üzenetére
Most olvasom, hogy sikerült szépen fogalmaznom, sorry.
Szóval, először is, megnéztem a csatlakozókat:
Próbálkoztam a sysfan_1-gyel minden módon, de egyszerűen nem tudok rajta szabályozni semmit. Próbáltam több módon, de annyit vettem észre, hogy ha a Smart System Fan control engedélyezve van, akkor magától gyorsítja a ventit, elég lassan.. Próbáltam 3 pines, és 4 pines (pwm) ventivel, de semmi változás.
A 4 pines venti az egy 120p volt, az úgy 650-700 rpm között ingázott, a 3 pines a HAF gyári 23-asa, az pedig 250-300 rpm körül van, és sehová tovább.
Easy Tune 6 (régebbi verzió) csak a CPU-ra kötött ventiket szabályozza, a sys_fan1-hez hozzá sem nyúl.. Én csinálok valamit rosszul?
Az újabb easy tune pedig valamiért nem indul el, nem tudok rájönni, hogy miért..
Vagy, felesleges is erőlködnöm, magától fogja szabályozni, és kész?
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
hackeeeee #20865 üzenetére
Noh, reggel megpillantottam sysfan1-en az apache-okat, hát valahogy nem volt az igazi.
Valszeg csak az a megoldás marad, hogy az 5-ös pwm kábelre fog menni a 2 darab viper, és a 2 darab apache a cpu-ról pwm-mel hajtva. A kérdésem ezzel kapcsolatban annyi lenne, hogy az számít, hogy melyik ventit tolom be a master szálba? Vagyis, hogy az 1ik viper-t, vagy az 1ik apache-ot?
-
dqdb
nagyúr
válasz
hackeeeee #20863 üzenetére
PWM-mel szabályozva tökéletes az Apache, nekem is az van a CPU hűtőn. Feszültséggel szabályozva lehet hallható mellékhatása.
A motorját PWM-es szabályozásra készítették fel, azaz fixen 12 voltot vár, amit a PWM-jel függvényében alakít változó fordulatszámmá halkan és jól. Azonban azt nem túl jól tolerálja, hogy PWM-jel helyett fixen 5 voltot kap (vagy éppen a nagy semmit), míg a 12 volt időben változik és általában nem 12 volt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hackeeeee #20861 üzenetére
Ez a kábel alaplapi tápról veszi a kakaót, vagy ez is satatáp/molex-ről?
Az alaplapi ventilátorcsatlakozóból. De ez nálad nem probléma, mert hármat kötnél rá, és annyi még ajánlottnak nevezhető (1 amperes terhelhetőség és 0,3 amperes áramfelvétel ezen kijelentés alapja).Sysfan_1-re ugyan ilyen Y kábellel a 2 darab Apache
Ugyan a legtöbb PWM-es ventilátort probléma nélkül lehet feszültséggel is vezérelni, de az Apache pont az ellenpéldám a topikban, így szabályozva kellemetlen motorhangja lehet. Tudom, nem könnyítettem meg a dolgodatSysfan_2 megaflow
És akkor mehet a voltage controll, elméletileg.
Kivéve itt, mert ez a kézikönyv alapján nem szabályozható csatlakozó, fixen 12 voltot kap (de volt már olyan Gigabyte, ahol a BIOS megcáfolta a kézikönyvbeli lábkiosztást, szóval ha BIOS-ban szabályozható, akkor tekintsd ezt a mondatot semmisnek). -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20853 üzenetére
Na,megnéztem neked-a sys_fan1 feszültségalapon szabályoz,akárcsak a 3 pin-s sys_fan.Innentől én így csinálnám:
cpu_fan Y elosztóra a 2 db Viper R
3 pin-s sys_fan Megaflow
sys fan1 3-s elosztóra tennék 3 db Be Quiet Pure Wings 2-t vagy Aerocool DS,esetleg Noiseblocker E-Loop B12-2
És tudsz mindent szabályozni hőfok fügvényében ugyanolyan hatékonyan mintha Apache-kat használnál!
flymi
Hirtelen ezeket találtam: [link]
[link] -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20847 üzenetére
Jó ez az elosztó(neked is flymi,csak ne toldogasd nagyon),feltéve ha EGYFORMA ventiket teszel rá..
Vagy az Arrow-ra is 2 Apache-t teszel(+hátra 1,előre 2) és erről vezérled egy aljzatról az összes ventit-vagy erre teszed a 2 első Apachet és a hátsót+ egy külön Y kábellel vezérled egy másik aljzatról a két Viper R-t(feltéve ha van + aljzatod).
Tökéletes csak így lesz,máshogy nem. -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20845 üzenetére
Ha utánanézel az Arrow gyári ventijének([link] ),akkor láthatod hogy azon is 120mm-s furattáv van,akárcsak a Viper R-n.
A MegaFlow egyértelműen kifele vigye a meleget,tehát felfele fújjon.
Az Apache-t nem javaslom szabályzás nélkül,mert overkill és azért úgy nem lenne csendes a géped.Megteheted,hogy az 5-s elosztóra csak a 3 db Apache-t teszed(viszont figyelj arra,hogy amelyik csatiba be van kötve az rpm szál,abban legyen venti) és egy Y-l külön vezérled a 2db Viper R-t.Ez csak így lesz tökéletes-lesz egy terhelés nélkül néma géped,amiben ha kell top-n van a hűtés.
Ha nagyon akarod,tehetsz a 80-s helyre ventit,de szerintem felesleges.
Van 2 db pwm-s aljzatod? -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20840 üzenetére
Az Arrow-ra a viper R-t(AK-FN073) ajánlom,ha a teljesítmény a fontos(és elfér a ramoktól).Előre 2 db Apache,felül a Megaflow és hátulra is 1 db 120-s-én így csinálnám.Ha hátra is Apache-t teszel,akkor mehet egy 3-s pwm elosztókábelre+a 2 db cpu hűtő egy Y-ra és a MegaFlow egy feszültségalapon szabályzó aljzatra.
(#20841) SmiTH90'sAz nem jó ötlet,hackeeeeenek igaza van.Vegyél rá gap padot! -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #20818 üzenetére
180mm-t ír a gyártói oldal,de kérdés hogy ventivel vagy anélkül...A MegaFlow tényleg 30mm,de kúpos a tető kiképzése is.Sok háznál megtanultam,hogy gyártói adatra nem adunk(volt hogy belefért aminek nem szabadna és fordítva is)-ha benne a konfigod,az a tuti ha leméred!!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #19749 üzenetére
Ha mondod előre,hogy ennyire ki vannak centizve a hőfokok(Amd-nél ez nem kevés)-akkor mondjuk helyből a Vipert ajánlom.Az az Apache-hoz képest 2-4 fokot még hozna,viszont hangosabb is-viszont 2 Viper közel hozná a jelenlegi felállás(4db) hőfokait.
varmi2
Ebben az árkategóriában(meg amúgy is nehéz) univerzális venti nincs-főleg ilyen megkötések(szín,3 pin) mellett.4 pinben bátran ajánlanám az Apache-t vagy a Vipert.Némi kompromisszummal ezek jöhetnek szóba:
120mm LEPA BOL.Quiet Tri-Speed 120,Alphacool Susurro Fan - 120 - Black / Blue Edition(ezt még nem teszteltem,de nagyon jók eddig a visszajelzések)
140 mm SCYTHE SLIP STREAM XT SM1425XT12H -
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #19728 üzenetére
Akkor olcsón megúszod és hidd el,halk kis venti kellő teljesítménnyel!
Devilhun_HUN Mi is volt a kérdésed?Mert ebben a hozzászólásban a te nevedre nem válaszoltam..
sati 3 pinben ezeket ajánlom nekede Quiet Pure Wings 2 80mm(halk és kellő teljesítmény-én ezt preferálom)
Nanoxia Deep Silence 80mm 1200 rpm(főként halk)
Ha 4 pin,akkor meg a Be Quiet Shadow Wings Pwm 80-t.
Tom5Attól még nyugodtan lehet kérdezni,mindenkinek más a fontos(ár,teljesítmény,halkság)
-
Grózi
Topikgazda
válasz
hackeeeee #19717 üzenetére
Ebben az a vicces,hogy az Apache jóval erősebb mint a Wingboost+a szűk keresztmetszet így is-úgy is a Seidon lesz.Játékvízre bőven elég az Apache,a Viperrel összehasonlítva teszteltem 240-s kompakton(4,8-ra húzott 4790K-val),a különbség 1 néha maximum 2 fok volt.Szóval amennyivel hangosabb a Viper felül,annyival nem nyújt többlet hűtést-kompakton.
Sage83 Kiváló választás!! -
hackeeeee
Jómunkásember
-
Henk
veterán
válasz
hackeeeee #19708 üzenetére
Az Apache Black biztos átszellőzteti már egész alacsony fordulaton is, én is azt használtam radira az elején. De biztos, hogy egy 27 mm vastag radira indokolt push&pull-ba ventit tenni? Azt inkább 60 mm vastagság felett szokták, alatta csak extrém alacsony venti fordulat esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Macska topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- SSD kibeszélő
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Windows 10
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2540P - i5-540M I 4GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest